Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda (prawie) zgodnie z przepisami owocuje...

Featured Replies

Napisano

> W trasie przepisowo, we wioskach ciut więcej. Trasa Stargard - Poznań sobota w środku dnia. Powrót

> w sposób typowy (+20 do prędkości) i spalanie wzrosło do 4,7. Niby w litrach niewiele więcej,

> ale procentowo bardzo dużo. Wzrost średniej prędkości zaledwie o 7 km/h, a więc

> nieproporcjonalnie mniejszy.

Tjet 120 przy średniej prędkości 90-100 kmh pali do 9,5 litra gazu więc kwotowo wychodzi na to samo...

Napisano

to ja bez screena, ale:

trasa Sosnowiec-Częstochowa, spalanie 6,8l - wiem, szału nie ma. Ale wynik osiągnięty 13-letnim BMW e36 2.5 litra w benzynie grinser006.gifgrinser006.gif

Miałem czas i silne nerwy tego dnia, normalnie tak sie nie da rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> to ja bez screena, ale:

> trasa Sosnowiec-Częstochowa, spalanie 6,8l - wiem, szału nie ma. Ale wynik osiągnięty 13-letnim BMW

> e36 2.5 litra w benzynie

> Miałem czas i silne nerwy tego dnia, normalnie tak sie nie da

to 316 zszedłby pewnie do 3,5 litra ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> to 316 zszedłby pewnie do 3,5 litra

Aktualnie najmniej palącym autem od BMW jest 320d 163 KM w wersji ED. Oficjalne spalanie w trasie 3,6 litra (więc w praktyce spokojnie można zejść poniżej 3). Gdzieś niedawno przewinął mi się artykuł, że ktoś przejechał tym autem na jednym baku ponad 1600 km.

Napisano

> w sposób typowy (+20 do prędkości) i spalanie wzrosło do 4,7. Niby w litrach niewiele więcej,

> ale procentowo bardzo dużo. Wzrost średniej prędkości zaledwie o 7 km/h, a więc

> nieproporcjonalnie mniejszy.

Dołożyła się do tego różnica wysokości , do starardu miałeś z górki około 80m jest niżej

Napisano

> ...spokojna jazda daje nam o wiele większy zapas bezpieczeństwa, mniejsze zużycia paliwa i

> samochodu, mniejszy stres za kółkiem, zupełny brak zmartwień związanych z fotoradarami, kinem

> objazdowym, czy innymi formami kontroli drogowej.

Z tym stresem to się nie do końca zgodze. Jedź sobie przepisowo a co chwila masz jakiegos wariata za du** który tylko świruje aby Cie wyprzedzić i najczęściej to robi jak coś z przeciwka jedzie i przeważnie musisz jeszcze przyhamować aby mu sie udało wyprzedzić.

Napisano

> Z tym stresem to się nie do końca zgodze. Jedź sobie przepisowo a co chwila masz jakiegos wariata

> za du** który tylko świruje aby Cie wyprzedzić i najczęściej to robi jak coś z przeciwka

> jedzie i przeważnie musisz jeszcze przyhamować aby mu sie udało wyprzedzić.

Stres związany z "przyhamuję bo wariat leci na czołowe z ciężarówką" jest nieporównywalny ze stresem typu "jak go nie zepchnę to będzie czołówka" - przy dużo większej prędkości zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Do niższego zużycia paliwa dodaj jeszcze kilka oszczędności:

> -klocki i tarcze

> -opony i elementy przeniesienia napędu

> -sprzęgło (pewnie starałeś się nie zmieniać za dużo biegów)

> -poduszki silnika (nie "katowałeś" więc silnik nie pracował na boki)

> -mniejszy hałas dla otoczenia

> -jeszcze pewnie coś by się znalazło.

> Popieram akcję. Spalanie na prawdę niezłe. Nie trzeba jechać jak ślimak żeby jechać oszczędnie.

> Trzeba myśleć po prostu.

do VAG-ów z TDI pod maską należy doliczyć koszt czyszczenia/regeneracji turbo po eco jeździe no.gif

Napisano

> Z tym stresem to się nie do końca zgodze. Jedź sobie przepisowo

ale on nie napisał, że przepisowo, tylko że spokojnie zlosnik.gif

Napisano

> ale on nie napisał, że przepisowo, tylko że spokojnie

Pisząc spokojnie miał chyba na myśli przepisowo.

Napisano

> ...spokojna jazda daje nam o wiele większy zapas bezpieczeństwa, mniejsze zużycia paliwa i

> samochodu, mniejszy stres za kółkiem, zupełny brak zmartwień związanych z fotoradarami, kinem

> objazdowym, czy innymi formami kontroli drogowej.

Tyle że jest nudna jak zwiedzanie Malborka

Napisano

> Tyle że jest nudna jak zwiedzanie Malborka

Cóż, nie każdy szuka emocji w przemieszczaniu się z A do B.

Napisano

> Cóż, nie każdy szuka emocji w przemieszczaniu się z A do B.

jakie emocje? to tylko po to by nie usnąć 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Eco jazda naprawde przynosi spore oszczędności, a im dłuższy dystans tym większa oszczedność.

> Wystarczy że oszczędzisz 1L/100km w trasie np. Warszawa - Gdańsk - Warszawa, a zaoszczedzoną

> kase można przenzaczyć np. na zabranie dzieciaków do kina

Warszawa-Gdańsk-Warszawa to jakieś 700km. Oszczędność 1l na 100km to circa 4.5. Daje to całe 31,5zł oszczędności.

Ile dzieci i do jakiego kina jesteś w stanie zabrać za taką kwotę? hmm.gifconfused.gif

Pozdro

Bartek

Napisano

Nie mam zielonego pojęcia, jak wy to robicie, że otrzymujecie takie fajne spalanie przy takich średnich prędkościach. W moim autobusie - Mazda MPV 2.0D - spalanie w trasie to 7,9 a w mieście 8,5 l/100km. I nie chce być inaczej.

Nie jeżdżę szybciej, niż 120-130km/h, bo jeżdżę z całą rodzinką 2+4.

O przepis poproszę, bo mnie zaraz cholera weźmie.

Pozdro

Bartek

Napisano

> do VAG-ów z TDI pod maską należy doliczyć koszt czyszczenia/regeneracji turbo po eco jeździe

To źle świadczy o tych silnikach a nie o stylu jazdy

Napisano

> do VAG-ów z TDI pod maską należy doliczyć koszt czyszczenia/regeneracji turbo po eco jeździe

Chyba w jakichś zajeżdżonych kiblach. Uzytkowałem TDI przez 5,5 roku, mam trochę znajomych użytkujących auta z TDI i nikomu nie zepsuło się turbo. A już zwłaszcza po oszczędnej jeździe.

mar00ha

Napisano

> Chyba w jakichś zajeżdżonych kiblach. Uzytkowałem TDI przez 5,5 roku, mam trochę znajomych

> użytkujących auta z TDI i nikomu nie zepsuło się turbo. A już zwłaszcza po oszczędnej jeździe.

> mar00ha

moze koledze chodzilo o zapiekajace sie lopatki. znalem taki przypadek kiedy starszy pan jezdzil do max 2000 obr a po 60kkm wlasnie sie to stalo

Napisano

> Z tym stresem to się nie do końca zgodze. Jedź sobie przepisowo a co chwila masz jakiegos wariata

> za du** który tylko świruje aby Cie wyprzedzić i najczęściej to robi jak coś z przeciwka

> jedzie i przeważnie musisz jeszcze przyhamować aby mu sie udało wyprzedzić.

Potwierdzam, jak zamarzy mi się jechać przepisowo to co rusz mam jakieś dziwnie niebezpieczne sytuacje na drodze. Kiedy jadę normalnie, czyli +20-40 km/h więcej, to wszystko płynnie idzie.

Napisano

Lanos mi spala 11l/100km gazu przy dynamicznej jezdzie w miescie (zero oszczedzania)... Od jakiegos czasu prowadze statystyke ile to wychodzi w przeliczeniu na benzyne...

Wchodzi w nia wymiana filtrow, dolewki benzyny, regulacje, drozszy przeglad.

Wychodzi, ze to 7l/100km benzyny.

Nie widze sensu podchodznia do eco-drivingu jako do sposobu na oszczedzanie pieniedzy.

Dynamiczna jazda jest dla mnie przyjemnoscia.

No chyba, ze w gre wchodza emocje i adrenalina przy biciu rekordu na najnizsze spalanie. Wtedy Was rozumiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.