Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C5, V70...?

Featured Replies

Napisano

Czyli z cyklu - myślimy o zmianie autka.

Wydać możemy naście tys. zł - powiedzmy, że z zakresu 10-15 - im bliżej 10 tym lepiej zlosnik.gif

Auto miałoby zastąpić Mondeo MK II.

Musi być klimatyzacja.

Jeśli chodzi o wielkość - jeszcze nie wiem...

Przyzwyczaiłem się już do dużych aut i po przesiadce do mniejszych źle się czuję.

Wiem, że mniejsze może być bardziej ekonomiczne i nowsze, ale spalania w okolicach 15 l. LPG jest akceptowalne zlosnik.gif, no i chyba jednak bardziej liczy się dla mnie komfort niż ekonomia hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Tak czy siak - czegoś wielkości Punto jeszcze nie przekreślam hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Lecąc w wymaganiami dalej - LPG albo Diesel.

Przejeżdżałbym rocznie tym autem koło 20-30 tys. km. Więcej poza miastem, niż w mieście.

W lecie ma wygodnie zajechać na weekend, nad morze. W Zimie - ma się nie zakopać pod stokiem hehe.gif

Najwygodniejszy dla mnie jest kombiak, ale i sedan dałby radę zlosnik.gif

(mimo wszystko... kombiak jest najfajniejszy zlosnik.gif tak, żebym otworzył klapę, mógł sobie usiąść na "ławeczce", założyć buty na snowboard/rolki...)

Auta, o których myślę to V70 i C5.

Jakie silniki są warte uwagi, czego unikać?

Inne auta, o których myślałem:

1. BMW - 3 trochę za mała, E39 - no w sumie fajna, ale to jednak BMW (nie wiem, czy moja serce.gif by wsiadła grinser006.gif ).

2. Omega - raczej sprzed FL..? Trochę stara konstrukcja (tak mi się wydaje).

3. Vectra - B - miałem już astrę i za bardzo by mi ją przypominała zlosnik.gif

4. 607 - mechanik mi odradził, ze względu na padające skrzynie biegów zlosnik.gif

5. Audi A6 - dość droga eksploatacja zlosnik.gif A4 - jakby się znalazła niewyjechana, do tego kombiak - to czemu nie zlosnik.gif A3 - odpada (kilku znajomych ostatnio kupiło, do tego jeżdżę, służbowym golfem...)

6. Focus - znowu ford, do tego gnijący... grinser006.gif

7. Lanos - grinser006.gif cenowo byłoby najfajniej hehe.gif do tego Lanos ojca rzadko odwiedza serwis, że aż mnie korci grinser006.gif ale jednak to zawieszenie i plastik...

No i pewnie jeszcze kilka innych, które juz przekreśliłem, ze względu na uprzedzenia zlosnik.gif

Aha - wiem, że część aut tej listy jest nieco droższa niż założenia - można by to przeskoczyć, ale jeśli nie trzeba - to po co zlosnik.gif

Na chwilę obecną, najbardziej korci mnie C5 lub to V70 - ale tutaj nie wiem na co zwracać uwagę.

Napisano

z listy 3ka kombi. Ale w dobrym stanie bedzie droga

Napisano

Jako posiadacz C5 wydaje mi się, że to za mało na C5 w które nie trzeba będzie natychmiast inwestować. Auto nie jest specjalnie awaryjne, i super mi się nim jeździ, ale co powiedzmy 50 tys km tys km potrafi kilka tysiączków z kieszeni pociągnąć. Oczywiście jeśli serwisujemy porządnie, bez drutowania.

Koszty serwisu jakiegoś popularnego kompakta to zupełnie inna półka cenowa.

Napisano

> Czyli z cyklu - myślimy o zmianie autka.

(...)

C5 i V70 chyba w tych pieniądzach nie kupisz.

Może Mondeo MKIII? Chociaż tutaj trzeba około 20.

Ale brakuje tu jeszcze:

- Fiata Stilo

- Renault Laguna (za 12.000 będzie ostatnia I z 2001 roku)

- Toyota Avensis?

Ale pamietaj o podstawowej zasadzie: szukaj aut, które są droższe niż średnia w danym roczniku, a odpłaci Ci sie kosztami eksploatacji. Auta w dobrym stanie kosztują - nikt dobrych za (pół)darmo nie oddaje.

Napisano

> Wydać możemy naście tys. zł - powiedzmy, że z zakresu 10-15 - im bliżej 10 tym lepiej

> Auta, o których myślę to V70 i C5.

> Jakie silniki są warte uwagi, czego unikać?

> Inne auta, o których myślałem:

> 1. BMW - 3 trochę za mała, E39 - no w sumie fajna, ale to jednak BMW (nie wiem, czy moja by

> wsiadła ).

> 4. 607 - mechanik mi odradził, ze względu na padające skrzynie biegów

> 5. Audi A6 - dość droga eksploatacja A4 - jakby się znalazła niewyjechana, do tego kombiak - to

> czemu nie

hahaha.gif W tej cenie auta klasy średniej? Przecież to już będą zajechane fury z przebiegami po 300 kkm. A za pół roku będzie wątek typu, gdzie tanio znajdę rozrząd do C5, albo A6? Czy pasek firmy Xindxang może być, bo oryginał kosztuje fortunę? Z tak niskim budżetem za klasę kompakt bym się nie wychlał. Rozważałeś focusa i idź w tym kierunku.

Napisano

Tak jak poprzednicy, uważam że budżet to Ci się z lekka z aspiracjami rozjechał zlosnik.gif

No może na nie zajechaną Vectrę B styknie zlosnik.gif

Napisano

Z tych co podałeś to Vectra B, reszta będzie stara i zakatowana. Za te pieniądze jakąś poliftową 1.6 szukaj. zlosnik.gif

Napisano

Mazda 626 2.0 automat z ostatnich lat produkcji. Komfort, jakiego w A4 nie uświadczysz

Napisano
  • Autor

> Jako posiadacz C5 wydaje mi się, że to za mało na C5 w które nie trzeba będzie natychmiast

> inwestować.

No jak pisałem - to jest dość ruchoma granica cenowa. W każdym razie 20 tys. bym nie chciał przekraczać.

Wydaje mi się, że C5 będzie jeszcze mocno tracić na wartości i kupując ją w taj chwili za te 20 tys., za 2-3 lata jak sprzedam za 10 to będzie dobrze.

> Auto nie jest specjalnie awaryjne, i super mi się nim jeździ, ale co powiedzmy 50

> tys km tys km potrafi kilka tysiączków z kieszeni pociągnąć.

Możesz coś więcej?

Jakiego typu to naprawy?

Chodzi o sprawy "eksploatacyjne" - typu np. zawieszenie?

W tej chwili mam prawdę mówiąc to samo, zawsze serwisuję auta na oryginalnych częściach, ale takie koszty eksploatacji mnie specjalnie nie przerażają.

Tak czy inaczej - musi to być autko, w które dajmy na to jutro wsiadam i przejeżdżam tysiąc km bez strachu, że coś padnie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> (...)

> C5 i V70 chyba w tych pieniądzach nie kupisz.

Może być trochę więcej. Przy czym wtedy wolałbym tego, który za 2-3 lata mniej straci na wartości.

> Może Mondeo MKIII? Chociaż tutaj trzeba około 20.

Też o nim myślę. Tylko musiałbym czekać, aż szwagier będzie sprzedawał hehe.gif

> Ale brakuje tu jeszcze:

> - Fiata Stilo

Nie podoba mi się. Nie mam nic do fiata, ale jakąś tak stilo to nie to.

> - Renault Laguna (za 12.000 będzie ostatnia I z 2001 roku)

Daaawno temu jeździłem i nie odpowiadało mi zawieszenie. Mogłaby być II, ale boję się awaryjności.

> - Toyota Avensis?

Straszny smutas.

> Ale pamietaj o podstawowej zasadzie: szukaj aut, które są droższe niż średnia w danym roczniku, a

> odpłaci Ci sie kosztami eksploatacji. Auta w dobrym stanie kosztują - nikt dobrych za

> (pół)darmo nie oddaje.

Jak dotąd auta kupuję, kiedy sprzedaje ktoś z rodziny lub znajomy. W ten sposób można kupić auto, które się zna. Nawet jeśli jest w takim aucie coś do zrobienia - liczę się z tym już w momencie kupna, więc nie stanowi to problemu.

Auta w dobrym stanie są IMO "nieco" droższe. Najtańsze odrzucamy, ale czy stan jest średni czy bardzo dobry - tu już specjalnie nie ma różnicy - inaczej sprzedający nie sprzeda auta. Że zawsze jest coś do zrobienia - z tym się liczę, ale wtedy inwestuję już "dla siebie".

Napisano
  • Autor

> W tej cenie auta klasy średniej? Przecież to już będą zajechane fury z przebiegami po 300 kkm. A

> za pół roku będzie wątek typu, gdzie tanio znajdę rozrząd do C5, albo A6? Czy pasek firmy

> Xindxang może być, bo oryginał kosztuje fortunę? Z tak niskim budżetem za klasę kompakt bym

> się nie wychlał. Rozważałeś focusa i idź w tym kierunku.

Quote:

było

Fiat Uno 1,4 i.e.s 1996 - 69KM, 278kkm

Fiat Stilo 1,9 JTD, - 115KM, 116kkm

jest

Chevrolet Lacetti 2,0 TCDI, - 62kkm i rośnie

Piszesz o czymś, o czym nie masz pojęcia zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> chyba pomyliłeś się w zerach.....

> przy cenie oczywiscie:)

jakbym chciał wydać 100 000 - 150 000, w porywach do 200 000 to bym używki raczej nie szukał wpysk.gif

Napisano
  • Autor

> Z tych co podałeś to Vectra B, reszta będzie stara i zakatowana. Za te pieniądze jakąś poliftową

> 1.6 szukaj.

Kurczę, no jakąś tak bardziej z Opli by mnie do Omegi ciągnęło zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Mazda 626 2.0 automat z ostatnich lat produkcji. Komfort, jakiego w A4 nie uświadczysz

ok.gif Muszę się przyjrzeć dokładniej. Nie brałem dotąd pod uwagę, a wygląda na fajne autko smile.gif

Napisano

> Kurczę, no jakąś tak bardziej z Opli by mnie do Omegi ciągnęło

Jak mówisz że do 20 to wersję po FL też kupisz. Natomiast przed FL ma duuużo przyjemniejsze wnętrze. ok.gif Samochód fajny, koszty serwisowania na normalnym poziomie, awaryjność też nie jakaś specjalnie wysoka, a komfort, pakowność super. ok.gif

Napisano
  • Autor

Na jakie silniki zwracać uwagę?

Raczej miałoby iść do "zagazowania".

Super szybkiego auta nie potrzebuję, ale autko musi wyprzedzać zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> Kurczę, no jakąś tak bardziej z Opli by mnie do Omegi ciągnęło

na gieldzie wisi poliftowe B 3.0lpg

skromny.gif

Napisano

> Quote:

> było

> Fiat Uno 1,4 i.e.s 1996 - 69KM, 278kkm

> Fiat Stilo 1,9 JTD, - 115KM, 116kkm

> jest

> Chevrolet Lacetti 2,0 TCDI, - 62kkm i rośnie

> Piszesz o czymś, o czym nie masz pojęcia

Mam pojęcie takie, że Uno było nowe z salonu, Stilo 4 letnie, Lacetti 2 letnie. Budżet na każde z tych aut był o wiele większy niż Twój na auto klasy średniej, choć moje byłe i obecne auta to segment B i C. Po prostu jak nie stać mnie na młode auto klasy średniej to takiego nie kupuję. Wolę mniejsze ale młodsze, niż stare graty.

Napisano
  • Autor

> na gieldzie wisi poliftowe B 3.0lpg

Widziałem, szkoda, że nie kombi zlosnik.gif

Tak czy inaczej - nim jeszcze będę zmieniał autko minie min. miesiąc - dwa (jeśli się zdecyduję) - do tego czasu podejrzewam, że już dawno ta Omega się sprzeda

Napisano
  • Autor

OK - to jest Twoje zdanie na ten temat.

Ja mam inne, ale nie mam zamiaru przekonywać Cię, że racja jest tylko moja i proszę Ty też tego nie próbuj smile.gif

Napisano

> (...)

> C5 i V70 chyba w tych pieniądzach nie kupisz.

We wspomnianym budżecie V70 da się kupić - w dobrym stanie w starej budzie (do 2000) roku albo w kiepskim w nowej roczniki 2000 i wyżej.

A koszty serwisowe jak przekonują ci,którzy pewnie volvo nigdy nie posiadali, są porównywalne do innym marek w tym segmencie.

W v70 najlepiej zwórcć uwagę na posiadanie tzw Niwomatu (czyli pompowanego tylego zawieszenie), w przypadku którego koszt wymiany amorków sięgnie 3 tys. zł - tak więc lepiej poszukać wersji ze zwykłym zawieszeniem.

Silnik 2,5 Diesel żywcem wyjęta konstrukcja z Audi o mocy 143 KM nie do zajechania, z benzyn dobre są 2,4 (140 i 170 KM) lub uturbione 2.0, 2,3 T5, ale tu na oszczędności nie można liczyć wink.gif

Napisano
  • Autor

> A koszty serwisowe jak przekonują ci,którzy pewnie volvo nigdy nie posiadali, są porównywalne do

> innym marek w tym segmencie.

Na volvo, zwrócił mi uwagę mój mechanik. Wg. niego koszty serwisowe będą podobne do Fordzika...

> W v70 najlepiej zwórcć uwagę na posiadanie tzw Niwomatu (czyli pompowanego tylego zawieszenie), w

> przypadku którego koszt wymiany amorków sięgnie 3 tys. zł - tak więc lepiej poszukać wersji

> ze zwykłym zawieszeniem.

Koszt jeszcze nie jest jakiś straszny - chyba, że trzeba je wymieniać co 30 tys. km zlosnik.gif

> Silnik 2,5 Diesel żywcem wyjęta konstrukcja z Audi o mocy 143 KM nie do zajechania, z benzyn dobre

> są 2,4 (140 i 170 KM) lub uturbione 2.0, 2,3 T5, ale tu na oszczędności nie można liczyć

Chyba każdy z tych silników da sobie radę z masą autka?

Napisano

> Wydać możemy naście tys. zł - powiedzmy, że z zakresu 10-15 - im bliżej 10 tym lepiej

> Auto miałoby zastąpić Mondeo MK II.

> Musi być klimatyzacja.

> Jeśli chodzi o wielkość - jeszcze nie wiem...

> Przyzwyczaiłem się już do dużych aut i po przesiadce do mniejszych źle się czuję.

> Wiem, że mniejsze może być bardziej ekonomiczne i nowsze, ale spalania w okolicach 15 l. LPG jest

> akceptowalne , no i chyba jednak bardziej liczy się dla mnie komfort niż ekonomia

> Tak czy siak - czegoś wielkości Punto jeszcze nie przekreślam

> Lecąc w wymaganiami dalej - LPG albo Diesel.

> Przejeżdżałbym rocznie tym autem koło 20-30 tys. km. Więcej poza miastem, niż w mieście.

> W lecie ma wygodnie zajechać na weekend, nad morze. W Zimie - ma się nie zakopać pod stokiem

> Najwygodniejszy dla mnie jest kombiak, ale i sedan dałby radę

> (mimo wszystko... kombiak jest najfajniejszy tak, żebym otworzył klapę, mógł sobie usiąść na

> "ławeczce", założyć buty na snowboard/rolki...)

Może Galant kombi?

Napisano

Lancia Kappa SW

Alfa Romeo 166

Alfa 156 SW

Lancia Lybra SW

Fiat Marea Weekend

Fiat Stilo MW

...oto moj zestaw propozycji cool.gif

Napisano

> OK - to jest Twoje zdanie na ten temat.

> Ja mam inne, ale nie mam zamiaru przekonywać Cię, że racja jest tylko moja i proszę Ty też tego nie

> próbuj

A ja nie mam zamiaru Cię przekonywać. To ty będziesz jeździł tym autem, nie ja. smile.gif Wyraziłem tylko swoje zdanie, że z takim budżetem szykanie auta klasy średniej, to wybór między starymi wyeksploatowanymi autami.

Napisano

> Muszę się przyjrzeć dokładniej. Nie brałem dotąd pod uwagę, a wygląda na fajne autko

Zapraszam do mnie, zobaczysz jak to wygląda i jeździ smile.gif

Napisano

> Na volvo, zwrócił mi uwagę mój mechanik. Wg. niego koszty serwisowe będą podobne do Fordzika...

Dramatu nie ma wink.gif.

> Koszt jeszcze nie jest jakiś straszny - chyba, że trzeba je wymieniać co 30 tys. km

Wytrzymuje długo, ale jedyną jego zaletą jest to, że jak napakujesz samochód po dach po prostu utrzymuje poziom

> Chyba każdy z tych silników da sobie radę z masą autka?

Bez problemu. Z benzyny wybierał bym 2,4 w wersji 170 KM, Jednostki uturbione fajnie jeżdzą lecz trzeba się liczyć z szelestem pieniędzy znikających z porfela przy bardziej agresywnej jeździe.

Diesle to 2,5 z Audi dla V70 w starej budzie i w pierwszych wersjach poliftingowych, jak wspomniałem nie do zajechania. Z masą auta nawet w automacie daje radę.

Po liftinfu występuje jeszcze 2,4 D5 163 KM zacny silnik z naprawdę umiarkowanym apetytem na paliwo. Jednak w kwocie, którą dysponujesz zapewne trafisz na auto z ogromnym przebiegiem lub po poważnych przygodach.

Generalnie nie ma się co łudzić, w tych pieniążkach V70 będzie mieć przejechane +/- 300 - 400 tys. km (niezależnie od stanu licznika) , jednak te przebiegi nie są niczym nadzwyczajnym (jedno z V70 w rodzinie z 2,5 litrowym dieselkiem i automatyczną skrzynią ma obecnie przebieg ok. 380 tys. km i nie widać po nim jakiegoś specjalnego zmęczenia).

Napisano
  • Autor

> Lancia Kappa SW

> Alfa Romeo 166

> Alfa 156 SW

> Lancia Lybra SW

> Fiat Marea Weekend

> Fiat Stilo MW

> ...oto moj zestaw propozycji

Z tego zestawu myślałem o Alfach, ale baardzo obawiam się awaryjności zlosnik.gif

W każdym razie - autka piękne serduszka.gif

Napisano

Nie chcę Ci wbijać noża w serce, ale jeżeli nie masz zasobnego portfela na naprawy bieżące, to...

To nie stać Cię na powyższe auta.

> Inne auta, o których myślałem:

> 6. Focus - znowu ford, do tego gnijący...

> 7. Lanos - cenowo byłoby najfajniej do tego Lanos ojca rzadko odwiedza serwis, że aż mnie korci

> ale jednak to zawieszenie i plastik...

Na te dwa auta warto rzucić okiem.

Za 15 kpln to łajnosa można przytulić już w zacnym stanie.

Foczka - może byc różnie...

> No i pewnie jeszcze kilka innych, które juz przekreśliłem, ze względu na uprzedzenia

> Aha - wiem, że część aut tej listy jest nieco droższa niż założenia - można by to przeskoczyć, ale

> jeśli nie trzeba - to po co

> Na chwilę obecną, najbardziej korci mnie C5 lub to V70 - ale tutaj nie wiem na co zwracać uwagę.

zmień jedynkę z przodu na powiedzmy ósemkę i przytulisz V70 które będzie w sensownym stanie i nie będzie skarbonką.

Posłuchaj człowieka, który wie n/t tych aut trochę więcej niż inni...

Napisano
  • Autor

Możesz coś więcej o tej 626 napisać zlosnik.gif

Bo dzisiaj akurat rozmawiałem z mechanikiem i jest taka jedna na sprzedaż...

Kombiak z dieslem 2.0 - podobno pali to 5-6l blush.gif ?

Przeglądam, na allegro - wydaje mi się, że wnętrze jest sporo mniejsze niż w mondeo...

Jakimi wadami się przejmować, a co nie będzie problemów w tym aucie?

Napisano

Ja mam z 1998 roku a wygląda jak nówka wink.gif

Ma 4 poduchy, ABS, klime, elektryke, kontrolę trakcji i automatyczną skrzynie.

Bardzo komfortowe auto. Absolutnie niezawodne. To jeszcze czasy, kiedy japończyki były projektowane przez inżynierów, a nie księgowych.

Ma świetne zawieszenie i bardzo fajny patent z siedzeniem pasażera z przodu.... jednym ruchem składa się w stolik.

W wersji kombi tylna kanapa jest przesuwna

Ja polecam ok.gifskromny.gif

Napisano

> Absolutnie niezawodne. To jeszcze czasy, kiedy japończyki były projektowane

> przez inżynierów, a nie księgowych.

Oczywiście za 12 lat napiszesz to samo o dzisiejszych. Tak jak 12 lat temu mówiło się i pisało o tych sprzed 12 lat. Samochody są jak wino im starsze tym lepsze. crazy.gif A ten postęp Panie to tylko kreatywna księgowość

Napisano

> Oczywiście za 12 lat napiszesz to samo o dzisiejszych. Tak jak 12 lat temu mówiło się i pisało o

> tych sprzed 12 lat. Samochody są jak wino im starsze tym lepsze. A ten postęp Panie to tylko

> kreatywna księgowość

Mam do czynienie z Toyotą Avensis z 2007 roku. To już nie to samo frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.