Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana UPG a nagłe zużycie oleju silnikowego

Featured Replies

Napisano

Zdarza się często w samochodach w których wymieniono uszczelkę pod głowicą z równoczesnym planowaniem, docieraniem zaworów i gniazd oraz wymianą uszczelniaczy zaworowych - iż po zmontowaniu wszystkiego samochód zaczyna brać olej w ilościach znacznych, nawet w litrach na 1000km. Proponuję podjąć dyskusję na ten temat, może uda się dojść do paru ciekawych teorii w tej sprawie wink.gif

Napisano

Dwa razy taką przyjemność robiłem, dwa razy głowicę ten sam warsztat robił, dwa razy brak podobnego efektu - widać nic nie spartolili smile.gif

Napisano

Ja wymieniałem samodzielnie 2x UPG (2 różne auta). Nie robiłem docierania zaworów itp - tylko dokładne czyszczenie/wygładzanie powierzchni głowicy/bloku + zbijanie kamienia z powierzchni zaworów.

W obu przypadkach jak oleju nie brały tak nie biorą.

Jeśli po takich operacjach faktycznie oleju ubywa to dałbym kilka kkm na ew. unormowanie się, ale jak nadal nic się nie zmieni to pewnie robota spartolona... hmm.gif

Napisano

Jako ze pracuje w zakladzie gdzie regenerujemy glowice ten efekt jest czesty w silnikach. Po dotarciu zaworow etc szczelnosc glowicy sie zwieksza co porpawia kompresje w silniku i czesto juz zuzyte pierscienie tego nie wytrzymuja i zaczyna silnik brac olej.

Napisano

Z tego co zauwazylem na forum to jest to nagminne w przypadku Lanosow i Nubir...

Nie mam pojecia dlaczego i nie pisze zlosliwie, ale wlasnie na tych forach pojawia sie najwiecej takich pytan.

Napisano

> Z tego co zauwazylem na forum to jest to nagminne w przypadku Lanosow i Nubir...

> Nie mam pojecia dlaczego i nie pisze zlosliwie, ale wlasnie na tych forach pojawia sie najwiecej

> takich pytan.

dlatego bo tak jak było napisane po zrobieniu głowicy góra się uszczelnia a zaczyna puszczać dołem, a niestety Daewoo zastosowało kiepskiej jakości pierścienie olejowe i stąd ten efekt

Napisano

> Jako ze pracuje w zakladzie gdzie regenerujemy glowice ten efekt jest czesty w silnikach. Po

> dotarciu zaworow etc szczelnosc glowicy sie zwieksza co porpawia kompresje w silniku i czesto

> juz zuzyte pierscienie tego nie wytrzymuja i zaczyna silnik brac olej.

zgadza się, a jak zmieniac pierścionki to i lekko honownicą trzeba tuleje potraktować bo inaczej nici ze zmiany pierścionków- dowiedziałem się po wszytkim, od goscia co pracuje przy głowicach, bo pierścionki układają się tak jak stare ....

Napisano

> dlatego bo tak jak było napisane po zrobieniu głowicy góra się uszczelnia a zaczyna puszczać dołem,

> a niestety Daewoo zastosowało kiepskiej jakości pierścienie olejowe i stąd ten efekt

A czy przypadkiem daewoo nie bazuje nieco na konstrukcjach silnikowych opla a co za tym idzie czy problem może się też pojawiać w oplu?

Napisano

To bardzo dziwne.

Jedyne, co mi przychodzi na myśl to sabotaż....

Napisano

> Zdarza się często w samochodach w których wymieniono uszczelkę pod głowicą z równoczesnym

> planowaniem, docieraniem zaworów i gniazd oraz wymianą uszczelniaczy zaworowych - iż po

> zmontowaniu wszystkiego samochód zaczyna brać olej w ilościach znacznych, nawet w litrach na

> 1000km. Proponuję podjąć dyskusję na ten temat, może uda się dojść do paru ciekawych teorii w

> tej sprawie

Niedbalstwo, brud, śmieci sypiące się do cylindrów i efekt jest oczywisty. Sam widziałem czyszczenie powierzchni bloku silnika (przylegającej do głowicy) za pomocą papieru ściernego bez jakiegokolwiek zabezpieczenia cylindrów i tłoków. ,,Supermechanik" na moje uwagi stwierdził że to się wydmucha. Gdyby to był mój samochód od razu bym go zabrał od takiego rzeźnika.

Napisano

> zgadza się, a jak zmieniac pierścionki to i lekko honownicą trzeba tuleje potraktować bo inaczej

> nici ze zmiany pierścionków- dowiedziałem się po wszytkim, od goscia co pracuje przy

> głowicach, bo pierścionki układają się tak jak stare ....

waytogo.gif ty to wiesz ja to wiem ale niestety inni nie widza i mowia: to bylo odbre oleju nie bralo a potem przychodzi z pretensjami ze glowica zle zrobiona bo olej bierze

Napisano

mój ojciec kiedyś podczas mojej nieobecności przy zdjętej głowicy przecierał gładź cylindrów z nagaru Acetonem szmatą tuk.gif

Napisano

> A czy przypadkiem daewoo nie bazuje nieco na konstrukcjach silnikowych opla a co za tym idzie czy

> problem może się też pojawiać w oplu?

w oplu żarcie oleju w większych ilościach występuje seryjnie hehe.gifzlosnik.gif

przynajmniej występowało w mojej Astrze 2 1.6 16V i w analogicznym aucie mojego wujka zlosnik.gif

Napisano

> w oplu żarcie oleju w większych ilościach występuje seryjnie

> przynajmniej występowało w mojej Astrze 2 1.6 16V i w analogicznym aucie mojego wujka

I to nawet jeszcze przed wymiana UPG zlosnik.gif\

Na szczescie pozostala wiekszosc nie byla juz tak spartolona.

Napisano
  • Autor

> Z tego co zauwazylem na forum to jest to nagminne w przypadku Lanosow i Nubir...

> Nie mam pojecia dlaczego i nie pisze zlosliwie, ale wlasnie na tych forach pojawia sie najwiecej

> takich pytan.

Właśnie dlatego o to pytam. Tam ludzie masowo wymieniają upg a potem pojawiają się posty że pije olej. Nikt nie wie dlaczego. Pytam akurat w odniesieniu do Oplowskiego 1.8 16V, który po zrzuceniu głowicy zaczął brać 2L na 1000 icon_eek.gif Opel i Daewoo - dwa bratanki wink.gif

Napisano

> Zdarza się często w samochodach w których wymieniono uszczelkę pod głowicą z równoczesnym

> planowaniem, docieraniem zaworów i gniazd oraz wymianą uszczelniaczy zaworowych - iż po

> zmontowaniu wszystkiego samochód zaczyna brać olej w ilościach znacznych, nawet w litrach na

> 1000km. Proponuję podjąć dyskusję na ten temat, może uda się dojść do paru ciekawych teorii w

> tej sprawie

To proste, zwiększa się ciśnienie i dół puszcza, sam tak miałem kiedyś.

Napisano

> w oplu żarcie oleju w większych ilościach występuje seryjnie

> przynajmniej występowało w mojej Astrze 2 1.6 16V i w analogicznym aucie mojego wujka

Mój nie pije zlosnik.gif Ale i silnik ma fiatowski hehe.gif

Napisano

u mnie nie brał nic oleju, no może 0,2l na 10kkm

wymieniłem UPG, głowica delikatnie splanowana i reszta nie była ruszana

zaczął brać olej w sporych ilościach...ale z biegiem czasu co raz mniej i mniej i w końcu znowu przestał po pół roku

morał z tego chyba taki, że mechanik wszystko wyczyścił i się rozszczelniło, a po pewnym czasie nagar znowu zatkał miejsca gdzie były ubytki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.