Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wycieraczki

Featured Replies

Napisano

Witam >

Jak w Stilo zdjąć plastikową pokrywę wycieraczek???

Przestała działać przednia lewa wycieraczka a aso wyceniło naprawę na 800 PLN. Po wstepnym zapoznaniu sie z problemem - odchylając tylko plastik sprzed szyby - stwierdziłem że ramię łaczące silnik wycieraczek z lewym ramieniem po prostu spadło z bolca - po włożeniu działa jak nowe ale trzeba by się do tego dobrze dobrać i jakos zabezpieczyc przed spadaniem. Plastik trzyma sie gdzies przy szybie i nie mogę go ruszyć.

Napisano

1. wyciągasz zapinki plastikowe (jak dobrze pamiętam 3 szt) kup sobie nowe od razu bo często się urywają

2. ściągasz ramiona wycieraczek

3. od strony szyby delikatnie podważasz i wyciągasz z zaczepu podszybie

Pozwolę sobie uzupełnić post autora o jego późniejszą wypowiedź

Quote:

spinka do podszybia to

14591987 - kosztuje coś koło 0,78 EUR

potrzebne 3 szt

cena za szt

pzdr

tomtom

Napisano

> 1. wyciągasz zapinki plastikowe (jak dobrze pamiętam 3 szt) kup sobie nowe od razu bo często się

> urywają

> 2. ściągasz ramiona wycieraczek

> 3. od strony szyby delikatnie podważasz i wyciągasz z zaczepu podszybie

Potwierdzam wersję kolegi, przerabiałem to, zapinki są 3.

Dodam tylko abyś uważał jak będziesz sciągał ramiona, u mnie bardzo mocno się trzymały, przy podważaniu śrubokrętem trzeba uważać żeby szyby nie uszkodzić.

Dla ułatwienia można ściągnąć tą uszczelkę.... między tym plastkikiem a komorą silnika, przynajmniej u mnie ona nie była przyklejona i ją wyciągnąłem, co znacznie ułatwiło wyciągnięcie plastiku.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie.

Aby tam zajrzeć zerwałem właśnie te plastikowe zapinki i uszczelkę i udało mi się na tyle podnieść sołonę alby wsadzić rękę. Pytanie jak trzymaja te zatrzaski pod szybą i w którą stronę mają odpuścić.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam ponownie.

> Aby tam zajrzeć zerwałem właśnie te plastikowe zapinki i uszczelkę i udało mi się na tyle podnieść

> sołonę alby wsadzić rękę. Pytanie jak trzymaja te zatrzaski pod szybą i w którą stronę mają

> odpuścić.

> Pozdrawiam

Eee, ja tam zatrzasków nie kojarzę, od strony komory silnika trzymają się na tych 3 zatrzaskach, a od szyby na ramionach, żeby wyciągnąć plastik musisz ściągnąć ramiona.... (są one przykręcone w punkcie obrotu ramienia, trzeba ściągnąć tą plastikową kopułkę i tam jest nakrętka).

Napisano

nie tyle zatrzaski, co jedna listwa. z założenia przypomina to zamykanie woreczków wielokrotnego użytku (tyle że trzyma znaaacznie mocniej)

zacznij ciągnąć od jednej strony, byle z umiarem tuk.gifwink.gif

Napisano

> Witam ponownie.

> Aby tam zajrzeć zerwałem właśnie te plastikowe zapinki i uszczelkę i udało mi się na tyle podnieść

> sołonę alby wsadzić rękę. Pytanie jak trzymaja te zatrzaski pod szybą i w którą stronę mają

> odpuścić.

> Pozdrawiam

tam nie ma zatrzasku

tam jest po prostu na wcisk wciśnięte

podważ z jednej strony i ciąg do góry

samo ci wyjdzie

tylko jak napisałem ściągnij najpierw ramiona

a po ściągnięciu wyczyść dobrze szczelinę i podszybie plastikowe w miejscu wtykowym

Napisano

> tam nie ma zatrzasku

> tam jest po prostu na wcisk wciśnięte

> podważ z jednej strony i ciąg do góry

> samo ci wyjdzie

> tylko jak napisałem ściągnij najpierw ramiona

> a po ściągnięciu wyczyść dobrze szczelinę i podszybie plastikowe w miejscu wtykowym

To ja się podłączę do tematu. U mnie już lewa wycieraczka zaczyna sobie dość głośno pracować (tak dziwnie chrobocze). W weekend zamierzam zabrać sięza te wycieraczki. Co tam najlepiej przesmarować, żeby nie trzeszczało i jakim smarem najlepiej. Może możecie coś polecić?

pozdrawiam

Napisano

przesmarowanie nic ci prawdopodobnie nie da, passed_out.gif tulejki w środku się wyrobiły i jest luz, przerabiałem to zimową porą busted.gif u mie pomogła zamiana tulejki dolnej z górną, winner.gif ktoś pisał że te tulejki pasują od ciękola osobiście nie sprawdzałen spy.gif

Napisano

> przesmarowanie nic ci prawdopodobnie nie da, tulejki w środku się wyrobiły i jest luz,

> przerabiałem to zimową porą u mie pomogła zamiana tulejki dolnej z górną, ktoś pisał że te

> tulejki pasują od ciękola osobiście nie sprawdzałen

Luzu nie ma żadnego, we wcześniejszych postach czytałem ze chlopaki smarowali różnymi smarami, chciałbym wiedziec jaki zdaje najlepiej egzamin. Podobno z teflonem niezle sie sprawdzaja

pozdrawiam

Napisano

mam ten sam problem z lewą wycieraczką :/ Przez jakiś czas było cicho, teraz znów szaleje

Napisano

> Luzu nie ma żadnego, we wcześniejszych postach czytałem ze chlopaki smarowali różnymi smarami,

> chciałbym wiedziec jaki zdaje najlepiej egzamin. Podobno z teflonem niezle sie sprawdzaja

> pozdrawiam

Imo, byle czym przesmarować, byle by było tłuste, albo jakiś gęsty olej, albo najzwyklejszy smar, to nie piasta koła nie trzeba cudować, byle by było ślisko i nie wpuszczało wody wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> mam ten sam problem z lewą wycieraczką :/ Przez jakiś czas było cicho, teraz znów szaleje

U mnie tez skrzypi, ale tylko jak pada, czyli póki woda sie nie dostanie do jej łożyskowania.

Napisano

> mam ten sam problem z lewą wycieraczką :/ Przez jakiś czas było cicho, teraz znów szaleje

Mi też czasem terkocze, psikam wtedy w tą ośkę wd40 albo (lepiej) smarem teflonowym w sprayu i jest cisza na pół roku.

Napisano

> U mnie tez skrzypi, ale tylko jak pada, czyli póki woda sie nie dostanie do jej łożyskowania.

U mnie jest dokładnie tak samo, jak robiłem test gdzei to skrzypi "na sucho" gdy nie padałoto nic nie skrzypiało terkotało itp. czyli eidac z tege trzeb zdjąć to podszybie i przesmarować dziadostwo

Napisano

czyli eidac z tege trzeb zdjąć to podszybie i przesmarować

> dziadostwo

najlepiej zdemontować cała wycieraczke (napęd), wyczyscic i przesmarowac. bedzie spokoj na lata

• 1 rok później...
Napisano

Podepnę się do tematu. MOje wycieraczki namokrym zaczęły nieco "trzeszczeć" POstanowiłem zdjąc podszybie przesmarowałem cięgna. Poskladałem wszsytko i z podszybie nieco odstaje nie zwróciłem uwagi jak było wcześniej. Ale jakosnie chce się ten cały plastik wpasować. Zna ktos taki przypadek jest jakis sposób na to?

Napisano

znam wielu ktorzy grzebali i juz nie wrocili do fabrycznego polozenia. Wyjatkowo upierdliwy temat. Tymabrdziej ze trzeba przylozyc mlotek.gif wzdluz tej rynienki zeby wskoczylo. Jeden ruch za duzo i szyba 30.GIF Mozna sie uprzec i wyczyscic rynienke na tiptop i moze nawet napchac tam jakiegos srodka smarnego zeby nie mocowac sie z rynienka.

Nie ma na to sposobu. Trza miec : czas, wprawe i cierpliwosc... i moze uda ci sie to jako tako do kupy 20.GIF

Napisano

Ja to rozbierałem - bez problemu daje się złożyć jak było, ale jest ten plastik

trochę upierdliwy. Najbardziej wkurzają te "jednorazowe" klipsy zatrzaskowe.

Napisano

Czyli rozumiem że muszę pougniatać może się spasuje. Zdejmę jeszcze raz i popróbuję.

Napisano

> Czyli rozumiem że muszę pougniatać może się spasuje. Zdejmę jeszcze raz i popróbuję.

Wyczyść dobrze szczelinę w szybie i zatrzask w plastiku po założeniu dociskaj mocno ale z wyczuciem na wysokości mocowania to powinno wskoczyć jak fabrycznie - przerabiałem to i będzie ok.gif

Napisano

> Ja to rozbierałem - bez problemu daje się złożyć jak było, ale jest ten plastik

> trochę upierdliwy. Najbardziej wkurzają te "jednorazowe" klipsy zatrzaskowe.

eeee, na spocie kiedyś porównywaliśmy.. nikt kto miał ściągane nie ma idealnie...

Napisano

> eeee, na spocie kiedyś porównywaliśmy.. nikt kto miał ściągane nie ma idealnie...

Obadamy następnym razem. Jeszcze ten odstęp od tylnych lamp do zderzaka

muszę sobie porównać w kilku autach. Nie wiesz może czy w ASO dostanę te

"jednorazowe" klipsy?

Napisano

> Obadamy następnym razem. Jeszcze ten odstęp od tylnych lamp do zderzaka

> muszę sobie porównać w kilku autach.

Czyli na następnym spocie będziesz cfaniaczek.gif

>Nie wiesz może czy w ASO dostanę te "jednorazowe" klipsy?

I Ty tam byłeś... swiety.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Panowie odgrzeję kotleta - pisaliście tutaj o lewej wycieraczce. Dla odmiany w moim traktorku dzisiaj padła prawa wycieraczka (ta od strony pasażera). Jest luźna, mogę ręcznie nią ruszać po szybie. Po powrocie z pracy muszę się za nią zabrać - czego się spodziewać? W co się zaopatrzyć - póki sklepy są otwarte (oprócz jednorazowych zapinek).

Napisano

pewnie spadła z mechanizmu, wystarczy ja nasadzić z powrotem i zabezpieczyć, by znów nie spadła

Napisano

Dokładnie to co Morgan napisał;

Ktoś z AK przewiercał małym wiertłem trzpień i zakładał zawleczkę tak by cięgno już nie miało możliwości spaść.

285664111-5.jpg

bez zawleczki ... mam nadzieję, że nigdy nie będzie potrzebna.

Napisano

podwieszony ZTS - konserwacja by JA biglaugh.gif

małe wiertełko albo dwa ( ja złamałem 2 sztuki u Z_mazur w aucie ) kawałek zawleczki, duuużo cierpliwości i ostrożności przy demontażu ramion.

Napisano

niezły cyrk, już się cieszę na samą myśl o spędzeniu wieczoru w garażu sciana.gif

dziękuję chłopaki za odzew

Napisano

mi to zajęło jakieś 30 minut. Dodatkowo plastikowe podszybie leży jakby fabryka je zakładała, mimo iż po poprzednim właścicielu po prostu była tylko nałożona, na miejsce gdzie miała być

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.