Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z czego zaciski hamulcowe na tyl pod linke recznego?

Featured Replies

Napisano

Bo wczoraj po raz kolejny uklad hamulcowy wyprowadzil mnie z rownowagi, kiedy wszedlem do garazu. Caly plyn hamulcowy w kaluzy na podlodze garazu - mimo regeneracji zaciskow tylnych z dfa, ktore mam plyn wyciekl sobie ktoredys, a same zaciski stoja. Nosz ich mac! furious.gif

Dlatego chce je zmienic na jakies normalnie dzialajace pochdozace a jakiegos fiata. Nie wiem tylko od czego podejda? Z tylu w maluchu mam przednie kolumny MacPhersona, wiec jarzma powinny miec rozstaw srub mocujacych 100mm. Co oprocz fiata coupe jeszcze podejdzie?

I musze je jak najszybciej nabyc, bo samochod na kobylkach wisi, a juz dawno na badanie techncizne mialem jechac.... irked.gif

Napisano

> Bo wczoraj po raz kolejny uklad hamulcowy wyprowadzil mnie z rownowagi, kiedy wszedlem do garazu.

> Caly plyn hamulcowy w kaluzy na podlodze garazu - mimo regeneracji zaciskow tylnych z dfa,

> ktore mam plyn wyciekl sobie ktoredys, a same zaciski stoja. Nosz ich mac!

> Dlatego chce je zmienic na jakies normalnie dzialajace pochdozace a jakiegos fiata. Nie wiem tylko

> od czego podejda? Z tylu w maluchu mam przednie kolumny MacPhersona, wiec jarzma powinny miec

> rozstaw srub mocujacych 100mm. Co oprocz fiata coupe jeszcze podejdzie?

> I musze je jak najszybciej nabyc, bo samochod na kobylkach wisi, a juz dawno na badanie techncizne

> mialem jechac....

zaraz zaraz... a ty tam nie masz kompletnych zwrotnic z punto?

jeśli tak to dlaczego by nie dać po prostu kompletnych tarcz z zaciskami od punto? znaczy się tych samych co w cento.

Napisano
  • Autor

> zaraz zaraz... a ty tam nie masz kompletnych zwrotnic z punto?

> jeśli tak to dlaczego by nie dać po prostu kompletnych tarcz z zaciskami od punto? znaczy się tych

> samych co w cento.

Zwrotnice sa z punto. A o ktorych ty zaciskach kompletnych z punto mowisz? Bo jak o przendich to odpadaja ze wzgledu na brak ciegna linki recznego.

Napisano

> Zwrotnice sa z punto. A o ktorych ty zaciskach kompletnych z punto mowisz? Bo jak o przendich to

> odpadaja ze wzgledu na brak ciegna linki recznego.

hm... hydrołapa? oink.gif

a tak szczerze to skoro te s coupe podchodzą to instaluj. Nie sa jakieś strasznie drogie, używek trochę jest a tarcze i klocki to wiadomo...

Napisano
  • Autor

> hm... hydrołapa?

Odpada - nie przechodzi badania technicznego.

> a tak szczerze to skoro te s coupe podchodzą to instaluj. Nie sa jakieś strasznie drogie, używek

> trochę jest a tarcze i klocki to wiadomo...

A jesli nie z coupe to z czego jeszcze podchodza?

Napisano
  • Autor

Ze stilo tylne podejda?

Napisano

> Ze stilo tylne podejda?

do cento pasują hamulce z pandy. Wersja 100hp ma tarcze z tyłu. może tutaj gmeraj?

http://allegro.pl/fiat-panda-100hp-belka-tyl-nowka-kompletna-i1232098006.html

http://allegro.pl/fiat-panda-100hp-piasta-tyl-lewa-prawa-i1255104071.html

hmm.gif

Napisano
  • Autor

> punto hgt

Bida, a fiat panda?

Napisano
  • Autor

> dlaczego bida?

Nie ma na alledrogo.

Napisano

> Nie ma na alledrogo.

ogolnie to będzie bieda. Bo przednia piasta ma rozstaw 100mm, a chyba wszystkie tylne zaciski fiat/lancia/alfa mają 90mm? Bez rzeźby nic chyba nie podpasujesz...

Napisano

Pisałem już. Tylne zaciski z PGT/HGT/FC 16v/Alfa 145/146 mają taki sam rozstaw jak przednie w Punto i podchodzą pod zwykłą tarczę 240mm taką jakie macie chociażby w SC seryjnie.

Napisano

> Pisałem już. Tylne zaciski z PGT/HGT/FC 16v/Alfa 145/146 mają taki sam rozstaw jak przednie w Punto

> i podchodzą pod zwykłą tarczę 240mm taką jakie macie chociażby w SC seryjnie.

Z tego co ja zasięgnąłem informacji na temat zacisków z alfy 145 to są one p&p do cento. Więc potwierdzam że do Ciebie na tył też powinny wejść !

to zdjęcia odnośnie tych zacisków:

http://picasaweb.google.com/110478918970...COTT3-nj_v3eQw#

Napisano
  • Autor

> Z tego co ja zasięgnąłem informacji na temat zacisków z alfy 145 to są one p&p do cento. Więc

> potwierdzam że do Ciebie na tył też powinny wejść !

> to zdjęcia odnośnie tych zacisków:

> http://picasaweb.google.com/110478918970...COTT3-nj_v3eQw#

Pytanie tylko czy rozstaw srub jarzma pasuje do przedniej zwrotnicy cc/sc/punto, czyli 100mm?

Napisano

> Pytanie tylko czy rozstaw srub jarzma pasuje do przedniej zwrotnicy cc/sc/punto, czyli 100mm?

nie, nie nie. "oni" nie potrafią zrozumieć (przynajmniej większość z wypowiadających się), że Ty masz z tyłu PRZEDNIE piasty zeby.GIF Widzę, ze czytanie ze zrozumieniem textu to bardzo trudna sprawa zeby.GIF

Napisano

> nie, nie nie. "oni" nie potrafią zrozumieć (przynajmniej większość z wypowiadających się), że Ty

> masz z tyłu PRZEDNIE piasty Widzę, ze czytanie ze zrozumieniem textu to bardzo trudna sprawa

Nie wiem, czwarty raz już chyba to piszę: Zacisk tylny pasuje do przodu! Mam rozebrać auto i zrobić fotki z zaciskiem tylnym przykręconym na przodzie? facepalm.gif

Napisano

> Nie wiem, czwarty raz już chyba to piszę: Zacisk tylny pasuje do przodu! Mam rozebrać auto i zrobić

> fotki z zaciskiem tylnym przykręconym na przodzie?

poproszę zeby.GIF

Sam osobiście miałem w ręku tylne zaciski z UT, PGT, AR155 AR147 wszystkie one miały z tyłu rozstaw 90mm

[edycja]

zaciski z AR155 są blizniacze z tipo, tempra itp.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, czwarty raz już chyba to piszę: Zacisk tylny pasuje do przodu! Mam rozebrać auto i zrobić

To ja tez i przendia tarcza do kompletu - nie bede mial wtedy absolutnie watpliwoci, ze zaciski, ktore kupilem beda pasowaly grinser006.gif Rozszczelnisz uklad hamulcowy? A moze masz jakies luzem i dasz rade przykrecic je tylko na przod? hmm.gif

Napisano

tylny nie pasuje do przodu

Napisano
  • Autor

> tylny nie pasuje do przodu

Czy jest jakakolwiek szansa na zdobycie 100%-owej wiedzy czy tylne zaciski asuja do przedniej zwrotnicy? Bo szczerze mowiac mam metlik w glowie niewiem.gif

Napisano

> To ja tez i przendia tarcza do kompletu - nie bede mial wtedy absolutnie watpliwoci, ze zaciski,

> ktore kupilem beda pasowaly Rozszczelnisz uklad hamulcowy? A moze masz jakies luzem i dasz

> rade przykrecic je tylko na przod?

Mam luzem przednie i po prostu przymierzę je na tył przy okazji zmiany klocków z tyłu. Zacisk przedni mam luzem pod tarczę 257mm ale to bez różnicy bo mocowanie jest takie same jak pod tarczę 240mm. Jeśli przedni podejdzie do tyłu to tak samo tylny musi podejść do przodu.

Napisano

> Mam luzem przednie i po prostu przymierzę je na tył przy okazji zmiany klocków z tyłu. Zacisk

> przedni mam luzem pod tarczę 257mm ale to bez różnicy bo mocowanie jest takie same jak pod

> tarczę 240mm. Jeśli przedni podejdzie do tyłu to tak samo tylny musi podejść do przodu.

Zresztą wymiary podałem ci w poprzednim temacie.

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...e#Post284148563

Ten wymiar zaznaczony na rysunku to 100mm, a rozstaw prowadnic (te śrubki które trzymają bolce z gumkami) - 120mm.

Napisano

> Czy jest jakakolwiek szansa na zdobycie 100%-owej wiedzy czy tylne zaciski asuja do przedniej

> zwrotnicy? Bo szczerze mowiac mam metlik w glowie

Hmm, mam na wierzchu parę belek tylnych i przednie zwrotnice.. mogę Ci przymierzyć.

Napisano
  • Autor

> Hmm, mam na wierzchu parę belek tylnych i przednie zwrotnice.. mogę Ci przymierzyć.

Bede zobowiazany, szczegolnie jakby udalo ci sie jeszcze fotki zaciskow porobic na kolumnie i na tylnej belce waytogo.gif

Napisano

> ogolnie to będzie bieda. Bo przednia piasta ma rozstaw 100mm, a chyba wszystkie tylne zaciski

> fiat/lancia/alfa mają 90mm? Bez rzeźby nic chyba nie podpasujesz...

zrobic dystans zmieniajacy rozstaw tak jak to robia w fałwejach z zaciskami np od porsze smile.gif

Napisano

> Bede zobowiazany, szczegolnie jakby udalo ci sie jeszcze fotki zaciskow porobic na kolumnie i na

> tylnej belce

Poszukam weny i czasu cfaniaczek.gif

Napisano

Odwołuję to co napisałem. Dziś zdjąłem tylny zacisk i przedni nie podchodzi na tył więc również tylny nie podejdzie na przód. Nie pasowałem tylnego na przód bo nie chciałem rozszczelnić układu. Jak znajdę stary zacisk chyba z alfy 166 to sprawdzę bo te z kolei nie podchodzą do PGT do tyłu...

Napisano
  • Autor

Czy ktos na podstawie fotografi jest w stanie powiedziec jaki jest rozstaw otworow w jarzmie, jesli otwory sa na sruby M10? Moze jakis program graficzny z aktywna linijka pozawala to zmierzyc?

284275141-jarzmo.jpg

post-11501-14352510026729_thumb.jpg

Napisano

> otwory sa na sruby M10? Moze jakis program graficzny z aktywna linijka pozawala to zmierzyc

Musisz uderzyć do CSI New York oni to potrafią hehe.gif

Napisano

Przecież te zaciski na fotce wszystkie są takie same więc jakie różnice mamy mierzyć?

Napisano
  • Autor

> Przecież te zaciski na fotce wszystkie są takie same więc jakie różnice mamy mierzyć?

A kto powiedzial, ze roznice? icon_eek.gif Rozstaw, nie roznice. Znajac sredncie otworu nasrobe 10mm czy odleglosc miedzy otworami jest 90 czy 100mm?

Napisano

> A kto powiedzial, ze roznice? Rozstaw, nie roznice. Znajac sredncie otworu nasrobe 10mm czy

> odleglosc miedzy otworami jest 90 czy 100mm?

Aż z ciekawości wrzuciłem to do Gimp-a i faktycznie przyda Ci się raczej CSI. Na górnym zacisku wyszło coś koło 90mm (dziura się mieści 10 razy na całej odległości), na dolnym raczej 100mm (11 razy). Czyli dokładnie na dwoje babka...

Napisano

> A kto powiedzial, ze roznice? Rozstaw, nie roznice. Znajac sredncie otworu nasrobe 10mm czy

> odleglosc miedzy otworami jest 90 czy 100mm?

Przecież napisałem że te zaciski są takie same więc co tu mierzyć skoro wszystkie mają ten sam wymiar między otworami 90mm bo to zaciski z PGT? Ja już kompletnie nie kumam o co ci chodzi. W poprzednim poście napisałem że zaciski z PGT jednak nie podejdą na przód i co za tym idzie, zaciski z HGT, FC 16v, Alfy 145/146, Tipo/Tempra/Marea również nie podejdą bo są takie same jak w PGT

Szukaj zacisków od nowszych i większych fiatów. Na początek szukaj wymiarów od Alfy 166 bo te nie wchodzą do PGT.

Napisano
  • Autor

Kmark, ale ja nie chce mierzyc zadnej roznicy!!!!! Wiem, ze te zaciski sa wszystkie taie same. CHodzi mi o wirtualne zmierzenie na zacisku na pierwszym planie czy odleglosc meidzy otworami jest 90 czy 100mm, jesli otwor ma 10mm. Nic wiecej, zadnego porownywania. Rozmawiamy jedynie o jednym zacisku, a wlasciwie jarzmie.

Napisano

> Kmark, ale ja nie chce mierzyc zadnej roznicy!!!!! Wiem, ze te zaciski sa wszystkie taie same.

> CHodzi mi o wirtualne zmierzenie na zacisku na pierwszym planie czy odleglosc meidzy otworami

> jest 90 czy 100mm, jesli otwor ma 10mm. Nic wiecej, zadnego porownywania. Rozmawiamy jedynie o

> jednym zacisku, a wlasciwie jarzmie.

No to napisałem ci że na fotce są zaciski z PGT więc rozstaw śrub jakbyś nie mierzył jest 90mm niestety. Pytaj o zaciski z nowej cromy, alfy147/156/159/166 bo są inne niż w PGT.

Ewentualnie szukaj jarzma 100mm z rozstawem pod zacisk 120mm i wtedy do takiego jarzma zakładasz zacisk (ten element ruchomy z tłoczkiem, żeby była jasność) z PGT ok.gif

Napisano
  • Autor

> No to napisałem ci że na fotce są zaciski z PGT

To sa zaciski z alfy 166.

Napisano

> To sa zaciski z alfy 166.

No to peszek bo są identyczne jak w PGT. Ciekawe czy fiat w ogóle ma tylne z rozstawem innym niż 90mm. Nie pamiętam dokładnie z jakiej alfy były te moje niepasujące a nie mogę coś ich znaleźć w garażu.

Napisano
  • Autor

> No to peszek bo są identyczne jak w PGT. Ciekawe czy fiat w ogóle ma tylne z rozstawem innym niż

> 90mm. Nie pamiętam dokładnie z jakiej alfy były te moje niepasujące a nie mogę coś ich znaleźć

> w garażu.

Fiat nie, ale alfa tak. I o ile dobrze kojarze, to jarzma sa zaminne miedzy modelami.

Napisano

> Fiat nie, ale alfa tak. I o ile dobrze kojarze, to jarzma sa zaminne miedzy modelami.

Ogólnie mi chodzi. Fiat/alfa/lancia to to samo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.