Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odmówili mi tankowania LPG.

Featured Replies

Napisano

> LOL. I co na to piewcy LPG?

> mar00ha

No jak to co ?

Że bydlaki zawzięły się na ekologów...

Napisano

> Zdaję sobie sprawę, że to zasięg teoretyczny, jednak jest on liczony na podstawie ostatniej

> historii spalania chyba.

Zwykle z ostatnich 30-50 km

Napisano

> nie. nie mierzę. wystarczy tylko przez chwilę popatrzeć jak i za ile tankują ludzie auta benzyną.

> trudno znaleźć takich, którzy podjeżdżają i proszą do pełna. Zdecydowana większość leje za

> kwotę 50, maks. 100 zł. jakbym mierzył innych swoją miarą to właśnie uważałbym, że wszyscy

> beznynowcy zawsze tak jak ja leją do pełna. a tak nie jest.

Też kiedyś lałem benzynę i to zazwyczaj za 20 złotych - byłem licealistą i dostałem dużego fiata, a benzyna i wydadki na auto pochłaniały 95% mojego budżetu zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Później nie widziałem sensu pojawiania się na stacji częściej i obecne auta są tankowane zazwyczaj do pełna.

Co do LPG - jak dla mnie super jeśli tylko montaż jest opłacalny i silnik lubi ten rodzaj paliwa jestem na tak ok.gif

Napisano

> nie. nie mierzę. wystarczy tylko przez chwilę popatrzeć jak i za ile tankują ludzie auta benzyną.

> trudno znaleźć takich, którzy podjeżdżają i proszą do pełna. Zdecydowana większość leje za

> kwotę 50, maks. 100 zł.

a po co oni tak często tankują? przecież to się nie opłaca - nie lepiej raz na kilka dni podjechać i zatankować benzynę do pełna?

Napisano

> a po co oni tak często tankują? przecież to się nie opłaca - nie lepiej raz na kilka dni podjechać

> i zatankować benzynę do pełna?

Może są świadomi ekonomicznie i poprawiają swój cash flow nie zamrażając nadmiernej ilości kapitału w paliwie ? ;-)

Napisano

> Ostatnio ujeżdżałem Peugeota 308 z silnikiem 1.6 HDI. Po zatankowaniu pokazywał zasięg 1100 km.

> Masz tyle?

> mar00ha

W Fabii po tankowaniu pokazywał 900km, a przejechałem 1180, coś w tym musi być, ale to benzyna wink.gif

Napisano

> Przyznam, że chciałbym się nauczyć

Po pierwsze to w Polsce na legalu nie można tankować bez kursu, tu masz mały opis, ale jak się nie czujesz na siłach to próbuj, a jak już to uważaj przy odpinaniu pistoletu:

Od początku. Najłatwiej prawą ręką:

Żeby w ogóle podnieść pistolet musisz zwolnić taki cyngiel jednym palcem, tak żeby udało się rozłożyć rękojeść.

Potem przykładasz do swojego wlewu ściskasz i jak się zablokowało i siedzi (słychać taki mały cyk) to możesz zacząć tankować

na BP jest taka wajcha którą wystarczy opuścić, na innych stacjach przekręcić lub trzymać. Jeśli trzeba trzymać to przeważnie na dystrybutorze jest coś do zablokowania tego przycisku typu patyk, gwóźdź.

Po tankowaniu przesuwasz wajchę w poprzednią pozycję lub przełącznik w poprzednią, stajesz najlepiej za pistoletem, w odpowiedniej odległości bo z pistoletu lubi prysnąć gaz na boki.

Na niektórych stacjach (bardzo rzadko) może się zdarzyć że pistolet nie trzyma i przy odpinaniu ucieknie cały gaz z pistoletu świadczy to o jego zużyciu i nieprawidłowym działaniu, wtedy uciekaj żeby nie znaleźć się w chmurze dymu.

ściskasz rękojeść i znów na cyngiel jednym palcem, wieszasz na dystrybutorze i już.

Najlepiej to po przeczytaniu przyjrzyj się jak to robi pracownik stacji.

Napisano

> Koleżanka rozpoczęła prace na Orlenie - od pierwszego dnia pracy tankowała gaz. Przeszkolenie

> polegało na pokazaniu jak to się robi przez kolegę.

I po co ludzi w błąd wprowadzasz ? hmm.gif

Napisano

> a co powiesz na pana w Golfinie co miał butelke po mineralce w komorze silnika na drucie, a do niej

> poprowadzony przewód paliwowy?

Ale zawsze tankuje do pelna rotfl.gifrotfl.gifribbon.gif

Napisano

> Nie zagłębiałem się w to, ale do gazu (LPG) trzeba mieć chyba przeszkolenie przez osobę

> uprawnioną.

> Jakiś podpis tu i tam i tym podobne... .

Trzeba mieć ukończony specjalny kurs(nawet są jednodniowe) + egzamin smile.gif

Napisano

> I po co ludzi w błąd wprowadzasz ?

Dlaczego w błąd? Myślisz że nie ma takich sytuacji ?

Napisano

> a po co oni tak często tankują? przecież to się nie opłaca - nie lepiej raz na kilka dni podjechać

Usredniaja koszt zakupu...

Napisano

Znajomego już wq... angryfire.gif tankowanie gazu co 2-3dni do pełna rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Ale cieszy się, że mało płaci hehe.gif

Napisano

> Zwykle z ostatnich 30-50 km

Znaczy się jechałem wcześniej bardzo delikatnie. smile.gif

mar00ha

Napisano

> Przelicz to na złotówki, bo tak, to sobie można cysternę na dwókołówce podczepić i będzie zasięg

> 10000 km

A gdziewczesniej mowa była o złotowkach???

mowa była o zasiegu, a nawet druga sprawa nie wyobraza sobie jazdy 1000km bez co najmniej 2 pauz, jak w pys strzelil 400km i tankowanie.

Napisano

> Znajomego już wq... tankowanie gazu co 2-3dni do pełna

> Ale cieszy się, że mało płaci

ale znajomy wie ze moza wiekszy zbionik zalozyc 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Czy jest jakiś przepis, mówiący o tym, że nie wolno tankować LPG przy wyładowaniach atmosferycznych?

Podobne pytanie: czy jakiś przepis określa dopuszczalne umiejscowienie wlewu gazu?

U mnie monter instalacji założył wlew w tylnym zderzaku na jego spodniej krawędzi (skierowany w kierunku ziemi). Teraz zdarza mi się słyszeć na stacjach LPG marudzenie, że trudno się tam podpiąć. Na jednej stacji usłyszałem, że właściwie nie powinni mnie obsłużyć, bo wlew jest niewidoczny, trzeba się schylać i jego umiejscowienie jest niezgodne z przepisami (tylko jakimi?) Może powinienem się domagać przeniesienia wlewu w łatwiej dostępne miejsce? (czy jest podstawa do tego, żeby to zrobić w ramach gwarancji na instalację?)

Napisano

> Tankuje tylko na Shellu, statoilu lub BP lepsze paliwo. Benzyny nigdzie indziej nie tankuje

-tak tak, lepsze paliwo zlosnik2.gif, a swistak....

> Tak, wiem zaraz zaczną się komentarze, że to i tak to samo ble ble ble.....

-a czego sie spodziewales hehe.gif

Napisano

Często tankują bo mniej paliwa w baku mniej wazy auto i mniejsze spalanie smile.gif

Napisano

> Często tankują bo mniej paliwa w baku mniej wazy auto i mniejsze spalanie

Normalnie jak Kubica rotfl.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Podobne pytanie: czy jakiś przepis określa dopuszczalne umiejscowienie wlewu gazu?

> U mnie monter instalacji założył wlew w tylnym zderzaku na jego spodniej krawędzi (skierowany w

> kierunku ziemi). Teraz zdarza mi się słyszeć na stacjach LPG marudzenie, że trudno się tam

> podpiąć. Na jednej stacji usłyszałem, że właściwie nie powinni mnie obsłużyć, bo wlew jest

> niewidoczny, trzeba się schylać i jego umiejscowienie jest niezgodne z przepisami (tylko

> jakimi?) Może powinienem się domagać przeniesienia wlewu w łatwiej dostępne miejsce? (czy jest

> podstawa do tego, żeby to zrobić w ramach gwarancji na instalację?)

weź nie żartuj że nie wiedziałeś gdzie Ci wlew chcą dac??

Mnie się grzecznie spytali czy chcę pod klapką czy na zdesiu i grzecznie odpowiedziałem ze pod klapką i tak mam, i wsumie nie dziwię się że na stacjach marudzą że wlew jest pod spodem bo to imo nie dość że szpeci auto to niewygodnie i podatne na zniszczenia/zanieczyszcenia...się zawsze zastanawiam co kierowało właścicielem że tak kazał montować wlew.... icon_eek.gif

Napisano

> weź nie żartuj że nie wiedziałeś gdzie Ci wlew chcą dac??

Wlew miał być w tylnym zderzaku i tyle z nimi ustalałem. Nie zależy mi aż tak bardzo na wyglądzie i jest mi obojętne czy ta klapka będzie widoczna, czy nie. Zadałem pytanie, czy taki montaż (od spodu, w niewidocznym miejscu) jest wbrew jakimś przepisom, bo jeśli tak to oznaczałoby, że gazownik powinien to naprawić (przenieść wlew) na gwarancji.

pozdr.

Napisano

> Zdziwił byś się ile jest takich którzy tankują za 10 albo 20zł

Jeśli są to młode pożyczające auto od rodziców i tankują tylko na swoją podróż to ich rozumiem hehe.gif

Napisano

> Jeśli są to młode pożyczające auto od rodziców i tankują tylko na swoją podróż to ich rozumiem

a jak stare pożyczające od młodego ? smirk.gifrotfl.gif

Napisano

> a jak stare pożyczające od młodego ?

Oj tam, też może być tongue.gif Są sytuacje kiedy rozumiem tankowanie LPG za 10 zł i takie było przesłanie cool.gif

Napisano

> Nie chciałem zrobić afery, że nie chcą zatankować LPG, ale to, że nikt do mnie nie wyszedł aby mnie

> o tym poinformować to inna bajka

Na ktorej stacji?

Na tej co byl jeden pacholek, czy na tej na ktorej nie bylo zadnego? niewiem.gif

A moze na tej, ktora ominales bo pacholki widziales z daleka? zlosnik.gif

Napisano

> Podobne pytanie: czy jakiś przepis określa dopuszczalne umiejscowienie wlewu gazu?

W którymś przepisie jest napisane plus minus że połączenie pistoletu z wlewem powinno być widoczne podczas tankowania żeby widzieć ewentualne wycieki gazu smile.gif

Napisano

> Dlaczego w błąd? Myślisz że nie ma takich sytuacji ?

Myślę, że mało wiesz.

Napisano

Te wszystkie zakazy są wymysłem samych stacji benzynowych, nigdzie nie ma w żadnej ustawie czy rozporządzeniu przepisów zakazujących tankowania podczas rozmowy telefonicznej z komórką w ręku, z włączonym radiem CB (tak samo działa jak zwykłe radio) czy podczas burzy.

Według mnie ktoś kiedyś spał i mu się przyśnił "armagiedon" na stacji benzynowej spowodowany telefonem komórkowym, radiem i burzą.

Niedługo będzie zakaz tankowania w ortalionowych kurtkach i swetrach, bo generują elektryczność statyczną.

A prędzej od elektryczności statycznej generowanej przez samego kierowcę coś się może stać niż od telefonu, CB czy burzy.

Niech mi ktoś powie czy był kiedykolwiek świadkiem pożaru na stacji benzynowej spowodowanego gadaniem przez telefon, CB czy burzę.

I nie piszcie tu o "szwagrach mojego kolegi" czy "siostrze kolegi mojego brata" tylko czy Wy osobiście byliście świadkami takiego zdarzenia czyli pożaru wywołanego przez telefon, CB lub "pierona jasnego i ognistego".

Ja jeszcze nigdy nie spotkałem się z pożarem na stacji benzynowej, a i jakoś nie jest specjalnie głośno o pożarach wywołanych przez tego typu źródła, a widzę, że ludzie gadają przez telefony z pistoletem w ręku, CB włączone, burza czasami, a ludzie tankują.

Skąd się biorą takie mity to ja nie wiem. screwy.gif

Napisano

Najczęściej pożar na stacji jest wynikiem wyładowań elektrostatycznych podczas tankowania czy to benzyny czy gazu spowodowanych właśnie przez kierowców zarówno cystern jak i samochodów osobowych. Żadna burza, telefon czy CB nie jest w stanie doprowadzić do zapłonu. To musiałby być splot niezwykłych okoliczności by do tego doszło.

Musi być iskra żeby zapoczątkować zapłon. Telefon komórkowy nie jest w stanie wywołać iskry, to samo z radiem w jakiejkolwiek postaci.

Nawet burza nie jest w stanie doprowadzić do zapłonu par paliwa czy gazu, chyba, że piorun walnąłby w bezpośredniej bliskości dystrybutora podczas tankowania.

A kto wymyśla takie brednie i zakazy? Ludzie, którzy nasłuchają się wszelakiej maści mitów.

Napisano

> Ja jeszcze nigdy nie spotkałem się z pożarem na stacji benzynowej

A co, myślisz, że specjalnie dla Ciebie jakaś stacja benzynowa się zapali, i to jeszcze podczas rozmowy przez komórkę? A piorun Cię trafił? Też nie? A są ludzie, których trafił, ba, nawet są tacy, co to przeżyli. Wszystkie te obostrzenia są dlatego, że MOŻE się coś wydarzyć w razie ich nieprzestrzegania, a nie dlatego, że MUSI się coś wtedy stać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.