Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bagażniki dachowe na auta 2/3 drzwiowe ?

Featured Replies

Napisano

Ma ktoś doświadczenie z używaniem bagażnika dachowego na aucie 3 drzwiowym ?

Na czym to się trzyma z tyłu ? icon_rolleyes.gif

Problemy ze stabilnością ?

Czy da się taki bagażnik zamocować na aucie z druga parą drzwi ?

Słyszałem dobre opinie o bagażnikach Thule. Prawdziwe ?

Jakaś inna firma równie dobra i polecana ?

Na koniec trochę lokalnie: czy w Warszawie na Ochocie/Mokotowie znajdę jakiś dobry sklep z tym asortymentem ? zlosnik.gif

P.S. Nie mam haka i nie zamierzam montować wink.gif

Napisano

Ja mam jakiś hiszpański bagaznik firmy Cruz na Xsarze 3 drzwiowej - nawet się to jakoś trzyma ok.gif

Jezdzilem z 2 rowerami juz dosc duzo, minusów nie zauwazylem.

Do 3 dzwiowego auta musisz miec konkretny bagaznik pod model - raczej nie sa uniwersalne.

Napisano

Thule jest dobra, ale tez niestety swoje kosztuje smile.gif

Moze poszukaj na allegro fabrycznego bagaznika do swojego auta o ile taki wystepuje.

Ja do Primery kupilem za 150PLN fabryczny Nissana ( cena w serwisie 1000PLN).

Na ochocie

masz sklep na miedzianej:

http://www.hossa.pl/

Pzdr,

Maciej

Napisano

> Słyszałem dobre opinie o bagażnikach Thule. Prawdziwe ?

Solidne produkty.

> Na koniec trochę lokalnie: czy w Warszawie na Ochocie/Mokotowie znajdę jakiś dobry sklep z tym asortymentem ?

Sklep Taurus na ul. Bitwy Warszawskiej (teren MPT) albo Interpack na Grójeckiej 42 i na Jutrzenki 77.

Napisano

> Ma ktoś doświadczenie z używaniem bagażnika dachowego na aucie 3 drzwiowym ?

Żadnych, moje hgt zaliczyło sporo wyjazdów z boxem/nartami/rowerami na dachu i nigdy nic się nie obluzowało, mimo autostradowych prędkości.

> Na czym to się trzyma z tyłu ?

Jeżeli nie ma fabrycznych punktów mocowania, to stosowane są metalowe łapy obejmujące dach w okolicach tylnych okien. Po ściśnięciu mocowań ze sobą (do belki) całość jest bardzo sztywna, choć musisz się liczyć z minimalnymi zarysowaniami lakieru.

> Problemy ze stabilnością ?

bagażnika - brak.

Samochodu w trakcie jazdy - nie ma siły, kilkanaście/dziesiąt kilogramów na dachu się czuje, ale nie jakoś dramatycznie.

> Czy da się taki bagażnik zamocować na aucie z druga parą drzwi ?

Jeżeli masz oddzielnie belki i łapy, to jak najbardziej tak, po wymianie łap na właściwe do danego samochodu.

Teraz mam w volviaku, i rzeczywiście mechanizm szybkiego montażu jest rewelacyjny, sposób montowania osprzętu w listwie też. Do punto mam prealpine skręcany na śruby i też jest ok - po dojściu do wprawy montaż zajmuje mi jakieś 10-15 minut. Osobiście wolę jednak dopłacić do thule.

> Jakaś inna firma równie dobra i polecana ?

> Na koniec trochę lokalnie: czy w Warszawie na Ochocie/Mokotowie znajdę jakiś dobry sklep z tym

> asortymentem ?

Miedzianą już ktoś polecił, osobiście kupuję w interpacku na jutrzenki.

Napisano
  • Autor

> na Jutrzenki

> 77.

I tam właśnie przed chwilą byłem ok.gif

Okazało się że do mojego auta (Punto 2 3D) już belek Thule nie kupię.

Gość polecał mi belki Auto Maxi, podobno w przypadku mojego auta tak dobre jak Thule, a dodatkowo belka przednia nie opiera się o lakier, tylko o jakieś specjalne mocowanie pod uszczelką icon_rolleyes.gif

Osobiście uważam że te Auto Maxi wyglądają mniej solidnie niż Thule które akurat leżały na sklepie ale były do innego auta. Jak się nie ma co się lubi... wink.gif

Mocowania na rowery zamiast Thule wybrałem Mont Blanc - wyglądały solidniej niż Thule

Całość będę odbierał jutro, postaram się zrobić jakieś fotki zlosnik.gif

Dzięki za namiary na sklep, mam do niego rzut beretem z roboty ok.gif

Niestety belki mają tą nieciekawą właściwość że pasują pod konkretne auto. Mimo że te są pod Punto 2, to już nie pasują pod Grande Punto. Nie pasują też i pod Seicento. Trochę to uważam naciąganie klienta jest.

Napisano
  • Autor

> Żadnych, moje hgt zaliczyło sporo wyjazdów z boxem/nartami/rowerami na dachu i nigdy nic się nie

> obluzowało, mimo autostradowych prędkości.

Nie zamierzam jechać szybko - małe dziecko i teściowie którzy za nami będą jechać starym Golferem zlosnik.gif

Bardziej interesowała mnie możliwość zgubienia rowerów przy najechaniu na jakąś nierówność, np łączenie nowej drogi i starej często wyglądające jak mały krawężnik. Sytuacja przy gwałtownym hamowaniu też jest interesująca wink.gif

Bagażnik będzie właśnie na HGT. Dużo spalanie wzrasta w tym aucie z rowerami na dachu ?

Napisano

~5 lat temu pomykałem przez ~ 2 sezony właśnie punciakiem II 3d z bagażnikiem Auto Maxi + rowerowe uchwyty (solidne ale bez firmowe) + rowery dorosłe. Przy ~120 km/h nie było problemu. Na spokojnie.

Mocowanie do samochodu było pewne i nie sprawiało problemów,

Jedyne co to zadbaj o poprawny montaż belek do samochodu, w czasie jazdy sprawdź czy się nie poluzowały i nie żałuj sił przy przykręcaniu rowerów do uchwytów.

Będzie dobrze.

Pi_

Napisano

No to powiem, że już możesz się cieszyć odstającymi uszczelkami na dachu grinser006.gif

Napisano

> belka przednia nie opiera się o lakier, tylko o jakieś specjalne mocowanie pod uszczelką

Zgadza się, pod tymi czarnymi gumowymi uszczelkami idącymi wzdłuż dachu masz "gniazda" mocujące - odchyla się uszczelkę i wtedy je widać.

> Osobiście uważam że te Auto Maxi wyglądają mniej solidnie niż Thule które akurat leżały na sklepie

> ale były do innego auta. Jak się nie ma co się lubi...

> Mocowania na rowery zamiast Thule wybrałem Mont Blanc - wyglądały solidniej niż Thule

> Całość będę odbierał jutro, postaram się zrobić jakieś fotki

> Dzięki za namiary na sklep, mam do niego rzut beretem z roboty

Ostatnio kupowałem bagażnik na allegro, jeżeli masz 2-3 dni czasu na przesyłkę, to ten gościu ma całkiem dobre ceny na thule.

> Niestety belki mają tą nieciekawą właściwość że pasują pod konkretne auto.

Niestety, choć np. w przypadku preAlpine kupuje się oddzielnie belki, a oddzielnie łapy mocujące.

Napisano

> Ma ktoś doświadczenie z używaniem bagażnika

a rynienki w dachu nie ma?

bo np ople 3 astra 2 i opel corsa maja specjalna rynienke w dachu do mocowania bagaznika dachowego

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> No to powiem, że już możesz się cieszyć odstającymi uszczelkami na dachu

Leo, why ? zlosnik.gif

Napisano

> Bardziej interesowała mnie możliwość zgubienia rowerów przy najechaniu na jakąś nierówność, np

> łączenie nowej drogi i starej często wyglądające jak mały krawężnik. Sytuacja przy gwałtownym

> hamowaniu też jest interesująca

W takich przypadkach raczej nie będzie problemu.

> Bagażnik będzie właśnie na HGT. Dużo spalanie wzrasta w tym aucie z rowerami na dachu ?

Nie robiłem dokładnych pomiarów z rowerami, ale z boxem na długiej trasie palił około 1-1,5 litra gazu więcej, przy prędkościach 90-110 km/h. Z rowerami będzie pewnie minimalnie więcej.

Napisano

> Leo, why ?

bo te bagażniki powodują deformację uszczelek, i aby go założyć musisz sporo odgiąć je icon_rolleyes.gif

jak jedziesz gdzieś daleko to od razu po dojeździe ściągnij bagażnik i dognij uszczelki ok.gif

widziałem tylko 2 bagazniki które nie uszkadzają uszczelek bodajże thule i jakiś oryginał ok.gif

Napisano

> bo te bagażniki powodują deformację uszczelek, i aby go założyć musisz sporo odgiąć je

> jak jedziesz gdzieś daleko to od razu po dojeździe ściągnij bagażnik i dognij uszczelki

> widziałem tylko 2 bagazniki które nie uszkadzają uszczelek bodajże thule i jakiś oryginał

przesadzasz ... oba moje punto sporo jeździły z bagażnikami, i deformacja jest prawie nie widoczna. Może gdyby ktoś jeździł cały rok z belkami to byłoby gorzej, ale ja jeździłem z belkami głównie w weekendy, czasami tydzień-dwa jak mi się nie chciało boxa na działkę odwozić i praktycznie nie ma śladów.

Napisano
  • Autor

> Zgadza się, pod tymi czarnymi gumowymi uszczelkami idącymi wzdłuż dachu masz "gniazda" mocujące -

> odchyla się uszczelkę i wtedy je widać.

> Ostatnio kupowałem bagażnik na allegro,

Czas mam, ale ten gość nie ma Thule do mojego auta wink.gif

Ma inne bagażniki których nie miałem szansy pomacać

Napisano

> przesadzasz ... oba moje punto sporo jeździły z bagażnikami, i deformacja jest prawie nie widoczna.

> Może gdyby ktoś jeździł cały rok z belkami to byłoby gorzej, ale ja jeździłem z belkami

> głównie w weekendy, czasami tydzień-dwa jak mi się nie chciało boxa na działkę odwozić i

> praktycznie nie ma śladów.

bo go ściągałeś zostaw go na słońcu na 2 tygodnie, ja nie ściągłem około 2 miesięcy i mam masakre grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> bo te bagażniki powodują deformację uszczelek, i aby go założyć musisz sporo odgiąć je

Dlaczego zawsze musi być pod górę ? sciana.gif

Pojadę tam jeszcze dzisiaj i obadam inne.

Te Mont Blanc łapy na rowery wyglądały ok, obadam też i belki ok.gif

Napisano

> Na koniec trochę lokalnie: czy w Warszawie na Ochocie/Mokotowie znajdę jakiś dobry sklep z tym

> asortymentem ?

Duży wybór był zawsze w bazie MPT przy bitwy warszawskiej oraz trochę dalej na Grójeckiej przed Korotyńskiego (po prawej stronie jak lecisz w kierunku Janek). Były tam firmowe bagażniki, boxy, uchwyty itp ale też i tańsze nie firmówki.

Napisano

> jak jedziesz gdzieś daleko to od razu po dojeździe ściągnij bagażnik i dognij uszczelki

> widziałem tylko 2 bagazniki które nie uszkadzają uszczelek bodajże thule i jakiś oryginał

Jest dokładnie jak piszesz.

Tylko THULE i oryginalny FIAT Linea Accessori nie wymagają odginania uszczelek.

Przerabiałem temat w zeszłym roku.

Ceny Thule zabijają screwy.gif,

ale trafiłem nowy oryginalny linea accessori na alle za 120zł palacz.gif

Napisano

> Tylko THULE i oryginalny FIAT Linea Accessori nie wymagają odginania uszczelek.

jak są montowane?

Napisano
  • Autor

> Jest dokładnie jak piszesz.

> Tylko THULE i oryginalny FIAT Linea Accessori nie wymagają odginania uszczelek.

No proszę zlosnik.gif

Dobrze wiedzieć. Dzwoniłem do Carserwisu i mają do P2 ori bagażnik. Oczywiście na zamówienie, ale........jest tańszy niż Thule które jednak znalazłem na allegro smile.gif

Pojadę pomacać jak to wygląda. Pewno będą mieli jakiś, tyle że do innego modelu cool.gif

W Parze finałowej tak czy siak zostały Thule i Linea Accessori zlosnik.gif

Napisano

> W Parze finałowej tak czy siak zostały Thule i Linea Accessori

Jak kupisz Thule, to jest szansa zastosować bagażnik jeszcze do innych aut po dokupieniu innego kitu...

Napisano
  • Autor

> Jak kupisz Thule, to jest szansa zastosować bagażnik jeszcze do innych aut po dokupieniu innego

> kitu...

Gość w tym sklepie co byłem twierdził że się nie da icon_rolleyes.gif

Pokazywał jak działa ta regulacja i że ona jest tylko dlatego, że auta mają inną szerokość dachu z przodu i z tyłu.

Gdybym chciał te belki stosować np w aucie klasy średniej (a takie wchodzi w grę w przyszłości), to są zwyczajnie za krótkie.

Okazało się, że one są za krótkie nawet gdybym myślał o nowszej wersji Punto (różnica chyba 7cm z tego co pamiętam).

Napisano

Jakość wykonaniaori, moim zdanie bardzo OK.

Belki alu, zaokrąglone, łapy przykręcane na śrubę dodatkowo zamykane na kluczyk.

Wożę na tym deskę do windsurfingu + quiver na cztery maszty, dwa żagle i dwa bomy.

Głównie śmigam z tym zestawem nad Zegrze, ale byłem też dwa razy na Helu i bagażnik spisał się świetnie.

Tak z ciekawości, jaka cena ori?

p.s w załączniku masz fotkę mojej kropki z zamontowanym bagażnikiem

post-42348-14352508969959_thumb.jpg

Napisano

Mam

Przednia poprzeczka jest złapana za rant dachu (auto bezrynienkowe).

Tylna poprzeczka stoi "luzem" na dachu, ma ona (oraz przednia) założony dodatkowy uchwyt, na który idzie belka spinająca przednią i tylną poprzeczkę i chwytająca za rant dachu, tyle że na wysokości drzwi przednich (nie potrafię bardziej obrazowo).

W sensie czy nie jeździ bagażnik po dachu ? Jeśli PRAWIDŁOWO zamocowany, to nie.

Tak - u mnie bagażnik jest od wersji 5 dr + adapter spinający przednią i tylną poprzeczkę.

Tak.

> asortymentem ?

M-C-M Mroziński.

Aleje Jerozolimskie albo Rzymowskiego albo Popularna.

Napisano

> Niestety belki mają tą nieciekawą właściwość że pasują pod konkretne auto. Mimo że te są pod Punto

> 2, to już nie pasują pod Grande Punto. Nie pasują też i pod Seicento. Trochę to uważam

> naciąganie klienta jest.

Dlatego trzeba kupować bagażnik systemowy, jak np Thule - wymieniasz tzw mounting kit (gumowe podstawki pod podpory + uchwyty łapiące bagażnik do elementów konstrukcyjnych) za ok 100-200 PLN (zależnie od koncepcji) e voilla.

Napisano

> Gość w tym sklepie co byłem twierdził że się nie da

> Pokazywał jak działa ta regulacja i że ona jest tylko dlatego, że auta mają inną szerokość dachu z

> przodu i z tyłu.

Wystarczy popatrzeć w konfiguratorze THULE, że belki powtarzają się w wielu kombinacjach. Np w Punto II i Grande Punto są identyczne.

> Gdybym chciał te belki stosować np w aucie klasy średniej (a takie wchodzi w grę w przyszłości), to

> są zwyczajnie za krótkie.

Oczywiście, że mogą być za krótkie...

> Okazało się, że one są za krótkie nawet gdybym myślał o nowszej wersji Punto (różnica chyba 7cm z tego co pamiętam).

Wg konfiguratora THULE belki do Punto II (761 i 861) pasują również do Punto I, Grande Punto i Punto Evo... A pewnie i do jeszcze innych podobnych gabarytowo...

Napisano

tak

HGT wink.gif

sa punkty mocowania takie jak i z przodu

raczej nie

wiozlem boxa do wloch, wsio bylo OK

raczej nie, chyba, ze kupisz uniwersalny

sa super

jak tylko mozesz sobie pozwolic na Thule to kupuj ta firme (jak kupujesz kilka rzeczy to popros zeby byl jeden kluczyk bo sie tak da wink.gif )

> asortymentem ?

tak jak pisal Michal: MCM, masz kilka punktow

jesli potrzebujesz do HGT to moze usmiechnij sie do kolegi PMR - ja od niego pozyczalem

BTW montaz belek do samochodu bez relingow niestety do przyjemnosci nie nalezy

nie dziwie sie, ze niektorzy z tym jezdza caly czas wink.gif

Napisano

> Bardziej interesowała mnie możliwość zgubienia rowerów przy najechaniu na jakąś nierówność, np

> łączenie nowej drogi i starej często wyglądające jak mały krawężnik. Sytuacja przy gwałtownym

> hamowaniu też jest interesująca

> Bagażnik będzie właśnie na HGT. Dużo spalanie wzrasta w tym aucie z rowerami na dachu ?

jest obok watek w odpowiedzi na oba zagadnienia

Napisano

> Dlatego trzeba kupować bagażnik systemowy, jak np Thule - wymieniasz tzw mounting kit (gumowe

> podstawki pod podpory + uchwyty łapiące bagażnik do elementów konstrukcyjnych) za ok 100-200

> PLN (zależnie od koncepcji) e voilla.

tylko w Thule to niestety stopy robia cene

belki stalowe to ok. 100 zl za komplet

Napisano
  • Autor

> Jakość wykonaniaori, moim zdanie bardzo OK.

Za późno wink.gif

Byłem w ASO po ten wyrób Fiata.

Chciałem aby mi pokazali bagażnik na jakis inny model.

Gość pokazał mi od Grande Punto, ale twierdził, że ten do P2 wygląda zupełnie inaczej (aluminium) i że robi go inna firma, choć sygnowane jest i tak przez Fiata,

Z racji tego że nie mogłem pomacać, kupilem Thule wink.gif

Ten Twój wygląda dobrze ok.gif

> Tak z ciekawości, jaka cena ori?

Coś około 520PLN.

Napisano
  • Autor

> tylko w Thule to niestety stopy robia cene

> belki stalowe to ok. 100 zl za komplet

Kupiłem aluminiowe, a jutro dokupię jeszcze mocowania na rowery. Jutro, bo przy gotówce jest 5% rabat, a ja miałem tylko kartę zlosnik.gif.

Sklep mam dwa kroki od domu, więc kilometrów nie narobię ok.gif

Szarpałem tym po zamocowaniu i wygląda na solidne ok.gif

Dużo trudniej moim zdaniem zamontować belkę z przodu, bo do odginania uszczelki potrzeba trzeciej ręki. Belka z tyłu właściwie sama wskakuje w odpowiednie miejsce cool.gif

Będę molestował sprzedawcę żeby mieć te same kluczyki do mocowań na rowery i belek.

Cena mało korzystna. 780PLN za same belki z mocowaniami i wkładkami na zamek oslabiony.gif

Mocowania na rowery, to dodatkowe 3 stówki za sztukę no.gif

Napisano
  • Autor

> jest obok watek w odpowiedzi na oba zagadnienia

Widziałem i czytałem. jednak HGT jest w pewien sposób specyficzne jeśli chodzi o spalanie zlosnik.gif

Napisano

Dżizas, 520zł za bagażnik fiatowski shocked.gif

No to mi się nieźle trafiło, bo w cenie 120zł nowy bagażnik

i jeszcze gość mi dał ori uchwyty na narty.

Napisano
  • Autor

> Dżizas, 520zł za bagażnik fiatowski

Bo aluminium.

Do Grande był już stalowy i kosztował 3 stówki wink.gif

Napisano

> jesli potrzebujesz do HGT to moze usmiechnij sie do kolegi PMR - ja od niego pozyczalem

Chwilowo - no way: bagażnik jedzie na urlop.

Napisano

Śmigam już 2 lato z bagażnikiem na dachu w stilo 3d i jest ok. Wcześniej z 3d to miałem cc704, po zapakowaniu rowerów można było zapomnieć o przyśpieszaniu, ale dało się przewieść rowery smile.gif a nawet swego czasu zatargałem na dachu lodówkę na działkę smile.gif

W cc bagażnik szedł z tyłu pod uszczelkę szyby(karta płatnicza się przydaje) a z przodu podobnie, tyle że dokupiłem specjalne obejmy, które wchodziły pod uszczelkę wnęki drzwi smile.gif

W stilo 3d w "rynienkach" otwiera się klapki, pod klapkami są gwinty, wstawiasz w otwarte otwory łapy bagażnika i przykręcasz śrubami imbusowymi i trzyma się*.

* Testowane na niemieckiej autostradzie do 180km/h z 2 rowerami o czym pisałem w innym wątku.

Generalnie do 140km/h na autostradzie poza hałasem nie masz się czego obawiać. Na normalnych drogach na ostrych zakrętach lepiej zwolnić.

Jak już pisałem w innym wątku: dobrze przywiązać/przypiąć koła do rynienek i jest looz.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Chwilowo - no way: bagażnik jedzie na urlop.

ooo, PMR ok.gif

tak chcialem sprawdzic czy czytasz wink.gif

Napisano

> ooo, PMR

> tak chcialem sprawdzic czy czytasz

Czytasz. Regularnie. Od prawie 13 lat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.