Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tata Indica Vista - ogladal juz ktos?

Featured Replies

Napisano

Niestety, w Holandii tego nie sprzedaja, wiec jak na razie nie mam mozliwosci opatrzec osobiscie. A podobno bardzo sie poprawili.

Jakby ktos mogl sie podzielic spostrzezeniami to bede wdzieczny smile.gif

Napisano

stoi takie cos u mnie w hipermarkecie. ogolnie jak dla mnie bez rewelacji, a blachy ciensze niz w tico

Napisano
  • Autor

> stoi takie cos u mnie w hipermarkecie. ogolnie jak dla mnie bez rewelacji, a blachy ciensze niz w

> tico

No blachy to dzis cieniutkie wszedzie daja oslabiony.gif

Mi nie chodzi o rewelacje, bo za 25k rewelacji sie nie spodziewam, tylko przyzwoite toczydlo do miasta smile.gif

Napisano

> Niestety, w Holandii tego nie sprzedaja, wiec jak na razie nie mam mozliwosci opatrzec osobiscie. A

> podobno bardzo sie poprawili.

> Jakby ktos mogl sie podzielic spostrzezeniami to bede wdzieczny

to co najbardziej bije po oczach to tandeta wykonania.

plastiki cieniutkie i sprawiajace wrazenie jakby miały zostac zaraz polamane po 2 krotnym uzyciu.

siedzenie mocowane jak w wozie drabiniastym.

nie wiem jak sie tym jezdzi ale jezeli tak samo jak wyglada to dziekuje.

jako były posiadacza malucha pozniej cc stwierdzam ze to auto jezeli chodzi o jakosc wykonczenia (materiały które do tego uzyto) jest daleko za maluchem.

sory ale stos. ceny do jakosci jest marny, wolałbym kupic uzywane sc (z ostatnich lat produkcji) i reszte kasy przeznaczyc na paliwo/naprawy.

Napisano

> Niestety, w Holandii tego nie sprzedaja, wiec jak na razie nie mam mozliwosci opatrzec osobiscie. A

Jeśli auto nawet na zdjęciach wygląda tandetnie (a to tak właśnie wygląda biglaugh.gif) to chyba nie ma się co spodziewać znacznej poprawy jakości w stosunku do poprzedniczki. Widziałem poprzednią Indicę... pad.gif. To auto powinno kosztować 15k PLN a nie 25.

Skoku jakościowego na zdjęciach nie widzę...

Przy cenie 30k PLN za Vistę... wolałbym wydać tą kwotę np na nowe Aveo, Pandę, Punto Classic, czy nawet na Logana.

Napisano
  • Autor

> Jeśli auto nawet na zdjęciach wygląda tandetnie (a to tak właśnie wygląda ) to chyba nie ma się co

> spodziewać znacznej poprawy jakości w stosunku do poprzedniczki. Widziałem poprzednią

> Indicę... . To auto powinno kosztować 15k PLN a nie 25.

> Skoku jakościowego na zdjęciach nie widzę...

> Przy cenie 30k PLN za Vistę... wolałbym wydać tą kwotę np na nowe Aveo, Pandę, Punto Classic, czy

> nawet na Logana.

No wlasnie wg mnie na zdjeciach to wcale NIE wyglada tandetnie. Jak nawet Auto Swiat pisze, ze jest przyzwoicie, to zaczynam sie zastanawiac, bo oni sa plastikowymi onanistami. Podobno tam sa uzyte nawet MIEKKIE PLASTIKI smile.gifsmile.gif

Ogolnie, to w przeciwienstwie do Logana czy Sandero, Vista przynajmniej wyglada w srodku i na zewnatrz przyzwoicie. Dla mnie przynajmniej. I do tego jeszcze moje osobiste uprzedzenie do marki Dacia.... smile.gif

I nikt tu nie mowi o kupowaniu Visty za 30, bo to sie mija z celem - za 32 mam i10, tylko za 25.

Z ciekawostek. Na indyjskim rynku najwiekszym rywalem Visty jest.... Suzuki Swift. Kosztuja podobnie i sprzedaja sie podobnie. I niewiele ma tu raczej do powiedzenia argument o indyjskosci marki, poniewaz Swift produkowany jest tez w Indiach (nazywa sie tam Maruti Swift).

Napisano

> Z ciekawostek. Na indyjskim rynku najwiekszym rywalem Visty jest.... Suzuki Swift. Kosztuja

> podobnie i sprzedaja sie podobnie. I niewiele ma tu raczej do powiedzenia argument o

> indyjskosci marki, poniewaz Swift produkowany jest tez w Indiach (nazywa sie tam Maruti

> Swift).

spodziewam się, że przy jakiejś promocji idica vista, która by kosztowała ok. 25tys pln może być ciekawą propozycją, mając w standardzie pełną elektryke i klime.

Zdecydowanie lepsze to od gołej pandy lub innego takiego stworka ok.gif

Napisano

> Ogolnie, to w przeciwienstwie do Logana czy Sandero, Vista przynajmniej wyglada w srodku i na

> zewnatrz przyzwoicie. Dla mnie przynajmniej.

DSC08051.jpg

Jak dla mnie środek jest wyjątkowo paskudny...

Z zewnątrz nawet ujdzie.

> I nikt tu nie mowi o kupowaniu Visty za 30, bo to sie mija z celem - za 32 mam i10, tylko za 25.

To musisz sięgać w przyszłość bo jak narazie jest za 29950 podstawka, z metalikiem ponad 30 biglaugh.gif

BTW i10 też jest z Indii hehe.gif

Edit:A tak w ogóle to ktoś widział crash testy tego urządzenia?

Napisano
  • Autor

> Jak dla mnie środek jest wyjątkowo paskudny...

Kwestia gustu - dlatego napisalem "dla mnie" - mi sie podoba, odruchu wymiotnego dostaje na widok wnetrza Dacii smile.gif

> To musisz sięgać w przyszłość bo jak narazie jest za 29950 podstawka, z metalikiem ponad 30

A kto kupuje Tate za cene z cennika?

> BTW i10 też jest z Indii

Wiem - co tylko pokazuje, ze Indie nie oznacza od razu badziewie smile.gif

Napisano

> Kwestia gustu - dlatego napisalem "dla mnie" - mi sie podoba, odruchu wymiotnego dostaje na widok

> wnetrza Dacii

OK, zgadzam się, że to nie jest najważniejsze kryterium dla kogoś kto kupuje takie autko.

> A kto kupuje Tate za cene z cennika?

Cena musiałaby spaść znacznie u importera, bo dealer to chyba nawet nie zarabia 5k PLN na jednym aucie więc nie ma takiego pola manewru do negocjacji. 25k PLN to byłby dobry początek do rozmowy.

> Wiem - co tylko pokazuje, ze Indie nie oznacza od razu badziewie

i10 to jednak autko skonstruowane już przez bardziej "europejsko" doświadczoną firmę. Składane tylko w Indiach dla obcięcia kosztów. Tata to inna bajka, a Vista to z tego co przeczytałem zmodyfikowany Fiat Palio, więc konstrukcyjnie tkwi w latach 90-tych.

Nie odrzucam z góry, sam jeżdżę autami które oferują raczej wartości użytkowe niż lans i szacun sąsiadów, ale takiej ceny bym nie zapłacił (30k). Przy 25k można się zastanowić jeśli producent zaoferuje np 5 lat gwarancji lub dobrą i tanią obsługę serwisową jak kiedyś Daewoo (dojeździć do końca gwarancji, sprzedać za czapkę gruszek i zmiana na nowy alien.gif). Ciekaw jestem poza tym tych crash testów i podatności aut na korozję (w Indiach raczej nie sypią dróg solą hehe.gif)

Napisano

Ktoś patrzył na włącznik kierunków? Bo mnie się zdaje że jest po prawej stronie yikes.gif

Napisano

> spodziewam się, że przy jakiejś promocji idica vista, która by kosztowała ok. 25tys pln może być

> ciekawą propozycją, mając w standardzie pełną elektryke i klime.

> Zdecydowanie lepsze to od gołej pandy lub innego takiego stworka

siedziałes w tym aucie???

Napisano

> siedziałes w tym aucie???

Oglądałem w salonie. Przy tym jakość Fiata czy nawet Dacii robi wrażenie.

Napisano
  • Autor

> Edit:A tak w ogóle to ktoś widział crash testy tego urządzenia?

Gorzej niz w Seicento nie bedzie - a to wlasciwie jedyny konkurent cenowy dla Visty na rynku zeby.GIF

Napisano

> Gorzej niz w Seicento nie bedzie - a to wlasciwie jedyny konkurent cenowy dla Visty na rynku

Tak tylko nie ma juz nowych seicento...

Napisano
  • Autor

> Tak tylko nie ma juz nowych seicento...

Ile pokazac? cena miedzy 20500 a 21900

Napisano

Dziś obejrzałem przy okazji wizyty w centrum handlowym.

Jakość wykończenia wnętrza jest dla mnie nie do przyjęcia i jest na żenująco niskim poziomie. Plastiki w tym modelu, w którym siedziałem wyglądały jakby były z odzysku a przyciski robiły wrażenie odpadających od samego patrzenia na nie.

No ale cena adekwatna do jakości. Ciekawe jak będzie z utratą wartości confused.gif

Napisano

za 20 z klima i zimówkami byloby ok ale lakier to taki cienki że od paznokci się rysuje. W środku też szału nie ma przy rozbieraniu plastiki na bank sie połamią. Chyba trzeba poczekać jeszcze pare latek i wtedy zaawojują

Napisano
  • Autor

> Tutaj nie widzę...

> A ZTCW produkcja ustała...

Oficjalnie w PL nie jest sprzedawany od 2 lat. Przestali produkowac w czerwcu b.r. ale wciaz spokojnie sie kupi fabrycznie nowe egzemplarze.

Napisano

> Oficjalnie w PL nie jest sprzedawany od 2 lat. Przestali produkowac w czerwcu b.r. ale wciaz

> spokojnie sie kupi fabrycznie nowe egzemplarze.

Nie wiedziałem że aż dwa lata. Vany chyba dłużej oferowali. A co do egzemplarzy przy tej skali na pewno gdzieś się ostało trochę do kupienia wink.gif

Napisano

> za 20 z klima i zimówkami byloby ok...

Indici I gen. wyprzedają za 22 z klimą biglaugh.gif

Ciekawe czy są kolejki w salonach hehe.gif

Napisano

> Indici I gen. wyprzedają za 22 z klimą

> Ciekawe czy są kolejki w salonach

widzisz w salonie w którym zmieniaem zarówke w kii jst tez tata i ruch jest. Zwąłszcza dużo pick upów im idzie

Napisano
  • Autor

> Indici I gen. wyprzedają za 22 z klimą

> Ciekawe czy są kolejki w salonach

Oszz!! smile.gif To ciekawe po ile beda je sprzedawac w 2011 jak juz beda rok starsze zeby.GIF

Napisano

> Oszz!! To ciekawe po ile beda je sprzedawac w 2011 jak juz beda rok starsze

Prawdopodobnie muszą wyprzedać w tym roku, bo silniki mają EURO4.

PS. Już kiedyś mówiłem, że jak będą po 15k to sam kupię z ciekawości 270635636-JUMP2.gif

Napisano

tak na początku mówiono i sie z nich śmiano.

Wyciągnęli wnioski szybciej niż robia to europejczycy. I chociaż Ceedowi daleko do prowadzenia Foki to z kolei Foka (obecna) na pewno nie "odjeżdża" w pozostałych kwestiach. Trochę to słabo świadczy o europejskich producentach. A Foka nie jest jedyna która nie "deklasuje" koreancow.

Napisano

jedyne na co zwróciłem uwagę to, totalny brak zabezpieczenia progów przed czynnikami zewnętrznymi. Trzeba by od razu baranka położyć bo inaczej wypiaskuje się szybko i ruda wejdzie.

grinser006.gif

Napisano

>

> Zdecydowanie lepsze to od gołej pandy

polemizowałbym. Jedyna przewaga tego pojazdu nad pandą to trochę wieksze wnętrze. I troche niższa cena. I to by było na tyle.

Oglądałem cały zestaw wyrobów taty dostępny w PL i po wyjściu z salonu czułem się jak po wiejskim weselu - chciałem puścić największego w życiu panoramicznego i kolorowego pawia w dolby surround no.gif

Napisano

> Oglądałem cały zestaw wyrobów taty dostępny w PL i po wyjściu z salonu czułem się jak po wiejskim

> weselu - chciałem puścić największego w życiu panoramicznego i kolorowego pawia w dolby

> sourround

moim zdaniem wnętrze jest całkiem ok, oczywiście biorąc pod uwagę cenę, plastiki wyglądają lepiej niż pandzie. Takie są moje pierwsze odczucia. Więc gdybym miał wybór co wybrać to bym wybrał tatę, ale znaczek obowiązkowo out grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie muszą wyprzedać w tym roku, bo silniki mają EURO4.

Tak sie wlasnie zastanawiam... bo podstawowa wersja wciaz nie ma ABS, ktory przeciez wymagany jest juz od jakiegos czasu - wiec do euro 5 tez sie pewnie nie beda stosowac i... tyle smile.gif

Napisano

> Tak sie wlasnie zastanawiam... bo podstawowa wersja wciaz nie ma ABS, ktory przeciez wymagany jest

> juz od jakiegos czasu - wiec do euro 5 tez sie pewnie nie beda stosowac i... tyle

Jest tylko jeden problem... ABSu być nie musi, a do Euro5 muszą stosować się wszyscy... Ekologia sick.gif

Quote:

1 maja 2004 - na obszarze UE są dopuszczane do ruchu nowe konstrukcje aut osobowych tylko z ABS

akurat Wikipedia

Napisano
  • Autor

> Jest tylko jeden problem... ABSu być nie musi, a do Euro5 muszą stosować się wszyscy... Ekologia

> Quote:

> 1 maja 2004 - na obszarze UE są dopuszczane do ruchu nowe konstrukcje aut osobowych tylko z ABS

> akurat Wikipedia

Wglebilem sie w temat i wynalazlem takie ciekawe cos:

Quote:

Nie oznacza to jednak, iż wszystkie samochody, które nie spełniają normy Euro 5 znikną z oferty sprzedawców już 1 stycznia 2011 roku. Zgodnie z prawem o ruchu drogowy, producent lub importer pojazdów wyposażonych w silniki spełniające limity emisji zanieczyszczeń Euro 4, może złożyć wniosek do Ministra Infrastruktury o wydanie decyzji zwalniającej z obowiązku uzyskania świadectwa homologacji typu w ramach końcowej partii produkcji. Decyzja taka umożliwia sprzedaż i rejestrację pojazdów nie spełniających nowych limitów emisji zanieczyszczeń.

Zwolnienie z obowiązku uzyskania świadectwa homologacji typu pojazdu może być wydane maksymalnie dla 10 proc. pojazdów kategorii M1 jednego lub więcej typów i dla 30 proc. liczby pojazdów kategorii N1. Odsetek aut obliczany jest od wszystkich pojazdów wprowadzonych do obrotu w okresie 12 miesięcy przed datą utraty ważności świadectwa homologacji tego typu pojazdu.

Okres ważności zwolnienia nie może przekraczać 12 miesięcy dla pojazdów kompletnych i 18 miesięcy dla pojazdów skompletowanych, od chwili utraty ważności świadectwa homologacji typu pojazdu. Oznacza to, że pewna liczba samochodów osobowych, spełniających tylko normę Euro 4 będzie mogła być sprzedawana przez cały 2011 rok.

Napisano

> Wglebilem sie w temat i wynalazlem takie ciekawe cos:

> Quote:

> Nie oznacza to jednak, iż wszystkie samochody, które nie spełniają normy Euro 5 znikną z oferty

> sprzedawców już 1 stycznia 2011 roku. Zgodnie z prawem o ruchu drogowy, producent lub importer

> pojazdów wyposażonych w silniki spełniające limity emisji zanieczyszczeń Euro 4, może złożyć

> wniosek do Ministra Infrastruktury o wydanie decyzji zwalniającej z obowiązku uzyskania

> świadectwa homologacji typu w ramach końcowej partii produkcji. Decyzja taka umożliwia

<ciach>

A widzisz, tego sformułowania nie znalazłem ok.gif Myślę, że to pogrubione to słowo klucz - to taki bezpiecznik dla dilerów, którzy przed 1 stycznia 2011 nie sprzedadzą wszystkich aut z Euro4, ewentualnie dla fabryki, której zostały części silników Euro4. Poza tym to obejście działa tylko przez rok/półtora warunkowo - a potem - sorry, ale na złom albo za wschodnią granicę 270751858-jezyk.gif A jeśli chodzi o ABS to zawsze można powiedzieć, że to "nowe" auto, to tylko lifting Maruti 1000 (przykładowo), bo ma tą samą płytę podłogową i układ przeniesienia napędu, hamulce, itd. Czyli, że to nie jest nowy model - no i ABSu nie trzeba 270751858-jezyk.gif ZTCP jeszcze w 2004 to nie był obowiązek, tylko "dobrowolne zobowiązanie się producentów", że będą montowali ABS we wszystkich nowych autach - de facto nie był to wymóg prawa UE. Nie wiem, czy później coś się nie zmieniło ok.gif

Napisano

> siedziałes w tym aucie???

byłem, siedziałem, ogładałem. Może w trakcie dnia wkleje zdjęcia, pare ich zrobiłem ok.gif.

Na początku zaznaczam, że różnica między vista a starą indica jest jak między dniem a nocą - wszystko, dosłownie wszystko poprawili ok.gif, tzn. jak wchodzisz, nie rzuca Ci się już odchodzący materiał od podłogi, tak jak to miało miejsce w indice (gdzie chyba ręcznie docinali materiał przy rogach/kantach hehe.gif). Siedzi się na normalnym fotelu, mocowań nie widać (tak jak ktoś tu pisał) - są zgrabnie schowane, jak w każdym innym aucie (oprócz starej indici, gdzie tak faktycznie to wuglądało facepalm.gif)

Deska rozdzielcza - szału nie ma, ale jakiejś tragedii też. Plastiki w miare ok, spasowanie ... hmm.gif no cóż, jakieś jest (jak się nie będziemy np. przyglądać przyciskom na kierownicy hehe.gif), miejsca wystarczająco ok.gif.

Teraz najważniejsze - testów euro ncap nie robiono hmm.gif, tylko potrzebne do homologacji.

Vista posiada (!) ABS i jest praktycznie w pełni wyposażona, tzn elektryka, klima, abs właśnie, radio - i więcej chyba nie potrzeba niewiem.gif.

Silniki jak również i zawieszenie są WSPOLNE z Fiatem (!) IThankYou.gif

Biorąc to wszystko pod uwagę pozostaje jedno zasadnicze odwieczne pytanie - czy chcesz kupić auto nowe, czy używane? niewiem.gif

Jeśli nowe, to po prostu nie ma na rynku auta, które w tej cenie oferowałoby tyle co vista hmm.gif.

Ja powiem szczerze, że chciałbym zobaczyć jednak test euro ncap tego auta.

Aha, jako ciekawostka - auto jest w opcji z homologacją za 24.990zł (bez tylnych siedzeń) ok.gifno.gif

Napisano
  • Autor

> byłem, siedziałem, ogładałem. Może w trakcie dnia wkleje zdjęcia, pare ich zrobiłem .

O, to chyba pierwsza naprawde merytoryczna wypowiedz w tym watku (swoich tez nie uwazam za takie zeby.GIF)

Rozpatrywanie auta jako auta, nie kombinacji auto/znaczek claps.gif

Napisano

> Jeśli nowe, to po prostu nie ma na rynku auta, które w tej cenie oferowałoby tyle co vista.

Pozwolę sobie niezgodzić się cool.gif

AVEO

Klimatyzacja, 4 poduszki (nie 2 jak w Viście), ABS, wspomaganie, elektryka szyb, centralny zamek, Radio fabryczne cd/mp3, etc...

Wszystko za 31.5 tyś zł.

Napisano
  • Autor

> Pozwolę sobie niezgodzić się

> AVEO

> Klimatyzacja, 4 poduszki (nie 2 jak w Viście), ABS, wspomaganie, elektryka szyb, centralny zamek,

> Radio fabryczne cd/mp3, etc...

> Wszystko za 31.5 tyś zł.

No tak - tylko, ze to jest juz wlasciwie minimum tego, co bedziesz musial zaplacic. Porownujesz to z cena CENNIKOWA - ktora mozna sobie uksztaltowac, by byla przyjemniejsza - Ty wiesz, ile to aveo kosztuje cennikowo? 37.

Jesli aproksymowac Indice z zeszlych lat, w styczniu egz. z 2010 mozna bedzie kupic za 25 ok.gif

Napisano

> Pozwolę sobie niezgodzić się

cena promocyjna grinser006.gif, ale zgoda, ciekawa propozycja - pytanie tylko ile takich jest, bo reszta po 36tys pln, z tego co czytam grinser006.gif

Aha, dodatkowa ciekawostka - siedze w vista i patrzę na obrotomierz. Wołam sprzedawce i pytam, czy to diesel? On że nie, to benzyna. Ja - jak to, a obrotomierz z zakresem do 4.5tys obrotów?? icon_eek.gif

To mnie dość mocno zdziwiło hmm.gif

Chciałem spytać do ilu ma diesel - do 3tys? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Aha, dodatkowa ciekawostka - siedze w vista i patrzę na obrotomierz. Wołam sprzedawce i pytam, czy

> to diesel? On że nie, to benzyna. Ja - jak to, a obrotomierz z zakresem do 4.5tys obrotów??

O, i powod do opuszczenia tysiaka juz jest zeby.GIF

Napisano

> cena promocyjna , ale zgoda, ciekawa propozycja - pytanie tylko ile takich jest, bo reszta po

> 36tys pln, z tego co czytam

W tej chwili jest 3k PLN upustu od cennika dla każdego, jak zrobisz jazdę próbną dodatkowy 1000, kolejny 1000 jak masz już Chevroleta (albo ktoś z rodziny), dodatkowo jeszcze można coś urwać na firmę grupę zawodową - i to są wszystko oficjalne upusty GM Polska + jakiś 'gratis' od dealera. Stąd z 36k PLN robi się 31.5k.

Także można przyjąć, że spokojnie 4, 5k upustu dostaniesz bez większego problemu. W Chevrolecie cennik zawsze tylko 'straszył' biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.