Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wyprzedzanie po prawej

Featured Replies

Napisano

Zawsze mi się wydawało że do wyprzedzania po prawej wystarczy jezdnia z więcej niż jednym pasem w danym kierunku i jadąc prawym pasem można sobie wyprzedzać tych co jadą wolniej lewym. W poniższym filmie pada stwierdzenie że owszem ale nie zawsze bo zależy to od miejsca i ilości pasów. Ktoś się spotkał z takim przepisem czy to tylko kreatywna interpretacja dostosowana do sytuacji?

Napisano

> Zawsze mi się wydawało że do wyprzedzania po prawej wystarczy jezdnia z więcej niż jednym pasem w

> danym kierunku i jadąc prawym pasem można sobie wyprzedzać tych co jadą wolniej lewym. W

> poniższym filmie pada stwierdzenie że owszem ale nie zawsze bo zależy to od miejsca i ilości

> pasów. Ktoś się spotkał z takim przepisem czy to tylko kreatywna interpretacja dostosowana do

> sytuacji?

Polecam poczytać zlosnik.gif

http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiazujace/dzial2.html#rozdzial3oddzial5

Napisano

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1) na jezdni jednokierunkowej;

2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Napisano
  • Autor

> 10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy

> zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

> 1) na jezdni jednokierunkowej;

> 2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy

> pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

No dobra. Jak widać na filmie tam jest jezdnia jednokierunkowa dwupasmowa. Więc policjant nie miał racji?

Napisano
  • Autor

> Polecam poczytać

> http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiazujace/dzial2.html#rozdzial3oddzial5

Ten oddział akurat jest bezprzedmiotowy. Oddział 6 zawiera ten przepis ale imho on tu został zastosowany z naruszeniem prawa a policjanci założyli, że kierowca (tak jak ja dotąd) akurat tego fragmentu na pamięć nie zna hmm.gif

Napisano

> Ten oddział akurat jest bezprzedmiotowy. Oddział 6 zawiera ten przepis ale imho on tu został

> zastosowany z naruszeniem prawa a policjanci założyli, że kierowca (tak jak ja dotąd) akurat

> tego fragmentu na pamięć nie zna

Pada stwierdzenie że 3 pasy poza obszarem zabudowanym są konieczne aby można było wyprzedzać z prawej, powyżej też już ktoś przepis przytoczył, więc chyba policjant miał rację.

Napisano

> No dobra. Jak widać na filmie tam jest jezdnia jednokierunkowa dwupasmowa. Więc policjant nie miał

> racji?

to była droga poza obszarem zabudowanym wiec wymagane są 3 pasy ruchu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Pada stwierdzenie że 3 pasy poza obszarem zabudowanym są konieczne aby można było wyprzedzać z

> prawej, powyżej też już ktoś przepis przytoczył, więc chyba policjant miał rację.

Na jezdni dwukierunkowej wiec chyba nie miał racji.

Napisano
  • Autor

> to była droga poza obszarem zabudowanym wiec wymagane są 3 pasy ruchu

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Przytoczony przepis nic takiego nie zakłada w tym przypadku. Wymaga tylko wydzielonych pasów a tu takie są.

Napisano
claps.gif za zdjęcie "anglika" powinni częściej to robić bo blokujacy lewe pasy to zło
Napisano

> Zawsze mi się wydawało że do wyprzedzania po prawej wystarczy jezdnia z więcej niż jednym pasem w

> danym kierunku i jadąc prawym pasem można sobie wyprzedzać tych co jadą wolniej lewym. W

> poniższym filmie pada stwierdzenie że owszem ale nie zawsze bo zależy to od miejsca i ilości

> pasów. Ktoś się spotkał z takim przepisem czy to tylko kreatywna interpretacja dostosowana do

> sytuacji?

klnie.gif

Prawo o ruchu drogowym, art. 24. I masz jasność....

Napisano

> Ten oddział akurat jest bezprzedmiotowy. Oddział 6 zawiera ten przepis ale imho on tu został

> zastosowany z naruszeniem prawa a policjanci założyli, że kierowca (tak jak ja dotąd) akurat

> tego fragmentu na pamięć nie zna

6, przeglądarka akurat na 5 zatrzymała się, gdy czytałem 6 smile.gif

Napisano

> No dobra. Jak widać na filmie tam jest jezdnia jednokierunkowa dwupasmowa. Więc policjant nie miał

> racji?

A ja myślę, że tam jest droga dwujezdniowa z dwoma pasami w każdym kierunku na każdej jezdni.

Przy takim rozpatrywaniu sprawy jak Twoje trzeba wgłebić się w definicję.

Przepis mówi o odcinku drogi. I dopiero potem o jezdniach.

Napisano

> sytuacji?

w tej konkretnej sytuacji nie mial racji.

wydaje mi sie, ze nie wolno jeszcze wyprzedzac z prawej na oznakowanym niebezpiecznym zakrecie i przy dojezdzaniu do wierzcholka wzniesienia.

pozdro

Napisano

> sytuacji?

Można wyprzedzać z prawej strony w obszarze zabudowanym gdy mamy dwa pasy ruchu w jedną stronę.

Poza obszarem zabudowanym możemy wyprzedzać z prawej strony jeżeli mamy trzy pasy ruchu w jedną stronę chyba, że dojeżdżamy do wniesienia lub zakrętu oznaczonego wcześniej odpowiednim znakiem.

Napisano

Dodałbym jeszcze pewną sprawę oczywistą, aczkolwiek chyba nikt tego przepisu nie przestrzega oprócz mnie...( trasa Katowice - BB posiada wiele takich przejść) Nie wyprzedza się na pasach dla pieszych na drogach gdzie dwa pasy ruchu są przeznaczone do ruchu w jednym kierunku. Na zwykłych drogach jest to jeszcze w miarę przestrzegane, na dwupasmówkach wcale sciana.gif

Napisano

> Dodałbym jeszcze pewną sprawę oczywistą, aczkolwiek chyba nikt tego przepisu nie przestrzega oprócz

> mnie...( trasa Katowice - BB posiada wiele takich przejść) Nie wyprzedza się na pasach dla

> pieszych na drogach gdzie dwa pasy ruchu są przeznaczone do ruchu w jednym kierunku. Na

> zwykłych drogach jest to jeszcze w miarę przestrzegane, na dwupasmówkach wcale

A o tym nawet nie pisałem, bo to sprawa oczywista.

Napisano
  • Autor

> Prawo o ruchu drogowym, art. 24. I masz jasność....

No mam. Artykuł twierdzi, że policjant mataczył. Powinien sieknąć od razu z Art. 16.4 a nie posiłkować się 24, który tu nie ma zastosowania.

Napisano
  • Autor

> A ja myślę, że tam jest droga dwujezdniowa z dwoma pasami w każdym kierunku na każdej jezdni.

Jest ok.gif

Nie zmienia to faktu że są to dwie jezdnie jednokierunkowe. Są tak oznakowane.

Napisano
  • Autor

> wydaje mi sie, ze nie wolno jeszcze wyprzedzac z prawej na oznakowanym niebezpiecznym zakrecie i

> przy dojezdzaniu do wierzcholka wzniesienia.

To generalnie wynika z zakazu wyprzedzania w sytuacji gdy nie ma wystarczającej widoczności drogi przed pojazdami.

Napisano

> To generalnie wynika z zakazu wyprzedzania w sytuacji gdy nie ma wystarczającej widoczności drogi

> przed pojazdami.

nie, raczej jest to konkretnie wypunkowane w kodeksie wink.gif

ale szukac mi sie nie chce.

pozdro

Napisano
  • Autor

> nie, raczej jest to konkretnie wypunkowane w kodeksie

> ale szukac mi sie nie chce.

> pozdro

Jest, jest, tylko genezą powstania tych przepisów było wytłumaczenie niektórym gdzie na pewno nie widać co się przed nimi dzieje smile.gif

Napisano

> Dodałbym jeszcze pewną sprawę oczywistą, aczkolwiek chyba nikt tego przepisu nie przestrzega oprócz

> mnie...( trasa Katowice - BB posiada wiele takich przejść) Nie wyprzedza się na pasach dla

> pieszych na drogach gdzie dwa pasy ruchu są przeznaczone do ruchu w jednym kierunku. Na

> zwykłych drogach jest to jeszcze w miarę przestrzegane, na dwupasmówkach wcale

Zwykle w okolicach tych przejść są i skrzyżowania, oznakowane na dodatek...A i tak na nich wyprzedzanie ma miejsce. Trudno tego uniknąć.

Napisano

> za zdjęcie "anglika" powinni częściej to robić bo blokujacy lewe pasy to zło

Nie tyle "blokujący" co jadący nim bez potrzeby, gdy prawy jest pusty, ba, nawet, gdy taki delikwent jest sam na drodze, to jedzie lewym...

Napisano

> Jest

> Nie zmienia to faktu że są to dwie jezdnie jednokierunkowe. Są tak oznakowane.

Jeżeli są to dwie jezdnie jednokierunkowe, to wolno na nich wyprzedzac z prawej mając wyznaczone pasy ruchu i nie jest uwarunkowane iloscią pasów ruchu. 3 pasy poza terenem zabudowanym muszą być na jezdni dwukierunkowej, dla jednokierunkowej takie kryterium nie obowiązuje.

Napisano

> Jeżeli są to dwie jezdnie jednokierunkowe, to wolno na nich wyprzedzac z prawej mając wyznaczone

> pasy ruchu i nie jest uwarunkowane iloscią pasów ruchu. 3 pasy poza terenem zabudowanym muszą

> być na jezdni dwukierunkowej, dla jednokierunkowej takie kryterium nie obowiązuje.

dokładnie tak, wiec policjant na tym filmiku nie miał racji, i wykorzystał po prostu niewiedze kierowcy. te dwa samochody co wyprzedziły ta vectre zrobiły to dobrze.

Napisano

> dokładnie tak, wiec policjant na tym filmiku nie miał racji, i wykorzystał po prostu niewiedze

> kierowcy. te dwa samochody co wyprzedziły ta vectre zrobiły to dobrze.

ale zauważcie, że nie ukarał kierowcy "za wyprzedzenie przez inne pojazdy" hehe.gif "kierujący jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni", a przedmiotowy kierownik okupował lewy pas bez wyraźnej potrzeby icon_eek.gif

Napisano

> ale zauważcie, że nie ukarał kierowcy "za wyprzedzenie przez inne pojazdy" "kierujący jest

> obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni", a przedmiotowy kierownik okupował

> lewy pas bez wyraźnej potrzeby

Przecież on go w ogóle nie ukarał tylko pouczył...

Napisano

> Przecież on go w ogóle nie ukarał tylko pouczył...

wybacz, sobotni wieczór pub2.gif

Napisano

> 10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy

> zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

> 1) na jezdni jednokierunkowej;

> 2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy

> pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

czyli rozumiem, że jeśli wyprzedzenie 'króla szos' wlokącego się na lewym pasie jest prawnie zabronione to mogę mu usiąść na zderzaku i mrugać aż się obudzi zlosnik.gif

A tak całkiem na serio:

Generalnie stosuję taką praktykę, że jak mi się śpieszy to albo jadę prawą stroną bo jest przeważnie najszybsza albo zmieniam pasy na aktualnie pusty wyprzedzając wszystkich jak leci. Jeżeli mam czas i na lewym jedzie ktoś wolniejszy ode mnie to -uwaga! ortodoksy nie czytać zlosnik.gif- jeżdżę zygzakiem od lusterka do lusterka. To o wiele skuteczniejsza i bardziej irytująca dla tych którym się wydaje, że lewy pas należy do nich. Ja robię to ze stoickim spokojem, ale rzadko się zdarza żeby ten z przodu nie pękł zlosnik.gif

Napisano

> za zdjęcie "anglika" powinni częściej to robić bo blokujacy lewe pasy to zło

Na Śląsku, gdzie praktycznie nie poruszam się drogami jednojezdniowymi dwukierunkowymi, więcej wyprzedzeń wykonuję właśnie prawą stroną. Jakby to miało być karane, to już chyba bym dawno za to mandat jakiś dostał od radiowozów, które się łyka prawym też. No i podróżowanie stałoby się bardziej utrudnione. no.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.