Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Można jakoś ominąć płatny odcinek A1, do Gdańska. Jade na He

Featured Replies

Napisano

> Jest to warte świeczki, tj. tych zaoszczędzonych 17zł?

17 zl nie majątek a komfort masz ok!

Napisano

Możesz pojechać "starą 1" (przez Tczew).

Ale IMHO nie jest to warte dla oszczędzenia 17PLN (chyba że spodziewasz się korka na bramkach wyjazdowych z autostrady - bo wtedy to warto jedynką pojechać).

Napisano

Juz po wakacjach, korki znacznie mniejsze na bramkach. Moim zdaniem nie warto sie pchac jedynka.

Napisano

Nic nie zaoszczedzisz.

Bedziesz jechał 0,5-1.0 godzine dłuzej. W tym czasie nawet gdyby silnik pracował na wolnych obrotach to i tak spali paliwa za te 17zł , albo i wiecej.

o wygodzie nie warto wspominać biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Możesz pojechać "starą 1" (przez Tczew).

> Ale IMHO nie jest to warte dla oszczędzenia 17PLN (chyba że spodziewasz się korka na bramkach

> wyjazdowych z autostrady - bo wtedy to warto jedynką pojechać).

Są korki na autostradzie? crazy.gif

W rejonie A1 będe ok 5 nad ranem, po raz pierwszy, wiec nie wiem czego sie spodziewać.

Generalnie z Katowic jedziemy przez Częstochowę - Łask - Poddębice - Łęczyce - Włocławek - Toruń - Chełmno - Świecie- i tu mamy wjazd na A1, lub zostajemy na Jedynce... - Dalej, na wysokości Pruszcza Gd. wjeżdzamy na S6 i mijamy z lewej Trojmiasto...

Jeżeli jest lepsza trasa to proszę o radę... ^^

Ok . dzięki za radę, jadę A1, a jak z reszta trasy?

Napisano

> Są korki na autostradzie?

> W rejonie A1 będe ok 5 nad ranem, po raz pierwszy, wiec nie wiem czego sie spodziewać.

o tej porze niemasz szans na korki jechalem tam o tej porze pare razy A1 i byla pustynia... smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> Nic nie zaoszczedzisz.

> Bedziesz jechał 0,5-1.0 godzine dłuzej. W tym czasie nawet gdyby silnik pracował na wolnych

> obrotach to i tak spali paliwa za te 17zł , albo i wiecej.

Spali 4 ltr więcej? To ile tam jest km? blush.gif

Napisano
  • Autor

> Spali 4 ltr więcej? To ile tam jest km?

Kolega troche przesadził. smile.gif Z tego co wiem to chyba z 80 Km. Swoją drogą cena zabójcza jak za tak krótki odcinek.

> o tej porze niemasz szans na korki jechalem tam o tej porze pare razy A1 i byla pustynia...

> pozdr.

> M.

ok.gif

> JEŻDZĘ ZAWSZE a1, KOMFORT

Po tych kilku godzinach będę go potrzebował.

Napisano

Z Gliwic, szybciej dojechałem trasą Wrocław, Poznań, Bydgoszcz (pomimo, że dłuższa to mi wyszło jakieś 1.5h krócej).

Napisano

> W rejonie A1 będe ok 5 nad ranem, po raz pierwszy, wiec nie wiem czego sie spodziewać.

> Generalnie z Katowic jedziemy przez Częstochowę - Łask - Poddębice - Łęczyce - Włocławek - Toruń -

> Chełmno - Świecie- i tu mamy wjazd na A1, lub zostajemy na Jedynce... - Dalej, na wysokości

> Pruszcza Gd. wjeżdzamy na S6 i mijamy z lewej Trojmiasto...

> Jeżeli jest lepsza trasa to proszę o radę... ^^

> Ok . dzięki za radę, jadę A1, a jak z reszta trasy?

Ja bym we Włocławku odbił na Lipno i dalej na Toruń. Wjedziesz od strony Warszawy a dalej to już tak jak piszesz.

Napisano

> Po tych kilku godzinach będę go potrzebował.

żebyś tylko nie zasnął wink.gif

Napisano

> Nic nie zaoszczedzisz.

> Bedziesz jechał 0,5-1.0 godzine dłuzej. W tym czasie nawet gdyby silnik pracował na wolnych

> o wygodzie nie warto wspominać

Co do oszczędności czasu - to na pewno prawda.

Jednak mi zawsze po autostradzie wychodzi większe zużycie paliwa niż po drogach lokalnych (wiadomo - wyższa prędkość - wyższe zużycie).

Tak więc pewnie jadąc starą jedynką by trochę więcej niż te 17PLN zaoszczędził (pewnie jakiś litr paliwa..)..

Ale i tak nie warto.

Napisano

> Ja bym we Włocławku odbił na Lipno i dalej na Toruń. Wjedziesz od strony Warszawy a dalej to już

> tak jak piszesz.

Od Lipna to potem dojedzie do Łysomic. Droga dość beznadziejna (przebudowują/budują obwodnicę). I w samych Łysomicach lubi się korkować (nawet w bardzo dziwnych porach)

Napisano

W okresie wakacyjnego szczytu lubią się przytkać bramki przy poborze opłat (znajoma stała w raz w lecie 45 minut...)

O tej porze to będziesz miał puuuuuuuuściutko.. Można Vmax sprawdzić bananaevil.gif

Napisano

ja jechałem 3 tyg temu trasa: katowice-czętochowa-pabianice-konstantynow łodzki-zgierz (ale omijajac aleksandrów)-włocławek-lipno-kikół-golub dobrzyn-wabrzeźno-radzyń chełmiński-grudziąc-wjazd na A1-Rumia-Reda-Puck-Chłapowo cool.gif podróz zajęła mi 10 godz w tym ponad godz postojów (3 postoje). bardzo mile sie zaskoczyłem gdyż możecie mi wierzyć lub nie ale droga cały czas była PUSTA!! a wyjechałem o 3 rano, na miejscu o 13. predkość 80-100 km/h. ta sama trasa wracałem i rowniez było bardzo dobrze. POLECAM! ja inna juz w tamte tereny jechac nie bede cool.gif

acha i był tylko jeden korek za Gdanskiem przez wypadek. strata: 20 min

Napisano

> Generalnie z Katowic jedziemy przez Częstochowę - Łask - Poddębice - Łęczyce - Włocławek - Toruń -

> Chełmno - Świecie- i tu mamy wjazd na A1,

Osobiście nie pchał bym się na omijanie łodzi przez Łask.. Chyba już normalnie przez miasto bym cały czas 1 pojechał. Będziesz jechał nad ranem więc korków nie powinno być. A tam Łask-Poddębice-Łęczyca to taka średnia raczej droga (chociaż może się zmieniło)...

Napisano

Jak się załapiesz na fotoradar na 1, to już więcej nie będziesz oszczędzał 17zł za autostradzie wink.gif

Napisano

> Jak się załapiesz na fotoradar na 1, to już więcej nie będziesz oszczędzał 17zł za autostradzie

No na autostradzie też się na fotoradar można załapać.. Szczególnie jeśli ktoś nie ma zwyczaju dawać po heblach gdy zobaczy ograniczenie do 70 (na końcu) tylko sobie łagodnie zwalnia...

Napisano

> W okresie wakacyjnego szczytu lubią się przytkać bramki przy poborze opłat (znajoma stała w raz w

> lecie 45 minut...)

> O tej porze to będziesz miał puuuuuuuuściutko.. Można Vmax sprawdzić

Ze sprawdzaniem Vmax radzę uważać. Było ostatnio kilka wypadków z ofiarami śmiertelnymi na A1 i teraz są tam wzmożone kontrole prędkości (videorejestrator w aucie i fotoradar)

Napisano

> Od Lipna to potem dojedzie do Łysomic. Droga dość beznadziejna (przebudowują/budują obwodnicę). I w

> samych Łysomicach lubi się korkować (nawet w bardzo dziwnych porach)

Ale mija wahadła we Włocławku. Łysomice też bokiem ominie. Kolega Angrius też podał całkiem ładny objazd ok.gif

Napisano

Jedź A1 - komfort, ładny asfalt, można sobie odpocząć na MOP-ach ok.gif Polecam

Napisano

> Ze sprawdzaniem Vmax radzę uważać. Było ostatnio kilka wypadków z ofiarami śmiertelnymi na A1 i

> teraz są tam wzmożone kontrole prędkości (videorejestrator w aucie i fotoradar)

No bo trzeba wiedzieć co się dookoła dzieje..

Ale pewniee o 5 rano to misiaki jeszcze śpią ;-)..

Oczywiście z tym vmax to ostrożnie.. Ale pusto na pewno będzie.

Napisano
  • Autor

> Osobiście nie pchał bym się na omijanie łodzi przez Łask.. Chyba już normalnie przez miasto bym

> cały czas 1 pojechał. Będziesz jechał nad ranem więc korków nie powinno być. A tam

> Łask-Poddębice-Łęczyca to taka średnia raczej droga (chociaż może się zmieniło)...

Ja chyba sie pchałem na drogę Częstochowa - Łask, omijając gierkówkę... To chyba nie jest dobry pomysł. facepalm.gif

Napisano
  • Autor

> Ale mija wahadła we Włocławku. Łysomice też bokiem ominie. Kolega Angrius też podał całkiem ładny

> objazd

Ciekawy pomysł. Takie "boczne"drogi... smile.gif

Napisano

> Ale mija wahadła we Włocławku. Łysomice też bokiem ominie. Kolega Angrius też podał całkiem ładny

> objazd

Nadal uważam że nad ranem kiedy ruch jest minimalny to jazda opłotkami, wąskimi drogami średniej jakości (a taki jest objazd przez Golub) mija się z celem. Bardziej męcząco, wolno i zgubić się można..

To już lepiej do tych Łysomic.

Nie wiem ile tych wachadełek od Włocławka jest.. Jeśli tak kiepsko, to może i warto jakoś bokiem pojechać.. Chociaż wątpię żeby o 3:00 stać długo (o ile w ogóle).

Napisano
  • Autor

Tak też zrobię. Jad e głównymi.

W nocy przejechać Łódź, czy ją ominąć przez Konstantynow łodzki do Zgierza, choć nie wiem jak wtedy ominąć Aleksandrów łódzki, jak pisał Angrius.

Napisano

> Nic nie zaoszczedzisz.

> o wygodzie nie warto wspominać

Oczywiście że zaoszczędzi. Prawie zawsze jeżdżę starą jedynką i spalanie mam ok. 6l. Na autostradzie jadę przeważnie 30-40km/h szybciej i spalanie mam wyższe.

Koszt autostrady jest zbliżony do kosztu paliwa i dla mnie sens jest korzystać z autostrady, gdy zależy mi na czasie.

Napisano

> Nadal uważam że nad ranem kiedy ruch jest minimalny to jazda opłotkami, wąskimi drogami średniej

> jakości (a taki jest objazd przez Golub) mija się z celem.

nie wiem kiedy jechałeś tamtedy ale w tej chwili tam jest polozony nowy asfalt i jak na polskie warunki ta droga jest bardzo porzadna w tej chwili. najgorszy odcinek jest przed zgierzem bodajze...

a masz gps czy jedziesz ze zwykla mapa?

Napisano
  • Autor

> nie wiem kiedy jechałeś tamtedy ale w tej chwili tam jest polozony nowy asfalt i jak na polskie

> warunki ta droga jest bardzo porzadna w tej chwili. najgorszy odcinek jest przed zgierzem

> bodajze...

> a masz gps czy jedziesz ze zwykla mapa?

Mam "gps'a". smile.gif Generalnie prawie każdego roku jade nad polskie morze, chocby na tygodniowy wypad, z tym ze w rejon Gdańska jade pierwszy raz od jakis 6 lat. Noi pierwsz raz jade z 5 osobami na pokładzie w tym z rocznym dzieckiem. Dlatego chciałbym to w miarę dograć. P.S., nie jade Pandą. 270751858-jezyk.gif

Napisano

ogólnie zgadzam się,że warto jechac A1 jak ktoś ceni sw oj czas to wychodzi więcej niże 17zł za godzinę pewnie, choć na wakacjach z tym róznie , ale z tym to pojechałeś:

Quote:

Bedziesz jechał 0,5-1.0 godzine dłuzej. W tym czasie nawet gdyby silnik pracował na wolnych obrotach to i tak spali paliwa za te 17zł , albo i wiecej.

Gdybyś miał komputer spalania, to byś wiedział że typowo pokazują na wolnych od 0.5l/h do 1l/h dla wiekszych silników więc groziłoby mu maks 4 złote a nie 17...

Bardziej tu liczy siędługość trasy i płynność jazdy.

Mój samochód jak jadę równo 130 pali benzyny 6.5/100 a jak bedę jechał trasą z rozpędzeniem i hamowaniem to spali 8.5/100

Napisano

> Oczywiście że zaoszczędzi. Prawie zawsze jeżdżę starą jedynką i spalanie mam ok. 6l. Na

> autostradzie jadę przeważnie 30-40km/h szybciej i spalanie mam wyższe.

> Koszt autostrady jest zbliżony do kosztu paliwa i dla mnie sens jest korzystać z autostrady, gdy

> zależy mi na czasie.

No nie wiem. Jak ktos wyskoczy na autostrade jakąś popierdułką a potem butuje zeby zabłysnąc to rzeczywiscie moze paliwa w baku nie wystarczyc biglaugh.gif

Ja zapinam na tempomacie 130 i sobie spokojnie jade słuchając muzyki i "podziwiając" zapieprzeczy z małymi siurkami biglaugh.gif

przy takiej jezdzie spalanie wychodzi jakies 8l LPG.

Jazda 1 trwa dluzej i w tym czasie silnik niepotrzebnie pracuje.

Nawet gdyby chodził na luzie to przez pol godziny sporo paliwa zleci.

Spalanie to nie tylko dystans ,ale tez czas. Gdyby bylo inaczej to samochody najmniej palilyby w miescie.

Napisano

> Nawet gdyby chodził na luzie to przez pol godziny sporo paliwa zleci.

Nie wiele. Pół godziny to jakieś 0,3 do 0,5l paliwa.

> Spalanie to nie tylko dystans ,ale tez czas. Gdyby bylo inaczej to samochody najmniej palilyby w

> miescie.

To nie dlatego że wolno jadą, tylko dlatego że często ruszają i hamują.

Każdy samochód więcej spala przy prędkościach rzędu 130km/h niż przy 90km/h.. Najmniej to chyba w okolicach 70-80km/h spala.

Opory powietrza rosną z kwadratem prędkości i od ~90km/h to głównie one odpowiadają za zużycie paliwa.

Mi zdecydowanie przy jeździe bocznymi drogami z prędkościami rzędu 90-110 i nawet z przyspieszaniem, zwalnianiem spala mniej paliwa niż przy jeździe autostradą z ustawionym ~140km/h na tempomacie.

Napisano
  • Autor

Jade benzynową meganką kombi wypchaną po brzegi. Silnik 1.6. Z tego co na razie zauważyłem spalanie mocno rośnie po przekroczeniu 120-130km/h.

Dzieki za pomoc i odmeldowuje sie... ^^

Napisano

jak ci zal jednego zestawu powiekszonego od wujka Donalda grinser006.gif to jedz zwykla. Sam sie przekonasz czy warto czy tez nie....

Napisano

> Częstochowę - Łask - Poddębice - Łęczyce -

Warto tylko w tygodniu, w dzień, żeby ominąć korki. Jak będziesz jechał poza godzinami szczytu lub w weekend - nie warto. Korki w okolicach Łodzi to tak naprawdę godziny 7-9, potem 15-17. DK1 do samej Łodzi ma 2-3 pasy, potem przez Łódź też lecisz trzypasmówką, dopiero od Zgierza zaczyna się jednopasmowy horror

Napisano

> Nadal uważam że nad ranem kiedy ruch jest minimalny to jazda opłotkami, wąskimi drogami średniej

> jakości (a taki jest objazd przez Golub) mija się z celem. Bardziej męcząco, wolno i zgubić

> się można..

> To już lepiej do tych Łysomic.

> Nie wiem ile tych wachadełek od Włocławka jest.. Jeśli tak kiepsko, to może i warto jakoś bokiem

> pojechać.. Chociaż wątpię żeby o 3:00 stać długo (o ile w ogóle).

Ja tam nie wiem, odkąd jadąc po północy spędziłem tam godzinę, wszystkim radzę omijać to miejsce.

Napisano

> Ja tam nie wiem, odkąd jadąc po północy spędziłem tam godzinę, wszystkim radzę omijać to miejsce.

ja tak jak mowie jechałem tamtedy miedzy godz 9 a 12 i nie bylo ZADNEGO ruchu. totalnie zadnego. a asfalcik byl nowy cool.gif

wracajac jechałem miedzy 12-15 i rownież nie było ruchu... ja inna trasa juz nie bede jezdził:) poza tym tam sa też piekne krajobrazy, zamki sie mija tez po drodze i ogolnie uwazam ze droga jest ciekawa cool.gif

Napisano

a trasa wygląda tak: moja trasa

jest tam zaznaczony objazd łodzi. wg mnie to jest najmniej ciekawy fragment trasy, ale ja wolalem ominąć korki w łodzi

Napisano

> a trasa wygląda tak: moja trasa

> jest tam zaznaczony objazd łodzi. wg mnie to jest najmniej ciekawy fragment trasy, ale ja wolalem

> ominąć korki w łodzi

Całkiem ładna traska ok.gif

Napisano

> Całkiem ładna traska

owszem hehe i jakby nie liczyc przerw to zajelo mi to ok 9 godz, ze srenia predkoscia miedzy 80-100 jak juz pisalem wiec spokojna jazda. nawet na autostradzie jechalem tylko sobie do setki smile.gif

Napisano

> No na autostradzie też się na fotoradar można załapać.. Szczególnie jeśli ktoś nie ma zwyczaju

> dawać po heblach gdy zobaczy ograniczenie do 70 (na końcu) tylko sobie łagodnie zwalnia...

Ba, ostatnio gnojki i na 130 stawiaja...bo niby byly wypadki spowodowane nadmierna predkoscia shocked.gif

Napisano

> Dzieki za pomoc i odmeldowuje sie... ^^

Ja osobiście lece A1... płątną ... spalanie większe ale czas.... no i nie ma tych kilkunastu fotoradarów i kilku ukrytych misiaków .... a tak naprawdę czasu zmarnujesz od groma ... i tak na obwodnice musisz sie wbić... jedziesz na wypoczynek więc podaruj sobie odrobine luxusu hehe.gif

Napisano

Wczoraj tamtędy jechałem, co prawda tylko do Tczewa, ale droga ta sama. Wybrałem starą 1, czas przejazdu od początku autostrady do Tczewa to równa godzina, dystans 80 km. Na autostradzie przy średniej prędkości 120km/h byłoby to 40 minut, więc strata czasu to tylko 20minut. Poza tym większość ciężarówek i część osobówek jedzie autostradą więc jest luz na drodze. Podczas jazdy na Hel proponuję autostradę, od Tczewa do trójmiasta jedzie się wolno i A1 można sporo podgonić ok.gif

Napisano

> Wczoraj tamtędy jechałem, co prawda tylko do Tczewa, ale droga ta sama. Wybrałem starą 1, czas

> przejazdu od początku autostrady do Tczewa to równa godzina, dystans 80 km. Na autostradzie

> przy średniej prędkości 120km/h byłoby to 40 minut, więc strata czasu to tylko 20minut. Poza

> tym większość ciężarówek i część osobówek jedzie autostradą więc jest luz na drodze. Podczas

> jazdy na Hel proponuję autostradę, od Tczewa do trójmiasta jedzie się wolno i A1 można sporo

> podgonić

Różnica na całym odcinku to średnio 40 minut.

Czasami naprawdę nie warto jechać autostradą, bo czekanie na bramkach zniweluje nam szybszą podróż sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.