Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odmówili mi tankowania LPG.

Featured Replies

Napisano

> 5 stron spamu....

> Oczywiście pracownik miał prawo odmówić...

> Wg przepisów bezpieczeństwa podczas wyładowań atmosferycznych zabrania się tankowania LPG i na

> większości dystrybutorów LPG taka informacja się znajduje. Dlaczego tak jest nie jestem w

> stanie teraz wytłumaczyć bo poprostu już nie pamiętam. Poprostu takie są przepisy i nie ma co

> wyżywać się na pracowniku... Swoją drogą na zachodzie LPG tankuje się samemu i nie ma problemu

> a u nas tragedia jak klient sam zacznie lać gaz... No ale takie są polskie realia i tyle

Jesteś jedyny który wie o co chodzi ok.gif.

Większość społeczeństwa jest ustawiona na Branie tzn.DAJ, Mi się NALEŻY, mam DOSTAĆ a jak ktoś mówi że się nie da bo ... , to na pewno chce mnie oszukać. Prawda jest taka że nieznajomość przepisów szkodzi zlosnik.gif.

PS:oprócz tego że mogą odmówić tankowania z powodu wyładowań atmosferycznych , to mogą nakazać wyłączenie radia, Cb, wyjścia z auta przed tankowaniem , a najlepsze to że mogą poprosić o pokazanie DR w celu sprawdzenia czy instalacja ma aktualny przegląd, a jak klient odmówi to 30.GIF . I pomimo tego że prawo stoi po ich stronie to klient powie że się czepiają i wogóle pracownicy stacji chamy zlosnik.gif

Napisano

> Wczoraj ledwo dojechałem do domu, bo gdy jest burza, 3 stacje benzynowe odmówiły mi tankowania LPG.

> Czy jest jakiś przepis, mówiący o tym, że nie wolno tankować LPG przy wyładowaniach atmosferycznych

> ?

Żal było zatankować kilka litrów benzyny hmm.gif

PS:odpowiedź na twoje pytanie jest piętro wyżej zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Żal było zatankować kilka litrów paliwa

Tankuje tylko na Shellu, statoilu lub BP lepsze paliwo. Benzyny nigdzie indziej nie tankuje ok.gif

Tak, wiem zaraz zaczną się komentarze, że to i tak to samo ble ble ble.....

> PS:odpowiedź na twoje pytanie jest piętro wyżej

waytogo.gif

Napisano

Wiem o co chodzi bo pracowałem jakiś czas temu jako podjazdowy wink.gif i użerałem się z takimi wszystko wiedzącymi klientami...

Nie raz zostałem obrzucony błotem jak nie chciałem klientowi z rozszczelnioną instalacją zatankować LPG...

Napisano

> I mamy dużo dalszy zasięg, niż Diesle

I dlatego ledwo dojechales do domu? hehe.gif

Tez sie spotkalem z tym, ze w trakcie burzy nie zatankowali mi LPG.

Widocznie takie sa procedury, ale ja nawet nie pomyslalem, zeby robic z tego afere zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> I dlatego ledwo dojechales do domu?

> Tez sie spotkalem z tym, ze w trakcie burzy nie zatankowali mi LPG.

> Widocznie takie sa procedury, ale ja nawet nie pomyslalem, zeby robic z tego afere

Nie chciałem zrobić afery ok.gif Chodzi o to, że czekałem 5 min na stacji i nikt nie podszedł i nie powiedział o takiej sytuacji.

Temat założyłem z powodów czysto ciekawskich ok.gif

Napisano

> Nie chciałem zrobić afery Chodzi o to, że czekałem 5 min na stacji i nikt nie podszedł i nie

> powiedział o takiej sytuacji.

> Temat założyłem z powodów czysto ciekawskich

A rozejrzałeś się uważnie i nie zauważyłes przypadkiem kolo dystrybutora LPG kartki z informacją o tym że nieczynny? Tankowałem benzynę wczoraj w nocy w B-B, gdzie też była burza, i przy wszystkich dystrybutorach LPG widniała informacja "chwilowo nieczynny".

Napisano

> słowo klucz - po zatankowaniu ,

> u mnie nawet pokazuje 1200km , ale realnie wychodzi 900km

Spokojnie trasę jechałem i zasięg spadał równomiernie do upływu kilometrów.

Zdaję sobie sprawę, że to zasięg teoretyczny, jednak jest on liczony na podstawie ostatniej historii spalania chyba.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> A rozejrzałeś się uważnie i nie zauważyłes przypadkiem kolo dystrybutora LPG kartki z informacją o

> tym że nieczynny? Tankowałem benzynę wczoraj w nocy w B-B, gdzie też była burza, i przy

> wszystkich dystrybutorach LPG widniała informacja "chwilowo nieczynny".

Na jednej stacji, był pachołęk, ale tylko z jednej strony dystrybutora, to podjechałem do dystrybutora po drugiej stronie (często ktoś pachołki zostawia). Informacji brak. Na jednej stacji nie było ani pachołków ani informacji, przemiła pani miała pretensje, że wogóle podjechałem pod dystrybutor.

Na kolejną stację nawet nie wjeżdżałem, bo widziałem z daleka pachołki ok.gif

Napisano

> Nie raz zostałem obrzucony błotem jak nie chciałem klientowi z rozszczelnioną instalacją zatankować

> LPG...

Z rozszczelnioną instalacją? Niemożliwe, przy LPG się nic nie rozszczelnia, a że gazem śmierdzi? Niedopaliło i z wydechu jedzie rotfl.gif

Napisano

> Oczywiście.

Nie poczuj sie urazony, ale mysle ze jesli masz takie podejscie do zycia jakie prezentujesz czesto na AK ("ktos mi nie chce sprzedac towaru/uslugi, nie chce czegos dla mnie zrobic, ktos ma mnie w dupie itp = dzwonie na policje, szukam na niego paragrafu itp") to predzej czy pozniej trafisz na kogos kto po prostu "wyprosi Cie" siłą frown.gif nikt nie lubi pieniaczy frown.gif

Napisano

> Z rozszczelnioną instalacją? Niemożliwe, przy LPG się nic nie rozszczelnia, a że gazem śmierdzi?

> Niedopaliło i z wydechu jedzie

Podpinam pistole, zaczynam tankować a gaz z pod auta się ulatnia.... Mów co chcesz - swoje widziałem....

BTW sam jeżdżę na gazie żeby mi ktoś za chwilę nie wyskoczył, że jestem przeciwnikiem LPG wink.gif

Napisano

> Nie poczuj sie urazony, ale mysle ze jesli masz takie podejscie do zycia jakie prezentujesz czesto

> na AK

Nie poczuj się urażony, ale myślę, że jeśli masz takie podejście do życia jakie prezentujesz w tym wątku to prędzej czy później siadanie będzie sprawiało Ci ból.

Koniec OT bo teraz jesteśmy zupełnie poza tematyką wątku.

Napisano

> oprócz tego że mogą odmówić tankowania z powodu wyładowań atmosferycznych , to mogą nakazać

> wyłączenie radia, Cb, wyjścia z auta przed tankowaniem , a najlepsze to że mogą poprosić o

> pokazanie DR w celu sprawdzenia czy instalacja ma aktualny przegląd, a jak klient odmówi to

> . I pomimo tego że prawo stoi po ich stronie to klient powie że się czepiają i wogóle

> pracownicy stacji chamy są

Mogą też, z takim nastawieniem, pakować manatki zlosnik.gif

Prawda jest taka, że stacje w tej chwili stoją, jedna obok drugiej zlosnik.gif

Jak mi się nie będzie podobała obsługa na jednej, to niech mnie w D pocałują - zostawię kasę u konkurencji.

Napisano
  • Autor

> Tu napisales ze chciales.

> http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=283874982&page=0&vc=1

Nie chciałem zrobić afery, że nie chcą zatankować LPG, ale to, że nikt do mnie nie wyszedł aby mnie o tym poinformować to inna bajka ok.gif Nie tyle zrobić aferę, co wyrazić swoją dezaprobatę na temat obsługi zlosnik.gif

Napisano

> Nie chciałem zrobić afery Chodzi o to, że czekałem 5 min na stacji i nikt nie podszedł i nie

> powiedział o takiej sytuacji.

Ja czekam do 30 sekund po czym tankuję jeśli nikt nie wychodzi

Napisano
  • Autor

> Ja czekam do 30 sekund po czym tankuję jeśli nikt nie wychodzi

Ja nie potrafię, nikt mnie nie nauczył, a boję się sam nauczyć, aby sobie krzywdy nie zrobić ok.gif

Napisano

> Ja nie potrafię, nikt mnie nie nauczył, a boję się sam nauczyć, aby sobie krzywdy nie zrobić

w takim razie lepiej poczekać, postawa bardzo dobra ok.gif

Napisano
  • Autor

> w takim razie lepiej poczekać, postawa bardzo dobra

Przyznam, że chciałbym się nauczyć ok.gif

Napisano

> LOL. I co na to piewcy LPG?

> mar00ha

a jajco! trzeba być skończonym idiotą, żeby rozmyślając o założeniu gazociągu brać pod uwagę fakt, że raz na X lat nie będę mógł zatankować gazu, bo a nuż gdzieś wyjdzie burza... proszę Cie. pół europy przejechałem na lpg, zaoszczędziłem na tym kupę kasy, a ty mi tu wyjeżdżasz z takimi argumentami...

zobaczymy jak beznynowcy bedą skamleć jak bena (co nie daj Boże...! dojdzie w wakacje do 5,40 za litr.. wiem, wiem... was to nie interesuje, bo wy przecież zawsze za 50 zł tankujecie... my też z tym, że my do pełna, a wy tyle coby podnieść wskaźnik o jedną kreskę nad rezerwę.

Napisano

Kiedyś się z czymś takim spotkałem, nawet wywieszka była z dużym napisem że podczas burzy nie tankują. zlosnik.gif

Napisano

> Ale diesel na pewno nie wybuchnie

> Ale pytam, czy jest na to jakiś przepis. Pierony waliły baaardzo daleko

do ropy zapaloną szmatę rzucisz i się nie zapali wiec ..............

Napisano

Dla pocieszenia - nie powinno się jeździć kabrioletem z plociennym dachem w czasie burzy, wiec nie tylko LPG jest dyskryminowane.

Napisano

> Ostatnio ujeżdżałem Peugeota 308 z silnikiem 1.6 HDI. Po zatankowaniu pokazywał zasięg 1100 km.

> Masz tyle?

> mar00ha

u mnie spokojnie 1300 można zrobić po zatankowaniu do pełna

Napisano

> litr.. wiem, wiem... was to nie interesuje, bo wy przecież zawsze za 50 zł tankujecie... my

> też z tym, że my do pełna, a wy tyle coby podnieść wskaźnik o jedną kreskę nad rezerwę.

Ja tam mam inny sposób. Płacę za benzynę zawsze kartą i nie patrzę na kwotę. Tankuję do pełna. winner.gif

mar00ha

Napisano

> Ja tam mam inny sposób. Płacę za benzynę zawsze kartą i nie patrzę na kwotę. Tankuję do pełna.

> mar00ha

To jest nas dwóch, załóżmy kącik zlosnik.gif

Napisano

> To jest nas dwóch, załóżmy kącik

+1 wink.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> zobaczymy jak beznynowcy bedą skamleć jak bena (co nie daj Boże...! dojdzie w wakacje do 5,40 za

> litr.. wiem, wiem... was to nie interesuje, bo wy przecież zawsze za 50 zł tankujecie... my

> też z tym, że my do pełna, a wy tyle coby podnieść wskaźnik o jedną kreskę nad rezerwę.

Nie mierz wszystkich swoją miarą.

Napisano

> Bzdura. Jeśli nie ma odpowiedniej regulacji w regulaminie czy obowiązujących przepisach prawa to

> sprzedawca nie może odmówić wydania towaru wystawionego na sprzedaż.

Jak widzisz teoria jedno a prawo co innego.

Napisano

> Bzdura. Jeśli nie ma odpowiedniej regulacji w regulaminie czy obowiązujących przepisach prawa to

> sprzedawca nie może odmówić wydania towaru wystawionego na sprzedaż.

Ale są tez zasady zdroworozsądkowe...

Zapewne w regulaminie nie było zapisu mówiącego że w czasie powodzi i zalania stacji benzynowej nie sprzedaje się paliw devil.gif

Napisano

> Do tankowania LPG, to pracownicy stacji muszą mieć przeszkolenie i chyba uprawnienia.

> Może jakiś zapis w przepisach bezpieczeństwa tego zabrania?

Koleżanka rozpoczęła prace na Orlenie - od pierwszego dnia pracy tankowała gaz. Przeszkolenie polegało na pokazaniu jak to się robi przez kolegę.

Napisano

To Ci podam przykład. Jak zapewne się domyślasz z mojego podpisu coś tam mam wspólnego z żaluzjami, roletami i tak dalej. Pewnego razu do punktu przyszedł jegomość. Ów jegomość zauważywszy że ma do czynienia z kobietą, stwierdził że kobieta g... wie i że on chce zamówić rolety na jego wymiar który on zmieniał, a ona ma się przymknąć bo "co tam pani może wiedzieć, pani ma ładnie wyglądać".

Kobieta radziła mu, że sposób pomiaru jest błędny i że proponuje mu nasz pomiar bo popełni kosztowny błąd. Jegomość zachowywał się po chamsku nadal. Babeczka nie wytrzymała i powiedziała że ona mu tych rolet po prostu nie sprzeda*.

No i teraz co? Towar jest na wymiar, nie wystawiony na sprzedaż z ceną. Czy mógł zadzwonić po ... (po kogo no właśnie) ?

*Koniec końców Facet zmiękł i stał się miły, ale stał przy swoim i zamówił rolety. Zgadnij co ? Po miesiącu przyszedł zamówić kolejne, ale z naszym pomiarem zlosnik.gif

Napisano

> Nie mierz wszystkich swoją miarą.

nie. nie mierzę. wystarczy tylko przez chwilę popatrzeć jak i za ile tankują ludzie auta benzyną. trudno znaleźć takich, którzy podjeżdżają i proszą do pełna. Zdecydowana większość leje za kwotę 50, maks. 100 zł. jakbym mierzył innych swoją miarą to właśnie uważałbym, że wszyscy beznynowcy zawsze tak jak ja leją do pełna. a tak nie jest.

Napisano

> nie. nie mierzę. wystarczy tylko przez chwilę popatrzeć jak i za ile tankują ludzie auta benzyną.

> trudno znaleźć takich, którzy podjeżdżają i proszą do pełna. Zdecydowana większość leje za

> kwotę 50, maks. 100 zł. jakbym mierzył innych swoją miarą to właśnie uważałbym, że wszyscy

> beznynowcy zawsze tak jak ja leją do pełna. a tak nie jest.

Też benzynę tankowałem do pełna, niezależnie od ceny, bo bez tego nie mógłbym kolekcjonować dokładnych wyników spalania. Działo się tak, dopóki nie zainstalowałem LPG i oczywiście dalej leję do pełna zlosnik.gif

Natomiast zaskoczyło mnie, jak się okazało, że często jestem pytany przy tankowaniu LPG do jakiej kwoty chcę tankować. Myślałem, że normą jest, że LPG ludzie tankują na full.

Napisano

Samolotów też się nie tankuje w czasie burzy...

Napisano

> no tak, ale trzeba wziąć poprawkę, że po to masz to LPG żeby jeździć na LPG. A nie na LPG/benzyna.

> Czyli jedziesz te 350km, tankujesz, jedziesz 350km, tankujesz etc.

> Czyli w twoim przypadku jest to zasięg teoretyczny, jakbyś sie zawziąl, a w przypadku diesla -

> realny

> BTW Aby dieslem przejechac taki dystans na baku też trzeba jechać jak muł - znam jednego gościa co

> ma PUGa 307 1.4 HDI i jeździ max 80km/h - jedzie na wczasy nad morze i wraca na jednym baku i

> jeszcze żona 2 razy do pracy objedzie na tej ropie raz z nim jechałem dystans okolo 30km i

> obiecałem sobie, że nigdy więcej - mulenie silnika na piątce przy 70km/h, wleczenie sie za

> kazdym PKSem itp...

hehe dobre zeby.GIF ,kurcze ja gazu nie dodaje tylko trzymam noge na pedale i co chwile patrze 110km/h ,trzeba sie kontrolowac zeby jechac ekonomicznie i trzymac te 90-100km/h a 80 km/h jechac w trasie to sobie nie wyobrazam zeby.GIF

Napisano

> Przyznam, że chciałbym się nauczyć

Gdzieś jest mój wątek gdzie pytałem jak to zrobić biglaugh.gif

Napisano

> Też benzynę tankowałem do pełna, niezależnie od ceny, bo bez tego nie mógłbym kolekcjonować

> dokładnych wyników spalania. Działo się tak, dopóki nie zainstalowałem LPG i oczywiście dalej

> leję do pełna

> Natomiast zaskoczyło mnie, jak się okazało, że często jestem pytany przy tankowaniu LPG do jakiej

> kwoty chcę tankować. Myślałem, że normą jest, że LPG ludzie tankują na full.

Zdziwił byś się ile jest takich którzy tankują za 10 albo 20zł

Napisano

Zgadza się nie wolno tankować podczas burzy, tak samo ileś tam minut po uzupełnianiu zbiorników przez cysterne.

Ale nie pamiętam dokładnie co i jak swiety.gif

Napisano

> Ostatnio ujeżdżałem Peugeota 308 z silnikiem 1.6 HDI. Po zatankowaniu pokazywał zasięg 1100 km.

> Masz tyle?

> mar00ha

Fiat Brava 1,9 JTD - najdłuższy rzeczywisty przebieg między tankowaniami - 1248 km, po zatankowaniu nic nie pokazywał, bo nie miał komputera.

Dla jasności - trasa z Friedrichshafen do Wiednia i z powrotem, szybkość podróżna ca. 120-130 km/h.

Napisano

> Masz tyle?

> mar00ha

zbiornik paliwa ok 800 km

zbiornik gazu ok 450km

cos wiecej??

Napisano

> Masz tyle?

> mar00ha

tyle ze pokazał zlosnik.gif

u mnie pokazuje 1020 zaraz po tankowaniu

a przewaznie do 800 przejedzie tez 1,6hdi

Napisano

> zbiornik paliwa ok 800 km

> zbiornik gazu ok 450km

> cos wiecej??

Przelicz to na złotówki, bo tak, to sobie można cysternę na dwókołówce podczepić i będzie zasięg 10000 km rotfl.gif

Napisano

> Zdziwił byś się ile jest takich którzy tankują za 10 albo 20zł

Jak ostatnio w wielkopolsce, na zapyziałym urwidołku poprosiłem o gaz "do pełna (ca 50 zł), to Pan na mnie patrzył jak na św. Mikołaja biglaugh.gif

Napisano

> Jak ostatnio w wielkopolsce, na zapyziałym urwidołku poprosiłem o gaz "do pełna (ca 50 zł), to Pan

> na mnie patrzył jak na św. Mikołaja

a co powiesz na pana w Golfinie co miał butelke po mineralce w komorze silnika na drucie, a do niej poprowadzony przewód paliwowy?

Napisano

> Jak ostatnio w wielkopolsce, na zapyziałym urwidołku poprosiłem o gaz "do pełna (ca 50 zł), to Pan

> na mnie patrzył jak na św. Mikołaja

yyy cały czas byłem przekonany że tankuje się tylko do pełna..... rotfl.gif

Napisano

> Koleżanka rozpoczęła prace na Orlenie - od pierwszego dnia pracy tankowała gaz. Przeszkolenie

> polegało na pokazaniu jak to się robi przez kolegę.

Nie zagłębiałem się w to, ale do gazu (LPG) trzeba mieć chyba przeszkolenie przez osobę uprawnioną.

Jakiś podpis tu i tam i tym podobne... .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.