Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile w oponach ???

Featured Replies

Napisano

Witam mam pytanko ile powinno byc na pompowane w opony 13 Uno ??

Napisano

1.9 - 1.9 pusto

2.0 - 2.1 pełno

Napisano
  • Autor

> 1.9 - 1.9 pusto

> 2.0 - 2.1 pełno

No tak ale lepiej pelno czy pusto ?? wink.gif

Napisano

> No tak ale lepiej pelno czy pusto ??

Chodziło o to czy auto załadowane czy nie facepalm.gifhehe.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> Witam mam pytanko ile powinno byc na pompowane w opony 13 Uno ??

2.2-2.3

Napisano

> 2.2-2.3

nie za dużo???

ja tyle miałem w niebieskim zaraz po zakupie i zmniejszyłem do 1.9 bo czułem każdą dziurkę na ulicy

Napisano

> nie za dużo???

> ja tyle miałem w niebieskim zaraz po zakupie i zmniejszyłem do 1.9 bo czułem każdą dziurkę na ulicy

przesadzasz

ja jezdze na takim cisnieniu

inaczej gumy schodza z felg grinser006.gif

Napisano

> przesadzasz

> ja jezdze na takim cisnieniu

> inaczej gumy schodza z felg

Kolega w pytaniu napisał, że ma 13". Ja pompowałem alu 13" na równe 2 bary i było optymalnie.

Napisano
  • Autor

> inaczej gumy schodza z felg

i tu się zgadzam bo wlasnie taki problem mam ...

to chyba 2.2 dmuchne...

Napisano

> Kolega w pytaniu napisał, że ma 13". Ja pompowałem alu 13" na równe 2 bary i było optymalnie.

a ja napompowalem 2.2 bylo optymalnie

ponizej to flak

Napisano

Instrukcja od Mk1 Turbo twierdzi, że na pusto 1,9 bara przód i tył, na pełno 2,2 przód i tył waytogo.gifgrinser006.gif

Napisano

> Instrukcja od Mk1 Turbo twierdzi, że na pusto 1,9 bara przód i tył, na pełno 2,2 przód i tył

Instrukcja jak Biblia old.gif.

Napisano

1.9 to za mało. To są zalecenia z przed 20lat. Teraz do takich oponek jak np: 155/70/13 ok. 2.2 bara sie zaleca.

Napisano

> 1.9 to za mało. To są zalecenia z przed 20lat. Teraz do takich oponek jak np: 155/70/13 ok. 2.2

> bara sie zaleca.

do 195/45r14 i 185/50r14 tez walę 2.2 i jest w sam raz waytogo.gif

Napisano

> to dowal 2,8 to poczujesz różnice

najpierw mi powiedz po co mam to robić? żeby rozwalić oponę na dziurach? hehe.gifclaps.gif

Napisano

widzę że masz małe doświadczenie no.gif

myślałem że skoro masz T to jednak będziesz wiedział o co biega no ale cóż hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> widzę że masz małe doświadczenie

> myślałem że skoro masz T to jednak będziesz wiedział o co biega no ale cóż

2.2 jest wystarczająco, nie robi się balon i jest ok

Napisano

> 2.2 jest wystarczająco, nie robi się balon i jest ok

koledze zapewne chodziło przywalenie 2.8 bara w T... a nie w O ;p

Napisano

> koledze zapewne chodziło przywalenie 2.8 bara w T... a nie w O ;p

tjaa, chyba w ikarusie

Napisano

> nie za dużo???

Ja mam u siebie 2.4... przy 2.0 mi profil mięknie... a dziury i tak i tak czuć zeby.GIFbiglaugh.gif

Napisano

ja mam 2.2bara w obu unikach skromny.gif

Napisano

> Ja mam u siebie 2.4... przy 2.0 mi profil mięknie... a dziury i tak i tak czuć

też jeżdże z 2,4 waytogo.gif

Napisano

A ja raz pompowałem do 2.6 I nie czuć różnicy na prostej czy przy zakręcie dużej prędkości. Tylko minusem jest dłuższa droga hamowania i nic więcej.

Napisano

> 1.9 to za mało. To są zalecenia z przed 20lat. Teraz do takich oponek jak np: 155/70/13 ok. 2.2

> bara sie zaleca.

no co ty powiesz? poważnie? bo zawsze uważałem, że zalecenia są do konkretnego modelu auta, a nie do dekady czy dwóch.

co z tego, że zalecenia (producenta auta) są sprzed 20 lat? rozmiar opon i auto to samo, co 20 lat wstecz i co - mam nagle więcej pompować? hmm.gif

Napisano

różnica polega na twardości mieszanki gumy stosowanej w oponach... obecne opony są inne niż 20 lat temu... więc i ciśnienie zalecane należy dobierać odpowiednio do auta itp

Napisano

> różnica polega na twardości mieszanki gumy stosowanej w oponach... obecne opony są inne niż 20 lat

> temu... więc i ciśnienie zalecane należy dobierać odpowiednio do auta itp

Tak dokładnie, teraz wszystko jest eko... eko lakier, eko paliwo, eko guma, eko świat...

Napisano

> Tak dokładnie, teraz wszystko jest eko... eko lakier, eko paliwo, eko guma, eko świat...

a ja mam ekoKATalizator ...

znaczy się go nie ma sick.gif

Napisano

> różnica polega na twardości mieszanki gumy stosowanej w oponach... obecne opony są inne niż 20 lat

> temu... więc i ciśnienie zalecane należy dobierać odpowiednio do auta itp

OK, więc doradź mi, jak pompować opony w ojcowej corsie c: w 2001 roku producent zalecał P/T 2,2/1,7. były opony: continental ECOcontact (o rzekomo zmniejszonym wydzielaniu CO 2 podczas użytkowania screwy.gif). teraz są inne opony - ciśnienia stosuję te same. czy do następnego kompletu pompować więcej? ale ile: 3,0/2,5 wystarczy? wszak opony będą pewnie jeszcze miększe, tylko patrzeć, skoro pojawi się na nich napis CONTACT 003 - NATURALNE DOZNANIA biglaugh.gifhehe.gifrotfl.gif

Napisano

odpowiem rzeczowo, mam opony Michelin Energy Saver xt1 (czyli też o zmniejszonych oporach toczenia)... jazda na zalecanym przez producenta ciśnieniu powoduje iż opona jest mocno niedopompowana, do tego zużywa się wtedy bardziej na swoich brzegach... dlatego u siebie mam zazwyczaj 2.1-2.2

druga sprawa to jednostka ciśnienia - 1 bar = 0,1 MPa = 0,99 atm = 1.02 kg/cm2 (atmosfera techniczna - at)... o których jednostkach mówimy??

Napisano

Ja jeżdżę na ciśnieniu takim jak zaleca producent, czyli 1,9 bara z przodu i z tyłu. Jakoś nie zauważyłem żeby opony były niedopompowane, również nie zużywają się jakoś nadmiernie na brzegach, dobrze się też prowadzi hmm.gif Rozmiar opon ten sam jaki akurat fabryka zaleca, tylko producent inny. Skąd informacje, żeby więcej pompować? confused.gif

Rozumiem jeśli stosuje się inne ciśnienie w oponach podczas jazdy wyczynowej itp. żeby np. spowodować określone zachowanie samochodu w pewnych sytuacjach, z resztą podczas bardzo agresywnej jazdy (np. na torze, ostro pokonywane zakręty) zaleca się zwiększyć ciśnienie żeby zwyczajnie nie poniszczyć boków opon. Ale do zwykłej jazdy? icon_eek.gif Zupełnie inną sprawą jest też dokładność manometrów, których używamy... icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.