Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wystrzelony airbag a przegląd rejestracyjny

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak w temacie, czy wystrzelone airbagi (widoczne pęknięcia na kierownicy i konsoli po poduszkach) mają wpływ na dopuszczenie lub odrzucenie auta na pierwszym przeglądzie rejestracyjnym?

Auto sprawne technicznie, jeżdżące. Jedyny niuans to brak poduszek, bo przy strzale pęka konsola (nie ma zaślepki) a takową konsolę troche trudno w przyzwoitej cenie dostać.

Napisano

mi nigdy nie robili problemu...miałem poduchę w kierownicy wystrzeloną...zaślepka na kierownicy została sklejona tak, żeby było widać, że nie ma poduchy...

i nikt nic nie mówił...

chociaż jak z innym samochodem podjechałem i się świeciła lampka SRS to coś tam gadał gość pod nosem...

Napisano

Kiedyś świeciła mi się kontrolka poduchy - diagnosta marudził.

Drugim razem doczepił się do braku tylnej wycieraczki niewiem.gif

Napisano

Zależy od humoru diagnosty.

Np. na ul. Adwokackiej jest 2 diagnostów, jeden jest wyluzowany, zna mnie bo często do niego wpadam i szukam dziury w całym(mam alergię na stuki w zawieszeniu), nigdy nie miałem najmniejszych problemów z nim(fakt, że auto zawsze sprawne).

Ostatnio akurat kończył zmianę i przegląd robił drugi koleś, auto było w praktycznie idealnym stanie, praktycznie całe zawieszenie i hamulce wymienione 2-3 tygodnie wcześniej... koleś doczepił się do pierdzącego łącznika elastycznego w wydechu i marudził(wiedziałem, że lekko pierdzi, ale ponieważ nie było to uciążliwe a czasu nie miałem to...), ale puścił.

Formalnie może Cię upupić za niesprawny system bezpieczeństwa biernego, czy to zrobi to loteria. Układ jest bardzo prosty, przegląd kosztuje 98zł a bardzo dużo pracy przy tym nie ma, jak pójdzie fama w mieście, że trudno przejść przegląd w konkretnej stacji diagnostycznej to spadną im obroty, więc...

Pozdrawiam BAS

Napisano

wszystko wszystkim ale bez poduszki kierowcy też bym nie podbił przeglądu... no ale nie jestem diagnostą.

Napisano
  • Autor

pytam, bo gdzieś mi sie obiło że niby nie musi być sprawna.

A jeżeli musi, to na jakiej podstawie prawnej.

Ale wniosek taki, że muszę pogmerać w rozporządzeniu.

30.GIF

Napisano

> pytam, bo gdzieś mi sie obiło że niby nie musi być sprawna.

> A jeżeli musi, to na jakiej podstawie prawnej.

> Ale wniosek taki, że muszę pogmerać w rozporządzeniu.

nie przejdziesz przeglądu z wystrzelonymi poduchami, przynajmniej oficjalnie.. to samo jak Cie policja zatrzyma i masz wystrzelone poduchy- zabierają dowód.

Napisano

> policja zatrzyma i masz wystrzelone poduchy- zabierają dowód.

Tak. Jak masz 18 lat i sie ich boisz hahaha.gif

M.

P.S.

Moze podasz podstawe prawna, bo czytajac rozporzadzenie, to o ile pas sie normalnie zwija, to i diagnosta i policja moze skoczyc zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

dokładnie to widać zarówno w rozporządzeniu ws. warunków technicznych pojazdów i wyposażenia jak i w rozporządzeniu dot. zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych.

mają być pasy i przymocowane fotele

Napisano

.

> Moze podasz podstawe prawna, bo czytajac rozporzadzenie, to o ile pas sie normalnie zwija, to i

> diagnosta i policja moze skoczyc

Podstawy prawnej nie podam, ale miałem mareę ze zbocznikowaną lampką kontrolną airbag. Przylukał to diagnosta, że zapala się i gaśnie razem z lampką smarowania i nie chciał przedłużyc przeglądu. Na moje protesty, że jeżdżą marychy fabrycznie bez poduch odpowiedział, że mój samochód ma homologację z poduchami i system AIRBAG jako taki musi byc sprawny ponieważ w przeciwnym wypadku samochód nie spełnia wymogów homologacji i jako taki nie może byc dopuszczony do ruchu.

Napisano

> wszystko wszystkim ale bez poduszki kierowcy też bym nie podbił przeglądu... no ale nie jestem

> diagnostą.

To dobrze że diagnostą nie jesteś zlosnik.gif Żaden fiat 126P wobec tego by przeglądu u ciebie nie przeszedł za brak poduszki czerwona.gif Może jeszcze jakiś dodatkowy argument - panie nogi macie za blisko przedniego kawałka plastiku przypominającego zderzak w prawdziwych samochodach.

Nie widzę powodu dlaczego by wystrzelona poduszka powodowała nie przejścia samochodu przez przegląd techniczny. Wydaje mi się jednak że ma to odniesienie wyłącznie do samochodów które przechodziły badania homologacyjne nie posiadając poduszkę powietrzną w seryjnym wyposażeniu (czyli w których poduszkę można było nabyc jako opcje przy zakupie)

Napisano

> To dobrze że diagnostą nie jesteś

według mnie jeśli coś jest w aucie to powinno działać, a już na pewno takie podstawowe wyposażenie jak poduszka powietrzna, no ale jak już uzgodniliśmy nie jestem diagnostą wiec się nie znam:)

Napisano

Cytaty z tego wątku:

Quote:

mi nigdy nie robili problemu...miałem poduchę w kierownicy wystrzeloną.

Quote:

Kiedyś świeciła mi się kontrolka poduchy

Quote:

miałem mareę ze zbocznikowaną lampką kontrolną airbag

Quote:

Nie widzę powodu dlaczego by wystrzelona poduszka powodowała nie przejścia samochodu przez przegląd techniczny

Normalnie zamiast coś pisać pozostaje tylko wstawić nową emotkę: facepalm.gif

Napisano

> Normalnie zamiast coś pisać pozostaje tylko wstawić nową emotkę:

To Polska przeca.

Poza tym przecież dobremu kierowcy poduszki nie są potrzebne, a prawdopodobnie nawet przeszkadzają - zwiększają masę auta.

oink.gif

Napisano

> To Polska przeca.

> Poza tym przecież dobremu kierowcy poduszki nie są potrzebne, a prawdopodobnie nawet przeszkadzają

> - zwiększają masę auta.

A co obecnosc poduszek ma wspolnego ze sprawnoscia trechniczna pojazdu?

Czy Wy aby nie popadacie w skrajnosci?

Jak obecnosc poduzsski czy jej brak wplywaja na bezpieczenstwo kierowcy i innych?

Czy to, ze jadacy z przeciwka nie ma püoduszki naraza Cie na jakies ryzyko czy cos? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Jak obecnosc poduzsski czy jej brak wplywaja na bezpieczenstwo kierowcy i innych?

nieeee.... to poduchy przecież nawet pogarszają bezpieczeństwo kierowcy i innych... rotfl.gif

OMG panic.gif

Napisano

> Jak obecnosc poduzsski czy jej brak wplywaja na bezpieczenstwo kierowcy i innych?

Kierowcy? No tak, troszkę wpływa spineyes.gif

> Czy to, ze jadacy z przeciwka nie ma püoduszki naraza Cie na jakies ryzyko czy cos?

Na ryzyko zwiększonej składki zdrowotnej / zwiększenia wypłat zasiłków pogrzebowych. Strasznie tego nie lubię.

Napisano

> nieeee.... to poduchy przecież nawet pogarszają bezpieczeństwo kierowcy i innych...

> OMG

sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Dostrzegasz roznice miedzy systemami i rozwiazaniami ktore pilnuja bezpieczenstwa aktywnie i tymi, ktore sa pasywne?

Mozesz mi wyjasnoc jak pasywny system wplywa na bezpieczenstwo ruchu i w jaki sposob auto bez poduszki zagraza innym uczestnikom ruchu?

Napisano

> Kierowcy? No tak, troszkę wpływa

Nie, nie wplywa wcale. Bezpieczenstwo kierowcy i innych uczestnikow ruchu jest takie samo - niezaleznie od obecnosci i sprawnosci poduchy.

Bezpieczenstwo kierowcy w czasie wypadku to juz inna sprawa.

Napisano

> Nie, nie wplywa wcale. Bezpieczenstwo kierowcy i innych uczestnikow ruchu jest takie samo -

> niezaleznie od obecnosci i sprawnosci poduchy.

Na tej zasadzie to samochód mógłby nie mieć hamulców - nie są potrzebne dopóki... nie są potrzebne - w końcu w wielu przypadkach można się bez nich obejść.

Poza tym czy skakanie na główkę do płytkiej wody w wykonaniu kogoś innego stwarza dla mnie zagrożenie? Nie. Czy jest to debilizmem, który warto piętnować? Moim zdaniem tak.

Napisano

> Mozesz mi wyjasnoc jak pasywny system wplywa na bezpieczenstwo ruchu i w jaki sposob auto bez

> poduszki zagraza innym uczestnikom ruchu?

no przecież tobie, twoim pasażerom, żonie i dzieciom poduszki są zbędne... screwy.gif

co mają wspólnego poduszki z innymi pojazdami - nic nie mają, poza tym że się czasem włączają z powodu innego pojazdu.

Powiedz tylko dlaczego front airbag jest obowiązkowym wyposażeniem każdego nowego samochodu? Żeby za cenę 100 ewro zrobić oszczędność na setki tysięcy. Przepisy i prawo są również a może szczególnie dla ignorantów.

Ciekawi mnie jedno czy w rajchu dopuścili by Ci auto bez poduszki do ruchu dlatego że będziesz tłumaczył w adacu czy czym tam że poduszka jest zbędna i nie poprawia bezpieczeństwa. Może pójdziesz jutro sprawdzić? 30.GIF

Napisano

> A co obecnosc poduszek ma wspolnego ze sprawnoscia trechniczna pojazdu?

Chodzi mi nie o to że taki samochód nie powinien przejść przeglądu (bo celem przeglądu jest sprawdzenie czy pojazd nie stwarza zagrożenia dla innych = poduszka nie ma z tym nic wspólnego), ale beztroska z jaką ludzie podchodzą do poruszania się pojazdem w którym nie funkcjonuje jeden z najważniejszych systemów ratujących życie w czasie wypadku.

Napisano

> Chodzi mi nie o to że taki samochód nie powinien przejść przeglądu (bo celem przeglądu jest

> sprawdzenie czy pojazd nie stwarza zagrożenia dla innych = poduszka nie ma z tym nic

> wspólnego), ale beztroska z jaką ludzie podchodzą do poruszania się pojazdem w którym nie

> funkcjonuje jeden z najważniejszych systemów ratujących życie w czasie wypadku.

Ja nie zbagatelizowałem sprawy. Pojechałem do ASO bo samochód był kupiony kilka miechów wcześniej w komisie. Okazało się, że powodem był kiepski akumulator, który panowie z komisu próbowali mi wcisnąc w momencie wyjazdu. Na szczęście samochód nie odpalił i kazali mi przyjśc za jakąś godzinę jak wstawią nowy tak się z nimi umówiłem. Podczas nieudanego odpalania na starym akumulatorze sterownik poduch wyświetlił błąd i zapalił lampkę. Cwaniaki z komisu nie mając czasu na pojechanie do diagnosty wybrali prostrzy sposób - zbocznikowali diodę. Przy wyjeździe z komisu nie zwróciłem uwagi na kolejnośc gaśnięcia kontrolek. Naprawa kosztowała mnie 122 PLN. Ale do ASO jechałem pełen obaw, że kupiłem składaka po zdrowym dzwonie.

Napisano

> Ciekawi mnie jedno czy w rajchu dopuścili by Ci auto bez poduszki do ruchu

Tak. Jak ją, (tj. kierownicę) wymienisz na homologowaną sportową bez poduszki z homologowaną nabą.

Napisano

> Cytaty z tego wątku:

> Normalnie zamiast coś pisać pozostaje tylko wstawić nową emotkę:

ciezko sie z Tobą nie zgodzic facepalm.gifskromny.gif

znajomy diagnosta, oraz kilku innych bieglych w temacie twierdza ze jesli cos jest na wyposazeniu auta to ma byc i ma byc sprawne skromny.gif

Napisano

> Tak. Jak ją, (tj. kierownicę) wymienisz na homologowaną sportową bez poduszki z homologowaną nabą.

Tyle, ze nie ma czegos takiego jak homologowana do sporzu kierownica, ktora jest dopuszczona do ruchu na drogach publicznych.

Napisano

> no przecież tobie, twoim pasażerom, żonie i dzieciom poduszki są zbędne...

Aha, a zony i dzieci jezdzace w samochodach ktore poduszek nigdy nie mialy? icon_rolleyes.gif

Poza tym - bezpieczenstwo MOJE czy osob ktore sa pod moja odpowiedzialnoscia to MOJA sprawa. Tak samo jak nie wcinam sie w to czy Ty dbasz o swoje bezpioeczenstwo tak i Ty nie wcinaj sie moje - no chyba, ze zaczne stwarzac zagrozenie dla Ciebie. Wtedy interweniuj.

To moja sprawa czy zapinam pasy, to moja sprawa czy ryzykuje przewianie karku jezdzac w zimie z otwartym oknem. Nadazasz za moim tokiem myslenia? icon_rolleyes.gif

> co mają wspólnego poduszki z innymi pojazdami - nic nie mają, poza tym że się czasem włączają z

> powodu innego pojazdu.

A jak to wplywa na ogolne bezpieczenstwo ruchu drogowego? sciana.gif

> Powiedz tylko dlaczego front airbag jest obowiązkowym wyposażeniem każdego nowego samochodu? Żeby

> za cenę 100 ewro zrobić oszczędność na setki tysięcy.

>Przepisy i prawo są również a może

> szczególnie dla ignorantów.

Sprawdz co dokladnie znajduje sie na liscie ktora jest "odfajowywana" przez diagnoste.

> Ciekawi mnie jedno czy w rajchu dopuścili by Ci auto bez poduszki do ruchu

A co to ma do rzeczy?

Dla odmiany - nie dopuscili by samochodu bez klamek czy z niesprawnymi klamkami, nie dopuscili by samochodu z nieseryjnym ogumeniem, nie dopuscili by samochodu z nakladkami na pedaly. A teraz mi powiedz jak to wplywa na bezpieczenstwo w ruchu drogowym. I wytlumacz dlacezgio diagnosci nie maja problemow z tym aby takie auta przez przeglad przepuscic?

>dlatego że będziesz

> tłumaczył w adacu czy czym tam że poduszka jest zbędna i nie poprawia bezpieczeństwa.

co ma ADAC wspolnego z przegladem? screwy.gif

>Może

> pójdziesz jutro sprawdzić?

Nie musze - tak sie sklada ze mialem to kiedys tam na wykladach icon_rolleyes.gif

Napisano

> Chodzi mi nie o to że taki samochód nie powinien przejść przeglądu (bo celem przeglądu jest

> sprawdzenie czy pojazd nie stwarza zagrożenia dla innych = poduszka nie ma z tym nic

> wspólnego), ale beztroska z jaką ludzie podchodzą do poruszania się pojazdem w którym nie

> funkcjonuje jeden z najważniejszych systemów ratujących życie w czasie wypadku.

Sporo osob na tym kaciku - rowniez tych z grupy "masz dziecko? masz ku..a dziecko?!" - jakos nie ma problemu z tym aby bagatelizowac wazniejsze sprawy, ktore moga doprowadzic do zagrozenia nie tylko dla nich samych, ale tez dla innych.

I co?

Bark poduszki wplywa tylko na MOJE bezpieczenstwo i w zaden sposob nie zagraza nikomu innemu. To tylko i wylacznie MOJA odpowiedzialnosc. Tyczy sie to rowniez poduszek dla pasazerow. Ich brak to MOJA odpowiedzialnosc. Ja poniose konsekwencje za MOJEJ decyzji.

Napisano

> ...to w końcu przejdzie ten przegląd czy nie????

Nie, nie przejdzie.

Pozwol, ze ja Cie o cos zapytam. Twoje auto ma calkowicie niesprawne amortyzatory. Przejdzie przeglad w rajchu?

Napisano

Szwagierka poprosiła mnie bym pojechał na przegląd jej Cinquecento.

Pojechałem.

Wóz przeglądu nie przeszedł.

Powód?

Odkleiła się gumowo-piankowa część koła kierownicy od jej wewnętrznego metalowego rdzenia.

Dopiero gdy wymieniliśmy kierownicę na nową samochód przeszedł przegląd.

Napisano

nie będę się z Tobą kłócił...rachunek ekonomiczny mówił tak a nie inaczej...

teraz też mi się świeci SRS od kurtyny...nowej w ASO nie kupię bo mnie najnormalniej nie stać na takie ekstrasy...i co mam technicznie idealnym samochodem przestać jeździć bo mi się lampka świeci z niewiadomego powodu?

przecież wiem jakie ryzyko podejmuje...i to jest moja sprawa...IMO podobnie jest z zapinaniem pasów...przecież siedząc z przodu jak ich nie zapnę to krzywde sobie tylko mogę zrobić i nikomu innemu...

a moje umiejętności i świetność w żadnym wypadku na to nie wpływa bo jestem świadom, że mimo tego, że ja w nic nie wjade to ktoś może we mnie wjechać...

Napisano

> Nie, nie przejdzie.

> Pozwol, ze ja Cie o cos zapytam. Twoje auto ma calkowicie niesprawne amortyzatory. Przejdzie

> przeglad w rajchu?

żeby była jasność, moje pytanie dotyczyło jedynie kwestii przepisów prawa. Moje poduchy są w porządku, zainteresował mnie temat, bo kiedyś na stacji spotkałem się z opinią diagnosty, że z wystrzeloną poduszką nie da rady. A tu koledzy twierdzą, że ustawodawca tej kwestii nie uwzględnił.

To, że poduszki muszą być sprawne, jest dla mnie bezdyskusyjne.

Napisano

> żeby była jasność, moje pytanie dotyczyło jedynie kwestii przepisów prawa.

Prawo to jedno - zdrowy rozsadek to drugie.

Brak poduszki to powod dla ktorego auto nie dostanie przegladu. Calkowicie niesprawne amortyzatory nie sa zadna przeszkoda aby dostac piezatke.

Pytanie co bardziej wplywa ba bezpieczenstwo - wystrzelona poducha czy amortyzatory nadajace sie na smietnik?

> Moje poduchy są w

> porządku, zainteresował mnie temat, bo kiedyś na stacji spotkałem się z opinią diagnosty, że z

> wystrzeloną poduszką nie da rady. A tu koledzy twierdzą, że ustawodawca tej kwestii nie

> uwzględnił.

Bo nie uwzglednil.

> To, że poduszki muszą być sprawne, jest dla mnie bezdyskusyjne.

Dla mnie tez. Nie zmienia to faktu, ze gdy ktos wybiera jazde bez poduszki (bo nie ma/bo nie chce miec) to uwazam, ze to tylko jego zdrowie i zycie i nic mi do tego. tym bardziej, ze mi to w zaden sposob nie zagraza.

Napisano

Całkowicie się zgadzam.

Jak można tak podchodzić do sprawy? Olewać podstawową ochronę życia confused.gif

Napisano

> Ich brak

> to MOJA odpowiedzialnosc. Ja poniose konsekwencje za MOJEJ decyzji.

mlot.gif

I tu się mylisz bo na ratowanie twojej (i innych w ten sposób rozumujących, oby było ich jak najmniej) makówki roztrzaskanej na desce rozdzielczej będą płacić podatnicy i współubezpieczeni, i w ich interesie jest aby tego wymagać, że jak masz auto z poduchą i tak zostało ono skonstruowane to masz z nią jeździć czy się podoba czy nie. Leży to w ogólnie pojętym interesie społecznym.

Dlatego obowiązkowe są pasy, poduszki, kontrolowane strefy zgniotu i co tam jeszcze wymaga się od producentów aut by w nich je montowali.

Równie dobrze mógłbyś napisać, że to twoja sprawa jeździć bez pasów i nikomu nic do tego bo ty ponosisz tego konsekwencje - pogadaj o tym z policjantem smile.gif

Napisano

> ponosisz tego konsekwencje - pogadaj o tym z policjantem

Policjanrt jest od egzekwowania przepisow wymyslonych przez innych. O czym mam z nim dyskutowac?

Identyczny przyklad jak z amortyzatorami - dostane przeglad nawet gdyby wykazywaly sprawnosc 0% i bedzie to zgodne z litera prawa i przepisami.

Czy to znak na to, ze przepisy sa sluszne i trzeba slepo za nimi isc? icon_rolleyes.gif

To, ze ktos je wymyslil i ustanowil to jedno - to ze czesto sa one bzdurne lub malo przekladaja sie na zreczywista poprawe bezpieczenstwa to drugie.

Nie twierdze, ze poduszka to zlo - twierdze ze nie jest to system ktory w aktywny sposob przyczeni sie do pogorszenia bezpieczenstwa na drodze. nie zmniejszy on liczby wypadkow ani kolizji w zaden sposob.

Napisano

> ciezko sie z Tobą nie zgodzic

> znajomy diagnosta, oraz kilku innych bieglych w temacie twierdza ze jesli cos jest na

> wyposazeniu auta to ma byc i ma byc sprawne

bo tak mówią przepisy

Napisano

> przecież wiem jakie ryzyko podejmuje...i to jest moja sprawa...IMO podobnie jest z zapinaniem

> pasów...przecież siedząc z przodu jak ich nie zapnę to krzywde sobie tylko mogę zrobić i

> nikomu innemu...

Ale do szpitala pójdziesz za moje pieniądze i przez Twoją beztroske ktoś inny (np ja) będzie czekał w kolejce na zabieg planowy, aż Ciebie wyleczą.

A na to sie nie zgadzam

Napisano

Ale proste pytanie trzeba zadać diagnoście ok.gif

Aby podał podstawę prawną ok.gif

Napisano

> nie zmniejszy on liczby wypadkow ani kolizji w

> zaden sposob.

ale zmniejsza w drastyczny sposób ryzyko obrażeń w wypadkach drogowych, w szczególności jak w Niemczech jest ich 350 tys, w Polsce ok. 50 tys. rocznie, a to pomnożone przez koszty ratowania życia, hospiltalizacji, L-4, niezdolności do pracy, rent, zasiłków pogrzebowych, zasiłków na dzieci, itp daje GIGANTYCZNE oszczędności i dzięki temu możemy mieć inne zasiłki i renty, policjantów, itd... dlatego poduszki poprawiają bezpieczeństwo... twoje w samochodzie a nasze wspólne - socjalne wink.gif

Napisano

> nie będę się z Tobą kłócił...rachunek ekonomiczny mówił tak a nie inaczej...

> teraz też mi się świeci SRS od kurtyny...nowej w ASO nie kupię bo mnie najnormalniej nie stać na

> takie ekstrasy...i co mam technicznie idealnym samochodem przestać jeździć bo mi się lampka

> świeci z niewiadomego powodu?

> przecież wiem jakie ryzyko podejmuje...i to jest moja sprawa...IMO podobnie jest z zapinaniem

> pasów...przecież siedząc z przodu jak ich nie zapnę to krzywde sobie tylko mogę zrobić i

> nikomu innemu...

> a moje umiejętności i świetność w żadnym wypadku na to nie wpływa bo jestem świadom, że mimo tego,

> że ja w nic nie wjade to ktoś może we mnie wjechać...

ale to " MY " płacimy podatki na Twoje ew. leczenie smirk.gif

Napisano

> Ale proste pytanie trzeba zadać diagnoście

> Aby podał podstawę prawną

podstawę prawną że auto ma być sprawne technicznie czyli m.in spełniać warunki homologacji ?

Napisano

sprawnie technicznie jest nono.gif

już widzę jak zagląda do homologacji hehe.gif

Napisano

> Tyle, ze nie ma czegos takiego jak homologowana do sporzu kierownica, ktora jest

> dopuszczona do ruchu na drogach publicznych.

A hologacje ECE dla części "tuningowych" to co to jest?

Napisano

> Ale do szpitala pójdziesz za moje pieniądze i przez Twoją beztroske ktoś inny (np ja) będzie czekał

> w kolejce na zabieg planowy, aż Ciebie wyleczą.

> A na to sie nie zgadzam

Jak wychodzisz z domu to zakladasz kask?

Nie?! To zaloz bo jak upadniesz na schodach to byc moze zajmiesz moje miejsce w kolejce do lekarza za ktorego place.

Cholernie inteligentne podejscie, nie? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Dla odmiany - nie dopuscili by samochodu bez klamek czy z niesprawnymi klamkami, nie dopuscili > by samochodu z nieseryjnym ogumeniem, nie dopuscili by samochodu z nakladkami na pedaly. A > teraz mi powiedz jak to wplywa na bezpieczenstwo w ruchu drogowym.

Czy Ty właśnie sugerujesz, że w kraju, w którym rynek akcesoriów i usług tuningowych jest najbardziej rozwinięty w Europie wszystko co te firmy oferują nie jest dopuszczone do ruchu?

Napisano

> A hologacje ECE dla części "tuningowych" to co to jest?

Nie. W swietle niemieckiego prawa nie jest. Pomijam fakt, ze w przypadku wypadku kazdy rzeczoznawca moze podwazyc kwestie sprawnosci samochodu w oparciu o kierownice - szczegolnie o mniejszej srednicy. Podstawa bedzie fakt wykonania przerobki ukladu kierowniczego nieprzewidzianego przez producenta pojazdu i niezgodnego z homologacja samochodu.

Masz dwa papiery, ktroe pozwalaja Ci to zamontowac. ABE (w teorii nie wymaga przegladu) i TUV-Gutachten, ktore idzie przez diagnoste i moze zostac przez niego odrzucone.

ABE to papier poswiadczajacy, ze dana czesc jest bezpieczna i mozan jej uzywac w danym samochodzie. Uwaga, haczyk, zawiadczenie to (jak i testy) robi i sponsruje producent czesci a nie samochodu. W praktyce jest to papierek poswiadczajacy, ze dana cezsc nie lamie ogolnych przepisow dotyczacych bezpieczenstwa w ruchu drogowym.

TUV - Gutachten to jedynie notka dotyczaca materialu, wytrzymalosci i takich tam (dla felg jest np nosnosc itp). na jej podstawie diagnosta moze (ale nie musi) dopuscic dana czesc do uzytkowania w samochodzie.

A teraz opdnosnie homologacji - czy producent samochodu dopuszcza montaz zamiennika kierownicy? Czy Samochod, jako pojazd, jest homologowany z akcesoryjna kierownica?

Kieorwnice sportowe maja homologacje do sportu i jako takie nie sa dopuszczone do uzytku na drogach publicznych. Kierownice posiadajace ABE sa do uzytku dopuszczone, ale kiedy zrobisz sobie w nia kuku to kazdy sie na Ciebie wypnie (kazdy czyli glownie ten kto ma wyplacic ubezpieczenie) i powie Ci, ze auto NIE spelnialo warunkow technicznych kwalifikujacych je do uzytku w ruchu drogowym bo zamontowane. Powodem bedzie zmiana w ukladzie kierowniczym niezgodna z homologacja producenta.

Masz jezscze jakies pytania? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Czy Ty właśnie sugerujesz, że w kraju, w którym rynek akcesoriów i usług tuningowych jest

> najbardziej rozwinięty w Europie wszystko co te firmy oferują nie jest dopuszczone do ruchu?

Sprawdz najpierw co dokladnie z tego morza akcesoriow jest dozwolone na drodze - wertujac katalog dowolnej firmy tuningowej odkryjesz, ze 3/4 produktow jest "only for show" na zamknietych imprezach.

Niemcy sa jednym z najbardziej surowych krajow jesli o to chodzi.

Dowod rejetracyjny jest w stanie poleciec za nakladki na pedaly (utrudniaja prowadzenie), kierownice (przerobka ukladu kierowniczego), fotele (utrudniaja prowadzenie), zly rozmiar kol (zmiana w zawieszeniu), sprezyny, wydech, stozkowy filtr powietrza (w tym wypadku przewaznie pozwalaja Ci sie dotoczyc do domu a poitem masz sie zglosic na przeglad i na policje abypotwierdzic, ze usunales przerobki), spojlery i cla mase inynch rzeczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.