Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel Forda 1.8 TDDi czy TDCI ?

Featured Replies

Napisano

Witam. Jako że planuje zmianę Uniaka na Focusa Mk1 z silnikiem diesla szukam opinii na temat tych silników. W grę wchodzi 1.8 TDDi 90PS albo 1.8 TDCi 115PS. Szukam opinii użytkowników na temat tych samochodów jak i samych silników. Co polecacie/odradzacie i dlaczego ?

Napisano

> Witam. Jako że planuje zmianę Uniaka na Focusa Mk1 z silnikiem diesla szukam opinii na temat tych

> silników. W grę wchodzi 1.8 TDDi 90PS albo 1.8 TDCi 115PS. Szukam opinii użytkowników na temat

> tych samochodów jak i samych silników. Co polecacie/odradzacie i dlaczego ?

Poszukaj sobie na kaciku Forda, bo byly juz takie tematy.

Zasadniczo TDDI powienien byc tanszy jezeli cos padnie.

Ogolnie to sie zastanow czy masz luzne 2-3 tys jak trafisz jakas wieksza awarie w dieslu (ale to raczej profilaktycznie)

Znalem juz kilka osob zwiedzionych oszczednosciami w dieslu, a pozniej przez jakis czas jezdzili rowerem zlosnik.gif

Pzdr,

Maciej

Napisano
  • Autor

> Poszukaj sobie na kaciku Forda, bo byly juz takie tematy.

> Zasadniczo TDDI powienien byc tanszy jezeli cos padnie.

> Ogolnie to sie zastanow czy masz luzne 2-3 tys jak trafisz jakas wieksza awarie w dieslu (ale to

> raczej profilaktycznie)

> Znalem juz kilka osob zwiedzionych oszczednosciami w dieslu, a pozniej przez jakis czas jezdzili

> rowerem

> Pzdr,

> Maciej

Szczerze właśnie tego się boje w przypadku diesla. kaput i 3kzł w plecy. Ale jakoś tak mam ochotę na klekota. Ew. jak nie znajdę nic ładnego to skłaniam się do 1.6 16V lub 1.8 16V. Kumpel kupił ostatnio takie 1.8 16V i spalanie naprawdę mnie zaskoczyło in plus.

Napisano

> Witam. Jako że planuje zmianę Uniaka na Focusa Mk1 z silnikiem diesla szukam opinii na temat tych

> silników. W grę wchodzi 1.8 TDDi 90PS albo 1.8 TDCi 115PS. Szukam opinii użytkowników na temat

trudniej kupic TDCI 115 bo to pod koniec foki mk1 weszło. Łatwiej TDCI 100 KM.

Napisano

Kiedyś miałem ten sam dylemat i kupiłem TDDI.

20 KM mniej ale też mniej możliwości że coś drogiego padnie - brak dwumasy, padających wtrysków, nie tak wrażliwy na jakość paliwa itp.

Problemem w foce TDDI były tez padające pompy ale to wyeliminowali chyba w 2000 lub 2001 czyli w modelach poliftowych.

Obecnie mam 220 tyś przelotu i brak jakichkolwiek problemów.

Napisano
  • Autor

> Kiedyś miałem ten sam dylemat i kupiłem TDDI.

> 20 KM mniej ale też mniej możliwości że coś drogiego padnie - brak dwumasy, padających wtrysków,

> nie tak wrażliwy na jakość paliwa itp.

> Problemem w foce TDDI były tez padające pompy ale to wyeliminowali chyba w 2000 lub 2001 czyli w

> modelach poliftowych.

> Obecnie mam 220 tyś przelotu i brak jakichkolwiek problemów.

Oooo nie wiedziałem że w TDDI nie ma dwumasy. Myślałem że wszystkie diesle z tego okresu już miały dwumas. Ogólnie również bardziej skłaniam się do TDDI , chociaż robię tak mało km rocznie (12-15kkm) że diesel to mój "kaprys".

Napisano

> Oooo nie wiedziałem że w TDDI nie ma dwumasy. Myślałem że wszystkie diesle z tego okresu już miały

> dwumas. Ogólnie również bardziej skłaniam się do TDDI , chociaż robię tak mało km rocznie

> (12-15kkm) że diesel to mój "kaprys".

Oby Twój kaprys nie był później Twoim przekleństwem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Oby Twój kaprys nie był później Twoim przekleństwem

nie psuj chwili wpysk.gifhehe.gif a serio to kwestia diesla nie jest w 100% przesądzona więc na razie to szukam ładnego , zdrowego i pewnego egzemplarza, a jaki będzie miał silnik to już powiedzmy drugorzędna sprawa. 1.6/1.8 benzyna też może być.

Napisano

Ogólnie również bardziej skłaniam się do TDDI , chociaż robię tak mało km rocznie

To tak jak w moim przypadku, diesel był kaprysem za okazyjną cene zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ogólnie również bardziej skłaniam się do TDDI , chociaż robię tak mało km rocznie

> To tak jak w moim przypadku, diesel był kaprysem za okazyjną cene

.. kontynuuj .. bezawaryjnym kaprysem ?? hmm.gifcfaniaczek.gif

Napisano

ja też od 2-3 tygodni nic nie robię tylko czytam o tych dwóch typach silnika. jako, że w kasce, którą dysponuję za dużego wyboru nie ma padło na 1.8 tdci 100km. kupuję go od kolegi/sąsiada. w 100% mi znane, po wymianie 2masy i sprzęgła 7k km temu. myślę, że będę zadowolony. biglaugh.gif

Napisano

> drugorzędna sprawa. 1.6/1.8 benzyna też może być.

proponuje jednak 1.8/2.0...

i polecam lekturę focusklubpolska.pl/forum

sam kiedys szukalem foki w benzynie... wink.gif

Napisano

> .. kontynuuj .. bezawaryjnym kaprysem ??

kupiłem nufke więc na razie awaryjność mnie nie obchodzi palacz.gif

Napisano
  • Autor

tomeq77 ja 12k góra chce przeznaczyć więc szału nie ma.

muzz wiem forum FKP znam , jestem zarejestrowany od jakiegoś tam czasu już, nawet na jednym spocie w krk na kartach byłem biglaugh.gif mój dobry ziom był tam klubowiczem, drugi jeszcze jest (jak znasz to Pilot i Boxik)

kartonik nówka się nie liczy wpysk.gifrotfl.gif

Napisano

Szwagier kupił FFI 1.8Tdci miało byĆ oszczędnie, i jest 5,5L ON w trasie ale niestety dwumasa padła przy 120kkm. 3tyś nie jego no.gif

Napisano
  • Autor

no właśnie. Jedyną pociechą jest to że TDDI faktycznie nie ma dwumasy, no ale ma turbo, wtryski, pompę, a to wszystko niestety kosztuje.. trza kupić wolnossącą benzynę, ew. gołego diesla, ale w focusach nie występuje.

Napisano

> Szwagier kupił FFI 1.8Tdci miało byĆ oszczędnie, i jest 5,5L ON w trasie ale niestety dwumasa padła

> przy 120kkm. 3tyś nie jego

W dwulitrowym mondku (skrzynia 6b. = droższe graty) kpl sprzęgło z dwumasą i wysprzęglikiem - 1.8 kpln. niewiem.gif

Szwagier w ASo robił? niewiem.gif

Napisano

trza kupić wolnossącą benzynę, ew. gołego diesla, ale

> w focusach nie występuje.

Tylko, ze u mnie taka benzyna (1.6 115 KM) nie schodzi ponizej 11.7 litra w miescie sick.gif wg. kompa w aucie.

Napisano

wiesz jak masz zamiar kupic strucla którego chcesz sobie naprawiać to kup tddi. Jak chcesz ładnie chodzący diesel to kup zadbane tdci - to takie proste zlosnik.gif

IMO nie ma co wariować z tymi naprawami - kupic zadbany egzemplarz, ew. spodziewać sie usterek typowych i tyle - ale kupic cos nowoczesnego z jakąś kulturą pracy.

Napisano

> no właśnie. Jedyną pociechą jest to że TDDI faktycznie nie ma dwumasy, no ale ma turbo, wtryski,

> pompę, a to wszystko niestety kosztuje.. trza kupić wolnossącą benzynę, ew. gołego diesla, ale

> w focusach nie występuje.

W takim razie najlepiej dla Ciebie bedzie kupić 1,9 SDI skromny.gif

No chyba że szarpienisz się na 70 KM z 2,0 SDI waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> W takim razie najlepiej dla Ciebie bedzie kupić 1,9 SDI

> No chyba że szarpienisz się na 70 KM z 2,0 SDI

tylko niestety ma jeden OGROMNY minus - zanudzę się przy przyśpieszaniu, chcę coś szybszego od uno rotfl.gif

Napisano

> tylko niestety ma jeden OGROMNY minus - zanudzę się przy przyśpieszaniu, chcę coś szybszego od uno

Wbrew pozorom da sie tym b. sprawnie jezdzic. Musisz sie na cos zdecydowac, ze albo bedzie tanio albo bedzie ryzyko, ze cos pociagnie po kieszeni.

A w porownaniu z Uno to bedzie i tak duuuza roznica zlosnik.gif

Zwlaszcza jak w aucie bedzie wiecej niz jedna osoba zlosnik.gif

Napisano

> tylko niestety ma jeden OGROMNY minus - zanudzę się przy przyśpieszaniu, chcę coś szybszego od uno

To szukaj zdrów 20.GIF

Da się znaleźć TDCi 100 KM nie zajechanego, aczkolwiek to bedzie wolne zlosnik.gif

Jam mam w nowej budzie 115 KM i już śmigam na boxie bo załadowane auto to było emeryckie auto, teraz jest lepiej, o wiele lepiej, po remapie bedzie jeszcze lepsze niż lepsze zlosnik2.gif

Napisano

> To szukaj zdrów

> Da się znaleźć TDCi 100 KM nie zajechanego, aczkolwiek to bedzie wolne

> Jam mam w nowej budzie 115 KM i już śmigam na boxie bo załadowane auto to było emeryckie auto,

> teraz jest lepiej, o wiele lepiej, po remapie bedzie jeszcze lepsze niż lepsze

Mysle, ze mocno przesadzasz.

Przesiadka z dychawicznego UNO na doladowanego diesla to jak dzien do nocy zlosnik.gif

Napisano

> Mysle, ze mocno przesadzasz.

> Przesiadka z dychawicznego UNO na doladowanego diesla to jak dzien do nocy

ale apetyt rośnie w miarę jedzenia. Dlatego tutaj dobre jest to że jak się znudzisz mocą, jedziesz go podciągnac bezpiecznie o jakieś 15% i jeździsz dalej. yay.gif

Napisano
  • Autor

> Musisz sie na cos zdecydowac, ze albo bedzie tanio

> albo bedzie ryzyko, ze cos pociagnie po kieszeni.

wiem wiem, ale chyba jednak podejmę tą ryzykowną grę w ruletkę z autami na rynku rotfl.gif

No mam w domu 90 konne tdi w octavii ojca to wydaje się rakietą zaraz po przesiadce z uniaka, Ale po paru km już nie jest tak bajkowo

Napisano

> No mam w domu 90 konne tdi w octavii ojca to wydaje się rakietą zaraz po przesiadce z uniaka, Ale

> po paru km już nie jest tak bajkowo

No niestety w dieslu to w duzej czesci jest zludzenie jak to fajnie przyspiesza zlosnik.gif

Napisano

Ogólnie również bardziej skłaniam się do TDDI , chociaż robię tak mało km rocznie

Przy tym przebiegu nawet bym sie nie zastanawiał nad dieslem

tylko szukał benzyny 2.0

Napisano

mój dobry ziom był tam klubowiczem, drugi jeszcze jest (jak

> znasz to Pilot i Boxik)

No to pogadaj z nimi o dieslach grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> mój dobry ziom był tam klubowiczem, drugi jeszcze jest (jak

> No to pogadaj z nimi o dieslach

żaden z nich nie miał diesla niewiem.gif (Boxik ma teraz służbowego focusa 2 po lifcie 1.6tdci). 2.0 benzynka jest super ale obawiam się że 12 l/100 w mieście trochę mnie zaboli

Napisano

> żaden z nich nie miał diesla (Boxik ma teraz służbowego focusa 2 po lifcie 1.6tdci). 2.0

> benzynka jest super ale obawiam się że 12 l/100 w mieście trochę mnie zaboli

Ale sie swoje naczytali na forum ,

No 2,0 w duzym miescie spali 12

1,6 spali 10-11 wiec róznica niewielka moim zdaniem na twój przebieg zakup takiego diesla jest bezsensem i kuszeniem losu . Zarobek wtopisz w ewentualne naprawy które sa sporo droższe niz w benzynie.

Pamietaj że w focusie i zawieszenie nie jest tanie w naprawie ale to akurat bez wzgledu na silnik. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ale sie swoje naczytali na forum ,

> No 2,0 w duzym miescie spali 12

> 1,6 spali 10-11 wiec róznica niewielka moim zdaniem na twój przebieg zakup takiego diesla jest

> bezsensem i kuszeniem losu . Zarobek wtopisz w ewentualne naprawy które sa sporo droższe niz w

> benzynie.

> Pamietaj że w focusie i zawieszenie nie jest tanie w naprawie ale to akurat bez wzgledu na silnik.

o zawieszeniu wiem, o lince zmiany biegów , której końcówka się wyciera i auto zostaje na jednym biegu też wiem, jestem świadom praw i obowiązków wink.gifrotfl.gif ale jakoś nie umiem sobie nic innego w tej kasie odszukać w klasie kompakt co będzie miało 5 drzwi (lub 4 sedan), tak się prowadziło, wyglądało dobrze w środku i na zewnątrz (wiadomo kwestia gustu)

Napisano

> Przy tym przebiegu nawet bym sie nie zastanawiał nad dieslem

> tylko szukał benzyny 2.0

(...)

> Zarobek wtopisz w ewentualne naprawy które sa sporo droższe niz w benzynie.

Rozrysujesz? hmm.gif

Napisano

> (...)

> Rozrysujesz?

dwumasa, wtryski, pompa , turbo

to oczywiscie jak sie wysypie ( a zdarza sie to w fordach)

A i olej i filtry sa ciut drozsze niz w benzynie ale to juz powiedzmy sa groszowe sprawy.

Napisano
  • Autor

> dwumasa, wtryski, pompa , turbo

> to oczywiscie jak sie wysypie ( a zdarza sie to w fordach)

> A i olej i filtry sa ciut drozsze niz w benzynie ale to juz powiedzmy sa groszowe sprawy.

TDDI nie ma dwumasy 270751858-jezyk.gif ale za to całą resztę, a ceny filtrów są porównywalne więc na to raczej nie patrze.

Napisano

> dwumasa, wtryski, pompa , turbo

> to oczywiscie jak sie wysypie ( a zdarza sie to w fordach)

Załóżmy spalanie 8 ltr ON i 12 noPb - bo chyba tak wynika z wątku.

15 tkm daje 1200 ltr ON i 1800 ltr noPb.

Cena (+/-) 4 zł za ON i 4.2 za noPb.

Ołówki w rękę i liczymy - 4800 zł vs. 7560 zł - różnica 2760 zł rocznie. Tak z grubsza. ok.gif

Napisano

> Ołówki w rękę i liczymy - 4800 zł vs. 7560 zł - różnica 2760 zł rocznie. Tak z grubsza.

A teraz zobacz ewentualny koszt naprawy jednej z wymienionych wczesniej rzeczy. Pomijam że w razie co trzeba z niego wyskoczyc jednorazowo. A i znalezienie teraz diesla z rozsadnym przebiegiem i stanem nie jest takie proste bo "tera to panie wszyscy chcom dizla"

p.s. Qulka dobrze by było jakbys znalazł foke z gwarancja blacharską bo o rudej pewnie tez słyszałes.

Napisano

> Załóżmy spalanie 8 ltr ON i 12 noPb - bo chyba tak wynika z wątku.

No to zalezy od wielu czynników ale uśrednijmy ze rtak jest.

Bo zarówno w jednym jak i drugim te wartosci moga byc sporo rózne .

To zalezy od tego kto w jakim miescie jezdzi no i od pory roku bo diesel na krótkich kawałkach zimą to tez tak nie do końca trzyma parametry.

Napisano

> A teraz zobacz ewentualny koszt naprawy jednej z wymienionych wczesniej rzeczy. Pomijam że w razie

> co trzeba z niego wyskoczyc jednorazowo.

Weźmy dwumasę ze sprzęgłem - przykładowe z alledrogo - 1300 zł.

I na +/- 100 tkm spokój.

> A i znalezienie teraz diesla z rozsadnym przebiegiem

> i stanem nie jest takie proste bo "tera to panie wszyscy chcom dizla"

To już insza inszość - jak ktoś kupuje paździerza, to i na naprawę benzynowego nie wyrobi. hehe.gif

Napisano

> Weźmy dwumasę ze sprzęgłem - przykładowe z alledrogo - 1300 zł.

nie mam podgladu do allegro ale nawet jesli to jest cos co podziała troche to dolicz wymiane robi sie blisko 2000

> I na +/- 100 tkm spokój.

> To już insza inszość - jak ktoś kupuje paździerza, to i na naprawę benzynowego nie wyrobi.

a to juz możńa by elaborat na ten temat pisac , zgadzam sie

P.S. przykładowe tematy z paru ostatnich dni. i to pierwsze z brzegu dla niedowiarków

LINK

LINK

LINK

LINK

Napisano

> nie mam podgladu do allegro ale nawet jesli to jest cos co podziała troche

LUK chyba podziała? niewiem.gif

> to dolicz wymiane robi

> sie blisko 2000

Jak dobrze pamiętam, chyba 500 zł płaciłem za wymianę w mondku. hmm.gif

Dla pełnego obrazu od tej kwoty (powiedzmy 1800 zł) odejmijmy koszt wymiany "zwykłego" benzynowego sprzęgła. grinser006.gif

> a to juz możńa by elaborat na ten temat pisac , zgadzam sie

ok.gif

Napisano

> Dla pełnego obrazu od tej kwoty (powiedzmy 1800 zł) odejmijmy koszt wymiany "zwykłego" benzynowego

> sprzęgła.

Zgoda nie sa wielkie pieniadze ale zawsze ( u mojego mechanika zdaje sie 300). w benzynie np 1,6 skrzynia to 3 godzinki w dieslu trzeba belke zrzucac

Napisano

Oczywiście wiekszość z tych awarii moze wynikac z tego ze mnóstwo samochódw jest kombinowanych z podkrecanymi przebiegami itp ale to juz jak pisalismy wczesniej kwestia co sie kupi...

Napisano

> LUK chyba podziała?

a to bym musial spytac mojego mechanika bo podobno na allegro któres komplety to sa regenerowane cuda i jako nowe sprzedawane. Ale czy to był LUK to nie pamietam.Spytam.

Napisano

> Ołówki w rękę i liczymy - 4800 zł vs. 7560 zł - różnica 2760 zł rocznie. Tak z grubsza.

Plus oczywiście róznica w cenie zakupu auta

Napisano

> Załóżmy spalanie 8 ltr ON i 12 noPb - bo chyba tak wynika z wątku.

> 15 tkm daje 1200 ltr ON i 1800 ltr noPb.

> Cena (+/-) 4 zł za ON i 4.2 za noPb.

12L to trzeba mocno kręcić, mój maksior pali ok 10L LPG, po Krk

nie wiem ile diesel 1.8, ale brat miał foke II 1.6 i powyżej 7 ciężko było wyjść ok.gif

wiec 4,58x9 = 41,2zł/100km

i 4,34x6=26,0zł/100km

i gazik 2,1x10=21/100km palacz.gif

ale ...

druga sprawa to wyeksploatowanie auta, ciężko będzie znaleźć auto mało jeżdżone

a ktoś już wspominał że zawieszenie tanie nie jest grinser006.gif

też chciałem diesla, ale przez pół roku nie trafiłem na nic pewnego z przebiegiem poniżej 30-40kkm/rok - rocznik 2004-2005

większość miała licznikowo ok 200kkm, a ja kupiłem benzynę z udokumentowanym 70kkm

Napisano

> 12L to trzeba mocno kręcić, mój maksior pali ok 10L LPG, po Krk

no tez mi sie tak wydaje bo mój 1,8 pali 11 po wawie (w najgorszych korkach jezdze , czyli do pracy i z pracy) plus klima non stop

Napisano
  • Autor

> To już insza inszość - jak ktoś kupuje paździerza, to i na naprawę benzynowego nie wyrobi.

dlatego poszukiwania auta zacząłem od czerwca a planuje zakup w sierpniu/wrześniu. Oglądałem już kilka sztuk (które miały być pięknymi igłami że ho ho) i się załamałem. Drut, pic itd. Szukam dalej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.