Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.2 16v a przepustnica z 1.6 za i przeciw

Featured Replies

Napisano

Wiem, że był x razy ale szukajka tak działa, że nie działa...

Zastanawiam się czy jest sens kupować do seryjnego 1.2 16v przepustnice z 1.6? kto ma? jakie wrażenia? czuć faktyczną różnice czy to pic na wode? słyszałem kilka oponii za i kilka przeciw dlatego nie jestem do końca przekonany czy jest sens to wsadzać...

A i jakby mi ktoś mógł pokazać fotkę tej przepustnicy (np z jakiejś aukcji z allegro) która to dokładnie ma być? i z jakiego auta? sieny? palio?

Napisano

moim zdaniem nie ma się co zastanawiać, więcej powietrza po założeniu przepustnicy i rozbobrowaniu kolektora.

Z brava bravo marea

tu masz przykładowe aukcje. Pamiętaj, że ma mieć 3 otwory na śruby i ma nie mieć takich rurech chłodzących, ktore na boki wychodzą....

primo

primo ultimo

Napisano

> moim zdaniem nie ma się co zastanawiać, więcej powietrza po założeniu przepustnicy i rozbobrowaniu

> kolektora.

> Z brava bravo marea

> tu masz przykładowe aukcje. Pamiętaj, że ma mieć 3 otwory na śruby i ma nie mieć takich rurech

> chłodzących, ktore na boki wychodzą....

> primo

> primo ultimo

ja tak tylko chciałem zaznaczyć że dobrze by było zrobić korekte w programie pod ten mod ok.gif

Napisano

> ja tak tylko chciałem zaznaczyć że dobrze by było zrobić korekte w programie pod ten mod

A po korekcie będzie jakoś lepiej odczuwalna ta większa przepustnica ? bo kumpel ma taką i jakoś nie widzę większego szału od seryjnej przepustnicy z 1.2 hmm.gif

Napisano

czy napisałem coś żenującego? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A po korekcie będzie jakoś lepiej odczuwalna ta większa przepustnica ? bo kumpel ma taką i jakoś

> nie widzę większego szału od seryjnej przepustnicy z 1.2

no właśnie i to mnie boli, jeden mowi ze lepiej drugi, że gorzej... niewiem.gif

nic, chyba zaryzykuje, najwyzej sprzedam smile.gif

EDTI: a może mi ktoś przypomnieć jaka jest różnica w średnicy między 1.2 16v a 1.6 16v?

Napisano

niby nie ale komp potrafi pewne zmiany sam ogarnąć tym bardziej tak niewielkie

Napisano

> A po korekcie będzie jakoś lepiej odczuwalna ta większa przepustnica ? bo kumpel ma taką i jakoś

> nie widzę większego szału od seryjnej przepustnicy z 1.2

i wcale sie nie dziwie ok.gif oczywiście że będzie różnica na plus, no chyba że ktoś źle wystroi... Nie wiem na ile autoadaptacja da rade zwiekszyć nieco dawke paliwa, ale raczej to dalej bedzie za mało. (Swoją droga sie dziwie że to wogóle jeździ bo powinno sie bardziej zamulać przy gwałtownym depnięciu i pełnym bucie na skutek ubogiej mieszanki). Nie ważne że bedzie więcej powietrza, ale jak paliwa dostanie tyle samo to i mocy nie bedzie więcej. Nie moge zrozumieć jak można robić mody nie strojąc sterownika albo wsadzając jakies uniwersalne czipy-gotowce, myśląc że jakoś to będzie. Przecież każdy silnik jest inny.

Napisano
  • Autor

> i wcale sie nie dziwie oczywiście że będzie różnica na plus, no chyba że ktoś źle wystroi... Nie

> wiem na ile autoadaptacja da rade zwiekszyć nieco dawke paliwa, ale raczej to dalej bedzie za

> mało. (Swoją droga sie dziwie że to wogóle jeździ bo powinno sie bardziej zamulać przy

> gwałtownym depnięciu i pełnym bucie na skutek ubogiej mieszanki). Nie ważne że bedzie więcej

> powietrza, ale jak paliwa dostanie tyle samo to i mocy nie bedzie więcej. Nie moge zrozumieć

> jak można robić mody nie strojąc sterownika albo wsadzając jakies uniwersalne czipy-gotowce,

> myśląc że jakoś to będzie. Przecież każdy silnik jest inny.

Wypne sonde lambda zeby.GIF zacznie go zalewać i bedzie jak znalazł wiecej paliwa grinser006.gif

Napisano

> Wypne sonde lambda zacznie go zalewać i bedzie jak znalazł wiecej paliwa

tak a przy nastepnym dodaniu gazu będzie ubogo... Bawiłem sie tak i ni uja, komp dawkował jak chciał raz było 12:1 na jałowym a po przegazówce było 17:1 aż zaczęło targać silnikiem i zgasł bo było stukowe... ze o checku nie wspomne. Bez sondy to nie jazda, naprawde. No chyba że kcesz popsuć auto zlosnik.gif

Napisano

takie zdjecie kiedyś upolowałem na AK. Pozdrawiam Autora ok.gif

przepustnice.jpg

Napisano

> niby nie ale komp potrafi pewne zmiany sam ogarnąć tym bardziej tak niewielkie

ciężko mi powiedzieć bo nie wiem jak silna jest adaptacja w tym sterowniku. Ale dobrze by było jeszcze liznąć zapłon przy okazji, żeby na dole nie stracić a i górą zyskać ok.gif

Napisano

> takie zdjecie kiedyś upolowałem na AK. Pozdrawiam Autora

ohohho rożnica jest spora...

Napisano

> EDTI: a może mi ktoś przypomnieć jaka jest różnica w średnicy między 1.2 16v a 1.6 16v?

z 1.6 ma 46mm, z 1.2 bodajże 40mm

Napisano

> takie zdjecie kiedyś upolowałem na AK. Pozdrawiam Autora

podpisales pod zdjeciem ze jest z 1.6 16V z plastikowym kolektorem...a ja slyszalem ze wlasnie ma byc od tej wersji 103km z alu kolektorem ssacym...

Napisano

> podpisales pod zdjeciem ze jest z 1.6 16V z plastikowym kolektorem...a ja slyszalem ze wlasnie ma

> byc od tej wersji 103km z alu kolektorem ssacym...

nie moje zdjęcie i nie moje podpisy

Napisano

> podpisales pod zdjeciem ze jest z 1.6 16V z plastikowym kolektorem...a ja slyszalem ze wlasnie ma

> byc od tej wersji 103km z alu kolektorem ssacym...

to źle sżlyszałeś. Od alu kolektora jest całkiem inna przepustnica. Musi być od plastikowo-aluminiowego kolektora z BBM.

Napisano

> to źle sżlyszałeś. Od alu kolektora jest całkiem inna przepustnica. Musi być od

> plastikowo-aluminiowego kolektora z BBM.

thx ok.gif

Napisano

> Wiem, że był x razy ale szukajka tak działa, że nie działa...

> Zastanawiam się czy jest sens kupować do seryjnego 1.2 16v przepustnice z 1.6? kto ma? jakie

> wrażenia? czuć faktyczną różnice czy to pic na wode? słyszałem kilka oponii za i kilka przeciw

> dlatego nie jestem do końca przekonany czy jest sens to wsadzać...

> A i jakby mi ktoś mógł pokazać fotkę tej przepustnicy (np z jakiejś aukcji z allegro) która to

> dokładnie ma być? i z jakiego auta? sieny? palio?

Zakładaj ok.gif

Zawsze to pierwszy krok, żeby później zajrzeć dalej, wiec głowica, wałeczki, porządny program.....

A już sobie dasz większy potencjał na starcie ok.gif

Napisano

> Wiem, że był x razy ale szukajka tak działa, że nie działa...

> Zastanawiam się czy jest sens kupować do seryjnego 1.2 16v przepustnice z 1.6? kto ma? jakie

> wrażenia? czuć faktyczną różnice czy to pic na wode? słyszałem kilka oponii za i kilka przeciw

> dlatego nie jestem do końca przekonany czy jest sens to wsadzać...

> A i jakby mi ktoś mógł pokazać fotkę tej przepustnicy (np z jakiejś aukcji z allegro) która to

> dokładnie ma być? i z jakiego auta? sieny? palio?

Mam silnik 1.2 16V 86KM na seryjnej przepustnicy z Punto 1.

Podłączyłem za przepustnicą wakuometr który miedzy podciśnienie w kolektorze (konkretnie podłączyłem go pod króciec wspomagania hamulców) i przy maksymalnych obrotach i maksymalnie otwartej przepustnicy podciśnienia za przepustnicą nie ma.

Czyli powiększanie przepustnicy nic w takiej sytuacji nie da, poza tym że trudniej będzie wyczuć pedał gazu.

Sądzę że w każdym seryjnym silniku wymiana przepustnicy nic nie da, bo gdyby fabrycznie zakładano za małą przepustnicę to byłby to poważny błąd konstrukcyjny.

Jeżeli producent chce wyprodukować silnik o niższej mocy, to zastosuje mniej ostre krzywki rozrządu, co poprawi pracę na niskich obrotach. Wypuszczenie silnika ze zbyt małą przepustnicą spowodowałoby że silnik nie będzie miał ani góry, ani dołu.

Oczywiście jeżeli masz silnik zmodyfikowany - zmieniony rozrząd, większe zawory itp. itd. to sprawa może mieć się inaczej.

Napisano

Na chłopski rozum, to wydech musi być też luźniejszy od seryjnego.

Napisano

> no właśnie i to mnie boli, jeden mowi ze lepiej drugi, że gorzej...

> nic, chyba zaryzykuje, najwyzej sprzedam

> EDTI: a może mi ktoś przypomnieć jaka jest różnica w średnicy między 1.2 16v a 1.6 16v?

Ja bym zaryzykował,. Tak samo było z wydechem fi 50 versus fi 43-45. Jedni mówili żeby zakładać, a inni że to bez sensu, że strace na momencie tylko.

Założyłem wydech fi 50 i jestem bardzo zadowolony. Silnik się strasznie odetkał.

Napisano

> Ja bym zaryzykował,. Tak samo było z wydechem fi 50 versus fi 43-45. Jedni mówili żeby zakładać, a

> inni że to bez sensu, że strace na momencie tylko.

> Założyłem wydech fi 50 i jestem bardzo zadowolony. Silnik się strasznie odetkał.

Co wcale nie oznacza, że będzie się rozpędzał lepiej, niż identyczny silnik z ciaśniejszym wydechem....

Napisano

no niby masz racje ale to takie jak dla mnie szukanie 0,2 KM wiec lepiej zdłubać co sie ma zdłubac a na końcu ogarnąć elektronikę- zresztą w Poradniku Młodego Tuningowca pewnie by napisali "najpierw mechanika potem elektronika" smile.gif

Napisano

> Mam silnik 1.2 16V 86KM na seryjnej przepustnicy z Punto 1.

> Podłączyłem za przepustnicą wakuometr który miedzy podciśnienie w kolektorze (konkretnie

> podłączyłem go pod króciec wspomagania hamulców) i przy maksymalnych obrotach i maksymalnie

> otwartej przepustnicy podciśnienia za przepustnicą nie ma.

> Czyli powiększanie przepustnicy nic w takiej sytuacji nie da, poza tym że trudniej będzie wyczuć

> pedał gazu.

> Sądzę że w każdym seryjnym silniku wymiana przepustnicy nic nie da, bo gdyby fabrycznie zakładano

> za małą przepustnicę to byłby to poważny błąd konstrukcyjny.

> Jeżeli producent chce wyprodukować silnik o niższej mocy, to zastosuje mniej ostre krzywki

> rozrządu, co poprawi pracę na niskich obrotach. Wypuszczenie silnika ze zbyt małą przepustnicą

> spowodowałoby że silnik nie będzie miał ani góry, ani dołu.

> Oczywiście jeżeli masz silnik zmodyfikowany - zmieniony rozrząd, większe zawory itp. itd. to sprawa

> może mieć się inaczej.

nic dodać nic ująć claps.gif

Napisano

> no niby masz racje ale to takie jak dla mnie szukanie 0,2 KM wiec lepiej zdłubać co sie ma zdłubac

a zakładanie większej przepustnicy bez strojenia to jak to można określić? hmm.gifzlosnik.gif

ośmielił bym sie stwierdzić nawet że korekta w programie seryjnego silnika 16v na seryjnej przepustnic da więcej niż samo założenie większej przepustnicy.

> a na końcu ogarnąć elektronikę- zresztą w Poradniku Młodego Tuningowca pewnie by napisali

> "najpierw mechanika potem elektronika"

popieram ok.gif

1. czynność mechaniczna -> wymiana przepustnicy na większą

2. czynność elektroniczna -> korekta w programie pod ww mod

grinser006.gif20.GIF

Napisano

Ja kupilem taką za 100pln i powiem że warto mam silnik 1.4 16v kolektor z 1.2 16v duł alu góra plastikn tylko kompa mósisz dobrze zestroic zaplon ustawic i krokówke.ustawiasz na dwa sposoby albo daje zajebiaszczo od góry =brak wolnych obr...ALBO są wolne ale jak bendziesz startował to bendzie kichał..

Napisano

> Ja kupilem taką za 100pln i powiem że warto mam silnik 1.4 16v kolektor z 1.2 16v duł alu góra

> plastikn tylko kompa mósisz dobrze zestroic zaplon ustawic i krokówke.ustawiasz na dwa sposoby

> albo daje zajebiaszczo od góry =brak wolnych obr...ALBO są wolne ale jak bendziesz startował

> to bendzie kichał..

widze ze masz konkret maszyne tez jestem z czewy moze zrobimy jakis spot? grinser006.gif

Napisano

niech zgadne... jak inne dzieci siedzialy w podstawowce i uczyly sie poprawwnie pisac po polsku to Ty siedziales w garazu ?

Napisano

> Ja kupilem taką za 100pln i powiem że warto mam silnik 1.4 16v kolektor z 1.2 16v duł alu góra

> plastikn tylko kompa mósisz dobrze zestroic zaplon ustawic i krokówke.

jak krokówke icon_eek.gifzlosnik.gif

ustawiasz na dwa sposoby

> albo daje zajebiaszczo od góry =brak wolnych obr...ALBO są wolne ale jak bendziesz startował

> to bendzie kichał..

ale pierdy wypisujesz no.gif miałem 1,4 16v na walkach 260/260 i przepustnicy z 1,6... auto jechalo od dołu do samej odcinki przy 8 tysiach ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.