Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ładowanie aku samochodowym prostownikiem

Featured Replies

Napisano

Witam,

jak akumulator (8Ah) zniesie ładowanie zautomatyzowanym prostownikiem samochodowym o prądzie znamionowym 4,5A?

Właściwie to jest na nim napisane, żeby ładować aku 34-70Ah, ale czy nie jest tak, że aku sam pociągnie tyle prądu ile mu potrzeba?

Napisano

Zobacz jakim max prądem możesz ładować aku.

Jak jest bardzo rozładowany to raczej bym go ładował czyms słabszym a jeśli chcesz tylko doładowac to spoko nie powinno być problemu.

Napisano

> Witam,

> jak akumulator (8Ah) zniesie ładowanie zautomatyzowanym prostownikiem samochodowym o prądzie

> znamionowym 4,5A?

> Właściwie to jest na nim napisane, żeby ładować aku 34-70Ah, ale czy nie jest tak, że aku sam

> pociągnie tyle prądu ile mu potrzeba?

ugotujesz go.... na wzbudzenie na minutę lub dwie można cyknać .... ale na noc raczej nie zostawiaj :-) Ładowarka kosztuje mniej niż akumulator więc może nie warto kombinować

Napisano

> Zobacz jakim max prądem możesz ładować aku.

> Jak jest bardzo rozładowany to raczej bym go ładował czyms słabszym a jeśli chcesz tylko doładowac

> to spoko nie powinno być problemu.

można ładować prądem 1/10 pojemności akumulatora... wtedy go na bank nie zagotujesz

Napisano
  • Autor

Czy takie coś wystarczy do zimowego potrzymania aku w sprawnym stanie?

Napisano

> Czy takie coś wystarczy do zimowego potrzymania aku w sprawnym stanie?

Poprostu raz na miesiac przepal motocykl i tyle. Ja probowalem z różnymi elektronicznymi podtrzymywaczami i dupa - baterie i tak na wiosne byly do ładowania

Napisano

to jest zwykła ładowarka.... lepiej wydać 2 x tyle i kupić ładowarkę z opiekunką która w przypadku spadku napięcia sama się aktywuje.

Napisano

Takie proste urządzenie w zupełności wystarczy.

Nie ma potrzeby całą zimę trzymać podłączonego akumulatora do jakiejkolwiek ładowarki.

Jeśli akumulator przechowujesz w nieogrzewanym pomieszczeniu to wystarczy zostawić go w stanie pełnego naładowania i ewentualnie raz na miesiąc podładować przez kilka godzin. Jeśli jest w pomieszczeniu ciepłym to nawet raz na dwa miesiące wystarczy na godzinkę podładować.

Ot i cała filozofia, po co stosować jakieś super ekstra ładowarki, jak można to starym, niezawodnym, prostym sposobem załatwić!

Napisano

Coś mi się wydaję że to zwykły zasilacz 12V a nie super hiper ładowarka

Napisano

> Coś mi się wydaję że to zwykły zasilacz 12V a nie super hiper ładowarka

Przecież w opisie tego przedmiotu na Allegro nie ma najmniejszej wzmianki o tym aby to była jakaś zautomatyzowana ładowarka czy jakieś "super-hiper".

Jest wręcz napisane, ze to "PROSTOWNIK"!

Nawiasem mówiąc takie proste są najlepsze!

Napisano

A może TAKIE coś do podtrzymania się nadaje? Ma być w Lidlu za tydzień...

Napisano

> A może TAKIE coś do podtrzymania się nadaje? Ma być w Lidlu za tydzień...

Mam identiczko. Niby ludzie to polecają, ale podtrzymanie napięcia wyłącza sie przy braku prądu (jak odłaczą). Ładuje nie do pełna jak klasyczny prostownik, ale do jakiegostam napięcia.

Ogolnie mam ale wole stary prostownik siemensa grinser006.gif

Napisano

Mam coś takiego - bardzo fajna sprawa.... i dobra cena - w Auchan trochę inaczej wyglądający model kupiłem za 75zł.

Można też ładować aku samochodowe bez odłączania ich od instalacji samochodu gdyż napięcie nigdy nie przekroczy 14,4V - nie ma groźby uszkodzenia elektroniki samochodu.

Napisano

Także mam tego z Lidla. Poprzednią zimę go używałem i aku wiosną kręcił rozrusznikiem jak szalony. Wg mnie super sprawa za małą kasę - jak wiele rzeczy z Lidla.

Napisano

Mam trochę inny, ale działający podobnie. Podłączam go na całą zimę w garażu i zapominam. Nie wiem jak to wygląda kosztowo takie podłączenie, ale aku już trzeci sezon bezawaryjnie jeździ i zapowiada się, że czwarty też pojeździ, a wcześniej to co drugi sezon aku zmieniałem.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Mam identiczko. Niby ludzie to polecają, ale podtrzymanie napięcia wyłącza sie przy braku prądu

> (jak odłaczą). Ładuje nie do pełna jak klasyczny prostownik, ale do jakiegostam napięcia.

Podłączony już od miesiąca. Garaż jest oddalony ode mnie o 150km, ale szwagier ma nad tym kontrole i w razie braku prądu włącza ponownie prostownik.

Chyba prostownik może być podłączony całą zimę do wpiętego akumulatora?

> Ogolnie mam ale wole stary prostownik siemensa

Ja nie mam innego. Ale jak ten z Lidla jest zły to może zainwestować w jakiś inny? Mam dostęp do motoru tak średnio 1-2 razy w miesiącu.

Napisano

> Chyba może prostownik może być podłączony całą zimę do wpiętego akumulatora?

Prostownik, który ma zabezpieczenie przed przeładowaniem może być podłączony cały czas... ale zamiat tego wystarczy raz w miesiącu podładować przez kilka godzin akumulator i będzie OK!

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam

To jaki konkretny prostownik/ladowarke byscie polecili do skosnookiego skuta?

Cos ekonomicznego oczywiscie bez wodotryskow

Taki sprzet ktorym naladuje i odlacze i tak np. co miesiac

Dziekuje

Napisano

> Witam

> To jaki konkretny prostownik/ladowarke byscie polecili do skosnookiego skuta?

> Cos ekonomicznego oczywiscie bez wodotryskow

> Taki sprzet ktorym naladuje i odlacze i tak np. co miesiac

> Dziekuje

Oximiser

Napisano

> Witam

> Dziekuje

Na przykład coś takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=1230261405.

W zupełności wystarczy jakikolwiek do ładowania akumulatorów motocyklowych w cenie ok. 50zł!

Napisano

> Oximiser

Pewnie dobre ale za drogie

Napisano

> Pewnie dobre ale za drogie

po tym jak mi sie rozlecial tanszy prostownik zakupilem oximisera ....

Napisano

> ugotujesz go....

Dlaczego ?

A jakim amperażem ładuje alternator w moto ? smile.gif

Napisano

> Na przykład coś takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=1230261405

> W zupełności wystarczy jakikolwiek do ładowania akumulatorów motocyklowych w cenie ok. 50zł!

Dzwonilem do salonu Suzuki gdzie swoja maszyne serwisowalem. Mieli takie ladowarki za 45 zeta ale akurat sie skonczyly. Nastepny statek przyplywa za 2 tygodnie wiec poczekam smile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> http://allegro.pl/prostownik-impulsowy-automatyczny-6-12-v-3-5-a-i1346304275.html

> Kupilem cos takiego

> Sie zobaczy czy dziala

Swego czasu były takie prostowniki w Lidlu, jakieś 10 złotych taniej.

Podpięty mam do motocykla na stałe i pokazuje, że akumulator jest naładowany. Chyba działa, ale na 100% będę wiedział, jak odpalę motocykl.

Napisano

> Swego czasu były takie prostowniki w Lidlu, jakieś 10 złotych taniej.

> Podpięty mam do motocykla na stałe i pokazuje, że akumulator jest naładowany. Chyba działa, ale na

> 100% będę wiedział, jak odpalę motocykl.

W Lidlu maja czasami fajne wynalazki i jakosc tez OK. Tu na szczescie mialem przesylke w gratisie bo u goscia byly inne zakupy robione

• 3 tygodnie później...
Napisano

> W Lidlu maja czasami fajne wynalazki i jakosc tez OK. Tu na szczescie mialem przesylke w gratisie

> bo u goscia byly inne zakupy robione

Znowu ma być ten prostownik w Lidlu. Chyba jakoś tak 13-go stycznia albo w okolicach tej daty.

Wpadła mi ostatnio w ręce gazetka z Lidla, ale dokładnie nie pamiętam. Cena 59,99 złotych!

Napisano

> Znowu ma być ten prostownik w Lidlu. Chyba jakoś tak 13-go stycznia albo w okolicach tej daty.

> Wpadła mi ostatnio w ręce gazetka z Lidla, ale dokładnie nie pamiętam. Cena 59,99 złotych!

ja wlasnie oddalem do reklamacji, jak mi padl jakos po dwoch miesiacach sick.gif

Napisano

> Witam

> Dziekuje

Polecam jak kolega leff oximisera, a mam taką ok.gif

PlazR.jpg

podłączam i zapominam wink.gif

ale myślę, że przy małych wymaganiach można spokojnie zainwestować w tańszy model - 600 ok.gif

oximiser77000.jpg

Napisano

> ja wlasnie oddalem do reklamacji, jak mi padl jakos po dwoch miesiacach

Masz jeszcze 34 miesiące gwarancji.

Napisano

> Znowu ma być ten prostownik w Lidlu. Chyba jakoś tak 13-go stycznia albo w okolicach tej daty.

> Wpadła mi ostatnio w ręce gazetka z Lidla, ale dokładnie nie pamiętam. Cena 59,99 złotych!

Pomyliłeś się o 9 groszy smile.gif

Reszta się zgadza - klik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.