Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1.3 w Oplu Astrze...

Featured Replies

Napisano

> Tak i lepiej sobie go odpuścić, średnio udana jednostka. Nic z legendarnej trwałości diesla,

> padające łańcuchy rozrządu oraz turbiny. Średnio po 200tyś km silnika zaczyna pić zauważalne

> ilości oleju.

jak ma 90 KM moment za wysoko to nic dziwnego... sinik średnio dobrany do auta

btw 200 dla 2.0tdi to też za dużo zlosnik.gif

Napisano

> W Oplu Combo nie jedzie

w żadnym aucie po za panda nie jedzie zlosnik.gif

ale w pandzie jest "najsłabszy" mocy najmniej, ale i moment max najniżej waytogo.gif

Napisano

> tu juz chyba przesadzili, COmbo to taki mini dostawczak, tam to sie daje mocniejsze silniki

w doblo też był ten silnik waytogo.gif

Napisano

widzę że znów masz jakis problem

no, mam problem jak zawsze z takimi gostkami jak ty ktorym sie wydaje ze pozżerali wszystkie rozumy i musza miec ostatnie zdanie we wszystkim a kazda wypowiedz to popis arogancji i chamstwa no.gif

Napisano

> W mieście zapinasz szóstkę?

A co to za problem w dieslu ?

W S40 2,0 D spokojnie (podkreślam- spokojnie!) da się jechać na 6 biegu od 60 kmph

Napisano

> Matizem bylo znacznie prosciej ruszyc na skrzyzowaniu niz taka astra.

Matiz jest n/a, więc tam nie ma problemu braku działania turbosprężarki.

Dodatkowo jest 3-garny, więc ma nieco korzystniejszy przebieg momentu w dolnym zakresie.

Napisano

> Czy silnik 1.3 CDTI Ecotec montowany w Astrze III to ten sam silnik, który montowany jest/był w

> Fiatach np. w Grande Punto?

Temat stary i wielokrotnie wałkowany.

Tak, to jest silnik fiata, to samo co zaczęło swoją karierę w Pandzie, tyle że z turbosprężarką o zmiennej geometrii, CR chyba IV gen (1800 bar) i paroma wodowytryskami.

Silnik moim zdaniem kiepściutki - jeździłem tym w Punto Evo - nie zachwycił mnie wcale.

Absolutne ZERO dołu - do ponad 2000 rpm nie dzieje się literalnie NIC.

Powyżej jest brzękliwy silniczek, który też szału nie robi.

Zużycie paliwa niestety (za) duże jak na ten silnik.

Gwoździem do trumny jest to, że silnik nie był projektowany pod relatywnie duże, a przede wszystkim ciężkie auta, jakimi są współczesne kompakty.

Konstruktorzy założyli trwałość konstrukcyjną tego silnika na poziomie ok 200 kkm, ALE mowa była o stosowaniu go w małych autach, gdzie taki przebieg jest raczej nieczęsto spotykany.

W przypadku kompaktów owocuje to przedwczesnym wyeksploatowaniem silnika.

Z racji zastosowanych rozwiązań silnik nie kwalifikuje się do NG - nie ma tłoków na nadwymiar, gładzie są powlekane nikasilem, ZTCMW nie bardzo nawet da się zdjąć głowicę (programowalne odkształcenie przy montażu = brak możliwości szczelnego ponownego skręcenia).

Dywagacje malkontentów p.t. "a bo to nie jedzie" pominę - wiem, że niektórym i 200 KM byłoby krótko, ale nie każdy tyle chce...

Napisano

> A co to za problem w dieslu ?

> W S40 2,0 D spokojnie (podkreślam- spokojnie!) da się jechać na 6 biegu od 60 kmph

Wujek, jakbyś doczytał też jeżdżę dieslem i poniżej 100 km/h na szóstce się męczy. icon_rolleyes.gif

Napisano

> A co to za problem w dieslu ?

> W S40 2,0 D spokojnie (podkreślam- spokojnie!) da się jechać na 6 biegu od 60 kmph

a ile on ma wtedy obrotow?

Napisano

> a ile on ma wtedy obrotow?

jakieś 1500 albo niewiele mniej.

Nie telepie się i nie dygoce.

Napisano

> Wujek, jakbyś doczytał też jeżdżę dieslem i poniżej 100 km/h na szóstce się męczy.

Zależy od konkretnego dizla.

Kangur 1,5/85 poniżej 1750 protestuje, ale czterdziestki spokojnie przyjmują taki poziom obrotowy.

Generalnie da sie tym samochodem spokojnie turlać zmieniając biegi @2krpm.

Napisano

> jakieś 1500 albo niewiele mniej.

duzo. focus z tym silnikem ma 1500 przy 90

i faktycznie z taka predkoscia da sie spokojnie jechac.

Napisano

> jakieś 1500 albo niewiele mniej.

> Nie telepie się i nie dygoce.

w dieslu na 6 biegu przy 60 km/h? icon_eek.gif

Napisano

> duzo. focus z tym silnikem ma 1500 przy 90

> i faktycznie z taka predkoscia da sie spokojnie jechac.

Dobra, errata - dziś osobiście sprawdziłem

Na 6 da się jechać od 70 kmph i wtedy jest ok 1400 rpm

Dałoby się i niżej, ale to już męczarnia dla auta.

Napisano

> a później płacz że dwumas padł

Jeżeli z takich obrotów notorycznie zapinasz pełną łychę i czekasz na efekty, to zapewne będzie jak piszesz.

Jeżeli TOCZYSZ SIĘ z takimi prędkościami obrotowymi to nic nie ma prawa się dziać.

Ekodrajwing polega m. in. na tym, że startujesz spod świateł, jedynka, sensowna łycha, zmiana @2200, dwójka, łycha i zmiana j.w., trójka, j.w. i masz ok 60 kmph - zapinasz piątkę lub dla ortodoksów szóstkę i TURLASZ SIĘ dalej.

Napisano

> Dobra, errata - dziś osobiście sprawdziłem

> Na 6 da się jechać od 70 kmph i wtedy jest ok 1400 rpm

> Dałoby się i niżej, ale to już męczarnia dla auta.

U mnie dokładnie tak samo. Bez zmian prędkości jazdy, zwykłe turlanie się i na 6 mogę bez szkody dla auta jechać 70.

Napisano

> Dałoby się i niżej, ale to już męczarnia dla auta.

to ciekawa ta skrzynia biegów bo w moim klekocie na 5 biegu (najwyższym) mam podobne obroty przy tej samej prędkości hmm.gif

Napisano

> to ciekawa ta skrzynia biegów bo w moim klekocie na 5 biegu (najwyższym) mam podobne obroty przy

> tej samej prędkości

Dla mnie jest to bezsens, bo S40 z 5-biegową skrzynią lata jak głupie i pali bardzo rozsądnie, podczas gdy takie samo auto ze skrzynią szóstką subiektywnie jest wolniejsze i obiektywnie wciąga więcej.

JEDYNY plus to to, że szóstka w tym aucie jest NIECO dłuższa od piątki w 5-biegowym -> jest NIECO ciszej w trasie.

Po co było się spinać, skoro nie widać żadnych innych plusów, a ta cisza kosztuje ok 0,5 l/100 ?

Napisano

to i tak duzo wiecej niz w focusie zlosnik.gif

a ja myslalem, ze focus ma krotka skrzynie, kiedy znajomi mowili, ze oni musza jechac ok 140km/h, zeby miec 2000obr na VI

Napisano

> to i tak duzo wiecej niz w focusie

> a ja myslalem, ze focus ma krotka skrzynie, kiedy znajomi mowili, ze oni musza jechac ok 140km/h,

> zeby miec 2000obr na VI

Weźmy jeszcze poprawkę na fantazję interlokutorów...

Napisano

> Z racji zastosowanych rozwiązań silnik nie kwalifikuje się do NG - nie ma tłoków na nadwymiar,

> gładzie są powlekane nikasilem, ZTCMW nie bardzo nawet da się zdjąć głowicę (programowalne

> odkształcenie przy montażu = brak możliwości szczelnego ponownego skręcenia).

Przewaliłem całe google w poszukiwaniu źródła tych tez, nie znalazłem. Czy kolega Sibui może podać źródło tych twierdzeń?

Napisano

> Zależy od konkretnego dizla.

> Kangur 1,5/85 poniżej 1750 protestuje, ale czterdziestki spokojnie przyjmują taki poziom obrotowy.

> Generalnie da sie tym samochodem spokojnie turlać zmieniając biegi @2krpm.

Mondeo tdci 2.0 130KM - tak orientacyjnie dziś sprawdziłem w drodze do pracy - 60km/h: IV ~1750 obr/min, V ~1200 obr/min, VI (włączyłem na zjeździe grinser006.gif) - wskazówka w okolicach 1000 obr/min.

A VI-tka w trasie od ok. 100 km/h, bo motor wtedy dochodzi do 2000 obr/min. ok.gif

Napisano

> A VI-tka w trasie od ok. 100 km/h, bo motor wtedy dochodzi do 2000 obr/min.

Co jest z tym 6 biegiem w dyszlach, że obroty?/prędkość na najwyższym biegu mają porównywalne z moim pięciobiegowym klekotem. Gdzie tu zaleta tylko trzeba się więcej nawajchować biegami zlosnik.gif

Napisano

> Co jest z tym 6 biegiem w dyszlach, że obroty?/prędkość na najwyższym biegu mają porównywalne z

> moim pięciobiegowym klekotem. Gdzie tu zaleta tylko trzeba się więcej nawajchować biegami

Musielibyśmy porównać dwa auta tego samego modelu ze skrzynkami 5/6 b.

Napisano

> Musielibyśmy porównać dwa auta tego samego modelu ze skrzynkami 5/6 b.

w takim przypadku pewnie bedzie różnica. Ale co za sens konstruować szkrzynię 6 biegową z przełożeniem 6 biegu porównywalnym z 5 biegiem innego samochodu niewiem.gif

Napisano

> w takim przypadku pewnie bedzie różnica. Ale co za sens konstruować szkrzynię 6 biegową z

> przełożeniem 6 biegu porównywalnym z 5 biegiem innego samochodu

Pewnie lepsze przyspieszenie, ew. mniejsze spalanie na innych biegach. niewiem.gif

Napisano

> Pewnie lepsze przyspieszenie, ew. mniejsze spalanie na innych biegach.

nie jestem pewien ale chyba gdzieś słyszałem, że im większa prędkość samochodu tym większa różnica w obrotach silnika pomiędzy 5 i 6 biegiem. Jezeli tak jest to zaleta 6 biegu wychodzi przy większych prędkościach hmm.gif

Napisano

> nie jestem pewien ale chyba gdzieś słyszałem, że im większa prędkość samochodu tym większa różnica

> w obrotach silnika pomiędzy 5 i 6 biegiem. Jezeli tak jest to zaleta 6 biegu wychodzi przy

> większych prędkościach

hehe.gif

Nie no, bez przesady - 6b skrzynia fizyki nie zagina. biglaugh.gif

Skoro ktoś stwierdził, że przy 100 km/h jest tyle samo obr./min, to dalej jest analogicznie. ok.gif

Napisano

> Przewaliłem całe google w poszukiwaniu źródła tych tez, nie znalazłem. Czy kolega Sibui może podać

> źródło tych twierdzeń?

silnik 1.3 90KM - jezdzi tego pelno w firmie w astrach kombi - zero awaryjnosci i 160 leci

Napisano

> Przewaliłem całe google w poszukiwaniu źródła tych tez, nie znalazłem. Czy kolega Sibui może podać

> źródło tych twierdzeń?

powiem tak -> obecnie wszystkie współcześnie konstruowane silniki (pominę "na wskroś nowoczesne" konstrukcje w stylu FIRE Fiata - mówię o współczesnych KONSTRUKCJACH, a nie współczesnych produktach) konstruuje się jako jednostki jednorazowego użytku.

Nie robi się NG tego, nie ma nadwymiarów - wymienia się cały blok krótki i finito.

Niższe koszta logistyki :-)

Napisano

> powiem tak -Nie robi się NG tego, nie ma nadwymiarów - wymienia się cały blok krótki i finito.

> Niższe koszta logistyki :-)

Ja to rozumiem, ale szukam potwierdzenia słów o nikasilu i głowicy, bo koledzy mechanicy mówią, że to zwykłe brednie, więc wiesz spineyes.gif

Napisano

> Mondeo tdci 2.0 130KM - tak orientacyjnie dziś sprawdziłem w drodze do pracy - 60km/h: IV ~1750

> obr/min, V ~1200 obr/min, VI (włączyłem na zjeździe ) - wskazówka w okolicach 1000 obr/min.

> A VI-tka w trasie od ok. 100 km/h, bo motor wtedy dochodzi do 2000 obr/min.

W S40 2,0 136 przy 2 krpm jest ok 110 kmph

Napisano

> Ja to rozumiem, ale szukam potwierdzenia słów o nikasilu i głowicy, bo koledzy mechanicy mówią, że

> to zwykłe brednie, więc wiesz

Więc odwróć temat i znajdź nadwymiary do czegokolwiek współcześnie wytworzonego.

Ostatnio ćwiczę temat osobiście, bo zamiast zrobić naprawę silnika (wymiana pogiętych korbowodów + szlif wału) muszę kupić blok krótki, a właściwie kompletny engine replacement (całość wraz z głowicą i zmontowanym napędem rozrządu - przerzucasz tylko osprzęt).

SE NE DA, maj dir fręd i zapraszamy do kasy.

Napisano

> Nie no, bez przesady - 6b skrzynia fizyki nie zagina.

> Skoro ktoś stwierdził, że przy 100 km/h jest tyle samo obr./min, to dalej jest analogicznie.

Ale to nie jest liniowa zależność (np 200 rpm mniej), tylko procentowa zależność, więc faktycznie - im szybciej, tym "szybciej rośnie".

Napisano

> - wymienia się cały blok krótki i finito.

> Niższe koszta logistyki :-)

bo kto sie teraz babra kapitalkami... to nie czasy malucha czy kanciaków....

Napisano

> Jeżeli z takich obrotów notorycznie zapinasz pełną łychę i czekasz na efekty, to zapewne będzie jak

> piszesz.

> Jeżeli TOCZYSZ SIĘ z takimi prędkościami obrotowymi to nic nie ma prawa się dziać.

> Ekodrajwing polega m. in. na tym, że startujesz spod świateł, jedynka, sensowna łycha, zmiana

> @2200, dwójka, łycha i zmiana j.w., trójka, j.w. i masz ok 60 kmph - zapinasz piątkę lub dla

> ortodoksów szóstkę i TURLASZ SIĘ dalej.

ostatnio otrzymalem od kolegi taki oto komentarz w zwiazku z powyższą jazdą " co Ty k..wa silnik chcesz zarznąć?"

troche sie posmialem a potem mi witki mi opadły

Napisano

> bo kto sie teraz babra kapitalkami... to nie czasy malucha czy kanciaków....

Czasem jest taka potrzeba, nawet w całkiem świeżym aucie - wypadki losowe też chodzą po furach.

Ale to co zauważyłeś -> robota człowieka przy zabawie w kapitalkę przewyższa koszta, jakie płacisz przy kupnie kompletnego bloku krótkiego.

Napisano

> Czasem jest taka potrzeba, nawet w całkiem świeżym aucie - wypadki losowe też chodzą po furach.

> Ale to co zauważyłeś -> robota człowieka przy zabawie w kapitalkę przewyższa koszta, jakie płacisz

> przy kupnie kompletnego bloku krótkiego.

ceny samochodów uzywanych są na tyle niskie, ich dostępnosc na tyle duża, no i zmiana nastawienia krajan do aut (powoli przestają być ciężko wymodlonym ołtarzykiem tylko zwyklym przedmiotem do zuzycia jak telewizor czy inny odkurzacz) że poza

marginalnymi przypadkami zabawa w konserwacje, kapitalki, blacharki itp staje sie po prostu bzdurna i kompletnie nieoplacalna.

Napisano

> ceny samochodów uzywanych są na tyle niskie, ich dostępnosc na tyle duża,

Przede wszystkim zmienia się relacja cen samochodów do siły nabywczej.

Jeszcze ze 2-3 dekady temu nowy samochód klasy średniej (125 p) kosztował tyle, ile przyzwoite 2-pokojowe mieszkanie w stolicy.

Dziś samochód tej klasy wielkościowej i technicznej w odniesieniu do reszty konkurencji kosztuje jakieś 10-15% ceny takiego mieszkania.

Relacja cen mieszkania do zarobków pozostaje wciąż zbliżona.

> no i zmiana nastawienia

> krajan do aut (powoli przestają być ciężko wymodlonym ołtarzykiem tylko zwyklym przedmiotem do

> zuzycia jak telewizor czy inny odkurzacz) że

Ale to bardzo powoli jednak...

> poza

> marginalnymi przypadkami zabawa w konserwacje, kapitalki, blacharki itp staje sie po prostu bzdurna

> i kompletnie nieoplacalna.

Ale do wielu ludzi wciąż to nie dociera.

No i dodajmy też to, że jednak w większości wypadków silnik starcza bez NG na całe życie samochodu.

Napisano

> krajan do aut (powoli przestają być ciężko wymodlonym ołtarzykiem tylko zwyklym przedmiotem do

chyba bardzo powoli, bo w mojej okolicy jestem jedyną osobą, która twierdzi, że auto jest jak młotek - narzędziem

nie znaczy, że mam podejście "łatwo przyszło, łatwo poszło", bo wcale mi łatwo nie przyszło, ale jakoś mnie nie obeszło jak np. przejechałem zderzakiem po metalowym słupku, którego w trawie nie było widać... o dziwo auto z krechą na plastiku jeździ tak samo, jak bez krechy - kto by pomyślał hehe.gif

Napisano

>

> nie znaczy, że mam podejście "łatwo przyszło, łatwo poszło", bo wcale mi łatwo nie przyszło, ale

> jakoś mnie nie obeszło jak np. przejechałem zderzakiem po metalowym słupku, którego w trawie

> nie było widać... o dziwo auto z krechą na plastiku jeździ tak samo, jak bez krechy - kto by

> pomyślał

wiesz, kiedys trzymalem piloty od tv/video/stereo w woreczkach foliowych screwy.gif , kazdą ryse na nowym aucie przezywalem jak ranę na wlasnym ciele, godziny spedzalem w garazu z pędzlem zanurzonym w puszce z autosmarem...teraz dostrzegam wazniejsze rzeczy w życiu niż bezduszne przedmioty -owszem,nadal lubię elektroiczne gadżety, nadal uwielbiam auta.....ale dostrzegam przemijający czas i to , że coraz wazniejsza jest kazda chwila z rodziną, z synem niz z autem, ktore jest tylko rzeczą, ktora predzej czy pozniej zardzewieje, zwiną ją albo skasują. A pewnie szybciej zmienię na cos innego. Wazniejsze jest dal mnie zadbanie o rodzinę i jej/swoje zdrowie niż usuniecie kazdej ryski u magika luz spedzanie wolnej chwili na pucowaniu i woskowaniu....

Napisano

> Ale to nie jest liniowa zależność (np 200 rpm mniej), tylko procentowa zależność, więc faktycznie -

> im szybciej, tym "szybciej rośnie".

no właśnie jadąc np. 150 km/h na 6 będzie powiedzmy 2,5 tyś obr, a w samochodzie ze skrzynią pięciobiegową na 5 biegu 2,7 tyś obr pomimo, że przy 90 km/k obroty silnika obydwóch samochodów były zbliżone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.