Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czyszczenie klimy

Featured Replies

Napisano

Jakies spraje sa do czyszczenia klimy podobno?

Ile to jest warte i czy warto sie tym interesowac?

Dzieki.

Napisano

> Jakies spraje sa do czyszczenia klimy podobno?

> Ile to jest warte i czy warto sie tym interesowac?

> Dzieki.

Wg mnie niewarto. Wyczyscilem takim preparatem klime i dalej smierdzi frown.gif

Napisano

> Dzieki.

jeśli mowa o tanich środkach ~15 PLN to oczyszczają na góra dwa tygodnie. Przyjąć, że taki środek starcza na 3 razy to jedno opakowanie na 1.5 m-ca.

Są też środki specjalistyczne do klimatyzacji ściennych ~40 PLN, w których jedno opakowanie wypompowuje z siebie gaz przez 10 minut i klima czysta na dłużej. Trzeba auto wietrzyć potem, bo nie wolno tego wdychać. Niestety nie jestem w tej chwili sobie przypomnieć nazwy tego cuda, stawia się to w pudełku pod kątem 45 stopni i psika aż "zdechnie".

Napisano

Valeo Climpur - cena około 45 zł.

Napisano

> Dzieki.

wymiana filtru plus ozonowanie

Napisano
  • Autor

> wymiana filtru plus ozonowanie

Spoko, to pierwsze raczej wykonam sam, a to drugie?

Napisano

W moim przypadku coś to dało.

Nie pamiętam teraz nazwy preapratu (kosztował coś w okolicach 30-40 zł).

Wtrysnąłem trochę do nawiewów, a później pryskałem do dmuchawy, która IMO rozprowadzała to po "całym " układzie.

Na tą chwilę nie wiem na ile trwałe są efekty bo robiłem to kilka dni temu zlosnik.gif

Ozonowanie da Ci tyle samo.

Podobno jeśli w parowniku masz już grzyba wielkości huby na dębie Bartku - pomoże tylko "fizyczne" czyszczenie...

Napisano

> Dzieki.

U mnie zalatywało smrodkiem kiedy wyłączałem klimę po dłuższym używaniu jej. Do czyszczenia użyłem tego środka. Oczywiście wymieniłem też filtr. ok.gif Pachnąco było przez miesiąc...yay.gif Teraz znów czuć mokrą ścierą...bokser.gif Chyba oddam to specjalistom. niewiem.gif

P.S.

Dodam, że poprzedni właściciel auta robił odgrzybianie w serwisie klimatyzacji i do upływu roku od ostatniego zabiegu był spokój...

Napisano

U mnie za rozebranie kokpitu i wymianę parownika (żeby już nie bawić się w czyszczenie) życzą sobie 700 zł.

Zastanawiam się czy nie kupić sobie opisywanego to urządzenia do ozonowania i samodzielne nei ozonowac autka jak tylko coś zacznie jechać...

Napisano

spray typu granat to pic, bardziej jako odświeżacz się nadaje, ale klimy nie oczyści

pianka, wurtha, valeo itp psikana prosto na parownik ma szanse pomóc, ale też tylko jeśli nie masz zapuszczonej klimy na amen.

Napisano
  • Autor

> U mnie za rozebranie kokpitu i wymianę parownika (żeby już nie bawić się w czyszczenie) życzą sobie

> 700 zł.

No sory, ale jak za auto dalem 5 kolek to chyba dawac 7 stow jest bez sensu...

> Zastanawiam się czy nie kupić sobie opisywanego to urządzenia do ozonowania i samodzielne nei

> ozonowac autka jak tylko coś zacznie jechać...

A co to za urzadzenie? Gdzie jest opisywane?

Napisano
  • Autor

> spray typu granat to pic, bardziej jako odświeżacz się nadaje, ale klimy nie oczyści

> pianka, wurtha, valeo itp psikana prosto na parownik ma szanse pomóc, ale też tylko jeśli nie masz

> zapuszczonej klimy na amen.

A cholera wie czy przez te 10 lat ktokolwiek pomyslal chociazby, zeby zajrzec do klimy....

Napisano

> No sory, ale jak za auto dalem 5 kolek to chyba dawac 7 stow jest bez sensu...

Nie wiem jakie auto. Może w Twoim wypadku można łatwiej dostać się do parownika - jeśli masz jakieś zdolności manualne - może będziesz w stanie wyczyścić go sam...

> A co to za urzadzenie? Gdzie jest opisywane?

oooo tu

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jakie auto. Może w Twoim wypadku można łatwiej dostać się do parownika - jeśli masz jakieś

> zdolności manualne - może będziesz w stanie wyczyścić go sam...

ford KA - tez nie wiem gdzie jest parownik, nawet nie wiem jak wyglada ...

Napisano

> A cholera wie czy przez te 10 lat ktokolwiek pomyslal chociazby, zeby zajrzec do klimy....

tak czy inaczej musisz zlokalizować parownik, pianki też psika się bezpośrednio na niego.

Napisano

> tak czy inaczej musisz zlokalizować parownik, pianki też psika się bezpośrednio na niego.

Z piankami trzeba uważać w zależności od miejsca wpuszczania. Polanie na wentylator może skutkować zatarciem łożysk lub panewek wentylatora, wpuszczanie przez kratki nawiewów uszkodzeniem serwomotorów klimatyzacji automatycznej, zalaniem radia i innych elementów wrażliwych na wilgoć.

Najlepiej chyba wpuszczać takie środki przez odpływ skroplin, wtedy nie ma żadnego zagrożenia.

Napisano

> Z piankami trzeba uważać w zależności od miejsca wpuszczania. Polanie na wentylator może skutkować

> zatarciem łożysk lub panewek wentylatora, wpuszczanie przez kratki nawiewów uszkodzeniem

> serwomotorów klimatyzacji automatycznej, zalaniem radia i innych elementów wrażliwych na

> wilgoć.

> Najlepiej chyba wpuszczać takie środki przez odpływ skroplin, wtedy nie ma żadnego zagrożenia.

takie ostrzeżenia są na piankach, no i każdy kto zabiera się za to ma odrobinę rozsądku, chyba zlosnik.gif

A dojście do kanału odpływowego nie zawsze jest możliwe, ja do tej pory nie wiem gdzie jest, a szukałem kilka razy, ze zdjętymi osłonami silnika włącznie spineyes.gif

Napisano

> Dzieki.

to o czym piszesz to nie srodki do czyszczenia klimy tylko czyszczenia wentylacji. przewody do kratek nawiewow sobie tym przeczyscisz i tyle. pewnie nawet (zaleznie od modelu) nie dotrzesz dalej niz kilkadziesiat centymetrow, bo jakis wentylator bedzie itp.

takze mozna sie w to bawic ale np w starych autach gdzie jest zasyfiona wentylacja. koszt niewielki, mozna zrobic samemu, moze troche kurzu i syfu wymyjesz tym.

jesli chodzi o czyscze nie klimy to dziala tylko odgrzybianie i serwis klimy u zrodel: przez fachowców.

Napisano

> No sory, ale jak za auto dalem 5 kolek to chyba dawac 7 stow jest bez sensu...

A kto Ci każe płacić od razu 700 stów. Kup standardową piankę do czyszczenia klimy za 20zł i zużyj całą. U mnie w Punto pomogło i mam od 2 lat spokój - zużyłem ok. 2/3 opakowania.

Tylko nie wpuszaj jej bez sensu do kratek wentylacyjnych, jak to co po niektórzy robią, tylko wszyskto trzeba wpsikać przed parownik.

Napisano

choćby plak smile.gif

Jak najbardziej - mniej ważny jest preparat jakim czyścisz klimę, a bardziej jak to zrobisz. Jak dokładnie wypsikasz okolice parownika, przewody, będziesz postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a potem na koniec czynność jeszcze raz powtórzysz to masz spokój na długi czas. ja we wszystkich trzech autach sam czyszczę klimę w ten sposób i jest super.

Oczywiście obowiązkowo wymieniasz tez filtr przeciwpyłkowy.

> Dzieki.

Napisano

Są pianki ale jak chcesz to zrobić porządnie to trzeba dobrać się do parownika i bezpośrednio na niego psikać.

Napisano
  • Autor

No dobra, dla ustalenia uwagi mam schemat klimy w aucie.

Oto on:

klima-ka-600.jpg

Jesli ktos chce wiekszy to klikac wiekszy schemat klimy KA

Co tu jest dla mnie ciekawe w kwestii czyszczenia klimy? Czyzby 6-skraplacz? Czy to bedzie ta 'druga chlodnica' na przedzie komory silnika?

Napisano

Czy to bedzie ta

> 'druga chlodnica' na przedzie komory silnika?

tak

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.