Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automat czy manual...

Featured Replies

Napisano

...za i przeciw..Jakie wrażenia z jazdy macie? Ja wczoraj miałem okazje jachac pierwszy raz automatem i jestem bardzo mile zaskoczony... ok.gif

Napisano

> ...za i przeciw..Jakie wrażenia z jazdy macie? Ja wczoraj miałem okazje jachac pierwszy raz

> automatem i jestem bardzo mile zaskoczony...

do auta do jazdy na codzień automat z mocnym silnikiem ok.gif

HanYs

Napisano

> ...za i przeciw..Jakie wrażenia z jazdy macie? Ja wczoraj miałem okazje jachac pierwszy raz

Automat automatowi nierówny podobnie jak manual manualowi. Odpowiedz jest prosta - to zależy...

Napisano
  • Autor

> do auta do jazdy na codzień automat z mocnym silnikiem

> HanYs

Oj to fakt raczej..Jechałem 2 tonowym mercem dieslem z motorem 2.0 i ciężko miał sie zebrac...ale taka jakaś wygoda jest z automatem... ok.gif

Napisano
  • Autor

> Automat automatowi nierówny podobnie jak manual manualowi. Odpowiedz jest prosta - to zależy...

hmm.gif, możesz rozwinąc..?

Napisano

Skrzynia ręczna ma taki sam sens jak korba zamiast rozrusznika. W dzisiejszych czasach przy 6-8 biegowych automatach wybór pozostaje w zasadzie wyłącznie kwestią czy dołożyć trochę grosza za wygodę, czy nie. Parę lat temu zastanawialiśmy się nad klimą, dziś jest ona standardem. Z czasem automat będzie standardem, tak jak klima.

Napisano

> Parę lat temu zastanawialiśmy się nad klimą, dziś jest ona standardem. Z

> czasem automat będzie standardem, tak jak klima.

standardem za parę lat będą silniki elektryczne z bezstopniowa przekładnią... skrzynia biegów to już staroć... ale i tak wolę manualną od automatu

Napisano

Ja tam wole manual wole wybierać sam biegi ale automata bym nie kupił smile.gif

Napisano

> standardem za parę lat będą silniki elektryczne z bezstopniowa przekładnią... skrzynia biegów to

> już staroć... ale i tak wolę manualną od automatu

no nie sądzę by to było parę lat.

Napisano

> ile km przejechałes autem z AT ?

> HanYs

Ja ostatnio pojezdzilem mocnym dieslem z automatem i nastepny bedzie chyba taki, a kiedys tez myslalem ze automatu nigdy.

Napisano

> ile km przejechałes autem z AT ?

> HanYs

Pomijając już całkiem kwestię, że jak kto ma ochotę to może i przy AT zmieniać biegi (a w zasadzie dawać komendy do zmiany)

Napisano

> Pomijając już całkiem kwestię, że jak kto ma ochotę to może i przy AT zmieniać biegi (a w zasadzie

> dawać komendy do zmiany)

no jasne , np. manetkami przy kierownicy jak w Ferrari zlosnik.gif

HanYs

Napisano

> CVT już jest dość często używane w autach nissana na rynek amerykański

> HanYs

CVT to jak dla mnie jedna z możliwych opcji na automat. Zresztą do kupienia i w Polsce. Miałem na myśli raczej powszechność silników elektrycznych jako coś co czeka nas w zdecydowanie dłuższej perspektywie. CVT/DSG/hydrokinetyczne AT. Każde ma swoje zalety i wady, ale najważniejsze, że są dojrzałe na tyle by uznać je za użyteczne. W najlepszych wydaniach nie zwiększają zużycia paliwa i nie pogarszają osiągów, a bywa, że polepszają te parametry w stosunku do ręcznej skrzyni.

Napisano

> no jasne , np. manetkami przy kierownicy jak w Ferrari

> HanYs

Niekoniecznie tylko w Ferrari. Można zmieniać normalnie wajchą (standard np. w BMW) Manetki są za dopłatą kilkuset PLN grinser006.gif

Napisano

> Niekoniecznie tylko w Ferrari. Można zmieniać normalnie wajchą (standard np. w BMW) Manetki są za

> dopłatą kilkuset PLN

oczywiście, mają je nawet SUV Mitsubishi wink.gif

HanYs

Napisano

Roznice miedzy A/T i M/T sa podobne jak

miedzy ukladem kierowniczym ze wspomaganiem i bez.

Bez wspomagania niby lepiej czujesz droge,

ale te plusy nie przeslaniaja minusow.

Napisano

> , możesz rozwinąc..?

To zalezy od konkretnego modelu i tego jakie skrzynie sa w nim oferowane. Np. W Porsche bym pewnie wybral ich dwusprzeglowy automat. W Corvette zdecydowanie manual, bo automat jest badziewiasty. W Mercedesach zalezy od modelu.

Druga sprawa to to do czego ma samochod sluzyc - np. Kupienie Vette z automatem to jak ozenienie sie z kobieta bez cyckow. Z drugiej strony w mercedesie - sedanie (np. E) manual nie ma sensu.

Napisano

A jak długi jest kawałek sznurka ?

Albo czy lepsza jest benzyna, czy dizel ?

Wszystko zależy, przez jaki pryzmat oceniasz.

Ja na przykład powiem, że "tylko automat, bo z automatem mam uciąg 2 tony, a w tym samym wozie z manualem tylko 1500 i sprzęgło ino skwierczy".

Każdy ma swój argument i po swojemu będzie go "lansował".

PRYWATNIE preferuję manuala - BO TAK (i nie będę tego uzasadniał - uzasadnienie wyczerpujące podałem), ale - tak jak napisał Marek z jueseja - zależy w jakim samochodzie i - przede wszystkim - DO JAKICH CELÓW.

Jak mam się bujać tylko po mieście i to raczej stać niż jechać, to zasadniczo automat jest bezkonkurencyjny, ale np wystarczy wyjechać za miasto i już nie wszystko jest takie oczywiste...

Napisano

Pewnie bedziesz sie smial, ale planuje nastepny samochod z manualem.

Napisano

> Pewnie bedziesz sie smial, ale planuje nastepny samochod z manualem.

Kto Ci to pozniej w Stanach kupi ?`

Osobiscie jezdze automazem ponad 10 lat ( W 210 290 TD ) i wdupiemamto, czy z manualem jest lepiej czy gorzej i czy benzynya jest leprza od diesel'a. Faktem jest, ze gdy mam kaprys to zadko kto sie za mna na drodze utzryma ( nie mowie o autostradach ). Do automatu po prostu trzeba dorosnac.

wink.gif

Napisano

Jeździłem trochę już zarówno automatem jak i manualami.

Teraz kupiłem auto ze skrzynią manualną (6-stopniową) dlaczego?

Bo takie akurat się trafiło...

No i jakąś ta ciągła opinia, że automaty się psują i są drogie w naprawie.

Tak czy inaczej - myślę, że kolejne auto kupię z automatem i łopatkami przy kierownicy zlosnik.gif

Napisano

automat = korki

każda inna jazda = manual - dlatego że daje zupełnie inne czucie auta palacz.gif

Napisano

Myślę że zależy dla kogo.

Jak jakiś garbaty onanista traktuje auto " sportowo" to manual.

Jak ktoś normalnie użytkuje samochód to zdecydowanie automat.

Oczywiście są od tego wyjątki.

Ja bym już do manuala nie chciał wracać.

Napisano

> Kto Ci to pozniej w Stanach kupi ?`

moze i nikt nie kupi ale tez pewnie nie ukradnie zlosnik.gif

Napisano

> Myślę że zależy dla kogo.

> Jak jakiś garbaty onanista traktuje auto " sportowo" to manual.

widzialem dzis w komisie Ferarke F430

ona nawet nie miala zadnego drążka zmiany biegow a jedynie przyciski

czyli jednak swiat sie zmienia

zreszta automat z funkcja typu tiptronic to dla chetnych IMO bardzo dobre zastepstwo manuala

czyli automat jest bardziej uniwersalnym bo to calkiem dobre 2w1

co do jazdy na trasie - tylko z automatem mamy pelna funkcjonalnosc tempomatu

Napisano

Kiedyś sobie mówiłem, że w życiu nie wsiadę do samochodu z automatem wink.gif.

Do momentu kiedy na jeździe próbnej okazało się, że jest samochód tylko z taką skrzynią. I ta pierwsza jazda wystarczyła do zmiany zdania zlosnik.gif.

Napisano

IMO zależy:

- jaki konkretnie ma być ten automat,

- jak (gdzie) używasz auta.

To drugie jest istotne, bo nawet ocena konkretnej skrzyni może zależeć od sposobu jej używania: od ręki mogę Ci podać przykład skrzyni, która np. znakomicie ułatwia jazdę w mieście i jednocześnie praktycznie uniemożliwia sensowne wyprzedzanie w trasie, więc to samo auto z tą samą skrzynią można zarówno chwalić jak i ganić zależnie od tego, czy głównie stoisz w korkach, czy może poruszasz się jednopasmówkami. zlosnik.gif

Napisano

> Kto Ci to pozniej w Stanach kupi ?`

Kilka lat temu mialem Honde Accord V6 z szesciobiegowym manualem. Sprzedala sie o $1K wiecej niz wersja z automatem. Sa chetni na takie samochody.

Napisano

W sytuacji awaryjnej nie da się odpalić na popych. Poza tym wszystko na plus.

Napisano

> Tak czy inaczej - myślę, że kolejne auto kupię z automatem i łopatkami przy kierownicy

To chyba opcja idealna grinser006.gif

Napisano

Planuje zakup kompakta, microvana, w cenie 40-50tys. Zastanawiam sie nad Easytroniciem w Astrze III. O "automacie" myslę ze względu na żonę, która dopiero startuje w temacia jazdy sam. Jak oceniacie tego typu rozwiązanie?

Napisano

Gdybym nie musiał liczyć pieniędzy, wybrałbym automat z mocniejszym silnikiem zlosnik.gif

Na razie jeszcze nie stać mnie na taki luksus, więc wybieram manual.

Moja odpowiedź - uzależniam od portfela ze wskazaniem na automat smile.gif

Napisano

już 12 lat jeżdżę automatami. Dla wygody po prostu wink.gif Nie lubię machać biegami, a już problemem jest jak rozmawiasz przez telefon (taa nie szanuję prawa 270751858-jezyk.gif ale przy automacie nikomu na drodze to nie robi róznicy)

Czasami widuję u siebie w mieście auto które kiedyś miałem (Opel Astra I z 92 r. 1.8 automat) i jak mam okazję to pogadam z jego obecnym właścicielem. Auto prawie 20 letnie i jeszcze nigdy skrzynia nie miała awarii smile.gif

Napisano

> na prawdę w USA jest sporo aut z MT i cenowo są tańsze $1-2K od wersji AT

> HanYs

Dawniej bywaly wyjatki - w C5 trzeba bylo doplacic do manuala.

Napisano

> ...za i przeciw..

za automatem przemawia fakt , że lubię z taką skrzynią jeździć waytogo.gif

przeciw - nie widzę żadnych argumentów cool.gif

oczywiście to dotyczy mnie i mojego stylu jazdy smile.gif

Napisano

> na prawdę w USA jest sporo aut z MT i cenowo są tańsze $1-2K od wersji AT

a dlaczego sa tansze? bo chetnych do kupna pewnie mniej

Napisano

> a dlaczego sa tansze? bo chetnych do kupna pewnie mniej

a u nas MT nie jest tanszy od AT?

jest

a chetnych na MT wiecej...

Napisano

> a u nas MT nie jest tanszy od AT?

> jest

> a chetnych na MT wiecej...

i jakie z tego wnioski? my nie lubimy przeplacac a yanks lubia? zlosnik.gif

Napisano

> i jakie z tego wnioski? my nie lubimy przeplacac a yanks lubia?

AT drozszy w produkcji/zakupie to pozniej jako uzywka drozszy

co do wyborow na naszym rynku odnosnie skrzyni: Polacy sie nie znaja co dobre

co do przeplacania: Polacy uwielbiaja przeplacac patrzac pod katem diesel vs. noPB

Napisano

> co do przeplacania: Polacy uwielbiaja przeplacac patrzac pod katem diesel vs. noPB

... powiedział właściciel dizla co nim 20 kkm rocznie trzaska...

Napisano

> a dlaczego sa tansze? bo chetnych do kupna pewnie mniej

To wszystko zalezy od modelu i polityki producenta. W segmencie samochodow "tanich" automat podobnie jak klima jest opcja ktora dokupujesz. W drozszych modelach rodzinowozow nie ma manuala w opcji. W samochodach "sportowawych" zdarza sie ze wersja z manualem i automatem kosztuje tyle samo. A jak napisalem wczesniej byl samochod w ktorym do manuala trzeba bylo doplacac. Wszystko zalezy od producenta i modelu pojazdu.

Napisano

> ... powiedział właściciel dizla co nim 20 kkm rocznie trzaska...

tak, myslalem tez i o sobie

w koncu jestem Polakiem

pisalem o tym w innym watku: niestety dla mnie alternatywa do automatu bylby silnik co najmniej 2,4 wolnossacy a ten juz troche pije. Nawet 2 litry w benzynie wiecej pije a nie jedzie z automatem

poza tym nalot rzedu 20kkm moze juz miec ekonomiczne uzasadnienie

Napisano

moj diesel to zupelnie jak nie diesel

lyka ponad 10 po miescie

i w trasie pod 9 a czasami i pod 10

wiedz dla oszczednosci go na pewno nie kupilem

tzn. to byla oszczednosc w stosunku do osiagow 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.