Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak sprzedać auto za 150.000 zł ?

Featured Replies

Napisano

> Dlaczego? Mowisz ze lepiej wziac samochod za 250 tys w leasing, niz za 160 tys za gotówke?

odpowiedz sobie na pytanie kto i w jakich celach bierze takie auta grinser006.gif

Napisano

> odpowiedz sobie na pytanie kto i w jakich celach bierze takie auta

No akurat znam dosc dobrze dwie osoby - jedna kupila za 120 tys zl samochod uzywany (tez BMW) bo taki akurat chciala, nie mogla wziac w leasing nowki a nawet nie mogla wziac kredytu bo nie ma zdolnosci kredytowej.

Druga osoba podobna sytuacja - rowniez auto za ponad 100 tys zl , nie prowadzi firmy i nie pracuje, jak ma wziac nowke w leasing??? icon_eek.gif

Napisano

> Dlaczego? Mowisz ze lepiej wziac samochod za 250 tys w leasing, niz za 160 tys za gotówke?

tak , lepiej hehe.gifhehe.gifhehe.gif

może kiedyś ogarniesz dlaczego hehe.gif

Napisano

> tak , lepiej

> może kiedyś ogarniesz dlaczego

a widziales o kim pisze "Ktos kto nie prowadzi firmy raczej wezmie ten pierwszy samochod"

dla takich ludzi lepiej jest wziac w leasing? ciekawe jakim cudem?

Napisano

> a pokaz mi kogos kto pakuje 160k PLN w samochod bez f-ry, mozliwosci odliczenia VAT, etc??

> Przeciez łatwiej w BMW wziac nowke za te 250k PLN, odliczyc VAT, posiadac pakiet serwisowy i

> leasing 101%...

Śmiem twierdzić, że nie tylko VAT, ale także dochodowy.

Jeśli dobrze liczę(zakładam, że w DR jest VAT-1):

brutto: 250000zł

vat: 45081,97zł

netto: 204918,03zł

pit-5: 36885,25zł

Czyli autko wychodzi nas: 168032,79zł do tego analogicznie wszystkie koszty eksploatacyjne(paliwo, naprawy/przeglądy, nie wiem jak jest z vatem przy ubezpieczeniu, ale na pewno odlicza się dochodowy).

Czyli za identyczne pieniądze dostajemy nowiutkie auto, którego eksploatacja jest sporo tańsza.

Wniosek: trudno będzie to sprzedać, musi znaleźć się amator. IMO jeździć tym autem aż będzie warte w okolicach 50kzł i wtedy pewnie znajdzie się jakiś narwany.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> No akurat znam dosc dobrze dwie osoby - jedna kupila za 120 tys zl samochod uzywany (tez BMW) bo

> taki akurat chciala, nie mogla wziac w leasing nowki a nawet nie mogla wziac kredytu bo nie ma

> zdolnosci kredytowej.

> Druga osoba podobna sytuacja - rowniez auto za ponad 100 tys zl , nie prowadzi firmy i nie pracuje,

> jak ma wziac nowke w leasing???

O podejrzanych typach nie pisze - co to nie pracuja a fury po 100k PLN kupuja....wstyd sie przyznawac do znajomosci z taki osobami frown.gif

Napisano

> O podejrzanych typach nie pisze - co to nie pracuja a fury po 100k PLN kupuja....wstyd sie

> przyznawac do znajomosci z taki osobami

Dlaczego? Moze zarobili za granica, moze dostali spadek, roznie bywa w zyciu. Chce tylko pokazac ze jednak sa ludzie dla ktorych latwiej jest kupic auto za 160 tys zl za gotówke niz brac w leasing/kredyt.

Napisano

> Śmiem twierdzić, że nie tylko VAT, ale także dochodowy.

> Jeśli dobrze liczę(zakładam, że w DR jest VAT-1):

> brutto: 250000zł

> vat: 45081,97zł

> netto: 204918,03zł

> pit-5: 36885,25zł

> Czyli autko wychodzi nas: 168032,79zł do tego analogicznie wszystkie koszty eksploatacyjne(paliwo,

> naprawy/przeglądy, nie wiem jak jest z vatem przy ubezpieczeniu, ale na pewno odlicza się

> dochodowy).

> Czyli za identyczne pieniądze dostajemy nowiutkie auto, którego eksploatacja jest sporo tańsza.

> Wniosek: trudno będzie to sprzedać, musi znaleźć się amator. IMO jeździć tym autem aż będzie warte

> w okolicach 50kzł i wtedy pewnie znajdzie się jakiś narwany.

> Pozdrawiam BAS

Dokladnie, o to mi chodzilo ze ten samochod jest w cenie nowego dla wiekszosci zainteresowanych akurat tym modelem...

PS. Ubezpieczenia nie maja VAT-u. Nie pamietam tylko czy maja 0% czy sa zwolnione...

Napisano

Ok, to pomoz koledze i znajdz takiego smile.gif

Napisano

> Dlaczego? Moze zarobili za granica, moze dostali spadek, roznie bywa w zyciu. Chce tylko pokazac ze

> jednak sa ludzie dla ktorych latwiej jest kupic auto za 160 tys zl za gotówke niz brac w

> leasing/kredyt.

No to musieli dużoooo zarobić albo odziedziczyć bo jak już było napisane w tym wątku, zakup auta to dopiero początek wydatków.

A BMW to nie Fiat i samo ubezpieczenie jest sporo droższe, że o koszcie opon czy paliwa nie wspomnę.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ok, to pomoz koledze i znajdz takiego

Jakby ktos szukal auta w tej cenie z moich znajomych to przekaze to ogloszenie ok.gif

Napisano

> No to musieli dużoooo zarobić albo odziedziczyć bo jak już było napisane w tym wątku, zakup auta to

> dopiero początek wydatków.

> A BMW to nie Fiat i samo ubezpieczenie jest sporo droższe, że o koszcie opon czy paliwa nie

> wspomnę.

> Pozdrawiam BAS

Szczerze mowiac to obie te osoby o ktorych napisalem stac bylo tylko na zakup takich aut powyzej 100 tys zl, a na eksploatacje juz ich nie stac, taka prawda, ale chcieli takie auta to kupili, ich sprawa ok.gif

Napisano

> Dlaczego? Moze zarobili za granica, moze dostali spadek, roznie bywa w zyciu. Chce tylko pokazac ze

> jednak sa ludzie dla ktorych latwiej jest kupic auto za 160 tys zl za gotówke niz brac w

> leasing/kredyt.

Tak w krainie miodem i mlekiem plynacej grinser006.gif przypatrz sie ze wiekszosc drozszych aut to kraty lisingi itp ida w koszty ukrywaja dochody odliczaja jak moga ... auta >100tysi raczej nie kupuje sie(chyba ze ktos ma duzo kasy i ma humory) do garazu placac kwote pelna bez odliczen

Napisano

> Szczerze mowiac to obie te osoby o ktorych napisalem stac bylo tylko na zakup takich aut powyzej

> 100 tys zl, a na eksploatacje juz ich nie stac, taka prawda, ale chcieli takie auta to kupili,

> ich sprawa

no to chyba za rozsadnie to oni nie mysla hehe.gif

Napisano

> Jakby ktos szukal auta w tej cenie z moich znajomych to przekaze to ogloszenie

ok.gif

Napisano

> Szczerze mowiac to obie te osoby o ktorych napisalem stac bylo tylko na zakup takich aut powyzej

> 100 tys zl, a na eksploatacje juz ich nie stac, taka prawda, ale chcieli takie auta to kupili,

> ich sprawa

Ehh to polskie "zastaw się a postaw się".

Ja biedny żuczek(albo rozsądny człowiek*) jeżdżę Fiatami, nie bolą mnie naprawy ani zakup nowego kompletu opon smile.gif

* Od jakiegoś czasu jestem zakochany w Lanci Thesis, ostatnio natknąłem się na to auto w serwisie i pogadałem sobie z mechanikami oraz ludźmi z biura:

- amortyzator tył 1500zł(zamiennik nie występuje w przyrodzie),

- zawieszenie przód 6000zł w detalu(auto ma wielowahacz, zamienniki nie występuje w przyrodzie),

-...

Śmiałem się, że pewnie tylko żarówki(wymienili jeszcze wiele innych rzeczy, które są koszmarnie drogie do tego auta i nie występują w zamienniku) są takie jak w innych autach - skrzywili się sugerując, że nie wszystkie.

Do tego auto jest tak napchane elektroniką, że co chwila coś pada np. auto ma wszystkie klamki elektryczne(+ awaryjne otwieranie mechaniczne), które w naszym klimacie zimą raz w miesiącu trzeba czyścić/naprawiać/wymieniać.

Generalnie auto koszmarne kosztowo w eksploatacji.

Już prawie się odkochałem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ile spalała testowana przez Ciebie X5?

Przy normalnym ruchu miejskim 3.0d spala 10-11l, bliżej 10. Pakiet sport występuje w każdej wersji. Kolega wspomniał o 3.0sd. Zapewne lepiej się to odpycha niż z D jedną turbiną.

Co do auta teścia, to bardziej dla pasjonaty. Silnik nie na polskie realia. Ciekaw jestem jak będzie ze sprzedażą, znajomy ponad rok temu chciał sprzedać RX'a ze Stanów, aż doszedł do wniosku, że mu się nie opłaca i jeździ do dziś.

Napisano

Jednym z powodów dla których samochody luksusowe tracą tak dużo swojej wartości jest własnie koszt części i napraw. Dlatego wiele z luksusowych samochodów ma dłuższe gwarancje - np. moj GS ma 6 lat/120 tys. km gwarancji a SC 7 lat/160 tys. km. Dzięki temu nie muszę się martwić ze jak np. padnie hydraulika otwierania dachu to będzie mnie to kosztowało jak nowy pojazd kompaktowy. Po drugie kupowanie używanego/bez gwarancji samochodu marki znanej ze słabej jakości (jak własnie BMW) to proszenie się o klopoty. Dlatego nie zastanawiaj się nad jakaś używana Lancia ale popatrz na nowy, japoński samochód z długa gwarancja. Wtedy wiesz dokładnie ile Cię będzie kosztowała eksploatacja i nie martwią się jakimiś psujacymi się elektronikami.

Napisano

W Polsce nie ma co patrzyć na gwarancję bo wszystkie mają maksymalnie 3 lata, tylko KIA ma 7 lat gwarancji. Jako ciekawostka, mercedes jeszcze niedawno dawał tylko rok. Nie wiem jak teraz.

Napisano

> Jako ciekawostka, mercedes jeszcze niedawno dawał tylko rok. Nie wiem jak teraz.

Dwa lata bez limitu kilometrów zlosnik.gif - przynajmniej na C-klasę. Ale w praktyce strasznie trudno uzyskać jakiekolwiek świadczenia w ramach tej gwarancji: przy każdej usterce trzeba pracowicie udowadniać, że nie jest się wielbłądem. sick.gif

Napisano

skoro nie ma chetnych - obniżyć cenę sprzedazy.

Napisano

> Witajcie !

> Pytanie do was jest takie:

> Na co zwracacie uwagę przeglądając oferty samochodów?

> Teściu chce sprzedać x5 które wstawił do komisu dawno temu - będzie już jakieś pół roku.

> Auto zrobiło kilkaset km, nic mu się nie stało, ale ile można sprzedawać samochód?

> Z racji tego, że inne poszło na serwis, wyciągnął je i dostałem misje - zrobić aukcję znacznie

> lepszą niż komisowa.

> Dlatego pytam was - co powinno się znaleść na aukcji auta za 150 tys zł?

> LINK KOMISOWY

Przedewszystkim wypadałoby umieścić informacje, że to wersja USA i odpowiednio dostosować do tego cene (dyskonto rzędu 20-30% do porównywalnej wersji europejskiej). Ponadto warto załączyć lepsze zdjecia, opis samochodu uwzględniający historie serwisowania oraz dokładnie co i jak było naprawiane i raport Carfax.

Obecnie wygląda tak jakby sprzedający ukrywał, że jest to wersja amerykańska - brak stosownej informacji, a na zdjeciu wnętrza kierownica tak skręcona żeby zakryć zegary z dodatkową skalą w milach. Dodatkowo brak info o tym, że auto zostało sprowadzone jako uszkodzone. Ostatecznie jedno i drugie wyjdzie przy sprawdzaniu auta przez kupującego, a pomijając takie informacje raczej nie zbudujemy u kupującego zaufania oslabiony.gif

Napisano

> Dlatego nie zastanawiaj się nad jakaś

> używana Lancia ale popatrz na nowy, japoński samochód z długa gwarancja.

1. Nie szukam samochodu.

2. Problemem jest mój gust, japońskie(niemieckie zresztą też) samochody zwyczajnie mi się nie podobają.

Uważam, że jedynie Włosi potrafią ładnie narysować auto a zwłaszcza wnętrze.

Potrafię pogodzić się z jakimiś tam drobnymi usterkami na rzecz tego, że czuję się przyjemnie jadąc samochodem.

Lancia Thesis bardzo mi się podoba, ale zanim kupię jakieś auto to najpierw sprawdzam czy stać mnie na jego eksploatację. Lancia Thesis była w PL kupowana dla prezesów firm, z tego co mówili mi w serwisie to w przypadku tej konkretnej Lanci Thesis firma chce się jej pozbyć bo ma już dość kosztów.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Witajcie !

> Teściu chce sprzedać x5 które wstawił do komisu dawno temu - będzie już jakieś pół roku.

> Auto zrobiło kilkaset km, nic mu się nie stało, ale ile można sprzedawać samochód?

> Z racji tego, że inne poszło na serwis, wyciągnął je i dostałem misje - zrobić aukcję znacznie

> lepszą niż komisowa.

> LINK KOMISOWY

Informacja o tym, ze sprowadzone z USA i, ze kwity carfaxa do wgladu. Opisac jak pukniete przyjechalo, i gdzie bylo naprawiane.

Nr. VIN - i cala lista wyposazenia z BMW.

Lepsze fotki.

Informacja o wiekszej ilosci zdjec na zyczenie.

Zgoda na obejrzenie w samochodu w dowolnym ASO BMW.

Obnizka ceny o 20k PLN. zlosnik.gif

Z takim ogloszeniem jak to mozna tylko pomarzyc o sprzedazy gruzu za 150k. zlosnik.gif

Napisano

> Po drugie kupowanie używanego/bez gwarancji samochodu marki znanej ze słabej

> jakości (jak własnie BMW) to proszenie się o klopoty.

Rozwin prosze zlosnik.gif

Napisano

Paskudne pomarańczowe światełko na przednim zderzaku z lewej str - z prawej brak cfaniaczek.gif

jakieś mega szczeliny w konsoli środkowej tuż za lewarkiem,

Nie za tą kasę zlosnik.gif

Napisano

> (...)

> LINK KOMISOWY

Nigdy w życiu nie spojrzałbym na żaden samochód autora tego ogłoszenia.

Dlaczego?

1. "Zapomniał" napisać, że auto z USA.

2. Zdjęcie wnętrza zrobione tak, żeby nie było widać, że licznik w milach.

3. "Zapomniał" napisać, że auto miało wypadek.

4. "Pomylił" się przy przebiegu.

5. Auto jest zaniedbane.

Ogólne wrażenie: ktoś mi tu wciska kit za 170kPLN. Po pierwszych zdjęciach widać, że sprzedający mija się z prawdą i próbuje ukryć rzeczywistą historię samochodu. Ciekawe co jeszcze wyjdzie na miejscu.

Wniosek - auto nie warte nawet obejrzenia z bliska.

Napisano

> No to musieli dużoooo zarobić albo odziedziczyć bo jak już było napisane w tym wątku, zakup auta to

> dopiero początek wydatków.

> A BMW to nie Fiat i samo ubezpieczenie jest sporo droższe, że o koszcie opon czy paliwa nie

> wspomnę.

> Pozdrawiam BAS

Eksploatowałem niemal równocześnie i fiata i BMW. BMW wyszło taniej. Opony są identyczne (rozmiarowo) spalanie niższe w beemce, niższe koszty serwisu (przeglądy), bo rzadsze niż we fiacie itd itp. Do tego niższa utrata wartości i koszt leasingu.

Napisano

> Witajcie !

Na opis

Jeśli ktoś wystawia auto nie mówiąc, że jest powypadkowe, a na fotkach widać, że jest naprawione niedbale i po najnizszych kosztach to "wstaje i wychodzę".

Czy twój teściu próbuje zgrywać cwaniaka, czy to jego pierwszy samochód, który sprowadził na handel?

Napisano

Z ciekawosci-po czym wnosisz niedbala naprawe?

Napisano

Przynajmniej listoor fajną reklamę sobie robi - wątek cały czas na topie. Na kącikowej giełdzie tylko raz można podbić zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za rady smile.gif

Jeżeli chodzi o tą aukcję, to zarówno teść, jak i ja nie ma na to wpływu - po prostu oddał samochód do komisu, spisali umowę i już. Tylko że stoi tam od listopada 2009 i... no i właśnie nic smile.gif

Cena jaka by teścia interesowała to około 140kzł - resztę doliczył sobie komis za "fatygę" smile.gif - także niecelny jest post o tym, jak to teściu próbuje pogrywać cwaniaka smile.gif

Auto zostawia 2 dość szerokie ślady - w swojej polskiej karierze zrobiło może 5000-8000 tyś km smile.gif - może to jest dziwne, ale służyło tylko i wyłącznie jako auto weekendowe smile.gif

Tego pomarańczowego odblasku nie ma - ktoś skroił - w PL ciężko dostać, a zderzaka przecież wymieniać się nie opłaca.

Auto do zdjęć będę przygotowywał sam - lubię sobie posiedzieć przy samochodzie i go poczyścić, póki co nie mam na to czasu slinka.gif

Zdjęcia też zrobię całkiem spoko - sprzęt i umiejętności nabyte smile.gif

Chce przygotować coś w stylu tej aukcji - X5 USA - swoją drogą to amerykanie do perfekcji doprowadzili wystawianie samochodów na aukcje wink.gif

Jeszcze raz wszystkim dziękuje - nie sądziłem że wątek okaże się aż taki topowy smile.gif

Napisano

> Ehh to polskie "zastaw się a postaw się".

Polska to jest zazdrosc, ze ktos sobie kupil fure za 100 tys zl i wnikanie czy go stac na utrzymanie czy moze go nie stac. Chcial to kupil i jego sprawa czy kupuje nowe opony czy uzywane i czy oszczedza na wymianie oleju czy nie ok.gif

Napisano

> no to chyba za rozsadnie to oni nie mysla

Ich sprawa ok.gif

Napisano

> Polska to jest zazdrosc, ze ktos sobie kupil fure za 100 tys zl i wnikanie czy go stac na

> utrzymanie czy moze go nie stac.

Przeczytaj na co odpowiadałem zamiast się mnie czepiać.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Z ciekawosci-po czym wnosisz niedbala naprawe?

niedopasowane plastiki w środku po wymianie poduszek

ale ok, może za ostro pojechałem

przepraszam teścia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.