Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gasnica w bagazniku

Featured Replies

Napisano

czy moze byc podstawa wymierzenia mandatu?

Napisano

> czy moze byc podstawa wymierzenia mandatu?

tylko jak sie w nim nie miesci, wystaje poza auto i nie jest poprawnie oznakowana

Napisano

icon_eek.gif W Polsce?

Napisano

Poważnie pytasz czy sobie jaja robisz ? hehe.gif

Czy w kodeksie drogowym jest napisane gdzie powinna byc zamontowana gaśnica ? icon_eek.gif

Napisano

> Czy w kodeksie drogowym jest napisane gdzie powinna byc zamontowana gaśnica ?

Z tego co pamiętam i kojarzę to kierowca powinien wiedzieć gdzie znajduje się gaśnica w aucie.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> W Polsce?

tak, ale pytanie hipotetyczne - przyjmujemy, ze jest wazna (co nie znaczy sprawna)

Napisano

> Z tego co pamiętam i kojarzę to kierowca powinien wiedzieć gdzie znajduje się gaśnica w aucie.

> PZDR VEN

I tylko tyle ok.gif

Napisano
  • Autor

> I tylko tyle

Przykladowo: "Czy policjant może ukarać kierowcę za posiadanie na wyposażeniu pojazdu gaśnicy z przekroczonym terminem ważności określonym przez producenta?

Obowiązujące aktualnie przepisy nie dają podstaw prawnych do kontrolowania daty ważności gaśnicy znajdującej się na wyposażeniu pojazdu. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 31.12.2002r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003r. Nr 32, poz. 262) wymienia w par. 11 ust.1 elementy obowiązkowego wyposażenia pojazdu: m.in. pojazd samochodowy wyposaża się: "pkt.14 w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia; przepisu nie stosuje się do motocykla". Zgodnie z treścią art. 66 ust.2 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz. U. z 2003r. Nr 58, poz. 515 - tekst jednolity) urządzenia i wyposażenie pojazdu, w szczególności zapewniające bezpieczeństwo ruchu i ochronę środowiska przed ujemnymi skutkami używania pojazdu, powinny być utrzymane w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie. Inny akt prawny, w którym uregulowana jest kwestia kontroli wyposażenia pojazdu w gaśnicę, to Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 7.09.1999r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów przy tym stosowanych (Dz. U. z 1999r. Nr 81, poz. 917). Rozporządzenie to określa wykaz czynności kontrolnych oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdu. Zgodnie z nim badanie gaśnicy samochodowej wykonywane jest poprzez oględziny, a podstawowym kryterium uznania stanu technicznego pojazdu za niezadowalający jest brak gaśnicy (pkt 1.2 załącznika nr 1 do rozporządzenia).

Jakkolwiek przepisy nie obligują kierujących do dokonywania okresowej kontroli sprawności gaśnicy znajdującej się na wyposażeniu pojazdu, to wydaje się, że zasadną jest okresowa konserwacja i sprawdzenie gaśnicy, aby w sytuacji, gdy zajdzie potrzeba jej użycia, zadziałała ona sprawnie i skutecznie. "

o to biega: "umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia", bagaznik moze byc uznany za miejsce niespelniajace tych wymagan

Napisano

Gaśnice musisz co rok legalizować[naklejka koszt ok.6 pln] ,niezależnie od daty ważności podanej przez producenta gaśnicy ok.gif

Ja mam w bagażniku zamacowana fabrycznie ok.gif

Napisano

> o to biega: "umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia", bagaznik moze byc

> uznany za miejsce niespelniajace tych wymagan

W wielu wypadkach bagażnik jest fabrycznym miejscem zamontowania gaśnicy przez producenta pojazdu spineyes.gif

Napisano

> Gaśnice musisz co rok legalizować ,niezależnie od daty ważności podanej przez producenta gaśnicy

> Ja mam w bagażniku zamacowana fabrycznie

Nie legalizuje sie gasnicy , w aucie prywatnym , kodeks mówi że masz mieć gasnice może być stara i bez legalizacji , a jesli chodzi oto gdzie ma być to mam w Matizie w bagażniku i w Mondeo ale tam sam zamontowałem też w bagażniku

Napisano

> Gaśnice musisz co rok legalizować ,niezależnie od daty ważności podanej przez producenta gaśnicy

Podobnie jak koło zapasowe i trójkąt grinser006.gif

Ile razy już o tym było. facepalm.gif

Napisano

Nie chcialbym niepotrzebnie polemizowac, ale moja definicja slowa "musisz" oznacza, ze nic nie musze.

Napisz prosze kto mi to "muszenie" nakazuje?

Mozna napisac "powinienes", ale nie "musisz".

Napisano

> Nie chcialbym niepotrzebnie polemizowac, ale moja definicja slowa "musisz" oznacza, ze nic nie

> musze.

> Napisz prosze kto mi to "muszenie" nakazuje?

> Mozna napisac "powinienes", ale nie "musisz".

Tak zostałem poinformowany przez policial.gif podczas kontroli ok.gif

A czy trzeba czy nie wolę nie sprawdzac bo legalizacja kosztuje mnie 6 pln. rocznie ok.gif

Napisano

W fabii kombi siedzi sobie POD podłogą w bagażniku. Jest to zgodne z homologacją samochodu i raczej nie jest to podstawa do mandatu. icon_eek.gif Nie dajmy się zwariować. W punciaku też miałem gaśnicę w przestrzeni "bagażowej" - że tak zażartuję...

Kiedyś na szkoleniu BHP słyszałem, że zgodnie z przepisami kierowca jest obowiązany do posiadania apteczki. Problem w tym, że nikt nigdzie nie sprecyzował jakie wyposażenie ma wchodzić w skład tej apteczki. Efekt: możesz w pudełko po zapałkach włożyć plaster na odciski i narysować na opakowaniu krzyżyk - jesteś "kryty".

Coś mi się wydaje, że podobnie precyzyjnie można potraktować gaśnicę: butelka 0,7l z wodą i napisem gaśnica powinna załatwić "roszczenia" pana busted.gif

Jak zacznie mi się palić samochód to z całą pewnością nie będę szukał gaśnicy. Wożę w samochodzie o wiele cenniejsze memu sercu rzeczy / osoby, żeby się próbować bawić w strażaka. W razie czego uciekać byle prędzej, byle dalej... zabrawszy to co się da. A od ochrony przed następstwem spalenia samochodu to jest AC.

Pozdrawiam,

Pi_

Napisano

> tylko jak sie w nim nie miesci, wystaje poza auto i nie jest poprawnie oznakowana

Masz na myśli to, że poniższe trzeba na bagażniku nakleić? biglaugh.gif

22368.jpg

Napisano

> Tak zostałem poinformowany przez podczas kontroli

> A czy trzeba czy nie wolę nie sprawdzac bo legalizacja kosztuje mnie 6 pln. rocznie

Zajrzyj do FAQ autokącika... tam masz pisemne wypowiedzi policjantów iż nie trzeba.

Napisano
  • Autor

> Gaśnice musisz co rok legalizować[naklejka koszt ok.6 pln] ,niezależnie od daty ważności podanej

> przez producenta gaśnicy

legalizuj, legalizuj znaczy naklejaj naklejke?

Napisano

> Zajrzyj do FAQ autokącika... tam masz pisemne wypowiedzi policjantów iż nie trzeba.

Co więcej, nie istnieje przepis, który nakazuje okresową legalizacje gaśnic w prywatnych samochodach osobowych.

Zastanawiam się, skąd cytowany policjant wziął taką częstotliwość legalizowania (rok)?

Ponadto w zakresie badań technicznych jest sprawdzenie faktu posiadania gasnicy (dla pojazdów, które miec ją muszą) a nie sprawdzania jej legalizacji.

Napisano

> Tak zostałem poinformowany przez podczas kontroli

Było poprosić, żeby pokazał Ci PALCEM podstawę głoszenia takich bzdur.

> A czy trzeba czy nie wolę nie sprawdzac bo legalizacja kosztuje mnie 6 pln. rocznie

Plus czas na bujanie sie z tematem.

Napisano

> Było poprosić, żeby pokazał Ci PALCEM podstawę głoszenia takich bzdur.

A po kiego ,miałem wszystko w porządku ok.gif

> Plus czas na bujanie sie z tematem.

Jest temat jest zabawa ok.gif

Napisano

> legalizuj, legalizuj znaczy naklejaj naklejke?

Nie ja tylko diagnosta ok.gif

Napisano

i w ten sposób masz sprawną naklejkę a nie gaśnicę icon_eek.gif

Napisano

> i w ten sposób masz sprawną naklejkę a nie gaśnicę

Facet sprawdza wszystko a nie tylko przykleja naklejkę facepalm.gif

Napisano

> Facet sprawdza wszystko a nie tylko przykleja naklejkę

Wszystkiego nie sprawdzi, gdyż kompletne sprawdzenie, które może zweryfikowac sprawność to także próba zadziałania. Tylko po tej próbie gaśnica byłaby niezdatna do użytku, niestety.

Napisano

> Wszystkiego nie sprawdzi, gdyż kompletne sprawdzenie, które może zweryfikowac sprawność to także

> próba zadziałania. Tylko po tej próbie gaśnica byłaby niezdatna do użytku, niestety.

W tamtym roku wymienił proszek bo minęły trzy lata ok.gif

Napisano

> W tamtym roku wymienił proszek bo minęły trzy lata

Nie dość, że się dajesz naciągać na "obowiazkową" naklejkę to jeszcze wciśnięto Ci bajkę o przeterminowaniu proszku po trzech latach. Gaśnicę musisz posiadać sprawną i to wszystko o czym mówią przepisy dla samochodów osobowych.

Napisano

> Nie dość, że się dajesz naciągać na "obowiazkową" naklejkę to jeszcze wciśnięto Ci bajkę o

> przeterminowaniu proszku po trzech latach. Gaśnicę musisz posiadać sprawną i to wszystko o

> czym mówią przepisy dla samochodów osobowych.

Dobra daje się nabijać jak gaśnica i gitara ,stać mnie na to skromny.gif

Napisano

> Nie chcialbym niepotrzebnie polemizowac, ale moja definicja slowa "musisz" oznacza, ze nic nie

> musze.

offtopic.gif

Kiedy mój syn miał 7 lat, wyszedł w szkole na lekcji przez okno.

Po tym wszystkim Pani wychowawczyni oznajmiła mu - ojciec musi przyjść do szkoły!

I co usłyszała?

- tata niczego nie musi. Jedyne co tata naprawdę musi, to umrzeć!

Moja szkoła grinser006.gifhehe.gif

Napisano

> Kiedyś na szkoleniu BHP słyszałem, że zgodnie z przepisami kierowca jest obowiązany do posiadania

> apteczki.

zapytałeś na jakiej podstawie? mówimy o samochodach osobowych

Napisano

> zapytałeś na jakiej podstawie? mówimy o samochodach osobowych

skoro kolega wspomina o szkoleniu bhp to pewnie mówi o samochodach służbowych.

Napisano

> Jak zacznie mi się palić samochód to z całą pewnością nie będę szukał gaśnicy. Wożę w samochodzie

> o wiele cenniejsze memu sercu rzeczy / osoby, żeby się próbować bawić w strażaka. W razie

> czego uciekać byle prędzej, byle dalej... zabrawszy to co się da. A od ochrony przed

> następstwem spalenia samochodu to jest AC.

no żebyś się nie miał okazji zdziwić, kiedy ubezpieczyciel odmówi wypłaty, kiedy w spalonym wraku znajdzie gaśnicę, której nie użyłeś. powód? brak odpowiedniej dbałości (to tak, jak ci podwędzą brykę, a ubezpieczyciel wykaże, że nie była zamknięta - przyczyniłeś się więc do powstania szkody) - nie ma kasy hehe.gifwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystkiego nie sprawdzi, gdyż kompletne sprawdzenie, które może zweryfikowac sprawność to także

> próba zadziałania. Tylko po tej próbie gaśnica byłaby niezdatna do użytku, niestety.

co potwierdzilo sie w ubielgy piatek na szesc gasnic uzytych do gaszenia 20 letniego zlocistometalicznego golfa (ekipa w srodku byla mlodsza) 4 odpalily, straz pojawila sie dosc szybko juz przy ogniu w kokpicie

Napisano
  • Autor

> Nie dość, że się dajesz naciągać na "obowiazkową" naklejkę to jeszcze wciśnięto Ci bajkę o

> przeterminowaniu proszku po trzech latach. Gaśnicę musisz posiadać sprawną i to wszystko o

> czym mówią przepisy dla samochodów osobowych.

strazak poprawi, jesli to nieprawda: to nie kwestia proszku a spadku cisnienia do zera w hipermarketowych gasnicach - taka gasnica nie zadziala, naklejke mozna nakleic, czemu nie

Napisano

> co potwierdzilo sie w ubielgy piatek na szesc gasnic uzytych do gaszenia 20 letniego

> zlocistometalicznego golfa (ekipa w srodku byla mlodsza) 4 odpalily, straz pojawila sie dosc

> szybko juz przy ogniu w kokpicie

Taaa, bo to trzeba jeszcze wiedzieć jak tej gaśnicy użyć. Nie wystarczy tylko zerwać zawleczkę i nacisnąć spust.

Napisano
  • Autor

> Taaa, bo to trzeba jeszcze wiedzieć jak tej gaśnicy użyć. Nie wystarczy tylko zerwać zawleczkę i

> nacisnąć spust.

napisz jak kilogramowa gasnica razy 6 ugasic silnik, ktory plonie (a nie zdziwilbym sie, gdyby pompa wciaz podawalo paliwo)

Napisano

Heh a ja nie mam gasnicy w zadnym ze swoich samochodow i mi dobrze z tym 270751858-jezyk.gif

A wracajac do tematu - skoro producenci czesto montuja w bagazniku, to czemu mialby nie byc mozna jej wozic w bagazniku.

Napisano

> no żebyś się nie miał okazji zdziwić, kiedy ubezpieczyciel odmówi wypłaty, kiedy w spalonym wraku

> znajdzie gaśnicę, której nie użyłeś. powód? brak odpowiedniej dbałości

Bez przesady - obowiązek posiadania gaśnicy nie oznacza obowiązku bawienia się w strażaka zlosnik.gif

Napisano

> no żebyś się nie miał okazji zdziwić, kiedy ubezpieczyciel odmówi wypłaty, kiedy w spalonym wraku

> znajdzie gaśnicę, której nie użyłeś. powód? brak odpowiedniej dbałości (to tak, jak ci

> podwędzą brykę, a ubezpieczyciel wykaże, że nie była zamknięta - przyczyniłeś się więc do

> powstania szkody) - nie ma kasy

a jeśli byłem w szoku / ratowałem innych pasażerów / zabezpieczałem miejsce wypadku... dbałem o ważniejsze niż kawałek blachy rzeczy / osoby.

Znajomi z DE twierdzili swego czasu, że u nich po dostrzeżeniu ognia w samochodzie masz się od niego oddalić. Potencjalne koszty leczenia związane z ewentualnymi poparzeniami są większe niż te kilkanaście / dziesiąt keuro

A na marginesie. Wyobraź sobie wypakowane kombi które musisz rozpakować, żeby dotrzeć do gaśnicy zajmuje trochę czasu...

Zresztą, niech Koledzy strażacy ocenią skuteczność użycia klasycznej gaśnicy samochodowej w celu powstrzymania pożaru silnika.... Zdaje się, że pomaga jak umarłemu kadzidło.

Pozdrawiam,

Pi_

Napisano

> zapytałeś na jakiej podstawie? mówimy o samochodach osobowych

hmmmm no to chyba jak dzik w sosnę żem tego no przyładował....

BYĆ MOŻE chodziło tu o wymogi związane z wyposażeniem apteczek w zakładzie pracy.... nie pamiętam. oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.