Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automat czy manual...

Featured Replies

Napisano

> ...za i przeciw..Jakie wrażenia z jazdy macie? Ja wczoraj miałem okazje jachac pierwszy raz

> automatem i jestem bardzo mile zaskoczony...

Ujeżdżam automat od jakiś dwóch tygodni. Prosty czterobiegowy automat. Połączony z dwulitrowym silnikiem. Czasem dziwnie się zachowuje, zwłaszcza przy toczeniu się po parkingach - miesza między 1 a 2. Czasem przy wyprzedzaniu odpuszczę lekko gaz, a on już wrzuca wyższy bieg. Ale myślę, że to tylko kwestia przyzwyczajenia się i naumienia się nim jeździć.

Generalnie jestem na TAK waytogo.gif

Napisano

> To wszystko zalezy od modelu i polityki producenta.

ale takze wymagan i podejscia klientow. w usa auto nie jest dla wiekszosci ludzi obiektem kultu tylko zwyklym przedmiotem uzytkowym i to od wielu wielu lat. klienci lubia wygode/lenistwo, silniki (takoz jak i cale auta zlosnik.gif) zawsze byly tam duze, ograniczenia predkosci tez dosc powazne, tak wiec to ze automaty sie zadomowily jest zupelnie naturalne. amerykanie przyzwyczaili sie wiec od ponad pokolenia do automatow i uwazaja taka skrzynie za cos normalnego. automatem w usa chyba kazdy posiadacz pj jezdzic potrafi, czego nie mozna powiedziec o manualu zlosnik.gif

Napisano

> automatem w usa chyba kazdy posiadacz pj jezdzic potrafi, czego nie mozna

> powiedziec o manualu

hmm.. a widziałeś ile jeżdzi na drogach motocykli ? o ciężarówkach nie wspomnę wink.gif

przecież to wszystko ma MT old.gif

na pewno przeciętny Amerykanin miałby problem z autem z MT ale zauważ ,że piszą tu Polacy świetnie jeżdżący z MT ,a w aucie z AT zatrzymując się na światłach zmieniają na N icon_eek.gif i zaciągają ręczny hehe.gif

HanYs

Napisano

> ...za i przeciw..Jakie wrażenia z jazdy macie? Ja wczoraj miałem okazje jachac pierwszy raz

Jeździłem bora 1,6 na miasto w miarę i jeepem liberty 3,7 to sama przyjemność smile.gif

Napisano

> jeżdżący z MT ,a w aucie z AT zatrzymując się na światłach zmieniają na N i zaciągają ręczny

> HanYs

A co w tym złego? Po co nogę męczyć na hamulcu? Szkoda, że tak niewiele jeszcze na rynku aut z automatycznym hamulcem postojowym - świetna sprawa.

Napisano
  • Autor

Widzę, że jednak większośc jest za automatem icon_rolleyes.gif Teraz pytanie , czy taka skrzynia jest faktycznie tak wrażliwa na stary olej? Bo takie słysze opinie..

Napisano

> IMHO to idiotyczne

> HanYs

a co w tym idiotycznego, że człowiek daje sobie chwilę odpoczynku?

Napisano

> w aucie z MT też tak robisz ?

> HanYs

oczywiście, jeśli tylko spodziewam się że postój będzie dłuższy niż kilka sekund. Choć w aktualnym aucie po prostu wrzucam bieg (silnik się sam wyłącza)

Napisano

> tak, myslalem tez i o sobie

(...)

> poza tym nalot rzedu 20kkm moze juz miec ekonomiczne uzasadnienie

Naciągasz to jak skórę na jajcach :-)

Przyznaj, że ulegasz modzie na dizla i tyle.

Napisano

> moj diesel to zupelnie jak nie diesel

:-D

Wiesz - wystarczyłoby powiedzieć - TAK, KUPIŁEM BO JEST MODNY/PASUJE MI/MAM W D... KOSZTY, a nie naciągasz na siłę argument o opłacalności...

Napisano

> oczywiście, jeśli tylko spodziewam się że postój będzie dłuższy niż kilka sekund.

żeby nie zużywać sprzęgła smile.gif w aucie z AT nie ma takiej obawy więc i potrzeby

jeśli robisz to z innych względów to w takiej sytuacji w aucie z AT powinieneś użyć PARK ,a nie N i ręczny zlosnik.gif

HanYs

Napisano

> żeby nie zużywać sprzęgła w aucie z AT nie ma takiej obawy więc i potrzeby

> jeśli robisz to z innych względów to w takiej sytuacji w aucie z AT powinieneś użyć PARK ,a nie N i

> ręczny

> HanYs

Nie żeby nie zużywać sprzęgła, lecz żeby mi noga na hamulcu nie drętwiała. Czy w trybie Park auto nie będzie się staczało? Nie miałem nigdy auta z automatem więc nie wiem jak się powinno go używać, zdecydowanie byłoby mi wygodniej używać park zamiast ręcznego.

Zresztą swego czasu tu o to pytałem i odpowiedzi konkretnej nie dostałem.

Napisano

> :-D

> Wiesz - wystarczyłoby powiedzieć - TAK, KUPIŁEM BO JEST MODNY/PASUJE MI/MAM W D... KOSZTY, a nie

> naciągasz na siłę argument o opłacalności...

a co w dieselu moze byc modnego?

ma fajna charakterystyke i niezle osiagi w porownaniu do konsumpcji

benzyne musialbym 2,4 co najmniej i tez pewnie tak fajnie by nie bylo (chociaz oczywiscie tutaj jest ciutke inna charakterystyka, ale piardniecie td ma tez swoje zalety)

takie cos wciagneloby mi nosem co najmniej 13-14 litrow

a dla mnie to za duzo

szczegolnie, ze to 2,4 to nie bylby jakis szal cial

Tobie sie podoba exeo 1,6 za value for the money

a mi sie podoba 2,5TDI za frajde jazdy za rozsadny koszt 100km

Napisano

> a co w dieselu moze byc modnego?

No nie przesadzaj, kwestia mody, to tylko media, a nie rzeczywiste parametry. Nie udawaj, że tego nie rozumiesz. Odpowiednikiem 2,5 litrowego diesla jest 1,4-1,8t. Jeździ pod każdym względem lepiej, pali nie aż tak dużo więcej by to się miało jakoś tam kalkulować przy 20 kkm rocznie.

Napisano

> No nie przesadzaj, kwestia mody, to tylko media, a nie rzeczywiste parametry. Nie udawaj, że tego

> nie rozumiesz. Odpowiednikiem 2,5 litrowego diesla jest 1,4-1,8t. Jeździ pod każdym względem

> lepiej, pali nie aż tak dużo więcej by to się miało jakoś tam kalkulować przy 20 kkm rocznie.

nie ma a6 1,4 270751858-jezyk.gif

1,8T jest, chyba nie bylo z tym motorem Q

i skrzynie to tez czesto Multitronik

ja rozpatruje KONKRETNY samochod a nie teoretyzuje o mozliwych zamiennikach bo swapa nie bede robil

oczywiscie jakbym zastanawial sie nad np. Octavia (a zastanawiam sie) to szukalbym raczej 1,8TSI niz 2.0TDI

znowu w gamie Reno benzyniaki sa beznadziejne a diesele fajne

tak wiec wszystko zalezy od konkretnego przypadku

Napisano

> tak wiec wszystko zalezy od konkretnego przypadku

No mi tego nie musisz mówić - sam jeżdżę dieslem z tego powodu, że nie mam sensownej alternatywy w postaci benzyniaka. Co nie zmienia faktu, że 1,8T w Twoim aucie było dostępne zlosnik.gif

Napisano

> No mi tego nie musisz mówić - sam jeżdżę dieslem z tego powodu, że nie mam sensownej alternatywy w

> postaci benzyniaka. Co nie zmienia faktu, że 1,8T w Twoim aucie było dostępne

no wiem

ale ja nie szukalem samochodu tylko kupilem taki jaki sie trafil

chcialem glownie automat

zreszta 1,8T nie bylo w Q

i w Avancie to tez nie za czesto wystepuje

a ceny sa porownywalne to czemu nie wziac diesela?

Napisano

> Czy w trybie Park auto nie będzie się staczało?

W dwóch autach, jakie mam, P blokuje możliwość przetoczenia się auta.

Z resztą chyba niektórzy używają P do postoju na światłach hmm.gif - z obserwacji widzę czasem, że w niektórych autach przed ruszeniem widać mignięcię świateł cofania: dzieje się tak, jak się przerzuca wybierak z P na D, po drodze do przejścia jest R i N. zlosnik.gif

Napisano

> a co w dieselu moze byc modnego?

Mnie pytasz ?

Ja nie widzę żadnych uzasadnień poza ekonomicznymi.

> ma fajna charakterystyke i niezle osiagi w porownaniu do konsumpcji

Czyli to co wyżej :-)

> Tobie sie podoba exeo 1,6 za value for the money

> a mi sie podoba 2,5TDI za frajde jazdy za rozsadny koszt 100km

Sam pisałeś, że wyszło ponad 1 PLN za km.

Dziś już możesz oszacować wraz z utratą wartości i (strzelam) wyszło ze 1,5 :-)

A wracając do tematu co bym kupił, jak bym jeździł swoim i (dość) dużo...

Well - jeśli MUSIAŁBYM kupić coś (bo mam dobry jak na moje potrzeby samochód i nie widzę obiektywnych przesłanek do jego zmiany) i kupowałbym używkę, to Corollę E15 1,4 D4-D Nr rej WE37xxN, kolor niestety srebrny.

Jeżeli nówkę - zakładając, że nowy, to wziąłbym albo:

a) Aurisa 1,6

b) Aurisa HSD

c) Priusa

d) Yarka 1,33

Oczywiście wybór konkretnego samochodu zależałby od aktualnego stanu portfela i spodziewanych potrzeb.

Prywatnie najbardziej podobają mi się 2 ostatnie pkty - c jeżeli miałbym do wydania 100 klocków, pkt d jeżeli byłaby to wersja budget.

Pkty a i b widziałbym najchętniej w kombi, ale ni ma, więc trudno...

Napisano

> W dwóch autach, jakie mam, P blokuje możliwość przetoczenia się auta.

> Z resztą chyba niektórzy używają P do postoju na światłach - z obserwacji widzę czasem, że w

> niektórych autach przed ruszeniem widać mignięcię świateł cofania: dzieje się tak, jak się

> przerzuca wybierak z P na D, po drodze do przejścia jest R i N.

manewr bez sensu ... przecież jest neutral skromny.gif

Napisano

> a ceny sa porownywalne to czemu nie wziac diesela?

Z uwagi na większą przewidywalność kosztów ?

Napisano

> manewr bez sensu ... przecież jest neutral

ale z neutralem musisz czesto gesto uzyc recznego

Napisano

> Czy w trybie Park auto nie będzie się staczało?

nie będzie ok.gif

to po prostu mechaniczna blokada

jest tylko jedna uwaga old.gif

jeśli stajesz na dużej górce to powinieneś po zatrzymaniu się najpierw "zaciągnąć ręczny" potem odpuścić "nożny" i pozwolić autu sie trochę ruszyć i dopiero łączyć "P"

a jeśli chcesz ruszyć to najpierw włączasz np. D ,a potem odpuszczasz "ręczny"

ma to zapobieć uszkodzeniu blokady P

HanYs

Napisano

> Z resztą chyba niektórzy używają P do postoju na światłach - z obserwacji widzę czasem, że w

> niektórych autach przed ruszeniem widać mignięcię świateł cofania: dzieje się tak, jak się

> przerzuca wybierak z P na D, po drodze do przejścia jest R i N.

ludzie to lubia sobie zycie utrudniac

po to jest automat coby drazka nie dotykac

a hamulec w automacie dosc lekko wystarczy przytrzymac zeby auto stalo na D spokojnie

no i zawsze masz mozliwosc podtoczenia sie, wystarczy lekko hamulec puscic

IMO plynnosc ruchu tez wzrasta w automacie (auto rusza zanim przeniesiesz noge na gaz + brak innych manewrow)

Napisano

> manewr bez sensu ... przecież jest neutral

... na którym auto toczy się swobodnie - a była mowa o zapobieganiu temu zjawisku w sposób inny niż przez użycie hamulca. zlosnik.gif

Napisano

> nie będzie

> to po prostu mechaniczna blokada

> jest tylko jedna uwaga

> jeśli stajesz na dużej górce to powinieneś po zatrzymaniu się najpierw "zaciągnąć ręczny" potem

> odpuścić "nożny" i pozwolić autu sie trochę ruszyć i dopiero łączyć "P"

> a jeśli chcesz ruszyć to najpierw włączasz np. D ,a potem odpuszczasz "ręczny"

> ma to zapobieć uszkodzeniu blokady P

z ust mi to wyjales

czyli IMO w ruchu najlepszy i najbezpieczniejszy jest D + hamulec

bezpieczny takze ze wzgledu na ewentualnie zuzycie skrzyni (brak spadku cisnienia oleju, przelaczanie trybow bez potrzeby)

Napisano

> ale z neutralem musisz czesto gesto uzyc recznego

tak samo jak u manualem ... ale mahanie wajhą z dołu do góry bez sensu jest ... skromny.gif

Napisano

> IMO plynnosc ruchu tez wzrasta w automacie (auto rusza zanim przeniesiesz noge na gaz + brak innych

> manewrow)

stopy tak się nie męczą jak przy deptaniu z MT ok.gif

HanYs

Napisano

> po to jest automat coby drazka nie dotykac

> a hamulec w automacie dosc lekko wystarczy przytrzymac zeby auto stalo na D spokojnie

> no i zawsze masz mozliwosc podtoczenia sie, wystarczy lekko hamulec puscic

Dla mnie osobiście to jest cały sens posiadania automatu przy jeździe w korku zlosnik.gif - wrzuca się D, a potem już używa wyłącznie prawej nogi. Chociaż spotkałem się już z opinią, że trzymanie auta na hamulcu przy postoju na czerwonym to egoizm, bo oślepiamy stopem kierowcę autastojącego za nami. zeby.GIF

Napisano

> tak samo jak u manualem ... ale mahanie wajhą z dołu do góry bez sensu jest ...

dla mnie dotykanie tej wajchy podczas jazdy jest bez sensu

Napisano

> czyli IMO w ruchu najlepszy i najbezpieczniejszy jest D + hamulec

> bezpieczny takze ze wzgledu na ewentualnie zuzycie skrzyni (brak spadku cisnienia oleju,

> przelaczanie trybow bez potrzeby)

oczywiście , przełączanie miedzy D ,a innymi trybami zmienia ciśnienie oleju więc pracuje niepotrzebnie sporo podzespołów

HanYs

Napisano

> Dla mnie osobiście to jest cały sens posiadania automatu przy jeździe w korku - wrzuca się D, a

> potem już używa wyłącznie prawej nogi. Chociaż spotkałem się już z opinią, że trzymanie auta

> na hamulcu przy postoju na czerwonym to egoizm, bo oślepiamy stopem kierowcę autastojącego za

> nami.

miliony ludzi na całym świecie nie mają z tym problemu zlosnik.gif

HanYs

Napisano

> Dla mnie osobiście to jest cały sens posiadania automatu przy jeździe w korku - wrzuca się D, a

> potem już używa wyłącznie prawej nogi. Chociaż spotkałem się już z opinią, że trzymanie auta

> na hamulcu przy postoju na czerwonym to egoizm, bo oślepiamy stopem kierowcę autastojącego za

> nami.

tja, juz nawet w TV zaczeli o tym mowic

ja tam czesto trzymam na hamulcu takze w MT....

jazda w korku z przeciw mgielnym to dopiero egoizm a kupa baranow tak robi

zwlaszcza w deszcz...

Napisano

> Mnie pytasz ?

no Ciebie jako autora tej tezy

> Ja nie widzę żadnych uzasadnień poza ekonomicznymi.

charakterystyka

dostepna tylko w najnowszych turbo benzynach lub duzych wolnossakach

> Sam pisałeś, że wyszło ponad 1 PLN za km.

rowno 1zl za km

tylko, ze koszty rozlozone na 8 miesiecy co prawda w tym przypadku na tych 8 miesiacach sie skonczylo...

> Dziś już możesz oszacować wraz z utratą wartości i (strzelam) wyszło ze 1,5 :-)

oj zdzwilbys sie 270751858-jezyk.gif

Napisano

każdy ok.gif nawet stary i zepsuty automat jest lepszy od manuala...

2.5 roku z automatem i nigdy więcej nie kupie manuala...

szkoda że dopiero 2.5 roku temu zmądrzałem...

ok.gif

Napisano

> Ujeżdżam automat od jakiś dwóch tygodni. Prosty czterobiegowy automat. Połączony z dwulitrowym

> silnikiem. Czasem dziwnie się zachowuje, zwłaszcza przy toczeniu się po parkingach - miesza

> między 1 a 2. Czasem przy wyprzedzaniu odpuszczę lekko gaz, a on już wrzuca wyższy bieg. Ale

> myślę, że to tylko kwestia przyzwyczajenia się i naumienia się nim jeździć.

> Generalnie jestem na TAK

dokładnie ok.gif

wszystko zależy od przyzwyczajenia i wyczucia, ja sobie śmigam automatem i on zmienia biegi tak jak ja chce ok.gif

jest to do opanowania a jaka wygoda spineyes.gif

Napisano

> oczywiście , przełączanie miedzy D ,a innymi trybami zmienia ciśnienie oleju więc pracuje

> niepotrzebnie sporo podzespołów

> HanYs

ja nie wiem, gadacie o małym problemie trzymania nogi na hamulcu, może pogadacie o korku, luz - jeden - dwa - luz - jeden - dwa i tak przez godzinę rotfl.gif

lepsze to czy trzymanie nogi na hamulcu ????

Napisano

> dla mnie dotykanie tej wajchy podczas jazdy jest bez sensu

i to ma sens idea.gifok.gif

Napisano

od tygodnia automat, nie chcę już manuala zlosnik.gif

Napisano

> tja, juz nawet w TV zaczeli o tym mowic

Widziałem akurat odcinek "Jazdy polskiej" traktujący o AT. Chyba że jeszcze o czymś innym mówisz. Generalnie padło tam zdanie (chyba już na koniec), że wadą automatów jest to, że ośplepia się kierowcę z tyłu światłami stopu.

> ja tam czesto trzymam na hamulcu takze w MT....

Ja najczęściej wrzucałem na luz + ręczny.

> jazda w korku z przeciw mgielnym to dopiero egoizm a kupa baranow tak robi

> zwlaszcza w deszcz...

Popieram... To jest nadużycie p/mgielnego.

Napisano

> od tygodnia automat, nie chcę już manuala

Wiele osób ma podobne zdanie. Jak przesiądą się do automatu to o powrocie do manuala nie chcą już słyszeć.

Zobaczę u siebie. Już za niedługi czas przesiądę się z Mondka AT do 206 MT zlosnik.gif Będzie jazda zeby.GIF

Napisano

> Widziałem akurat odcinek "Jazdy polskiej" traktujący o AT. Chyba że jeszcze o czymś innym mówisz.

chyba jeszcze u Zientarskich w radio slyszalem

> Ja najczęściej wrzucałem na luz + ręczny.

za duzo operacji i zmniejsza plynnosc ruchu

chyba, ze widac dluzszy postoj

Napisano

Sam jestem zaskoczony ale po 20 latach jazdy MT ani razu lewa noga nie uciekła na hamulec icon_eek.gif Wygoda niesamowita ok.gif

Napisano

> chyba jeszcze u Zientarskich w radio slyszalem

Nie obiło sie mie o łoczy i łuszy zlosnik.gif

> za duzo operacji i zmniejsza plynnosc ruchu

> chyba, ze widac dluzszy postoj

Stosowane głównie na światłach. Krótkie postoje to tylko luz i noga na hamulcu.

Napisano

Dzisiaj miałem okazję jechać pierwszy raz automatem (Suzuki Swift 2006r ) i mimo, że raczej mam pseudo rajdowe podejście do jazdy samochodem to naprawdę ogólne wrażenie na duży "+", a dla kobiety taki automat jest fenomenalnym rozwiązaniem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.