Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASX vs Qashqai VS Nowa Sportage

Featured Replies

Napisano

> Octavia lepiej niż Yeti.

Ciekawa teoria w świetle tego, że "spód" Yeti to Octavia Scout.

> SUV wygra za to prześwitem ale moim zdaniem przy braku napędu na 4 koła ten

> duży prześwit jest tylko zachętą do wpakowania się w kłopoty.

Na głupotę ludzką nie ma rady, w takie kłopoty może się też wpakować zwykłym kompaktem.

Napisano

>Ceed pojedzie lepiej niż Sportage.

Z tym akurat sie zgode bo na mojej "znajomej" kretej drozce sportage radzi sobie duzo lepiej niz ceed.

Napisano

Nie wiem jak konkurencja, ale w ASX jest straaasznie ciasno.

> ASXa. Jest na płycie "dorosłego" SUVa (Outlandera), który (wiem z doświadczenia) świetnie się

> prowadzi i zapewnia mnóstwo miejsca z przodu i z tyłu.

> Plastiki ma średnie, ale dla kogoś, kto nie podnieca się (tak jak ja ) setnymi milimetra, o które

> ugina się plastik pod naciskiem 50N, będą OK.

> Za taką kasę brałbym 1.8DID 116KM Invite.

Napisano

> Ciekawa teoria w świetle tego, że "spód" Yeti to Octavia Scout.

Ale ja o tym wiem i właśnie dlatego. Miałem na myśli niżej położony środek ciężkości oraz mniejszą powierzchnię czołową i opór aerodynamiczny.

Yeti fajnie jeździ jak na SUVa bo ma spód z Octavii. Ale Octavia po równym pojedzie lepiej.

> Na głupotę ludzką nie ma rady, w takie kłopoty może się też wpakować zwykłym kompaktem.

Racja. Ale zwykły kompakt nie zachęca do pakowania się w kłopoty agresywnym wyglądem.

Napisano

> Racja. Ale zwykły kompakt nie zachęca do pakowania się w kłopoty agresywnym wyglądem.

Co ma piernik do wiatraka ? Czy jak się ubiorę w dres, to będzie mnie to zachęcało do bicia napotkanych przechodniów ?

Napisano

> Co ma piernik do wiatraka ? Czy jak się ubiorę w dres, to będzie mnie to zachęcało do bicia

> napotkanych przechodniów ?

No nie, ale popatrz:

Mam duży prześwit, wielkie koła, "zabezpiezczenie" na dole zderzaka i do tego wyglądam jak rasowa terenówka. To chyba przez ten nieodśnieżony parking przejadę?

Napisano

> O nowej Sportage natomiast słyszałem

> że trzęsie.

Hehe... klasyka forum... Nie widziałem, ale słyszałem więc podam dalej.

Napisano

> Mam duży prześwit, wielkie koła, "zabezpiezczenie" na dole zderzaka i do tego wyglądam jak rasowa

> terenówka.

Używane przeze mnie Yeti nie gada do mnie i nie wysyła takich komunikatów.

Za jego prowadzenie odpowiada kierowca - jak jest na tyle głupi, żeby się pakować w zaspę, to jego sprawa.

Napisano

> Witam Was serdecznie:-)

> Bardzo podobają mi się samochody typu SUV. Biorąc pod uwagę podobną cenę tych aut, który z nich

> Waszym zdaniem jest najciekawszy. Powiedzmy macie w kieszeni okolo 80tyś i musicie któregoś z

> tych: ASX, Qashqai, Nowa Sportage wybrać. Którego wybieracie?

Z tych trzech do mnie przemawia najbardziej ASX. Co ciekawe przewaliłem ostatnio chyba wszystkie SUV'y

w granicach 100 tys. i jakoś żaden mnie nie powalił. W cenie 80 tyś. nie będzie szału chyba ze kupisz Yeti.

Na ASX sobie trochę poczekasz chyba, że zdecydujesz się na to co stoi ewentualnie u dilera. Na najbogatszą

wersję za bodajże 112 kpln przy zamówieniu w lipcu trzeba było czekać do listopada bądź grudnia facepalm.gif

z Suv w przybliżonej cenie (100kpln)możesz jeszcze poszukać wśród Suzuki grand Vitara, Honda CRV, FKuga

p.s. ASX ma nowy silnik diesla i plastikowe błotniki przednie palacz.gif

Napisano

jako że jednego dnia miałem okazję po testować wyżej wymienione samochody a dodatkowo jeszcze vw tiguana i yeti to z tego grona pod uwagę brał bym tylko ASX-a i Yeti

pomijając wygląd czy jakość materiałów na desce to te dwa samochody mają najlepsze zawieszenie i silniki a dodatkowo w ASX była najwygodniejsza pozycja za kierownicą

wg mnie jedyną główną wadą ASX jest jego cena chociaż to można usprawiedliwić tym że auto jest produkowane w Japonii

podsumowując jak bym musiał wybierać jedno z wyżej wymienionych to wybrał bym ASX i to nie dlatego że na co dzień je sprzedaję zlosnik.gif

Napisano

> Trochę przesadzasz - 410 l to brak bagażnika ? Nie każdy wozi tonę ziemniaków na targ codziennie.

> Moja rodzina (2+2) na 2 tyg. wakacje się zmieściła spokojnie.

nie wiem gdzie te 410

Napisano

> nie wiem gdzie te 410

A tu.

Napisano

> Stoje przed dokladnie tym samym wyborem i wybrałem Qashaia

On jest jak dla mnie kompletnie nieudany w środku

Napisano

> Qashqai,

> Jest jeszcze IX35 i YETI.

Ix 35 jest ładniejszy niż Sportage niestety ma irytujace niebieskie podświetlenie zegarów

oraz brak mozliwosci zakupu ksenonów natomiast ma mozliwośc wyboru mocnego diesla (184 km)

Napisano

> Za 80tys. to żadnego z tych aut nie kupisz z napędem na 4 koła.

Kia przy modelu Sportage lansuje twierdzenie ze wiekszość klientów kupujacych

SUV'a wybierze opcje z napedem na jedną oś stąd 4x4 jest jako dopłata (bodajże 8 tysia)

Napisano

> Kia przy modelu Sportage lansuje twierdzenie ze wiekszość klientów kupujacych

> SUV'a wybierze opcje z napedem na jedną oś stąd 4x4 jest jako dopłata (bodajże 8 tysia)

Uważam tezę za całkiem słuszną. Myślę, że zdecydowana większość klientów kupujących SUV nie potrzebuje napędanych dwóch osi.

mar00ha

Napisano

> Uważam tezę za całkiem słuszną. Myślę, że zdecydowana większość klientów kupujących SUV nie

> potrzebuje napędanych dwóch osi.

> mar00ha

Teza zapewne słuszna ale wskazuje ona również na to, że tak naprawdę klienci nie do końca wiedzą dlaczego kupują akurat Suv'a.

Przy napędzie 2WD rozsądniej jest kupić osobówkę w typie Superb z pakietem na bezdroża za 1200 zlosnik.gif

Napisano

> Ej, no ale nikt na sile Cie tam nie pchał To jak chciales mieszkac, to i auto potrzebujesz

> odpowiednie.

to co mam za oknem warte jest kazdeo poswiecenia

nawet "przymusowa" jazda subaru 270751858-jezyk.gifwink.gif

> Ciekawe, czy moja stara F150 bym tam bez dopietego przodu dal jakos rade

z rozpedu jak auta nie szkoda to dojechala nawet kia picanto przedstawiciela handlowego, ktory chcial sprzedac nam posciel zlosnik.gif

Napisano

> tvn meteo powiadasz

jak sie przejedzie bardzo wolno to poza kolami i nadkolami auto jest czyste, ale trzeba miec naprawde dobry naped zeby nie stanac podczas takiej jazdy

Napisano

> Kochaniutki, czys Ty kiedys jezdzil w terenie jakos, cos? (...) przez kilka miesiecy

> tylko RAZ musialem zapiac naped na przod - w pozostalych przypadkach wystarczal spokojnie

> wysoki przeswit A bylo tam i bloto niezle, i gorki tez niczego sobie. Oczywiscie zadnego

> utwardzenia sciezek.

No ale Ty w takim razie jeździłeś w prawdziwym terenie zlosnik.gif

Napisano

> On jest jak dla mnie kompletnie nieudany w środku

Tez mnie zastanawia kto wymyslil tak niepraktyczne wnetrze cfaniaczek.gif

Napisano

> to co mam za oknem warte jest kazdeo poswiecenia

> nawet "przymusowa" jazda subaru

> z rozpedu jak auta nie szkoda to dojechala nawet kia picanto przedstawiciela handlowego, ktory

> chcial sprzedac nam posciel

Daj no jakies zdjecie - ciekawi mnie zarowno to poswiecenie jak i sam teren - porownam z tym po czym jezdzilem - bo tak to mozemy sobie i dwa dni omawiac smile.gif

Napisano

> tak naprawdę klienci nie do końca wiedzą

> dlaczego kupują akurat Suv'a.

Czemu? Uważam że powód "bo mi się podoba" jest wystarczający w wielu przypadkach.

mar00ha

Napisano

> Czemu? Uważam że powód "bo mi się podoba" jest wystarczający w wielu przypadkach.

Zaraz przyjdzie taki jeden antyfan alfa romeo i powie Ci ,ze jestes motoryzacyjnym ignorantem jak w ten sposob wybierasz auto ok.gif

Napisano

> Czemu? Uważam że powód "bo mi się podoba" jest wystarczający w wielu przypadkach.

> mar00ha

Tylko często też później są rozczarowania.

W przypadku SUV'a z napędem na przód z zalet pozostanie chyba tylko większy prześwit

i stanowisko kierowcy umiejscowione wyżej niż w osobowych.

Z drugiej strony do tej pory wielu potrzebowało SUV'a z pełnym 4x4 i innymi bajerami po to

aby 90% jazdy spędzić w miejskich korkach zlosnik.gif Zapominali też przy tym, że im bardziej

terenowy tym mniej asfaltowy.

Napisano

> Tylko często też później są rozczarowania.

nie będzie rozczarowania jeśli SUV będzie miał tylko napęd na przód. Jeśli ktoś się bawi w teren to nie kupuje już SUVa. I to od dawna. Prawie wszystkie te auta jeżdżą po bułki do sklepu, na spotkanie w pracy albo na lans po mieście. Ludzie kupują to dlatego, że jest duże, muskularne i siedzą wyżej niż reszta. głupi przykład to SX4 z napędem na przód. Idealne do miasta i na lekko dziurawe drogi. małe, zwinne, podjedzie pod krawężnik.

Napisano

> głupi przykład to SX4 z napędem na przód. Idealne do miasta i na

> lekko dziurawe drogi. małe, zwinne, podjedzie pod krawężnik.

Potwierdzam niestraszne mu krawezniki albo zuzlowe parkingi wygladajace jak po bombardowaniu ok.gif

Napisano

> ASXa. Jest na płycie "dorosłego" SUVa (Outlandera), który (wiem z doświadczenia) świetnie się

> prowadzi i zapewnia mnóstwo miejsca z przodu i z tyłu.

Outlander i duzo miejsca z tylu? w porownaniu z maluchem chyba...

Napisano

> Outlander i duzo miejsca z tylu? w porownaniu z maluchem chyba...

Dokładnie tak, po jeździe próbnej przeszła mi ochota na zakup outlandera. Do tego głośno i kiepska jakość materiałów, komfort jazdy jak w autach firmy TATA wink.gif Jak już to lepiej kupić lepszą wersje tego auta czyli Citroena C-crossera.

Napisano

> Outlander i duzo miejsca z tylu? w porownaniu z maluchem chyba...

1

2

3

4

ale oni się pewnie wszyscy nie znają - to dziennikarze w końcu

Napisano

> A tu.

a ogladales bagaznik yeti? to sobie obejrzyj ...

Napisano
to co? jak w wiekszosci jezdze po miescie to nie moge sobie 4x4 kupic?
Napisano

> a ogladales bagaznik yeti? to sobie obejrzyj ...

Oglądałem. Jest przeciętny 410L, przyzwoicie jak na mini suva czy auto wielkości kompaktu. Wrazie potrzeby można przesunąć fotele i będzie ponad 500L, albo można wyjąć fotel jeden czy dwa. klik

Napisano

> Oglądałem. Jest przeciętny 410L, przyzwoicie jak na mini suva czy auto wielkości kompaktu. Wrazie

> potrzeby można przesunąć fotele i będzie ponad 500L, albo można wyjąć fotel jeden czy dwa.

to jeszcze pytanie czy bylo kolo zapasowe ... jest nieustawny, plytki i wysoki

Napisano

> to jeszcze pytanie czy bylo kolo zapasowe ... jest nieustawny, plytki i wysoki

Bez koła jest fix. Dla CIebie mały dla mnie ok. Jest to średnia w tej klasie.

Napisano

> Oglądałem. Jest przeciętny 410L,

Ogladalem Yeti "chwilke" temu (w zwiazku z watkiem, ktory sam tu zakladalem) i doprawdy nie wiem, gdzie te 410l jest. Ponoc moja Laguna ma 430l, a tutaj byla namiastka bagaznika z Laguny - to nie byla roznica 20l, a chyba ze 100l.

Auto fajne, ale pakownosc niestety nie powala.

Napisano

> Ogladalem Yeti "chwilke" temu (w zwiazku z watkiem, ktory sam tu zakladalem) i doprawdy nie wiem,

> gdzie te 410l jest. Ponoc moja Laguna ma 430l, a tutaj byla namiastka bagaznika z Laguny - to

> nie byla roznica 20l, a chyba ze 100l.

> Auto fajne, ale pakownosc niestety nie powala.

W bagażniku pewnie było koło. U konkurencji która wymieniłeś jest podobnie.

Napisano

> W bagażniku pewnie było koło. U konkurencji która wymieniłeś jest podobnie.

Laguna II to raczej nie jest konkurencja dla Yeti zlosnik.gif Podobny numer robi Renault z Laguna III o ile sie nie myle, podaja jednak ponad 500l i to jest z wneka na kolo (optycznie to roznicy specjalnie miedzy LII i LIII nie widze). Nie widze sensu w takim oszukiwaniu klientow, przeciez ta wneka na kolo jest praktycznie bezuzyteczna - czy to taki wstyd sie przyznac, ze bagaznik jest maly ?

Napisano

> to jeszcze pytanie czy bylo kolo zapasowe ... jest nieustawny, plytki i wysoki

Marudzisz.

Do wożenia tony ziemniaków na targ się nie nadaje, poszukaj coś w rodzaju renault master czy pasagon.

Do rodzinnych wyjazdów bagażnik Yeti wystarcza.

Napisano

> Do rodzinnych wyjazdów bagażnik Yeti wystarcza.

Zalzy od wielkosci rodziny. Dla mojego 2+2 sie niestety nie nadaje.

Napisano

> Zalzy od wielkosci rodziny. Dla mojego 2+2 sie niestety nie nadaje.

Moje 2+2 się mieści, a są w tym 3 baby.

Może wypuszczaj powietrze z dmuchanych zabawek i materacy - nadmuchasz na miejscu a będzie więcej miejsca w samochodzie hehe.gif

Napisano

> Moje 2+2 się mieści, a są w tym 3 baby.

> Może wypuszczaj powietrze z dmuchanych zabawek i materacy - nadmuchasz na miejscu a będzie więcej

> miejsca w samochodzie

Wloz blizniaczy wozek do tego "bagaznika" cwaniaku hehe.gif

Napisano

>głupi przykład to SX4 z napędem na przód. Idealne do miasta i na

> lekko dziurawe drogi. małe, zwinne, podjedzie pod krawężnik.

SX4 z napędem 4x4 w zimie to jest przepaść w stosunku do wersji z napędem na 2 koła, to samo na mokrym, moim zdaniem kupowanie SUVa z napędem na przód jest bez sensu, ale każdy kupuje to co chce.

Napisano

> to co? jak w wiekszosci jezdze po miescie to nie moge sobie 4x4 kupic?

a czy ja coś takiego powiedziałem ?

Napisano

> Wloz blizniaczy wozek do tego "bagaznika" cwaniaku

No taka anomalia rzeczywiście wymaga niemal dostawczaka. Ale za rok - dwa w wieku po-wózkowym będzie OK.

Napisano

> No taka anomalia rzeczywiście wymaga niemal dostawczaka. Ale za rok - dwa w wieku po-wózkowym

> będzie OK.

po co dostawczak.... do bagaznika forestera bez problemu wkladam wozek i to bez skladnia !!!!

Napisano

> No taka anomalia rzeczywiście wymaga niemal dostawczaka. Ale za rok - dwa w wieku po-wózkowym

> będzie OK.

Licze na to, ze za rok, ale i tak bagazu bedzie duzo zlosnik.gif Dla mnie musi byc dosyc szeroki otwor zaladowczy. Bardzo mi sie podoba KIA Sportage, ale tez ja obejrzalem i ku mojej rozpaczy bagaznik rowniez nie powala pojemnosca frown.gif

Napisano

> będzie OK.

jaka anomalia? do astry I wlazil bez problemu o octavii nie mowie bo tam sie da dwa zaladowac

Napisano

> po co dostawczak.... do bagaznika forestera bez problemu wkladam wozek i to bez skladnia !!!!

bo forek ma rozlegly bagaznik tyle, ze nie jest gleboki w sensie gora dol bo odleglosc miedzy kanapa a progiem w Yeti to moze metr

Napisano

> a czy ja coś takiego powiedziałem ?

wolalem sie upewnic

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.