Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASX vs Qashqai VS Nowa Sportage

Featured Replies

Napisano

> Idź do salonu niech Ci dadzą każde na weekend, \

i przy okazji się dowie o terminach realizacji, co może znacznie skrócić liste samochodów wink.gif

Napisano

> jaka anomalia?

Wózek bliźniaczy.

Nie powiesz chyba, że zwykle rodzą się bliźniaki, a "pojedyncze" dziecko to rzadkość ?

Napisano

> jaka anomalia? do astry I wlazil bez problemu o octavii nie mowie bo tam sie da dwa zaladowac

aaa, nie doczytalem

ale do octavii bym wsadzil hahahaha

Napisano

> Dokładnie tak, po jeździe próbnej przeszła mi ochota na zakup outlandera. Do tego głośno i kiepska jakość materiałów, komfort jazdy jak w autach firmy TATA

niezje jajca tongue.gif

Jak już to lepiej kupić lepszą wersje tego auta czyli Citroena C-crossera.

a w czym to jest lepszy??

Napisano

> aaa, nie doczytalem

> ale do octavii bym wsadzil hahahaha

Moge sie zalozyc, ze do Yeti tez bym wlozyl. Mam wrazenie, ze ludzie zamiast myslec przy pakowaniu, duze samochody kupuja. A co, jakby teraz nagle trzeba bylo wrocic do maluchow?? zeby.GIF

Napisano

> Moge sie zalozyc, ze do Yeti tez bym wlozyl.

Mozliwe, chcialem taki eksperyment zrobic, bo mialem wozek ze soba, ale jakos tak sie "nie zlozylo".

> Mam wrazenie, ze ludzie zamiast myslec przy pakowaniu,

> duze samochody kupuja.

Ludzie kupuja samochody o okreslonych gabarytach, zeby nie trzeba bylo skupiac sie na pakowaniu i upychaniu ciuchow w reklamowkach po schowkach w bagazniku zlosnik.gif

Umiem sie zapakowac sprawnie i zajac malo miejsca, ale sa pewne granice (jak dla mnie) z kombinowaniem co gdzie upchnac.

W chwili obecnej jadac na dluzszy wyjazd biore: 2 skladane lozeczka (tzw. kojce), torbe z ciuchami moimi i zony (okolo100x40x40cm), torbe z ciuchami dzieciakow (okolo 70x50x30), zapas pampersow (powiedzmy, ze 100 sztuk, czyli dwa opakowania), osobna torbe/worek z butami (trudno okreslic i wkladam zwykle "luzem", ale mozesz przyjac 2-3 pary butow dla nas, buty dzieci sa malutkie i ich nie licze). Do tego jakies zarcie dla dzieci, troche ich zabawek, jakies leki dla maluchow. Ostatnio zrezygnowalem z wozenia krzeselek do karmienia zlosnik.gif Niestety nadal pozostaje wozek (po zlozeniu w "parasolke" ma jakies 110x50x30 (pisze z glowy). W Lagune jest sie ciezko zaladowac, ale daje rade (pakuje sie tylko do wysokosci rolety - nigdy pod dach, ze wzlgedow bezpieczenstwa), widzac bagaznik Yeti wyobraznia mnie lekko zawiodla jak mialbym tam upchnac to wszystko.

Napisano

> (...)

> W Lagune jest sie ciezko

> zaladowac, ale daje rade (pakuje sie tylko do wysokosci rolety - nigdy pod dach, ze wzlgedow

> bezpieczenstwa), widzac bagaznik Yeti wyobraznia mnie lekko zawiodla jak mialbym tam upchnac

> to wszystko.

W przyszłym roku dostępny będzie Yeti w wersji przedłużonej. Tam bagażnik może sporo zyskać.

Napisano

> niezje jajca

> Jak już to lepiej kupić lepszą wersje tego auta czyli Citroena C-crossera.

> a w czym to jest lepszy??

Inna jakość materiałów. Zdecydowanie bardziej luksusowe wnętrze, auto też jest znacznie cichsze. Oczywiście porównuje auta nowe.

Ja na outlandera sie nie zdecyduje, oczekuje od auta więcej. Ale każdy ma swoje zdanie.

Napisano

> Inna jakość materiałów. Zdecydowanie bardziej luksusowe wnętrze, auto też jest znacznie cichsze.

> Oczywiście porównuje auta nowe.

> Ja na outlandera sie nie zdecyduje, oczekuje od auta więcej. Ale każdy ma swoje zdanie.

Problem w tym, że C-Crosser stoi sobie w salonie Citroena. Owszem, może sobie mieć lepsze materiały niż Outlander, ale jeśli w pobliżu przypadkiem stoi C5 i zdarzy Ci się porównać, to nie będziesz chciał wsiąść do C-Crossera. Bo w porównaniu do C5 sprawia on wrażenie - nie przymierzając - chińskiej tandety.

Napisano

> Laguna II to raczej nie jest konkurencja dla Yeti Podobny numer robi Renault z Laguna III o ile

> sie nie myle, podaja jednak ponad 500l i to jest z wneka na kolo (optycznie to roznicy

> specjalnie miedzy LII i LIII nie widze). Nie widze sensu w takim oszukiwaniu klientow,

> przeciez ta wneka na kolo jest praktycznie bezuzyteczna - czy to taki wstyd sie przyznac, ze

> bagaznik jest maly ?

Chodziło mi o ASX Sportage. Nikt nikogo nie oszukuje Yeti jest sprzedawane bez zapasu, a z Fix&Go. Za koło trzeba dopłacić i wtedy podłoga idzie do góry bo wkładana jest wytłoczka na koło pod podłogę.

Napisano

> to jeszcze pytanie czy bylo kolo zapasowe ... jest nieustawny, plytki i wysoki

Długi,głęboki i płaski bagażnik jest nie wygodny bo jak coś masz na końcu bagażnika to musisz do niego wejść, albo przykleić się do zderzaka w zimę nie polecam Do Yeti mieści się 42LCD w Pudle i 4 pasażerów więc nie jest źle.

Napisano

> Długi,głęboki i płaski bagażnik jest nie wygodny bo jak coś masz na końcu bagażnika to musisz do

> niego wejść, albo przykleić się do zderzaka w zimę nie polecam

Tyle, ze do bagaznika sie laduje i rozladowuje - raz. Pomijam sytuacje, gdy ktos uzywa tego auta jako tranportera dla wlasnego biznesiku lub bagazowki, wtedy byc moze (w co tez mocno watpie) jego pionowy charakter moze miec zalete. Ma za to ogromna wade - musisz ladowac wszystkie bagaze jeden na drugi, a to czasem jest bardzo niewygodne, a po jezdzie moze sie okazac, ze otworzysz klape i wszystko sie efektownie wysypie...

> Do Yeti mieści się 42LCD w

> Pudle i 4 pasażerów więc nie jest źle.

No daj spokoj, my tu powaznie piszemy, o jezdzie na urlop, a nie okazjonalnym podwiezieniu sobie tv do domu.

Napisano

> W przyszłym roku dostępny będzie Yeti w wersji przedłużonej. Tam bagażnik może sporo zyskać.

skąd to info?

Napisano

> Chodziło mi o ASX Sportage.

Akurat o Sportage nie pisalem, tez ogladalem i niestety tez nie ma sie czym pochwalic jezeli chodzi o bagaznik no.gif

> Nikt nikogo nie oszukuje Yeti jest sprzedawane bez zapasu, a z

> Fix&Go.

Dla mnie to jest oszustwo (i te uwage kieruje pod adresem kazdego producenta robiacego taki trick) - podawanie pojemnosci bagaznika z wneka na kolo zapasowe. Pokaz mi, ilu uzytkownikow powaznie potraktuje te przestrzen jako bagazowa ? Obawiam sie, ze bardzo, bardzo mala ilosc - wiekszosc wrzuci tam jakies szpargaly motoryzacyjne i miejsca zostanie na pare majtek.

> Za koło trzeba dopłacić i wtedy podłoga idzie do góry bo wkładana jest wytłoczka

> na koło pod podłogę.

Takie Yeti wlasnie ogladalem (z kolem zapasowym), slabo to wygladalo.

Napisano

> W przyszłym roku dostępny będzie Yeti w wersji przedłużonej. Tam bagażnik może sporo zyskać.

Pewnie tak, tylko ciekawe ile "zyska" cena zlosnik.gif Obawiam sie, ze szukajac auta rodzinnego moge zapomniec o "tanich" SUV'ach pokroju Dustera/Sportage/ASX/Yeti, bagaznik jest tam mikry. Chociaz przyznam, ze Sportage mnie urzekl i jakas irracjonalna sila sklania mnie ku temu autu (o ile pozbede sie LII) zlosnik.gif

Napisano

> Pisali w jakiejś gazecie, nawet zdjęcie było.

> Tak na szybko wygooglałem Samar:

> http://moto.onet.pl/1614743,1,,artykul.html?node=2

ciekawe jak to się ma do nowej strotegii vw?

skoda ma znów się stać skodą, a nie volkwagenem zlosnik.gif za dużo im klientów zabrała

Napisano

> Pisali w jakiejś gazecie, nawet zdjęcie było.

O ile VW pozwoli - ponoć skoda się zbyt rozszalała i mają jej skracać smycz.

Napisano

i to jest dobra wiadomosc

Napisano

> ciekawe jak to się ma do nowej strotegii vw?

> skoda ma znów się stać skodą, a nie volkwagenem za dużo im klientów zabrała

Wystarczy zrobić cenę wyższą od Tiguana i sprawa załatwiona. Przecież zrobili tak z Superbem, który potrafi być droższy niż porównywalny Passat.

Napisano

> Wystarczy zrobić cenę wyższą od Tiguana i sprawa załatwiona.

Ale nie chodzi o to żeby zabić skodę, tylko żeby upychać starocie nie pod marką vw, ale pod znakiem zielonej kury

> Przecież zrobili tak z Superbem, który

> potrafi być droższy niż porównywalny Passat.

Ale potrafi też być wieeelkim kombi za akceptowalną cenę

Napisano

> Kup Citroena Berling, albo Renault Kangoo

> i wcale sobie nie drwię

berlingo albo caddy sa zejdwabiste ale silniki tam cieniutkie montuja

Napisano

> Kup Citroena Berling, albo Renault Kangoo

> i wcale sobie nie drwię

Dzieki, ale nie. Moje subiektywne poczucie estetyki kloci sie z wygladem tych aut - choc zapewne sa bardzo praktyczne ok.gif

Napisano

> Wystarczy zrobić cenę wyższą od Tiguana i sprawa załatwiona. Przecież zrobili tak z Superbem, który

> potrafi być droższy niż porównywalny Passat.

mimo to źle się nie sprzedaje smile.gif

Napisano

> Dzieki, ale nie. Moje subiektywne poczucie estetyki kloci sie z wygladem tych aut - choc zapewne sa

> bardzo praktyczne

Osobiscie tez bym wolał takim nie jexdzic, ale miałem okazje kilka razy jechać Kangoo.

całkiem przyjemny w srodku, jak van smile.gif

Renault%20Kangoo%202008%203.jpg

Napisano

> Teza zapewne słuszna ale wskazuje ona również na to, że tak naprawdę klienci nie do końca wiedzą

> dlaczego kupują akurat Suv'a.

Oj chyba właśnie wskazuje na to że wiedzą ok.gif

Jakie zalety ma SUV na zwykłym autem, np typu kombi ?

Tylko takie że jest wyższy.

Dla kogoś kto jeździ szybko po zakrętach może i to wada, ale:

- w korku widzisz więcej i możesz podjąć szybciej decyzję o zmianie pasa

- pakując dzieciaka do fotelika nie jesteś zgięty przez minutę w pozycji jakbyś czekał na amatora Twojego tyłka

- jak masz żonę atakująca krawężniki w "dziwny sposób", to jesteś spokojniejszy gdy ona prowadzi SUVa.

Napisano

> mimo to źle się nie sprzedaje

To nawet lepiej. W globalnym ujęciu do kasy koncernu wpadnie tyle samo, a koszt produkcji Skody jest mniejszy. Same plusy.

Napisano

> Osobiscie tez bym wolał takim nie jexdzic, ale miałem okazje kilka razy jechać Kangoo.

> całkiem przyjemny w srodku, jak van

Nie neguje - dlatego napisalem, ze to moje subiektywne wrazenie. Mnie sie po prostu "obrys" tego auta nie podoba i juz zlosnik.gif

Napisano

> Pewnie tak, tylko ciekawe ile "zyska" cena

Pewnie sporo zyska. zlosnik.gif

> Obawiam sie, ze szukajac auta rodzinnego moge zapomniec

> o "tanich" SUV'ach pokroju Dustera/Sportage/ASX/Yeti, bagaznik jest tam mikry. Chociaz

> przyznam, ze Sportage mnie urzekl i jakas irracjonalna sila sklania mnie ku temu autu (o ile

> pozbede sie LII)

Bo ten Sportage świetnie wygląda. Mimo że nie chciałbym małego SUVa, to ten Sportage strasznie kusi.

Napisano

> To nawet lepiej. W globalnym ujęciu do kasy koncernu wpadnie tyle samo, a koszt produkcji Skody

> jest mniejszy. Same plusy.

skoro zamierzają coś z tym zrobić to chyba jednak nie same

myśle, że po prostu ukrucą wewnętrzna konkurencję, np felicja sedan... małego sedana będzie miała tylko skoda

Napisano

> Nie neguje - dlatego napisalem, ze to moje subiektywne wrazenie. Mnie sie po prostu "obrys" tego

> auta nie podoba i juz

Nie ma co ukrywać, do SUVa mu daleko zlosnik.gif, ale ma ogromny kufer, duzo miejsca na nogi i jest tez wyżej zawieszony. W sumie ma więcej zalet niż SUV, ale wyglad...cóz zlosnik.gif

Napisano

> W sumie ma więcej zalet niż SUV, ale wyglad...cóz

O mam podobne zdanie - ale cóż wymagać od auta, które zostało zaprojektowane jako obudowa europalety.

Napisano

Bardzo mi sie podoba KIA Sportage, ale tez ja obejrzalem i ku mojej rozpaczy

> bagaznik rowniez nie powala pojemnosca

A jak sie podniesie podloge to mozna sie za glowe zlapac ile miejsca jest zmarnowane we wnece na kolo panic.gif

Napisano

> berlingo albo caddy sa zejdwabiste ale silniki tam cieniutkie montuja

A do tego caddy ma zzajedwabiste ceny z sufitu no.gif za jednego caddiego masz 2 berlingo...

Napisano

> A jak sie podniesie podloge to mozna sie za glowe zlapac ile miejsca jest zmarnowane we wnece na

> kolo

Jak sie tego kola nie wezmie to faktycznie zmarnowane, ale jak jest tam wlozone to juz nie jest dramatycznie zlosnik.gif

Napisano

> Jak sie tego kola nie wezmie to faktycznie zmarnowane, ale jak jest tam wlozone to juz nie jest

> dramatycznie .

To mozna sobie i tak duzo towaru powpychac miedzy kolo a scianki i do kola ok.gif

Powiem szczerze ,ze strasznie mi sie fajnie tym jezdzi . Poki co z 1600km srednie spalanie 7,9 /100 zlosnik.gif

Napisano

> Akurat o Sportage nie pisalem, tez ogladalem i niestety tez nie ma sie czym pochwalic jezeli chodzi

> o bagaznik

> Dla mnie to jest oszustwo (i te uwage kieruje pod adresem kazdego producenta robiacego taki trick)

> - podawanie pojemnosci bagaznika z wneka na kolo zapasowe. Pokaz mi, ilu uzytkownikow powaznie

> potraktuje te przestrzen jako bagazowa ? Obawiam sie, ze bardzo, bardzo mala ilosc - wiekszosc

> wrzuci tam jakies szpargaly motoryzacyjne i miejsca zostanie na pare majtek.

> Takie Yeti wlasnie ogladalem (z kolem zapasowym), slabo to wygladalo.

Napisze drugi raz w Yeti nie ma wnęki na koło. Masz koło zapasowe to cała podłoga idzie do góry o szerokość/wyskość opony. Tak wygląda bagażnik bez zapasu klik a tak z kołem pod podłogą klik . W wiekszości katalgów np Forda masz podane dokładnie ile z kołem, ile z F&G itp itd.

Napisano

> Napisze drugi raz w Yeti nie ma wnęki na koło.

a ja tak sobie pomyslalem o tym, czy potrzebne jest kolo zapasowe

mi, przez ostatnie z 10 lat, nie przydalo sie a ni razu

a pare km przejechalem i pare samochdow zmienilem (były i kupione jako nowe i jako uzywane)

Napisano

> a ja tak sobie pomyslalem o tym, czy potrzebne jest kolo zapasowe

> mi, przez ostatnie z 10 lat, nie przydalo sie a ni razu

> a pare km przejechalem i pare samochdow zmienilem (były i kupione jako nowe i jako uzywane)

Tez tak myslałem do ubiegłej zimy, wtedy jadąc z córa na narty złapałem gumę, zestaw naprawczy rozcięcia nie załatał i skończyło się lawetą i stratą ponad dwóch godzin sick.gif

Od tamtej pory wyleciała wkładka z wnęki, a pojawiło się koło zimowe latem jako zapas i letnie zimą.

Napisano

> Oj chyba właśnie wskazuje na to że wiedzą

wiedza że im sie podoba i żyją terenową legenda z folderów zlosnik.gif

> - w korku widzisz więcej i możesz podjąć szybciej decyzję o zmianie pasa

niekoniecznie musi się to przekładać na szybkość decyzji czy reakcji

> - pakując dzieciaka do fotelika nie jesteś zgięty przez minutę w pozycji jakbyś czekał na amatora

> Twojego tyłka

no to faktycznie jest to koronny argument "za" zlosnik.gif

> - jak masz żonę atakująca krawężniki w "dziwny sposób", to jesteś spokojniejszy gdy ona prowadzi

> SUVa.

Jak żona nie dba o samochód to wszystko da radę rozwalic. Tutaj potrzebny właściwie jest tylko większy

prześwit czy balon na kole.

SUV'y to jak dla mnie świetna nisza wynaleziona przez producentów. Coraz bardziej sa to "bulwarówki"

z coraz mniejszymi aspiracjami nawet lekko terenowymi.

Napisano

> SUV'y to jak dla mnie świetna nisza wynaleziona przez producentów. Coraz bardziej sa to

> "bulwarówki"

> z coraz mniejszymi aspiracjami nawet lekko terenowymi.

Tak właśnie jest... Ktoś zaryzykował i okazało że się sprzedaje.

Z tego co patrze w SUVach bagażnik jest mniejszy niz w autach typu kombi. Chyba że dla kogoś 410L to dużo... Ani to praktyczne ani nie sprawdzi się w terenie jak rasowe 4x4... to ma przede wszystkim bojowo i ładnie wyglądać .

Napisano

> Napisze drugi raz w Yeti nie ma wnęki na koło. Masz koło zapasowe to cała podłoga idzie do góry o

> szerokość/wyskość opony. Tak wygląda bagażnik bez zapasu klik a tak z kołem pod podłogą

> klik . W wiekszości katalgów np Forda masz podane dokładnie ile z kołem, ile z F&G itp

> itd.

O widzisz ok.gif To zmienia troche postac rzeczy, widzialem tylko wersje z kolem i tam bagaznik, jak juz pisalem, nie oczarowal mnie. To bez kola wyglada na wiekszy, ale musialbym sobie na zywo obejrzec.

Napisano

> Tak właśnie jest... Ktoś zaryzykował i okazało że się sprzedaje.

> Z tego co patrze w SUVach bagażnik jest mniejszy niz w autach typu kombi. Chyba że dla kogoś 410L

> to dużo... Ani to praktyczne ani nie sprawdzi się w terenie jak rasowe 4x4... to ma przede

> wszystkim bojowo i ładnie wyglądać .

najbardziej terenowa z SUV na dzisiaj jest chyba Suzuki Grand Vitara i sprzedaje coraz więcej tego modelu.

Za około 105 kpln masz właściwie wersję maks z silnikiem benzynowym. Niestety jak dla mnie to silniki

pakowane do tego auta to facepalm.gif

Napisano

> Tak właśnie jest... Ktoś zaryzykował i okazało że się sprzedaje.

> Z tego co patrze w SUVach bagażnik jest mniejszy niz w autach typu kombi. Chyba że dla kogoś 410L

> to dużo... Ani to praktyczne ani nie sprawdzi się w terenie jak rasowe 4x4... to ma przede

> wszystkim bojowo i ładnie wyglądać .

Czemu nie praktyczne?

Napisano

> Czemu nie praktyczne?

-wysoko poł. środek ciężkości -> szybko po zakrętach się tym nie pojeździ. Fizyki nie oszukasz - musi się "bujać"

-bagażnik mniejszy niż w kombi

-4x4 (najczęsciej w opcji) to zwykle haldex bez blokad i reduktora => w terenie nie pojedzie daleko (choć dalej niż "zwykłym" kombi 2WD) - ale powiedzmy otwarcie - kto kupuje SUVa do jazdy w terenie gdy on się do tego na poważnie nie nadaje

-jeździłem mercedesem GLK i tam jest ciasno, ciężko tym manwerować (nie wiele widać), zawieszenie mocno dobija, jest głośne (kompromis terenu i szosy), buja nim na zakrętach (patrz pkt 1)

i choć ma fajna skrzynie 7G-tronic oraz dobry stały napęd (4-Matic przekazywany 45%przód/55%tył) nigdy bym tego nie kupił. C-klasa jest o wiele wygodniejsza.

ale co kto lubi - mnie suvy osobiście odpychają - źle mi się tym jeździ.

Napisano

> -wysoko poł. środek ciężkości --bagażnik mniejszy niż w kombi

SX4 i Sportage - nie buja , sztywne jak cholera a Sportage zaskakujaco dobrze bierze zakrety ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.