Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Venga, Jazz? ... cos do 55kPLN

Featured Replies

Napisano

Kobiecie trzeba kupic samochód. Budzet to 50k+. Samochód raczej mały, ale z dobrym wyposazeniem, fabrycznie nowy i koniecznie silnikiem benzynowym.

Wcześniej przez 9 lat użytkowała Mitsubishi SpaceStar (od nowosci) i jest do dnia dzisiejszego BARDZO zadowolona z tego samochodu - w sumie to było 9 lat bezawaryjnej jazdy. Główne wymieniane zalaty to troche wyższa pozycja za kierownicą, pionowa tylna szyba (ułatwia parkowanie w miescie / ocenę odległosci), dobra widoczność i przestronność. Nowe autko ma być zastepstwem SS na kolejne długie lata. Samochód będzie kupowany na przełomie roku ... i tutaj tez licze na jakieś promocje czy upusty na samochody z poprzedniego rocznika.

Po pierwszym rozeznaniu rynku do walki stają:

- Kia Venga 1.6 (benz. 125KM) - wersja "L" 53.400PLN (lub "XL" 57.400PLN - alu tutaj musiał by byc raczej jakiś upust, albo poprzedni rocznik)

- Honda Jazz 1.4 (benz. 100KM) - wersja Comfort za 53.400PLN (lub Elegance 55.900PLN - to samo co wyżej)

Mozecie coś powiedzieć o tych dwóch autkach? Na poczatku Kia wydawała się faworytem, ale po dłuższym czasie chyba szalka przechyla sie ku Hondzie. Do tego Honda jest juz jakiś czas na rynku i licze na to że dużo chorób wieku dziecięcego ma juz wyleczone - Kia jest tutaj większą zagadką. Oczywiście inne autka tez bedą brane pod uwagę o ile bedą "podobne" to tych wymienionych. Colt odpadł za wyglad i strasznie plastikowe wnętrze.

Zapaszam do dyskusji, bo wybór jest cięzki ... a samochód ma być na kolejne "10" lat bezawaryjnej jazdy.

Napisano

> Kobiecie trzeba kupic samochód. Budzet to 50k+. Samochód raczej mały, ale z dobrym wyposazeniem,

Oglądałeś może Nissana Note?

Pewnie zmieściłbyś się w 50k za rocznik 2010 z silnikiem 110KM smile.gif

EDIT: No i jest w czołówce rankingów aut bezawaryjnych smile.gif

2007-nissan-note-1_800x0w.jpg

Napisano
  • Autor

> Oglądałeś może Nissana Note?

> Pewnie zmieściłbyś się w 50k za rocznik 2010 z silnikiem 110KM

Nissan jest niestety drozszy (ale i jakby o segment wiekszy) od konkurentów. Niestety z tego co widze to dobrze wyposazone wersja to ok 60k PLN (ale nie wiem czy to już z rabatem 7k czy bez) jesli to faktycznie by wyszło po rabacie 53k .. to oferta jest ciekawa.

Napisano

Jak najbardziej polecam Vengę-moim zdaniem to najciekawsze auto w tej klasie i jednocześnie cenowo ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak najbardziej polecam Vengę-moim zdaniem to najciekawsze auto w tej klasie i jednocześnie cenowo

Takie się wydaje .. ale jak patrze na inne propozycje, to konkurencja naprawde nie wypada słabo przy Vendze ... dlatego chce się dowiedzieć gdzie dokładnie Venga ma przewagę nad taką Hondą Jazz czy Nissanem Note.

Napisano
  • Autor

> Może kia, ale soul?

tez myslałem ... ale nie wiem czy wygląd nie jest na tyle kontrowersyjny, że się znudzi po krótkim czasie. Czy to nie jest bliźniacze autko z vengą? Czy nie można tych samochdów rozpatrywac wręcz jako "bliżniaki" w innej obudowie?

Napisano

> tez myslałem ... ale nie wiem czy wygląd nie jest na tyle kontrowersyjny, że się znudzi po krótkim

> czasie. Czy to nie jest bliźniacze autko z vengą? Czy nie można tych samochdów rozpatrywac

> wręcz jako "bliżniaki" w innej obudowie?

Bliźniak Vengi to Hultaj ix20

Napisano

Właśnie myślałem, żeby Note zasugerować komuś, kto uparł się na Hondę City... Ma ktoś konkretne doświadczenie z którymś z tych dwóch aut?

Napisano
  • Autor

> Bliźniak Vengi to Hultaj ix20

to jakie są różnicze pomiędzy Vengą i Soul? Soul bedzie większy? Jak to jest pozycjonowane?

Napisano

> to jakie są różnicze pomiędzy Vengą i Soul? Soul bedzie większy? Jak to jest pozycjonowane?

Soul jest przynajmniej optycznie większy i ma inny target. To taki "mikro SUV" podczas gry Venga to "mikro VAN" Soul jest bardziej oryginalny i jak sądzę nic więcej.

Napisano
  • Autor

> Soul jest przynajmniej optycznie większy i ma inny target. To taki "mikro SUV" podczas gry Venga to

> "mikro VAN" Soul jest bardziej oryginalny i jak sądzę nic więcej.

czyli płyta podłogowa, zawieszenie, silniki to będzie to samo?

Napisano

> czyli płyta podłogowa, zawieszenie, silniki to będzie to samo?

Nie jestem pewien, ale sądzę że tak. Zbyt duże koszty by robić dla Soul'a (auta niszowego) osobna platformę.

Napisano

> to jakie są różnicze pomiędzy Vengą i Soul? Soul bedzie większy? Jak to jest pozycjonowane?

IMHO Soul jest moze wiekszy na zewnatrz ale w srodku napewno nie a bagaznik w nim ma chyba 120l...

Napisano

> tez myslałem ... ale nie wiem czy wygląd nie jest na tyle kontrowersyjny, że się znudzi po krótkim

> czasie. Czy to nie jest bliźniacze autko z vengą? Czy nie można tych samochdów rozpatrywac

> wręcz jako "bliżniaki" w innej obudowie?

Soul ma te przewage nad Venga, ze tam jest naprawde pionowy tyl. Vanga wcale pionowego go nie ma....

Za to, jesli przydatny jest bagaznik, to Soul odpada - tam jest jakis schowek na zakupy, nie bagaznik.

Inna sprawa, to pozycja za kierownica - mi osobiscie bardziej pasuje ta w Soulu - siedzi sie wysoko, ale szyba jest ulozona tak, ze swiatla nad pasami widac. W Vendze mialem z tym problem, ale ja pewnie jestem wyzszy od poszukujacej auta smile.gif

Napisano

> IMHO Soul jest moze wiekszy na zewnatrz ale w srodku napewno nie a bagaznik w nim ma chyba 120l...

Bez przesady - ponad 200 litrow jest. W wersji, gdzie zamiast podwojnej podlogi jest wiekszy bagaznik, jest nawet kolo 300 smile.gif

Napisano

W tej cenie może znajdziesz Bravo. Ale nie wiem czy kobieta chce większe auto...

Napisano

> Może kia, ale soul?

Koszmarnie brzydki kwadraciak, ale kobiecie może podejść hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> Koszmarnie brzydki kwadraciak, ale kobiecie może podejść

a widzisz-mi np. taka wersja gdzie jest w takim krwostym kolorze, czarnej fajnej tapicerce, el. wnętrzz chromowane i duże chyba 18 felgi strasznie sie podoba fly.gifserduszka.gif

Napisano

Fabia 1.2TSI DSG, DS3.

Napisano

> A dokładniej - 340 ltr.

Te 340 to w wersji bez polki pod podloga bagaznika, niestandardowej.

Standardowo jest ta poleczka i bagaznik wyglada dosyc smiesznie - taki schowek za tylnymi siedzeniami raczej ok.gif

Napisano

> Właśnie myślałem, żeby Note zasugerować komuś, kto uparł się na Hondę City... Ma ktoś konkretne

> doświadczenie z którymś z tych dwóch aut?

siostra wybierała między jazz1.2 i note1.4. Wybór: note: większy mniej wysilony silnik, obszerniejszy srodek, duże lampy (kufa, jak one w nocy świecą yikes.gif), był dobry upust cenowy, nie wiem jak było w jazzie, ale tu ma japoński silnik na łańcuchu, no i przede wszystkim kolor cedrowy zlosnik.gif fajnie się nim lata do 100km/h, potem brakuje 6.biegu i robi się w srodku glosniej. Silnik cyka cichutko, na jałowym w ogole go nie slychać ok.gif, spalanie w normie - nie depcząc można zmieścić się w 6l/100. fajne audio - z CD i na prawde fajnie cyka ok.gif BT też sprawuje sie bez zarzutu. W promo dostalismy tomtoma, blokade skrzyni i dywaniki ok.gif ogólnie - plecam ok.gif dobrze się prowadzi ok.gif

Napisano

> Nissan jest niestety drozszy (ale i jakby o segment wiekszy) od konkurentów. Niestety z tego co

> widze to dobrze wyposazone wersja to ok 60k PLN (ale nie wiem czy to już z rabatem 7k czy bez)

> jesli to faktycznie by wyszło po rabacie 53k .. to oferta jest ciekawa.

poluj poluj, siostra za swojego 1.4 z bdb wyposażeniem placila ponizej 50kPLN ok.gif wyczekaj i kupuj, niedlugo beda pewnie wyprzedaze rocznika

Napisano

Jeździłem Honda Jazz w automacie i jestem w szoku jak ta skrzynia pracuje. VW i Jeep są w tyle.

Napisano

> A dokładniej - 340 ltr.

Widziałeś ten bagażnik bo czasem to co jest w danych technicznych nijak ma sie do rzeczywistosci.

Napisano

> Widziałeś ten bagażnik bo czasem to co jest w danych technicznych nijak ma sie do rzeczywistosci.

Po powyższym wnioskuję, ża Ty nie widziałeś. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Te 340 to w wersji bez polki pod podloga bagaznika, niestandardowej.

Półkę można wyjąć.

> Standardowo jest ta poleczka i bagaznik wyglada dosyc smiesznie - taki schowek za tylnymi

> siedzeniami raczej

A pod półką, to już nie jest bagażnik? grinser006.gif

Widziałem, oglądałem, macałem - pod półką trzymasz drobnicę i nic Ci nie lata po kufrze, a nad półką wkładasz jakieś bieżące bagaże (bodajże 220 ltr z hakiem). Jak chcesz mieć głędbszy bagażnik - wyjmujesz półkę i masz do dyspozycji podobny bagażnik, jak w ceedzie htb. Zanim ktoś znów zacznie dyskutować o bagażniku w soulu, to proponuję najpierw wizytę w salonie i rzut oka na tenże. ok.gif

Napisano

moge dodac tyle ze niedawno temu mialem okazje odbyc jazde testowa venga (klekot 1.4 90KM). Auto zrobilo na mnie naprawde niezle wrazenie, w szczegolnosci silnik i to mimo ze NIE ZNOSZE klekotow! Prowadzi sie przyjemnie, calkiem ciche (nawet na zimno jest znosnie - wyraznie ciszej niz w i30 diesel 1.6 90KM), silnik pracuje gladko, cicho, bez irytujacej turbodziury, ladnie sie wkreca na obroty. Wnetrze tez calkiem fajne, generalnie bardzo fajne auto do "normalnych" zastosowan, nie ma do czego sie przyczepic.

Napisano

> Zanim

> ktoś znów zacznie dyskutować o bagażniku w soulu, to proponuję najpierw wizytę w salonie i

> rzut oka na tenże.

No iewlasciwemu czlowiekowi odpisales, bo Soula znam calkiem niezle 270751858-jezyk.gif

Napisano

> No iewlasciwemu czlowiekowi odpisales,

Quote:

Zanim
ktoś
znów zacznie dyskutować

Jak się odpisuje "ktosiowi"? grinser006.gif

> bo Soula znam calkiem niezle

To dlaczego powielasz mylne opinie o bagażniku? hmm.gif

Szału nie ma, ale nie jest to kufer jak w CC, jak tu niektórzy przedstawiają.

Napisano

> W tej cenie może znajdziesz Bravo

ze świetną widocznością do tyłu podczas cofania, w sam raz dla kobiety zlosnik.gif

Napisano

> Quote:

> Zanim ktoś znów zacznie dyskutować

> Jak się odpisuje "ktosiowi"?

No to fakt - nie ma czegos takiego jak "odpowiedz ogolnie" - bez kokretnego postu wink.gif

> To dlaczego powielasz mylne opinie o bagażniku?

> Szału nie ma, ale nie jest to kufer jak w CC, jak tu niektórzy przedstawiają.

Ej, ej - na tekst "chyba 120 litrow" odpisalem, ze jest kolo 200 - no to przeciez nie jest powielanie wink.gif

Natomiast faktem jest, ze jak zajrzysz do Soula, z ta podwojna podloga, jak jest normalnie (i bez polki nad bagaznikiem), i porownasz sobie z wymiarami zewnetrznymi, to przezyjesz lekki szok smile.gif

Napisano

> Po powyższym wnioskuję, ża Ty nie widziałeś.

Widzę , że literka M przy nicku daje monopol na wiedzę. Akurat ostatnio przy okazji wymiany oleju w sportagu ojca obskoczylem sobie wszystkie kie jakie stały w salonie od pikaczento po sorento . Dokładnie obejrzałem soula i powiem szczerze , że bagażnik w tym aucie to żart. Środek przestronny kosztem wyżej wymienionego bagażnika.

Napisano
  • Autor

> poluj poluj, siostra za swojego 1.4 z bdb wyposażeniem placila ponizej 50kPLN wyczekaj i kupuj,

> niedlugo beda pewnie wyprzedaze rocznika

niestety .. Note odpadł za wygląd .. ale oferta faktycznie bardzo ciekawa

Soul też odpadł ...

.. zostaje wiec wybór pomiędzy Vengą i Jazzem

Napisano

> niestety .. Note odpadł za wygląd .. ale oferta faktycznie bardzo ciekawa

> Soul też odpadł ...

> .. zostaje wiec wybór pomiędzy Vengą i Jazzem

Ja bym brał Jazz'a- jakiś czas temu przejechałem nią kilkaset km i się mi baaardzo spodobała zlosnik2.gif-niestety jest dla nas za mała tongue.gif, ale jako drugie autko byłaby super- niestety małżonka nie chce iść na PJ

Napisano
  • Autor

> Jeździłem Honda Jazz w automacie i jestem w szoku jak ta skrzynia pracuje. VW i Jeep są w tyle.

nie ma w ofercie automatu

Napisano
  • Autor

Moim faworytem tez jest Jazz ... ale zobaczymy też Venge. Samochód jako drugi w rodzinie .. w zasadzie to autko "na zakupy" i do jazdy po mieście przez 90% czasu. Oba powiny się dobrze sprawdzić.

Napisano

> Oba powiny się dobrze

> sprawdzić.

Przewagą Vengi jest długa gwarancja ,która jeżeli auto do miasta może wystarczy na te 5 czy 7 lat.

Napisano

> Moim faworytem tez jest Jazz ... ale zobaczymy też Venge.

Z tych 2 dużo bardziej podoba mi się Venga-Jazz-em nie jeździłem

Napisano

Venga jezdze ponad 6 miesiecy. Z rzeczy na + to napewno ogrom miejsca zarowno z przodu, z tylu jak i w bagazniku,komfort jazdy(ladnie wybiera nierownosci),dobre hamulce (sprawdzane w nie fajnych sytuacjach)wysoka pozycja za kierownica(co dla kobiet moze byc bardzo wygodne),wygodne fotele co na stanie w korkach sie przydaje. Z rzeczy na - to odglosy zawieszenia(glosno pracuje),silnik na trase 1.4 benzyna czasami brakuje mocy(w miescie w sam raz). Narazie tyle mi przychodzi do glowy zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Z rzeczy na - to odglosy zawieszenia(glosno

> pracuje),silnik na trase 1.4 benzyna czasami brakuje mocy(w miescie w sam raz). Narazie tyle

> mi przychodzi do glowy

Własnie słyszałem/czytałem o tym zawieszeniu troche niepokojacych opinii. Podobno jest głośne a samochód lubi sobie troche podskakiwac. Jak jest z głośnością w samochodzie? Chodzi mi tutaj też o silnik - czy słychac go bardzo wewnątrz?

Napisano

Jakie spalanie w mieście, w trasie ?

Pzdr

> Venga jezdze ponad 6 miesiecy. Z rzeczy na + to napewno ogrom miejsca zarowno z przodu, z tylu jak

> i w bagazniku,komfort jazdy(ladnie wybiera nierownosci),dobre hamulce (sprawdzane w nie

> fajnych sytuacjach)wysoka pozycja za kierownica(co dla kobiet moze byc bardzo wygodne),wygodne

> fotele co na stanie w korkach sie przydaje. Z rzeczy na - to odglosy zawieszenia(glosno

> pracuje),silnik na trase 1.4 benzyna czasami brakuje mocy(w miescie w sam raz). Narazie tyle

> mi przychodzi do glowy

Napisano

> Własnie słyszałem/czytałem o tym zawieszeniu troche niepokojacych opinii. Podobno jest głośne a

> samochód lubi sobie troche podskakiwac. Jak jest z głośnością w samochodzie? Chodzi mi tutaj

> też o silnik - czy słychac go bardzo wewnątrz?

Zawieszenie jest glosne jedynie na sporych nierownosciach,w miescie na rownym lub wzglednie rownym nieslyszalne co do podskakiwania to w vendze z tylu jest belka skretna ktora na rownej nawierzchni jest nie wyczuwalna natomiast na bardzooo nie rownym i np w zakrecie lubi podskoczyc natomiast chce zaznaczyc ze czulem to przy sporych predkosciach !! tkz dynamicznej jezdzie.

Silnik w miescie nieslyszalny,przy predkosciach autostradowych powyzej 130 slyszalny zeby.GIF

Podsumowanie-zawieszenie komfortowe,auto dobrze sie prowadzi i ESP czuwa

Napisano

> Jakie spalanie w mieście, w trasie ?

> Pzdr

> > mi przychodzi do glowy

Spalanie nigdy nie liczylem wiec powiem co pokazuje komputer pokladowy

W miescie 7,5-8.0 z klima w lecie 8.5

Trasa-zalezy jaka jazda,spokojna to 6.0-6.5 dynamiczna to wiadomo:D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.