Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemik 1.2 16V ..

Featured Replies

Napisano

Witajcie koledzy,

Być może było już, ale chcę na świeżo Was zapytać...

mam świeżo włożony silniczek 1.2 16V. Przesiadka z 900. Spodziewałem się tyrkolenia.... i ono jest. Występuje. Chodzi mi o to, że na zimnym silniku dławi go bardzo i niemal gaśnie, obroty nierówno pracują, zaś gdy trochę się pojeździ i jest już ciepły silnik (tak jak dziś gdy go trochę pogoniłem na trasie) to tyrkolenia praktycznie nie ma... idzie jak burza. Co to może być? Czujnik położenia wału jest nowy. Kable (większość najważniejszych) w tym wtrysków posprawdzane przez znachora zeby.GIF co to za cholera? 270635636-JUMP2.gif

Napisano

po pierwsze nie pałuj na zimnym silniku

po drugie tyrkolenie to tylko na pierwszym biegu chyba jest, przynajmniej ja tak mam albo mi sie wydaje

Napisano

> po pierwsze nie pałuj na zimnym silniku

> po drugie tyrkolenie to tylko na pierwszym biegu chyba jest, przynajmniej ja tak mam albo mi sie

> wydaje

Na każdym smile.gif

Napisano

> Witajcie koledzy,

> Być może było już, ale chcę na świeżo Was zapytać...

> mam świeżo włożony silniczek 1.2 16V. Przesiadka z 900. Spodziewałem się tyrkolenia.... i ono jest.

> Występuje. Chodzi mi o to, że na zimnym silniku dławi go bardzo i niemal gaśnie, obroty

> nierówno pracują, zaś gdy trochę się pojeździ i jest już ciepły silnik (tak jak dziś gdy go

> trochę pogoniłem na trasie) to tyrkolenia praktycznie nie ma... idzie jak burza. Co to może

> być? Czujnik położenia wału jest nowy. Kable (większość najważniejszych) w tym wtrysków

> posprawdzane przez znachora co to za cholera?

Masz trochę dziwny przypadek bo moje 16v chodzi normalnie na wolnych czy to zimny czy ciepły. Tyrkoli około 2-3tyś obr przy szybkim dodaniu gazu.

Napisano
  • Autor

> Na każdym

Nie pałuję na zimnym! Nigdy zlosnik.gif po prostu na zimnym dodaję mu gazu zeby nie zdychał tak i po chwili jest lepiej. Potem jadę spokojnie kilka km aż będę czuł, że jest lepiej i nie tyrkoli tak strasznie

Napisano

> Masz trochę dziwny przypadek bo moje 16v chodzi normalnie na wolnych czy to zimny czy ciepły.

> Tyrkoli około 2-3tyś obr przy szybkim dodaniu gazu.

Nom to jest typowy przypadek tyrkolenia "2-3tyś obr przy szybkim dodaniu gazu",a co masz za pompe paliwa w zbiorniku?? Moja 3 barowa jak ostatnio zdychała to podobny objaw miałem, że silnik gasł na wolnych obrotach.

Napisano
  • Autor

Wiesz mój nie gaśnie. Pompa jest napewno OK. Ale na zimnym obroty bardzo drastycznie przez moment spadają.

Napisano

sprawdź czujnik temperatury cieczy chłodzącej, ewentualnie krokowca

Napisano
  • Autor

Ogólnie to jest jakiś problem z czujnikiem temp, bo załącza mi się kontrolka temp i to bez potrzeby. Kilka chwil popracuje auto i sie zapala. Jest przy czujniku opcja podłączenia wskaźnika tempi to zrobię ale jeszcze nie teraz. Nie wiem czy to może mieć jakieś znaczenie w moim problemie..

Napisano
  • Autor

EDIT: Teraz rano byłem w aucie bo je przestawiałem spod innego bloku grinser006.gif i auto mi gasło chwile po zapaleniu: najpierw obroty wskakiwały na jakieś 1800 obr a potem po chwili spadały tak nisko że auto dławiło się i gasło. Dodałem więc deko gazu (ok 1400 obr) i po chwili po puszczeniu gazu obroty były w miare stabilne koło 1000-1100 obr.. i auto już nie gasło.

Napisano

Mi też się szybko czujnik temp. cieczy chłodzącej włącza,

ale on jest u mnie jakiś lewy i dlatego.

Może masz jakiś ostrzejszy wałek? wink.gif

Napisano

> Witajcie koledzy,

> Być może było już, ale chcę na świeżo Was zapytać...

> mam świeżo włożony silniczek 1.2 16V. Przesiadka z 900. Spodziewałem się tyrkolenia.... i ono jest.

> Występuje. Chodzi mi o to, że na zimnym silniku dławi go bardzo i niemal gaśnie, obroty

> nierówno pracują, zaś gdy trochę się pojeździ i jest już ciepły silnik (tak jak dziś gdy go

> trochę pogoniłem na trasie) to tyrkolenia praktycznie nie ma... idzie jak burza. Co to może

> być? Czujnik położenia wału jest nowy. Kable (większość najważniejszych) w tym wtrysków

> posprawdzane przez znachora co to za cholera?

Jeżeli dzieje się to tylko na zimnym silniku może wskazywać na czujnik IAT lub MAP. Po rozgrzaniu, przy stabilnym obciążeniu silnik korzysta z sondy lambda.

Na próbę możesz odłączyć sondę lambda - jeżeli tyrkolić zacznie też po nagrzaniu, to by to potwierdzało to co napisałem.

Do komputera się już podłączałeś? Tam najszybciej wybadasz problemy z czujnikami.

Napisano
  • Autor

Dziś byłem znów u znajomego, który wcześniej już sprawdzał autko. Wg niego wszystkie czujniki są OK. Podłączenie do kompa wykazało, że jest coś nie tak z komputerem. Od samego początku pokazuje 110-150 temp cieczy chłodzącej... a temp. powietrza to koło 80 stopni a powinno być koło 35. Poza tym na wykresach widać, że jest coś nie tak z wyprzedzeniem zapłonu. Po szybkim dodaniu gazu, silnik nie nadąża i to chyba jest przyczyna. KOMP..

Napisano

> Dziś byłem znów u znajomego, który wcześniej już sprawdzał autko. Wg niego wszystkie czujniki są

> OK. Podłączenie do kompa wykazało, że jest coś nie tak z komputerem. Od samego początku

> pokazuje 110-150 temp cieczy chłodzącej... a temp. powietrza to koło 80 stopni a powinno być

> koło 35. Poza tym na wykresach widać, że jest coś nie tak z wyprzedzeniem zapłonu. Po szybkim

> dodaniu gazu, silnik nie nadąża i to chyba jest przyczyna. KOMP..

Jak komputer pokazuje że popsuło się wszystko, to problemem zazwyczaj jest jakaś słaba masa...

Zacząłbym od tego.

Samej awarii komputera też oczywiście wykluczyć się nie da - najłatwiej jak znasz kogoś z takim silnikiem to podmienić komputery (pamiętając o konieczności oszukania immobilisera kluczykiem przypisanym do danego komputera, chyba że komputery są bez immo)

Napisano

> Dziś byłem znów u znajomego, który wcześniej już sprawdzał autko. Wg niego wszystkie czujniki są

> OK. Podłączenie do kompa wykazało, że jest coś nie tak z komputerem. Od samego początku

> pokazuje 110-150 temp cieczy chłodzącej... a temp. powietrza to koło 80 stopni a powinno być

> koło 35. Poza tym na wykresach widać, że jest coś nie tak z wyprzedzeniem zapłonu. Po szybkim

> dodaniu gazu, silnik nie nadąża i to chyba jest przyczyna. KOMP..

po pierwsze czy wszystkie czujniki są od 1.2 16V czy drut zrobiony na 900 podzespołach

po drugie jak czujniki są inne i komp widzi ponad 100 stopni to jak może nie siekać zapłonem

Napisano
  • Autor

Wszystkie czujniki są od silnika 1.2 16V. Czujniki z 900 zostały w 900 i sprzedane już dawno razem z silnikiem. huba - kompa Ty robiłeś cool.gif Znaczy zdejmowałeś immo i szkoda, że od razu nie było mówione żebyś wgrał oprogramowanie nowe tak na wszelki wypadek. Immo zdjąłeś elegancko i wszystko jest tu ok. Bo ten komp to nie wiem skąd dokładnie był.. co przeszedł. Kupiłem go razem z silnikiem i resztą gratów..

Napisano

> Wiesz mój nie gaśnie. Pompa jest napewno OK. Ale na zimnym obroty bardzo drastycznie przez moment

> spadają.

Krokowca sprawdz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Krokowca sprawdz

Wyczyszczony i sprawny w 100% grinser006.gif

Napisano

> Wyczyszczony i sprawny w 100%

No to nie wiem, moze tak opisujesz tyrkolenie jak nie jezdziles przedtem 16v.

Ja bym jeszcze zamienil sie z kims mapem zeby zobaczyc czy sie poprawi waytogo.gif

A autoadaptacja jest zrobiona?

Napisano
  • Autor

Na weekendzie będę zamieniał się na kompy bo mam taką możliwość. Z mapsensorem może być gorzej 270751858-jezyk.gif Co do autoadaptacji... ja nie robiłem. Mogę spróbować. Trzeba aku odłączyć na 2-3 godziny, potem podłączyć i odpalić auto i zostawić aż się wentylator na chłodnicy załączy? zeby.GIF

Napisano

> Na weekendzie będę zamieniał się na kompy bo mam taką możliwość. Z mapsensorem może być gorzej Co

> do autoadaptacji... ja nie robiłem. Mogę spróbować. Trzeba aku odłączyć na 2-3 godziny, potem

> podłączyć i odpalić auto i zostawić aż się wentylator na chłodnicy załączy?

Yep zlosnik.gif

Nie musisz 2 godzin, wystarczy z 20 minut zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Yep

> Nie musisz 2 godzin, wystarczy z 20 minut

O widzisz zeby.GIF spróbuję, choć wątpię żeby to coś dało:( A jeszcze taka sprawa.. Mi immo się założyło spowrotem na kompa zeby.GIF Będę pożyczał kompa z 1.2 16V od kolegi i on nie ma immo. Muszę więc najpierw u siebie centralkę immo wypiąć (czy jakoś tak - wiem ocb) i potem włożyć kompa kolegi. Mój kluczyk do stacyjki i jego kluczyk też przyłożyć gdzies trzeba w pobliże stacyjki czy to nie zadziała w ten deseń? zeby.GIF

Napisano

Jak Twój ziomek nie ma immo na pokładzie, to wystarczy, ze podłaczajac jego kompa do swojej bryni, odłaczysz kostki od modułu co go masz pod kierą. W ten sposób unikniesz nauczenia się przez ziomkowego kompa kodu immo Twojej padliny zlosnik.gif

Co do autoadaptacji: nie musisz czekac do właczenia się wiatraka - wystarczy właczyć zapłon, płynnie wcisnąć i puscic pedał gazu, wyłączyc zapłon. Czynnosc powtórzyc kilka razy. Tps i krokowy zaczają co mają robic, a reszta to po odpaleniu zlosnik.gif

Pzdr

Napisano
  • Autor

Ooo zeby.GIF dzięki 270751858-jezyk.gif będę kombinował z kompami na weekendzie. Oby to było to bo juz scenka opada zeby.GIF

Dziękować wszystkim za JUŻ smile.gif

Napisano

> Ooo dzięki będę kombinował z kompami na weekendzie. Oby to było to bo juz scenka opada

> Dziękować wszystkim za JUŻ

może problem z masą przy silniku i czujniki dają zły odczyt, komp nie miał złych odczytów, mam stanowisko badawcze i zawsze to sprawdzam, temperatury na 100% czytał dobrze

nie wydaje mi się że nagranie eproma coś pomoże w tym przypadku, musisz znaleźć przyczynę dla czego komp czyta złe dane

Napisano

> może problem z masą przy silniku i czujniki dają zły odczyt, komp nie miał złych odczytów, mam

> stanowisko badawcze i zawsze to sprawdzam, temperatury na 100% czytał dobrze

> nie wydaje mi się że nagranie eproma coś pomoże w tym przypadku, musisz znaleźć przyczynę dla czego

> komp czyta złe dane

A diagnoza, która koleś podłączał do tego kompa była ustawiona na komp 1.2 16V? Bo one mają inną skalę temperatur niż kompy 1.1/1.2 8V i program od diagnozy powinien to wiedzieć.

Napisano
  • Autor

Hmm.... można to sprawdzić, ale nie wiem gdzie szukać masy w 1.2 16V.. bo chyba w kilku miejscach silnika jest? confused.gif270751858-jezyk.gif A odczyty były pod 16V robione napewno.

Napisano

> Hmm.... można to sprawdzić, ale nie wiem gdzie szukać masy w 1.2 16V.. bo chyba w kilku miejscach

> silnika jest? A odczyty były pod 16V robione napewno.

W cento idzie z budy tylko jedna masa seryjnie ale ... zalezy czy masz zostawiona mase z 899 i przymocowales ja gdzies od strony rozrzadu czy zrobiles nowa do skrzyni tak jak jest w 1,1 zlosnik.gif

Napisano

> Ooo dzięki będę kombinował z kompami na weekendzie. Oby to było to bo juz scenka opada

> Dziękować wszystkim za JUŻ

kolego i jak tam naprawa? Się pytam bo mam dokładnie takie same objawy...

Napisano
  • Autor

> kolego i jak tam naprawa? Się pytam bo mam dokładnie takie same objawy...

Masy posprawdzane. Wszystko z nimi OK. Cholera już wie co to za shit. Odezwij się do mnie na gg: 205474. Będziemy w kontakcie. Może ja pierwszy rozwiążę problem a może Ty 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Masy posprawdzane. Wszystko z nimi OK. Cholera już wie co to za shit. Odezwij się do mnie na gg:

> 205474. Będziemy w kontakcie. Może ja pierwszy rozwiążę problem a może Ty

ja rozwiązałem zeby.GIF Wywaliłem trójpinowy czujnik temperatury i zastąpiłem go takim "zwykłym" zielonym i się naprawiło zeby.GIF Najlepsze jest to, ze jak kiedyś sprawdzałem miernikiem ten 3pinowy czujnik to miał takie same odczyty jak inny 3pionowy czujnik zamontowany w sejku u sejacza. Odczyty były takie same i myślałem, ze wszystko jest w porządku. Okazało się jednak, ze nie zeby.GIF

Teraz jeszcze zmiana przewodów zapłonowych bo wolne obroty troszkę mi kuleją i padaka w końcu będzie śmigać jak należy smile.gif

Napisano

> ja rozwiązałem Wywaliłem trójpinowy czujnik temperatury i zastąpiłem go takim "zwykłym" zielonym i

> się naprawiło Najlepsze jest to, ze jak kiedyś sprawdzałem miernikiem ten 3pinowy czujnik to

> miał takie same odczyty jak inny 3pionowy czujnik zamontowany w sejku u sejacza. Odczyty były

> takie same i myślałem, ze wszystko jest w porządku. Okazało się jednak, ze nie

> Teraz jeszcze zmiana przewodów zapłonowych bo wolne obroty troszkę mi kuleją i padaka w końcu

> będzie śmigać jak należy

Ponoc fura znow bedzie rozkladana na czesci pierwsze i ze nie bedziesz jezdzic w tym sezonie, takie sluchy mnie doszly zeby.GIF

Napisano

> Ponoc fura znow bedzie rozkladana na czesci pierwsze i ze nie bedziesz jezdzic w tym sezonie, takie

> sluchy mnie doszly

bedzie jezdzić, to co miało być rozłozone jest już złozone zeby.GIF

Napisano

> bedzie jezdzić, to co miało być rozłozone jest już złozone

Relazione mnie tu na priv zlosnik.gif

Napisano

Witam

sie podepne żeby nowego teamtu nie zakładać

z moją 16-stką jest z kolei taki problem że pływa na wolnych obrotach - zwłaszcza jak sie auto odpali i schodzi z ssania to w pewnnym momencie - tak przy 1200 obr zaczyna skakać - 900-1200 a czasami więcej. jak sie zagrzeje to czasami też takie objawy z tym ze mniejszy zakres pływania. Podpinany był do kompa i sprawdzany jako 1.2 16v - wszystkie czujniki sprawne, jedynie kąt otwarcia przepustnicy ( czy jakoś tak ) był niby za duzy - ok15st i imbusem na przepustnicy sie udało zmniejszyć do 13st - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie bo podobno ma być ok 10 st.. Ogólnie jesli chodzi o tyrkolenie - nie wiem do końca o co w tym biega, ale auto dostaje kopa po przekroczeniu 3500 obr.

Powiedzcie jak mozna te obroty uspokoić

z góry thx

Napisano

> Witam

> sie podepne żeby nowego teamtu nie zakładać

> z moją 16-stką jest z kolei taki problem że pływa na wolnych obrotach - zwłaszcza jak sie auto

> odpali i schodzi z ssania to w pewnnym momencie - tak przy 1200 obr zaczyna skakać - 900-1200

> a czasami więcej. jak sie zagrzeje to czasami też takie objawy z tym ze mniejszy zakres

> pływania. Podpinany był do kompa i sprawdzany jako 1.2 16v - wszystkie czujniki sprawne,

> jedynie kąt otwarcia przepustnicy ( czy jakoś tak ) był niby za duzy - ok15st i imbusem na

> przepustnicy sie udało zmniejszyć do 13st - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie bo podobno ma

> być ok 10 st.. Ogólnie jesli chodzi o tyrkolenie - nie wiem do końca o co w tym biega, ale

> auto dostaje kopa po przekroczeniu 3500 obr.

> Powiedzcie jak mozna te obroty uspokoić

> z góry thx

w 16V kont przepustnicy jest taki duży, około 13 stopni

pływanie obrotów spowodowane może być przez brudny krokowy, po wyczyszczeniu lub wymianie przydało by się zrobić adaptację przepustnicy

Napisano

> w 16V kont przepustnicy jest taki duży, około 13 stopni

> pływanie obrotów spowodowane może być przez brudny krokowy, po wyczyszczeniu lub wymianie przydało

> by się zrobić adaptację przepustnicy

krokowy był czyszczony a na kompie nie pokazywało zeby z nim cos było nie tak frown.gif

a jeśli chodzi o adaptacje to tak jak wyżej pisali ?? czyli odłączyc aku na 20-30min i podłączyć a potem na włączonym zapłonie płynnie wcisnąc i puścic pedał gazu a potem odpalić auto i zostawić aż do włączenia wentylatora ??

Napisano

> krokowy był czyszczony a na kompie nie pokazywało zeby z nim cos było nie tak

Bo wcale nie musi pokazać, że jest walnięty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.