Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ekologia a LPG...

Featured Replies

Napisano

Tak sie zastanawiam. Dlaczego tak mało popularne są fabryczne instalacje LPG. Czemu producenci wykazują śladowe zainteresowanie?

Za mały rynek zbytu (Polska, Holandia i w sumie chyba niewiele więcej rynków z dużą ilością stacji LPG)? hmm.gif

Napisano

> Tak sie zastanawiam. Dlaczego tak mało popularne są fabryczne instalacje LPG. Czemu producenci

> wykazują śladowe zainteresowanie?

> Za mały rynek zbytu (polska, Holandia i w sumie chyba niewiele więcej rynków z dużą ilością stacji

> LPG)?

przeczytałem temat - mysle bedzie coś o szkodliwości lub nieszkodliwości LPG :d

wchodze i czytam post i jakos nie rozumiem powiązania tematu z treścią posta confused.gif

to tak na marginesie biglaugh.gif

Napisano

> Tak sie zastanawiam. Dlaczego tak mało popularne są fabryczne instalacje LPG. Czemu producenci

od kiedy to producentom aut zależy na ekologi ?

jakby tak było, to większość z nas popylała by już autami na prąd

zresztą z tą ekologią LPG, jest trochę tak średnio wink.gif

już lepiej wypada CNG hmm.gif

> Za mały rynek zbytu (polska, Holandia i w sumie chyba niewiele więcej rynków z dużą ilością stacji

> LPG)?

na pewno Włochy, sporo też przybywa aut w D

z innych ciekawych to chyba Korea

Napisano

> sporo też przybywa aut w D

Sporo jak sporo... Najtansza instalacja LPG (mieszalnik) to okolo 1300 euro. Sekwencja do silnika r4 3x tyle... Do tego sporo mniej miejsca w bagazniku, maly zasieg na pelnym zbiorniku i kilka innych rzeczy.

To ja juz wole przerobke na E85 - 800 euro, wszystkie zalety benzyny + wieksza moc, ale rownoczesnie mniejsza cena, brak koniecznosci szukania stacji (mozna mieszac z innymi paliwami w dowolnych stosunkach) i "bezinwazyjna" instalacja.

Napisano
  • Autor

> od kiedy to producentom aut zależy na ekologi ?

Od momentu jak UE wprowadza "pro ekologiczne" ustawy typu emisja CO2 etc....

Napisano
  • Autor

> Sporo jak sporo... Najtansza instalacja LPG (mieszalnik) to okolo 1300 euro. Sekwencja do silnika

> r4 3x tyle... Do tego sporo mniej miejsca w bagazniku, maly zasieg na pelnym zbiorniku i kilka

> innych rzeczy.

> To ja juz wole przerobke na E85 - 800 euro, wszystkie zalety benzyny + wieksza moc, ale

> rownoczesnie mniejsza cena, brak koniecznosci szukania stacji (mozna mieszac z innymi paliwami

> w dowolnych stosunkach) i "bezinwazyjna" instalacja.

Prywatnie jestem przeciwniekim biododatków ze względu na zwiększeni się presji cenowej na żywność. O ile w UE jest trochę ziemi leżącej odłogiem ale mimo wszystko w mojej ocenie jest to bardzo śliski i niebezpieczny kierunek dla ludzkości... zwłaszcza tej już dzisiaj głodującej.

Napisano

LPG w aucie zwłaszcza nowszym nie ma nic wspólnego z ekologią, w starszych często zdewastowanych konstrukcjach faktycznie na gazie było mniej szkodliwych związków wydalanych do atmosfery ale obecne konstrukcje projektowane pod tylko jedno paliwo z uwzględnieniem norm spalin nie będą bardziej ekologiczne na LPG.

Napisano

> Sporo jak sporo...

poro w stosunku do tego co było wink.gif

nie w porównaniu do PL

> To ja juz wole przerobke na E85 - 800 euro, wszystkie zalety benzyny + wieksza moc, ale

> rownoczesnie mniejsza cena, brak koniecznosci szukania stacji (mozna mieszac z innymi paliwami

> w dowolnych stosunkach) i "bezinwazyjna" instalacja.

ale w PL nie zatankujesz a i cenowo chyba tak średnio

to ja wolę CNG, przynajmniej jest na prawdę ekologiczny

Napisano

> Od momentu jak UE wprowadza "pro ekologiczne" ustawy typu emisja CO2 etc....

i nagle im zależy ? czy muszą się dostosować grinser006.gif

wiesz jakby im zależało, to nie potrzeba by ustaw

a takie prawne kombinacje prowadzą tylko do mydlenia oczu różnymi systemami, które może w laboratorium są OK, ale na ulicy już średnio

Napisano
  • Autor

> to ja wolę CNG, przynajmniej jest na prawdę ekologiczny

Dajcie spokój, narzekacie na LPG że nieporęczne i niepraktyczne a CNG to taka "niepraktyczność LPG"^2.

Wymagana duża objętość wysokociśnieniowych zbiorników, długi czas tankowania w porównaniu z LPG, większe nakłady inwestycyjne na otwarcie stacji CNG etc....

Co do źródeł samego CNG to faktycznie dla Polski lepiej ale niepraktyczność codziennego zastosowania w osobówkach chyba przeważa.

Napisano
  • Autor

> i nagle im zależy ? czy muszą się dostosować

> wiesz jakby im zależało, to nie potrzeba by ustaw

> a takie prawne kombinacje prowadzą tylko do mydlenia oczu różnymi systemami, które może w

> laboratorium są OK, ale na ulicy już średnio

Oczywiście , że są ZMUSZANI. Przez UE.

Napisano

> LPG w aucie zwłaszcza nowszym nie ma nic wspólnego z ekologią, w starszych często zdewastowanych

> konstrukcjach faktycznie na gazie było mniej szkodliwych związków wydalanych do atmosfery ale

> obecne konstrukcje projektowane pod tylko jedno paliwo z uwzględnieniem norm spalin nie będą

> bardziej ekologiczne na LPG.

a jakieś rzetelne źródło, najlepiej wydruk z analizatora spalin ?

na jakiejś podstawie uznano w EU że jest to paliwo bardziej ekologiczne hmm.gif

myślisz że badali nasze poldki i 125p grinser006.gif

Napisano

> Prywatnie jestem przeciwniekim biododatków ze względu na zwiększeni się presji cenowej na żywność.

Ceny zywnosci i tak ida w gore.

> O ile w UE jest trochę ziemi leżącej odłogiem ale mimo wszystko w mojej ocenie jest to bardzo

> śliski i niebezpieczny kierunek dla ludzkości... zwłaszcza tej już dzisiaj głodującej.

Wybacz, a czy cos sie zmieni? Biedni zawsze byli biedni i beda biedni. Taka rola biednych.

Poza tym mowiac o przerobce na E85 mowie o korzysciach dla mnie. I sa one znaczaco wyzsze niz przy zamontowaniu LPG czy CNG.

Napisano

> a jakieś rzetelne źródło, najlepiej wydruk z analizatora spalin ?

> na jakiejś podstawie uznano w EU że jest to paliwo bardziej ekologiczne

> myślisz że badali nasze poldki i 125p

Czytałem kiedyś artykuł na ten temat i opierali się właśnie na badaniach na analizatorze spalin w kilku nowszych i starszych autach.

Napisano
  • Autor

Tak mi się wydaje ze trzeba by było sprawdzić te obostrzenia jakie UE nakłada na producentów aut. Jeżeli np 80% wagi jest przypisane do ILOSCI EMITOWANEgO CO2 (a marginalizowanie innych związków szkodliwych w spalinach) to sprawa jasna. Byle hybryda mneij wydali niz LPG. Oczywiscie chodzi o testy laboratoryjne bo to na papierze ma grać muzyka (spalanie auta w katalogu mierzone metodą laboratoryjną).

hmm.gif

Napisano

> Czytałem kiedyś artykuł na ten temat i opierali się właśnie na badaniach na analizatorze spalin w

> kilku nowszych i starszych autach.

Tyle, ze z ta ekologicznoscia LPG to po czesci mydlenie oczu i przymykanie ich na pewne sprawy. LPG ma tyle samo minusow co plusow.

Napisano
  • Autor

> Ceny zywnosci i tak ida w gore.

> Wybacz, a czy cos sie zmieni? Biedni zawsze byli biedni i beda biedni. Taka rola biednych.

No widzisz ja mam inny światopogląd na te sprawy. I co najmniej za nie moralne uważam spalanie produktów, które zajmują miejsce kartofla, który z kolei wyżywiłby może kogoś...

Ale nie ciągnijmy tego wątku... nie o tym chciałem dyskutować smile.gif

Napisano

> No widzisz ja mam inny światopogląd na te sprawy. I co najmniej za nie moralne uważam spalanie

> produktów, które zajmują miejsce kartofla, który z kolei wyżywiłby może kogoś...

Probnlem w tym, ze tego kartofla i tak tam nie zasadzi i nikt go nie wysle do afryki czy innego kraju gdzie by sie przydal. taka jest prawda. Tez mi sie to nie podoba, tez uwazam, ze to nieludzkie... ale mimo to fakty sa takie a nie inne.

> Ale nie ciągnijmy tego wątku... nie o tym chciałem dyskutować

A o czym? O tymn, ze LPG to czystsze spaliny?

tak naprawde na ekologicznosc paliwa sklada sie troche wiecej niz to co wydmuchuje samochod przez rure. A LPG wydmuchuje tez dosc sporo rzeczy, ktory zbyt pozadane nie sa.

Napisano

> Czytałem kiedyś artykuł na ten temat i opierali się właśnie na badaniach na analizatorze spalin w

> kilku nowszych i starszych autach.

jakie silniki, jakie instalacje ?

kiedyś ktoś na kąciku gazowym wrzucił skan wydruku z analizatora i było dużo mniej np CO2

i właśnie dlatego LPG jest "ekologiczne" - mniejsza emisja gazów cieplarnianych

a że innych związków wypluwa więcej grinser006.gif

to jest właśnie taka ekologia made in EU spineyes.gif

Napisano

> jakie silniki, jakie instalacje ?

w nowszych były sekwencje a w starszych mieszalnikowe.

> to jest właśnie taka ekologia made in EU

no właśnie grinser006.gif

Napisano

> kiedyś ktoś na kąciku gazowym wrzucił skan wydruku z analizatora i było dużo mniej np CO2

> i właśnie dlatego LPG jest "ekologiczne" - mniejsza emisja gazów cieplarnianych

Tak? A co z H2O? hmm.gif Czy LPG nie wypluwa tego trochę? hmm.gif

Napisano

> LPG)?

Ja myślę,że to nie kwestia zainteresowania producentów, tylko konsumentów. Można kupi auta z fabrycznymi (czy takimi montowanymi w aso) instalacjami LPG, ale niewiele osób jest tym zainteresowana. Wolą już dopłaci do klekota i komplikowac sobie życia dwoma rodzajami paliwa w jednym aucie.

Do nas po LPG przyjeżdża kilka osób, które mają auta na gaz tylko dla tego, że dzięki temu nie płacą za wjazd do Londynu.

Niewiele osób myśli o ekologii kupując auto, chodzi o to, żeby dostac jak najwięcej, za jak najmniej. Hybrydy przeważnie są kupowane, bo są modne, albo właśnie dają jakieś ulgi, np. ten wjazd do centrum Londynu.

Napisano

>gazem cieplarnianym

Udział motoryzacji w całkowitej emisji CO2 to tylko 0,5%, więc różnice kilku % na kilku milionach aut nic nie zmienią.

Napisano

> LPG)?

kwestia podobna do diesli, czyli rynek zbytu, tak jak napisales tylko Europa i to tylko kilka krajow (zapomniales o Wloszech wink.gif), poza tym zestawy instlacyjne sa na tyle dobre i uniwersalne, ze nawet niektore ASO sobie z tym radza grinser006.gif

Napisano

> LPG w aucie zwłaszcza nowszym nie ma nic wspólnego z ekologią, w starszych często zdewastowanych

> konstrukcjach faktycznie na gazie było mniej szkodliwych związków wydalanych do atmosfery ale

> obecne konstrukcje projektowane pod tylko jedno paliwo z uwzględnieniem norm spalin nie będą

> bardziej ekologiczne na LPG.

gdyby tak bylo to SKP nie powinna podbic dowodu

Napisano

> A tutaj pisza cos kompletnie odmiennego

Przecież już nie ma ocieplenia klimatu wiec w czym problem biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Przecież już nie ma ocieplenia klimatu wiec w czym problem

Teraz mamy "zmiany klimatyczne" hehe.gif

Napisano

> gdyby tak bylo to SKP nie powinna podbic dowodu

nigdy żadna SKP nie sprawdzała mi składu spalin.

Napisano

> nigdy żadna SKP nie sprawdzała mi składu spalin.

to zmien stacje, ja skoro place to wymagam ..

Zawsze sprawdzaja mi spaliny na noPB, potem na LPG. Dwa razy im sie zapomnialo (na przestrzeni 9 lat) to im przypomnialem grinser006.gif

Raz jeden na LPG spaliny byly deko przekroczone i DR mi nie podbili, ale dzieki temu wyszlo ze parownik nie trzyma cisnienia i jest zla mieszanka (LPG 2 gen).

Jeszcze co do spalin, kilka dni temu ktos na forum Subaru opisywal sytuacje z zakupu auta. Samochod byl kupiony w pl, serwisowany,itd na przegladzie przed zakupowym ASO sprawdzilo dokladnie auto i wyszlo ze stan idealny, ale cos goscia tknelo i poprosil o sprawdzenie spalin (auto nigdy nie mialo LPG), okazalo sie ze spaliny 4x przekroczaja normy, po glebszej analizie i telefonach do serwisow okazalo sie ze auto bylo przegrzane i naprawione po kosztach,

Napisano

> to ja wolę CNG, przynajmniej jest na prawdę ekologiczny

tzn hmm.gif

Napisano

> Jeszcze co do spalin, kilka dni temu ktos na forum Subaru opisywal sytuacje z zakupu auta. Samochod

> byl kupiony w pl, serwisowany,itd na przegladzie przed zakupowym ASO sprawdzilo dokladnie auto

> i wyszlo ze stan idealny, ale cos goscia tknelo i poprosil o sprawdzenie spalin (auto nigdy

> nie mialo LPG), okazalo sie ze spaliny 4x przekroczaja normy, po glebszej analizie i

> telefonach do serwisow okazalo sie ze auto bylo przegrzane i naprawione po kosztach,

Skład spalin może sporo powiedzieć o stanie silnika, więc przed zakupem warto to robić ok.gif

Napisano

> Skład spalin może sporo powiedzieć o stanie silnika, więc przed zakupem warto to robić

Racja, ale w sumie pierwszy raz slysze ze ktos robi to przed zakupem.

Napisano

> Racja, ale w sumie pierwszy raz slysze ze ktos robi to przed zakupem.

Ja nie pierwszy. Kolega nie tak dawno sprawdzał i diagnosta też mu odradził zakup, właśnie ze względu na skałd spalin, który sugerował większe zużycie silnika, niz wynikało z licznika przebiegu zlosnik.gif

Napisano

> tzn

Quote:

Jego głównym składnikiem jest metan, który jako najprostszy i najkrótszy węglowodór przy odpowiednim dostępie powietrza spala się całkowicie, z właściwie zerową emisją cząstek stałych. Wykorzystanie gazu ziemnego jako paliwa to względnie prosty sposób na spełnienie norm emisyjnych Euro 5

cytat ze strony gazeo.pl

podobno ma jeszcze lepsze wyniki jak LPG, które dodatkowo powstaje sztucznie

Napisano

> Quote:

> Jego głównym składnikiem jest metan, który jako najprostszy i najkrótszy węglowodór przy

> odpowiednim dostępie powietrza spala się całkowicie, z właściwie zerową emisją cząstek

> stałych. Wykorzystanie gazu ziemnego jako paliwa to względnie prosty sposób na spełnienie norm

> emisyjnych Euro 5

> cytat ze strony gazeo.pl

> podobno ma jeszcze lepsze wyniki jak LPG, które dodatkowo powstaje sztucznie

dzieki ok.gif

Napisano

> gdyby tak bylo to SKP nie powinna podbic dowodu

pad.gif

O matko, ileż razy można tłumaczyć różnicę między emisją a emisją...

Napisano

Ale mówisz o toksyczności spalin w rozregulowanej instalacji (stan permanentny), czy o emisji CO2, bo to zupełnie inne parametry.

Napisano

> kiedyś ktoś na kąciku gazowym wrzucił skan wydruku z analizatora i było dużo mniej np CO2

Buahahaha, to analizatory na SKP mierzą zawartość CO2 ? I może jeszcze podają emisję / km ?

Napisano

> Sporo jak sporo... Najtansza instalacja LPG (mieszalnik) to okolo 1300 euro.

Waluty Ci się pomyliły.

Napisano

> Za mały rynek zbytu (Polska, Holandia i w sumie chyba niewiele więcej rynków z dużą ilością stacji

> LPG)?

Problemy z tym najszlachetniejszym-z-paliw, mały rynek zbytu, problemy z emisją składników toksycznych - tak w skrócie.

Napisano

> Buahahaha, to analizatory na SKP mierzą zawartość CO2 ? I może jeszcze podają emisję / km ?

hmm.gif

284234523-analizator.jpg

to w zielonym kółku dla ułatwienia grinser006.gif

post-33658-14352509875555_thumb.jpg

Napisano

> Buahahaha, to analizatory na SKP mierzą zawartość CO2 ? I może jeszcze podają emisję / km ?

mało tego ja kiedyś poprosiłem na przeglądzie, żeby mi skład spalin sprawdzili żeby się upewnić, że gazownik dobrze wyregulował instalacje II generacji. Okazało się, że nikt tam tego nie umie używać grinser006.gif

Napisano

> to w zielonym kółku dla ułatwienia

No to sensowność tego odczytu jest.... :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.