Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

? polerka klosza lampy tylnej ?

Featured Replies

Napisano

Witajcie, pytanie kieruję głównie do posiadaczy soczewek domowej produkcji. Czym wyszlifować, o ile się da, tylne klosze lamp. O ile homologacja w przednich nabita jest od środka, to i ile pamiętam w tylnych nabita jest od zewnątrz, czy zatem dalej będą legalne? pytam bo mam pewien pomysł

Napisano

Ty ale tył to plastik. Więc tam szlifowanie odpada bo ciepło rozpuści klosz. Pozatym on nigdy już nie będzie przejrzysty

Napisano
  • Autor

> Ty ale tył to plastik. Więc tam szlifowanie odpada bo ciepło rozpuści klosz. Pozatym on nigdy już

> nie będzie przejrzysty

to co radzisz, aby zrobić go na gładko?

Napisano

> to co radzisz, aby zrobić go na gładko?

Chyba tylko nowy kupić frown.gif tylne klosze takie kruchutkie , ze strach zdejmować a co dopiero polerować frown.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba tylko nowy kupić tylne klosze takie kruchutkie , ze strach zdejmować a co dopiero polerować

jak mi pokażesz nowe, gładkie od środka klosze to będę (prawie) w niebie, niestety nigdzie takowych nie znalazłem

Napisano
  • Autor

> I nie znajdziesz takich. Z plastikiem nic nie zdziałasz. Bo każda ingerencja go jeszcze bardziej

> popsuje.

hm... skoro nie znajdę takich, ingerencja go popsuje... to czas zakupić/ wygrzebać w garażu jakiś stary, poniszczony klosz i nieco poeksperymentować smile.gif ale thx za wszelakie info

Napisano

Możesz próbować to nadtapiać tak aby się plastik rospuszczał i jednocześnie rozpływał . Znając życie to będzie się tylko palił i wyjdzie wielka buba. Kolejny pomysł to szlifowanie mechanicznie a potem podgrzewanie wierzchniej warstwy tak aby wyciągnąć przejrzystość z plastiku. Nie wiem czy wyraźnie napisałem rotfl.gif Ogólnie gra nie warta świeczki

Napisano
  • Autor

bardzo dobrze to ująłeś, zrozumiałem w pełni smile.gif

> Ogólnie gra nie warta świeczki

hm... czyli coś dla mnie smile.gif

Napisano

> Kolejny pomysł to szlifowanie

> mechanicznie

...a jakby to potem pomalować lakierem przeźroczystym?

nie będzie klarowne, ale efekt raczej bliski temu,

Napisano

> Ty ale tył to plastik. Więc tam szlifowanie odpada bo ciepło rozpuści klosz.

tak, szlifowanie maszynowe może wytworzyć nadmiar ciepła, ale ręcznie? hmm.gif

wnętrze klosza jest "usłane" takimi kosteczkami: na początek proponował bym usunąć je jakimś drapakiem, scyzorem, grzbietem ostrza noża do tapet (lub coś w ten deseń). po prostu mechanicznie zdrapać te cycky oink.gif aż do jednolicie matowej, w miarę płaskiej powierzchni. później papier ścierny odpowiednio stopniowany no i na koniec nieśmiertelna pasta TEMPO waytogo.gif tak ja to widzę. nie twierdzę, że będzie łatwo, ale spróbować kolega fenix może 30.GIF

> Pozatym on nigdy już nie będzie przejrzysty

hmm.gif może się jednak da? zawsze można pozostawić powierzchnię potraktowaną papierem 800 i siknąć bezbarwnym - powinno "nasycić" wszelkie zmatowienia.

Napisano
  • Autor

od jakiego papieru radzisz zacząć a na jakim skończyć?? bo mam dostęp do taniego w pracy, to bym sobie zakupił i się bawił, gdzieś mam stary, rozwalony klosz, na próby będzie dobry

Napisano

> od jakiego papieru radzisz zacząć a na jakim skończyć?? bo mam dostęp do taniego w pracy, to bym

> sobie zakupił i się bawił, gdzieś mam stary, rozwalony klosz, na próby będzie dobry

mam 2 klosze, z tym że są pęknięte (nie połamane)

chcesz to Ci dam w niedziele smile.gif

Napisano
  • Autor

> mam 2 klosze, z tym że są pęknięte (nie połamane)

> chcesz to Ci dam w niedziele

a bardzo chętnie przyjmę je w celach badawczych

Napisano

> a bardzo chętnie przyjmę je w celach badawczych

waytogo.gif

Napisano

> od jakiego papieru radzisz zacząć a na jakim skończyć?? bo mam dostęp do taniego w pracy,

150 - 200 do 800 w wersji sikania oink.gifbiglaugh.gif bezbarwnym, a jeśli polerować, to aż do 2000 włącznie + pasta. tak sądzę... hmm.gif

Napisano

kufa, fenix, nie masz co robić? 270751858-jezyk.gif ale ciekaw jestem efektu prac

połóż klosz na kuchence elektrycznej i się fajnie roztopi, oczywiście na papierze do pieczenia, z którym to zdejmiesz po przetopieniu i wystudzisz

jak wyygładzisz klosze, to światła będą świeciły punktowo, bo się nie rozproszy w kloszu

pomaluj żarówki i zobacz z daleka jak to wygląda, moze potem przeglądu nie przejść

to jest dobre do lamp typu lexus, gdzie wewnątrz jest lampa zasadnicza przykryta tylko bezbarwnym, gładkim kloszem

Napisano
  • Autor

> kufa, fenix, nie masz co robić? ale ciekaw jestem efektu prac

mam, licznik z albei się studzi po przymiarkach z temp. i paliwem, śruba rzymska i rurka leży w garażu, kawałek blachy też, do tego czarny materiał na boczki i nić również... gdzieś jeszcze jest wygłuszenie bagażnika oraz płyta na jego wyrównanie ale to po zaspawaniu w nim dziury, a i zapomniałem o listwach i krańcówkach do podświetlenia bagażnika i nóg z tyłu, oraz plastikach aby kable za radiem schować... tylko czasami weny brak smile.gif

> połóż klosz na kuchence elektrycznej i się fajnie roztopi, oczywiście na papierze do pieczenia, z

> którym to zdejmiesz po przetopieniu i wystudzisz

powiedzmy, że nie do końca rozumiem, ale coś w tym jest smile.gif

> jak wyygładzisz klosze, to światła będą świeciły punktowo, bo się nie rozproszy w kloszu

rozproszy się, mam białe lampy w środku (folia odblaskowa), a myślę nieco zmienić... zobaczę jeszcze dokładnie jak, nie wiem czy widziałeś jak obecnie wyglądają bez paru przegródek smile.gif

> pomaluj żarówki i zobacz z daleka jak to wygląda, może potem przeglądu nie przejść

a czemu miałby niby nie przejść?

> to jest dobre do lamp typu lexus, gdzie wewnątrz jest lampa zasadnicza przykryta tylko bezbarwnym,

> gładkim kloszem

hm... gdyby jeszcze były lexusy do uniaka smile.gif

Napisano

[ciach]

> rozproszy się, mam białe lampy w środku (folia odblaskowa), a myślę nieco zmienić... zobaczę

> jeszcze dokładnie jak, nie wiem czy widziałeś jak obecnie wyglądają bez paru przegródek

> a czemu miałby niby nie przejść?

A nie lepiej by tobie strzelić sobie baterię ledów zamiast żarówek, skoro i tak będziesz miał wygładzone klosze? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> [ciach]

> A nie lepiej by tobie strzelić sobie baterię ledów zamiast żarówek, skoro i tak będziesz miał

> wygładzone klosze?

a wiesz ile taka bateria ledów kosztuje, aby miała odpowiednią moc?? myślę, że to plany na inny czas... niemniej ciekawie by to wyglądało (chyba tak jakbym ostatecznie chciał)

ps. drupi zakładamy produkcję świateł, Ty przód, ja tył??

Napisano

Przyjrzyj się z bliska kloszowi od środka - nie zjedziesz tych ząbków na gładko skromny.gif

Napisano

Ja z ledami na tył poległem. Tzn jest segment na płytce drukowanej już gotowy i nawet był w lampie. Jakoś to do mnie jednak nie przemawiało. Wolę mieć spokojne sumienie i całą dupę w aucie. rotfl.gif

Napisano

> Witajcie, pytanie kieruję głównie do posiadaczy soczewek domowej produkcji. Czym wyszlifować, o ile

> się da, tylne klosze lamp. O ile homologacja w przednich nabita jest od środka, to i ile

> pamiętam w tylnych nabita jest od zewnątrz, czy zatem dalej będą legalne? pytam bo mam pewien

> pomysł

Nie - nie będą legalne.

każda zmiana tego typu powoduje utratę legalności.

pozdr

Napisano
  • Autor

> Nie - nie będą legalne.

> każda zmiana tego typu powoduje utratę legalności.

> pozdr

dziękuję Pawle jak zwykle za wyczerpującą odpowiedź, niemniej widać że zaliczam się do grona nielegalnie oświetlonych już teraz... :/

Edit: to zadam kolejne pytanie, jak uzyskać homologację na światła?

Napisano

mnie by się podobały ledy z tyłu uniaka slinka.gif kierunki z przodu też na ledach

Napisano

> tak, szlifowanie maszynowe może wytworzyć nadmiar ciepła, ale ręcznie?

> wnętrze klosza jest "usłane" takimi kosteczkami: na początek proponował bym usunąć je jakimś

> drapakiem, scyzorem, grzbietem ostrza noża do tapet (lub coś w ten deseń). po prostu

> mechanicznie zdrapać te cycky aż do jednolicie matowej, w miarę płaskiej powierzchni.

> później papier ścierny odpowiednio stopniowany no i na koniec nieśmiertelna pasta TEMPO tak

> ja to widzę. nie twierdzę, że będzie łatwo, ale spróbować kolega fenix może

> może się jednak da? zawsze można pozostawić powierzchnię potraktowaną papierem 800 i siknąć

> bezbarwnym - powinno "nasycić" wszelkie zmatowienia.

I potem jakieś lekkie puknięcie lub stłuczka i od nowa. zlosnik.gif

Ogólnie bez sensu.

Napisano

Tylko ja Cię Fenix błagam!!! Wywal ten drut z garażu i spróbuj bez druciarstwa 270635636-JUMP2.gifzeby.GIF

Lexusy z tyłu?-->gej, ledy-->poleci dowód. I tak masz już mega wypasik z tym szerokim kierunkiem. Weź po prostu wyczyść sobie klosze i ładnie wyklej środek jakąś taśmą alu, albo białą farbą (ponoć najepiej odbija światło) i jazda zeby.GIF.

A ja przyjmę wnętrze lampy lewej, bo się pokruszyła i jeżdżę bez pozycyjnego z lewej frown.gifpanic.gif

Napisano

czy za ledy z tyłu poleci dowód? chyba w tym przypadku nie będzie problemu

Napisano

> czy za ledy z tyłu poleci dowód? chyba w tym przypadku nie będzie problemu

Poka mi homologowane ledy do Uno na tył alien.gif

Napisano

jezdze z ledami w pozycyjnych z tylu od 2 lat, warunek ze schowane pod ori kloszem i zero problemow (nawet na przegladzie)

Napisano
  • Autor

wiesz, żarówki ledowe, a ledy samoróbki w paski pod kloszem to inna sprawa smile.gif

Napisano

> dziękuję Pawle jak zwykle za wyczerpującą odpowiedź, niemniej widać że zaliczam się do grona

> nielegalnie oświetlonych już teraz... :/

> Edit: to zadam kolejne pytanie, jak uzyskać homologację na światła?

kosztuje to tyle mamony że lepiej nie wiedzieć

Art. 68. 1. Producent lub importer nowego pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, motoroweru, tramwaju lub przyczepy oraz przedmiotów ich wyposażenia lub części jest obowiązany uzyskać na każdy nowy typ tych pojazdów świadectwo homologacji wydane przez ministra właściwego do spraw transportu.

2. Za producenta, o którym mowa w ust. 1, uważa się również podmiot dokonujący montażu lub zabudowy pojazdów.

3. Przepis ust. 1 dotyczy również instalacji przystosowującej dany typ pojazdu do zasilania gazem oraz sposobu jej montażu przez różne podmioty.

4. Świadectwo homologacji wydaje się na podstawie wyników badań homologacyjnych polegających na sprawdzeniu, czy dany typ pojazdu, przedmiot jego wyposażenia lub część odpowiadają warunkom określonym w:

1) przepisach art. 66;

2) regulaminach stanowiących załączniki do Porozumienia dotyczącego przyjęcia jednolitych wymagań technicznych dla pojazdów kołowych, wyposażenia i części, które mogą być stosowane w tych pojazdach, oraz wzajemnego uznawania homologacji udzielonych na podstawie tych wymagań, sporządzonego w Genewie dnia 20 marca 1958 r. (Dz. U. z 2001 r. Nr 104, poz. 1135 i 1136), przyjętych do stosowania przez Rzeczpospolitą Polską wraz ze zmianami obowiązującymi od daty wejścia ich w życie;

3) polskich normach przyjętych do obowiązkowego stosowania(4).

5. Minister właściwy do spraw transportu lub jednostka przez niego upoważniona może przeprowadzać kontrolę produkcji pojazdów, przedmiotów ich wyposażenia lub części objętych homologacją typu co do ich zgodności z warunkami określonymi w świadectwie homologacji.

6. Badania homologacyjne i kontrola zgodności produkcji są przeprowadzane na koszt producenta, importera lub podmiotu dokonującego montażu instalacji gazowej.

7. W przypadku produkcji danego typu pojazdu przez różne podmioty, badania homologacyjne przeprowadza się odrębnie dla każdej wersji typu pojazdu.

8. W razie zmiany warunków stanowiących podstawę wydania świadectwa homologacji, producent lub importer jest obowiązany uzyskać nowe świadectwo homologacji na dany typ pojazdu, przedmiot wyposażenia lub część.

9. W razie wprowadzenia zmian w typie pojazdu, przedmiocie wyposażenia lub części wpływających na zmianę warunków stanowiących podstawę wydania świadectwa homologacji, producent lub importer jest obowiązany uzyskać nowe świadectwo homologacji na dany typ pojazdu, przedmiot wyposażenia lub część.

10. Minister właściwy do spraw transportu cofa świadectwo homologacji w razie stwierdzenia, że pojazd, przedmiot wyposażenia lub część nie odpowiadają warunkom określonym w świadectwie homologacji.

11. Przepisy ust. 1-10 nie dotyczą pojazdu:

1) zabytkowego;

2) zbudowanego przy wykorzystaniu nadwozia, podwozia lub ramy konstrukcji własnej, którego markę określa się jako "SAM";

3) specjalnego lub używanego do celów specjalnych Sił Zbrojnych, Policji, Straży Granicznej, kontroli skarbowej, Służby Celnej, Służby Więziennej oraz straży pożarnej;

4) wyprodukowanego lub importowanego w ilości jednej sztuki rocznie.

12. Pojazdy, o których mowa w ust. 11 pkt 1 i 2, podlegają badaniu co do zgodności z warunkami technicznymi, które przeprowadza się na koszt wnioskodawcy.

13. Minister właściwy do spraw transportu, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw wewnętrznych i Ministrem Obrony Narodowej, uwzględniając w szczególności przepisy i porozumienia międzynarodowe w zakresie badań homologacyjnych, określi, w drodze rozporządzenia, warunki i tryb wydawania lub cofania świadectw homologacji, zakres i sposób przeprowadzania badań homologacyjnych, kontroli zgodności produkcji lub montażu z warunkami homologacji, wzory dokumentów związanych z homologacją oraz jednostki upoważnione do przeprowadzania badań homologacyjnych, kontroli zgodności produkcji lub montażu z warunkami homologacji.

14. Minister właściwy do spraw transportu, uwzględniając w szczególności konieczność zapewnienia bezpiecznego korzystania z pojazdów oraz zakres warunków technicznych pojazdów podlegających badaniu, określi, w drodze rozporządzenia, zakres i sposób przeprowadzania badań zgodności pojazdów z warunkami technicznymi, o których mowa w ust. 12, wzory dokumentów związanych z tymi badaniami oraz jednostki upoważnione do tych badań.

pozdr

Napisano
  • Autor

> kosztuje to tyle mamony że lepiej nie wiedzieć

jakoś nie widzę tutaj nic o kosztach... chyba żeby z Uno zrobić "SAM"

Napisano

> jakoś nie widzę tutaj nic o kosztach... chyba żeby z Uno zrobić "SAM"

Nawet gdy budujesz pojazd "SAM" to do jego budowy musisz użyć osprzętu, który posiada odpowiednią homologację, np.: nie możesz sobie zamontować lampy, którą sam zrobiłeś z jakiejś latarki tylko musisz zamontować lampę, która ma ściśle określone przeznaczenie i posiada odpowiednią homologację.

Napisano

Quote:

4. Świadectwo homologacji wydaje się na podstawie wyników badań homologacyjnych polegających na sprawdzeniu, czy dany typ pojazdu, przedmiot jego wyposażenia lub część odpowiadają warunkom określonym w: (...)

Kto zapłaci za przeprowadzenie badań homologacyjnych, sporządzenie całej dokumentacji itp.?

Napisano

> Quote:

> 4. Świadectwo homologacji wydaje się na podstawie wyników badań homologacyjnych polegających na

> sprawdzeniu, czy dany typ pojazdu, przedmiot jego wyposażenia lub część odpowiadają warunkom

> określonym w: (...)

> Kto zapłaci za przeprowadzenie badań homologacyjnych, sporządzenie całej dokumentacji itp.?

jak to kto?

Quote:

6. Badania homologacyjne i kontrola zgodności produkcji są przeprowadzane na koszt producenta, importera lub podmiotu dokonującego montażu instalacji gazowej.

czyli fenix8

pozdr

Napisano

zadzwoń i zapytaj oo tutaj

Na temat samów już Ci odpowiedzieli - to nie takie proste - poczytaj definicje sama.

pozdr

Napisano

Podsumowując to wszystko. Jeśli chcesz coś dłubać na własną rękę w fabrycznych lampach. Nie masz miliona Euro na atesty czy inne homologacje. To zapomnij o legalności. spineyes.gif

Napisano

> I nie znajdziesz takich. Z plastikiem nic nie zdziałasz. Bo każda ingerencja go jeszcze bardziej

> popsuje.

A jednak da się coś zrobić z plastikiem smile.gif

Robiłem to kilka miesięcy temu:

9d32e3191e41cc2cm.jpg

Jak na razie to tylko próba i jestem pewien, że da się klosz wypolerować na gładko. Tutaj kończyłem papierem 80 w dodatku robiłem bardzo niedokładnie i na gładko wypolerowany jest tylko środek. Zacząć można kamieniem na wiertarce (przy czym trzeba uważać bo wiertarka lubi ściągnąć na miejsce którego nie chcemy polerować) albo pilnikiem. Później zostaje już tylko papier ścierny, najlepiej wodny. W zależności od efektu jaki dała obróbka zgrubna możemy zacząć np 60 a następnie coraz drobniejszym. Ja planowałem skończyć 2000 a następnie pastą.

Jak może kiedyś wpadną jakieś klosze to się jeszcze z tym pobawię.

• 2 miesiące później...
Napisano

ostatnio widziałem dość ciekawy i niskobudżetowy sposób na poprawę świateł stopu, moze się komuś zechce i przyda

z włącznika stopu przez diodę na zasilanie przekaźnika tylnych przeciwmgielnych, w drugą stronę prąd nie popłynie wink.gif

Napisano
  • Autor

JFK ma tak w golfie jak dobrze pamiętam...

Napisano

> a wiesz ile taka bateria ledów kosztuje, aby miała odpowiednią moc??

kiedyś miałem ledy,tyle że przez odblask na kloszu w dzień nie było widać że wogóle są światła,w nocy fajnie to wyglądało (inaczej)

Napisano

> JFK ma tak w golfie jak dobrze pamiętam...

Każdy gofer 2 tak ma...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.