Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seat Exeo

Featured Replies

Napisano

Nie ma Seatowskiego kącika, można w sumie na VW lub na SKodzie, ale . .... może stąd nie pogonią.

Strasznie spodobała mi się sylwetka Exeo sedan, normalnie .... aligancka. Zady i walety tych aut ? Silniki to wiadomo jakie są.

Napisano

Zady i walety takie jak poprzedniego A4. Bo to dokladnie to samo, tylko swiatla ma Seata. No i deska jest z coupe, poza tym to samo.

Napisano

> Nie ma Seatowskiego kącika, można w sumie na VW lub na SKodzie, ale . .... może stąd nie pogonią.

> Strasznie spodobała mi się sylwetka Exeo sedan, normalnie .... aligancka. Zady i walety tych aut ?

> Silniki to wiadomo jakie są.

gdyby tylko mial skrzynie automat to auto prawie idealne

konstrukcyjnie moze nie najnowsze, ale to, ze jest to poprzednie a4, poprawione na maxa i zooptymalizowane to duzy +

Napisano

> Nie ma Seatowskiego kącika, można w sumie na VW lub na SKodzie, ale . .... może stąd nie pogonią.

> Strasznie spodobała mi się sylwetka Exeo sedan, normalnie .... aligancka. Zady i walety tych aut ?

Mówio, że w środku z miejscem kiepawo.

Napisano

> Zady i walety tych aut ?

Jakiś czas temu opisałem moje wrażenia z bezpośredniego porównania 2 diesli i bensinki w tym sprzęcie.

Chyba kwiecień to był - poszukaj, to znajdziesz.

Koń jaki jest - każdy widzi.

Prywatnie uważam, że BARDZO dobrym dilem jest Exeo 1,6 wolnossące - cena/możliwości jest rewelacyjna, samochód prosty jak konstrukcja cepa, eksploatacja 100% przewidywalna.

Oczywiście tutejsi młodzi-gniewni-DYNAMICZNI zaraz będą p...rodukować się, że "się tym jeździć nie da", ale natychmiast zadaję kontrpytanie - ile przejeździłeś tym autem, przy czym potrąbienie i rundka dookoła komina u dilera się nie liczą...

Napisano

> Zady i walety takie jak poprzedniego A4. Bo to dokladnie to samo, tylko swiatla ma Seata. No i

> deska jest z coupe, poza tym to samo.

decha z cabrio wink.gif ale fakt to a4 troszke poprawione

Napisano

zrobiłem 60000 km co prawda leonem z silnikiem 1.6 i fakt..dynamiki troche brakuje...ale bardziej bezawarynego bezproblemowego i taniego ww eksploatacji(poza spalaniem bo było sporawe jak na osiągi) samochodu nie miałem wczesniej i nie mam

Napisano

> Prywatnie uważam, że BARDZO dobrym dilem jest Exeo 1,6 wolnossące - cena/możliwości jest

> rewelacyjna, samochód prosty jak konstrukcja cepa, eksploatacja 100% przewidywalna.

Nie sprzedaja juz zeby.GIF

Teraz minimum to 1.8 TSI

Napisano

> Nie sprzedaja juz

> Teraz minimum to 1.8 TSI

Tych 1.6 jeszcze trochę stoi po salonach , no i można do niego wsądzić lpg smile.gif

Napisano

spojrzalem w cennik i gama silnikowa jest naprawde super

w kombi mamy wybor pomiedzy 2.0TDI i 2.0TDI zeby.GIF

w sedanie jest juz lepiej, duzo lepiej

i jeszcze jest automat w sedanie

czemu seat potraktowal tak po macoszemu ST ?

Napisano

Popatrz na to tak. W tej klasie (nadmuchany kompakt) vw ma:

Octavię, Jettę i nowe A4. Blisko są jeszcze golf, passat,, cenowo niedaleko jest najtańszy superb.

Trzeba to jakoś tak podzielić, żeby nie było kanibalizmu w grupie.

Już się mówi o tym, że będą obcinać wersje silnikowe superba kombi, bo za dobrze się sprzedaje.

Napisano

za porównywalne pieniądze masz auta o wiele większe w środku

Exeo jest naprawdę skromne, szczególnie z tyłu

co do kolegi Sibui to nie wiem czego oczekujesz po aucie ale 1.6 w Exeo niestety jest za słabym silnikiem. Leon 1P z tym motorem palił mi 9 l./100km w mieście więc wyobrażam sobie ile pali Exeo

Silnik TDI jest idealny do tego auta (143 KM) a spalanie wręcz nierealne

Napisano

> za porównywalne pieniądze masz auta o wiele większe w środku

> Silnik TDI jest idealny do tego auta (143 KM) a spalanie wręcz nierealne

To to sławne 2.0 TDI z zębatkami pomp oleju z parafiny, pękającymi głowicami i całą masą "gratisów" od koncernu VW?

2.0TDI co prawda nie w w grupie VAG a w Mitsu paliło 7,8/100 w trasie przy 130km/h - ja szczerze mówiąc nie widzę powodów do zadowolenia z ekonomiki tego przeciętnego motoru.

Napisano

> w Mitsu paliło 7,8/100 w trasie przy 130km/h -

Przy jakich obrotach musiałbyś dodać, bo sam przyznasz że źle dobrana skrzynia może zabić i przyjemność z jazdy i ekonomikę.

Chociaż niekoniecznie jednocześnie grinser006.gif

Napisano

> Nie sprzedaja juz

No niestety też dopiero teraz zauważyłem.

IMO słabe posunięcie - 1,6 był za AFAIR 59999 pln i to była super cena.

85 klocków* za takie auto to cena bardzo wysoka.

Za tyle to kupuję Awena - jednak "nieco" nowszy model i dużo lepiej plasowany.

Napisano

> No niestety też dopiero teraz zauważyłem.

> IMO słabe posunięcie - 1,6 był za AFAIR 59999 pln i to była super cena.

> 85 klocków* za takie auto to cena bardzo wysoka.

> Za tyle to kupuję Awena - jednak "nieco" nowszy model i dużo lepiej plasowany.

Po pierwsze, ja nie widzę tego lepszego 'plasowania' avensisa, dla mnie to auto właściwie nie ma zalet, no może tylko tyle że jest większe w środku od Exeo. Po drugie, z jakim silnikiem będzie ten avensis? Bo jeśli masz na myśli 1.8 z papierowymi 147KM, którym miałem nieprzyjemność jeździć, to ja dziękuję bardzo i wybieram Exeo 1.8 TSI ok.gif

Napisano

> Po pierwsze, ja nie widzę tego lepszego 'plasowania' avensisa, dla mnie to auto właściwie nie ma

> zalet, no może tylko tyle że jest większe w środku od Exeo.

Awen jest nowym modelem, wraz ze wszystkim z tego wynikającym, exeo jest "odświeżonym" starym kiblem.

Skutkiem tego jego (awena) RV będzie wyższa.

> Po drugie, z jakim silnikiem

> będzie ten avensis? Bo jeśli masz na myśli 1.8 z papierowymi 147KM, którym miałem

> nieprzyjemność jeździć, to ja dziękuję bardzo i wybieram Exeo 1.8 TSI

Ale chyba nikt Ciebie o zdanie nie pytał, prawda ? ;-)

Zauważ też, że mowa pierwotnie była o exeo 1,6, którego cena IMHO była 100% adekwatna do modelu.

Ceny obecne to niestety jakieś nieporozumienie.

Chyba, że są one po to, żeby klient miał z czego wyrwać rabat.

Napisano

Nie pij tego więcej.

W Polsce Seat nie ma swojego przedstawicielstwa, zatem nie oferuje tego, co produkuje, tylko to, co sobie importer wymyśli.

W dojczlandii jest do wyboru 7 silników:

1,8 tijesaj 120 KM

1,8 tijesaj 160 KM

2,0 tijefesaj 211 KM

2,0 tijefesaj 200 KM

2,0 didijaj 120 KM

2,0 didijaj 143 KM

2,0 didijaj 170 KM

Napisano

> Awen jest nowym modelem, wraz ze wszystkim z tego wynikającym, exeo jest "odświeżonym" starym

> kiblem.

Dla mnie kiblem to jest avensis 1.8, który ewentualnie nadaje się dla bardzo spokojnego emeryta... jeśli kupuję auto za taką kasę to oczekuję osiągów dających komfort jazdy. Tak, wiem, wiem - dla Ciebie starczy i 100KM w avensisie. Ale nie dla wszystkich.

> Skutkiem tego jego (awena) RV będzie wyższa.

Mnie bardziej niż utrata kilku tysięcy przy odsprzedaży interesuje to, jak się jeździ autem. Jak mam się męczyć, to wolę jeździć taksówką.

A RV Seata Exeo to raczej bym się nie martwił - Seaty dobrze trzymają wartość, a Exeo może być pod tym względem tylko lepsze w Polsce - bo "przecież to audi"

> Ale chyba nikt Ciebie o zdanie nie pytał, prawda ? ;-)

A Tobie to się sufit na głowę nie spadł? Motokącik zrobił się Tój własny prywatny? hehe.gif

> Zauważ też, że mowa pierwotnie była o exeo 1,6, którego cena IMHO była 100% adekwatna do modelu.

Pierwotnie to Gripen pytał ogólnie o Exeo, nie sugerując jaki chce wybrać silnik. To Ty wyjechałeś z 1.6

> Ceny obecne to niestety jakieś nieporozumienie.

> Chyba, że są one po to, żeby klient miał z czego wyrwać rabat.

Moim zdaniem cena Exeo jest dość rozsądnie skalkulowana, jeśli ktoś może przeboleć trochę mniejsze wnętrze niż w Avensisie (który też wcale nie przoduje w tym temacie) to jest to zdecydowanie lepszy wybór niż Avensis.

Napisano

> Popatrz na to tak. W tej klasie (nadmuchany kompakt) vw ma:

> Octavię, Jettę i nowe A4. Blisko są jeszcze golf, passat,, cenowo niedaleko jest najtańszy superb.

Chyba się tu trochę zapędziłeś - nowe A4 to spore auto i nie ma nic wspólnego z nadmuchanym kompaktem.

Napisano

> Za tyle to kupuję Awena - jednak "nieco" nowszy model i dużo lepiej plasowany.

1,6 spełnia norme Euro 4

1,4 85 VAGowski tez chyba tylko Euro 4

dlatego musieli go wycofac frown.gif

Napisano

> 1,6 spełnia norme Euro 4

E5

Ale - co dziwne - wszystkie silniki w Exeo mają E6

Napisano

> E5

> Ale - co dziwne - wszystkie silniki w Exeo mają E6

Dziwne

ja widze w cenniku

jakiś tekst

ze spełniają normę Euro 5

a na stronie skody

1,6 102km ma Euro 4

Napisano

> W Polsce Seat nie ma swojego przedstawicielstwa, zatem nie oferuje tego, co produkuje, tylko to, co

> sobie importer wymyśli.

widze, ze z innymi markami (nawet z oficjalnym przedstawicielstwem w PL) jest bardzo podobnie

gama silnikow obcieta do tego co sie najbardziej sprzedaje

wybor skrzyn biegow ograniczony do manuali

Napisano

> Przy jakich obrotach musiałbyś dodać, bo sam przyznasz że źle dobrana skrzynia może zabić i

> przyjemność z jazdy i ekonomikę.

> Chociaż niekoniecznie jednocześnie

Nie pamiętam - skrzynia 6tka.

Napisano

> widze, ze z innymi markami (nawet z oficjalnym przedstawicielstwem w PL) jest bardzo podobnie

> gama silnikow obcieta do tego co sie najbardziej sprzedaje

> wybor skrzyn biegow ograniczony do manuali

Polska to mały rynek.

Nie zapominaj, że każda kolejna wersja to koszty - szkolenia ludzi do obsługi, stock magazynowy itp.

Jak to zaniedbasz, to masz jak z Volvo Auto - na składzie są tarcze i klocki, a wszystko inne to "czekaj pan". Czasem i tydzień z okładem...

Napisano

> Polska to mały rynek.

nie taki maly

> Nie zapominaj, że każda kolejna wersja to koszty - szkolenia ludzi do obsługi, stock magazynowy

> itp.

ale skoro dane silniki wystepuja juz na rynku tylko w innych modelach to nie widze problemu

> Jak to zaniedbasz, to masz jak z Volvo Auto - na składzie są tarcze i klocki, a wszystko inne to

> "czekaj pan". Czasem i tydzień z okładem...

a to juz polityka logistyczna danej firmy i kwestia umiejscowienia magazynu regionalnego a takze i kosztow dostaw

Napisano

> Dziwne

> ja widze w cenniku

> jakiś tekst

> ze spełniają normę Euro 5

No fakt, musiałem powiększyć, żeby się przyjrzeć.

Starość nie radość.

ALEEEE - jakiś czas temu byłem na prezentacji Exeo i mówili, że wszystkie silniki spełniają Euro 5.

Zresztą - dostosowanie tego silnika do Eur 5 jest niskokosztowe.

Napisano

> nie taki maly

~300 000 sztuk rocznie - mały.

> ale skoro dane silniki wystepuja juz na rynku tylko w innych modelach to nie widze problemu

Jest, bo różnica jest nie tylko w silnikach.

> a to juz polityka logistyczna danej firmy i kwestia umiejscowienia magazynu regionalnego a takze i

> kosztow dostaw

Klientowi "lotto", czy magazyn jest na zapleczu warsztatu, czy w Pernambuko dolnym, o ile nie ma problemu, że przez jakieś g.... samochód stoi tydzień w serwisie, bo trzeba ściągnąć części.

Przykład który podałem jest aż nadto oczywisty - w VA czeka się praktycznie na wszystko poza supereksploatacyjnymi częściami (klocki, tarcze... nie bardzo potrafię wymyślić coś więcej).

Nawet tak proste sprawy jak sprzęgło to "części na zamówienie".

Napisano

> Przykład który podałem jest aż nadto oczywisty - w VA czeka się praktycznie na wszystko poza

> supereksploatacyjnymi częściami (klocki, tarcze... nie bardzo potrafię wymyślić coś więcej).

> Nawet tak proste sprawy jak sprzęgło to "części na zamówienie".

takie szwedzkie JIT zeby.GIF

Napisano

> Zresztą - dostosowanie tego silnika do Eur 5 jest niskokosztowe.

No to ja mam pytanie na marginesie: czemu grupa VW zamiast 1.6 74kW lansuje 1.2 tsi?

Napisano

> No to ja mam pytanie na marginesie: czemu grupa VW zamiast 1.6 74kW lansuje 1.2 tsi?

Bo to fajniejszy silnik duzo zeby.GIF

Napisano

> takie szwedzkie JIT

Chińskie.

Napisano

> No to ja mam pytanie na marginesie: czemu grupa VW zamiast 1.6 74kW lansuje 1.2 tsi?

Niższa emisja CO2 (niższe spalanie znaczy).

Napisano

> na razie bylo szwedzkie, teraz zobaczymy

Szwedzkie było 10 lat temu.

Potem było niemiecko-hamełykanckie.

A tera kitajce są...

Napisano

> Niższa emisja CO2 (niższe spalanie znaczy).

No to jak - piszesz, że niskim kosztem można dostosowac, czy nie?

Napisano

> No to jak - piszesz, że niskim kosztem można dostosowac, czy nie?

Prostego wolnossaka można bez problemu dostosować do E5.

Natomiast chodzi o emisję CO2 (EUR-x nie ma NIC wspólnego z emisją CO2!) - w tzw krajach cywilizowanych są podatki (lub preferencje podatkowe) zależne od emisji CO2 - tutaj prostego wolnossaka ciężko jest doprowadzić do takich emisji CO2 jak mały silnik.

Się to nazywa dałnsajzing ;-)

Aaaa - i tutaj pójście w górę z normami emisji nie jest hop-siup...

Napisano

> Szwedzkie było 10 lat temu.

> Potem było niemiecko-hamełykanckie.

zarzadzanie, wartosci i podejscie do zycia mimo to szwedzkie

Napisano

pokaż mi ofertę na 59 999 PLN za nowe Exeo 1.6 !!

cena promocyjna na początku sprzedaży to było ok. 70 000 PLN

a to już o wiele za dużo za ciasny, odgrzewany kotlet ze starymi gratami z VAG i dychawicznym mało dynamicznym i nieekonomicznym silnikiem 1.6

Napisano

> pokaż mi ofertę na 59 999 PLN za nowe Exeo 1.6 !!

> cena promocyjna na początku sprzedaży to było ok. 70 000 PLN

> a to już o wiele za dużo za ciasny, odgrzewany kotlet ze starymi gratami z VAG i dychawicznym mało

> dynamicznym i nieekonomicznym silnikiem 1.6

z 2009 żaden problem grinser006.gif

Napisano

> pokaż mi ofertę na 59 999 PLN za nowe Exeo 1.6 !!

> cena promocyjna na początku sprzedaży to było ok. 70 000 PLN

> a to już o wiele za dużo za ciasny, odgrzewany kotlet ze starymi gratami z VAG i dychawicznym mało

> dynamicznym i nieekonomicznym silnikiem 1.6

Nawet 69999 było bdb ceną za ten samochód.

Za 70 klocków to nie bardzo jest w czym wybierać w tej klasie wielkościowej.

Napisano

> z 2009 żaden problem

fabrycznie nowy bez przebiegu i nierejestrowany?

od dealera?

pokaz

Napisano

> Za 70 klocków to nie bardzo jest w czym wybierać w tej klasie wielkościowej.

za 65 to bez większych problemów kupisz octavię 1.4, jak ty to lubisz mawiać, tiesaj. w wersji elegance, czyli mającej wszystko co niezbędne.

tylko nie pisz mi, że nie ta klasa, bo miejsca w środku ma więcej niż exeo.

Napisano

> za 65 to bez większych problemów kupisz octavię 1.4, jak ty to lubisz mawiać, tiesaj. w wersji

> elegance, czyli mającej wszystko co niezbędne.

> tylko nie pisz mi, że nie ta klasa, bo miejsca w środku ma więcej niż exeo.

To nie ta klasa, bo jednak A4 to NIE jest kompakt.

Aha - jeździłem dłuższą chwilę taką oktawią, więc wiem o czym mówię.

Napisano

> To nie ta klasa, bo jednak A4 to NIE jest kompakt.

ale co z tego, że nie ta klasa, skoro tak naprawdę liczy się ilość miejsca, a tu exeo przegrywa? możesz mi to wyjaśnić? tylko spróbuj dla odmiany z sensem, bez lania wody i używania tych dziwnych zwrotów typu 'folcwagen' 'tidijaj' i innych

> Aha - jeździłem dłuższą chwilę taką oktawią, więc wiem o czym mówię.

super, ja też jeździłem i wiem o czym mówię ok.gif

Napisano

> To nie ta klasa, bo jednak A4 to NIE jest kompakt.

> Aha - jeździłem dłuższą chwilę taką oktawią, więc wiem o czym mówię.

ale A4/Exeo jest mniejsze niż Octavia szczególnie w środku

i z pewnością tak zachwalany przez Ciebie 1.6 BSE nie jest lepszy od 1.4 TSI

Napisano

> tak na szybko

> http://otomoto.pl/seat-exeo-reference-C9492139.html

> ale fakt ze 62, a nie 60

> ale co to 3,3%

było wspomniane 59 999 i to jest cena poniżej bariery 60 tysięcy co na ludzi by działało

z ciekawości dowiem się jaki jest haczyk w tej ofercie co mi pokazałeś

Napisano

> było wspomniane 59 999 i to jest cena poniżej bariery 60 tysięcy co na ludzi by działało

> z ciekawości dowiem się jaki jest haczyk w tej ofercie co mi pokazałeś

Muszą opchnąć auta z Euro 4 do konca tego roku, bo potem go nie zarejestrują zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.