Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda (prawie) zgodnie z przepisami owocuje...

Featured Replies

Napisano

... takimi wynikami spalania:

W trasie przepisowo, we wioskach ciut więcej. Trasa Stargard - Poznań sobota w środku dnia. Powrót w sposób typowy (+20 do prędkości) i spalanie wzrosło do 4,7. Niby w litrach niewiele więcej, ale procentowo bardzo dużo. Wzrost średniej prędkości zaledwie o 7 km/h, a więc nieproporcjonalnie mniejszy.

Pacjent to BMW 318d @175KM z systemem Eficient Dynamic (start/stop itp.). Przy większym napinaniu się można byłoby osiągnąć lepsze wyniki, ale nie chciałem denerwować innych na drodze jadąc 70-80 w trasie, co byłoby przesadą.

Nikt mnie nie poganiał, ruch był niewielki jadąc te 90 raczej mało kogo blokowałem. Wyprzedziło mnie może kilkanaście aut.

Napisano

Do niższego zużycia paliwa dodaj jeszcze kilka oszczędności:

-klocki i tarcze

-opony i elementy przeniesienia napędu

-sprzęgło (pewnie starałeś się nie zmieniać za dużo biegów)

-poduszki silnika (nie "katowałeś" więc silnik nie pracował na boki)

-mniejszy hałas dla otoczenia

-jeszcze pewnie coś by się znalazło.

Popieram akcję. Spalanie na prawdę niezłe. ok.gif Nie trzeba jechać jak ślimak żeby jechać oszczędnie. Trzeba myśleć po prostu.

Napisano

> ... takimi wynikami spalania:

> W trasie przepisowo, we wioskach ciut więcej. Trasa Stargard - Poznań sobota w środku dnia. Powrót

> w sposób typowy (+20 do prędkości) i spalanie wzrosło do 4,7. Niby w litrach niewiele więcej,

> ale procentowo bardzo dużo. Wzrost średniej prędkości zaledwie o 7 km/h, a więc

> nieproporcjonalnie mniejszy.

> Pacjent to BMW 318d @175KM z systemem Eficient Dynamic (start/stop itp.). Przy większym napinaniu

> się można byłoby osiągnąć lepsze wyniki, ale nie chciałem denerwować innych na drodze jadąc

> 70-80 w trasie, co byłoby przesadą.

> Nikt mnie nie poganiał, ruch był niewielki jadąc te 90 raczej mało kogo blokowałem. Wyprzedziło

> mnie może kilkanaście aut.

nie mam niestety screen'ów, ale w piątek póznym wieczorem osiągnąłem takie wyniki moim jtd: dystans 150km, avg speed 76km/h, spalanie 4.1 recepta na taki wynik to myślenie i przewidywanie grinser006.gif

Napisano

Szaflary - Katowice, udało mi się 5.2l/100km przy minimalnych ruchu na drodze.

Napisano

Też ostatnio trochę odpuściłem i spalanie spadło z 15,0 do 14,7, idę się z tego powodu schlać...

Napisano

> W trasie przepisowo, we wioskach ciut więcej. Trasa Stargard - Poznań sobota w środku dnia. Powrót

> w sposób typowy (+20 do prędkości) i spalanie wzrosło do 4,7. Niby w litrach niewiele więcej,

> ale procentowo bardzo dużo. Wzrost średniej prędkości zaledwie o 7 km/h, a więc

> Pacjent to BMW 318d @175KM z systemem Eficient Dynamic (start/stop itp.). Przy większym napinaniu

> się można byłoby osiągnąć lepsze wyniki, ale nie chciałem denerwować innych na drodze jadąc

> Nikt mnie nie poganiał, ruch był niewielki jadąc te 90 raczej mało kogo blokowałem. Wyprzedziło

mi się kiedyś udało 4,5 litra osiągnąć w aucie 1,5 tony 155 KM benzynka biglaugh.gif - ale średnia prędkość to było 65 kmh biglaugh.gif

Napisano

Ducato na pusto + pusta przyczepka, spalnie 7l/100km. Jazda do 90km/h i ogólne zasady Eco skromny.gif

Zazwyczaj spalanie w okolicach 9-10l/100km ale but.gifbut.gif i jeszcze raz but.gifzlosnik.gif Na autostardzie przy 140-160km/h potrafi podejść do 12l/100 devil.gif

Napisano

> recepta na taki wynik to myślenie i przewidywanie

czyli tak jak każdy kierowca powinien się zachowywać na drodze. Niestety dla większości jeżdżących "zerojedynkowo" czyli gaz-hamulec-gaz-hamulec te zasady to egzotyka.

Napisano

Ja na trasie Katowice - Pszczyna - Wola - Katowice (w sumie okolo 100km) uzyskałem średnie 3.7.

Jazda z prędkością ok 70km/h, sobota w nocy, duży mróz i ślisko. 5ty bieg i drgawki silnika - jakbym tak miał jeździć na codzień to pewnie dwumasa raz dwa by była do wymiany.

Napisano

Ja przy miare spokojnej jezdzie poza miastem mam spalanie 6l. Trzeba jechac na prawde powoli zeby wyszlo 5l lub deklarowane przez producenta. Moze nie tyle powoli co musi byc pusta droga.

Napisano

Ostatnio często jeżdżę trasą Kraków-Gdańsk-Kraków. Zgodnie z przepisami skromny.gif (wychodzi jakieś 10h w jedną stronę). Spalanie - 5.7 brawo.gif Przy ostrzejszym butowaniu na tej trasie spalanie wychodzi w granicach 8, a czas przejazdu ok.9h

Napisano

13 letnie audi A4 1,9tdi 110KM na zwyklej ropie bez zadnych chipow i systemow oszczedzania paliwa

Spalanie

zdjcie1345080458.jpg

Zasieg na pelnym zbiorniku

zdjcie1395069171.jpg

Napisano

a ja powiem tak.... wskazania komputerów w większości samochodów dotyczące średniego spalania mozna sobie o kant..... grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> a ja powiem tak.... wskazania komputerów w większości samochodów dotyczące średniego spalania mozna

> sobie o kant.....

A ja powiem tak . Weryfikowany na dystrybutorze wynik różnił się w granicach 5% ponadto w BMW można sobie samemu skalibrować wskazania komputera.

Napisano
  • Autor

> mi się kiedyś udało 4,5 litra osiągnąć w aucie 1,5 tony 155 KM benzynka - ale średnia prędkość to

> było 65 kmh

we fiacie Bravo 1,4 150 KM osiągnąłem 4,2 przy podobnej średniej.

Napisano

> a ja powiem tak.... wskazania komputerów w większości samochodów dotyczące średniego spalania mozna

> sobie o kant.....

u mnie na trasie 1500km roznica liczona pi razy oko wyszla 0,6L

Napisano
  • Autor

> Kupowałeś tą "1" jako nówkę czy używkę ??

> Były dotychczas jakieś problemy z eksploatacją, jakieś dziwne wydatki?

Gwoli ścisłości - wyniki powyżej są z trójki, moja jedynka pali jeszcze odrobinę mniej. Kupowałem nie nową, ale teraz nówka wychodzi taniej (w promocji i w dofinansowanym leasingu) niż 2 lata temu używka, a nawet taniej niż golf czy fiat. Niestety dostępne w promocji są tylko najsłabsze silniki.

Napisano

> u mnie na trasie 1500km roznica liczona pi razy oko wyszla 0,6L

0.6 na każde 100km czy cały dystans?? bo to zasadnicza różnica

Napisano
  • Autor

> 13 letnie audi A4 1,9tdi 110KM na zwyklej ropie bez zadnych chipow i systemow oszczedzania paliwa

> Spalanie

> Zasieg na pelnym zbiorniku

Wynik bardzo ładny - myślę, że jadąc na prawdę oszczędnie też bym zszedł w te okolice. Ja miałem za to poniżej 8s do setki i możliwość jazdy do 230 km/h jeśli mam ochotę 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ostatnio często jeżdżę trasą Kraków-Gdańsk-Kraków. Zgodnie z przepisami (wychodzi jakieś 10h w

> jedną stronę). Spalanie - 5.7 Przy ostrzejszym butowaniu na tej trasie spalanie wychodzi w

> granicach 8, a czas przejazdu ok.9h

WOW, którędy jedziesz Gdańsk-Kraków 10 h? Przecież to 580 km, z czego połowa to autostrada i droga szybkiego ruchu. Tu normalnie się jedzie 8 godzin, a szybkim tempem poniżej 7. Zobaczyłbyś ile wtedy spalanie wyjdzie.

Napisano
  • Autor

> Ja na trasie Katowice - Pszczyna - Wola - Katowice (w sumie okolo 100km) uzyskałem średnie 3.7.

> Jazda z prędkością ok 70km/h, sobota w nocy, duży mróz i ślisko. 5ty bieg i drgawki silnika -

> jakbym tak miał jeździć na codzień to pewnie dwumasa raz dwa by była do wymiany.

W BMW auto jest projektowane jest do jazdy od 1200-1400 rpm, a te nowsze nawet od 1000 rpm. Nic nie drży, nie zużywa się nadmiernie itp itd. Niewiele ponad 1000 rpm trzyma ośmiobiegowy automat przy 100 km/h i człowiek nie ma wiele do powiedzenia.

Napisano

> A ja powiem tak . Weryfikowany na dystrybutorze wynik różnił się w granicach 5% ponadto w BMW można

> sobie samemu skalibrować wskazania komputera.

Lecz nie w każdym się kalibruje i zdecydowana większość aut zaniża na komputerze. Wystarczy przejrzeć stronki typu Motostat, Spritmonitor, niektórzy podają obok rzeczywistego wynik z komputera i w 99% komputer zaniża o około 10%.

Napisano

jak cię to rajcuje to fajnie hehe.gif

ja nie widzę najmniejszego sensu takiego zachowania niewiem.gif

Napisano

Szacun. Mi się tylko udaje zejść poniżej 5 l jadąc na 4 biegu na odcinku 35 km w terenie zabudowanym. Jak jadę poza miastem na 5 biegu to już 5 l trzeba liczyć. Jeżdżę spokojnie i przewidywalnie czyli bez gwałtownych przyśpieszeń i hamowań przewidując sytuację na drodze żeby niepotrzebnie hamować czy przyśpieszać.

Napisano
  • Autor

> jak cię to rajcuje to fajnie

Raz na rok mnie rajcuje, szczególnie jak mam okazję sprawdzić auto.

Napisano

> ja nie widzę najmniejszego sensu takiego zachowania

otóż to oink.gif

Napisano

> Popieram akcję. Spalanie na prawdę niezłe. Nie trzeba jechać jak ślimak żeby jechać oszczędnie.

Zgadzam się - ostatnio jeździłem trochę po Polsce - średnia prędkość też wyszła 71 km/h smile.gif prędkości zazwyczaj nieco wyższe niż dozwolone (max to 110-120), ale jazda płynna, bez zbędnych wyprzedzań i hamowań. Realne spalanie wyszło 5,9l - auto to octavia kombi 1.8 TSI z DSG, czyli żaden tytan oszczędności.

Napisano

> 0.6 na każde 100km czy cały dystans?? bo to zasadnicza różnica

na setke, ale to bardzo niemiarodajne obliczenia bo sie na nich nie skupilem

Napisano

> Raz na rok mnie rajcuje

trzeba było to od razu dopisać , bo zacząłem się martwić o ciebie biglaugh.gif

Napisano

> ja nie widzę najmniejszego sensu takiego zachowania

jednego rajcuje jak mu głowa lata przód - tył przy hamowaniu i przyspieszaniu czy lewo - prawo w zakrętach (tak są tacy masochiści zlosnik.gif ) innego jak faktycznie wykorzystuje zarówno możliwości samochodu, jak i swój rozum zlosnik.gif

Napisano

> W BMW auto jest projektowane jest do jazdy od 1200-1400 rpm, a te nowsze nawet od 1000 rpm. Nic nie

> drży, nie zużywa się nadmiernie itp itd. Niewiele ponad 1000 rpm trzyma ośmiobiegowy automat

> przy 100 km/h i człowiek nie ma wiele do powiedzenia.

fajnie

ja nie mam BMW wink.gif

Napisano

Eco jazda naprawde przynosi spore oszczędności, a im dłuższy dystans tym większa oszczedność. Wystarczy że oszczędzisz 1L/100km w trasie np. Warszawa - Gdańsk - Warszawa, a zaoszczedzoną kase można przenzaczyć np. na zabranie dzieciaków grinser006.gif do kina ok.gif

Napisano

> Eco jazda naprawde przynosi spore oszczędności, a im dłuższy dystans tym większa oszczedność.

> Wystarczy że oszczędzisz 1L/100km w trasie np. Warszawa - Gdańsk - Warszawa, a zaoszczedzoną

> kase można przenzaczyć np. na zabranie dzieciaków do kina

Gdyby patrzeć na eco driving tylko przez pryzmat zaoszczędzonej kasy to człowiek by się zamęczył. zlosnik.gif

Sądzę, że zdrowszym rozwiązaniem niż "chcę zaoszczędzić więc jeżdżę eko" jest "nigdzie mi się nie spieszy a przy okazji trochę zaoszczędzę". wink.gif

Napisano

> Gdyby patrzeć na eco driving tylko przez pryzmat zaoszczędzonej kasy to człowiek by się zamęczył.

> Sądzę, że zdrowszym rozwiązaniem niż "chcę zaoszczędzić więc jeżdżę eko" jest "nigdzie mi się nie

> spieszy a przy okazji trochę zaoszczędzę".

To mówi samo przez się, bo jesli się nie spieszysz to jedziesz powoli, spokojnie no i jakby nie patrzeć ECO.

Faktycznie jakby jechać na kropelkę to można oci..eć! - testowałem tylko raz 270751858-jezyk.gif

Napisano

Spalanie 3,3 czy 3,6 litra na 100 km autem ważącym 1200 kg czy więcej można raczej między bajki włożyć. Takie wskazanie komputera wynika najprawdopodobniej z błędu pomiaru. Inna rzecz, że nawet spalanie o litr większe też musi budzić szacunek. Mnie się nie udało nigdy zmierzyć spalania poniżej 5 litrów (pod dystrybutorem bo nie posiadam komputera) a rejestruję to na spritmonitor od ponad 3 lat. Nigdy jednak nie jeździłem tak żeby bić rekordy spalania

Napisano

> Spalanie 3,3 czy 3,6 litra na 100 km autem ważącym 1200 kg czy więcej można raczej między bajki

> włożyć. Takie wskazanie komputera wynika najprawdopodobniej z błędu pomiaru. Inna rzecz, że

> nawet spalanie o litr większe też musi budzić szacunek. Mnie się nie udało nigdy zmierzyć

> spalania poniżej 5 litrów (pod dystrybutorem bo nie posiadam komputera) a rejestruję to na

> spritmonitor od ponad 3 lat. Nigdy jednak nie jeździłem tak żeby bić rekordy spalania

To co napisałeś, wynika po prostu z braku doświadczenia jazdy oszczędnym dyszlem. Osiągnięcie spalania nieco poniżej 4 litrów, w spokojnej trasie, leciwą Octavią TDI VP 110KM jest jak najbardziej możliwe. A co dopiero mając nowoczesny silnik, z nowoczesną automatyczną skrzynią 8 biegów i systemem S&G

Napisano

> WOW, którędy jedziesz Gdańsk-Kraków 10 h? Przecież to 580 km, z czego połowa to autostrada i droga

> szybkiego ruchu. Tu normalnie się jedzie 8 godzin, a szybkim tempem poniżej 7. Zobaczyłbyś ile

> wtedy spalanie wyjdzie.

Jazda w dzień. Postoisz sobie w Łodzi, jakieś remonty za Łodzią, do tego jakieś 30 min przerwy. Liczę czas łączny. 7-8 godzin to nawet w nocy już jest jazda mocno niezgodna z przepisami nono.gif

Napisano

...spokojna jazda daje nam o wiele większy zapas bezpieczeństwa, mniejsze zużycia paliwa i samochodu, mniejszy stres za kółkiem, zupełny brak zmartwień związanych z fotoradarami, kinem objazdowym, czy innymi formami kontroli drogowej.

Napisano

> Spalanie 3,3 czy 3,6 litra na 100 km autem ważącym 1200 kg czy więcej można raczej między bajki

> włożyć.

Dobrze, że to dodałeś :-)

> Takie wskazanie komputera wynika najprawdopodobniej z błędu pomiaru. Inna rzecz, że

> nawet spalanie o litr większe też musi budzić szacunek. Mnie się nie udało nigdy zmierzyć

> spalania poniżej 5 litrów (pod dystrybutorem bo nie posiadam komputera) a rejestruję to na

> spritmonitor od ponad 3 lat. Nigdy jednak nie jeździłem tak żeby bić rekordy spalania

Ale że Tobie się to nie udaje, nie znaczy, że i innym nie wyjdzie, prawda ?

Wbrew pozorom nowoczesny dizelek ma bardzo duży potencjał w temacie oszczędności...

Napisano
  • Autor

> Dobrze, że to dodałeś :-)

> Ale że Tobie się to nie udaje, nie znaczy, że i innym nie wyjdzie, prawda ?

> Wbrew pozorom nowoczesny dizelek ma bardzo duży potencjał w temacie oszczędności...

Podobnie jak współczesna t. benzynka

Napisano

> Dobrze, że to dodałeś :-)

> Ale że Tobie się to nie udaje, nie znaczy, że i innym nie wyjdzie, prawda ?

> Wbrew pozorom nowoczesny dizelek ma bardzo duży potencjał w temacie oszczędności...

paliwa ...dodaj paliwa ...

bo z oszczędzaniem pieniędzy nierzadko ma to niewiele wspólnego skromny.gif

Napisano

> Znana już chyba wszystkim Fabia dobija do 750.000km

> Spalanie jest równie imponujące

pierwsze widze ... to jest fizycznie nie możliwe zlosnik.gif

Napisano

\ja tez ostatnio stosujac sie do eco jazdy 3ci bak srednie 5.6 peugeotem partnerem i masa narzedzi w bagazniku 893goodvibes.gif

Napisano

> we fiacie Bravo 1,4 150 KM osiągnąłem 4,2 przy podobnej średniej.

ale u mnie 2 litry i 5 garów to było biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.