Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wytlumaczcie mi ten zwyczaj....

Featured Replies

Napisano

....jako motocyklisci, dlaczego niektorzy (powtarzam niektorzy) stojąc przed skrzyzowaniem na czerwonym co 20-30 sekund podgazowują swoj motocykl- dodajmy zwykle bardzo halasliwy - do tego stopnia ze wszyscy wokolo muszą zamknąć okna w autach bo nie idzie wytrzymac od tego ryku. Po co to? Z obawy ze motor zgasnie? Czy moze zeby obudzic dzieci spiące w fotelikach samochodowych? Zeby się pochwalić ? (czym)? Poprosze o logiczne wytlumaczenie...

P.S

Pozdrowienia dla wszystkich ktorzy takiego zwyczaju nie mają

Napisano

Tylko po to żeby się popisać:) Najczęściej robią tak posiadacze akcesoryjnych wydechów przelotowych:) O ile można to w mieście zrozumieć jak stoją dziewczyny obok świateł (tzn. ja nie rozumiem tego, ale tam przynajmniej mają jakiś powód), to gdzieś na drogach gdzie nic nie ma nie rozumiem tego. Sam nigdy tak nie robię, bo i po co... Jak dla mnie takie coś nie ma kompletnie sensu.

Napisano

wtedy jest szał i dziewczyny przez głowę majtki ściągają zlosnik.gif

Napisano

> wtedy jest szał i dziewczyny przez głowę majtki ściągają

rotfl.gif hmm ... nie zauważyłem oink.gif

Napisano

> hmm ... nie zauważyłem

Tak mówią. Ja też nie zauważyłem, ale ja mam normalny wydech hmm.gif

Napisano

> ....jako motocyklisci, dlaczego niektorzy (powtarzam niektorzy) stojąc przed skrzyzowaniem na

> czerwonym co 20-30 sekund podgazowują swoj motocykl- dodajmy zwykle bardzo halasliwy - do tego

> stopnia ze wszyscy wokolo muszą zamknąć okna w autach bo nie idzie wytrzymac od tego ryku. Po

> co to? Z obawy ze motor zgasnie? Czy moze zeby obudzic dzieci spiące w fotelikach

> samochodowych? Zeby się pochwalić ? (czym)? Poprosze o logiczne wytlumaczenie...

> P.S

> Pozdrowienia dla wszystkich ktorzy takiego zwyczaju nie mają

niedawno jakis kolo stojac na swiatlach tak robil, wiec mowie mu ze jak nie trzyma obr. jalowych to trzeba wyregulowac i mogę polecic dobry warsztat - myslalem ze mi bokser.gifbokser.gifbokser.gifbokser.gif ale na szczescie za chwile zinteresowały się nim busted.gifbusted.gifbusted.gif ale z jakeigo powodu to nie wiem frown.gif

Napisano

> hmm ... nie zauważyłem

jak sie jezdzi jakas byle jaka honda to i nie dziwne

na widok rometa zawsze sciagaja i machaja cyckami z zachwytu yay.gif

Napisano

> jak sie jezdzi jakas byle jaka honda to i nie dziwne

crazy.gifcrazy.gifcrazy.gif widzisz ... i Ty brutusie ... crazy.gif

> na widok rometa zawsze sciagaja i machaja cyckami z zachwytu

gdzie ja dziś znajdę salon Rometa .... ? ? ? ? icon_eek.gifoslabiony.gif

Napisano

> gdzie ja dziś znajdę salon Rometa .... ? ? ? ?

Więcej tego w Polsce niż salonów Hondy:D

Dobrze że w Romecie nie masz przelota Akrapowića, bo by na Ciebie wpadały jak komary przy dużych prędkościach;p Mam na strychu starego rometa:D Jak będę szukał żony to sobie go poskładam i na miasto wyjadę skoro mówisz ze to tak dobrze działa;p

Napisano
  • Autor

> z nudów

i co -pomaga?

> też nie pozdrawiam

Moze kiedys jak zdarzy sie, ze bedzie załezalo ci na ciszy a ktos ja nagle zburzy tylko dla zabicia nudy, albo dla panienek co oceniaja faceta po ryku motoru, tez przestaniesz pozdrawiac niektore osoby

Napisano

> i co -pomaga?

tak

> Moze kiedys jak zdarzy sie, ze bedzie załezalo ci na ciszy a ktos ja nagle zburzy tylko dla

> zabicia nudy, albo dla panienek co oceniaja faceta po ryku motoru, tez przestaniesz pozdrawiac

> niektore osoby

może

Napisano

> Więcej tego w Polsce niż salonów Hondy:D

> Dobrze że w Romecie nie masz przelota Akrapowića, bo by na Ciebie wpadały jak komary przy dużych

> prędkościach;p Mam na strychu starego rometa:D Jak będę szukał żony to sobie go poskładam i na

> miasto wyjadę skoro mówisz ze to tak dobrze działa;p

A wydech kosztuje tyle co motocykl biglaugh.gif

Napisano

Ja czasem szarpnę z tych 1500 obr/min na trochę więcej, ale tylko jak wydaje mi się że silnik źle pracuje.

Proszę o wybaczenie. Mój trampuś jest '91 produkcji, czyli ma już 19 lat - staram się dbać o jego serducho 270751858-jezyk.gif

ps. Wydech oryginalny mam ok.gif

Napisano

> ....jako motocyklisci, dlaczego niektorzy

Bo nie mogą wytrzymać ani chwili bez rasowego dzwieku swojej ukochanej maszyny grinser006.gif poza tym, typowo dla lansu. No i jedynka jakoś tak ladniej stuknie grinser006.gif

Napisano

> ....jako motocyklisci, dlaczego niektorzy (powtarzam niektorzy) stojąc przed skrzyzowaniem na

> czerwonym co 20-30 sekund podgazowują swoj motocykl- dodajmy zwykle bardzo halasliwy - do tego

> stopnia ze wszyscy wokolo muszą zamknąć okna w autach bo nie idzie wytrzymac od tego ryku. Po

> co to? Z obawy ze motor zgasnie? Czy moze zeby obudzic dzieci spiące w fotelikach

> samochodowych? Zeby się pochwalić ? (czym)? Poprosze o logiczne wytlumaczenie...

> P.S

mysle ze w tym samym celu co stojace na swiatlach tuningowane puszki...

Napisano

> mysle ze w tym samym celu co stojace na swiatlach tuningowane puszki...

Czyli żeby czymś zapełnić pustkę między uszami?

Napisano

> Czyli żeby czymś zapełnić pustkę między uszami?

nie , nie po to tylko z nudów ... już pisałem skromny.gifbanana-wave.gif

Napisano

1. dla jaj

2. przygazówka jak nie chce wejść 1 bieg

3. po glosie z wydechu poznaje czy ze sprzętem wszystko ok

4. żeby mu nikt w d... nie wjechał na światłach

5. żeby obudzić śpiące dzieci, to sobie obejrzą fajne moto, bo czym skorupka za młodu...

zlosnik.gif

Napisano

> 1. dla jaj

> 2. przygazówka jak nie chce wejść 1 bieg

> 3. po glosie z wydechu poznaje czy ze sprzętem wszystko ok

> 4. żeby mu nikt w d... nie wjechał na światłach

> 5. żeby obudzić śpiące dzieci, to sobie obejrzą fajne moto, bo czym skorupka za młodu...

ok.gif pięknie to wypunktowałeś food.gif

Napisano

> 1. dla jaj

> 5. żeby obudzić śpiące dzieci, to sobie obejrzą fajne moto, bo czym skorupka za młodu...

ok.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> ...

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> 1. dla jaj

no lepiej bym tego nie ujal ok.gifgrinser006.gif

Napisano

Ja zwykle tak nie robię, bo zmarnowane na światłach paliwo spalam na prostej zlosnik.gif

Odpowiedź jest niewątpliwie trudna ale lans to lans rotfl.gif

Powiem tak .. przejechałem się w paradzie motocykli i jak goście robili w czasie jazdy 10-20 km/h na luzie przygazówkę do odcięcia + strzały z tłumika na sportach a mi to ze dwa razy buchnęło w twarz, to muszę powiedzieć, że smak chemii na języku bezcenny zlosnik2.gif

Napisano

> Zeby się pochwalić ? (czym)?

zeby pokazać, ze mają dwa razy wiecej mocy miedzy nogami niz TY! smile.gif

Napisano
  • Autor

> zeby pokazać, ze mają dwa razy wiecej mocy miedzy nogami niz TY!

Akurat ten argument jest troche ryzykowny ...

Ktos kto ma potrzebe pokazywania takich rzeczy często chce dzieki temu zrekomprensowac jakies swoje inne braki - potrzebuje jakiegos substytutu - np maszyny zeby poczuć sie wartosciowszy, lepszy bo bez tego mu ciezko to osiągnąć.... - to z psychologii wziete...

Ja takiego substytutu nie potrzebuje i wydawalo mi sie do tej pory ze motocyklisci tez nie ale jak widze niektorzy jednak tak...

A moc miedzy nogami okazuje w zupelnie inny sposob i gdzie indziej.... hehe: i tego zycze tez innym jesli do tych celow mają tylko motor hehe.gif

Napisano

> Czyli żeby czymś zapełnić pustkę między uszami?

Nie za daleko idące wnioski wysuwasz ? Może po prostu ktoś lubi słuchać dźwięku swojej maszyny, nie biorąc pod uwagę, że komuś może to przeszkadzać.

ps. taki motocykl ruszając, uświadamia wszystkim maruderom, że czas otworzyć oczy i wyruszyć na poszukiwania pierwszego biegu zanim zielone zmieni się w czerwone zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie za daleko idące wnioski wysuwasz ? Może po prostu ktoś lubi słuchać dźwięku swojej maszyny

Przeciez to nie ja napisalem ze w ten sposob pokazuje sie innym iz ma sie 2 razy wiecej mocy miedzy nogami...

>, nie

> biorąc pod uwagę, że komuś może to przeszkadzać.

wyobraz sobie sytuacje ze zaczynają robic tak wszyscy - rowniez kierowcy aut....

> ps. taki motocykl ruszając, uświadamia wszystkim maruderom, że czas otworzyć oczy i wyruszyć na

> poszukiwania pierwszego biegu zanim zielone zmieni się w czerwone

No to rozumiem. Ale jak ktos tak robi kiedy wlasnie czerwone sie zapalilo ?

Napisano

> No to rozumiem. Ale jak ktos tak robi kiedy wlasnie czerwone sie zapalilo ?

Może to jedyna droga, aby się chłop odstresował. Relaksuje go wycie silnika zagłuszające myśli... jedni "topią smutki" inni je zagłuszają... zlosnik.gif

Napisano

> No to rozumiem. Ale jak ktos tak robi kiedy wlasnie czerwone sie zapalilo ?

dziś stojąc na światłach się nad tym zastanowiłem ... i tak ... robię to z nudów 001.gif

jadąc puszką moge podłubać w nosie ... na moto jest to utrudnione mod.gif

Napisano

> dziś stojąc na światłach się nad tym zastanowiłem ... i tak ... robię to z nudów

> jadąc puszką moge podłubać w nosie ... na moto jest to utrudnione

ja jeśli juz stoje to robie przygazówki po to żeby sprzęt sie nie zalał bo otrzymuje ogromne ilości paliwa i na postoju poprostu gnoi świece i potem nie ma pełnej mocy zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dla mnie to nie problem jak ktoś lubi to niech sobie robi.

Pseuto tiuningowcy tez tak czasami robią swoimi przyciemnionymi samochodami. Tak sie czasem zastanawiam czy mają problemy z obrotami czy może im przygasa na wolnych i muszą go podkręcać.

Napisano

> P.S

No ja jeszcze się nie spotkałem z czymś takim, być może widziałem ale jakoś mnie to nie denerwuje tym bardziej mojego małego synka śpiącego w foteliku zeby.GIF dla nas to jak MUZYKA. Taki gatun już zlosnik.gif

Ale mój stary wujo przy KAMAZIE robi przegazówki przy każdej zmianie biegów , podobno lepiej wchodzą i szybciej się zbiera hehe.gifhehe.gifok.gif

Pozdrawiam EWRYBADY MuleZ

Napisano

> Ale mój stary wujo przy KAMAZIE robi przegazówki przy każdej zmianie biegów , podobno lepiej

> wchodzą i szybciej się zbiera

to sie nazywa miedzygaz i w tym samochodach jest konieczny zeby wogole bieg wbic...

Napisano

> to sie nazywa miedzygaz i w tym samochodach jest konieczny zeby wogole bieg wbic...

O tym to sie wie, ale moze w motocyklach o których mowa takie co też jest wymagane hehe.gifhehe.gifok.gif

Napisano

> O tym to sie wie, ale moze w motocyklach o których mowa takie co też jest wymagane

w kazdym jest wymagany przy redukcji

Napisano

> O tym to sie wie, ale moze w motocyklach o których mowa takie co też jest wymagane

Skrzynia w motocyklu jest sekwencyjna (zgodnie ze sztuką każdy bieg włączamy po kolei), niesynchronizowana . Jeśli nie chcesz zatłuc skrzyni trzeba użyć miedzygazu (przy redukcji podnieść obroty silnika do takich jak na biegu niższym).

Napisano

> Skrzynia w motocyklu jest sekwencyjna (zgodnie ze sztuką każdy bieg włączamy po kolei),

> niesynchronizowana . Jeśli nie chcesz zatłuc skrzyni trzeba użyć miedzygazu (przy redukcji

> podnieść obroty silnika do takich jak na biegu niższym).

hmmm czyli twierdzisz jednym słowem że hamowanie silnikiem może się odbywać tylko i wyłącznie " stopniowo " i zmiana biegów na niższe tylko po podniesieniu obrotów ? rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

skrzynia moto jest niesynchronizowana ? byc może masz rację ... ale w takim razie jakim cudem możliwa jest bezproblemowa zmiana biegów bez użycia sprzęgła icon_rolleyes.gif

Napisano

> hmmm czyli twierdzisz jednym słowem że hamowanie silnikiem może się odbywać tylko i wyłącznie "

> stopniowo " i zmiana biegów na niższe tylko po podniesieniu obrotów ?

> skrzynia moto jest niesynchronizowana ? byc może masz rację ... ale w takim razie jakim cudem

> możliwa jest bezproblemowa zmiana biegów bez użycia sprzęgła

jakis tekst

Napisano

Właśnie dla tego da się łatwo zmienić bieg, bo nie ma synchronizatorów. W samochodzie bez sprzęgła nie da się zmienić, albo da isę bardzo ciężko, bo tam skrzynia jest dużo bardziej rozbudowana. A hamując silnikiem nie da się zmienić z 5 na 2 tylko trzeba pokolei 5 4 3 2. Wszystko da się zrobić bez międzygazu, ale wtedy skrzynia bardziej cierpi.

Napisano

> jakis tekst

Quote:

Podczas szybkiej redukcji biegów, nawet o kilka stopni bez sprzęgła, nie występuje ryzyko podskakiwania tylnego koła z powodu nierównomiernych prędkości elementów skrzyni biegów. Czyli hamując, można zrzucać biegi bez potrzeby wyciskania klamki sprzęgła, ale z prawą dłonią kontrolującą obroty silnika.

jakoś mi tu coś nie pasuje do całokształtu tego opisu

Napisano

> Właśnie dla tego da się łatwo zmienić bieg, bo nie ma synchronizatorów. W samochodzie bez sprzęgła

> nie da się zmienić, albo da isę bardzo ciężko, bo tam skrzynia jest dużo bardziej rozbudowana.

nieprawda ... wystarczy nieco wiedzy i zmieniasz bez problemu ... skromny.gif

> A hamując silnikiem nie da się zmienić z 5 na 2 tylko trzeba pokolei 5 4 3 2. Wszystko da się

> zrobić bez międzygazu, ale wtedy skrzynia bardziej cierpi.

według tego to wogóle nie wolno dawać w " dupe " bo skrzynia łańcuch i silnik cierpi swiety.gifswiety.gifswiety.gif

Napisano

> nieprawda ... wystarczy nieco wiedzy i zmieniasz bez problemu ...

Czyli z międzygazem?

> według tego to wogóle nie wolno dawać w " dupe " bo skrzynia łańcuch i silnik cierpi

Zmień bieg z międzygazem i bez. Zobaczysz że z międzygazem zmiana będzie o wiele łagodniejsza. Najlepiej w CB to widać przy zmianie z 1 na 2 i redukcji z 2 na 1.

Napisano

> Czyli z międzygazem?

> Zmień bieg z międzygazem i bez. Zobaczysz że z międzygazem zmiana będzie o wiele łagodniejsza.

> Najlepiej w CB to widać przy zmianie z 1 na 2 i redukcji z 2 na 1.

w gore nie ma sensu robic miedzygazu .................

Napisano

> sorry, w górę trzeba odjąć trochę gazu.

hm zawsze w gore przymykasz przepustnice. A w doł oczywiscie:

283815907-512_0190ed3djoe-bar-team_0006.jpg

post-26067-14352508301945_thumb.jpg

Napisano

Nie wiem dlaczego robią tak posiadacze nowoczesnych maszyn, ale gdy jeździłem poczciwą dwusuwową Jawą faktycznie potrafiła zgasnąć. zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> Nie wiem dlaczego robią tak posiadacze nowoczesnych maszyn, ale gdy jeździłem poczciwą dwusuwową

> Jawą faktycznie potrafiła zgasnąć.

Pierwsza sprawa to blokowanie tylnego koła (zmniejszenie), a druga ze wyraźnie skrzynia mniej dostaje po pi..e grinser006.gif Trzecia to lepsze hamowanie silnikiem. Czwarta to lepsza stabilność moto. Piąta to możliwość dynamiczniejszego odejścia w razie zagrożenia.

Pewnie coś by się jeszcze znalazło. Co ciekawe jeżdżę już długi czas z minimalnym luzem na manetce gazu, właśnie ze względu na miedzygaz (a tego słowa w ogole brak w słowniku - o czym pisze naczelny ŚM w aktualnym wydaniu)

Napisano

> jakoś mi tu coś nie pasuje do całokształtu tego opisu

Quote:

Wyjątkiem jest sprzęgło antyhoppingowe
w motocyklach sportowych. Podczas szybkiej redukcji biegów, nawet o kilka stopni bez sprzęgła, nie występuje ryzyko podskakiwania tylnego koła z powodu nierównomiernych prędkości elementów skrzyni biegów. Czyli hamując, można zrzucać biegi bez potrzeby wyciskania klamki sprzęgła, ale z prawą dłonią kontrolującą obroty silnika.

zlosnik.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.