Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z cyklu głupie pytanie....który kierunkowskaz użyć?

Featured Replies

Napisano

Pytanie być może laickie....sytuacja jak na obrazku.

283883123-Bez_tytu%B3u_2.jpg

Samochód 1,2 i 3 wyjeżdżają w lewo, 4 w prawo. O ile co do 1,2 i 4 nie ma problemu to zastanawiam się nad 2.

Ja zawsze się staram trochę podjechać i stworzyć podobną sytuację jak samochód nr 3, wrzucam lewy kierunkowskaz i rura do przodu. Na drodze widzę często jak niektórzy wyjeżdżają z prawym kierunkiem...inni tak jak ja z lewym. Jak jest w końcu prawidłowo?

Napisano
  • Autor

> Włącz awaryjne.

O to mi właśnie chodziło ok.gif

Dzięki za pomoc...teraz już wiem jak się zachować waytogo.gif

Napisano

A po kiego ch*** włączać?

Komu to pomoże?

Patrzysz w lewo, w prawo i RURA but.gif

Nie masz większych zmartwień?

Napisano

> A po kiego ch*** włączać?

> Komu to pomoże?

> Patrzysz w lewo, w prawo i RURA

> Nie masz większych zmartwień?

stanowcze NIE dla kierunkowskazów admin.gif

icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Komu to pomoże?

Kolejna mądra wypowiedź waytogo.gif

Kolego w nocy też nie używasz?

Napisano

> Kolejna mądra wypowiedź

> Kolego w nocy też nie używasz?

Wyjeżdżając z parkingu?

Nie.

Napisano

> Komu to pomoże?

Całkowicie się z Tobą solidaryzuje ok.gifzlosnik.gif

Chociaż czasem jak jest tłok, to stoi taka "ciota drogowa" i miga liczac że ktoś uprzejmy go wpuści, stąd może to pytanie bo nie wie jak migać grinser006.gif

Dla nich mamy radę - migamy w tą stronę, w którą są skręcone koła biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Wyjeżdżając z parkingu?

np

(na główną drogę)

> Nie.

To Twój tron zlosnik.gif

Napisano

> Oszczędzasz żarówki czy paliwo?

Staram się szybko ocenić sytuację na drodze i wtedy wziuuuuuu - pojechał.

A jak ktoś lubi, to niech włączy kierunkowskaz, szczególnie wyjeżdżając z parkingu w lewo.

Cpyk, cpyk, cpyk - kierowca z głównej widzi, że "cpyk" chce w lewą wyjechać, puszcza go, a wtedy z prawej jest CPYK!

Kolego, nie ucz mnie, kiedy mam kierunkowskaz włączać, bo ja mam prawo jazdy od lat tylu, że pewne rzeczy wiem z doświadczenia - gdzie należy, gdzie nie należy, gdzie można, a gdzie TRZEBA.

Napisano
  • Autor

> Całkowicie się z Tobą solidaryzuje

> Chociaż czasem jak jest tłok, to stoi taka "ciota drogowa" i miga liczac że ktoś uprzejmy go

> wpuści, stąd może to pytanie bo nie wie jak migać

> Dla nich mamy radę - migamy w tą stronę, w którą są skręcone koła

Czyli dobrze migam...lewym 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Czyli dobrze migam...lewym

A jakim kurna chcesz migać? PRAWYM?

Napisano

> Rozszyfrujesz??

Pewnie, że tak.

"Cpyki" to odgłosy, które wydaje włączony kierunkowskaz.

Napisano
  • Autor

> A jakim kurna chcesz migać? PRAWYM?

Z tego co kolega wyżej napisał, to w przypadku 2 tak...w przypadku 3 nie cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Pewnie, że tak.

> "Cpyki" to odgłosy, które wydaje włączony kierunkowskaz.

Tak myślałem zlosnik.gif

We francuzach często robi "ping pong ping pong" zlosnik.gif

Napisano

> Z tego co kolega wyżej napisał, to w przypadku 2 tak...w przypadku 3 nie

Tak, dobrze, niech se kolega miga, mnie to tam nie przeszkadza.

W przypadku czwartym, wyjeżdżając z parkingu, trzeba włączyć kierunkowskaz w prawo. Oczywiście.

Praktyka>teoria.

Teraz kumasz?

NIE MA SENSU.

Napisano

> Z tego co kolega wyżej napisał, to w przypadku 2 tak...w przypadku 3 nie

SŁUCHAM!?

W przypadku 2 tak, a w przypadku 3 NIE?

Słuchaj.

Kolega wyżej to może pierdzielić co mu się podoba.

Ja ci piszę jak jest.

Chcesz, to słuchaj kolegi wyżej.

Mnie to tam wiesz...

Napisano
  • Autor

Kolego kumam ok.gif Przecież nie napisałem posta żeby kogokolwiek wkurzyć czy coś w tym stylu. "Na mieście" często widzę jak niektórzy migają lewym a inni prawym....stąd moje pytanie.

Praktyka praktyką, jednak włączając się do ruchu chyba pasowałoby włączyć kierunek ok.gif

Napisano

> Tak myślałem

> We francuzach często robi "ping pong ping pong"

Ciekawe jak robi w Amerykanach hmm.gif

Ale to już może napisze nam kolega Marek, który na Florydzie mieszka clown.gif

Napisano
  • Autor

> SŁUCHAM!?

> W przypadku 2 tak, a w przypadku 3 NIE?

W przypadku 2 koła skręcone w prawo (prawy kierunek) w 3 koła skręcone w lewo (lewy kierunek)...nie tak?

Napisano

> W przypadku 2 koła skręcone w prawo (prawy kierunek) w 3 koła skręcone w lewo (lewy kierunek)...nie

> tak?

No TAK!

Nie zauważyłem na tym rysunku tych skręconych kół :-(

Przepraszam.

Teraz to w ogóle zmienia postać rzeczy!, a ja ze wstydu wylogowuję się w tym momencie i idę coś zjeść, bo nie wiem ja mogłem przegapić te koła... no nie wiem, przepraszam...

Bawcie się dobrze :-)

Napisano

.

> Teraz to w ogóle zmienia postać rzeczy!, a ja ze wstydu wylogowuję się w tym momencie i idę coś

> zjeść, bo nie wiem ja mogłem przegapić te koła... no nie wiem, przepraszam...

> Bawcie się dobrze :-)

Będzie nam ciebie brakowało. biglaugh.gif

Napisano

> Staram się szybko ocenić sytuację na drodze i wtedy wziuuuuuu - pojechał.

I mandacik za niewłączony kierunek hehe.gif

> A jak ktoś lubi, to niech włączy kierunkowskaz, szczególnie wyjeżdżając z parkingu w lewo.

Nie ma, że lubi czy nie lubi.

Tego wymaga prawo i basta.

> Kolego, nie ucz mnie, kiedy mam kierunkowskaz włączać, bo ja mam prawo jazdy od lat tylu, że pewne

> rzeczy wiem z doświadczenia - gdzie należy, gdzie nie należy, gdzie można, a gdzie TRZEBA.

Tacy właśnie na drogach są najgorsi, wszystko wiedzą i rutyną się tylko kierują.

Nie interesuje mnie od ilu lat masz prawko, tak samo nie będę się z Tobą licytował od ilu ja mam.

Ale staż za kierownicą nie zwalnia Cię z pewnych obowiązków, bo m.in. przez takich jak Ty są kolizje na drogach.

EOT

Napisano

> Kolego, nie ucz mnie, kiedy mam kierunkowskaz włączać, bo ja mam prawo jazdy od lat tylu, że pewne

> rzeczy wiem z doświadczenia - gdzie należy, gdzie nie należy, gdzie można, a gdzie TRZEBA.

Kolego troche szacunku do innych uzytkownikow na tym forum. To ile lat masz prawo jazdy to nie ma zadnego znaczenia, jest tutaj wielu ludzi ktorzy maja na pewno o wiele wieksze doswiadczenie za kierownica niz Ty. A doswiadczenia nie mierzy sie dlugoscia posiadania prawa jazdy.

Z tego co widze co tutaj piszesz to nie masz w ogole doswiadczenia, skoro twierdzisz ze kierunkowskazy przy wyjezdzie z parkingu nikomu nie pomagaja. Kiedys to zrozumiesz.

Napisano

niemożliwe jest kręcenie kierownicą w prawo jednocześnie sygnalizować kierunkiem w lewo, prawda?

Napisano

Kolega zdenerwował się bo głodny jest, a musiał przecież odpisac na posta za nim pójdzie na obiad.

Ale dobrze, że napisał, bo dowiedziałem sie, że kierunki sa dla ciot. Pewnie jak będę mieli prawo jazdy tyle lat (?) co On , to zrozumiem jaki szacun na dzielni daje wyjazd z parkingu bez kierunkowskazów, a jak narazie to gdzie mi do niego.

RISPEKT zlosnik.gif

Napisano

> Jak jest w końcu prawidłowo?

stojac rownolegle do ulicy?

tylko prawy kierunek (dla 2ki na tym rysunku zlosnik.gif )

jaki jest sens wlaczania tam lewego kierunku? hehe.gif

nie dosc, ze go nie widac, to "kierownica go wylaczy" hehe.gif

Napisano

> Całkowicie się z Tobą solidaryzuje

> Chociaż czasem jak jest tłok, to stoi taka "ciota drogowa" i miga liczac że ktoś uprzejmy go

> wpuści

A jak jest taki tłok, to jak ma ta :nie ciota drogowa" zorientowac się, że ktoś chce wyjechać? Telepatycznie sie kontaktują?

Oświeć mnie bo nie kumam Twojego toku myślenia? hmm.gif

Napisano

> Ja daje kierunki tak:

> 1. lewy

> 2. prawy

> 3. zależnie od kąta ustawienia auta - lewy lub prawy

> 4. prawy

w tym pkt 3 wlasciwie powinno sie wyjechac na prostych kolach a nie na skreconych w prawo bo staniesz prostopadle do drogi, a co do kierunku to ja bym raczej wzial tez pod uwage to czy lewy przod samochod nie jest zasloniety przez inny samochod stojacy na parkingu /wtedy wlaczylbym prawy kierunek zeby go widzeili i nadjezdzajacy z lewej i prawej strony/, a tak to lewy bym wlaczył.

Napisano

> Chociaż czasem jak jest tłok, to stoi taka "ciota drogowa" i miga liczac że ktoś uprzejmy go wpuści,

a Ty nigdy nie byłes taką ciotą?

Napisano

> Dla nich mamy radę - migamy w tą stronę, w którą są skręcone koła

Ponieważ pewnie nie chcesz być zaliczony do powyższego to napisz którym migasz jak zmieniasz pas na lewy, znajdując się na łuku w prawo.

Napisano

> Pytanie być może laickie....sytuacja jak na obrazku.

> Samochód 1,2 i 3 wyjeżdżają w lewo, 4 w prawo. O ile co do 1,2 i 4 nie ma problemu to zastanawiam

> się nad 2.

> Ja zawsze się staram trochę podjechać i stworzyć podobną sytuację jak samochód nr 3, wrzucam lewy

> kierunkowskaz i rura do przodu. Na drodze widzę często jak niektórzy wyjeżdżają z prawym

> kierunkiem...inni tak jak ja z lewym. Jak jest w końcu prawidłowo?

Najlepszy jest zdrowy rozsądek.

Migania przez 2 i 3 lewym kierunkowskazem - mają zamiar jechac w lewo, i tak nikt nie zobaczy, więc nie ma to żadnego znaczenia.

Prawy bedzie ostrzeżeniem dla jadących, przy założeniu że u nas ktoś obserwuje co sie dzieje na jezdni poza własnym pasem.

To wcale nie jest pewne w zbyt dużym procencie.

Napisano

> Samochód 1,2 i 3 wyjeżdżają w lewo, 4 w prawo. O ile co do 1,2 i 4 nie ma problemu to zastanawiam

> się nad 2.

> Ja zawsze się staram trochę podjechać i stworzyć podobną sytuację jak samochód nr 3, wrzucam lewy

> kierunkowskaz i rura do przodu. Na drodze widzę często jak niektórzy wyjeżdżają z prawym

przede wszystkim uświadom sobie po co używasz kierunkowskazów. Używasz ich po to by innym użytkownikom drogi przekazywać ISTOTNE DLA NICH informacje o twoich zamiarach co do zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu. Mając powyższe na uwadze zastanów się po jaką cholerę w opisanej sytuacji miałbyś włączyć kierunkowskaz?????

Napisano

> przede wszystkim uświadom sobie po co używasz kierunkowskazów. Używasz ich po to by innym

> użytkownikom drogi przekazywać ISTOTNE DLA NICH informacje o twoich zamiarach co do zmiany

> kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu. Mając powyższe na uwadze zastanów się po jaką cholerę w

> opisanej sytuacji miałbyś włączyć kierunkowskaz?????

Istotna dla nich informacją jest właczanie się do ruchu, więc sam odpowiedziałes sobie na pytanie czy warto.

Napisano

> Istotna dla nich informacją jest właczanie się do ruchu, więc sam odpowiedziałes sobie na pytanie

> czy warto.

Tylko, że włączając się do ruchu włączasz ten kierunek który jest od strony jezdni. Stojąc przeciwnie do kierunku jazdy włączanie lewego kierunku nie ma większego sensu, bo zwyczajnie nikt go nie zobaczy

Napisano

> się nad 2.

w tej sytuacji to w ogóle bym nie właczał zlosnik.gif a jeśli już są watpliwości to włączajac sie do ruchu sygnalizujesz tym za Tobą w którą strone jedziesz, wiec sam sobie odpowiedz na pytanie który kierunek powinen włączyć kierwoca ruszajacy przed Tobą z takiej zatoki. Kierowców na drodze głównej i tak mało to interesuje zlosnik.gif

Napisano

> Tylko, że włączając się do ruchu włączasz ten kierunek który jest od strony jezdni. Stojąc

> przeciwnie do kierunku jazdy włączanie lewego kierunku nie ma większego sensu, bo zwyczajnie

> nikt go nie zobaczy

zobaczy go ten z tyłu ok.gif

Napisano

> Tylko, że włączając się do ruchu włączasz ten kierunek który jest od strony jezdni. Stojąc

> przeciwnie do kierunku jazdy włączanie lewego kierunku nie ma większego sensu, bo zwyczajnie

> nikt go nie zobaczy

Nie wiem dlaczego piszesz "tylko", właśnie o tym napisałem, że w opisanym przypadku właczenie lewego nic nie wnosi, chyba nie zauważyłeś

Napisano

> zobaczy go ten z tyłu

Tyle, że jemu to do niczego nie służy, kierunkowskaz ma znaczenie dla tych, którzy są w ruchu na jezdni

Napisano

> się nad 2.

Prawy. Jeśli samochód stoi równolegle do drogi to w praktyce zmienia pas z lewego na prawy z reguły pod mniejszym kątem niż narysowałeś

Napisano

> Tyle, że jemu to do niczego nie służy, kierunkowskaz ma znaczenie dla tych, którzy są w ruchu na

> jezdni

ja tam sie nie znam bo w sumie skąd ... ale kierunkowskaz przy włączaniu sie do ruchu sygnalizuje tym za Tobą gdzie chcesz jechać. pozatym ten za Tobą tez jest w ruchu

Napisano

> ja tam sie nie znam bo w sumie skąd ... ale kierunkowskaz przy włączaniu sie do ruchu sygnalizuje

> tym za Tobą gdzie chcesz jechać. pozatym ten za Tobą tez jest w ruchu

Ty piszesz o tym o czym jest ten wątek, czy zakładasz nowy temat?

Zobacz na rysunek sytuacji o którą pytano, bo tak o wszystkim i o niczym to można bez końca.

Napisano
  • Autor

> niemożliwe jest kręcenie kierownicą w prawo jednocześnie sygnalizować kierunkiem w lewo, prawda?

Możliwe...ale co to wnosi do dyskusji? niewiem.gif

Nie mówię, że to co napisał kolega Amazaque (przepraszam jeśli źle napisałem) jest prawidłowe (kierunek zgodnie ze skręconymi kołami) i że tak samo robię.

No ale nieważne... cieszy mnie, że dyskusja się rozwinęła zlosnik.gif

Napisano

> Możliwe...ale co to wnosi do dyskusji?

Jedną ręką napierasw na kierunek a druga robisz "mydełko fa"? Niezła cyrkowa sztuczka. Co wnosi? Już szybciutko tłumaczę... Kręcisz w tą stronę w którą dajesz sygnał i odwrotnie... Czy się mylę?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.