Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ksenony SC

Featured Replies

Napisano

Witam

Moze sie wygłupie ale zapytam zeby nie byc madrym polakiem po szkodzie

Na allegro widziałem duzo róznych ksenonów do SC i zastanawiam sie zeby sobie takie zakupic ale chciałbym znac wasza opinie czy warto a jesli tak to jakie i na co zwracac uwage . Te które ogladałem to sa jakies zestawy które montuje sie w oryginalne lampy

testował ktos jak to działa i jaka barwe światła najlepiej wybrac bo tez jest kilka rodzajów

Z góry dzieki

Napisano

Hmmm jak chcesz lampy soczewkowe do sc to uderz do kocosa lub krzysiek 18 czy jakos tak zlosnik.gif ewentuel do pablotg. Oni robia lampy profi a nie zadne jakies kupowanie i montowanie w odblysnik.

Jak juz chcesz takie cos kupic to nie zapomnij o gladkim szkle zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Hmmm jak chcesz lampy soczewkowe do sc to uderz do kocosa lub krzysiek 18 czy jakos tak ewentuel

> do pablotg. Oni robia lampy profi a nie zadne jakies kupowanie i montowanie w odblysnik.

> Jak juz chcesz takie cos kupic to nie zapomnij o gladkim szkle

No tak własnie cos mi świtało ze szkło musi byc inne jak do zwykłej almpy a orientujesz sie jakie to koszta takich kompletnych lamp

Napisano

Profi robota to musisz liczyc z 1300zl

tu masz koszta lamp

wypolerownych szkiel

soczewek

zarnikow

przetwornic

itp

Zalezy jakie chcesz miec. Molo sobie chwali te co mu krzysiek zrobil zlosnik.gif

Mozesz miec z jedna soczewka, bi xenon, z dwoma jak chcesz

Napisano
  • Autor

> Profi robota to musisz liczyc z 1300zl

> tu masz koszta lamp

> wypolerownych szkiel

> soczewek

> zarnikow

> przetwornic

> itp

> Zalezy jakie chcesz miec. Molo sobie chwali te co mu krzysiek zrobil

> Mozesz miec z jedna soczewka, bi xenon, z dwoma jak chcesz

A jak z homologacja itp ?

Napisano

> A jak z homologacja itp ?

Nie rob sobie jaj yikes.gifyikes.gifyikes.gif

To sa lampy home made . . . nawet jak super swieca to nikt nie da ci homologacji zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Nie rob sobie jaj

> To sa lampy home made . . . nawet jak super swieca to nikt nie da ci homologacji

I w tym miejscu albo Kolega rezygnuje.. albo będzie Hardcorem. Swoją droga lampy dają efekt stylistyczny, ale czy faktycznie świeca o niebo lepiej niż np nowe lampy Seryjne z jakas mocniejsza żarówką?

Napisano

Zawsze mozesz sobie z kims porowna kto m a soczewki a kto ma zwykle ... sprawa tez gustu i gusciku zlosnik.gif

jak sie mow jeden lubi ogorki, drugi ogrodnika corke zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> I w tym miejscu albo Kolega rezygnuje.. albo będzie Hardcorem. Swoją droga lampy dają efekt

> stylistyczny, ale czy faktycznie świeca o niebo lepiej niż np nowe lampy Seryjne z jakas

> mocniejsza żarówką?

z obiektywnej strony tutaj patrząc, świecą o niebo lepiej w kazdych warunkach, grunt to nie przesadzić z barwą, 6k myśle ze są optymalne, dodatkowo oprocz walorów stylistycznych, w nocy kazdy z lewego pasa ucieka widząc zbliżający sie bixenon hehe.gif

problemy z policja to jedyny minus, mnie osobiscie zatrzymali za to ale dowód sie ostał ok.gif powód, nieznany, ale domyślam sie ze gość po ogledzinach 30 minutowych i sprawdzeniu jak to świeci uznał ze jak na homemade to działa bardzo prawidłowo ok.gif

Napisano

Jak na allegro widziałeś to na pewno chodzi o Xenon HID.

Montuje się je bez przerabiania reflektorów na soczewkowe. Ja takie w CC miałem. To czy się to komuś podoba na aucie to pomińmy może bo o gustach się nie dyskutuje.

Mają swoje plusy i minusy.

Do niewątpliwych plusów zaliczyć trzeba mniejszy pobór prądu i łatwy montaż no i lepsze jaśniejsze światło - takie w końcu właściwości Xenonów. No i rzeczywiśćie jak jedzie SC czy CC z Xenonami to robi wrażenie.

A minusy ? No właśnie to że robi wrażenie i częstsze spotkania z policją murowane. Jak się dobrze wytłumaczysz to może Ci dowód zostawią - ja 2 razy dałem radę ale już wsadziłem zwykłe H4 bo mnie to przestało bawić. Dobrze ustawione nie oślepiają więc tragedii nie ma. Z tym, że trzeba pamiętać, że to element bez homologacji więc trzeba się liczyć z tym że w przypadku np. stłuczki ktoś może Ci wytknąć że masz HIDy i że go niby oślepiłeś no i wtedy z ubezpieczeniem możesz się pożegnać... Drastyczny przykład...

Napisano

> Witam

> Moze sie wygłupie ale zapytam zeby nie byc madrym polakiem po szkodzie

> Na allegro widziałem duzo róznych ksenonów do SC i zastanawiam sie zeby sobie takie zakupic ale

> chciałbym znac wasza opinie czy warto a jesli tak to jakie i na co zwracac uwage . Te które

> ogladałem to sa jakies zestawy które montuje sie w oryginalne lampy

> testował ktos jak to działa i jaka barwe światła najlepiej wybrac bo tez jest kilka rodzajów

> Z góry dzieki

Odpuść sobie te szity z allegro montowane w miejsca seryjnej żarówki. Świeci to gdzie chce. Mnóstwo wiary teraz to sobie pozakładało i w nocy się nie da jeździć bo oślepiają. Widzę takiego skurw****go szpanera to od razu odpalam co mam.

Napisano

> Odpuść sobie te szity z allegro montowane w miejsca seryjnej żarówki. Świeci to gdzie chce. Mnóstwo

> wiary teraz to sobie pozakładało i w nocy się nie da jeździć bo oślepiają. Widzę takiego

> skurw****go szpanera to od razu odpalam co mam.

Zależy od tego w jaki reflektor ktoś to wsadzi i jak ma to ustawione. Reflektory różnych marek różnie skupiają światło i różnie to wychodzi. Serio jeździłem z tym jakiś czas i przeprowadziłem z kumplami szereg testów zanim tak na ulicę wyjechałem. W sensie jechałem za kimś i mijałem go z przeciwka żeby to zweryfikować czy oślepiam czy nie.

Ale rację masz na pewno, że teraz co druga złotówa sobie to wsadza i co drugi ma tak ustawione że po oczach dają. Tak to już jest że jak coś się pojawi fajnego to niekoniecznie zostanie to dobrze wykorzystane.

Napisano

> Zależy od tego w jaki reflektor ktoś to wsadzi i jak ma to ustawione. Reflektory różnych marek

> różnie skupiają światło i różnie to wychodzi. Serio jeździłem z tym jakiś czas i

> przeprowadziłem z kumplami szereg testów zanim tak na ulicę wyjechałem. W sensie jechałem za

> kimś i mijałem go z przeciwka żeby to zweryfikować czy oślepiam czy nie.

> Ale rację masz na pewno, że teraz co druga złotówa sobie to wsadza i co drugi ma tak ustawione że

> po oczach dają. Tak to już jest że jak coś się pojawi fajnego to niekoniecznie zostanie to

> dobrze wykorzystane.

w ryflowanym reflektorze zawsze razi, dziekuje dobranoc

Napisano

> w ryflowanym reflektorze zawsze razi, dziekuje dobranoc

Każdy Xenon trochę razi - nawet jak ma układ samopoziomowania i inne pierdoły - chyba że sam masz w aucie Xenon to widzisz jego światła jako normalne a wszystkich dookoła jakby mieli świeczki zamiast żarówek. Dodam że też to już z auta wyciągnąłem. Lepiej zainwestować w nowe seryjne reflektory niż bawić się z tym.

Napisano

> Każdy Xenon trochę razi - nawet jak ma układ samopoziomowania i inne pierdoły - chyba że sam masz w

> aucie Xenon to widzisz jego światła jako normalne a wszystkich dookoła jakby mieli świeczki

> zamiast żarówek. Dodam że też to już z auta wyciągnąłem. Lepiej zainwestować w nowe seryjne

> reflektory niż bawić się z tym.

gościu ale nie porównuj ze soczewki do reflektora h4 hehe.gif

Napisano

> gościu ale nie porównój ze soczewki do reflektora h4

Ja nie mówię żeby to montować tylko, że lepsze są już zwykłe reflektory niż te HIDy. A najlepsze co oczywiste są soczewki tylko że koszty duże.

Napisano

> Ja nie mówię żeby to montować tylko, że lepsze są już zwykłe reflektory niż te HIDy. A najlepsze co

> oczywiste są soczewki tylko że koszty duże.

napisałeś tam wyżej, ze miałeś ksenon i nie raził on nikogo, bo dobrze ustawiony był, facepalm.gif pisz albo to albo to a nie zaczynasz ze hidy nie oślepiają, a jak pare osob wskoczyło na forum to ze jednak lepszy h4

Napisano

polecam soczewki nawet najzwyklejsza socewka świeci znacznie lepiej niz seria w seju a dobrze ustawiona soczewka i dobra robi swoja robote wiem co mówie smile.gif

Napisano

> z obiektywnej strony tutaj patrząc, świecą o niebo lepiej w kazdych warunkach,

tu sie z toba zgodze , porównywałem z Ahamayem jego światło i moje .. a mam nawet ok lampy i żarówki Philipsa +30% kompletnej nazwy nie pamiętam ... ale różnica jest i to spora

Napisano
  • Autor

Dzieki za obszerna opinie

Napisano
  • Autor

No dobra gdybym jednak zdecydowal sie na tzw szity z alldrogo to które wybrac i na co zwrócić uwage bo sa np Biksenon 4,3-12K, Biksenon HB59007 , Xenon881-880 co to za oznaczenia no i jaka barwe wybrac

Napisano

> No dobra gdybym jednak zdecydowal sie na tzw szity z alldrogo to które wybrac i na co zwrócić uwage

> bo sa np Biksenon 4,3-12K, Biksenon HB59007 , Xenon881-880 co to za oznaczenia no i jaka barwe

> wybrac

pad.gif

Reflektor kolejowy wybierz.

Napisano

Właśnie przez takich Pajaców co montowali do H4 Hida są teraz problemy z lampami. Bo taki "wymalazek" świecił wszedzie tylko nie tam gdzie potrzeba.

Napisano

> Właśnie przez takich Pajaców co montowali do H4 Hida są teraz problemy z lampami. Bo taki

> "wymalazek" świecił wszedzie tylko nie tam gdzie potrzeba.

racja !!

Napisano

> No dobra gdybym jednak zdecydowal sie na tzw szity z alldrogo to które wybrac i na co zwrócić uwage

> bo sa np Biksenon 4,3-12K, Biksenon HB59007 , Xenon881-880 co to za oznaczenia no i jaka barwe

> wybrac

12000 K troche mocniej od zarowki świeci

w miare dobrze świeci

w postoje daj ledy niebieskie

i listwe leda ala audi pod zderzak !! ok.gif

Napisano

> Właśnie przez takich Pajaców co montowali do H4 Hida są teraz problemy z lampami. Bo taki

> "wymalazek" świecił wszedzie tylko nie tam gdzie potrzeba.

Mi tego mówić nie musisz, ja doskonale o tym wiem... Ale nic na to nie poradzisz, każdy robi co chce i dopóki będą produkowane ksenony na h4 i inne wynalazki to na drodze bedzie coraz wiecej takich co mają "super światła" crazy.gif

Napisano

> Mi tego mówić nie musisz, ja doskonale o tym wiem... Ale nic na to nie poradzisz, każdy robi co

> chce i dopóki będą produkowane ksenony na h4 i inne wynalazki to na drodze bedzie coraz wiecej

> takich co mają "super światła"

No właśnie... Pomijam tych co maja zwykłe zarówki i co im "niebo" oświetlaja

Napisano

> wybrac

jak dowalisz zbyt dużo Kelwinków to podczas deszczu będziesz sam siebie oślepiał, o innych nie wspomnie hehe.gif

Napisano

> No właśnie... Pomijam tych co maja zwykłe zarówki i co im "niebo" oświetlaja

To też racja ale wolę być oślepiony przez zwykłą żarówkę niż przez zenona.

Napisano

> wybrac

4,3-12k to barwa - 4300k najbardziej zblizona do zwyklej zarowki, natomiast 12000k to juz prawie fiolet. 880-881 to rodzaje zarnika. jak juz chcesz wybrac to wybieraj kolory do 6000k, pomaluj srodki lamp na czarny mat i bedzie git.

Napisano

> To też racja ale wolę być oślepiony przez zwykłą żarówkę niż przez zenona.

zasada jazdy naswiatlach czy w dzien czy w nocy jest taka ze niepatrzysz na swiatla tylko na to co jesty przed toba, bo kazde swiatlo oslepia, wkoncu to swiatlo jest. Mialem gdzies materialy ze szkloenia kierowcow do jazdy nocnej, jak odszukam to cos zacytuje.

Napisano

> zasada jazdy naswiatlach czy w dzien czy w nocy jest taka ze niepatrzysz na swiatla tylko na to co

> jesty przed toba, bo kazde swiatlo oslepia, wkoncu to swiatlo jest. Mialem gdzies materialy ze

> szkloenia kierowcow do jazdy nocnej, jak odszukam to cos zacytuje.

Wezmę takie palniki i poświecę ci po oczach, a choćby i w jasny dzień. Ciekawe czy mimo patrzenia w dół, uda ci się uniknąć oślepnięcia.

Napisano

> Wezmę takie palniki i poświecę ci po oczach, a choćby i w jasny dzień. Ciekawe czy mimo patrzenia w

> dół, uda ci się uniknąć oślepnięcia.

bo świecić po oczach a oślepić to dwie różne sprawy ok.gif

Napisano

> bo świecić po oczach a oślepić to dwie różne sprawy

Ale zauważasz że wspominane zenony, w 99% przypadków (jak nie w 100%) oślepiają jadących z naprzeciwka?

Napisano

> Ale zauważasz że wspominane zenony, w 99% przypadków (jak nie w 100%) oślepiają jadących z

> naprzeciwka?

Ile razy nie miałem styczności jadąc za bądź przed takimi cudami byłem oślepiony, wczoraj spotowałem z vansebą i specjalnie spojrzałem w środkowe lusterko jego soczewy nic nie oślepiają ok.gif

Napisano

> A co Wy na to ?

>

Spodziewałem się wyższego poziomu merytorycznego po filmiku firmowanym logo "auto świat" sick.gif . Oczekiwałem przynajmniej badania na stacji no.gif

Napisano

> No właśnie... Pomijam tych co maja zwykłe zarówki i co im "niebo" oświetlaja

A tak z innej beczki. Jakie soczewki polecasz (bi) do zabudowy w lampie?? Z czego??

Napisano

> A tak z innej beczki. Jakie soczewki polecasz (bi) do zabudowy w lampie?? Z czego??

Ja polecam z passka b6, łatwo kupić i przede wszystkim tanio ok.gif

Drożej to już z osprzętem ale to wiadomo, albo rybki albo akwarium zlosnik.gif

Napisano

> A co Wy na to ?

>

ja na to tyle facepalm.gif czy tak trudno bylo pokazac jakieś porównanie ?? badanie na stacji przed po zamontowaniu tego czegoś ?? A chociażby pokazanie jak to świeci w ciemności na zwykłej ścianie tongue.gif ogólnie reportaż porażka tak jak i budowanie zdań przez prowadzących frown.gif

Napisano

> Dobrze ustawione nie oślepiają więc tragedii nie ma.

Mój szwagier tez tak mówił, a jak z nim jechałem to wjego astrze II z xenoanami z allegro, to normalnie wróble z drzew uciekały, bo tak oślepiał. Także ja w ustawione home made xenony raczej nigdy nie uwierzę...

Napisano

> ja na to tyle czy tak trudno bylo pokazac jakieś porównanie ?? badanie na stacji przed po

> zamontowaniu tego czegoś ?? A chociażby pokazanie jak to świeci w ciemności na zwykłej ścianie

> ogólnie reportaż porażka tak jak i budowanie zdań przez prowadzących

Heh. To prawda. Test nie daj się smile.gif Ale generalnie chyba z tego teamtu wynika, że albo soczewki albo z Xenonami się trzeba pożegnać. Trzeba się liczyć z innymi użytkownikami dróg i tyle. Tylko co z tego, jeśli nawet wszyscy użytkownicy Cento mieliby światła w porządku skoro duży procent kierowców ma to gdzieś i świeci nam w oczy ? Lipa generalnie. Trzeba żyć z tym chyba ... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Heh. To prawda. Test nie daj się Ale generalnie chyba z tego teamtu wynika, że albo soczewki albo

> z Xenonami się trzeba pożegnać. Trzeba się liczyć z innymi użytkownikami dróg i tyle. Tylko co

> z tego, jeśli nawet wszyscy użytkownicy Cento mieliby światła w porządku skoro duży procent

> kierowców ma to gdzieś i świeci nam w oczy ? Lipa generalnie. Trzeba żyć z tym chyba ...

najlepszy tuning to zakup nowych lapm (dobre odbłysniki) oraz lepsiejsze żarówki + ustawienie na stacji i wtedy mamy PROFI ORI oraz BRAK KŁOPOTÓW itp. same plusy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.