Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A jednak Chevrolet sie sprzedaje

Featured Replies

Napisano

> Chyba tylko w Polsce nie idzie jakby się chciało Panom z Warszawy.

> link

To jest dobra i zła wiadomość.

Dobra, bo może w końcu zmieni się postrzeganie marki jako "koreańskiej tandety". Co ciekawe, zetknąłem się z taką opinią głoszoną przez użytkownika marki... Kia. hehe.gif

A zła, bo jeśli zmieni się postrzeganie marki to mogą się skończyć rabaty w salonach Chevroleta.

Napisano

> To jest dobra i zła wiadomość.

> Dobra, bo może w końcu zmieni się postrzeganie marki jako "koreańskiej tandety". Co ciekawe,

> zetknąłem się z taką opinią głoszoną przez użytkownika marki... Kia.

> A zła, bo jeśli zmieni się postrzeganie marki to mogą się skończyć rabaty w salonach Chevroleta.

może ceny za części spadną i więcej zamienników będzie i zyska może na wartości przy dalszej odsprzedaży ok.gif

Napisano

> link

Bo Polacy to lubią żeby samochód miał napis Skoda.

Napisano
  • Autor

> Bo Polacy to lubią żeby samochód miał napis Skoda.

albo TDI a obok VW

Napisano

Eeetam...

Quote:

Chevrolet w Polsce sprzedał w III kw. br. 1 364 samochody, tj. o 66% więcej w porównaniu do tego samego okresu poprzedniego roku. Jest to także najlepszy kwartalny wynik od 2005 roku. Największe wzrosty w III kw. odnotowały modele Captiva i Aveo – sprzedanych zostało odpowiednio 98 i 70% więcej tych modeli niż w III kw. 2009 roku.

Wrzesień to kolejny rekordowy miesiąc Chevroleta. Uzyskany wynik 529 sztuk to największa sprzedaż miesięczna marki od 2004 roku. Jest ona także większa o 30% od sierpnia br. i aż o 118% od liczby sprzedanych samochodów we wrześniu 2009 roku.

Łącznie od początku roku do września Chevrolet sprzedał na polskim rynku 4 463 samochody.

Słupki sprzedażowe poszły im ostro w górę.

Ciekawe, jak te liczby mają się do ogólnej sprzedaży w PL. A co do popularności tej marki wśród Polaków, to... dopóki floty nie zaczną kupować masowo Chevroletów, to sprzedaż jakoś super nie skoczy. cały czas mało kogo stać na nowe auto. I ciekawe, jakby powyższe liczby wyglądały na tle sprzedaży innych marek z wyłączeniem flot?

Napisano

> Polaków, to... dopóki floty nie zaczną kupować masowo Chevroletów, to sprzedaż jakoś super nie skoczy.

Dokładnie.

Tu problem jest taki, że chevrolet jest pod oplem - GM robiąc ofertę dla floty proponuje opla - auta droższe, więc i zarobek lepszy.

Chevrolet jeszcze też nie ma "marki", a osoby decydujące o zakupach flotowych zwykle są konserwatywne, więc trudno wejść na ten rynek. Jakby było cruze kombi w wersji z kratką to mogłoby zrobić dobry początek.

Napisano

> Jakby było cruze kombi w wersji z kratką to

> mogłoby zrobić dobry początek.

A w ofercie Chevroleta będzie jakieś kombi? Lacetti mają wycofać, tak? Może decydenci stwierdzili, że kombi tak mało się sprzedaje na świecie (ktoś poza Europą i Ameryką Płd. to kupuje?), że trzeba postawić na autka miejskie, heczbeka z charakterem, sedana z klasy średniej i SUVy?

Napisano

> To jest dobra i zła wiadomość.

IMVHO wada jest dostepnosc Chevy w EU - praktycznie re-badge Daewooidea.gif.

Aveo - coz chyba najgorsze auto GM w ostatnich latachidea.gif,

Cruze - u mnie w pierwszej piatce sprzedazy, w US tez sie powloi wspina wiec mnie to troche dziwi bo sam wiem ze nie jest zly w porownaniu do cenywaytogo.gif

Epica- dinosaur na wymarciu palacz.gif.

Co tam jeszcze Luis sprzdaje w EUniewiem.gif?

Czyli IMVHO to sie moze zmienic jak sie odswieza modeleold.gif

> Dobra, bo może w końcu zmieni się postrzeganie marki jako "koreańskiej tandety". Co ciekawe,

> zetknąłem się z taką opinią głoszoną przez użytkownika marki... Kia.

I tu moga miec niestety racjezlosnik.gif. Hyundai dokonal ogromnego skoku Q i technologii a GMzlosnik.gif[...]

Napisano

> IMVHO wada jest dostepnosc Chevy w EU - praktycznie re-badge Daewoo.

I tu jest źródło problemu w PL. W Europie Daewoo było po prostu przeciętną marką, cenioną jednak za trwałość i bezawaryjność. W Polsce natomiast było traktowane jak najgorsza chińska tandeta. Co jest szczytem głupoty, bo te auta były tu produkowane. Cała Europa wspiera rodzimy przemysł. Polska - opluwa. Efekty znamy - nie ma już Daewoo w Polsce.

> Aveo - coz chyba najgorsze auto GM w ostatnich latach,

Wszystko jest względne. W PL w tej klasie cenowej i wielkościowej praktycznie nie ma konkurencji.

> Cruze - u mnie w pierwszej piatce sprzedazy, w US tez sie powloi wspina wiec mnie to troche dziwi

> bo sam wiem ze nie jest zly w porownaniu do ceny

Cruze może być dla Chevy przełomem, tak jak dla Kii był Ceed.

> Epica - dinosaur na wymarciu.

Porównaj z Hyundai i Kia. Technicznie tamte są całą epokę za Epicą.

> Co tam jeszcze Luis sprzdaje w EU?

C®aptivę. IMO auto które oferuje najwięcej w klasie za najniższą cenę. Wersja po liftingu (pokazana w Paryżu), z nowymi silnikami powinna nie mieć konkurentów. Ale przegra z uwagi na znaczek.

No i będzie ten nowy minivan - Orlando. Moim zdaniem strzał w dziesiątkę. Świetna alternatywa dla Cruze'a kombi. I nareszcie jakiś model który mogą kupić firmy.

> Czyli IMVHO to sie moze zmienic jak sie odswieza modele

Odświeżają. Jeśli za bardzo nie odświeżą cen to mogą namieszać w EU. Ale nie w Polsce. Tutaj musieliby sobie nakleić znaczek Skody.

> I tu moga miec niestety racje. Hyundai dokonal ogromnego skoku Q i technologii a GM[...]

Q - zgoda. Technologia? Nie bardzo. Stara technika w ładnym opakowaniu i agresywny marketing.

Napisano

> I tu jest źródło problemu w PL. W Europie Daewoo było po prostu przeciętną marką, cenioną jednak za

> trwałość i bezawaryjność. W Polsce natomiast było traktowane jak najgorsza chińska tandeta. Co

> jest szczytem głupoty, bo te auta były tu produkowane. Cała Europa wspiera rodzimy przemysł.

> Polska - opluwa. Efekty znamy - nie ma już Daewoo w Polsce.

Specjalnie nie cielem cytatu. Fakt ze Chevy zawsze mial byc dla przecietnego czlowieka. Sam mialem 2x Nubira - i oprocz bycia autem z taniego plastiku - to bylo autem nie do zdarcia. 136 k km bezproblemowej jazdyold.gif

Co do wlasnego Made in Poland - to jaki byl % czesci made in Poland?

> Wszystko jest względne. W PL w tej klasie cenowej i wielkościowej praktycznie nie ma konkurencji.

Ale to nie zmienia faktu ze to auto w powszechnej opinii wiekszosci rynkow bylo

a. niebezpieczne 2 ** pad.gif

b.tanie

c. mialo klopoty z Q

> Cruze może być dla Chevy przełomem, tak jak dla Kii był Ceed.

Ceed jest tylko dostepny w EU - a przelom Kia nastapil na innych rynkach. Nigdy nie widzialem C'd zlosnik.gif - wiec Cerato, Koup to byl numer 1. Sorento numer 2, teraz 3 i 4 Sportage i Optima winner.gif

Kia-Optima-2011.jpg

Czyli mamy Kia w prawie kazdym segmencie vs Chevy w ... jednymzlosnik.gif

> Porównaj z Hyundai i Kia. Technicznie tamte są całą epokę za Epicą.

Na jakiej podstawie hmm.gif?

Platform -confused.gif?

Wybacz ale Epica rowniez przebojem nie jest a Sonata/i45 takwinner.gif

2011hyundai_sonata1.jpg

> C®aptivę. IMO auto które oferuje najwięcej w klasie za najniższą cenę.

Jesli nie siedzi u dealer-a na servicezlosnik.gif.

Wersja po liftingu

> (pokazana w Paryżu), z nowymi silnikami powinna nie mieć konkurentów.

jakimi nowyminiewiem.gif?

[...]> No i będzie ten nowy minivan - Orlando. Moim zdaniem strzał w dziesiątkę. Świetna alternatywa dla

> Cruze'a kombi. I nareszcie jakiś model który mogą kupić firmy.

Bo to z Melbournezlosnik.gif zaprojektowane dla Daewoozlosnik.gif, tak jak i hatch Cruzolizak.gif

> Odświeżają. Jeśli za bardzo nie odświeżą cen to mogą namieszać w EU. Ale nie w Polsce. Tutaj

> musieliby sobie nakleić znaczek Skody.

Przeciez czytam tutaj zeto kurazlosnik.gif

> Q - zgoda. Technologia? Nie bardzo. Stara technika w ładnym opakowaniu i agresywny marketing.

Popatrz na JD Power, czasy kiedy HYUNDAI = Hope You Understand Nothing's Driveable And Inexpensive sie skonczyly co jest teraz doznawane przez klientow przy odsprzedazy, podczs gdy GM traci.palacz.gif, najtansze auto do ubezpieczenia, gwarancja etc etc. - to nie tylko markteting to postep na skale ktora GM czy FoMoCo moga tylko zazdroscic. Kupienie Daewooo przez GM-Holden i nazwanie Chevy podczas gdy postep sie zatrzymal nie pomoze sprzedazyhmm.gif

Napisano

> A GM uratował się od bankructwa i powoli wychodzi z nowymi modelami na rynki

zgoda ale to co lubi EU nie koniecznie bedzie sie sprzedawalo gdzie indziej.

A Ps.zlosnik.gif Holden Spark przybywa .... silnik ... 1.2zlosnik.gif

Holden-Spark-1.jpg

Najtansze auto na rynku[zlosnik[

Napisano

> Specjalnie nie cielem cytatu. Fakt ze Chevy zawsze mial byc dla przecietnego czlowieka. Sam mialem

> 2x Nubira - i oprocz bycia autem z taniego plastiku - to bylo autem nie do zdarcia. 136 k km

> bezproblemowej jazdy

> Co do wlasnego Made in Poland - to jaki byl % czesci made in Poland?

Tego nie wiem. Ale powstawały w polskiej fabryce, ratując ją przed upadkiem. Marka padła, fabryka padła, robotnicy poszli na bruk.

Czesi natomiast jak jeden mąż kupowali swoje Skody (nawet Favorit i Felicje).

> Ale to nie zmienia faktu ze to auto w powszechnej opinii wiekszosci rynkow bylo

> a. niebezpieczne 2 **

> b.tanie

> c. mialo klopoty z Q

Racja. Ale w PL w tej klasie cenowej raczej nie dostaniesz nic więcej.

> Ceed jest tylko dostepny w EU - a przelom Kia nastapil na innych rynkach. Nigdy nie widzialem C'd

> - wiec Cerato, Koup to byl numer 1. Sorento numer 2, teraz 3 i 4 Sportage i Optima

> Czyli mamy Kia w prawie kazdym segmencie vs Chevy w ... jednym

> Na jakiej podstawie ?

> Platform -?

> Wybacz ale Epica rowniez przebojem nie jest a Sonata/i45 tak

Hyundai Sonata i Kia Magentis dostępne w Europie różnią się od tego z Twojego zdjęcia.

Kia ma starodawny czterocylindrowy silnik benzynowy lub nienajmłodszego diesla. Do tego czterobiegowe (!) automaty.

Hyundai tak samo, plus wersja 3,3 V6 (jakoś go ratuje) ale też z czterobiegowym automatem.

> Jesli nie siedzi u dealer-a na service.

Nie słyszałem w Pl specjalnych narzekań.

> Wersja po liftingu

> jakimi nowymi?

Zamiast 2.0D 150KM będzie 2.2D w wersjach 163 i 184KM. Zamiast 3,2 V6 240KM będzie 3,0 V6 268KM.

> [...]Bo to z Melbourne zaprojektowane dla Daewoo, tak jak i hatch Cruzo

> Przeciez czytam tutaj zeto kura

Bo to jest zielona kura. wink.gif

> Popatrz na JD Power, czasy kiedy HYUNDAI = Hope You Understand Nothing's Driveable And Inexpensive

> sie skonczyly co jest teraz doznawane przez klientow przy odsprzedazy, podczs gdy GM traci.,

> najtansze auto do ubezpieczenia, gwarancja etc etc. - to nie tylko markteting to postep na

> skale ktora GM czy FoMoCo moga tylko zazdroscic.

Bo Hyundai walczy o rynki poza Europą od dłuższego czasu. W Eropie dopiero zaczyna. Dlatego Hyundai u Ciebie wygląda inaczej niż Hyundai u nas.

> Kupienie Daewooo przez GM-Holden i nazwanie

> Chevy podczas gdy postep sie zatrzymal nie pomoze sprzedazy

Tu racja. Muszą dużo nadrobić.

Napisano

> Specjalnie nie cielem cytatu. Fakt ze Chevy zawsze mial byc dla przecietnego czlowieka. Sam mialem

> 2x Nubira - i oprocz bycia autem z taniego plastiku - to bylo autem nie do zdarcia. 136 k km

> bezproblemowej jazdy

> Co do wlasnego Made in Poland - to jaki byl % czesci made in Poland?

W Lanosach spory odsetek części był z Polski. Montownia FSO w Warszawie miała sporo poddostawców w kraju. Pod koniec produkcji exportowali Lanosy w kawałkach na Ukrainę ok.gif

Nubiry zdaje się z Korei pochodziły.

Obecnie FSO produkuje Aveo, mieli mieć poddostawców w kraju, ale nie wiem czy mają, bo produkcja to jakieś kilkadziesiąt tys. sztuk rocznie. No i samo FSO nadal ma spore problemy finasowe i jakieś zaległości rozliczeniowe z dawnym Daewoo.

> skale ktora GM czy FoMoCo moga tylko zazdroscic. Kupienie Daewooo przez GM-Holden i nazwanie

> Chevy podczas gdy postep sie zatrzymal nie pomoze sprzedazy

Niestety i Lacetti i Aveo odstawały współczesnym autom. Ludzie kupują tylko dlatego, że są tanie i są sprzedawane w tych samych salonach co Opel. Ja przynajmniej z tego względu kupiłem Lacetti. Był 20kzł tańszy od Skody Octavii i 15kzł tańszy od Opla Astry zlosnik.gif

Napisano

> W Lanosach spory odsetek części był z Polski.[...]

> Nubiry zdaje się z Korei pochodziły. [...]

I ktorych wiecej zostalo na drogachhmm.gif, ktore wiecej widac?

że są tanie i

> są sprzedawane w tych samych salonach co Opel. Ja przynajmniej z tego względu kupiłem Lacetti.

> Był 20kzł tańszy od Skody Octavii i 15kzł tańszy od Opla Astry

czyli idz porownaj i jesli cena gra role to kup Chevyhmm.gif. Ciekawy marketing bo Holden to samo robil - rebadge Opel vs rebadge Daewoo... ateraz niespodzianka - Opel przychodzi do Oz jako markaidea.gif i bedzie konkurowac z Holdenhmm.gif

Napisano

> Tego nie wiem. Ale powstawały w polskiej fabryce, ratując ją przed upadkiem. Marka padła, fabryka

> padła, robotnicy poszli na bruk.

> Czesi natomiast jak jeden mąż kupowali swoje Skody (nawet Favorit i Felicje).

ale czy nie wynikalo to z tego ze VW przejal Skodahmm.gif?

Po za tym moge sie mylic ale zawsze wydawalo mi sie ze Czesi maja wieksze poczucie niz PLidea.gif... wspierania lokalnego przemysluhmm.gif

> Racja. Ale w PL w tej klasie cenowej raczej nie dostaniesz nic więcej.

A cos Made in China, India?hmm.gif- jak to sie rozwijaniewiem.gif?

> Hyundai Sonata i Kia Magentis dostępne w Europie różnią się od tego z Twojego zdjęcia.

czyli pewne w tym roku dostaniecie zmiane generacjiwaytogo.gif

> Kia ma starodawny czterocylindrowy silnik benzynowy lub nienajmłodszego diesla. Do tego

> czterobiegowe (!) automaty. [...]

No dobra juz widze obrazzlosnik.gif

> Nie słyszałem w Pl specjalnych narzekań.

Ile sie Craptiv sprzedalo w ciagu roku - tysiac, 10 tysiacyniewiem.gif?

> Zamiast 2.0D 150KM będzie 2.2D w wersjach 163 i 184KM. Zamiast 3,2 V6 240KM będzie 3,0 V6 268KM.

Czyli Dostaliliscie silnik Made in Australiazlosnik.gif ten 3.0l jestwaytogo.giftrophy.gif

Skad ten Diesel?hmm.gif

> Bo to jest zielona kura.

a specjalna kurazlosnik.gif

> Bo Hyundai walczy o rynki poza Europą od dłuższego czasu. W Eropie dopiero zaczyna. Dlatego Hyundai

> u Ciebie wygląda inaczej niż Hyundai u nas.

ale zoabczysz ze to kwestia czasuidea.gif

> Tu racja. Muszą dużo nadrobić.

i pare innych rzeczywink.gif

Napisano

> ale czy nie wynikalo to z tego ze VW przejal Skoda?

W czasach gdy VW przejmował Skodę Daewoo nie było gorsze. Paleta modeli była większa, jakość się specjalnie nie różniła. Jednak to Daewoo zostało uznane za tandetę.

> Po za tym moge sie mylic ale zawsze wydawalo mi sie ze Czesi maja wieksze poczucie niz PL...

> wspierania lokalnego przemyslu

Właśnie. Moim zdaniem w tym tkwi sedno sprawy. Wszystkie nacje wspierają swój przemysł z wyjątkiem Polaków.

> A cos Made in China, India?- jak to sie rozwija?

China - brak. India - jest Tata, ale jeżdżą tego pojedyncze egzemplarze. I są uznawane za tandetę.

> czyli pewne w tym roku dostaniecie zmiane generacji

Najwyższy czas.

> No dobra juz widze obraz

ok.gif

> Ile sie Craptiv sprzedalo w ciagu roku - tysiac, 10 tysiacy?

Nie wiem. Ale na ulicach jeździ tego więcej niż np. Epiki.

> Czyli Dostaliliscie silnik Made in Australia ten 3.0l jest

Podejrzewam że sprzeda się kilka egzemplarzy na krzyż. W tej klasie aut wszyscy biorą diesle.

> Skad ten Diesel?

Poprzedni był włoski VMotori. Podejrzewam, że ten jest modyfikacją poprzednika.

> a specjalna kura

Oczywiście. Bo w Polsce Skoda to prawie Volkswagen, czyli niemal Audi, a to już tak, jakbyś Bentleyem jeździł. grinser006.gif

> ale zoabczysz ze to kwestia czasu

> i pare innych rzeczy

Niech więc powalczą o Europę. Nowa Kia Optima podoba mi się bardziej niż Epica. Jeśli Chevrolet nie zmieni nic w Epice a Kia nie wymyśli sobie ceny z sufitu to kto wie...

Napisano

> W czasach gdy VW przejmował Skodę Daewoo nie było gorsze. Paleta modeli była większa, jakość się

> specjalnie nie różniła.

Pojechałeś.

Daewoo w 95 roku miało:

- Tico, czyli przeróbkę Suzuki Alto z lat 80-tych

- Nexię, czyli klon Opla Kadetta E - A.D. 1982

- Espero, czyli spód tegoż Kadetta i nadwozie będące odrzuconym projektem Citroena Xantii.

Paleta silników obejmowała silniki: 800 ccm, 1,5 8v, 1,5 16v, 1,8 8v i 2,0 16v. Zero silników diesla.

Nie porównuj tego z volkswagenem, który miał zdecydowanie szerszą paletę pojazdów, w dodatku własnej konstrukcji.

> Oczywiście. Bo w Polsce Skoda to prawie Volkswagen, czyli niemal Audi, a to już tak, jakbyś

> Bentleyem jeździł.

Po raz kolejny pojechałeś. Czym (poza znaczkiem na plastiku wierzchnim) Twoim zdaniem różnią się silniki 1,4 TSI montowane w VW Golfie, Skodzie Octavii i Audi A3 ??

Nie wiem, czy wiesz, ale silniki 1,2 TSI dla całego VAG-a są produkowane w Czechach. Więc różnica VW - Skoda jest taka jak pomiędzy Chevy a Holden.

Chcąc nie chcąc, używając równocześnie chevroleta i skodę, muszę przyznać że wykończenie wnętrza tych aut dzieli co najmniej jedna klasa.

Nie to żeby chevrolet był odrażającym padłem, bo nie jest źle, ale w skodzie jest pod każdym względem lepiej.

Napisano

> Pojechałeś.

Mi sie wydaje, ze kolega przyrownal owczesne DU do Skody a nie VW hmm.gif

Napisano

> W czasach gdy VW przejmował Skodę Daewoo nie było gorsze.

a nie bylo to czasem w poczatku lat 90tychhmm.gif?

Paleta modeli była większa, jakość się

> specjalnie nie różniła. Jednak to Daewoo zostało uznane za tandetę.

te plastikizlosnik.gifganja.gif

> Właśnie. Moim zdaniem w tym tkwi sedno sprawy. Wszystkie nacje wspierają swój przemysł z wyjątkiem

> Polaków.

IMVHO to tez pewne rozwiazania prawne i naciski elektoratuzlosnik.gif

> China - brak. India - jest Tata, ale jeżdżą tego pojedyncze egzemplarze. I są uznawane za tandetę.

jak daewoozlosnik.gif - a lud potem jednak zaczal kupowacsmirk.gif

> Najwyższy czas.

No juz nawet do Brasilyay.gif dochodzi wiec EU juz nie dlugo zlosnik.gif

> Nie wiem. Ale na ulicach jeździ tego więcej niż np. Epiki.

Ale w tysiacach sztuk miesiecznie sie nie sprzedaje. Czyli i proba mala (statystyka) a jak auto powszeche to i problemy bardzeij zanane i naglasniane kara.gif i uzbroj_zlo.gif dla firmy. Z Captiva naprawde nie jest zaaaa dobrzefacepalm.gif.

> Podejrzewam że sprzeda się kilka egzemplarzy na krzyż. W tej klasie aut wszyscy biorą diesle.

temat mi obcyzlosnik.gif

> Poprzedni był włoski VMotori. Podejrzewam, że ten jest modyfikacją poprzednika.

ok.gif

> Oczywiście. Bo w Polsce Skoda to prawie Volkswagen, czyli niemal Audi, a to już tak, jakbyś

> Bentleyem jeździł.

zlosnik.gif juz chyba rozumiemzlosnik.gif

> Niech więc powalczą o Europę. Nowa Kia Optima podoba mi się bardziej niż Epica. Jeśli Chevrolet nie

> zmieni nic w Epice a Kia nie wymyśli sobie ceny z sufitu to kto wie...

Juz nic innego nie zostalo - ale C'd chyba jest glownym atakiem na EU [hmm

Napisano

> W czasach gdy VW przejmował Skodę Daewoo nie było gorsze. Paleta modeli była większa, jakość się

> specjalnie nie różniła. Jednak to Daewoo zostało uznane za tandetę.

Porównanie dotyczy Skody, czy VW, bo jestem lekko zaniepokojony? smile.gif

Napisano

> Mi sie wydaje, ze kolega przyrownal owczesne DU do Skody a nie VW

No ale to by było bez sensu, bo VW i DU miały wspólną cechę - były podmiotami przejmującymi odpowiednio Skodę i FSO.

Napisano

> Pojechałeś.

> Daewoo w 95 roku miało:

> - Tico, czyli przeróbkę Suzuki Alto z lat 80-tych

> - Nexię, czyli klon Opla Kadetta E - A.D. 1982

Skoda miała wtedy Felicję, będącą nową wersją modelu Favorit.

> - Espero, czyli spód tegoż Kadetta i nadwozie będące odrzuconym projektem Citroena Xantii.

Spód był z Ascony, taki sam jak w Oplu Vectra A. W dodatku poprawiony przez Porsche. Design robił Bertone, gdyby zdecydowali się na niego Francuzi Xantia byłaby hitem. Akurat Espero było świetnym autem.

> Paleta silników obejmowała silniki: 800 ccm, 1,5 8v, 1,5 16v, 1,8 8v i 2,0 16v. Zero silników

> diesla.

Skoda też dostała diesla bodaj dopiero razem z wprowadzeniem Octavii. Lata dziewięćdziesiąte to nie były jeszcze czasy diesli.

EDIT: Przypomniałem sobie, że w latach 90-tych Daewoo miało jeszcze dwa SUVy: Musso i Korando przejęte od SsangYonga. I tam były diesle.

> Nie porównuj tego z volkswagenem, który miał zdecydowanie szerszą paletę pojazdów, w dodatku

> własnej konstrukcji.

Ale ja nie porównuję z VW bo nie ma porównania. Porównuję ze Skodą, bo mniej więcej w tym czasie wprowadzono na rynki Skodę i Daewoo.

> Po raz kolejny pojechałeś. Czym (poza znaczkiem na plastiku wierzchnim) Twoim zdaniem różnią się

> silniki 1,4 TSI montowane w VW Golfie, Skodzie Octavii i Audi A3 ??

Pewnie niczym.

> Nie wiem, czy wiesz, ale silniki 1,2 TSI dla całego VAG-a są produkowane w Czechach. Więc różnica

> VW - Skoda jest taka jak pomiędzy Chevy a Holden.

No, ale nikt jeżdżąc Chevroletem się nie napina że to takie fajne auto jak Monaro.

> Chcąc nie chcąc, używając równocześnie chevroleta i skodę, muszę przyznać że wykończenie wnętrza

> tych aut dzieli co najmniej jedna klasa.

Dziś tak. Skoda wygrała na mariażu z VW. W latach dziewięćdziesiątych była jednak za Daewoo daleko w tyle.

> Nie to żeby chevrolet był odrażającym padłem, bo nie jest źle, ale w skodzie jest pod każdym

> względem lepiej.

Niestety Europa nie dostała tego co w Daewoo najciekawsze. To auto sprawia że Superb wygląda jak ubogi krewny:

Daewoo-Veritas-1.jpg

gmdat_veritas_6.jpg

Daewoo-Veritas-5.jpg

2009-GM-Daewoo-Veritas-744942_c_1024x768.jpg

Napisano

> No ale to by było bez sensu, bo VW i DU miały wspólną cechę - były podmiotami przejmującymi

> odpowiednio Skodę i FSO.

Ma sens. Po prostu Daewoo nie zdecydowało się na sprzedawanie swoich produktów pod marką FSO. Ale było bezpośrednią konkurencją Skody. Daewoo nigdy nie było konkurencją dla VW.

Napisano

> Spód był z Ascony, taki sam jak w Oplu Vectra A. W dodatku poprawiony przez Porsche. Design robił

> Bertone, gdyby zdecydowali się na niego Francuzi Xantia byłaby hitem. Akurat Espero było

> świetnym autem.

Espero było chyba najlepszym DU. Nie bardzo rozumiem, dlaczego nie zrobiono z niego Poloneza II.

Co do spodu - chodzi taka błędna teoria, że to ascona. Miałem to auto i mechanicznie jest ono identyczne z Nexią, czyli Kadettem.

> Ale ja nie porównuję z VW bo nie ma porównania. Porównuję ze Skodą, bo mniej więcej w tym czasie

> wprowadzono na rynki Skodę i Daewoo.

Pod jakim względem ? Historia Skody sięga 1895 r. - trudno tu mówić o wprowadzaniu na rynek w połowie lat 90-tych.

To był okres przechodzenia Skody do VW, Felicia, będąca głębokim liftingiem Favoritki była modelem przejściowym.

Potem (96) pojawiła się Octavia (już od konkurencji z DU, czyli Lanosa/Nubiry) lepsza, potem (99) Fabia.

> Dziś tak. Skoda wygrała na mariażu z VW. W latach dziewięćdziesiątych była jednak za Daewoo daleko

> w tyle.

Do pojawienia się Octavii pewnie tak. Ale w roku 2001 Skoda miała Fabię, Octavię i Superba, a DU Lanosa, Nubirę i Leganzę.

Napisano

> Espero było chyba najlepszym DU.

Zgadzam się. Ale uważam też Leganzę za hit w swojej klasie.

> Nie bardzo rozumiem, dlaczego nie zrobiono z niego Poloneza II.

Tak samo by padło. Jakoś nazwa Polonez nie znajduje uznania u polskiego nabywcy. To jest dokładnie to, o czym mówiłem. Gdyby Espero przykleić znaczek Fiata i zaoferować we Włoszech sprzedałyby się tam miliony egzemplarzy. Gdyby przykleić znaczek Citroena i zaoferować we Francji - tak samo. W Polsce natomiast trzeba by przyklejać do rodzimych produktów zagraniczne znaczki żeby się sprzedawały.

> Co do spodu - chodzi taka błędna teoria, że to ascona. Miałem to auto i mechanicznie jest ono

> identyczne z Nexią, czyli Kadettem.

Nie wiedziałem.

> Pod jakim względem ? Historia Skody sięga 1895 r. - trudno tu mówić o wprowadzaniu na rynek w

> połowie lat 90-tych.

Miałem na myśli reinkarnację czeskiej fabryki po czasach komunizmu. Tak samo jak FSO.

> To był okres przechodzenia Skody do VW, Felicia, będąca głębokim liftingiem Favoritki była modelem

> przejściowym.

> Potem (96) pojawiła się Octavia (już od konkurencji z DU, czyli Lanosa/Nubiry) lepsza, potem (99)

> Fabia.

Właśnie. Skoda miała jedynie Octavię a Daewoo Matiza (to akurat był hit), Lanosa, Nubirę i Leganzę. Cała paleta nowych modeli.

> Do pojawienia się Octavii pewnie tak. Ale w roku 2001 Skoda miała Fabię, Octavię i Superba, a DU

> Lanosa, Nubirę i Leganzę.

Od początku XXIw. Skoda uzyskała przewagę i konsekwentnie ją powiększa. Daewoo w międzyczasie padło. Być może GM uratuje sprawę nowymi modelami (od Cruze'a zaczynając) ale ma do odrobienia jakieś 10 lat straty. Mi szkoda tylko okresu z drugiej połowy lat 90-tych, bo wtedy był czas na walkę o rynek i postrzeganie marki. Tą walkę Daewoo przegrało mimo obiektywnie lepszej oferty.

Napisano

[...]Niestety Europa nie dostała tego co w Daewoo najciekawsze. To auto sprawia że Superb wygląda jak

> ubogi krewny:

.. bo ten jest akurat Made in Australiazlosnik.gif. L4X a dokladnie Daewoo Veritas jest wersja V6 Holden Caprice WM

daewoo-veritas.jpg

daewoo-veritas-photo.jpg

vs oryginal

2010_holden_caprice_australian_1_cd_gallery.jpg

..i w torche innej wersjizlosnik.gif

capricefr34.jpg

• 3 tygodnie później...
Napisano

> link

ja to widze w ten sposob, jeszcze dwa miesiace temu, ilosc zamawianych i ladowanych czesci na "aftersales" w piatek byla dwa razy mniejsza niz teraz.

wiec mamy dwa "pelne" wyjazdy we wtorek(zawsze tak bylo) i piatek i polowka w srode(i to na razie sie nie zmieni)

wiez z tego co widze, to coraz wiecej aut jest serwisowanych w ASO(gwarancja)

Napisano

U nas w TV seria nowych reklam Cruze - w jednej z nich mówią "Cruze jest cichy jak Lexus" smile.gif

Napisano

> U nas w TV seria nowych reklam Cruze - w jednej z nich mówią "Cruze jest cichy jak Lexus"

Może jak stoi na parkingu. Jakie wy tam macie w tych Cruze'ach silniki?

Napisano

> Może jak stoi na parkingu. Jakie wy tam macie w tych Cruze'ach silniki?

1.4T i 1.8

Napisano

> 1.4T i 1.8

1.8 to pewnie ten sam co u nas. Ale jestem ciekaw jak ta turbokosiarka jeździ.

EDIT: Wyszło mi z konfiguratora $23K za wersję z pełnym wyposażeniem. Ciekawe jakie dają rabaty.

Napisano

> 1.8 to pewnie ten sam co u nas. Ale jestem ciekaw jak ta turbokosiarka jeździ.

> EDIT: Wyszło mi z konfiguratora $23K za wersję z pełnym wyposażeniem. Ciekawe jakie dają rabaty.

Najtańsza wersja wychodzi mi $16,995. Rabatów nie ma teoretycznie żadnych, ale praktycznie to GM mi przysłał ostatnio rabat na $2K dowolnego ich samochodu (z wyłączeniem Corvette ZR-1 i Caddilac CTS-V).

Napisano

> Najtańsza wersja wychodzi mi $16,995. Rabatów nie ma teoretycznie żadnych, ale praktycznie to GM mi

> przysłał ostatnio rabat na $2K dowolnego ich samochodu (z wyłączeniem Corvette ZR-1 i Caddilac

> CTS-V).

W Polsce porównywalne auto wg cennika kosztuje od 85KPLN (1.8 benzyna 141KM) do 95KPLN (2.0 diesel 150KM). W praktyce to chyba z 10KPLN można by urwać.

Napisano

> W Polsce porównywalne auto

Bo w Polsce więcej się zarabia i dlatego auta droższe smile.gif

P.S. Mam poważne przypuszczenia że wersja robiona na USA ma gorszej jakości plastiki, jak to się często dzieje z "globalnymi" samochodami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.