Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BRC Sequent 24 light vs. BRC Sequent 24

Featured Replies

Napisano

Witam

Planuję zagazować Opla Meriva 1,6 8V (Z16SE). Biorę pod uwagę dwie instalacje jak w temacie. Którą lepiej wybrać z tych instalacji? Instalka BRC Sequent 24 light jest tańsza od BRC Sequent 24 o około 400-500 zł.

Napisano

> Witam

> Planuję zagazować Opla Meriva 1,6 8V (Z16SE). Biorę pod uwagę dwie instalacje jak w temacie. Którą

> lepiej wybrać z tych instalacji? Instalka BRC Sequent 24 light jest tańsza od BRC Sequent 24 o

> około 400-500 zł.

Ja wybrałem tą droższą (2800zł całość) bo ma wtryski BRC które podobno więcej wytrzymują, a ja robię spore przebiegi i jest to dla mnie ważne.

Napisano

> Witam

> Planuję zagazować Opla Meriva 1,6 8V (Z16SE). Biorę pod uwagę dwie instalacje jak w temacie. Którą

> lepiej wybrać z tych instalacji? Instalka BRC Sequent 24 light jest tańsza od BRC Sequent 24 o

> około 400-500 zł.

Jak kasa nie gra roli to bierz pełną wersją. Ma na pewno lepsze wtryskiwacze.

Napisano
  • Autor

> Jak kasa nie gra roli to bierz pełną wersją. Ma na pewno lepsze wtryskiwacze.

Nie ukrywam, że trochę szkoda tych kilku stówek. Czy różnica tylko polega na wytrzymałości wtryskiwaczy? Czy może się to wiązać z gorszą eksploatacją i komfortem użytkowania w ciągi najbliższych 2-3 lat. Rocznie robię około 15000 km.

Napisano

Rocznie robię około 15000 km.

To możesz śmiało brać tańszą wersję, ja robię rocznie min 60tyś więc nie oszczędzałem, bo chytry dwa razy traci smile.gif

Napisano

> Nie ukrywam, że trochę szkoda tych kilku stówek. Czy różnica tylko polega na wytrzymałości

> wtryskiwaczy? Czy może się to wiązać z gorszą eksploatacją i komfortem użytkowania w ciągi

> najbliższych 2-3 lat. Rocznie robię około 15000 km.

tak naprawdę to nie wiadomo jak to się będzie spisywać, na rynku jest pół roku ?

tam są jeszcze inne "braki" nadrabiane elektroniką, ale czy wpływa to na eksploatację niewiem.gif

z drugiej strony czy przy przebiegu 15kkm i 2-3latach jazdy, opłaca Ci się inwetsować w LPG ?

1.5 roku to sam zwrot instalacji, więc ile zyskasz 2-3kzł ?

ja bym się chyba nie bawił przy takim przebiegu niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> tak naprawdę to nie wiadomo jak to się będzie spisywać, na rynku jest pół roku ?

To fakt. Ciekawe czy nie ma nikogo z taką instalacją na forum?

> tam są jeszcze inne "braki" nadrabiane elektroniką, ale czy wpływa to na eksploatację

Podobno brak jest czujnika temp. i jest to jakoś określane programowo.

> z drugiej strony czy przy przebiegu 15kkm i 2-3latach jazdy, opłaca Ci się inwetsować w LPG ?

> 1.5 roku to sam zwrot instalacji, więc ile zyskasz 2-3kzł ?

> ja bym się chyba nie bawił przy takim przebiegu

No nie jest to duży zysk, ale zawsze. Dlatego rozważam tą tańszą wersję. Inna sprawa, że jak będzie LPG to mniej stresowo się będzie wsiadać do samochodu a wtedy i przebiegi mogą nieco wzrosnąć.

Napisano

też się zastanawiałem. biorę brc sg 24.

moze zaoszczędzisz 400 zł ale po gwarancji wydasz więcej

Napisano

> też się zastanawiałem. biorę brc sg 24.

> moze zaoszczędzisz 400 zł ale po gwarancji wydasz więcej

A jakie tam dają wtryski i ile kosztuje ich regeneracja po gwarancji?

Napisano

> A jakie tam dają wtryski i ile kosztuje ich regeneracja po gwarancji?

Zavoli. Ile kosztuje regeneracja nie wiem. Można wymienić każdy wtrysk z osobna - nie trzeba wymieniać całej listwy.

Napisano

> To fakt. Ciekawe czy nie ma nikogo z taką instalacją na forum?

> Podobno brak jest czujnika temp. i jest to jakoś określane programowo.

> No nie jest to duży zysk, ale zawsze. Dlatego rozważam tą tańszą wersję. Inna sprawa, że jak będzie

> LPG to mniej stresowo się będzie wsiadać do samochodu a wtedy i przebiegi mogą nieco wzrosnąć.

Ja mam tańszego BRC ale nie miałem wybory czy Light czy normalny bo instalację zakładało ASO. Przejechane 3 tysiące i narazie wszystko gra. Jedyne co jest denerwujące to przełączanie na LPG przy ciepłym silniku. Raz przełączy po 10 metrach innym razem po 2 kilometrach (silnik nagrzany). Podobno to norma bo brak czujnika temperatury. Jak silnik zimny to przełącza zawsze podobnie. Ja jestem zadowolony z instalacji.

Napisano
  • Autor

> Ja mam tańszego BRC ale nie miałem wybory czy Light czy normalny bo instalację zakładało ASO.

> Przejechane 3 tysiące i narazie wszystko gra. Jedyne co jest denerwujące to przełączanie na

> LPG przy ciepłym silniku. Raz przełączy po 10 metrach innym razem po 2 kilometrach (silnik

> nagrzany). Podobno to norma bo brak czujnika temperatury. Jak silnik zimny to przełącza zawsze

> podobnie. Ja jestem zadowolony z instalacji.

Choroba to mi zadałeś ćwieka. Właśnie problemu z przełączaniem się obawiam. A już byłem zdecydowany na tego Light-a.

Napisano

> Zavoli. Ile kosztuje regeneracja nie wiem. Można wymienić każdy wtrysk z osobna - nie trzeba

> wymieniać całej listwy.

a jak sprawdzić który trzeba wymienić?

Napisano

> Choroba to mi zadałeś ćwieka. Właśnie problemu z przełączaniem się obawiam. A już byłem zdecydowany

> na tego Light-a.

Ale to żaden problem! Po prostu nieraz dłużnej jedzie na benie. Mi to wcale nie przeszkadza, bo i tak jeżdżę też na benie. Zero problemów z gaśnięciem, szarpaniem, zamuleniem, osiągi takie same jak na benzynie.

Napisano

> a jak sprawdzić który trzeba wymienić?

W SQ24 chyba nie jest to możliwe, bo wtryski noPB odcinane są po stronie + (wspólnie), ale w takim np. stagu można sobie pojedynczo włączać wtryski LPG i w ten sposób wymacać niesprawne. Są też urządzenia warsztatowe do testowania zdemontowanych oczywiście z auta wtryskiwaczy.

P.S. Tak, czy owak pod 100 kkm na takich wtryskiwaczach LPG powinno dać się przejechać bez problemów. Jest to więc sprawa dość odległa od montażu. smile.gif

Napisano

> a jak sprawdzić który trzeba wymienić?

można ale po co jak cala listwa kosztuje 300zł smirk.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

Nie zakładam nowego tematu bo pytanie pokrewne.

Powiedzcie mi proszę na jakiej zasadzie działa dawkowanie gazu w obu rodzajach instalacji z tematu ?

Gazownik naświetlił mi to tak że w pełnej Sequent 24 komputer (Gazowy czy noPB? ) reguluje czasami otwarcia wtryskiwaczy gazowych w taki sam sposób jak to robi komputer benzynowy z wtryskami benzyny. Rozumiem że jak potrzeba więcej gazu konkretny wtryskiwacz otwarty jest dłużej. W Brc Sequent 24 light - gazownik wspominał że komputer nie zmienia czasu otwarcia wtryskiwaczy(pracują tak samo cały czas) a wydajność reguluje się dyszami. Czy tak jest w istocie ? Jeśli by tak było to byłaby to ogromna różnica w sposobie dawkowania lpg - choć smiem powątpiewać w takie tłumaczenie.Proszę o informacje jak to właściwie jest w tych dwóch instalkach ?

Napisano

Trochę to mgliście wytłumaczył, bo tak, czy siak, komp LPG musi przynajmniej w pewnych zakresach pracy silnika zmieniać czas wtrysku LPG względem bazowego czasu wtrysku benzyny. Podyktowane jest to faktem, że w zasadzie nie ma szans, żeby zastosowany wtryskiwacz LPG miał charakterystykę dawkowania identyczną z wtryskiwaczem benzyny.

Chodzi zapewne o to, że wtryski BRC są dobierane wg. mocy na cylinder, są ich ze trzy (może 4 hmm.gif) wielkości różniące się wydatkiem gazu przy tym samym czasie otwarcia, natomiast w instalacji Light wtryskiwacz jest jeden, ale można mu założyć mniejszą lub większą dyszę, co skutkuje tym samy, co powyżej.

Tak na prawdę BRC to, ze względu na zasadę działania, to samo, tyle że zrobione fabrycznie, czyli w domyśle dokładniej.

Napisano

> Nie ukrywam, że trochę szkoda tych kilku stówek.

Pamietaj ,ze oszczedza sie na paliwie a nie na instalacji ok.gif

Napisano

> można ale po co jak cala listwa kosztuje 300zł

ja mam wersje nie light czyli całość BRC i te wtryski kosztują w komplecie 300zł?

Napisano

> Chodzi zapewne o to, że wtryski BRC są dobierane wg. mocy na cylinder, są ich ze trzy (może 4 )

> wielkości różniące się wydatkiem gazu przy tym samym czasie otwarcia, natomiast w instalacji

> Light wtryskiwacz jest jeden, ale można mu założyć mniejszą lub większą dyszę, co skutkuje tym

> samy, co powyżej.

> Tak na prawdę BRC to, ze względu na zasadę działania, to samo, tyle że zrobione fabrycznie, czyli w

> domyśle dokładniej.

Czyli oba wtryskiwacze zmieniają czas otwarcia próbując działać jak benzynowe - droższe są dobierane do mocy silnika a tańsze niezależnie od mocy są takie same a wydajność zmienia się zakręcając odpowiednią dyszę.

Wczoraj miałem okazję trochę porozmawiać i obejrzeć lihgt'a u właściciela w samochodzie i uwagi są takie :

- bardzo głośna praca wtryskiwaczy - przy cichym silniku po podniesieniu maski jest odgłos jak pracującego cichutko diesla (pierwsze skojarzenie obserwatorów - pracuje jak diesel "klepie" ) w środku samochodu odgłos juz nie przeszkadza - prawie nie słychać

- przełączanie na gaz (to mnie najbardziej nurtuje) - odpala zimne auto - jedzie 700-1000 m i przełącza się na lpg - czyli prawidłowo. Zgasi auto powiedzmy po 1500m i zaraz zapali i praktycznie znowu jedzie 700 m zanim się przełączy na lpg - dlaczego skoro warunki przed momentem były juz odpwiednie dla lpg skoro cenralka brc pozwoliła na pracę na lpg ?

Chodzi zapewne o ten ich algorytm przeliczania temperatury bez czujnika w reduktorze - jak to działa tak realnie ? Ciekawe jak będzie z zimie.

Gorący silnik jak odpalił - ok minuty trwało zanim uruchomił się lpg (na postoju bez jazdy)

Pytanie czy w instalacji sequent (nie light ) z czujnikiem w reduktorze - przełączanie jest bardziej przewidywalne ? Bo że wtryski są cichsze to wiem.

Napisano

> Pytanie czy w instalacji sequent (nie light ) z czujnikiem w reduktorze - przełączanie jest

> bardziej przewidywalne ? Bo że wtryski są cichsze to wiem.

Nie wiem czy fly ma cos wspolnego z sq24 ale tam jak sie przelaczy to jedzie i tyle waytogo.gif

Gorac na postoju przelacza po kilku/kilkunastu sekundach waytogo.gif

Napisano

> - przełączanie na gaz (to mnie najbardziej nurtuje) - odpala zimne auto - jedzie 700-1000 m i

> przełącza się na lpg - czyli prawidłowo. Zgasi auto powiedzmy po 1500m i zaraz zapali i

> praktycznie znowu jedzie 700 m zanim się przełączy na lpg - dlaczego skoro warunki przed

> momentem były juz odpwiednie dla lpg skoro cenralka brc pozwoliła na pracę na lpg ?

A nie jest ustawiony czas po którym się przełącza na gaz. Nie wiem jak BRC ale u mnie jest czas po którym po spełnieniu warunków przełączenia dopiero się przełączy.

Napisano

> ja mam wersje nie light czyli całość BRC i te wtryski kosztują w komplecie 300zł?

w wersli light listwa kosztuje 300zł i już lecą nagminnie smirk.gifw normalne wtryski brc to koszt około 220zł za sztuke

Napisano

> w wersli light listwa kosztuje 300zł i już lecą nagminnie w normalne wtryski brc to koszt około

> 220zł za sztuke

Ten zestaw jest sprzedawany od wiosny chyba i ma 2 lata gwarancji bez limitu km - tak mi powiedział pracownik firmy montującej.

Skąd masz info że te listy się już sypią ? To by był argument koronny przy wyborze.

Napisano

> Podobno to norma bo brak czujnika temperatury. Jak silnik zimny to przełącza zawsze podobnie.

Ja nie mam takich problemów. Jak odpalam ciepły silnik, to praktycznie od razu słychać otwarcie zaworu w butli i przeł. na gaz. Mam tylko problem z:

- nie przełącza się na PB po skończeniu gazu (regulacja)

- rozjechały mi się mapy paliwa PB (regulacja)

- jak mi silnik zgaśnie podczas ruszania na przykład, to muszę dłużej pokręcić, żeby odpalić. Chyba, że poczekam aż pompa paliwa wytworzy odpowiednie ciśnienie w układzie.

Napisano

> A jakie tam dają wtryski i ile kosztuje ich regeneracja po gwarancji?

do tańszej dostałem pan evo?? po grawancji nie wiem, ale gwarancja jest na 2 lata bez limitu kilometrów, więc po co się tym martwić??

Napisano

> ... - nie przełącza się na PB po skończeniu gazu (regulacja)

To raczej nie regulacja tylko ustawienie wartości ciśnienia, po przekroczeniu którego instalacja przełącza na benzynę ...

W stagu jest to najczęściej 1/2 nominalnego ciśnienia pracy.

Napisano

> - rozjechały mi się mapy paliwa PB (regulacja)

W jaki wozie/silniku po jakim przebiegu na tej instalce ? Wyregulowali to na gwarancji ? A może wystarczy wypięcie akumulatora - zresetowanie ECU aby mapy benzyny ustawiły się dobrze ?

Napisano

> W jaki wozie/silniku po jakim przebiegu na tej instalce ? Wyregulowali to na gwarancji ? A może

> wystarczy wypięcie akumulatora - zresetowanie ECU aby mapy benzyny ustawiły się dobrze ?

fiat stilo 1,4 przebieg na gazie ~6kkm. Zresetowałem sobie mapy PB i zobaczymy czy sytuacja się powtórzy, jeżeli tak to regulacja na gwarancji oczywiscie.

Napisano

> To raczej nie regulacja tylko ustawienie wartości ciśnienia, po przekroczeniu którego instalacja

> przełącza na benzynę ...

> W stagu jest to najczęściej 1/2 nominalnego ciśnienia pracy.

Może być to świadoma ingerencja mechanika. Po założeniu miałem problem, że przy ok 5000 -5500 obr gaz się wyłączał. Gazownik wymienił dysze, coś tam pozmieniał i teraz jest ok, ale może po prostu ustawił taką granicę cisnienia wyłączania, że teraz nie wyłącza się w ogóle??? Musze to rozeznać przy regulacji.

Napisano

> Ten zestaw jest sprzedawany od wiosny chyba i ma 2 lata gwarancji bez limitu km - tak mi powiedział

> pracownik firmy montującej.

> Skąd masz info że te listy się już sypią ? To by był argument koronny przy wyborze.

mam kolegów w czakramie i już mają liczne reklamacje , stwierdzili , że te listwy sie dopiero zaczną sypać palacz.gif

gwarancja gwarancją a czas stracony na bywaniu na naprawy tez sie liczy smirk.gif

Napisano

> Pytanie czy w instalacji sequent (nie light ) z czujnikiem w reduktorze - przełączanie jest

> bardziej przewidywalne ? Bo że wtryski są cichsze to wiem.

czas po którym się przełącza jak ciepły silnik to się reguluje w programie w pełnej wersji. Tak mam u siebie w sq24 full.

Napisano

> czas po którym się przełącza jak ciepły silnik to się reguluje w programie w pełnej wersji. Tak mam

> u siebie w sq24 full.

w sq24 ustawiane są trzy progi

zimny silnik - najczęściej do ok 30-40'C, po przekroczeniu tej temp, przełącza się na LPG

"letni silnik" tj stan pośredni do od 30-50'C, wtedy czas po którym się przełącza to 50s

ciepły silnik, powyżej 50'C, czas 5s

parametry można zmieniać, ale nie wiem w jakim zakresie

Napisano

> w sq24 ustawiane są trzy progi

> zimny silnik - najczęściej do ok 30-40'C, po przekroczeniu tej temp, przełącza się na LPG

> "letni silnik" tj stan pośredni do od 30-50'C, wtedy czas po którym się przełącza to 50s

> ciepły silnik, powyżej 50'C, czas 5s

> parametry można zmieniać, ale nie wiem w jakim zakresie

jest dokłądnie tak jak piszesz...

U mnie czas "pośredni" mam ustawiony na 10s.

Napisano

Pytanie czy dopłacić te 500 i liczyć ze wtryski wytrzymają powiedzmy 100kkm bez ingerencji bo ich wymiana po gwarancji to 800 pln czy wziąć light i nawet jak padnie wtrysk za 2 lata to wymiana listwy 300 pln. Pytanie czy są inne "straty" na korzystaniu z lighta - light nie "przeżył" jeszcze żadnej zimy i pytanie jak się będzie przełączał włąśnie w zimie ? Gazownik też nie potrafi powiedzieć jak to będzie w porównaniu do pełnego sq24 - jak ktoś napisał oszczędza się na paliwie nie instalacji ale niech ktoś mi powie czy te 500 to oszczędność czy logika. Przebieg planowany 15-20 kkm rocznie

Napisano
  • Autor

Jako autor wątku pozwolę sobie na offtopic.gif Może na razie nie pytajcie dlaczego, ale z BRC wyszedł STAG-300 z sławną wink.gif alaską i valtekami typ-34. Na razie jest bardzo dobrze. Nie czuć różnicy w mocy i przy przełączaniu. Przełączanie następuje zawsze z tą samą charakterystyką. Gwarancja jest pisemna na 24 miesiące, realizowana w zakładzie montującym. Cena porównywalna z BRC Light.

Pozdr.

Napisano

bierz BRC sq24 ( nie light) przejechałem 110 tysięcy

wtryski ok

Napisano
  • Autor

> bierz BRC sq24 ( nie light) przejechałem 110 tysięcy

> wtryski ok

Ale ja już mam STAG 300 zakrecony.gif , mimo brania pod uwagę BRC sq24 light.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.