Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mazda branie oleju

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Problem jest z Mazdą MPV z 2001r. silnik benz. 2.0 122km 16v. Polega on na tym, że auto spala ok. 0,5l oleju na 1000km więc troszkę za dużo. Auto jest bez gazu, przebieg dochodzi pod 200 tys km. Wymieniono uszczelniacze zaworów oraz świece ale nie dało to żadnego skutku. Znajomy załamuje ręce. Dlatego pytam czy ktoś z was miał/zna taki przypadek. Za wszelkie informacje i pomoc z góry dziękuję wink.gif

Napisano

skoro nie uszczelniacze, to zostają pierścienie- innego wyjścia nie ma

Napisano

> Witam

> Problem jest z Mazdą MPV z 2001r. silnik benz. 2.0 122km 16v. Polega on na tym, że auto spala ok.

> 0,5l oleju na 1000km więc troszkę za dużo. Auto jest bez gazu, przebieg dochodzi pod 200 tys

> km. Wymieniono uszczelniacze zaworów oraz świece ale nie dało to żadnego skutku. Znajomy

> załamuje ręce. Dlatego pytam czy ktoś z was miał/zna taki przypadek. Za wszelkie informacje i

> pomoc z góry dziękuję

Na jakim oleju jeździ?? Z tego co napisałes to o ile nie ma jakiegos wiekszego wycieku, np spod miski, uszczelki pkrywy zaworow to niestety ale wszystko wskazuje na pierscienie. Poki co jezeli jezdzi na pelnym syntetyku niech zmieni na pol syntetyk lub mineral i tyle. Zawsze bedzie mniej tego oleju spalal. A jezeli nie chce pchac kasy w remont silnika to niech auto jak najszybciej sprzeda.

Napisano
  • Autor

olej to 10w40 z tego co wiem jakiś półsyntetyk elfa

edit: dopiero go kupił jakieś 4 miechy temu z niemiec. Nie wiem czy od dziadka grinser006.gif

Napisano

> olej to 10w40 z tego co wiem jakiś półsyntetyk elfa

> edit: dopiero go kupił jakieś 4 miechy temu z niemiec. Nie wiem czy od dziadka

To jest prawdopodobieństwo,że może palić olej=większy przebieg.

Napisano
  • Autor

> To jest prawdopodobieństwo,że może palić olej=większy przebieg.

No jest ale ja nikomu nie będę mówić jakie ma auto kupować bez jego życzenia. Sam swojej używki szukałem 6 miesięcy a nie pierwsze lepsze tongue.gif z tego co mi wiadomo to auto spala ok 10l benz/100km srednio wiec jest to ok. Czy jakąś chmurke zostawia za soba po spalonym oleju to nie wiem drink.gif

Napisano

> Witam

> Problem jest z Mazdą MPV z 2001r. silnik benz. 2.0 122km 16v. Polega on na tym, że auto spala ok.

> 0,5l oleju na 1000km więc troszkę za dużo.

To nie jest dużo. Jak dojdzie do 1l./1000, to będzie dużo.

Auto jest bez gazu, przebieg dochodzi pod 200 tys

> km. Wymieniono uszczelniacze zaworów oraz świece ale nie dało to żadnego skutku.

Najpierw trzeba było rozeznać się w temacie. Starsze Mazdy niestety palą dużo oleju i trzeba to wliczyć w koszty zużycia paliwa. Remont silnika niewiele pomoże.

Napisano
  • Autor

> To nie jest dużo. Jak dojdzie do 1l./1000, to będzie dużo.

> Auto jest bez gazu, przebieg dochodzi pod 200 tys

> Najpierw trzeba było rozeznać się w temacie. Starsze Mazdy niestety palą dużo oleju i trzeba to

> wliczyć w koszty zużycia paliwa. Remont silnika niewiele pomoże.

no to fajnie, że jest ktoś kto zna specyfikę tych silników. Niestety nie znam kompletnie tej marki pod względem technicznym i nawet nie wiem jak poradzić, czy to była jakaś świeża konstrukcja czy może unowocześniona jakaś starsza jednostka niewiem.gif

Napisano

> Starsze Mazdy niestety palą dużo oleju i trzeba to

> wliczyć w koszty zużycia paliwa.

Wszystkie stare samochody spalają olej i trzeba z tym żyć (lać najtańszy grinser006.gif). Nowe w sumie też spalają, bo każdy silnik zużywa olej, chociaż między wymianami powinno starczyć to co jest w silniku między min. i max. Nawet wpływ gatunku i rodzaju oleju najego zużycie przez silnik można włożyć między bajki hehe.gif, jak olej znika tak będzie znikał biglaugh.gif

Napisano

> Wszystkie stare samochody spalają olej i trzeba z tym żyć (lać najtańszy ). Nowe w sumie też

> spalają, bo każdy silnik zużywa olej, chociaż między wymianami powinno starczyć to co jest w

> silniku między min. i max. Nawet wpływ gatunku i rodzaju oleju najego zużycie przez silnik

> można włożyć między bajki , jak olej znika tak będzie znikał

Tylko, że jest różnica w spalaniu oleju, np. moja Marea z 97r. pali około 0,6l./10000 km, czyli prawie dziesięć razy mniej od tej Mazdy. Chodzi o to, że Mazdy miały nieudane konstrukcje pod względem spalania oleju i silniki 4-ro cylindrowe spalają podobnie, jak V8 w Audi.

Napisano

Niestety benzynowe silniki mazdy mają ten feler, że lubią spalać olej. Mam mazdę 626 z 92, typ GE z silnikiem FS 2.0.16V. Potrafi spalić litr mobila 5w50 na 1000 km. Silnik ma dopiero 130 tys km przebiegu.

Napisano

Zrobienie "góry" w tym aucie nie załatwia problemu, trzeba zrobić również "dół" ale najpierw dobrze pomierzyć i dać dobre pierścienie ok.gif

Napisano

> Witam

> 0,5l oleju na 1000km więc troszkę za dużo. Auto jest bez gazu, przebieg dochodzi pod 200 tys

> km. Wymieniono uszczelniacze zaworów oraz świece ale nie dało to żadnego skutku. Znajomy

> załamuje ręce. Dlatego pytam czy ktoś z was miał/zna taki przypadek. Za wszelkie informacje i

> pomoc z góry dziękuję

to nie jest duzo

tyle pala np: nowe siliniki TDI....

mozesz spobowac zalac 10w60 - powinnien mniej spalac tego oleju

Napisano

> to nie jest duzo

> tyle pala np: nowe siliniki TDI....

0,5 l 1000 km to nie dużo ?

toż to prawie silnik dwusuwowy hehe.gif

Napisano

> to nie jest duzo

> tyle pala np: nowe siliniki TDI....

chyba z przebiegiem 300kkm...

Napisano

> mozesz spobowac zalac 10w60 - powinnien mniej spalac tego oleju

To jest chyba niezły pomysł w takim przypadku. Tylko, że chyba spowoduje to również większe zużycie paliwa?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.