Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1.3 w Oplu Astrze...

Featured Replies

Napisano

Czy silnik 1.3 CDTI Ecotec montowany w Astrze III to ten sam silnik, który montowany jest/był w Fiatach np. w Grande Punto?

Napisano

> Czy silnik 1.3 CDTI Ecotec montowany w Astrze III to ten sam silnik, który montowany jest/był w

> Fiatach np. w Grande Punto?

Tak

Napisano
  • Autor

> Tak

Dzięki.

Napisano

> Czy silnik 1.3 CDTI Ecotec montowany w Astrze III to ten sam silnik, który montowany jest/był w

Tak i lepiej sobie go odpuścić, średnio udana jednostka. Nic z legendarnej trwałości diesla, padające łańcuchy rozrządu oraz turbiny. Średnio po 200tyś km silnika zaczyna pić zauważalne ilości oleju.

Napisano

Podepnę się z pytaniem:

wady i zalety oplowskiego/isuzowskiego(?) 1.7 CDTI 125KM

Napisano
  • Autor

> Tak i lepiej sobie go odpuścić, średnio udana jednostka.

Nie muszę, moje pytanie było czysto teoretyczne...

> Nic z legendarnej trwałości diesla, padające łańcuchy rozrządu oraz turbiny.

To chyba dotyczy prawie większości nowych silników diesla.

>Średnio po 200tyś km silnika zaczyna pić zauważalne ilości oleju.

A niech sobie pije... na zdrowie.

Napisano

> Nie muszę, moje pytanie było czysto teoretyczne...

ok smile.gif

> To chyba dotyczy prawie większości nowych silników diesla.

te większe np 1.9JTD odznaczają się sporo większą trwałością mimo iż są nowoczesne.

> A niech sobie pije... na zdrowie.

grinser006.gif grunt to się nie przejmować

Napisano

że tak zrobie off top - czy te auto z tym silnikiem "jedzie" ??

Napisano

> że tak zrobie off top - czy te auto z tym silnikiem "jedzie" ??

punto 2 z tym motorem średnio jedzie astra większa więc i cięższa będzie się raczej toczyła niż jechała :/

Napisano
  • Autor

Nie wiem niewiem.gif Nie miałem okazji jeździć tem autem!

Napisano

> punto 2 z tym motorem średnio jedzie astra większa więc i cięższa będzie się raczej toczyła niż

> jechała :/

no wlasnie to mnie zastanawia jakie jest sens wkładania takiego silniczka to takiego auta, bo Astra III małym autem nie jest. Ja rozumiem ekonomia ekonomią ale bez przesady

Napisano

W porównaniu do "Kropka" z podpisu, nie jedzie. Aczkolwiek, jeździłem wersją full wypas, nawigacja, klima automat, szyberdach, podgrzewane fotele itd itd. Przy mojej nodze, komputer pokazywał spalanie w granicach 8l po mieście yikes.gif

Napisano

Jechalem taka pare razy, przy ruszaniu myslalem, ze bede musial sie noga odepchnac....

Napisano

> Jechalem taka pare razy, przy ruszaniu myslalem, ze bede musial sie noga odepchnac....

W sam raz. Można dziecku kupić taką Astrę GTC jako pierwsze auto. Wygląda fajnie, a krzywdy sobie dzieciak nie zrobi.

zlosnik.gif

Napisano

W Oplu Combo nie jedzie no.gif

Napisano

Mam aktualnie taką firmówkę AIII kombi z 1.3 dieslem i 6 biegową skrzynią.

Auto ogólnie ok. Ale silnik to jakaś masakra. oslabiony.gif Mega ślimak.

Ruszając ze skrzyżowania na lewoskręcie można zawału dostać. Jedynka but w podłogę a to pudło napędzą się jakby to człowiek pchał.

Pod względem osiągów to maskara, nikomu nie polecam.

Napisano

Jak się przesiadasz z 2,5litrowego auta, to może i masakra. Szału nie ma, ale 13,7 s do paczki, to chyba nie jakiś straszny dramat. hmm.gif

Ciekawe jaką opinię by napisała osoba po przesiadce z np. uno 1.0...? biglaugh.gif

Napisano

> punto 2 z tym motorem średnio jedzie astra większa więc i cięższa będzie się raczej toczyła niż

> jechała :/

punto 2 nie miało 1.3 pod maską - miało punto 2FL i miało silnik 70 albo 75 KM (nie pamiętam dokładnie) a astra ma 90 KM

Napisano

A jak z mocą tego silnik 1,3 cdti, bo w punto to 75 kucy siedzi, a do astry to i 90 mieszczą.

Napisano

> punto 2 nie miało 1.3 pod maską - miało punto 2FL i miało silnik 70 albo 75 KM (nie pamiętam

> dokładnie) a astra ma 90 KM

punto 2 czy punto 2 fl to nadal punto 2 tylko, że po liftingu smile.gif

Napisano

> Jak się przesiadasz z 2,5litrowego auta, to może i masakra. Szału nie ma, ale 13,7 s do paczki, to

> chyba nie jakiś straszny dramat.

> Ciekawe jaką opinię by napisała osoba po przesiadce z np. uno 1.0...?

Kadett E 1,6i miał dokładnie tyle do setki i był uznawany za dość dynamiczny. Fakt, że w swoich czasach ok.gif

Napisano

> Ciekawe jaką opinię by napisała osoba po przesiadce z np. uno 1.0...?

Matizem bylo znacznie prosciej ruszyc na skrzyzowaniu niz taka astra.

Napisano

kulałem się pare razy takim autkiem i powiem że ruszanie to tragedia, ale można się przyzwyczaiś i kręcić jak benzyne.

Po rozkręceniu się autka nawet jedzie...ale jak napisałem na początku pierwsze ruszanie i nie udało mi się włączyć do ruchu bo musiałbym wysiąść i pchać rotfl.gif

Napisano

Ten silnik jest dobry,ale do Corsy. Astra za ciężka do niego jest. A i w Corsie najlepiej klimę przy ruszaniu wyłączyć zlosnik.gif (ale mam 70 kucy,w Astrze chyba jest 90)

Napisano

> Ten silnik jest dobry,ale do Corsy. Astra za ciężka do niego jest. A i w Corsie najlepiej klimę

> przy ruszaniu wyłączyć (ale mam 70 kucy,w Astrze chyba jest 90)

A ile Ci to pali przy lekkiej nodze ?

Pytam, bo trzeba zmienic auto mamie i wlasnie corsa D 1,3 cdti jest faworytem

Napisano

W Corsie D już jest wersja 75/90-konna, w niektórych wersjach z DPFem. waytogo.gif

Zależy czy trasa/miasto, ale w dużym mieście na pewno da się zejść poniżej 6l. wink.gif

Napisano

> A ile Ci to pali przy lekkiej nodze ?

> Pytam, bo trzeba zmienic auto mamie i wlasnie corsa D 1,3 cdti jest faworytem

Ja ten silnik w C mam, więc ma chyba trochę lżej - moje najniższe spalanie to 4.4l/100km, ale bez specjalnych wysiłków z mojej strony. Normalnie to 5 - 5.1l/100km u mnie bierze, warunki mieszane - ale nie wiem, jak z klimą - nie była zbyt często potrzebna.

Napisano

> W Oplu Combo nie jedzie

tu juz chyba przesadzili, COmbo to taki mini dostawczak, tam to sie daje mocniejsze silniki no.gif

Napisano

> tu juz chyba przesadzili, COmbo to taki mini dostawczak, tam to sie daje mocniejsze silniki

Były tam m. in. 100-konne diesle 1.7. cool.gif

Napisano

> tu juz chyba przesadzili, COmbo to taki mini dostawczak, tam to sie daje mocniejsze silniki

Ale w zasadzie po co ?

Np w "moim" biznesie nic ciężkiego nie wożę. Dużo po mieście. Gdyby Logan 1.5 dci był tańszy ( a KM ma zdaje się mniej niż ten 1.3 CDTI) to byłby teraz właśnie dyszel.

Napisano

> Kadett E 1,6i miał dokładnie tyle do setki i był uznawany za dość dynamiczny. Fakt, że w swoich

> czasach

mhm tylko że jazda silnikiem benzynowym 1.6 8 zaworowym a takim wysilonym pierdzigwizdkiem dieslem to zupełnie 2 różne rzeczy. Takiego małego diesla musisz dosłownie zarzynać żeby jakkolwiek dynamiczniej ruszyć, a 1.6 8V ciągnie w lekkim kadecie od samego dołu smirk.gif

Napisano

1.3 multijet 16V ( a to zdaje sie to samo) spokojnie i bez stresu napędza moje doblo ( a to troche większe od combo) więc nie rozumiem - jechałes tym w ogóle?

Napisano

> mhm tylko że jazda silnikiem benzynowym 1.6 8 zaworowym a takim wysilonym pierdzigwizdkiem dieslem

> to zupełnie 2 różne rzeczy. Takiego małego diesla musisz dosłownie zarzynać żeby jakkolwiek

> dynamiczniej ruszyć, a 1.6 8V ciągnie w lekkim kadecie od samego dołu

Zgadza się, zupełnie inna charakterystyka ok.gif

Napisano

> Podepnę się z pytaniem:

> wady i zalety oplowskiego/isuzowskiego(?) 1.7 CDTI 125KM

Firmówkę miałem z tym silnikiem-dosyć żwawy,220km/h licznikowe leci,elastyczny,z lekką turbodziurą.

Pali wg. kompa 8l w mieście 6,5 trasa,średnie przeważnie miałem 7l.

Olej jak to nowe td-0,5l na 5kkm 5w40 gdzieś-w serwisie nalewają GM 5w30l to jeszcze więcej.

Na zimno i przy niskich obrotach wyraźnie słychać diesla.

Twarde sprzęgło,ale dwumasy wytrzymywały ponad 150kkm w tych Astrach,a szanowane nie były.

Napisano

Może właśnie dlatego krótsza żywotność, pewnie silnik jest ciągle żyłowany żeby jakoś jechać taką wcale nie małą masą jak Astra H.

Jak Fiat wprowadzał ten silnik na rynek wiele lat temu, to wszyscy się nim zachwycali, że nowoczesny i mały dieselek, ale mnie zastanawiał przewidziany gwarantowany przebieg przez Fiata 250 tys km, co wydało mi się nieco mało na tle wcześniejszych długodystansowych niewysilonych jednostek wysokoprężnych.

Tak, czy inaczej silnik nieźle się sprawuje w autach typu Panda, Punto, czy Corsa i do takich powinien być montowany, gdzie nie są przewidziane duże przebiegi.

W Astrze nieźle sprawdza się najprostszy 1.7 CDTI (100 KM), niezły jest też FIATowski1.9 CDTI (120 KM / 8v), choć nieco bardziej skomplikowany. Spośród nich wybierałbym 1.7, moc wystarczająca (zwłaszcza jak ktoś się zastanawia nad 1.3), spalanie i trwałość też OK.

Napisano

> 1.3 multijet 16V ( a to zdaje sie to samo) spokojnie i bez stresu napędza moje doblo ( a to troche

> większe od combo) więc nie rozumiem - jechałes tym w ogóle?

Dokładnie kolego, zrobiłem parę tras Combo z 1.3 cdti i jak do tego auta taki silnik w zupełności wystarczy, chyba, że mówimy o wyścigach, wtedy i 1.7 może być dla niektórych za mało. Silnik cichutki, niewielka turbodziura. Poza tym spalanie na poziomie 5 litrów - czegoż chcieć więcej.

Jeździłem ostatnio również Astrą III z 90 konnym 1.3 i jak dla mnie, do normalnej jazdy ten silnik jest w 100% wystarczający, nie ma problemu z wyprzedzaniem, 6 bieg na polskich trasach jest w większości przypadków zbędny.

Napisano

Jeżdżę taką Astrą 6 miesięcy od jej nowości.

Samochód nie jest demonem prędkości ale jak dla mnie w zupełności wystarczający.

Astra ma 90 KM i 6 biegów.

Z szóstego biegu korzystam dość często i nie tylko w trasie.

Astra pali mi z włączoną klimą 6 litrów w mieście i również 6 w trasie ( nie jeżdżę więcej jak 140 km /h )

Naprawdę mi się ten samochód podoba ale jeżeli ktoś szuka auta do wyścigów to nie ten model.

Napisano

> Z szóstego biegu korzystam dość często i nie tylko w trasie.

W mieście zapinasz szóstkę? hmm.gif

Napisano

> 1.3 multijet 16V ( a to zdaje sie to samo) spokojnie i bez stresu napędza moje doblo ( a to troche

> większe od combo) więc nie rozumiem - jechałes tym w ogóle?

pracowałem w oplu, widzialem jak to sie zbiera, dlatego zapytalem czy to jedzie, jeszcze cos??

Napisano

> W mieście zapinasz szóstkę?

Ja też, bardzo często ok.gif

Napisano

> Ja też, bardzo często

Nie płacz później, że dwumasa Ci padła, to najkrótsza droga do naprawy.

Napisano

Daruj to sobie. Mielismy kilka sztuk tego w robocie i od poloneza sie spod swiatel dostawalo po tylku..

Napisano

> Ja też, bardzo często

Widocznie krótko zestopniowane skrzynie macie - u mnie szóstka to taki nadbieg - poniżej stówki motor sie meczy i zaworami dzwoni. biglaugh.gif

Napisano

> Nie płacz później, że dwumasa Ci padła, to najkrótsza droga do naprawy.

Primo: nie mam dwumasy zlosnik.gif

Secundo: jadąc równo AK, Połczyńską czy Poznańska (W Wawie) w okolicach 80 km/h nie widzę powodu nie jechac na 6-tce.

Napisano

> Widocznie krótko zestopniowane skrzynie macie - u mnie szóstka to taki nadbieg - poniżej stówki

> motor sie meczy i zaworami dzwoni.

U mnie do równej jazdy 6-tka nadaje się od 80 km/h bez męczarni dla silnika ok.gif

Napisano

>jeszcze cos??

już nic. Juz wiem wszystko sciana.gif , nie tylko aucie . Ale w sumie po tobie moglem sie spodziewac takiej odpowiedzi 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Daruj to sobie.

Nie planuje tego kupować...

> Mielismy kilka sztuk tego w robocie i od poloneza sie spod swiatel dostawalo po tylku..

No i co? Wstyd przed Ryśkiem?

Napisano

> motor sie meczy i zaworami dzwoni.

to dzwoni śrut w amortyzatorach. Nie wprowadzaj w błąd zlosnik.gif

Napisano

> No i co? Wstyd przed Ryśkiem?

To tak dla przedstawienia wlasciwosci dynamicznych tego samochodu.

Kto to jest Rysiek? Jakis Twoj znajomy? hehe.gif

Napisano

> już nic. Juz wiem wszystko , nie tylko aucie . Ale w sumie po tobie moglem sie spodziewac takiej

> odpowiedzi

i po co ta emota piwa?? widzę że znów masz jakis problem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.