Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nubira 1.6 + BRC SQ24 Light - problem

Featured Replies

Napisano

Witam Kolegów

Problem jest taki: instalka taka jak w temacie, po przełączeniu na LPG przy zimnym silniku troszke poszarpuje w zakresie obrotów 2000-2600, powyżej i poniżej ciągnie jak wół, po odjęciu nieco pedału tak mu się "czknie" że chce poduchę od skrzyni urwać, Po nagrzaniu wolne obroty falują tak jakby dostawał silnik co drugi cykl paliwo do cylindrów... Co to może być? Na bezynie chodzi jak zegarek. Nowa cewka, świece i kable nowe NGK.

Prosze o sugestie bo mnie szlag z tą instalką trafi....

mlotek.gif

Napisano

Dawno zakładałeś ? Pytam bo zamierzam założyć taką instalkę w podobnym wozie i zaczynam się zastanawiać. A co na to gazownicy którzy zakładali instalkę ?

Napisano
  • Autor

> Dawno zakładałeś ? Pytam bo zamierzam założyć taką instalkę w podobnym wozie i zaczynam się

> zastanawiać. A co na to gazownicy którzy zakładali instalkę ?

z początkiem lipca

gazownik walczy i sie rapie po głowie ale sie nie poddaje( włosów nie rwie bo nie ma)

Napisano

Do tego silnika trzeba szybkie wtryskiwacze. Co masz załozone ?

Wiem ze BRC ma zestawy, ale sie nie znam, co w nich jest.

Napisano
  • Autor

> Ustawic wyzsza temp. przejscia na lpg ?

już jest 50 st C

Napisano
  • Autor

> Do tego silnika trzeba szybkie wtryskiwacze. Co masz załozone ?

> Wiem ze BRC ma zestawy, ale sie nie znam, co w nich jest.

hmmmm - włanie też mam zestaw i nie wiem co tam jest a na wtryskiwaczach nic konkretnego nie jest napisane tylko mnóstwo jakichs syboli...

Napisano

> Do tego silnika trzeba szybkie wtryskiwacze. Co masz załozone ?

> Wiem ze BRC ma zestawy, ale sie nie znam, co w nich jest.

True, True smile.gif Widać, że wtryski za wolne - kłopoty z wolnymi obrotami. Pozostaje tylko wymiana na szybsze - Zavoli PAN pewnie tego silnika nie obrobią. Czyli pozostaje dopłata do wtrysków BRC.

Off topic: Wraz z pojawieniem się sq24 light zaczęły się masowe problemy z instalacjami BRC (gazeo, lpg-forum, itp). Po co BRC zmienia coś co było w miarę dobre?

Napisano

Po co BRC zmienia coś co było w miarę dobre?

Jak dla mnie chca przejac rynek staga i valtekow , imho facepalm.gif poruta no.gif

Napisano

> Prosze o sugestie bo mnie szlag z tą instalką trafi....

Mam to samo w Forku. Zupełnie inny samochód i silnik. Gazownik to w miarę podregulował. Ale dalej po przełączeniu na zimnym nie należy wykonywać gwałtownych manewrów przyspieszenia. Najlepiej wtedy nie stać na skrzyżowaniu frown.gif Może rzeczywiście wymiana wtryskiwaczy na normalne pomoże. Jak do czegoś dojdziesz to daj znać. Jak dla mnie temperatura przełączenia na gaz w tej instalacji jest całkowicie losowa smile.gif

Napisano

> Dawno zakładałeś ? Pytam bo zamierzam założyć taką instalkę w podobnym wozie i zaczynam się

> zastanawiać. A co na to gazownicy którzy zakładali instalkę ?

Nie wiem, jak Kolega, ale Ty masz już "normalne" czasy wtrysku, więc ten akurat problem nie powinien wystąpić.

Napisano

> Nie wiem, jak Kolega, ale Ty masz już "normalne" czasy wtrysku, więc ten akurat problem nie

> powinien wystąpić.

A jakie są "normalne" czasy wtrysku?

Napisano

> A jakie są "normalne" czasy wtrysku?

Chodziło mi o różnicę - półsekwencja - sekwencja.

Taki Lanos czy Nubira ma na biegu luzem ok. 1,8 - 1.9 ms.

I wg. tego, co napisałem powyżej, nie jest to normalny czas wtrysku. smile.gif

Napisano

> Chodziło mi o różnicę - półsekwencja - sekwencja.

> Taki Lanos czy Nubira ma na biegu luzem ok. 1,8 - 1.9 ms.

> I wg. tego, co napisałem powyżej, nie jest to normalny czas wtrysku.

a co powiesz na 1.5 ms?

Napisano

Mam rozumieć że w moim jest już pełna sekwencja i czasy wtrysków znacząco dłuższe?

Napisano

Pytałem pod kątem tego że może u mnie też wtryski nie wyrabiają. A nie chce wymieniać i wydawać niepotrzebnie pieniędzy.

Napisano

> a co powiesz na 1.5 ms?

Tyle masz na biegu luzem na noPB w Lanosie?

>Mam rozumieć że w moim jest już pełna sekwencja i czasy wtrysków znacząco dłuższe?

Tak, o to mi chodziło.

>Pytałem pod kątem tego że może u mnie też wtryski nie wyrabiają. A nie chce wymieniać i wydawać niepotrzebnie pieniędzy.

Przy wtrysku sekwencyjnym czasy na biegu luzem są zwykle w okolicach 3 ms. Mam na myśli oczywiście zasilanie benzyną. Sterownik LPG robi sobie z tego zwykle 4,5 ms lub lepiej.

Napisano

W moim Lanosie jest na jałowym 2.2ms Wszyskie urządzenia wyłączone. Może regulator ciśnienia na listwie benzynowej źle działa ?

Napisano

> W moim Lanosie jest na jałowym 2.2ms Wszyskie urządzenia wyłączone. Może regulator ciśnienia na

> listwie benzynowej źle działa ?

Może mieć odpięty wężyk podciśnienia od regulatora, albo leje któryś wtrysk, albo też podany czas jest przy pracy na niewyregulowanym za dobrze LPG. smile.gif

Napisano

> Może mieć odpięty wężyk podciśnienia od regulatora, albo leje któryś wtrysk, albo też podany czas

> jest przy pracy na niewyregulowanym za dobrze LPG.

Na benzynie czasy są około 1,9 - 2,1 na gazie potrafił skrócić czasy do 1,5ms, w innym poście pisałem że zmieniłem cewki na żółte... ale tam cicho nikt nic nie odpowiada, nie chcę tu koledze robić bałaganu w wątku

Napisano

> True, True Widać, że wtryski za wolne - kłopoty z wolnymi obrotami. Pozostaje tylko wymiana na

> szybsze - Zavoli PAN pewnie tego silnika nie obrobią. Czyli pozostaje dopłata do wtrysków BRC.

> Off topic: Wraz z pojawieniem się sq24 light zaczęły się masowe problemy z instalacjami BRC (gazeo,

> lpg-forum, itp). Po co BRC zmienia coś co było w miarę dobre?

To nie wina BRC tylko głupiego gaziarza że nie potrafi dobrać odpowiedniego kitu BRC do auta, w aucie z dłuższymi czasami wtrysku by to działało a tak dupa blada.

Napisano

> Na benzynie czasy są około 1,9 - 2,1 na gazie potrafił skrócić czasy do 1,5ms,

Skraca bo masz za bogatą mieszankę na LPG .Czasy wtrysku Pb powiny byc takie same przy pracy na LPG i na Pb.

Napisano

> Na benzynie czasy są około 1,9 - 2,1 na gazie potrafił skrócić czasy do 1,5ms, w innym poście

> pisałem że zmieniłem cewki na żółte... ale tam cicho nikt nic nie odpowiada, nie chcę tu

> koledze robić bałaganu w wątku

Stroiłeś to w ogóle po zmianie cewek? Dysze zostały te same? Teraz mogą być deko za duże, bo wtryskiwacz szybciej się otwiera.

Napisano

> To nie wina BRC tylko głupiego gaziarza że nie potrafi dobrać odpowiedniego kitu BRC do auta, w

> aucie z dłuższymi czasami wtrysku by to działało a tak dupa blada.

Zakładane w Czakramie w Tarnowie. To gdzie zakładać żeby dobrali odpowiedni kit jak dystrybutor nie potrafi?

Napisano
  • Autor

> To nie wina BRC tylko głupiego gaziarza że nie potrafi dobrać odpowiedniego kitu BRC do auta, w

> aucie z dłuższymi czasami wtrysku by to działało a tak dupa blada.

więc jakie rozwią zanie sugerujesz??

Napisano

> Witam Kolegów

> Problem jest taki: instalka taka jak w temacie, po przełączeniu na LPG przy zimnym silniku troszke

> poszarpuje w zakresie obrotów 2000-2600, powyżej i poniżej ciągnie jak wół, po odjęciu nieco

> pedału tak mu się "czknie" że chce poduchę od skrzyni urwać, Po nagrzaniu wolne obroty falują

> tak jakby dostawał silnik co drugi cykl paliwo do cylindrów... Co to może być? Na bezynie

> chodzi jak zegarek. Nowa cewka, świece i kable nowe NGK.

U mnie właśnie minął piaty miesiąc męczenia się z BRC light'em. Najprawdopodobniej za wolne wtryskiwacze.

Napisano

> U mnie właśnie minął piaty miesiąc męczenia się z BRC light'em. Najprawdopodobniej za wolne

> wtryskiwacze.

Uświadomcie mnie proszę bow.gif

Jak rozpoznać szybkie i wolne wtryskiwacze BRC spineyes.gif

Napisano

> Uświadomcie mnie proszę

> Jak rozpoznać szybkie i wolne wtryskiwacze BRC

Podobno BRC daje gwarancje na bezpłatną naprawe w kazdym serwisie BRC w Polsce - temat byl niedawno poruszany forum. Proponuje sprawdzić jak to jest w praktyce i udać sie do innego warsztatu skoro ten który nie zakładał nie daje rady...

Napisano

Nie no ja pytam z czystej ciekawości wink.gif a jak będe na nastepnej wymianie filtrów to sie spytam mechaniora. Myślałem że ktoś na forum mnie oświeci swiety.gif

Napisano

> Uświadomcie mnie proszę

> Jak rozpoznać szybkie i wolne wtryskiwacze BRC

Do lighta'a wsadzają wtryskiwacze Zavoli Pan evo i właśnie one są podobno wolne. Rzekomo po wymianie ich na droższe BRC (oferowane właśnie w pełnym sequent24- to główna różnica w cenie instalacji) problemy mają zniknąć. Ja się na tym nie znam, w poniedziałek spróbuję namówić gazownika na podmiankę na próbę i wtedy może się potwierdzi. Co ciekawe montując instalację wspominałem, że podobno silnik wymaga szybkich wtrysków i gazownik świadomie polecał Pan'y hmm.gif

Napisano

> U mnie właśnie minął piaty miesiąc męczenia się z BRC light'em. Najprawdopodobniej za wolne

> wtryskiwacze.

A jaki to silnik / auto ?

Napisano

> A jaki to silnik / auto ?

Mój samochód z profilu, AR 145 1.6 boxer. Czasy wtrysków jakie podejrzałem podczas regulacji to ok. 1.8ms

Napisano

Niestety na 100% masz wolne wtryski, w Stagu 4 rozwiazuje sie ten problem dwojako

1. wymienia wtryski

2. typ wtrysku ustawia się jako półsekwencję co dwukrotnie wydłuża czasy wtrysków gazowych, mapa do góry i śmigamy

niestety z tego co wiem w BRC się tak nie da...

więc wtryski do wymiany..

swoją drogą gazownicy nic sie nie uczął od lat wiadomo, że Nubira ma bardzo krótki czas wtrysku na wolnych i naprawdę valteki są tu do d..., nawet magicjety uznawane za szybkie przy temp. gazu poniżej 50 stopni nie dają rady wiec valteki to naprawde pomyłka i dowód na totalną ignorancję gazownika

Napisano

> Mój samochód z profilu, AR 145 1.6 boxer. Czasy wtrysków jakie podejrzałem podczas regulacji to ok.

> 1.8ms

No to tak, jak w przeciętnej półsekwencji, czyli wymagania wobec wtryskiwaczy są wysokie.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Witam Kolegów

> Problem jest taki: instalka taka jak w temacie, po przełączeniu na LPG przy zimnym silniku troszke

> poszarpuje w zakresie obrotów 2000-2600, powyżej i poniżej ciągnie jak wół, po odjęciu nieco

> pedału tak mu się "czknie" że chce poduchę od skrzyni urwać, Po nagrzaniu wolne obroty falują

> tak jakby dostawał silnik co drugi cykl paliwo do cylindrów... Co to może być? Na bezynie

> chodzi jak zegarek. Nowa cewka, świece i kable nowe NGK.

Panowie

Gaziarz zmienił wtryskiwacze na Magic Jet-y i na razie jest chyba dobrze - poczekamy i zobaczymy jak sie będzie zachowywał w trakcie dalszej jazdy...

Dagnoza taka jak sugerowaliście - za wolne wtryskiwacze...

Napisano

Tylko nie zamorduj za szybko Magiców jakimś zasyfionym gazem z niesprawdzonych stacji. One tego nie lubią chyba za bardzo.

Napisano

> Tylko nie zamorduj za szybko Magiców jakimś zasyfionym gazem z niesprawdzonych stacji. One tego nie

> lubią chyba za bardzo.

od czego są filtry?

Napisano

> od czego są filtry?

Nie widziałeś nigdy np. oleistych substancji za filtrem fazy lotnej?

Napisano

> Nie widziałeś nigdy np. oleistych substancji za filtrem fazy lotnej?

Nie.

Napisano

> od czego są filtry?

Ozdoby. Wiele razy po czyszczeniu wtryskiwaczy z olein kroiłem filtry fazy lotnej aby zobaczyć czy coś się na nich osadza. Niestety nic się tam nie osadza.

Napisano

U mnie wtryskiwacze do wymiany. Po 10 tyś. Jeden nie pracował na biegu jałowym. Wymieniają masowo ale ponoć tylko na południu kraju. Na północy jest OK i Czakram nie wie o co chodzi - podejrzewają że tu jest gorszy gaz.

Napisano

> Ozdoby. Wiele razy po czyszczeniu wtryskiwaczy z olein kroiłem filtry fazy lotnej aby zobaczyć czy

> coś się na nich osadza. Niestety nic się tam nie osadza.

No bo filtr generalnie ma zatrzymywać zanieczyszczenia stałe, w dodatku z określoną dokładnością filtrowania. Zanieczyszczenia ciekłe LPG mogą się przez niego niestety przecisnąć, pomimo ich dużej lepkości. smile.gif

W moim aucie, mimo iż filtr i wtryski są jakieś 40 cm "pod górę" od reduktora, ciężkie frakcje dostały się do wtryskiwaczy i je wykończyły. A że był to holenderski Necam (wtryski po 437 zł za szt.) to teraz mam w aucie Staga z pojedynczymi Matrixami. Niestety, cała zabawa trochę mnie kosztowała, tym bardziej że na początek wymieniłem jeden całkowicie zwalony wtrysk holenderski. Niestety, stan reszty po jakichś 2kkm też się pogorszył i nie było wyjścia.

Co do jakości gazu, to rozmawiałem z właścicielem serwisu instalacji holenderskich i mówił, że filtr fazy lotnej wyjęty z auta, które do tej pory jeździło na gazie tylko w Holandii po 15kkm jest dalej bezbarwny. W moim aucie jeżdżonym przez jakieś 8 kkm na krakowskim LPG filtr był brązowy i widać było wyraźnie, że mazut, który to spowodował, poszedł również na wtryski, co je zamordowało.

Napisano

A co powiesz na czystą wodę ?? Uwierzysz ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.