Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to jest przelot?

Featured Replies

Napisano

> Czy ktoś wie co tam w środku tego michaela siedzi i czy to podoła do turbo?

pamiętam jak dziś... a to było dwa lata temu i pytałem o to samo zlosnik.gif

rozgorzała się dyskusja, że to fuszera, że to składane w jakimś garażu, że to dospawana tylko końcówka, że to tylko tak ładnie wygląda, że to płaci się za firmę grinser006.gif

było też, że to wspaniały sportowy i markowy tłumik...

w końcu kupiłem Malona z nierdzewki na zamówienie, pod rurki (średnice) jakie chciałem i jakie mi pasowało czyli bez zbędnych redukcji... czysty przelot wink.gif

jeszcze się trzyma i nie żałuję decyzji zlosnik.gif

Napisano

a nie prościej poprostu założyć tłumik końcowy z T cfaniaczek.gif

Napisano

> a nie prościej poprostu założyć tłumik końcowy z T

z kanta 270751858-jezyk.gif

Napisano

> w końcu kupiłem Malona z nierdzewki na zamówienie, pod rurki (średnice) jakie chciałem i jakie mi

> pasowało czyli bez zbędnych redukcji... czysty przelot

> jeszcze się trzyma i nie żałuję decyzji

Na Malona pamietam swego czasu tez lecialy gromy - ze tandeta, ze sie rozpada po roku. A ja juz siodmy rok mam dwa przelotowe koncowe Malony i sladu rdzy na nich nie ma ok.gif.

Napisano
  • Autor

> a nie prościej poprostu założyć tłumik końcowy z T

No prościej, ale do tego doszedłem już przy swapie na 1.2 a teraz chcę mieć przelot cfaniaczek.gif

Napisano

> Na Malona pamietam swego czasu tez lecialy gromy - ze tandeta, ze sie rozpada po roku. A ja juz

> siodmy rok mam dwa przelotowe koncowe Malony i sladu rdzy na nich nie ma .

no to ładnie się trzymają ok.gif

przy T i przy F mam też końcowe przelotowe Malony i oba dwu letnie i chyba na gwarancji jeszcze.... jest zero rdzy. claps.gif

w Malonie przy T coś mi w środku brzęczy i chyba to wina mojego stylu jazdy do Jasła, przez nieszczęsne objazdy... było ostro, rajdowo, ciemno i iskrzyło się z zada grinser006.gif i zapewne przywaliłem tłumikiem... ale nie narzekam bo ładnie mruczą zlosnik.gif

Napisano

> z kanta

skorpion78 miał u siebie zamontowany tłumik z Dużego Fiata i faktycznie dziwnie on brzmiał icon_rolleyes.gifhmm.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> no to ładnie się trzymają

> przy T i przy F mam też końcowe przelotowe Malony i oba dwu letnie i chyba na gwarancji jeszcze....

> jest zero rdzy.

> w Malonie przy T coś mi w środku brzęczy i chyba to wina mojego stylu jazdy do Jasła, przez

> nieszczęsne objazdy... było ostro, rajdowo, ciemno i iskrzyło się z zada i zapewne

> przywaliłem tłumikiem... ale nie narzekam bo ładnie mruczą

No dobrze ale nadal nikt mi nie odpowiedział na pytanie - CZY TO JEST PRZELOT???

Napisano

> No dobrze ale nadal nikt mi nie odpowiedział na pytanie - CZY TO JEST PRZELOT???

skorpion78 coś wspominał, że jego tłumik BYŁ przelotowy ale nie mam pewności niewiem.gifok.gif

Napisano

> No dobrze ale nadal nikt mi nie odpowiedział na pytanie - CZY TO JEST PRZELOT???

patrząc na konstrukcje tłumików - średnica rur i ich układ wszystko wskazuje że jest przelotowy.

pytanie tylko czy gdzieś nie jest w środku przewężony.

pozdr

edit:

zapytaj sprzedającego o średnicę zewn rury w najwęższym miejscu - bo coś czuje że będzie poniżej 50mm (czyli mniej niż seria z Turbo)

pozdr

Napisano

> CZY TO JEST PRZELOT???

zadaj pytanie sprzedającemu grinser006.gif

Napisano

> CZY TO JEST PRZELOT???

A co to znaczy? że w środku jest jak najmniejszy opór dla spalin?

Napisano

A tego sie nie da obliczyć, coś gdzie mi się obiło o uszy że są do tego programy obliczające wydech, ale co i jak... niewiem.gif

Jak będę miał czas to poszukam w sieci ale to jutro bo dziś ziew.gif czas ynu nynu bo o 7 mam być w pracy.

Napisano

> Czy ktoś wie co tam w środku tego michaela siedzi i czy to podoła do turbo?

> http://allegro.pl/tlumik-sportowy-fiat-uno-tuning-1-4-12-88-i1212049638.html

panie odpusc to...placisz za firme...

umiesz spawac ? to wylicz sobie jakich rurek ci potrzeba z nierdzewki( srednica wew 1,75 cala czyli taki jak od turbo) i sobie poskladaj a koncowy tlumik ( a raczej w miejsce srodkowego czyli zaraz przed tylna belka) daj od koncowy od lanosa 1.6...w miejsce kata jakakolwiek strumienice( nie dla mocy tylko dla wyciszenia)...za ostatnim tlumikiem(czyli srodkowym zeby.GIF ) pusc sama nierdazewke 1,75 cala i bedzie piekny dzwiek zlosnik.gif

Tako rzecze ja skromny.gif

Quote:

Tłumik przelotowy
jest zazwyczaj tłumikiem będącym zaraz po kolektorze (i katalizatorze). Jest zbudowany mniej więcej tak : ponawiercana w wielu miejscach rura biegnie przez obudowę tłumika która wypełniona jest materiałem w stylu wełny mineralnej. W końcowym tłumiku który zazwyczaj nie jest przelotowym spaliny biegną jakgdyby w kształcie litery S - wlatują jedną rurą, pokonują przestrzeń we wnętrzu obudowy (podzielonej) i wlatuja do rury końcowej.Tłumiki przelotowe stosuje sie głownie (ale nie jest to reguła) w samochodach z doładowaniem, ponieważ w tych układach wydech musi w jak najmniejszym stopniu ograniczać wylot spalin które mogły by ograniczać prace turbosprężarki.

284138538-przelot.jpg

post-28025-14352509522529_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> pokonują przestrzeń we wnętrzu obudowy (podzielonej) i wlatuja do rury końcowej.Tłumiki

> przelotowe stosuje sie głownie (ale nie jest to reguła) w samochodach z doładowaniem, ponieważ

> w tych układach wydech musi w jak najmniejszym stopniu ograniczać wylot spalin które mogły by

> ograniczać prace turbosprężarki.

I o to ostatnie zdanie mnie się koluniu najbardziej rozchodzi bo mam seryjny wydech od UT z wywalonym tłumikiem przed belką, został tylko ten za belką ale i ten nie jest przelotowy i czuję, że mi pędzidełko ogranicza. Jak znajdę czas i materiały to sobie uspawam taki ale widzę, że ten michael wcale nie taki drogi a gotowy to co się będę mordował niewiem.gif tylko dalej nie jestem pewien, czy jest full przelot.

Napisano

tego sie nie dowiesz dopoki nie bedziesz mial na miejscu i nie wetkniesz wen rurki tudziez innego druta smile.gif a w UT nie byl przypadkiem przelotowy tlumik seryjnie ?

Napisano
  • Autor

> tego sie nie dowiesz dopoki nie bedziesz mial na miejscu i nie wetkniesz wen rurki tudziez innego

> druta a w UT nie byl przypadkiem przelotowy tlumik seryjnie ?

Nie. Mam, widzę co jest.

Fakt, że to nie jest fabryczny wydech tylko firmy Feroz ale z katalogu dedykowany do UT 1.3 bez kata na rurze 50mm. Pękł mi na łączeniu rury z pierwszym tłumikiem i go wyciąłem, widać wyraźnie, że to nie przelotowy tylko klasyczny. Drugi to samo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.