Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Filtr kabinowy - jaki?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chciałem wymienić filtr kabinowy i bo wykręceniu schowka i zaślepki okazało się że w ogóle go tam nie ma crazy.gif poprzedni właściciel musiał chyba stwierdzić że jest nie potrzebny !!

Jest jakiś sposób sprawdzenia który z dwóch filtrów będzie do mojej asterki? Czy zostaje tylko spróbowanie wsadzenia jednego i drugiego?

Z tego co czytałem na forum jest problem z wsadzeniem i niszczą się, więc może być problem w sklepie z oddaniem jeżeli źle się trafi.

Napisano
  • Autor

> a szukałes w archiwum??

> aby cię zachęcić do szukania klik

Znalazłem coś takiego:

"Jeżeli obudowa filtra jest na zatrzaski to jest BEHR a jak śrubki to DELPHI."

Można się tym sugerować?

Napisano

> Znalazłem coś takiego:

> "Jeżeli obudowa filtra jest na zatrzaski to jest BEHR a jak śrubki to DELPHI."

> Można się tym sugerować?

można

pozostałe opcje:

Quote:

wyjmij ten maly schowek na panelu ponizej sterowania nawiewami i oczom twoim powinna sie ukazac naklejka informujaca o rodzaju klimy

Quote:

Jak dobrze wsadzisz glowe w miejsce nóg kierowcy powinines zobaczyc BEHR na nagrzewnicy

PS. podpis masz wysoce nieregulaminowy zlosnik.gif 7 linijek zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Tak jak kolega AZJA radził wyjąłem mały schowek pod pokrętłami od nawiewu i była naklejka z rodzajem. Mam DELPHI.

Czyli teoria z zatrzaskami i śrubami w moim przypadku była słuszna.

Napisano

Powiedzcie mi czy w przypadku gdy obudowa filtra jest zamykana na zatrzaski czyli układ Behr była pompa klimatyzacji Delphi?

Napisano

> Powiedzcie mi czy w przypadku gdy obudowa filtra jest zamykana na zatrzaski czyli układ Behr była

> pompa klimatyzacji Delphi?

U mnie właśnie tak jest (też byłem zdziwiony). Układ wentylacji może być innego producenta niż sprężarka klimy.

k.

Napisano

> Powiedzcie mi czy w przypadku gdy obudowa filtra jest zamykana na zatrzaski czyli układ Behr była

> pompa klimatyzacji Delphi?

sprężarka klimy nie ma znaczenia przy układzie klimatyzacji, ważne jest to co w kabinie, sprężarki mogą być różne, były Delphi, były Harrison-y i pieron wie co tam jeszcze wsadzali,

brat

Napisano
  • Autor

Filtr wymieniony (a raczej włożony bo wcześniej nie było).

Powodem wymiany filtra było nienaturalne parowanie szyb.

Po wykręceniu schowka zaciekawił mnie silniczek od obiegu wewnętrznego, ponieważ był on cały czas w jednej pozycji (zamkniętej), mimo włączania i wyłączania.

Po rozkręceniu, przedmuchaniu i ponownym podłączeniu (bez obciążenia) silniczek na początku kręcił się tylko w jedną stronę, ale po paru próbach włączenia i wyłączenia zaczął działać prawidłowo. Ciekawe co było powodem tego, że układ wciąż był zamknięty. Jeżeli chodzi o zasadę działania tego silniczka to jest trochę idiotyczna ponieważ cały czas podczas włączonego zapłonu kręci się w jedną albo drugą co powoduję grzanie się.

Teraz mam nadzieję, że szyby przestana parować.

Poprzedni właściciel wyjął filtr chyba w celu zmniejszenia parowania szyb myśląc że to jest tego powodem, a tu taki mały silniczek robił takie zamieszanie.

Jeżeli chodzi o filtr w moim przypadku był DELPHI - (Filtron 1014) koszt 39zł.

Pozdrawiam.

Napisano

A jeszcze mam takie pytanko. Czytałem, że przy wymianie filtra w układzie Behr należy uszczelnić obudowę filtra - czym to robiliście (wystarczy zwykły silikon czy też są do tego specjalne uszczelniacze)?

Napisano

podepnę się pod temat,

zamierzam samodzielnie wymienić filtr kabinowy, jestem warsztatowym laikiem czy ta wymiana niesie ze sobą jakiekolwiek ryzyko spartaczenia (czy są newralgiczne punkty na które trzeba zwrócić uwagę, wiadomo ZAWSZE COŚ!!!!) ???????

wybieram FILTRONA i tu pewnie ten sam co u Ciebie problem producent podaje 2 rodzaje jeden o kodzie k1014 drugi k1014 A.

dowiedziałem się że w astrze classic II z 2008 roku mógł być montowany prostokątny lub kwadratowy ?

CZy ma ktoś auto z tego rocznika i podrzuci info jaki model filtra wybrać. ?

pozdrawiam

Napisano

> CZy ma ktoś auto z tego rocznika i podrzuci info jaki model filtra wybrać. ?

U mnie jest delphi, ale najpewniej to wyciagnac i zmierzyc. Ktos tu ostatnio wrzucal fotke obudowy z delphi wiec mozesz sobie porownac. Uwaga na stronie filtrona bylo zle zdjecie, byla chyba obudowa delphi z opisem behr...

Napisano

tzn miałeś filtr bardziej kwadratowy czy prostokątny?

myślę że jeżeli masz asterkę z 2008 r to mamy takie same filtry.

Napisano

> tzn miałeś filtr bardziej kwadratowy czy prostokątny?

behr to jakies 27x23 a delphi 20x30 w przyblizeniu. Mialem ten drugi. Klapka na 3 srubki kluczykiem 5.5

Na stronie filtrona nadal blad:

http://www.filtron.pl/katalog/instrukcje/1055k.pdf

to jest delhi nie behr

> myślę że jeżeli masz asterkę z 2008 r to mamy takie same filtry.

ja za to nie recze zeby.GIF

Napisano

ok już doczytałem w necie ramka delphi filtr prostokątny (Ty kupiłeś właśnie prostokątny) , ramka behr to filtr zbliżony do kwadratu.

ale co to jest ta ramka ?

Napisano

drugi. Klapka na 3 srubki kluczykiem

> 5.5

o jaki kluczyk chodzi ????

Napisano

> o jaki kluczyk chodzi ????

Do wkrętów są wkrętaki.

Do śrub są klucze maści wszelakiej.

Napisano

> Znalazłem coś takiego:

> "Jeżeli obudowa filtra jest na zatrzaski to jest BEHR a jak śrubki to DELPHI."

> Można się tym sugerować?

no nie do końca. przy instalacji behr klapka jest na zatrzaski i na śrubki, zatrzasków chyba 5 a śrubek 4. klapka z uszczelką. filtr kabibnowy bardziej kwadratowy K1055 - kod Filtrona. pzdr waytogo.gif

Napisano

> ... przy instalacji behr klapka jest na zatrzaski i na śrubki,

Jesteś chyba pierwszym i jedynym głoszącym taką teorię.

Napisano

> Jesteś chyba pierwszym i jedynym głoszącym taką teorię.

http://allegro.pl/item989940191_opel_astra_2_ii_05r_nagrzewnica_z_klimatyzacja.html

na ostatnim zdjeciu widać 4 wkręty na torx, piąty jest u góry(na fotce nie widac)

chyba że ktoś jest w stanie wymienic filtr bez wykręcania wkrętów- odpinajac same zatrzaski i odginajac klapkę (wg mnie nie jest ona na tyle elastyczna żeby dało się to zrobić bez jej połamania)

Napisano

> Jesteś chyba pierwszym i jedynym głoszącym taką teorię.

no to jestem ciekaw jak inni te filtry wymieniają biglaugh.gif musisz odkręcić śrubki i zdjąć metalowe zatrzaski żeby dostać się do komory. wiem co mówię bo wymieniałem to już sześć razy, a nie sądzę, że są dwa patenty przy instalacji behra. pzdr waytogo.gif

Napisano

> http://allegro.pl/item989940191_opel_astra_2_ii_05r_nagrzewnica_z_klimatyzacja.html

> na ostatnim zdjeciu widać 4 wkręty na torx, piąty jest u góry(na fotce nie widac)

> chyba że ktoś jest w stanie wymienic filtr bez wykręcania wkrętów- odpinajac same zatrzaski i

> odginajac klapkę (wg mnie nie jest ona na tyle elastyczna żeby dało się to zrobić bez jej

> połamania)

dokładnie ok.gif chyba już nie jestem sam który mówi, że są wkręty i zatrzaski. pzdr waytogo.gif

Napisano

> http://allegro.pl/item989940191_opel_astra_2_ii_05r_nagrzewnica_z_klimatyzacja.html

> na ostatnim zdjeciu widać 4 wkręty na torx, piąty jest u góry(na fotce nie widac)

> chyba że ktoś jest w stanie wymienic filtr bez wykręcania wkrętów- odpinajac same zatrzaski i

> odginajac klapkę (wg mnie nie jest ona na tyle elastyczna żeby dało się to zrobić bez jej

> połamania)

Ja mam Behra. Odpinam zatrzaski, odchylam klapkę i wymieniam filtr. Wymaga to giętkich rąk, ale jest wykonalne i nic się nie łamie. Nawet nie wpadłem na pomysł, żeby jeszcze cokolwiek tam odkręcać yikes.gif

Napisano

> połamania)

Tak to się właśnie robi.

283731569-behr.JPG

post-73232-14352507955961_thumb.jpg

Napisano

> odginajac klapkę

ZAWSZE tak robię, mam behr na 3 spinki i 2 zatrzaski. Nie odkręcam żadnych wkrętów, bo to nic nie da - filtr wchodzi na swone miejsce w prowadnicach: górnej i dolnej, wystarczy w zupełności odpiąć 3 spinki i odchylić klapkę. Tak zresztą przewiduje instrukcja Etzolda, wzorowana na TIS, cyt.:

"Wymiana filtra przeciwpyłkowego - układ A

Wym., zdemontowanie

Schowek i poszycie wewnętrzne obicia tablicy rozdzielczej, strona pasażera - zob. czynność robocza "Wymontowanie i wmontowanie schowka podręcznego" oraz "Wymontowanie i wmontowanie poszycia wewnętrznego obicia tablicy rozdzielczej, dół" w grupie "C". Kanał powietrza do przestrzeni na nogi, przód, strona pasażera - zob. czynność robocza "Wymontowanie i wmontowanie kanału powietrza do przestrzeni na nogi, przód".

Odczepić/odblokować pokrywę serwisową mikrofiltra, otworzyć, wyjąć mikrofiltr.

Wskazówka: Montowane są dwie wersje pokrywy serwisowej! Obie wersje różnią się osadzeniem i ilością zapadek zatrzaskowych.

I. Wersja z 5 zapinkami.

II. Wersja z 3 zapinkami 2 zapadkami zatrzaskowymi.

283731921-scr054.jpg

Wmont., zamontowanie

Wersja z 5 zapinkami:

Wsunąć mikrofiltr, zamknąć i zablokować pokrywę serwisową mikrofiltra/parownika.

Wersja z 3 zapinkami 2 zapadkami zatrzaskowymi:

Usunąć masę uszczelniającą z rowka obudowy i krawędzi pokrywy serwisowej mikrofiltra w przedstawionym obszarze (1) w taki sposób, aby możny było szczelnie zamknąć pokrywę serwisową.

Wsunąć mikrofiltr, nałożyć masę uszczelniającą (nr części: 90 543 748 / nr katalogowy: 15 03 297) w przedstawionym obszarze (1) na rowek obudowy. Zamknąć i zablokować pokrywę serwisową mikrofiltra/parownika. Nałożyć masę uszczelniającą (nr części: 90 543 748 / nr katalogowy: 15 03 297) na krawędź obudowy mikrofiltra/parownika w przedstawionym obszarze (1).

283731921-scr055.jpg

Wmont., zamontowanie

Kanał powietrza do przestrzeni na nogi, strona pasażera, poszycie wewnętrzne obicia tablicy rozdzielczej, dół, strona pasażera, schowek podręczny."

Nie ma tu mowy o żadnych śrubkach.

Pozdr.

post-65098-14352507958414_thumb.jpg

Napisano

> Wsunąć mikrofiltr, nałożyć masę uszczelniającą (nr części: 90 543 748 / nr katalogowy: 15 03 297)

Jaka to ma być masa uszczelniająca?

Napisano

> Jaka to ma być masa uszczelniająca?

Teraz sa inne numery (93160373 15 03 302), jest to masa uszczelniająca stosowana m. in. w silnikach X20DTL, Y20DTL do uszczelniania otworów montażowych pompy paliwa (info z EPC), ilość 50 ml:

Cena z ASO:

Numer katalogowy: 1503302

Nazwa części: IZOLACJA

Cena netto: 52,31

Cena brutto: 63,82

IMO, wystarczy pasta silikonowa, szybkoschnąca jakaś, w obudowie nie ma wysokich temperatur.

Ja nic takiego nie stosuję od kilku lat...

Pozdr.

Napisano

> Jaka to ma być masa uszczelniająca?

Nie jest potrzebna, w obudowie jest ładna miękka uszczelka, trzeba tylko klapkę założyć poprawnie, tzn. ma trafić w rowek z uszczelką. Nic nie cieknie, sprawdzone wielokrotnie, ostatnia wymiana przed tygodniem.

Napisano

> ZAWSZE tak robię, mam behr na 3 spinki i 2 zatrzaski. Nie odkręcam żadnych wkrętów, bo to nic nie

> da - filtr wchodzi na swone miejsce w prowadnicach: górnej i dolnej, wystarczy w zupełności

> odpiąć 3 spinki i odchylić klapkę.

ok,masz rację

ja wymieniam filtr dwa razy w roku- wiosną i późną jesienią

za każdym razem odgrzybiam układ wentylacyjny- w przypadku odkręcenia śrubek mam dobry dostęp do środka obudowy, wyjmuję filtr, odkurzaczem wybieram paprochy i liście które zostały, następnie "psikam" bezpośrednio na parownik preparatem do odgrzybiania, czekam aż trochę wyschnie, wkładam nowy filtr, zamykam i dokręcam klapkę

mając ją zdemontowaną (klapkę) dostęp do środka obudowy i parownika jest moim zdaniem dużo lepszy- niedługo będę zmieniał filtr, także z ciekawości sprawdzę jak mi pójdze bez odkręcania śrubek smile.gif

pozdr

Napisano

> Nie jest potrzebna, w obudowie jest ładna miękka uszczelka, trzeba tylko klapkę założyć poprawnie,

> tzn. ma trafić w rowek z uszczelką. Nic nie cieknie, sprawdzone wielokrotnie,

Tak na pewno jest u Behr'a. A ta masa uszczelniająca potrzebna jest chyba tylko w tym drugim systemie.

Napisano

no to k.. już nic z tego co napisane nie kumam,

na stronie filtrona piszą: czy to dla delphi czy behra "usunąć wkręty pokrywy filtra, usunąć pokrywę, ostrożnie wysunąć filtr"

dla pokrywy delphi są 2 wkręty dla pokrywy behra 3 wkręty.

czy jak odkręcę te wkręty to rozumiem trzeba pociągnąć aby pokrywa wyskoczyłą z zatrzasków , czy tak?

P.S. ten filtr rozumiem jest mocowany w ramce i później wsuwany czy też sam filtr jest wsuwany, a na cholerę tam jakieś masy uszczelniające.

Napisano

Najpierw ustal i napisz wyraźnie, jaki masz układ: behr, czy delphi, potem ci odpowiem, co robić. Wyżej wkleiłem instrukcję TYLKO do Behr, gdzie filtr ma oznaczenie K1055.

Generalna zasada w obu układach jest taka:

- otwierasz pudełko na filtr

- wyciągasz stary filtr

- usuwasz ewent. śmieci

- wkładasz nowy filtr

- zamykasz pudełko na filtr

Co tu więcej pisać? Proste jak budowa cepa.

Pozdr.

Napisano

nie wiem, na 100% będę pewny jak wyciągnę stary filtr, ale Kolega z forum ma mój rocznik classica tj 2008 i ma delphi, najpewniej kupię 2 rodzaje i po wymianie jeden oddam do sklepu (no jeżeli na to pójdą)

przecież nie dam ASO 120 zł za filtr z robocizną. frown.gif

Napisano

> nie wiem, na 100% będę pewny jak wyciągnę stary filtr

a nie mozesz wyjąc półki pod pokrętłami i przeczytac nazwy producenta na obudowie nagrzewnicy?

Napisano

> mogę ale znowu coś urwę

To weź latarkę i wczołgaj się w miejsce nóg kierowcy i pasażera, poświeć sobie i szukaj napisów Behr albo Delphi - jak dobrze się rozejrzysz, powinieneś zobaczyć. Ewentualnie weź sobie jeszcze małe lusterko do podglądania zakamarków.

Napisano

> w przypadku odkręcenia śrubek mam dobry dostęp do środka obudowy

Ja też zawsze przed wymianą filtra dokładnie odkurzam miejsce po nim, potem czyszczę je oraz dolot od wentylatora za pomocą lekko wilgotnej szmatki. Następnie wkładam zamiast filtra odpowiednio przyciety kawałek tektury, który zasłania parownik - wtedy właczam na maksimim nadmuch i to co pozostało w wentylatorze wylatuje przez otwór na filtr do wewnatrz (niewiele tego jest), nastepnie zbieram to odkurzaczem (tekturka jest po to, żeby śmieci nie zatkały parownika i dalej przewodów wentylacyjnych).

Po tych mechanicznych czynnościach odgrzybiam klimkę - psikam na parownik wkładając dyszę w miejsce po starym filtrze, potem właczam nawiew, wentylując układ. Na koniec wkładam nowy filtr i koniec operacji.

A teraz do rzeczy:

Wypróbowałem Twój sposób - dla dobra nauki (bo ww. czynności zrobiłem tydzień temu) odkręciłem właściwe srubki, odłaczyłem pokrywke filtra licząc, że uzyskam lepszy dostęp do niego, a zwłaszca od strony wyjścia i tu zonk - zawiodłem się: dostępu od tej strony nie ma! Przyznaję, dostęp od strony wejścia jest lepszy, ale "po omacku" też mozna oczyścić te strefy i odgrzybić, nie patrząc na powierzchnię parownika.

Dodatkowe niebezpieczeństwo (!): aby odłaczyć pokrywkę filtra należy wysunąć ciasno osadzoną w niej kapilarę czujnika oblodzenia - uwaga: nie jest to drut tylko bardzo cienkościenna rurka zawierając gaz, która przenosi zmiany ciśnienia spowodowane nizszą temperaturą parownika do czujnika. BARDZO łatwo uszkodzić tę cienką rurkę, a skórka nie warta wyprawki, nie polecam "laikonikom", bo po urwaniu rurki będą problemy z uruchomieniem sprężarki!

Reasumując: odkręcanie pokrywki obudowy filtra ppyłkowego Behr nie przynosi wymiernych koryści, a niesie ryzyko uszkodzenia czujnika oblodzenia. Nie polecam!

Pozdr.

Napisano

Wczoraj wymieniłem filtr i ja (delphi) wszystko poszło gładko ale....zaraz po wymianie zrobiłem kilka krótkich tras i jakie moje zdziwienie szyby zaraz po odpaleniu parują sciana.gif , i tu pojawia moje pytanie gdzie jest odpływ skroplonej wody z klimatyzacji ?bo może wymieniając coś zatkałem i drugie pytanie czy ta klapka powinna powinna na przemian się domykać i otwierać jak jest włączony wentylator, obieg powietrza zewnętrzny czy może to jest przyczyną parowania ? 283741790-283741274-pokrywka1.gif

post-69057-14352507989709_thumb.gif

Napisano

> zatkałem i drugie pytanie czy ta klapka powinna powinna na przemian się domykać i otwierać jak

Nie. Ta klapka otwiera/zamyka wewnętrzny obieg powietrza.

> jest włączony wentylator, obieg powietrza zewnętrzny czy może to jest przyczyną parowania ?

Tak.

Szukaj w archiwum - ten temat jest tam rozpracowany. To znany problem w A G.

k.

Napisano

> bo może wymieniając coś zatkałem?

Nie ma takiej mozliwości

> klapka powinna powinna na przemian się domykać i otwierać jak jest włączony wentylator?

NIE!!! Jesli cały czas SAMA otwiera sie i zamyka to uszkodzony jest silniczek sterujący klapą

> obieg powietrza zewnętrzny czy może to jest przyczyną parowania ?

Szyby parują, jak jest WEWNĘTRZNY

PS. Jest wątek o klimie i parowaniu szyb, zajrzyj tam!

Pozdr.

Napisano

> Reasumując: odkręcanie pokrywki obudowy filtra ppyłkowego Behr nie przynosi wymiernych koryści, a

> niesie ryzyko uszkodzenia czujnika oblodzenia. Nie polecam!

> Pozdr.

no nie wiem jakim cudem można to zrobić, ja 6 razy już wymieniałem, odkręcając śrubki, odkurzając cały syf ze środka i nic nie urwałem. co ma wspólnego jedno z drugim ??? coś tu namieszałeś wink.gif

Napisano

> no nie wiem jakim cudem można to zrobić

Czujnik oblodzenia u mnie zamontowany jest na pokrywce, którą ty odkręcasz i zdejmujesz. Kapilara czujnika, idąca do parownika, jest przewleczona przez malutką szczelinę w pokrywce i dość ciasno osadzona - przy jej wyciąganiu łatwo ją spłaszczyć lub urwać i rozszczelnić, skutkiem czego czujnik nie będzie działał. A jego funkcja jest taka, jak termostatu w chłodziarce - ogranicza nadmierne schłodzenie parownika. Uszkodzony albo nie pozwoli na właczenie sprężarki, albo sprężarka będzie cały czas działać i chłodzić w nieskończoność, co spowoduje zapewne jakieś uszkodzenia... W obu przypadkach będzie niedobrze.

283745566-scr054a.JPG

Wierzę, że ty dasz sobie radę, ja również, ale nie mozna wszystkich mierzyć jedną miarą. Są na forum koledzy, krórzy mają problemy z posługiwaniem się śrubokrętem, więc tylko ostrzegałem, że bezpieczniej ten filtr wymieniać poprzez odchyloną klapkę, bez odłaczania całej pokrywki. I też da się tam wszystko odkurzyć odkurzaczem z wąską ssawką.

Pozdr.

post-65098-14352508004392_thumb.jpg

Napisano

> I też da się tam wszystko odkurzyć odkurzaczem z wąską ssawką.

Potwierdzam.

Napisano

wiem że to pytanie może wywołać wk..,

z wypowiedzi frorumowiczów w tym wątku wynika że aby była możliwość wymiany filtra pp czy to dla układu behra czy delphi należy najpierw odkręcić plastikową obudowę 2 czy 3 śróbki jak jeden z kolegów mówił kluczyk 5.5

skoro odkręcić to dlaczego pojawia się temat aby nie odkręcać pokrywy bo można uwalić jakąś pip.. kapilarę i spółkę.

sorki za debilne pewnie pytanie ale nie wymontowywałem jeszcze schowka w AII więc nie wiem jak tam wygląda.

narazie zatem bardzo błądzę.

Napisano

To już ostatnia wypowiedź w tym temacie:

Są 2 systemy:

Delphi - klapka na śrubki i wyjmujemy ją

Behr - klapka na spinki i odchylamy "drzwiczki" do siebie

Niektórzy w Behr odpinają spinki oraz również odkręcają 4 śrubki i zdejmują pokrywę parownika wraz z drzwiczkami do wymiany filtra, co uważam za ryzykowne i niepotrzebne.

A z Tobą to jest gadka jak ze ślepym o kolorach, nawet nie zajrzał do środka, a pietrzy problemy - wyjmij schowek, zajrzyj tam, zobacz co masz, zastosuj się do instrukcji w tym wątku i będzie dobrze. Jak zrobisz jak pisałem, nic nie zepsujesz!

Pozdr.

Napisano

o teraz to rozumiem, krótko i na temat,

a propos ślepoty to trafiłeś w 10 od 20 lat noszę okulary a widzę coraz gorzej no i oczywiście jak przystało na prawdziwego okularnika nie żywię urazy. biglaugh.gif

pozdrawiam serdecznie

Napisano

> Czujnik oblodzenia u mnie zamontowany jest na pokrywce,

A u mnie go nie ma. Nie ma go, czy jest to inaczej rozwiązane?

Napisano

> Może nie masz klimy? Albo ktos go wyciął, bo zepsuł? Pozdr.

Ja się na tym nie znam - Ty tak. Ale wiem, co mam w samochodzie.

Nikt nic nie wyciął ani zepsuł - bo autko mam od nowości.

Powtórzę zdjęcie bo u mnie jest to samo:

283750522-behr.JPG

Gdzie tu jest ta kapilara?

post-73232-14352508051939_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.