Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak odswieżyć czarny lakier?

Featured Replies

Napisano

Co koledzy by proponowali?

czarny metalik z 2007 r.

niestety zapewne przez myjki automatyczne jest juz mocno zmatowialy

Jakich kosmetykow uzyc i jakie operacje wykonac?

Napisano

> Co koledzy by proponowali?

> czarny metalik z 2007 r.

> niestety zapewne przez myjki automatyczne jest juz mocno zmatowialy

> Jakich kosmetykow uzyc i jakie operacje wykonac?

To lakier TEŻ się popsuł ?! :-)

Ja nieraz opisywałem stosowanie kosmetyku z serii "Genuine Toyota" - uważam, że efekty są bardzo OK i polecam.

Napisano

> Co kupiłeś?

wstyd się przyznać ;-)

Napisano

Ja bym oddal auto do firm sie zajmujajcych renowacja/odswiezaniem lakieru i nie zawracal sobie tym glowy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym oddal auto do firm sie zajmujajcych renowacja/odswiezaniem lakieru i nie zawracal sobie tym

> glowy

tragedii nie ma generalnie

niby jest to najprostsze, ale tez troche kosztuje

Napisano
  • Autor

> wstyd się przyznać ;-)

z ledixami juz takiego fstydu przed Ryskiem nie ma trophy.gif

Napisano

> Ja bym oddal auto do firm sie zajmujajcych renowacja/odswiezaniem lakieru i nie zawracal sobie tym

> glowy

Głowę warto sobie pozawracać choćby tym, by najpierw obejrzeć efekty pracy takiej firmy i to nie na zdjęciach, a na żywo zlosnik.gif - znam co najmniej kilka, gdzie auto poddane "kompleksopwej renowacji" lakieru ma spore szanse wyglądać po tym gorzej, niż przed zabiegiem. sick.gif

Napisano

jakiś tekst

ultra deep do ciemnych lakierow

Napisano

Firma Sonax, Johnson, Rex - Lackreiniger ( czaszczenie lakieru ) i politira obojetnie jakiej firmy.

wink.gif

Napisano

> z ledixami juz takiego fstydu przed Ryskiem nie ma

No można spokojnie na odpust podjechać - świnie się spocą z radości :-)

Napisano

> Głowę warto sobie pozawracać choćby tym, by najpierw obejrzeć efekty pracy takiej firmy i to nie na

> zdjęciach, a na żywo - znam co najmniej kilka, gdzie auto poddane "kompleksopwej renowacji"

> lakieru ma spore szanse wyglądać po tym gorzej, niż przed zabiegiem.

O to to właśnie.Dobrze mówisz. ok.gif

Napisano

Pasty lekko ścierne typu Tempo lub droższe Farecla np. G3 stosowana z wodą.

Potem umyć i potraktować woskiem, ale zwykłym a nie koloryzującym

Napisano

> Pasty lekko ścierne typu Tempo lub droższe Farecla np. G3 stosowana z wodą.

> Potem umyć i potraktować woskiem, ale zwykłym a nie koloryzującym

musisz bardzo nie lubić Kolegi skoro polecasz mu Tempo do całego auta hehe.gif

Napisano

Umyć dokładnie, potem glinka. Polerka, np. G3 i na koniec wosk.

Napisano

> musisz bardzo nie lubić Kolegi skoro polecasz mu Tempo do całego auta

Nie wiem w czym masz problem ale ja osobiście używam Tempo i problemów nie mam

Napisano

> tragedii nie ma generalnie

> niby jest to najprostsze, ale tez troche kosztuje

Nie wiem jak u Was w Warszawie, ale w Krakowie mozna spokojnie zrobic odswiezenie lakieru za ok 500zl, wliczajac w to przygotownaie powierzchni czyli kompleksowe mycie, glinkowanie, usuwanie owadow. Zadnych hologramow ani innych niedorobek.

Wiem, niby 500zl za odswiezenie to sporo (renowacja 2x tyle), ale biorac po uwage koszty zakupu na wlasna reke preparatow, przedtem mycie i jeszcze biorac po uwage stracone wlasne kilka/kilkanascie godzin... I jeszcze nie bedac pewnym czy uda sie samemu osiagnac fajny efekt to zastanowilbym sie czy te 500z; to faktycznie taka kupa kasy...

Napisano

A od kiedy feracla g3 jest pasta LEKKO scierna? Fakt, ze bardziej nawilzajac gabke mozna regulowac sobie niejako jej "sciernosc" ale jest to pasta mocno scierna i nie nadajaje sie do prac wykonczeniowych. Najwyzej na poczatek pracy na pierwszy etap zlosnik.gif

Zreszta w domowych warunkach ciezko bedzie potem zlikwidowac hologramy, ktore na pewno zostana i beda szpecic auto.

Napisano

> Nie wiem w czym masz problem ale ja osobiście używam Tempo i problemów nie mam

ja również ok.gif

Napisano

> Nie wiem w czym masz problem ale ja osobiście używam Tempo i problemów nie mam

pytanie od czego używasz, jakich efektów oczekujesz i jakie efekty Cię zadowalają.

Proponuję abyś wziął sobie Tempo na palec, sprawdził gradację, a potem porównał z innymi, bardziej renomowanymi pastami ok.gif

Napisano

> Głowę warto sobie pozawracać choćby tym, by najpierw obejrzeć efekty pracy takiej firmy i to nie na

> zdjęciach, a na żywo - znam co najmniej kilka, gdzie auto poddane "kompleksopwej renowacji"

> lakieru ma spore szanse wyglądać po tym gorzej, niż przed zabiegiem.

Owszem, masz racje. Firm oferujacych taki zakres uslug pojawilo sie stosunkowo sporo na rynku w ciagu ostatnich 2 lat. Dlatego trzeba zrobic rozeznanie na lokalnym rynku a moze warto zrobic pare km wiecej, zeby zrobic wszystko w dobrej firmie.

Nie mam zamiaru sie wypowiadac na temat firm warszawskich, bo ich nie znam. Tzn. znam jedna -Wiem, ze dobrze bedzie zrobione u pana Sławka Stankiewicza wlasnie w Warszawie. Tylko tam ceny faktycznie potrafia zabic zlosnik.gif

Napisano

kwestia następna jest taka, że taki detailing to nie jest jednorazowy wydatek, żeby cieszyć się efektem i auto mieć zadbane przez lata trzeba trochę pieniądza po polerce też wydać.

Regularne mycia, pastowania itp rzeczy. Niektórzy myślą, że jak raz wywalą 500 zł to taka usługa zabezpieczy lakier przed brudzeniem, a ich wybawi od innych wydatków związanych z dbaniem o lakier. Taka forma abonamentu zlosnik.gif

Napisano

> Tylko tam ceny

> faktycznie potrafia zabic

Czyli?

Napisano

Ja pisalem tylko i wylacznie o odswiezeniu lakieru. Nie pisalem o woskach czy powlokach ochronnych. Oczywiscie odswiezenie to polerka robiona kilkoma pastami o coraz mniejszej gradacji aby eliminowac rozne rysy i na koniec hologramy. Zabezpieczenie tego to inna bajka- zalezna i dobierana od rodzaju uzytkowania auta, rodzaju lakieru na aucie i nie ukrywajmy- od kasy. Bo np Diamondbrite z 6letnia gwarancja to wydatek sporo ponad 1000zl.

Napisano

> Umyć dokładnie, potem glinka. Polerka, np. G3 i na koniec wosk.

Daj sobie spokoj z G3 - polecasz komus zabawe w blocie - do tego niejasna gradacja past, sa lepsze srodki. G3 to tylko cos lepszego od tempo.

Napisano

> Ja pisalem tylko i wylacznie o odswiezeniu lakieru. Nie pisalem o woskach czy powlokach ochronnych.

> Oczywiscie odswiezenie to polerka robiona kilkoma pastami o coraz mniejszej gradacji aby

> eliminowac rozne rysy i na koniec hologramy. Zabezpieczenie tego to inna bajka- zalezna i

> dobierana od rodzaju uzytkowania auta, rodzaju lakieru na aucie i nie ukrywajmy- od kasy. Bo

> np Diamondbrite z 6letnia gwarancja to wydatek sporo ponad 1000zl.

a przelicz sobie to na pastowania samochodu jakimś zwykłym woskiem co jakiś czas, np. co miesiąc. Używasz dobrego wosku, pasty, robisz to systematycznie, masz pewność, że ta powłoka na samochodzie niezmiennie się znajduje. Natomiast z takimi ochronami na wiele lat osobiście bym uważał, w wielu przypadkach to chyłyt matetingoły zlosnik.gif

Napisano

Masz racje. Do aut codziennie cioranych po miescie, mytych gdzie popadnie i jak popadnie to nie ma najmniejszego sensu. Do takich aut uwazam, ze lepszy bedzie porzadny wosk.

Jednak znam osobiscie wlascicieli aut, ktorzy sa pare lat po renowacji + porzadnej powloce. Auta wysokiej klasy, jednak uzywane na codzien i robiace spore przebiegi. I auta sa porysowane- od mycia, kamieni i normalnego uzytkowania a;e lakier nie jest matowy- a to spory plus ok.gif

Napisano

> Skontaktuj sie i spytaj. Niestety nie znam na pamiec ich cennika.

Z ciekawości pytałem o rząd wielkości. Ja mam lakier OK bo woskuję co mycie screwy.gifgrinser006.gif

Napisano

> jakiś tekst

> ultra deep do ciemnych lakierow

Autoglym słaby jest. Stosowałem go i efekt taki sobie, choć muszę przyznać ze dłużej trzyma.

Lepszego zestawu imo nie znajdziesz :

najpierw czyścisz potem robisz perłę czy wet look a potem utrwalasz.

Starcza na miesiąc dwa, więc trzeba to powtarzać ale efekt na czarnym nieziemski

Napisano

> Potem umyć i potraktować woskiem, ale zwykłym a nie koloryzującym

tak, tak, niszcz swój lakier pastami ściernymi, podczas gdy potrzebujesz tylko odrobiny silikony do wypełnienia rys na klarze.

Napisano

> Masz racje. Do aut codziennie cioranych po miescie, mytych gdzie popadnie i jak popadnie to nie ma

> najmniejszego sensu. Do takich aut uwazam, ze lepszy bedzie porzadny wosk.

> Jednak znam osobiscie wlascicieli aut, ktorzy sa pare lat po renowacji + porzadnej powloce. Auta

> wysokiej klasy, jednak uzywane na codzien i robiace spore przebiegi. I auta sa porysowane- od

> mycia, kamieni i normalnego uzytkowania a;e lakier nie jest matowy- a to spory plus

zgodzę się, jednak weź pod uwagę, że auta z klasy luksus miewają twardsze, lepsze lakiery ok.gif

taka powłoka na pewno nie zaszkodzi, jednak mocno bym się zastanowił nad stosunkiem trwałość/cena

Napisano

> tak, tak, niszcz swój lakier pastami ściernymi, podczas gdy potrzebujesz tylko odrobiny silikony do

> wypełnienia rys na klarze.

nie przegadasz, Oni używają Tempo i są zadowoleni i już skromny.gif

widocznie nie widzą albo nie chcą widzieć tego co mogłoby Ich przyprawić o palpitację serca hehe.gif

Napisano

> tak, tak, niszcz swój lakier pastami ściernymi, podczas gdy potrzebujesz tylko odrobiny silikony do

Możesz szerzej ?

Napisano
  • Autor

> Lepszego zestawu imo nie znajdziesz :

> najpierw czyścisz potem robisz perłę czy wet look a potem utrwalasz.

> Starcza na miesiąc dwa, więc trzeba to powtarzać ale efekt na czarnym nieziemski

troche sporo i do tego krotki okres

chce zrobic raz i miec

nie bede niewolnikiem auta wink.gif

Napisano

> nie bede niewolnikiem auta

Tja...

Napisano

> troche sporo i do tego krotki okres

> chce zrobic raz i miec

To se ne da smile.gif

> nie bede niewolnikiem auta

To musisz zmienić samochód na jakiś w innym kolorze wink.gif Czarny wymaga trochę więcej pracy, by pięknie wyglądał.

Napisano
  • Autor

> To musisz zmienić samochód na jakiś w innym kolorze Czarny wymaga trochę więcej pracy, by pięknie

> wyglądał.

niestety wiem

nie chodzi o to zeby jakos super pieknie wygladal

chodzi o to zeby po umyciu cieszyc sie chociaz na krotko polyskiem

Napisano

> pytanie od czego używasz, jakich efektów oczekujesz i jakie efekty Cię zadowalają.

> Proponuję abyś wziął sobie Tempo na palec, sprawdził gradację, a potem porównał z innymi, bardziej

> renomowanymi pastami

Ty mi nie mów co mam zrobić bo różnych past używałem natomiast w dalszym ciągu nie odpowiedziałeś w czym masz problem, po za tym twoje porównanie jest bez sensu

Napisano

jakoś przez tyle lat nie zniszczyłem i myślę że nie zniszczę

Napisano

> Ty mi nie mów co mam zrobić bo różnych past używałem natomiast w dalszym ciągu nie odpowiedziałeś w

> czym masz problem, po za tym twoje porównanie jest bez sensu

problemem jest przede wszystkim gradacja tej pasty. Przy polerce, zgodnie ze sztuką należy używać past od najgrubszej do takiej o najmniejszej gradacji. W ten sposób eliminujesz efekt mikrorys, hologramów, smug itp. Jeżeli nie polerujesz w taki sposób prawdopodobnie lakier jest porysowany i widać to pod odpowiednim kątem. Fakt lakier się świeci jak psu ... ale to efekt złudny ok.gif

Napisano

Glinka droga, można taniej jak sam zapewne wiesz wink.gif

Napisano

Nie polecam Ci podawanych wyżej środków typu Tempo czy Farecla-. Pierwsza owszem nadaje się ale do np prac lakierniczych po naprawach blacharskich- jest to pasta bardzo ostra i mona zrobić więcej szkody niż połysku jeżeli się nie ma wprawy. znam parę przypadków upiększania do podkładu a nawet żywej blachy.

Podobnie Tempo- zamaskujesz tym silikonowym środkiem parę rys, które po pierwszy myciu powrócą , tylko założę się że będzie ich więcej.

Do czarnego lakieru- kup sobie zestaw Meguiar's-a

1. Na ryski- Ultimate Compound - ok 60 pln

2. dla poprawy głębi lakieru Polish DC2 - ok 60 pln

3. no i wosk- ja polecam Mirror Glaze 16 -kosz ok 100 pln lub Collinite 476 - koszt ok 70 pln

oczywiście zaopatrz się w piankowe aplikatory- gwarantuję że cenka opadnie a przede wszystkim takie zabezpieczenie jest trwałe a do tego taki zestaw wystarczy Ci na dłuuugi czas waytogo.gif

co i jak poczytaj na stronie tutaj lub tutaj , tutaj

Napisano

> problemem jest przede wszystkim gradacja tej pasty. Przy polerce, zgodnie ze sztuką należy używać

> past od najgrubszej do takiej o najmniejszej gradacji. W ten sposób eliminujesz efekt

> mikrorys, hologramów, smug itp. Jeżeli nie polerujesz w taki sposób prawdopodobnie lakier jest

> porysowany i widać to pod odpowiednim kątem. Fakt lakier się świeci jak psu ... ale to efekt

> złudny

dokładnie ok.gifa do tego ile razy taki zabieg można powtórzyć - dwa - trzy? hmm.gif

Napisano

> niestety wiem

> nie chodzi o to zeby jakos super pieknie wygladal

> chodzi o to zeby po umyciu cieszyc sie chociaz na krotko polyskiem

no przede wszystkim nie myj w automatach grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.