Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odmówili mi tankowania LPG.

Featured Replies

Napisano

Wczoraj ledwo dojechałem do domu, bo gdy jest burza, 3 stacje benzynowe odmówiły mi tankowania LPG.

Czy jest jakiś przepis, mówiący o tym, że nie wolno tankować LPG przy wyładowaniach atmosferycznych ?

Napisano

> Wczoraj ledwo dojechałem do domu, bo gdy jest burza, 3 stacje benzynowe odmówiły mi tankowania LPG.

> Czy jest jakiś przepis, mówiący o tym, że nie wolno tankować LPG przy wyładowaniach atmosferycznych

> ?

Niedawno miałem to samo. Była dość mocna burza i odmówiono mi tankowania lpg (stacja Lotos), tłumaczenie było właśnie takie - "po tankowaniu trochę się ulatnia przy odpinaniu pistoletu i jakby piorun walnął w pobliżu to może być kłopot".

Takie niby mają wewnętrzne zalecenia.

Napisano

LOL. I co na to piewcy LPG? zlosnik.gif

mar00ha

Napisano
  • Autor

Mnie babka odmówiła, bo są wyładowania atmosferyczne i może wybuchnąć. Gdy powiedziałem, że przy tankowaniu benzyny, opary też mogą wybuchnąć, babka dała mi do zrozumienia że benzyna nie wybucha sick.gif

Napisano
  • Autor

> LOL. I co na to piewcy LPG?

> mar00ha

Ale diesel na pewno nie wybuchnie old.gifzlosnik.gif

Ale pytam, czy jest na to jakiś przepis. Pierony waliły baaardzo daleko crazy.gif

Napisano

> mar00ha

W razie co możemy jeździć na pendzynie hehe.gif033102bebe_1_prv.gif033102bebe_1_prv.gif033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Wczoraj ledwo dojechałem do domu, bo gdy jest burza, 3 stacje benzynowe odmówiły mi tankowania LPG.

> Czy jest jakiś przepis, mówiący o tym, że nie wolno tankować LPG przy wyładowaniach atmosferycznych

> ?

A jesli nie ma takiego przepisu, to co? Moze po prostu nie chcieli Ci sprzedac bo im sie nie spodobal Twoj samochod. niewiem.gif Przeciez to ich sprawa czy nie sprzedaja w czasie burzy, czy deszczu, czy sniegu czy w srody lub niedziele.

Napisano
  • Autor

> W razie co możemy jeździć na pendzynie

I mamy dużo dalszy zasięg, niż Diesle grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A jesli nie ma takiego przepisu, to co? Moze po prostu nie chcieli Ci sprzedac bo im sie nie

> spodobal Twoj samochod. Przeciez to ich sprawa czy nie sprzedaja w czasie burzy, czy

> deszczu, czy sniegu czy w srody lub niedziele.

U prywaciarza OK, ale jeśli jest sieć stacji to mają obowiązek sprzedać. Chyba, że samochód nie spełnia norm bezpieczeństwa.

Napisano

> Przeciez to ich sprawa czy nie sprzedaja w czasie burzy, czy

> deszczu, czy sniegu czy w srody lub niedziele.

Bzdura. Jeśli nie ma odpowiedniej regulacji w regulaminie czy obowiązujących przepisach prawa to sprzedawca nie może odmówić wydania towaru wystawionego na sprzedaż.

Napisano

> Bzdura. Jeśli nie ma odpowiedniej regulacji w regulaminie czy obowiązujących przepisach prawa to

> sprzedawca nie może odmówić wydania towaru wystawionego na sprzedaż.

Wiec mowie ze moze wlasnie maja taki regulamin. To ich sprawa.

Napisano

> I mamy dużo dalszy zasięg, niż Diesle

Ostatnio ujeżdżałem Peugeota 308 z silnikiem 1.6 HDI. Po zatankowaniu pokazywał zasięg 1100 km. Masz tyle? hmm.gif

mar00ha

Napisano

> mar00ha

piewcy lpg - spoczko smile.gif

Jeżdżą sobie za 1,99 za litr rotfl.gif paliwka ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ostatnio ujeżdżałem Peugeota 308 z silnikiem 1.6 HDI. Po zatankowaniu pokazywał zasięg 1100 km.

> Masz tyle?

> mar00ha

Oczywiście ok.gif

Pełny zbiornik LPG - 350 km

Pełny zbiornik PB - 700-800 km

Oczywiście jadąc spokojnie ok.gif

Napisano

> Pełny zbiornik PB - 700-800 km

> Oczywiście jadąc spokojnie

Jaaasne - ile tam tych litrów masz? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Jaaasne - ile tam tych litrów masz?

50l zbiornik, wchodzi ciut więcej

chyba 42l zbiornik gazu

Napisano

> Bzdura. Jeśli nie ma odpowiedniej regulacji w regulaminie czy obowiązujących przepisach prawa to

> sprzedawca nie może odmówić wydania towaru wystawionego na sprzedaż.

Chcesz mi powiedzieć że przyjdziesz do mnie i mnie zmusisz żebym Co sprzedał coś wbrew mojej woli ? grinser006.gif

Napisano

> 50l zbiornik, wchodzi ciut więcej

> chyba 42l zbiornik gazu

czyli 2 litrowy silnik pali ci średnio 6.2? hmm.gif

Napisano

> Chcesz mi powiedzieć że przyjdziesz do mnie i mnie zmusisz żebym Co sprzedał coś wbrew mojej woli ?

Jeśli wystawiasz towar na widok publiczny z oznaczeniem ceny (543 kc) i nie ma uzasadnionych podstaw do tego, żebyś mógł odmówić mi sprzedaży (czyli np. nie potrzebuję pozwolenia na zakup broni) to tak - musisz mi to sprzedać. smile.gif

Za kodeksem wykroczeń.

Quote:

Art. 135. Kto, zajmując się sprzedażą towarów w przedsiębiorstwie handlu detalicznego lub w przedsiębiorstwie gastronomicznym, ukrywa przed nabywcą towar przeznaczony do sprzedaży lub umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia sprzedaży takiego towaru,

podlega karze grzywny.

Napisano
  • Autor

> czyli 2 litrowy silnik pali ci średnio 6.2?

gdy jadę bardzo oszczędnie na trasie Będzin - Katowice (SCC) oraz Będzin - Sosnowiec (pogoń) komputer często pokazuje mi 7,2 l. Rekord padł jak wracałem z Zakopanego. Przed Krakowem tankowałem i przy zjeździe na węźle murckowskim miałem 6,5 l.

50l przy trasie 700 km spalanie wynosi 7,14l.

Przyznam rację, że wynik jest spokojnie do zrobienia, ale jest to cholernie męczące ok.gif

Napisano

> Jeśli wystawiasz towar na widok publiczny z oznaczeniem ceny (543 kc) i nie ma uzasadnionych

> podstaw do tego, żebyś mógł odmówić mi sprzedaży (czyli np. nie potrzebuję pozwolenia na zakup

> broni) to tak - musisz mi to sprzedać.

No ale dobra - nie chce sprzedać -> dzwonisz na Policje - czy jak ?

Napisano

> mar00ha

W zeszłym roku jak chciałem zatankować w burzę to odmówili tankowania w ogóle....

...bo jak walnął piorun to prądu nie było hehe.gif

Napisano

> Ostatnio ujeżdżałem Peugeota 308 z silnikiem 1.6 HDI. Po zatankowaniu pokazywał zasięg 1100 km.

> Masz tyle?

> mar00ha

Lacetti:

zbiornika paliwa - 60l

butla - 52l do zatankowania

zasieg na noPb przy spalaniu 9l/100 ok 666km, zasieg na LPG przy spalaniu 10l/100 daje ok 520km co w sumie daje 1186km, zalozywszy wieksze spalanie niz zalozone wyjdzie Twoje 1100km.

Napisano

Ja kiedyś usłyszałem na stacji ,, proszę zgasić światła bo nie zatankuję " troche mine to zdziwiło... zgasiłem światła. Nie chciałem byc złośliwy bo mogłem zapytać gdzie ma opaske na nogę smile.gif

Tak czy inaczej popieram takie podejście.

Napisano

> i tak właśnie zacznie się temat diesel czy benzyna

Nie to bylo mym celem, pokazalem poprostu, ze jest to mozliwe.

Co prawda przy tej butli bagaznik zostaje niewielki, ale kazdy wybieraa co woli.

Napisano

> Nie to bylo mym celem, pokazalem poprostu, ze jest to mozliwe.

> Co prawda przy tej butli bagaznik zostaje niewielki, ale kazdy wybieraa co woli.

Otoz to, zawsze mozna wsadzic ogromna butle ok.gif

Najlepsze jest to ze na temat zasiegu kloca sie ludzie ktorzy tak naprawde jezdza niewiele bo 1-2 tys km miesiecznie... spineyes.gif

Napisano

> Ćwiczyłes w praktyce już ?

Nie, ale kilka osób które znam osobiście - tak. Co tu ćwiczyć? Dzwonisz na Policję, składasz zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia z rzeczonego przepisu i prosisz o interwencję.

Poniżej masz nawet przypadek opisany w prasie:

http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,5463264,Sprzedawca_skazany_za____niesprzedanie_towaru_.html

Napisano

> Nie, ale kilka osób które znam osobiście - tak. Co tu ćwiczyć? Dzwonisz na Policję, składasz

> zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia z rzeczonego przepisu i prosisz o interwencję.

> Poniżej masz nawet przypadek opisany w prasie:

> http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,5463264,Sprzedawca_skazany_za____niesprzedanie_towaru_.html

Quote:

Klient Piotr T.

p.s. może przerzucić to na HP hmm.gif

Napisano

> Nie, ale kilka osób które znam osobiście - tak. Co tu ćwiczyć? Dzwonisz na Policję, składasz

> zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia z rzeczonego przepisu i prosisz o interwencję.

Nie no tak. Ale biorąc pod uwagę szkodliwość spodziewałem sie raczej martwego przepisu niż jego skutecznego wyegzekwowania.

> Poniżej masz nawet przypadek opisany w prasie:

> http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,5463264,Sprzedawca_skazany_za____niesprzedanie_towaru_.html

Quote:

Oficer KWP
w Kielcach wezwał na pomoc patrol policji, bo pokłócił się ze sprzedawcą sprzętu audio o amplituner Yamaha. Po dwóch miesiącach sąd grodzki zaocznie skazał sprzedawcę na 200 zł grzywny za to, że "umyślnie odmówił sprzedaży amplitunera".

To wyboldowane to nie klucz do zakończenia sprawy w sądzie ? zeby.GIF

Napisano

> Masz tyle?

> mar00ha

a jakbyś zapakował 5 karnistrów zapasu - to pewnie z 3 tys byś przejechał rotfl.gif

Takie porównania są bez sensu. Wymysł komercyjno-dziennikarski.

Napisano

> Nie no tak. Ale biorąc pod uwagę szkodliwość spodziewałem sie raczej martwego przepisu niż jego

> skutecznego wyegzekwowania.

Poza cytowanym nie znam przypadku żeby sprzedawca został ukarany. Zawsze klient wychodził z towarem w dłoni. wink.gif

To zawsze dotyczyło niezgodności ceny półkowej z tą, którą w systemie miał sprzedawca.

> To wyboldowane to nie klucz do zakończenia sprawy w sądzie ?

To raczej klucz do rozpoczęscia sprawy - trafiło na gościa, który znał kodeks wykroczeń.

Napisano

> Oczywiście

> Pełny zbiornik LPG - 350 km

> Pełny zbiornik PB - 700-800 km

> Oczywiście jadąc spokojnie

Nalezy miec na uwadze poprawke na znana doskonale jakosc LPG - lotos prz al. Karkonoskiej Wroclaw - ca 300 km na autostradach (12 l/100 km), Orlen przed przejsciem w Kolbaskowie (LPG ze Schwedt?) ca 400 km (10 l/100 km), dodatkowo przez caly wlaczona klimatyzacja

Napisano

> ?

Do tankowania LPG, to pracownicy stacji muszą mieć przeszkolenie i chyba uprawnienia.

Może jakiś zapis w przepisach bezpieczeństwa tego zabrania?

Ciekawe co by było, jak z powodu nieprzestrzegania zakazu doprowadziło by to do big bala bum?

Napisano

> Do tankowania LPG, to pracownicy stacji muszą mieć przeszkolenie i chyba uprawnienia.

> Może jakiś zapis w przepisach bezpieczeństwa tego zabrania?

> Ciekawe co by było, jak z powodu nieprzestrzegania zakazu doprowadziło by to do big bala bum?

No i w tym przypdaku trzeba mieć pewność co do swojej racji.

Może naprawdę istnieje jakiś zapis, o którym nie wiemy. No ale pracownik stacji powinien umieć to wytłumaczyć hmm.gif

Napisano

no tak, ale trzeba wziąć poprawkę, że po to masz to LPG żeby jeździć na LPG. A nie na LPG/benzyna.

Czyli jedziesz te 350km, tankujesz, jedziesz 350km, tankujesz etc.

Czyli w twoim przypadku jest to zasięg teoretyczny, jakbyś sie zawziąl, a w przypadku diesla - realny smile.gif

BTW Aby dieslem przejechac taki dystans na baku też trzeba jechać jak muł - znam jednego gościa co ma PUGa 307 1.4 HDI i jeździ max 80km/h - jedzie na wczasy nad morze i wraca na jednym baku i jeszcze żona 2 razy do pracy objedzie na tej ropie zlosnik.gif raz z nim jechałem dystans okolo 30km i obiecałem sobie, że nigdy więcej - mulenie silnika na piątce przy 70km/h, wleczenie sie za kazdym PKSem itp...

Napisano

Orlen przed przejsciem w Kolbaskowie (LPG ze

> Schwedt?) ca 400 km (10 l/100 km), dodatkowo przez caly wlaczona klimatyzacja

Powiem Ci ,ze niby w Sz-nie wszyscy maja ze Schwedt a roznice sa nawet miedzy orlenami.

Napisano

> Masz tyle?

> mar00ha

Astra z silnikiem 1.6

Bak ~50l (zdaje się 52 dokładnie zlosnik.gif ).

5,5l / 100 km - spokojnie (a nawet dało się zejść do 5).

= 900 km na jednym baku.

Do tego zbiornik, gdzie wchodzą 32 litry LPG - 8l/100 km to nawet moja serce.gif osiąga zlosnik.gif

Czyli mamy dodatkowe 400 km.

No to mamy 1300 km po jednej wizycie na stacji 033102bebe_1_prv.gif033102bebe_1_prv.gif033102bebe_1_prv.gif

Wyniki forda - przemilczę bo i tak jadę w piątek na regulacje grinser006.gif

Napisano

5 stron spamu....

Oczywiście pracownik miał prawo odmówić...

Wg przepisów bezpieczeństwa podczas wyładowań atmosferycznych zabrania się tankowania LPG i na większości dystrybutorów LPG taka informacja się znajduje. Dlaczego tak jest nie jestem w stanie teraz wytłumaczyć bo poprostu już nie pamiętam. Poprostu takie są przepisy i nie ma co wyżywać się na pracowniku... Swoją drogą na zachodzie LPG tankuje się samemu i nie ma problemu a u nas tragedia jak klient sam zacznie lać gaz... No ale takie są polskie realia i tyle

Napisano
  • Autor

> no tak, ale trzeba wziąć poprawkę, że po to masz to LPG żeby jeździć na LPG. A nie na LPG/benzyna.

> Czyli jedziesz te 350km, tankujesz, jedziesz 350km, tankujesz etc.

> Czyli w twoim przypadku jest to zasięg teoretyczny, jakbyś sie zawziąl, a w przypadku diesla -

> realny

Dlatego napisałem, że taki zasięg jest możliwy.

> BTW Aby dieslem przejechac taki dystans na baku też trzeba jechać jak muł - znam jednego gościa co

> ma PUGa 307 1.4 HDI i jeździ max 80km/h - jedzie na wczasy nad morze i wraca na jednym baku i

> jeszcze żona 2 razy do pracy objedzie na tej ropie raz z nim jechałem dystans okolo 30km i

> obiecałem sobie, że nigdy więcej - mulenie silnika na piątce przy 70km/h, wleczenie sie za

> kazdym PKSem itp...

Fakt, spalanie ma trochę mniejsze, ale nie uwierze w spalanie 4,5-5l ropy w mieście grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Chciałem zrobić aferę, czemu nikt po 5 min nie wyszedł do mnie tankować LPG, ale jak zobaczyłem młodą ładną dziewczynę rozmowa zaczęła się ciut inaczej grinser006.gif

Napisano

Powinno być info że dystrybutor jest zamknięty i tyle wink.gif

LPG rządzi się (przynajmniej wg przepisów) innymi prawami niż benzyna czy ropa i widać to chociażby przy zrzucie paliwa z cysterny - przy gazie dystrybutory LPG są zamknięte w przeciwieństwie do noPB czy Diesla

Napisano

widocznie maja takie prawo, bo pamietam jak jakis czas temu jezdzilem z kumplem to wlasnie podczas burzy na 3 stacjach nam odmowili tankowania lpg ( Orlen, bliska i chyba shell)

Napisano

> widocznie maja takie prawo,

bo maja ok.gif i to nawet przy "ostrej" burzy zamknąć cała stacje palacz.gif

Napisano

> Masz tyle?

> mar00ha

słowo klucz - po zatankowaniu ,

u mnie nawet pokazuje 1200km , ale realnie wychodzi 900km

Napisano

Ale już chyba wolno samemu tankować LPG,czy jestem w błędzie? hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.