Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polonez.

Featured Replies

Napisano

Może nie piękny, nie porywający. Nie da się w nim zakochać od pierwszego wejrzenia. Ma mnóstwo wad, słabe zawieszenie, pali jak czołg.

Jest w nim jednak coś co sprawia, że lubię to auto. Jakby nie było, to ostatni samochód produkowany w FSO, i czy się komuś podoba czy nie, to (już) historia naszej motoryzacji.

TUTAJ link do aukcji z ładnym polonezikiem.

Poldek ma duszę kobiety - jest kapryśny, każdy silnik wymaga indywidualnego podejścia. Ma archaiczny silni rodem z dużego fiata.

I za to go lubię!

polonez3dsm26sfif7.jpg

[image]http://w235.wrzuta.pl/sr/d/1PEhJrSBXvg/polonez_caro_plus[/image]

fso_polonez_6.jpg

Napisano

poka poka swojego zlosnik.gif

Napisano

Ma (a może miał) Fi...ta P...ndę jak w biografii:

Quote:

DF 125p

Opel Corsa A

Kaszlak Pierwszy

Peugeot 405

Kaszlak drugi

Opel Corsa B, 1.7

DajEwo Bobek '98

Fiut Pinda

VW Golf IV - jest

Ma pokazać "Fi...ta" czy "Pin...ę"?

A tak nawiązując do tematu - Od Poloneza 1.6 SLE MR '87 zaczynałem jeździectwo. Co za maszyna. W pewnym momencie nawet go ztuningowałem wizualnie - wyglądał na tamte czasy naprawdę nieźle. Nie miałem niestety aparatu, więc nie mam zdjęć, ale wyglądał (i jeździł) zacnie.

Napisano

> Może nie piękny, nie porywający. Nie da się w nim zakochać od pierwszego wejrzenia. Ma mnóstwo wad,

> słabe zawieszenie, pali jak czołg.

miałem kiedyś poloneza z silnikiem 2000ccm. Fabryczny. To nic że zawieszenie i hamulce nie dawały rady, to nic, że spalanie rujnowało - kochałem to auto. No i ta wygoda, pozycja za kierownicą, kanapowe fotele i ta wajcha biegów pod tym kątem....

inne_moje15Small.jpg

inne_moje14Small.jpg

skanowane zdjecia gdzieś z 94-95 roku

Napisano

Mam Poldka Caro z 1995 roku z przebiegiem orginalnym 37kkm. Jest z Pakietem Arciari czy jak to się pisze. Zdjęć nie mam chwilowo.

Napisano
  • Autor

> Mam Poldka Caro z 1995 roku z przebiegiem orginalnym 37kkm. Jest z Pakietem Arciari czy jak to się

> pisze. Zdjęć nie mam chwilowo.

Ale masz go z sympatii czy po prostu masz?

Napisano

> Ale masz go z sympatii czy po prostu masz?

Symatia jest do polskiej motoryzacji, ale większa była do innego Poldka "borewicza" z 1982 roku. Niestety rodzice go sprzedali 7 lat temu.

Napisano

> Jest z Pakietem Arciari czy jak to się

ORCIARI

Napisano
  • Autor

> Symatia jest do polskiej motoryzacji, ale większa była do innego Poldka "borewicza" z 1982 roku.

> Niestety rodzice go sprzedali 7 lat temu.

Ja wiem, ale dla mnie nie ma sensu kupno drugiego poldka tylko dlatego, że ma okrągłe światła.

Napisano

> Symatia jest do polskiej motoryzacji, ale większa była do innego Poldka "borewicza" z 1982 roku.

> Niestety rodzice go sprzedali 7 lat temu.

Skąd ja to znam wink.gifJedynym lekarstwem jest znalezienie kolejnego choć jest już coraz trudniej crazy.gif

Napisano
  • Autor

Dzisiaj autko przeszło przegląd, ubezpieczyłem je i ruszyłem w pierwszą drogę po pięciu latach. wink.gif

Wrażenia - całkiem wygodne auto waytogo.gif niestety dźwięki dobiegające moich uszu są niepokojące, szczególnie jeden przeraża. No nic, w miarę posiadania wolnego czasu będę walczył.

A jak nie to...allegro.pl. zlosnik.gif

Napisano

> Wrażenia - całkiem wygodne auto niestety dźwięki dobiegające moich uszu są niepokojące,

> szczególnie jeden przeraża.

Dyfer? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Dyfer?

Jakie są objawy kończącego się dyferencjału?

Napisano

> Jakie są objawy kończącego się dyferencjału?

uuuuuuuu.....

chociaż niektóre robią "uuuuuuuuuuu..." od nowości i się nie kończą wink.gif

Napisano
  • Autor

> uuuuuuuu.....

> chociaż niektóre robią "uuuuuuuuuuu..." od nowości i się nie kończą

EE to nie to. Coś tam wyje (?) ale nie zawsze i głównie przy 100 km/h.

Napisano

> EE to nie to. Coś tam wyje (?) ale nie zawsze i głównie przy 100 km/h.

Bo mosty wyją z reguły > 70km/h a niektóre mają swój zakres prędkości wink.gif

Napisano

> Bo mosty wyją z reguły > 70km/h a niektóre mają swój zakres prędkości

w Polonezie może wyć też po prostu skrzynia zlosnik.gif

Napisano

> uuuuuuuu.....

> chociaż niektóre robią "uuuuuuuuuuu..." od nowości i się nie kończą

polonez jak nie wyje to nie żyje. Ojciec miał 3 wiec wiem o czym mowa zlosnik.gif a do tego pare DF-ów z tego jeden na silniku, skrzyni poloneza 1600 biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> w Polonezie może wyć też po prostu skrzynia

Ale nie z tyłu. zlosnik.gif

Napisano

> Ale nie z tyłu.

ciężko powiedzieć gdzie wyje bo sie przenosi zlosnik.gif

Napisano

Ktos wiem może ile powstało takich Polonezów? Czy to tylko pojedyńczy egzemplarz?

eb44907003ab6074.jpg

Napisano

> Ktos wiem może ile powstało takich Polonezów? Czy to tylko pojedyńczy egzemplarz?

prototyp ok.gif swiatla z przodu od peugota 405 grinser006.gifok.gif

Napisano
  • Autor

lozysko

juz wymienione

Napisano

> lozysko

> juz wymienione

ok.gif

a ja dziś se wsadziłem do 2106 H4ki na mijania bo miałem R2 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zewnętrzne na półosi?

Tak. 16 zł łożysko, 15 za wycisniecie na prasie i robota własną. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Klasyka

Spox. Od kiedy sprzedałem Matiza zapomniałem, że łożyska czasem wysiadają. hehe.gif

Napisano

> Ktos wiem może ile powstało takich Polonezów? Czy to tylko pojedyńczy egzemplarz?

A cos wiecej o tym poldku. Oprócz świateł i lusterek ma jeszcze coś zmienione

Napisano

laska ma niezłą minę rotfl.gif

Napisano

> A cos wiecej o tym poldku. Oprócz świateł i lusterek ma jeszcze coś zmienione

tutaj dowiesz sie wszystkiego o tym i innych prototypach polonezow jakiś tekst ok.gif

Napisano

> tutaj dowiesz sie wszystkiego o tym i innych prototypach polonezow jakiś tekst

dzięki

Napisano

Była kiedyś dyskusja o tym zdjęciu. Reflektory były z Peugeota 405, bo jeszcze nie opracowano nowych dla CARO. Laska na zdjęciu - ta kamizelka potocznie się nazywała "burdelówka"

Napisano

Dla mnie Polonez też jest autem wyjątkowym:) Zjeździłem dwa Poldki (jeden rodziców drugi mój własny który niestety zginął śmiercią tragiczną) i naprawdę czerpałem radochę z jazdy tym samochodem. Czekam tylko aż będę miał możliwość kupić sobie kolejnego Poloneza ale tym razem nie do jazdy na co dzień dlatego potrzebny by mi był garaż, żebym miał gdzie go trzymać. Ale to kwestia paru latek myślę, a najlepiej to bym sobie całą kolekcję walnął. Tak ze 3 Carówki, Atu, jakiś borewicz smile.gif

Napisano

> Ja wiem, ale dla mnie nie ma sensu kupno drugiego poldka tylko dlatego, że ma okrągłe światła.

Ja Polonezy 1978-1991 a Polonezy po 1993 praktycznie traktuję jako różne samochody. Wiem, że obiektywnie rzecz biorąc nie mam racji ale dla mnie Caro MR93 czy Atu plus zupełnie inaczej się prowadził niż Polonez z 1982 czy 1989 jakimi też miałem okazję jeździć. Jako przejściówkę traktuję Caro MR91 bo niby to Caro ale na starych heblach i wąskim zawieszeniu a to właśnie w tych elementach widać największe różnice, nie mówiąc o silniku 1600 na wtrysku czy nawet wykończeniu wnętrza które od MR93 ulegało ciągłej poprawie ..

Napisano
  • Autor

> Ja Polonezy 1978-1991 a Polonezy po 1993 praktycznie traktuję jako różne samochody. Wiem, że

> obiektywnie rzecz biorąc nie mam racji ale dla mnie Caro MR93 czy Atu plus zupełnie inaczej

> się prowadził niż Polonez z 1982 czy 1989 jakimi też miałem okazję jeździć. Jako przejściówkę

> traktuję Caro MR91 bo niby to Caro ale na starych heblach i wąskim zawieszeniu a to właśnie w

> tych elementach widać największe różnice, nie mówiąc o silniku 1600 na wtrysku czy nawet

> wykończeniu wnętrza które od MR93 ulegało ciągłej poprawie ..

To Ci powiem że właśnie mam takiego na wąskim zawieszeniu, starych heblach ze starą deską tyle że zafundowałem mu lift. biglaugh.gif

Napisano

> To Ci powiem że właśnie mam takiego na wąskim zawieszeniu, starych heblach ze starą deską tyle że

> zafundowałem mu lift.

Były jeszcze takie przejściówki na szerokim zawiasie, starym wnętrzu i starą machą ale już z przetłoczeniem spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Zastanawiam się nad indywidualną tapicerką w poldku. Coś a'la borewicz w jasno-żółtym kolorze. smile.gif

Ktoś ma pojęcie ile może kosztować taka imprezą?

Napisano

> Zastanawiam się nad indywidualną tapicerką w poldku. Coś a'la borewicz w jasno-żółtym kolorze.

> Ktoś ma pojęcie ile może kosztować taka imprezą?

nie tak dużo, ok 1500-2000

Napisano

W polonezie czujesz ze prowadzisz auto. Żadnych "wspomagaczy" wszystko wymaga przyłożenia siły, za to go właśnie lubię i za ten komfort resorowania. Poniżej fota podglądowa mojego obiektu westchnień

img2785q.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Napisano
  • Autor

> nie tak dużo, ok 1500-2000

Znajomy tapicer powiedział około 800 zł do 1000 (materiały i robocizna).

Nie jest źle. smile.gif

Zastanawiam się tylko czy gra jest warta świeczki i czy ludzie widząc caro z wypasionymi tapicerkami nie będą pukać się w głowę... hmm.gif

Napisano

> Znajomy tapicer powiedział około 800 zł do 1000 (materiały i robocizna).

> Nie jest źle.

ok.gif

> Zastanawiam się tylko czy gra jest warta świeczki i czy ludzie widząc caro z wypasionymi

> tapicerkami nie będą pukać się w głowę...

jedni będą się pukać, inni zazdraszczać i podziwiać grinser006.gif

ale chyba robisz ten samochód dla siebie, nie dla ludzi? wink.gif

Napisano
  • Autor

> jedni będą się pukać, inni zazdraszczać i podziwiać

> ale chyba robisz ten samochód dla siebie, nie dla ludzi?

Dla siebie. W czwartek jedzie do mechesa na przegląd gaźnika.

Mechanik na wieść że ma dostać do regulacji poldka zasilanego gaźnikiem zrobił coś takiego --> icon_eek.gif

hahaha.gif

Napisano

> W polonezie czujesz ze prowadzisz auto. Żadnych "wspomagaczy" wszystko wymaga przyłożenia siły, za

> to go właśnie lubię i za ten komfort resorowania. Poniżej fota podglądowa mojego obiektu

> westchnień

> Uploaded with ImageShack.us

Klasyka "borewicza" ok.gif

Napisano
  • Autor

Po regulacji gaźnika, wymianie pompy, jednego łożyska.

Jeździ, przyspiesza bardzo ładnie jak na archaiczny silnik 893goodvibes.gif hamuje nawet jako tako.

Pozostaje umyć, założyć jedną wycieraczkę i jeździć.

Nawet nie wiecie jak się cieszę, że to już KONIEC. smile.gif

Napisano

Witam!

Wiem ze to nie giełda! i za treść przepraszam, ale sąsiad z garażu ma do sprzedania poldka caro. Niby nic, ale:

- 1 właściciel, niesamowicie dbający o auto

- poldek garażowany i nakryty kocem (od tyg nie:( )

- stan idealny, konserwacji tyle ze cho cho, bo co roku robiona!

Auto ceni Sobie na 2tyś. ale za 1.5 odda, z alusami 1,6 motor.

Wolał bym aby poszedł do jakiegoś pasjonata niż do chłopców co na polu w parę godz. zrobią z niego złom!!

Kontakt do mnie na PRV wtedy napisze tel. do właściciela!

Robię to bo mi żal takiego zadbanego auta! Takich się już nie spotyka.

Napisano
  • Autor

> Witam!

> Wiem ze to nie giełda! i za treść przepraszam, ale sąsiad z garażu ma do sprzedania poldka caro.

> Niby nic, ale:

> - 1 właściciel, niesamowicie dbający o auto

> - poldek garażowany i nakryty kocem (od tyg nie:( )

> - stan idealny, konserwacji tyle ze cho cho, bo co roku robiona!

> Auto ceni Sobie na 2tyś. ale za 1.5 odda, z alusami 1,6 motor.

> Wolał bym aby poszedł do jakiegoś pasjonata niż do chłopców co na polu w parę godz. zrobią z niego

> złom!!

> Kontakt do mnie na PRV wtedy napisze tel. do właściciela!

> Robię to bo mi żal takiego zadbanego auta! Takich się już nie spotyka.

Odezwij się jak znajdziesz chętnego...coś czuję że mój zmieni właściciela szybciej niż się spodziewałem. zlosnik.gifzlosnik.gif

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Na chwilę dzisiejszą mam nowy blok silnika, wałek rozrządu i termostat. Czekam na nowe ramiona wycieraczek, może w tym tygodniu będzie wał korbowy.

Od dawna nie liczę ile mnie to kosztuje, lubię to auto a jak wiadomo miłość jest ślepa. wink.gif

Nic to, brniemy dalej. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.