Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy Citroen C3 - kupić czy nie kupić - potrzebuję opinii:)

Featured Replies

Napisano

Witam,

Znajomi szukają jakiegoś auta tej klasy do 40 tyś maks.

Mają ofertę na nowe C3 z silnikiem 1.1 60KM (klima, abs itd.)

Macie jakieś doświadczenia co do tego modelu? Jak sobie takie autko poradzi z takim słabym silnikiem?

A może za te pieniądze jest szansa jeszcze coś innego fajnego znaleźć? Główne założenia to klima, ABS, elektryka i 5d.

Z góry dzięki za konkretne opinie 20.GIF

Napisano

Dwóch kolegów ostatnio kupili i są bardzo zadowoleni.

Jeden z 1.4 benzynowym jeździ już rok, drugi z dieslem 1.4 od niedawna ok.gif

Bierz większy silnik.

kilka tygodni temu C3 z dieslem i klimą kosztował poniżej 40kzł.

sorry - doczytałem, że chodzi o nowe C3

ja piszę o starym zlosnik.gif

Napisano

Można trafić tej cenie z większym silnikiem

http://otomoto.pl/citroen-c3-attraction-C15100415.html

60KM na takie auto to maławo, ale jeździć też sie da

z dieslem były w cenie 40k ale to poprzedni model

Napisano

Wystarczy lepiej się potargować (upusty 20 czy 30% od cennika niech nie dziwią) i w tej cenie na pewno może być lepszy silnik. A ogólnie nowe C3 bardzo korzystnie wychodzi w relacji ceny do wyposażenia ok.gif

Napisano

W tej cenie na pewno kupi się go z silnikiem 1.4 75 KM.

Oferta1

Oferta2

...

Myślę, że te 500 zł to da się ugadać wink.gif

Napisano
  • Autor

Mają ofertę od dealera właśnie na 1.1 60KM na kwotę 38,7 tyś brutto.

Tylko właśnie ten silnik niewiem.gif

Znajomi wymyślili, że będzie tańszy w ubezpieczeniu i ekonomiczniejszy. No i o kasę też chodzi bo szukali czegoś na poczatku do 35 tys, a ze nic rozsadnego nie było to troche zwiększyli zakres kwotowy.

Ale z mojego punktu widzenia taki mały silnik to non stop trzeba "cisnąć" żeby to w ogóle jechało - a wtedy ekonomicznie nie będzie. No chyba ze się mylę confused.gif

Napisano
  • Autor

> Wystarczy lepiej się potargować (upusty 20 czy 30% od cennika niech nie dziwią) i w tej cenie na

> pewno może być lepszy silnik. A ogólnie nowe C3 bardzo korzystnie wychodzi w relacji ceny do

> wyposażenia

No tutaj zastosowali przy ofercie właśnie upust 20% od cennika...może racja ze trzebaby trochę jeszcze ich przycisnąć.

Napisano

> Ale z mojego punktu widzenia taki mały silnik to non stop trzeba "cisnąć" żeby to w ogóle jechało -

> a wtedy ekonomicznie nie będzie. No chyba ze się mylę

Różnica w cenie ubezpieczenia będzie... żadna, lub 50 zł na rok.

Spalanie będzie też identyczne, lub tak jak piszesz ten 1.1 spali więcej, bo trzeba go będzie wyżej kręcić.

Napisano

Według mnie samochodzik wizualnie bardzo fajny ale ten silnik....? Nie spodziewałbym się że będzie też oszczędny bo raczej taki silniczek będzie sie męczył z pojazdem który pewnie waży ok tony jak nie więcej a z włączoną klimą to już w ogóle może być kiepsko. Ja bym szukał mocniejszego silnika.

Napisano

> Mają ofertę od dealera właśnie na 1.1 60KM na kwotę 38,7 tyś brutto.

> Tylko właśnie ten silnik

> Znajomi wymyślili, że będzie tańszy w ubezpieczeniu i ekonomiczniejszy. No i o kasę też chodzi bo

> szukali czegoś na poczatku do 35 tys, a ze nic rozsadnego nie było to troche zwiększyli zakres

> kwotowy.

Może i bedzie ekonomiczny przy spokojnej jeździe ale napisałeś, że ma klime a z mocą 60 KM i włączoną klimą tojuż chyba ani nie bedzie ekonomiczne a tym bardziej nie bedzie się chciało jechać.

Napisano

Wejdź TU wybierz interesujący model, dobierz wyposażenie opcjonalne i na dole jest opcja wysłania zapytania do dealerów, napisz że interesuje Cię możliwie najlepsza ofertą, i może dowiesz się gdzie jest dno lub jego okolice grinser006.gif

Albo wrzuć takie zapytanie do dealerów z okolicy i niech się silą ok.gif

Napisano

> Z góry dzięki za konkretne opinie

jeździłem nowym c3 z 75konnym silnikiem... toczyło się jako tako, auto dobre do miasta, ale nie wyobrażam sobie tego auta z 60końmi pod maską...

Napisano

> Może i bedzie ekonomiczny przy spokojnej jeździe ale napisałeś, że ma klime a z mocą 60 KM i

> włączoną klimą tojuż chyba ani nie bedzie ekonomiczne a tym bardziej nie bedzie się chciało

> jechać.

I tak właśnie jest.

Lżejsze i10 z 1.1 66KM przy włączonej klimie i obciążeniu 2-3 osoby "nie jedzie", a pali koło 7l/100km

Napisano

Dex niech kupują z dieslem , napewno sie odwdzięczy niskim zużyciem paliwa

1,1 przy wadze około tony bedzie ciężko

ja mam 1,4 68 koni i szału nie ma

1,4 75 będzie paliła pewnie koło 8 literków --->to ten sam silnik co mlody miał w saxo

Napisano
  • Autor

> Dex niech kupują z dieslem , napewno sie odwdzięczy niskim zużyciem paliwa

Nie ta cena przy zakupie frown.gif Ale jak już ktoś powyżej pisał spróbujemy powysyłać zapytania do różnych salonów.

> 1,1 przy wadze około tony bedzie ciężko

> ja mam 1,4 68 koni i szału nie ma

Wiem, jechałem Twoim smile.gif Ale to diesel więc jeszcze momentem nadrabiasz.

> 1,4 75 będzie paliła pewnie koło 8 literków --->to ten sam silnik co mlody miał w saxo

Oj...to to ekonomiczne to nie jest, a i konstrukcyjnie to dość stary silnik frown.gif

Napisano
  • Autor

> Wejdź TU wybierz interesujący model, dobierz wyposażenie opcjonalne i na dole jest opcja wysłania

> zapytania do dealerów, napisz że interesuje Cię możliwie najlepsza ofertą, i może dowiesz się

> gdzie jest dno lub jego okolice

> Albo wrzuć takie zapytanie do dealerów z okolicy i niech się silą

Jak na razie najnizsza oferta z dieslem 1.4hdi to 46 tys.... frown.gif

Oczywiscie nadal przy zalozeniach klima + lakier metalik.

Napisano

> Jak na razie najnizsza oferta z dieslem 1.4hdi to 46 tys....

> Oczywiscie nadal przy zalozeniach klima + lakier metalik.

Bierz stare C3. Dołożyć tylko trza radio za 300zł i masz auto z dieslem, klima, metalikiem za 40kzł.

Napisano

tez chyba bym tak zrobił , masz wtedy 1.6 hdi 90km , super spalanie

Napisano

> tez chyba bym tak zrobił , masz wtedy 1.6 hdi 90km , super spalanie

Ale te auta dzieli przepaśc...przynajmniej jeśli chodzi o design. Z silnikiem 1.4 75KM będzie w porządku. 1.1 przy tej wadze, z włączoną klimą - nie pojedzie... smile.gif

Napisano

> Bierz stare C3. Dołożyć tylko trza radio za 300zł i masz auto z dieslem, klima, metalikiem za

> 40kzł.

Stare? Przeciez to konstrukcja z przed dobrych 6 lat, mniej bezpieczne, przy odsprzedazy bedzie warte polowe tego nowego, etc...

Za 40k da sie wziac nowe z 1.4 benzyna wiec po co szukac dalej.

PS. jakie roczne przeloty bedzie miec to auto?

Napisano
  • Autor

> Bierz stare C3. Dołożyć tylko trza radio za 300zł i masz auto z dieslem, klima, metalikiem za

> 40kzł.

Stare odpada bo...konstrukcja sprzed kilku dobrych lat (co za tym idzie poziom bezpieczenstwa gorszy), wyposazenie gorsze no i wyglad zlosnik.gif Poza tym nowe C3 jest obszerniejsze wewnątrz.

Właśnie ze względu na konstrukcje odpadły auta typu pug 206 itp.

Napisano
  • Autor

> Stare? Przeciez to konstrukcja z przed dobrych 6 lat, mniej bezpieczne, przy odsprzedazy bedzie

> warte polowe tego nowego, etc...

> Za 40k da sie wziac nowe z 1.4 benzyna wiec po co szukac dalej.

I tak się to chyba skończy, dzisiaj kumpel był na jazdach testowych właśnie takim (1.1 nawet nie maja nigdzie w okolicy) i bardzo zadowolony.

> PS. jakie roczne przeloty bedzie miec to auto?

Przebiegi niewielkie raczej - maks 15-20 tys na rok.

Napisano

Jak dla mnie to stare C3 jest brzydkie i też bym nie kupił, mimo że diesel w fajnej cenie by był, ale za to nowe C3 to lux torpeda, fajne auto, ładne, a zwłaszcza środek mnie się widzi. To że 1.4 to silnik starej konstrukcji ma też swoje zaleto, tańsze części jak by co, no i wiadomo co im może dolegać. A z nowym 1.4 VTI to już z ceną przeginają, bo różnica chyba jakieś 6-7 tyś zł do zwykłego 1.4.

A co do 1.1 to kiedyś czytałem test: clio 1.2, punto 1.2, ibiza 1.4 i saxo 1.1 (wszystkie 60 KM). W teście elastyczności silnika i przespieszeń, dwa pierwsze podobnie, ibiza wiadomo dużo szybsza, bo większy moment miała, natomiast saxo nie testowali na elastyczność 80-120 km/h, bo trwało całą wieczność, a gdzie tu waga i opory powietrza saxo i nowego c3.

Napisano

> I tak się to chyba skończy, dzisiaj kumpel był na jazdach testowych właśnie takim (1.1 nawet nie

> maja nigdzie w okolicy) i bardzo zadowolony.

> Przebiegi niewielkie raczej - maks 15-20 tys na rok.

Przy takich przebiegach nie ma co sie pchac w diesla.

Napisano

Mój brat kupił jakiś rok temu dla swojej żony C3 1.4HDI i do dzisiaj żałuje tej decyzji. Autko w środku jest mega plastikowe i tandeciarskie. Niedługo po kupnie przetarły się przewody paliwowe idące pod maską. Samochód ma mizerne osiągi, Clio 2 z wolnossącym 1.9d przy tym aucie to demon prędkości. Spalanie w mieście na poziomie 6-7litrów.

Ogólnie mówiąc co chwile nękają ten samochód jakieś problemy a to klima a to jakaś inna pierdoła, w tym miesiącu pojawiła się woda w przedniej lampie rotfl.gif

Napisano

...a żona robi pewnie z 15 tyś KM rocznie na krótkich dystansach. To sie nazywa dobry wybór wink.gif

Napisano
  • Autor

> Mój brat kupił jakiś rok temu dla swojej żony C3 1.4HDI i do dzisiaj żałuje tej decyzji.

Ale mi chodzi o Nowe C3 zlosnik.gif

Autko w

> środku jest mega plastikowe i tandeciarskie. Niedługo po kupnie przetarły się przewody

> paliwowe idące pod maską. Samochód ma mizerne osiągi, Clio 2 z wolnossącym 1.9d przy tym aucie

> to demon prędkości. Spalanie w mieście na poziomie 6-7litrów.

> Ogólnie mówiąc co chwile nękają ten samochód jakieś problemy a to klima a to jakaś inna pierdoła, w

> tym miesiącu pojawiła się woda w przedniej lampie

Jeśli chodzi o silniki HDI to mam dosc dobre doswiadczenia, u siebie mam 2.0 hdi 90km i jestem bardzo zadowolony - 200 tys przelotu i spokoj i cisza, filtry, olej, plyny itp.

Napisano

> Przy takich przebiegach nie ma co sie pchac w diesla.

15-20 kkm to już sporo i diesel, jeśli nie trzeba do jego zakupu dopłacić więcej, jak 5kzł, będzie oplacalny - zacznei wychodzić na + już w 3. roku eksploatacji ok.gif

Napisano

> 15-20 kkm to już sporo i diesel, jeśli nie trzeba do jego zakupu dopłacić więcej, jak 5kzł, będzie

> oplacalny - zacznei wychodzić na + już w 3. roku eksploatacji

Raczej po 3 roku eksploatacji (przy niedużym samochodzie)...

Napisano

> Ale mi chodzi o Nowe C3

> Autko w

> Jeśli chodzi o silniki HDI to mam dosc dobre doswiadczenia, u siebie mam 2.0 hdi 90km i jestem

> bardzo zadowolony - 200 tys przelotu i spokoj i cisza, filtry, olej, plyny itp.

Brat ma w domu drugą cytrynę Xantię 2.0 HDI 110KM i z tym autem pomimo przebiegu 260tys nie ma żadnego problemu

Napisano

> Raczej po 3 roku eksploatacji (przy niedużym samochodzie)...

Policzmy dla 50kkm.

1.4 benzyna będzie palił ponad 6: powiedzmy 6,5x4,5x500=14625zł

1.4 diesel ponad 4: powiedzmy 4,5x4,2x500=9450zł

Napisano

> Policzmy dla 50kkm.

> 1.4 benzyna będzie palił ponad 6: powiedzmy 6,5x4,5x500=14625zł

> 1.4 diesel ponad 4: powiedzmy 4,5x4,2x500=9450zł

IMHO różnica w spalaniu może być lekko mniejsza. Ale OK.

Ceny benzyny i ON (w zależności od pory roku itp. się zmieniają i średnia różnica może być mniejsza) ale też przyjmijmy że OK.

50kkm przy założeniu około 15-20kkm to około 3 lat właśnie.

Natomiast przy dieslu będzie trzeba zapłacić nieco wyższe ubezpieczenie (~300PLN/rok co wynika z wyższej wartości) minimalnie droższy będzie serwis (pewnie ze 100PLN).

W efekcie jeśli dopłacimy te 5000PLN do diesla to mniej więcej w 3 lata je odzyskamy. Czyli pod koniec 3 roku na początku zacznie się oszczędzać. A nie "już od 3 roku" (co sugeruje zwrot poniesionych nakładów w ciągu 2 lat).

Oczywiście wszystko zakładając że na początku 3 roku (tuż po gwarancji) nie padnie jakiś wtrysk :-)

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i w koncu kupili Hyundaia i20 - za 40 tyś duzo lepsze wyposazenie (6 poduch, ESP itp).

Wiec cytryna niestety odpadła w tej konkurencji no.gif

Napisano

> No i w koncu kupili Hyundaia i20 - za 40 tyś duzo lepsze wyposazenie (6 poduch, ESP itp).

> Wiec cytryna niestety odpadła w tej konkurencji

w zeszlym roku teściowie wybierali auto segmentu B. Pojeździli pooglądali prawie wszystko i stwierdzili ze podoba im sie Grande Punto, i20 i Fabia. Chcieli mieć jednak komputer pokladowy 6 poduszek, ESP, radio farbyczne i pare innych dupereli. i20 zmasakrowało konkurencję ceną przy tym wyposażeniu. I poki co sa zadowoleni

Napisano
  • Autor

> w zeszlym roku teściowie wybierali auto segmentu B. Pojeździli pooglądali prawie wszystko i

> stwierdzili ze podoba im sie Grande Punto, i20 i Fabia. Chcieli mieć jednak komputer pokladowy

> 6 poduszek, ESP, radio farbyczne i pare innych dupereli. i20 zmasakrowało konkurencję ceną

> przy tym wyposażeniu.

No i właśnie to było za Hyundaiem, poza tym jakością te auta już nie odbiegają od innych marek ok.gif

I poki co sa zadowoleni

No kumpel odbiera dopiero w przyszłym tygodniu, zobaczymy jak to się będzie spisywało zlosnik.gif

Napisano

> I tak właśnie jest.

> Lżejsze i10 z 1.1 66KM przy włączonej klimie i obciążeniu 2-3 osoby "nie jedzie", a pali koło

> 7l/100km

Faktycznie dużo.

Co do małolitrażowych auto to fabia kombi 1.2 z klimą 4 osobami i jakimiś tam tobołkami spala 6,5 litra jadąc ekonomicznie.

Napisano

> w zeszlym roku teściowie wybierali auto segmentu B. Pojeździli pooglądali prawie wszystko i

> stwierdzili ze podoba im sie Grande Punto, i20 i Fabia. Chcieli mieć jednak komputer pokladowy

> 6 poduszek, ESP, radio farbyczne i pare innych dupereli. i20 zmasakrowało konkurencję ceną

> przy tym wyposażeniu. I poki co sa zadowoleni

a jak wielkościowo wygląda i20 w stosunku do fabii/grande putno ?

Napisano

> Faktycznie dużo.

> Co do małolitrażowych auto to fabia kombi 1.2 z klimą 4 osobami i jakimiś tam tobołkami spala 6,5

> litra jadąc ekonomicznie.

Silnik 60 lub 70 KM? Jeśli tak to moim zdaniem to auto nie jedzie. A z klimą i 4 osobami to jest jakiś skandal, że w ogóle to wypuszczają na drogi.

A skoro nie jedzie to 6,5 litra to tez duzo. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> a jak wielkościowo wygląda i20 w stosunku do fabii/grande putno ?

tak samo, nie zaobserwowalem roznicy

Napisano

> No i w koncu kupili Hyundaia i20 - za 40 tyś duzo lepsze wyposazenie (6 poduch, ESP itp).

> Wiec cytryna niestety odpadła w tej konkurencji

Rzeczywiście cenowo na tle C3, i20 wypada lepiej. Dodatkowo w C3 nie istnieje praktycznie tylna kanapa, jak ustawiłem sobie przedni fotel do jazdy to nie mogłem wejść na tylne siedzenie "za siebie" no.gif

Minusem Hyundaia jest dla mnie pochodzenie "made in India". Są co prawda modele z Turcji z 5-letnią gwarancją, ale 4k PLN droższe crazy.gif

Napisano

> Silnik 60 lub 70 KM? Jeśli tak to moim zdaniem to auto nie jedzie. A z klimą i 4 osobami to jest

> jakiś skandal, że w ogóle to wypuszczają na drogi.

> A skoro nie jedzie to 6,5 litra to tez duzo.

64KM

Wiesz pojęcie względne czy dużo czy nie. Grande 1.3mjet też mi tą 6 chleje w takiej trasie przy podobnym składzie.

Nie tylko moc auta przekłada się na jego osiągi.

Napisano

I20 to fajne autko z niezłym silnikiem. Miałem okazje trochę nim pojeździć krótko po premierze. Nie wiem dlaczego nie przyjęło siew Polsce.

Napisano
  • Autor

> Rzeczywiście cenowo na tle C3, i20 wypada lepiej. Dodatkowo w C3 nie istnieje praktycznie tylna

> kanapa, jak ustawiłem sobie przedni fotel do jazdy to nie mogłem wejść na tylne siedzenie "za

> siebie"

> Minusem Hyundaia jest dla mnie pochodzenie "made in India". Są co prawda modele z Turcji z 5-letnią

> gwarancją, ale 4k PLN droższe

Jest jakieś rozróżnienie tego w salonach? z tego co mi wiadomo to wszystko z Turcji jedzie do nas. Skąd info o indiach?

Edit: dobra doczytałem conieco o TUTAJ

Rzeczywiscie w indiach tez robia, ale podobno tylko 3d zlosnik.gif

Napisano

> Rzeczywiscie w indiach tez robia, ale podobno tylko 3d

Z naciskiem na PODOBNO biglaugh.gif

Siedziałem w czerwonym 5D w wersji komfort "made in India"

Jak się otworzy drzwi kierowcy to na słupku jest tabliczka znamionowa z nazwą zakładu producenta ("Hyundai Motor Co. India" czy coś takiego).

Rozróżnić można też po gwarancji (z Turcji mają 5 lat) i po cenie - są mniej więcej 4k PLN droższe. Te z dużymi rabatami są z Indii biglaugh.gif.

Napisano
  • Autor

Odbiera za tydzien to auto to sie okaze rotfl.gif

Ale podobno w salonie zapewniali ze z Turcji są zlosnik.gif

Napisano

> I20 to fajne autko z niezłym silnikiem. Miałem okazje trochę nim pojeździć krótko po premierze.

> Nie wiem dlaczego nie przyjęło siew Polsce.

Bo to Hyundai a nie VW/Skoda grinser006.gif

Napisano

> Bo to Hyundai a nie VW/Skoda

Doczytałem. Skoro robią go w Indiach "indianie" to ja dziękuje.

no.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.