Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamarzanie szyb w czasie jazdy

Featured Replies

Napisano

Czy macie jakiś sposób na zamarzającą przednią szybę przez pierwsze 1-2 km jazdy?

Szyba po zeskrobaniu szronu momentalnie pokrywa się cienką nową warstwą, co uniemożliwia jazdę. Zauważyłem, że przy temperaturze -3 stopnie skrobaczka roztapia część lodu na szybie, który z powrotem zamarza. Lekka mgła w powietrzu tez osadza się na szybie.

Oczywiście zimowy płyn do spryskiwaczy nie załatwia problemu.

Czy znacie jakiś sposób, żeby nie nagrzewać auta przed jazdą?

Przy niższych temperaturach problem nie istnieje, jedynie w takich okresach przejściowych czyli minus kilka stopni.

Napisano

Psiknij odmrażaczem do szyb i po kłopocie. Serio.

Napisano
  • Autor

> Nie psikasz przypadkiem płynem do spryskiwaczy na jeszcze zimną szybę?

Oczywiście, że nie. Jedynie zeskrobuję szron, a po chwili nie można w ogóle jechać.

Jutro postaram się wypróbować zwykłą plastikową skrobaczkę, bo teraz używam takiej z mosiężną końcówką. Może w tym tkwi problem roztapiania lodu.

Napisano
  • Autor

> Psiknij odmrażaczem do szyb i po kłopocie. Serio.

Jutro przetestuję. Mam gdzieś koncentrat do chyba -50. Może lepiej się sprawdzi jak taki do -22.

Napisano

> Oczywiście, że nie. Jedynie zeskrobuję szron, a po chwili nie można w ogóle jechać.

To zrób tak jak radzi patre - używaj odmrażacza. Grunt, żeby był w butelce z atomizerem a nie sprayu. Szyby mogą na chwilę zaparować od środka.

> Jutro postaram się wypróbować zwykłą plastikową skrobaczkę, bo teraz używam takiej z mosiężną

> końcówką. Może w tym tkwi problem roztapiania lodu.

Jakoś nie bardzo wyobrażam sobie co przy takiej temperaturze osiada od zewnątrz szyby. Wilgoć auta w aucie powoduje zamarzanie szyby ale od wewnątrz.

Napisano
  • Autor

> Jakoś nie bardzo wyobrażam sobie co przy takiej temperaturze osiada od zewnątrz szyby.

Bardzo cienka, wręcz mikroskopijna warstwa lodu. Po zeskrobaniu nie zostaje praktycznie nic na skrobaczce, a kompletnie uniemożliwia jazdę. Po chwili od ruszenia widoczność jest zerowa. Problem dotyczy tylko przedniej szyby.

Napisano

> To zrób tak jak radzi patre - używaj odmrażacza. Grunt, żeby był w butelce z atomizerem a nie

> sprayu.

W tym roku juz raz, mimo uzycia takiego atomizera, z szyba stalo sie to co pisze kolega.

Choc tez uzywam mosieznej skrobaczki, zaczyna mi sie wydawac, ze po plastikowych nie zdazalo sie to zjawisko hmm.gif

Napisano

> W tym roku juz raz, mimo uzycia takiego atomizera, z szyba stalo sie to co pisze kolega.

> Choc tez uzywam mosieznej skrobaczki, zaczyna mi sie wydawac, ze po plastikowych nie zdazalo sie to

> zjawisko

Używałem plastikowej skrobaczki w tym roku już 5 razy i taki sam efekt miałem za każdym razem. Użyłem odmrażacza i jak ręką odjął.

Napisano

> Choc tez uzywam mosieznej skrobaczki, zaczyna mi sie wydawac, ze po plastikowych nie zdazalo sie to

> zjawisko

mialem to samo w lanosie, a uzywalem plastikowej skrobaczki

Napisano

> Jakoś nie bardzo wyobrażam sobie co przy takiej temperaturze osiada od zewnątrz szyby. Wilgoć auta

> w aucie powoduje zamarzanie szyby ale od wewnątrz.

Wilgoć w powietrzu? Zwróć uwagę, że dotyczy to tylko przedniej szyby, która jest schładzana przez opływające ją powietrze. Zostaje przekroczony punkt rosy i voila - mamy parę wodna na szybie, która od razu zamarza, bo szyba jest schładzana.

Popsikanie płynem ze spryskiwacza pwoduje dodatkowe schłodzenie, bo przecież płyn (a w zasadzie alko w nim) odparowuje, obniżając temperaturę, do tego stopnia że punkt rsy zostaje przekroczony też na wewnętrznej stronie szyby. No i oczywiście dochodzi to co nachuchamy sami.

Napisano

> Można też zagrzać silnik przez 1-2 minuty przed ruszeniem.

I to jest rozwiązanie problemu zamarzania szyby również od wewnątrz. Przez całą zimę kolejność czynności po podejściu do auta mam następującą - odpadam silnik, biorę skrobaczkę/szczotkę i czyszczę auto, wsiadam, odjeżdżam. Ta druga czynność często zajmuje kilka minut a to powoduje, że z nawiewów leci już lekko ciepłe powietrze.

Napisano

> Wilgoć w powietrzu? Zwróć uwagę, że dotyczy to tylko przedniej szyby, która jest schładzana przez

> opływające ją powietrze. Zostaje przekroczony punkt rosy i voila - mamy parę wodna na szybie,

> która od razu zamarza, bo szyba jest schładzana.

Zastanawiam się dlaczego nigdy się z tym nie spotkałem. A przynajmniej nigdy w takim stopniu żeby wycieraczki nie dały rady tego zebrać. niewiem.gif

> Popsikanie płynem ze spryskiwacza pwoduje dodatkowe schłodzenie, bo przecież płyn (a w zasadzie

> alko w nim) odparowuje, obniżając temperaturę, do tego stopnia że punkt rsy zostaje

> przekroczony też na wewnętrznej stronie szyby. No i oczywiście dochodzi to co nachuchamy sami.

Psiknięcie płynem na zimną szybę to najgorsze co można rano zrobić. zlosnik.gif

Napisano

psikam sprayem takim jak płyn do szyb z atomizerem. W lecie w tsco była wyprzedaż z 14 zł na 8 potem 4 a na koncu po 1,80 sprzedawali i wziąłem tego z 10 sztuk. I problemu nie ma z szybami

Napisano

> Czy macie jakiś sposób na zamarzającą przednią szybę przez pierwsze 1-2 km jazdy?

Tak zlosnik.gif Psikać szybę i machać wycieraczkami aż do ustąpienia problemu biglaugh.gif Najprostsze rozwiązanie choć nieekonomiczne zlosnik.gif

Napisano

> Psiknąć porządnie płynem do rozmrażania i nie używać wycieraczek przez pierwsze km.

> Można też zagrzać silnik przez 1-2 minuty przed ruszeniem.

Co nie jest dobre dla silnika no.gif

Powinno się odpalić i jechać ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zastanawiam się dlaczego nigdy się z tym nie spotkałem. A przynajmniej nigdy w takim stopniu żeby

> wycieraczki nie dały rady tego zebrać.

Pewnie jest to kwestia gdzie mieszkasz. W odległości kilkuset metrów od mojego domu są 2 strumienie , jezioro i bagno, a na dodatek duża łąka, więc rano wilgotność powietrza jest o wiele większa.

Napisano

> Psiknij odmrażaczem do szyb i po kłopocie. Serio.

Owszem, póki nie zbierzesz go wycieraczkami zlosnik.gif

Napisano

> Jutro postaram się wypróbować zwykłą plastikową skrobaczkę, bo teraz używam takiej z mosiężną

> końcówką. Może w tym tkwi problem roztapiania lodu.

Rodzaj skrobaczki nie ma znaczenia wink.gif

Napisano

> Co nie jest dobre dla silnika

> Powinno się odpalić i jechać

bez przesady, jakby grzał pół godziny to może na dłuższą metę i tak, a jak odpalasz po nocy lub dłuższym postoju to warto dać mu chwilę żeby na luzie olej rozszedł się po układzie jak należy

Napisano

> Owszem, póki nie zbierzesz go wycieraczkami

Nieprawda.

Napisano

> bez przesady, jakby grzał pół godziny to może na dłuższą metę i tak,

patrz, a ja myślałem, że o pierwsze minuty raczej chodzi 270751858-jezyk.gif

> a jak odpalasz po nocy lub

> dłuższym postoju to warto dać mu chwilę żeby na luzie olej rozszedł się po układzie jak należy

Właśnie po to, żeby się rozszedł trzeba jechać a nie stać ok.gif

Napisano

> Nieprawda.

Ale co, że kłamię? zlosnik.gif

Napisano

Zamarzanie szyb bierze się głównie z wilgoci w aucie.

Wielu kierowców ma dziwny nawyk nieużywania nawiewu "jak nie potrzebuje"- czyli przeważnie wyłączony.

I to jest powodem- bo zawsze nanosisz wilgoć butami- i gdzie ona ma się podziać, jeśli nie ma wietrzenia?

Jeździj ZAWSZE z włączonym nawiewem, a jeszcze lepiej- z włączoną klimą- i po kłopocie.

Napisano

> patrz, a ja myślałem, że o pierwsze minuty raczej chodzi

> Właśnie po to, żeby się rozszedł trzeba jechać a nie stać

To weź zostaw sobie butelkę z olejem na noc na balkonie (jak masz) i zobacz co tam będziesz miał rano

Napisano

Bez przesady, nic mu nie będzie. Ekologia ucierpi, silnik jeszcze pojeździ ok.gif

Auto dla człowieka czy człowiek dla auta?

Napisano

> Bardzo cienka, wręcz mikroskopijna warstwa lodu. Po zeskrobaniu nie zostaje praktycznie nic na

> skrobaczce, a kompletnie uniemożliwia jazdę.

wygląda wręcz, jak zaparowane, tak?

Napisano

> Bez przesady, nic mu nie będzie. Ekologia ucierpi,

Ja tam z ekologią nie wyjeżdżałem biglaugh.gif

Napisano

> Ja tam z ekologią nie wyjeżdżałem

Ja też nie jestem ekofanatykiem. Miałem tylko na myśli że silnikowi nic złego się nie stanie od tego.

Napisano
  • Autor

> wygląda wręcz, jak zaparowane, tak?

Dokładnie, jak zaparowane, tylko, że to jest lód, a wycieraczki go nie są w stanie ruszyć

Napisano
  • Autor

> Zamarzanie szyb bierze się głównie z wilgoci w aucie.

> Wielu kierowców ma dziwny nawyk nieużywania nawiewu "jak nie potrzebuje"- czyli przeważnie

> wyłączony.

> I to jest powodem- bo zawsze nanosisz wilgoć butami- i gdzie ona ma się podziać, jeśli nie ma

> wietrzenia?

> Jeździj ZAWSZE z włączonym nawiewem, a jeszcze lepiej- z włączoną klimą- i po kłopocie.

Zgadzam się z Tobą, jeśli chodzi o parowanie i zamarzanie szyb od wewnątrz. Problem w tym, że u mnie zamarzają po chwili szyby od ZEWNĄTRZ, a tutaj wietrzenie auta nie pomoże wink.gif

Napisano

> Ja też nie jestem ekofanatykiem. Miałem tylko na myśli że silnikowi nic złego się nie stanie od

> tego.

Mechanikiem z zawodu nie jestem, kłócić się nie będę waytogo.gif

Napisano

> Dokładnie, jak zaparowane, tylko, że to jest lód, a wycieraczki go nie są w stanie ruszyć

wiem, znam to ok.gif

Napisano

> Zgadzam się z Tobą, jeśli chodzi o parowanie i zamarzanie szyb od wewnątrz. Problem w tym, że u

> mnie zamarzają po chwili szyby od ZEWNĄTRZ, a tutaj wietrzenie auta nie pomoże

Myślę, że to MA związek z wilgocią znajdującą się po przeciwnej stronie szyby, szyba zimniejsza czy coś w tym stylu.

Zauważyłem kiedyś tą różnicę, gdy moim autem jeździł inny kierowca, zawsze wyłączający nawiew.

Napisano

> Pewnie jest to kwestia gdzie mieszkasz. W odległości kilkuset metrów od mojego domu są 2 strumienie

> , jezioro i bagno, a na dodatek duża łąka, więc rano wilgotność powietrza jest o wiele

> większa.

Możliwe. Od zawsze centrum miasta. zlosnik.gif

Ale równocześnie wiem, że to jak bardzo auto zamarza zależy m.in. od tego czy stoi blisko bloku, między blokami czy na otwartej przestrzeni.

Napisano

nie ma związku z kondycją silnika, tylko z szeroko rozumianą "ekologią".

Napisano

> nie ma związku z kondycją silnika, tylko z szeroko rozumianą "ekologią".

chwilę wcześniej to napisałem. a swoją drogą dokonałem dziś ciekawej obserwacji. Idąc wzdłuż ulicy rano, stopień oblodzenia szyby aut stojących przez noc różnił sie w bardzo znacznym zakresie. Ciekaw jestem od czego to zależy. Może "zużycie" szkła - takie wytarte z mikroryskami może bardziej "łapie" wodę? Ale to tylko moje przypuszczenie...

Napisano

> Marznąć i męczyć się w imię ekologii? Ja dziękuję.

oczywiście - piszę tylko, że nie ma co się martwić o kondycję motoru. Producenci piszą takie zalecania, żeby się przypodobać ekologom wink.gif

Napisano

> oczywiście - piszę tylko, że nie ma co się martwić o kondycję motoru. Producenci piszą takie

> zalecania, żeby się przypodobać ekologom

Inna sprawa, że spór o to co jest dla silnika zdrowsze toczy się chyba od zawsze. Jedni twierdzą, że odpalenie go na chwilę na obrotach jałowych, inni że spokojna jazda zaraz po uruchomieniu. wink.gif

Napisano

> Tak Psikać szybę i machać wycieraczkami aż do ustąpienia problemu Najprostsze rozwiązanie choć

> nieekonomiczne

Najprostsze to ma Ford zlosnik.gif :

284335329-front-defrost-button.jpg

post-31702-14352510250546_thumb.jpg

Napisano

> To zrób tak jak radzi patre - używaj odmrażacza. Grunt, żeby był w butelce z atomizerem a nie

> sprayu. Szyby mogą na chwilę zaparować od środka.

> Jakoś nie bardzo wyobrażam sobie co przy takiej temperaturze osiada od zewnątrz szyby. Wilgoć auta

> w aucie powoduje zamarzanie szyby ale od wewnątrz.

Szadź się osadza. Mieszkam blisko Wisły i faktycznie jest to nagminne przy temp +1..+3.

Ja używam..osłony przeciwsłonecznej na całą szerokość szyby.NIC nie jest wstanie przebić tego patentu. Gorąco polecam.

Napisano

> chwilę wcześniej to napisałem. a swoją drogą dokonałem dziś ciekawej obserwacji. Idąc wzdłuż ulicy

> rano, stopień oblodzenia szyby aut stojących przez noc różnił sie w bardzo znacznym zakresie.

> Ciekaw jestem od czego to zależy. Może "zużycie" szkła - takie wytarte z mikroryskami może

> bardziej "łapie" wodę? Ale to tylko moje przypuszczenie...

Tydzien temu było ok +3 ide na parking po auto i widze ze 99% ma szron na szybie a obok w 1 rogu 5 aut nie ma. Moje było 1sze po tej gorszej stronie smile.gif Na szczescie osłona przeciwsłoneczna sprawdza się na medal smile.gif

Napisano

> Chyba w tym roku też ją kupię. Pytanie brzmi kiedy ukradną.

boje_sie.gif serio? facepalm.gif

Może ja naderwij trochę aby było widać że używana wink.gif

Napisano

> Tydzien temu było ok +3 ide na parking po auto i widze ze 99% ma szron na szybie a obok w 1 rogu 5

> aut nie ma.

Kierunek wiania wiatru (wbrew pozorom zawirowania powietrza potrafią bardzo rożnić się od wyobrażenia skąd i jak wieje), odległość od najbliższego domu (które grzeją swoje otoczenie), drzewa, krzaczory trzymające wilgoć.

Napisano

> serio?

Stary, żyjemy w kraju w którym kradną wszystko. Chyba wczoraj czytałem, że złomiarze ukradli spod Kielc tablicę informującą, że w tym miejscu znaleziono szczątki tetrapoda. facepalm.gif

> Może ja naderwij trochę aby było widać że używana

Zaraz ktoś poradzi mi żeby przykryć szybę kartonem po telewizorze. hehe.gif

Napisano

> Tydzien temu było ok +3 ide na parking po auto i widze ze 99% ma szron na szybie a obok w 1 rogu 5

> aut nie ma. Moje było 1sze po tej gorszej stronie Na szczescie osłona przeciwsłoneczna

> sprawdza się na medal

Moja obserwacja też w okolicach Wisły właśnie. A swoją drogą w takch sytuacjach nic nie zastąpi elektrycznie ogrzewanej szyby.

37_1220294651.jpg

Jesli tak jak w Lagunie 1 (fot) współpracuje to z nawiewami, problem naprawdę znikaok.gif

EDIT: zdjęcie podmienione. To ten guzik nad sensorem temperatury z ikonką szyby i napisem "elec"

Napisano

> Najprostsze to ma Ford :

Peugeot też skromny.gif

Ale nie pomaga biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.