Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Astra G] Temperatura silnika

Featured Replies

Napisano

zauwazylem ze po jakiejkolwiek przejazdzce, po zgaszeniu auta, temperatura rosnie.

wentylator sie wtedy uruchamia.

czy silnik oddaje jescze temperature? wzrost cisnienia? czy cos z plynem nie tak?

Napisano

> zauwazylem ze po jakiejkolwiek przejazdzce, po zgaszeniu auta, temperatura rosnie.

> wentylator sie wtedy uruchamia.

> czy silnik oddaje jescze temperature? wzrost cisnienia? czy cos z plynem nie tak?

Miałem podobne objawy z tym że wentylator się nie odpalał.

Na 99% masz zwalony termostat na otwartym obiegu.

Płyn krąży non stop na dużym obiegu podczas jazdy i dopiero na postoju gdy pompa przestaje pracować

czujnik jest w stanie odczytać realną temperaturę i dlatego masz ją wyższą niż przed zgaszeniem silnika.

pzdr

Napisano

> ... po zgaszeniu auta, temperatura rosnie.

> wentylator sie wtedy uruchamia.

Wentylator nie ma prawa włączyć się po wyłączeniu auta.

Chyba, że z tym silnikiem w AG jest inna instalacja elektryczna.

Napisano

> Wentylator nie ma prawa włączyć się po wyłączeniu auta.

> Chyba, że z tym silnikiem w AG jest inna instalacja elektryczna.

W Astrze G wentylator może pracować jeszcze pewien czas po wyłączeniu silnika.

Napisano

> W Astrze G wentylator może pracować jeszcze pewien czas po wyłączeniu silnika.

potwierdzam, i nie tylko w astrze G ale i w F, nissanach, toyotach, VW i wielu innych pojazdach samochodowych wentylator chłodnicy może pracować po wyłączeniu silnika, zapłonu, (również jakiś czas po opuszczeniu/zamknięciu auta). Dzieje się tak jak ma za wysoką temperaturę. W okolicach chłodnicy jest nawet naklejka z ostrzeżeniem że wentylator (chłodnicy) może się włączyć w każdej chwili.

Napisano

> potwierdzam, i nie tylko w astrze G ale i w F, nissanach, toyotach, VW i wielu innych pojazdach

> samochodowych wentylator chłodnicy może pracować po wyłączeniu silnika, zapłonu

A powiedz: skąd w Astrze F weźmie prąd coby pracować po wyłączeniu zapłonu, skoro jest podłączony do magistrali 15a czyli "po stacyjce" ?

Pozdroofka

Napisano

> potwierdzam, i nie tylko w astrze G ale i w F, nissanach, toyotach, VW i wielu innych pojazdach

> samochodowych wentylator chłodnicy może pracować po wyłączeniu silnika, zapłonu, (również

> jakiś czas po opuszczeniu/zamknięciu auta). Dzieje się tak jak ma za wysoką temperaturę. W

> okolicach chłodnicy jest nawet naklejka z ostrzeżeniem że wentylator (chłodnicy) może się

> włączyć w każdej chwili.

No to moja "G" jakaś znakiem tego nietypowa.

Wentylatory są podłączone jak pisze Lelek do linii po zapłonie.

Napisano

> dopiero na postoju gdy pompa przestaje

> pracować

> czujnik jest w stanie odczytać realną temperaturę i dlatego masz ją wyższą niż przed zgaszeniem

> silnika.

> pzdr

bzdura

Czujnik odczytuje temperaturę krążącego płynu bez problemu.

Chodzi o to, że jak pompa przestaje pracować- płyn przestaje krążyć i powiedzmy ten 1 litr płynu, który jest aktualnie w najcieplejszej okolicy (gdzieś przy cylindrach czy w głowicy) musi sam na siebie przyjąć ciepło emitowane z tych elementow, dlatego jego temperatura rosnie bardziej niż w czasie pracy silnika, kiedy to w tych najcieplejszych miejscach co chwilę jest inny płyn (dzięki krążeniu wymuszonemu pracą pompy)

Napisano

> do linii po zapłonie.

W dieslach wentylatory są podłaczone do modułu chłodzenia, bez względu na to, czy mają klimę, czy nie... Tak wynika ze schematów... Pozdr.

Napisano

Ten temat wywołał taką refleksję (mowa o Astrze G noPb z klimą): jesli czujnik temperatury informuje ECM o temperaturze silnika, to ECM wydaje polecenie do modułu chłodzenia, aby ten właczył wentylatory. Jesli temperatura na czujniku spadnie, to ECM wyda polecenie wyłączenia wentylatorów. Bez ECM moduł chłodzenia nie wie, jaka jest temperatura!

284074918-chlodzenie-scematblokowy.JPG

Tak się dzieje, gdy silnik jest uruchomiony.

Tak z pewnością też się dzieje, gdy silnik jest zatrzymany i zapłon jest włączony (zasilanie linii "15").

Być może, tak tez jest, gdy zapłon jest wyłączony, bo oba moduły mają zasilanie z linii "30", więc teoretycznie mogą jeszcze pracować.

Tylko co będzie, gdy odetniemy na postoju linię "30" od ECM (ja tak mam, odcina po 30s od wyłaczenia zapłonu - LPG)?

Czy:

- po zgaszeniu b. gorącego silnika, wyłaczeniu zapłonu i odcięciu zasilania ECM wentylatory Włączą się?

- po zgaszeniu b. gorącego silnika przy właczonych wentylatorach, wyłaczeniu zapłonu i odcięciu zasilania ECM wentylatory WYłączą się, tylko kiedy (moduł chłodzenia ma zasilanie "30", więc włączone wentylatory powinny jeszcze pracować)?

Muszę wykorzystać najbliższe upały i sprawdzić doświadczalnie... A może ktoś już to wie?

Pozdr.

post-65098-14352509314979_thumb.jpg

Napisano

- po zgaszeniu b. gorącego silnika przy właczonych wentylatorach, wyłaczeniu zapłonu i odcięciu zasilania ECM wentylatory WYłączą się,

U mnie tak jest.Raz kiedyś zgasiłem motor jak chodziły wentylatory i wszystko się wyłączyło.

Od tej pory zawsze czekam aż wentylator od chłodnicy przestaje pracować i wtedy wyłączam zapłon i wyjmuje kluczyk.

Ale muszę nadmienić iż w/w sytuacja w trakcie eksploatacji od lutego 2004r. miała może z 5 razy miejsce / przy dużych upałach i dodatkowo przy zmianie prędkości z podróżnej na stojącą /.

Napisano

Ja w swojej G mam tak i chyba wszyscy tak powinni mieć, bez względu na temperaturę gdy wyłączam zaplon i wyjmuję kluczyk to wentylator się wyłącza, bo jaki sens jest w włączonych wentylatorach jak brak jest obiegu cieczy w bloku silnika.

Napisano

Oba sterowniki mają podłączoną linię 30, tylko dlatego, że zasila ona (przez przekaźniki) prądożerne elementy, czyli - w tym przypadku - wentylatory.

Zapłon włączony - wentylatory mogą pracować.

Zapłon wyłączony - wentylatory stoją.

Napisano

> Oba sterowniki mają podłączoną linię 30, tylko dlatego, że zasila ona (przez przekaźniki)

> prądożerne elementy, czyli - w tym przypadku - wentylatory.

Podobnie jest w eFkach, jeśli wiatrak jest sterowany przekaźnikami (dwa stopnie). Owszem styki robocze przekaźnika zapodają na wiatraki prąd z magistrali 30, ale co z tego jak cewki przekaźników są wpięte "po stacyjce" (masę zapodaje termowłącznik w chłodnicy).

Pozdroofka

Napisano

> Zapłon włączony - wentylatory mogą pracować.

> Zapłon wyłączony - wentylatory stoją.

Potwierdzam - dziś sprawdziłem: po wyłączeniu silnika przy włączonych wiatrakach - natychmiast przestają wirować. Po włączeniu zapłonu - wirują ponownie.

Logiczne jest, że nie mogą wirować przy wyłączonym zapłonie, bo przy czujniku temperatury umieszczonym na korpusie silnika i przy braku obiegu wody, wirowałyby bardzo długo i bez sensu, aż silnik sam nie ostygnie poniżej 90*C...

Pozdr.

Napisano

> Potwierdzam - dziś sprawdziłem: po wyłączeniu silnika przy włączonych wiatrakach - natychmiast

> przestają wirować.

A u mnie jest tak, że po wyłączeniu zapłonu wiatrak jeszcze przez pewien czas potrafi pracować. Po zaparkowaniu gdy idę otworzyć bagażnik to jest dziwne wrażenie, gdy dmucha po nogach gorącym powietrzem. Aha, w moim samochodzie nie ma klimy. Mój samochód jest jednak dziwny, bo np. sygnał o prędkości bierze ze skrzyni biegów (nie mam ABS), a nie tak jak w większości G z piasty koła - może dlatego tak ma z wiatrakami.

Napisano

Za pewne nie masz też modułu chłodzenia. Przekaźniki wentylatora są sterowane bezpośrednio przez ECU.

Napisano

> bzdura

> Czujnik odczytuje temperaturę krążącego płynu bez problemu.

Może i bzdura ale po wymianie termostatu wskazówka przestała "wariować".

Przed wymianą temperatura osiągała max ~60 stopni a po chwilowym postoju po włączeniu zapłonu pokazywała ~ 90 przez chwilkę i spadał znów do 60.

pzdr

Napisano

przy czujniku temperatury

> umieszczonym na korpusie silnika i przy braku obiegu wody, wirowałyby bardzo długo i bez

> sensu, aż silnik sam nie ostygnie poniżej 90*C...

> Pozdr.

Gwoli ścisłości - wentylator sterowany jest włącznikiem termicznym umieszczonym w chłodnicy. Więc po wyłączeniu zapłonu, wentylator jeśliby pracował to pracowałby do czasu spadku temperatury w chłodnicy. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury w chłodnicy włącznik termiczny odcina zasilanie wentylatora. Z reguły wentylator, jeśli pracuje po wyłączeniu zapłonu, działa ok. 30 sek.

Napisano

> Gwoli ścisłości - wentylator sterowany jest włącznikiem termicznym umieszczonym w chłodnicy.

Rozumowanie słuszne w odniesieniu do AF. W AG (a o tym jest ten wątek)

jest trochę inaczej. Schemat blokowy z uwzględnieniem modułu chłodzenia

przedstawił już wcześniej kolega master22221. Jeżeli wentylator

sterowany jest bezpośrednio przez ECU (u mnie tak jest)

to wygląda to tak:

284076784-wiatrak_2.JPG

post-73232-14352509317029_thumb.jpg

Napisano

O żesz facepalm.gif pomroczność jasna cool.gif nie zwróciłem uwagi że chodzi o AG. To wszystko przez ten upał. Wybaczcie skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.