Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bravo vs C4 - waszym zdaniem który?

Featured Replies

Napisano

Nie ukrywam, że mam dostęp do obu aut i oboma jeździłem. Widzę już pewne różnice między nimi. Zanim sie jednak nimi podzielę z wami chciałbym poznawć wasze zdanie jak w temacie. Który z tych samochodów zasługuje waszym zdaniem na większe pochwały. Mówimy o autach beznynowych 1.6 16v 110 km Citroena i 1.4 t-jet 120 km w bravo. Albo jeszcze inaczej: jakbyście mieli wybierać to który i dlaczego?

Napisano

jak kupowałem samochód, to nawet nie byłem w salonie Citroena, C4 odrzuciłem od razu. W sumie nawet nie wiem dlaczego. Po prostu w ogóle do mnie nie przemawia ten samochód. Potem kolega z pracy taki kupił, posiedziałem w nim trochę, obejrzałem dokładnie i się upewniłem że dobrze zrobiłem. Chyba po prostu stylistyka i kilka zastosowanych rozwiązań (np. ta dziwna kierownica) w ogóle do mnie nie trafia.

A jeśli już jakieś konkretne argumenty, to silnik na korzyść Bravo, bagażnik na korzyść Bravo zlosnik.gif

Napisano

Nie miałem większego kontaktu z tymi autami, ale jeśli mam wybierać to Bravo.

Dlaczego?

Silnik z turbo + możliwość chiptuningu.

Napisano

> Który z tych

> samochodów zasługuje waszym zdaniem na większe pochwały. Mówimy o autach beznynowych 1.6 16v

> 110 km Citroena i 1.4 t-jet 120 km w bravo.

Pytanie, ile osób miało możliwość użytkować obydwa samochody hmm.gif

> Albo jeszcze inaczej: jakbyście mieli wybierać to

> który i dlaczego?

Fiat, bo tak zlosnik.gif

Z francuskich tu chyba tylko Renault bym kupił zlosnik.gif

Napisano

> Nie ukrywam, że mam dostęp do obu aut i oboma jeździłem.

No to chyba sam najlepiej jesteś w stanie określić, który jest bardziej odpowiedni zlosnik.gif. Ja nie jeździłem tymi samochodami, ale zdecydowanie kupił bym Bravo. To prawdopodobnie będzie mój następny samochód. Citroen jest paskudny i kompletnie bez polotu. Poza tym chyba nikt nie oferuje tyle co Fiat w tym segmencie za te same pieniądze grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> jak kupowałem samochód, to nawet nie byłem w salonie Citroena, C4 odrzuciłem od razu. W sumie nawet

> nie wiem dlaczego. Po prostu w ogóle do mnie nie przemawia ten samochód. Potem kolega z pracy

> taki kupił, posiedziałem w nim trochę, obejrzałem dokładnie i się upewniłem że dobrze

> zrobiłem. Chyba po prostu stylistyka i kilka zastosowanych rozwiązań (np. ta dziwna

> kierownica) w ogóle do mnie nie trafia.

> A jeśli już jakieś konkretne argumenty, to silnik na korzyść Bravo, bagażnik na korzyść Bravo

sorrki troche was wprowadziłem w bład. ja porównuję bravo 5 D, bo ma fajny lekko sportowy, agesywno-dynamiczny (brak wersji 3d) wygląd z wersja 3 d citorena C4. 5 drzwiowa wersja tego auta to kompletna emerytura. dajcie spokój.

no ale jeśli idzie o aspekty techniczne to jest to to samo.

Napisano

Mam na co dzien stycznosc z tymi modelami,ale C4 z silnikiem 1,6 122 KM, a NB 1,4 150 KM.

Oba maja zalety i wady. Silnik lepszy w NB, wyglad lepszy w NB, wnetrze co kto lubi, C4 mi sie nie podoba, ale nie odbiega od innych w klasie w jakosci.

W C4 glosny tylny zawias.

Osobiscie wole NB ale bralbym tego, ktory bardziej spelnialby moje oczekiwania, np. co do wypasu

Napisano
  • Autor

> No to chyba sam najlepiej jesteś w stanie określić, który jest bardziej odpowiedni . Ja nie

> jeździłem tymi samochodami, ale zdecydowanie kupił bym Bravo. To prawdopodobnie będzie mój

> następny samochód. Citroen jest paskudny i kompletnie bez polotu. Poza tym chyba nikt nie

> oferuje tyle co Fiat w tym segmencie za te same pieniądze

o której wersji citroena mówisz 3 czy 5 drzwiowej. akurat tu się mylisz citroen daje dość bogate wyposażenie do swoich aut w dobrych pieniądzach:)

Powiem tak jeźdzłem oboma autami i:

bravka ma zdecydowanie lepsze zawieszenie, podobno C4ma juz zawieszenie i tak sztywne jak na francuza. strach pomyśleć jakie w takim razie musi byc zawieszenie w prawdziwym franzucie... U mnie w C4 nie jest źle, ale to zawieszenie w porównaniu do bravy i tak jest bardziej miękkie, bardziej komfortowe, tam czuć każdy kamyk, tu nie - zależy jednak kto co lubi.

układ kierownicy jest w C4 gorszy, barav jest bardziej precyzyjna. lepiej czuć jezdni i to co robią koła.

C4 jest zdecydowanie wyżej zawieszone i ma wyżej położony środek ciężkosci. bravo jest z kolei bardzo nisko zawieszona co powoduje, że ciągle o coś się tam łapie, wjechanie na typowy polski krawężnik to sztuka, jak jest zima to osłona pod silnikiem szurouje o zmrożony śnieg, nie jest to przyjemne, a czasami kosztowne, bo osłona może się uszkodzić.

w C4 w wersji VTR mam 4 poduszy, tempomat, klima auto, metalik, elektrykę, radio cd/mp3 ze sterowanieniem w kierze.

bravo w dynamicu to 4 poduchy, kliam manual, metalick,pakiet sport, radio bez sterowania, elektryka

schowek w C4 jest klimatyzowany i głeboki, łatwodostępny, w bravie już niekoniecznie, fakt bagażnik w bravie to jeden z największych a klasie kompakt - 400 l to juz sporo wobec 314 u mnie w C4.

plastyki w c4 są gorsze jakościowo niż w bravie. co do tapicerek to chyba nie ma szczegónej różnicy. choc w bravie mam wersję sport więc ona jest superfajne, w c4 to jakaś pewnie z tych zwyklejszych, wiec porównac się tego nie da na 100%. co do samych foteli, to w bravie mam zastrzeżenia do zbyt krótkich moim zdaniem siedzisk, w C4 jest tu lepiej.

co do stylistyki zewnętrznej aut - każdy niech sam oceni. co do wnętrza - kązdy lubi co innego. do tzw. dziwactw C4... mówię wam, ze myli się ten kto skazuje C4 na banicję za to, ze ma kilka niestandardowych rozwiązań we wnętrzu. to naprawdę fajnie wszystko się zgrywa z całą koncepcją auta. to jest włąsnie kwintesencja Citroena, na tym opierała się filozofia tej firmy, do dziwactw można się przyzwyczaic po 100 przejechanych km. ja w ogole nie wiem, ze środek kiery się nie kręci!!! co do tych wyświetlaczy to też to suepr fajnie działa, nie mam naprawdę zastrzeżeń, choć kiedys powiedziałem sobie, że nigdy nie kupię auta z licznikami na rodku, a tu proszę!!! C4 kupiłem. i te liczniki środkowe świetnie się spisują. W bravie to tez wszystko wygląda elegancko, ale deska moim zdaniem na środku jest za bardzo wybrzuszona do wnętrze co powoduje, że mam wrażenie jakby mnie lekko przytłaczała. ale kązdy może to inaczej odczuwać.

co do silników: w bravie beznyna jest lepsza, genialna, turbo uskrzydla ten samochód niesamowicie, tu wszystko jest lepsze, włacznie ze skrzynia 6-biegową W c4 jest oczywisty brak 6 biegu, co powoduje, że mam wrażenie jakby auto jechało właśnie na biegu i jeden za niskim... wkurza mnie to. przez to jest głośniej w c4 przy tej samej prędkości auta. w bravietego problemu nie ma. oba silniki świetnie się gazują. w bravie nie mam żadnych problemów z gazem, pali dyszkę. c4 wczoraj dostało instalkę, ale ten silnik jest prostszy od bravo, wieć nie powinno byc problemów. brat ma w tym silniku xsarę i śmiaga aż miło. u mnie póki co nie czuję ani ne widze żadnej różnicy m. jazda na gazie i benie. pobawiłem sie wczoraj i dziś i wszystko jest jak najbardziej ok.

z mojego doświadczenia wynika jednak, że bravka jest bardziej paliwożerna. Silnik 1.6 w cytrynie należy do najoszczędniejszych w klasie. spalania w granicach 7-7.5 l nie jest trudne do osiągnięcia. zanim sprzet zagazowałam przejechałm nim 1300 km i na kompie wyszło mi średnie z tego dystansu 7.3, a przyznam, że musiałem się autem po zakupie pobawić...:)

na tą chwile to tyle. może komuś mój wywód przyda się podczas dokonywania wyboru.

nie lubie kreśleń i twierdzeń typu nie kupię francuza, bo nie, albo nie kupie fiata, bo to fiat... umówmy się co do jednego: obie te marki do jakichś super prestiżowych nie należą, choć mają za sobą pewnie juz wiele lat praktyki w budowie samochodów.

aha ijeszcze jedno: zdaje sie, że bravka minimalnie lepiej jednak trzyma cenę. Citroen płaci tu jednak za swoje udziwnienia...

Napisano

moim zdaniem błędnie odmieniasz Bravo. Powinno być "w bravo" a nie "w bravie". Masz dwa modele - bravo i brava.

Napisano

Jedno wyjątkowo, nie podoba mi się w Fiacie.

Otwór załadunkowy klapy bagażnika jest bardzo mały.

Na pierwszy rzut oka C4 ma znacznie większy.

Jako, że auto traktuje wyjątkowo praktycznie, nie zdecydowałbym się na Fiata wink.gif

Napisano

> Jako, że auto traktuje wyjątkowo praktycznie, nie zdecydowałbym się na Fiata

Fiat faktycznie nie produkuje obecnie samochodu typowego dla rolników, hydraulików i hodowców kanarków, czyli kombi. Tak, zdecydowanie idź do konkurencji grinser006.gifzlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> Fiat faktycznie nie produkuje obecnie samochodu typowego dla rolników, hydraulików i hodowców

> kanarków, czyli kombi. Tak, zdecydowanie idź do konkurencji

Nie rozumiem niewiem.gif

Napisano

> Jako, że auto traktuje wyjątkowo praktycznie, nie zdecydowałbym się na Fiata

pozostaje taxi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> moim zdaniem błędnie odmieniasz Bravo. Powinno być "w bravo" a nie "w bravie". Masz dwa modele -

> bravo i brava.

kurna zaczyna się... wiem, że nieprawidłowo, dzięki. postaram się poprawić:)

Napisano
  • Autor

> Nie jest obowiązkowe

panowie, panowie coś do rzeczy może powiecie hehehe ...?

Napisano

Obydwa podobają mi się tak samo więc mógłbym wybierać drogą losowania wink.gif Poza tym nie znam ich mocnych i słabych stron, więc wiele nie pomogę. Brovolotem jeździłem i byłem zakochany. Duży ból to szalenie mało przestrzeni na tylnej kanapie i strasznie słaby jak na tą masę silnik 1.4 90KM, ale na szczęście nie bierzesz go pod uwagę ok.gif

Napisano

> sorrki troche was wprowadziłem w bład. ja porównuję bravo 5 D, bo ma fajny lekko sportowy,

> agesywno-dynamiczny (brak wersji 3d) wygląd z wersja 3 d citorena C4. 5 drzwiowa wersja tego

> auta to kompletna emerytura. dajcie spokój.

> no ale jeśli idzie o aspekty techniczne to jest to to samo.

Gdybym mial wybierac oczami - Citroen. Tylko, ze DS3.

Nieprzecietna stylizacja i 1.6 ale wspomagany turbina.

Jednak wybor auta to indywidualna sprawa.

Wazniejsze od opinii innych jest to, czy mamy wygodna pozycje,

czy wyposazenie i rozwiazania nas nie draznia..

..i setka innych bardzo subiektywnych wrazen.

Napisano

Jeździłem obydwoma autami i zdecydowanie lepsze NB.

Przewaga w silniku, prowadzeniu auta (lubię te sztywniejsze zawiasy), stylistyce wnętrza.

Napisano

> Silnik z turbo + możliwość chiptuningu.

Rzeczywiście, argument na miarę pana w dresie z łysą głową hehe.gif

Napisano

> Nie ukrywam, że mam dostęp do obu aut i oboma jeździłem. Widzę już pewne różnice między nimi. Zanim

> sie jednak nimi podzielę z wami chciałbym poznawć wasze zdanie jak w temacie. Który z tych

> samochodów zasługuje waszym zdaniem na większe pochwały. Mówimy o autach beznynowych 1.6 16v

> 110 km Citroena i 1.4 t-jet 120 km w bravo. Albo jeszcze inaczej: jakbyście mieli wybierać to

> który i dlaczego?

przed zakupem Fiata sprawdzalem wszystkie auta klasy kompakt odnosnie tego, jak sie nimi jezdzi ... oprocz Citroena ... wsiadlem do niego i juz mi sie odechcialo oslabiony.gif a moze DS3? smile.gif

Napisano

Ja powiem tak. Mam C4 od dłuższego czasu, i tak naprawdę jedyna rzecz jaka się zepsuła, to żarnik ksenonowy zlosnik.gif

Nie wiem, jak jest z awaryjnością w Fiacie, ale obstawiam, że podobnie jak w Alfach Romeo którymi jeździłem do tej pory. Dramat zlosnik.gif

Udziwnienia w C4? Obrotomierz jest zajebisty, jak dochodzi do czerwonego pola to włącza się czerwony flash (pokaż mi w jakimkolwiek Fiacie coś takiego), kierownica z nieruchomym środkiem to genialny pomysł, a duży wyświetlacz jest IMHO znacznie lepiej czytelny niż tradycyjne wskaźniki.

Klimatyzacja chłodzi błyskawicznie (a Alfie był z tym permanentny problem, w Fiatach którymi jeździłem też).

Do tego ilość przeróżnych schowków itp pozwala upchnąć wszystkie drobiazgi, w bocznych kieszeniach mieszczą się litrowe butelki coli, schowek jest duuuży i klimatyzowany.

Ja mam dwulitrowego VTS-a, więc co do jazdy to jest twardo, ale z wystarczającym komfortem, żebyś nie miał dość po przejechaniu nawet kilkuset kilometrów za jednym zamachem po polskich drogach.

Ja bym nie kupił Bravo z jednego powodu. To jest wytwór włoskiej myśli technicznej. Oni mają niesamowitą zdolność komplikowania rzeczy prostych zlosnik.gif

Poza tym w C4 można mieć świetne 1,6 THP ok.gif

Napisano

> Oni mają

> niesamowitą zdolność komplikowania rzeczy prostych

Porównując obsługę i rozwiązania to mam takie zdanie o C4, choć Astry IV nic nie pobije. hehe.gif

Fiat ma o niebo łatwiejszą obsługę, przynajmniej ja mam takie odczucia przesiadając sie do C4, choć w NB trochę pokomplikowali względem poprzednika czyli Stilo

Napisano

> Porównując obsługę i rozwiązania to mam takie zdanie o C4, choć Astry IV nic nie pobije.

ja akurat nie mówiłem o obsłudze tylko o rozwiązaniach technicznych ale ok zlosnik.gif

Jeszcze mi zdradź co jest takiego nietypowego i skomplikowanego w obsłudze C4 cool.gif

Napisano

> Powiem tak jeźdzłem oboma autami i:

ja jeżdżę Bravo w C4 tylko siedziałem zlosnik.gif (wersja 5d) i z tego co napisałeś to potwierdzam, że w Bravo przekombinowali deske rozdzielczą przez co zamiast czuć przestronność samochodu to samochód w środku przytłacza kierowcę (dolna osłona kolumny kierowniczej nie pozwala za nisko opuścić kierownicy, żeby prawego kolana nie poobijać a pasażer z kolei albo wali kolanami o deskę rozdzielczą albo odsuwa fotel do tyłu i za nim siądzie tylko dziecko. A tak prostą sprawą było by zmienić trochę kształt tych elementów i życie stałoby się prostsze fly.gif

Napisano

> ja akurat nie mówiłem o obsłudze tylko o rozwiązaniach technicznych ale ok

Rozwiązania tech dla przykładu jak chcesz posłuchać radia to musisz samochód odpalać na np. 10 min. to radia posłuchasz przez tez 10 min (dokładnie nie pamietam), ale wiesz co mam na mysli.

Np. klima auto, nie mozna zmieniać temp. dla dwóch stref jednocześnie.

> Jeszcze mi zdradź co jest takiego nietypowego i skomplikowanego w obsłudze C4

Dla mnie to nie jest skomplikowane, ale mój fader pół roku spał z instrukcja obsługi.

Np. odbiór przychodzącej rozmowy z wbudowanego bluetootha przyciskiem OK, a nie słuchawka.

No weż to wytłumacz starszemu facetowi rotfl.gif

Czy też mnogośc przycisków na kierownicy, do tego małych rozmiarów.

Generalnie samochód dla młodych ludzi, lubiących nowinki tech, taki kosmiczny wewnatrz zlosnik.gif

Co kto lubi i co komu odpowiada.

Nie zrozum mnie źle, nie mówię, że jest do niczego, bo samochód jest ciekawy ok.gif

Ma swój styl

Napisano

> Oni mają

naprawiałem auta różnej maści i przy niektórych wytworach FIAT wymięka hehe.gif

Napisano

> w C4 w wersji VTR mam 4 poduszy, tempomat, klima auto, metalik, elektrykę, radio cd/mp3 ze

> sterowanieniem w kierze.

> bravo w dynamicu to 4 poduchy, kliam manual, metalick,pakiet sport, radio bez sterowania, elektryka

Nie znam cennika Citroena, coś mi się wydaje, że VTR z powyższym wyposażeniem będzie kosztował znacznie więcej niż wersja Dynamic Bravo.

Napisano

Mam Bravo z silnikiem Diesla. Kolega z pracy ma C4 też z dieslem. Moim zdaniem sam musisz podjąć decyzję, które auto bedzie dla Ciebie najlepsze. Ogólnie oba auta oceniam podobnie. Zarówno Fiata jak i Citroen charakteryzują się wieloma drobnymi wadami, które objawiają się w trakcie eksploatacji.

Napisano

> Mam Bravo z silnikiem Diesla. Kolega z pracy ma C4 też z dieslem. Moim zdaniem sam musisz podjąć

> decyzję, które auto bedzie dla Ciebie najlepsze. Ogólnie oba auta oceniam podobnie. Zarówno

> Fiata jak i Citroen charakteryzują się wieloma drobnymi wadami, które objawiają się w trakcie

> eksploatacji.

C4 rdzewieje zlosnik.gif

Napisano

> Rozwiązania tech dla przykładu jak chcesz posłuchać radia to musisz samochód odpalać na np. 10 min.

aaaa, eco-mode. to wszystkie cytryny tak mają. plus jest taki, że to działą też na inne odbiorniki prądu - zostawisz lamkę wnętrza włączoną, to też ją odetnie żeby się aku nie rozładowało zlosnik.gif w mroźną zimę nieocenione zlosnik.gif

> Np. klima auto, nie mozna zmieniać temp. dla dwóch stref jednocześnie.

też mnie to wkurza.

co do kierownicy to akurat mi to przypadło bardzo do gustu. Nic mnie nie wkurza bardziej, niż kombinacje alpejskie w innych autach, jak przy skręconej kierownicy chcę dać głośniej albo zmienić stację zlosnik.gif

Napisano

> chyba po dzwonie

ja tam nikogo nie będe przekonywał

takie są opinie użytkowników (niektórych) ok.gif

Napisano

> naprawiałem auta różnej maści i przy niektórych wytworach

FIAT wymięka

W jakim sensie Fiat wymięka ?

Co do wyboru C4 czy Brava to Brava bardziej podoba mi się z wyglądu. Citroen jeśli ma zawieszenie hydropneumatyczne to coś pięknego. Co do jakości obu auto to krążą już legendy że Fiat to ... a Citroen ... Wg mnie to już przeszłość i wszystko zależy na jaki egzemplarz trafimy.

Napisano

> aaaa, eco-mode. to wszystkie cytryny tak mają. plus jest taki, że to działą też na inne odbiorniki

> prądu - zostawisz lamkę wnętrza włączoną, to też ją odetnie żeby się aku nie rozładowało w

> mroźną zimę nieocenione

Jasna sprawa wink.gif we fiucie radio jak właczysz, to po 20 min sie samo wyłaczy, lampki tez po kilku/kilkunastu minutach, ale mozesz właczać do skutku bez odpalania silnika, IMO mniej upierdliwe ok.gif

> też mnie to wkurza.

> co do kierownicy to akurat mi to przypadło bardzo do gustu. Nic mnie nie wkurza bardziej, niż

> kombinacje alpejskie w innych autach, jak przy skręconej kierownicy chcę dać głośniej albo

> zmienić stację

To ma swoje plusy, akurat mi ta kiera sie podoba ok.gif

Napisano

> też mnie to wkurza.

> co do kierownicy to akurat mi to przypadło bardzo do gustu. Nic mnie nie wkurza bardziej, niż

> kombinacje alpejskie w innych autach, jak przy skręconej kierownicy chcę dać głośniej albo

> zmienić stację

wiesz co, nie podawaj takich argumentów, bo wychodzi na to, że nie mógłbyś jeździc żadnym z samochodów z poprzedniej epoki, bo sterowania radiem z kierownicy nie mają...

Albo masz radio bez przycisków hehe.gif

Napisano

> Rzeczywiście, argument na miarę pana w dresie z łysą głową

Lepszy normalny łysy człowiek w dresie niż zakompleksiony człowiek w białej koszuli tankujący LPG i wyżywający się na obsłudze zlosnik.gif

Napisano

> wiesz co, nie podawaj takich argumentów, bo wychodzi na to, że nie mógłbyś jeździc żadnym z

> samochodów z poprzedniej epoki, bo sterowania radiem z kierownicy nie mają...

> Albo masz radio bez przycisków

Ale z tą kierą to ma rację, tez mnie wkurza jak mam operować przyciskami przy skręconej kierze, a w C4 moze ich tam być od groma ok.gif

Napisano

> Nie ukrywam, że mam dostęp do obu aut i oboma jeździłem. Widzę już pewne różnice między nimi. Zanim

> sie jednak nimi podzielę z wami chciałbym poznawć wasze zdanie jak w temacie. Który z tych

> 110 km Citroena i 1.4 t-jet 120 km w bravo. Albo jeszcze inaczej: jakbyście mieli wybierać to

> który i dlaczego?

oboma jezdizlem ala jazdy probne czyli nie duzo...

ale bravo lepiej sie prowadzilo (bylo 150 hp).

jesli oceniamy podobnie wyposazone egzemplarze:

co do "obiektywnej" oceny: bravo. nowsze, dluzej zostalo do zmiany modelu - c4 lada moment wejdzie nowa wersja, no i nowoczesniejszy silnik fiata (downsizing itepe), mozna kiedys o chipie pomyslec... wrazenia z jazdy - elastycznosc w uturbionym na pewno lepsiejsza niz wolnossak.

subiektywnie: bravo - ładniejszy.

Napisano

> wiesz co, nie podawaj takich argumentów, bo wychodzi na to, że nie mógłbyś jeździc żadnym z

> samochodów z poprzedniej epoki, bo sterowania radiem z kierownicy nie mają...

> Albo masz radio bez przycisków

ale jak już są to fajnie, żeby dało się nimi operować bez problemów

Napisano
  • Autor

> przed zakupem Fiata sprawdzalem wszystkie auta klasy kompakt odnosnie tego, jak sie nimi jezdzi ...

> oprocz Citroena ... wsiadlem do niego i juz mi sie odechcialo a moze DS3?

chłopaki ja już mam C4... o takie ja tu: to mój nabytek:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...6&fpart=all

z drugiej strony mój Tata ma bravo 1.4 t-jet 120 km i ja nim zrobiłem sporo km i wiem czym one się rózńią co napisaełm juz wyżej. chciałem jednak poznać wasze zdanie w tym temacie.

Oba nasze auta są zagazwoane (mój C4 od zeszłego piątku) i nie ma z nimi w tym zakresie żadnych problemów.

poza tym jedna uwaga do was: chciałem porównac C4 w 3-drzw. do bravo, bo oba mają dość mocne, agresywne sylwetki i w tym zakresie są porównywalne. ale nie porównujcie bravo z Ds3, bo to sie nie da porównac, to samo c4 do ds3. przecież to zupełnie inne auta. trudno o ds3 mówić, że jest autem kompatkowym, pseudrodzinnym...

Napisano
  • Autor

> Ja powiem tak. Mam C4 od dłuższego czasu, i tak naprawdę jedyna rzecz jaka się zepsuła, to żarnik

> ksenonowy

to akurat miłe wieści.

> Nie wiem, jak jest z awaryjnością w Fiacie, ale obstawiam, że podobnie jak w Alfach Romeo którymi

> jeździłem do tej pory. Dramat

bez przesady, miałem punto II fl i bravo i w obu nie było i nie ma żadnych większtych awarii, a o dramacie w ogóle nie ma mowy w tym zakresie...

> Udziwnienia w C4? Obrotomierz jest zajebisty, jak dochodzi do czerwonego pola to włącza się

> czerwony flash (pokaż mi w jakimkolwiek Fiacie coś takiego), kierownica z nieruchomym środkiem

> to genialny pomysł, a duży wyświetlacz jest IMHO znacznie lepiej czytelny niż tradycyjne

> wskaźniki.

to fakt, właśnie mi się to podoba, bo jest inne i nie można tego znaleźć w innych autach.

> Klimatyzacja chłodzi błyskawicznie (a Alfie był z tym permanentny problem, w Fiatach którymi

> jeździłem też).

nic z tych rzeczy. w bravo trzeba klimę manualną przyciszać, żeby nie zamarznąć:)

> Ja bym nie kupił Bravo z jednego powodu. To jest wytwór włoskiej myśli technicznej. Oni mają

> Poza tym w C4 można mieć świetne 1,6 THP

też się z tym nie zgaddzam, akurat citroen włożył mnóstwo elektroniki do C4, wiećej niż fiat do bravo. przykład? np. czujnik poziomu paliwa... założyłem gaz i musze dołożyć małe elektroniczne cacko, żeby co chwile resetowało poziom paliwa, bo w innym razie, mimo że jadę na gazie to i tak wskaźnik pokazuje mi spadające zużycie paliwa. po co było wstawiać jakiś kosmiczny czujnik, kótry opiera wskazania na przelicznikach podanego paliwa przez wtryskiwacze, zamiast wstawicz taki zwyklasty, jak u wszystkich. po co to komplikować?

Napisano

> po co to komplikować?

a ponoć to fiat ma zdolność do komplikowania rzeczy prostych rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Rozwiązania tech dla przykładu jak chcesz posłuchać radia to musisz samochód odpalać na np. 10 min.

> to radia posłuchasz przez tez 10 min (dokładnie nie pamietam), ale wiesz co mam na mysli.

> Np. klima auto, nie mozna zmieniać temp. dla dwóch stref jednocześnie.

no tak. klima auto działa naprawdę ajnie i się w C4 wyrabia spoko, ale przez głupotkę braku jednoczesnejregulacji pozimu temp. po obu stronach mocno komplikuje używanie...

> Dla mnie to nie jest skomplikowane, ale mój fader pół roku spał z instrukcja obsługi.

> Np. odbiór przychodzącej rozmowy z wbudowanego bluetootha przyciskiem OK, a nie słuchawka.

> No weż to wytłumacz starszemu facetowi

> Czy też mnogośc przycisków na kierownicy, do tego małych rozmiarów.

> Generalnie samochód dla młodych ludzi, lubiących nowinki tech, taki kosmiczny wewnatrz

> Co kto lubi i co komu odpowiada.

> Nie zrozum mnie źle, nie mówię, że jest do niczego, bo samochód jest ciekawy

> Ma swój styl

i własnie dlatego go kupiłem:)

Napisano
  • Autor

> Nie znam cennika Citroena, coś mi się wydaje, że VTR z powyższym wyposażeniem będzie kosztował

> znacznie więcej niż wersja Dynamic Bravo.

w grudniu 2007 roku po obniżkach kosztował 58 tysi, a fiat po obniżkach 60...

Napisano

> na gazie to i tak wskaźnik pokazuje mi spadające zużycie paliwa. po co było wstawiać jakiś

> kosmiczny czujnik, kótry opiera wskazania na przelicznikach podanego paliwa przez

> wtryskiwacze, zamiast wstawicz taki zwyklasty, jak u wszystkich. po co to komplikować?

W tym wypadku chodzi o to, że informacje z ECU sterującego wtryskami są bardziej precyzyjne niż z pływaka w zbiorniku. Te informacje są potrzebne dla kompa pokładowego by obliczyć zasięg, średnią prędkość itp.

Mam LPG w Cytrynie C5 i sprawę opadającego wskaźnika benzyny załatwia diwajs za 100 zł.

Napisano
  • Autor

> W tym wypadku chodzi o to, że informacje z ECU sterującego wtryskami są bardziej precyzyjne niż z

> pływaka w zbiorniku. Te informacje są potrzebne dla kompa pokładowego by obliczyć zasięg,

> średnią prędkość itp.

> Mam LPG w Cytrynie C5 i sprawę opadającego wskaźnika benzyny załatwia diwajs za 100 zł.

no tak. ale w punto miałem gaz i normalny wskaźnik i komp działał tak jak przed założeniem gazu. żaden cudowny wskaźnik, super precyzyjny nie był tam potrzebny do działania kompa.

sam zakładałes foppera? dam radę to samemu założyć?

Napisano

> no tak. ale w punto miałem gaz i normalny wskaźnik i komp działał tak jak przed założeniem gazu.

> żaden cudowny wskaźnik, super precyzyjny nie był tam potrzebny do działania kompa.

> sam zakładałes foppera? dam radę to samemu założyć?

Gazownik mi zakładał. Wpinał to w kable idące do pompy paliwa. Generalnie temat tank foppera jest obszernie opisany na forum w Klubie Cytrynki.

Napisano

Jeśli chodzi o mnie, muszę przyznać, że C4 którym jeździłem był wg MOJEJ opinii bardzo nudnym samochodem. Jeśli potrzebujesz auta, które ma tylko jeździć wg mnie weź C4, jeśli wymagasz od auta choć trochę charakteru, Bravo będzie lepszym wyborem. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.