Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stawka za 1km dla samochodu cieżarowego

Featured Replies

Napisano

witajcie,

brat rozważa zostanie kierowcą zawodowym wink.gif dostał propozycje od firmy z branży spożywczej, mógłby jeździć 4-5 razy w tygodniu w trasy po 400-700km

chce kupić auto do 3,5T i jeździć po Polsce

Zastanawiam się jak bardzo rentowny to może być interes (chce mu to wybić z głowy)

Z wymagań zleceniodawcy: Auto ma miec możliwość załadunku 9-10 palet, stała zabudowa (plandeka odpada) oraz agregat regulujący temperature bo dla spozywki muszą być zapewnione odpowiednie warunki 10-20 stopni na pace.

w związk z tym pytanka:

Za jaką stawkę powinien się zgodzić pracowac (tj. za kilometr)?

Firma proponuje coś ok 1,1-1,2/netto czy to dobra oferta?

Jaka fure proponujecie (nowa, używana, konretny model)?

Jakiego spalania można się spodziwać po takim aucie (załadunek 1,5T max)?

Brać leasing czy kredyt?

pozdro!

Napisano

Zupełnie nie jestem w temacie, ale tak hipotetycznie:

- 2500km tygodniowo, czyli ok. 3000 zł

- przy spalaniu powiedzmy 15 ltr/100, to jakies 1500 zł na samo paliwo

Zakładając pewność kursów oraz brak przestojów związanych z naprawami, chorobami kierownika czy innymi urlopami, zostej "brutto" 6000 zł miesięcznie.

Z tego trzeba opłacić ZUS, leasing/ratę kreski, eksploatację (ubezpieczenie, przeglądy, opony, etc.).

Dodatkowo 500 km dziennie, to pewnie z 10h jazdy z załadunkiem/rozładunkiem. Ciężki chleb.

P.S. Jak zleceniodawca się rozmyśli, to zostajesz z kreską/leasingiem, zusem i szukasz gorączkowo innych kontraktów, żeby to wszystko opłacić

Napisano

Ja liczę 2,3-2,5 zł/km za transport 12 tonowym autem zlosnik.gif

Napisano

> witajcie,

> chce kupić auto do 3,5T i jeździć po Polsce

> Z wymagań zleceniodawcy: Auto ma miec możliwość załadunku 9-10 palet, stała zabudowa (plandeka

> odpada) oraz agregat regulujący temperature bo dla spozywki muszą być zapewnione odpowiednie

> warunki 10-20 stopni na pace.

> w związk z tym pytanka:

> Za jaką stawkę powinien się zgodzić pracowac (tj. za kilometr)?

> Firma proponuje coś ok 1,1-1,2/netto czy to dobra oferta?

> Jakiego spalania można się spodziwać po takim aucie (załadunek 1,5T max)?

> pozdro!

Chyba ciężko Ci będzie znaleźć auto do 3.5t zeby pomieściło 9 europalet....

Chyba będzie musiał coś wiekszego znaleźć...

Jeśli chodzi o spalanie to zalezy jak duże auto kupi, ale spokojnie miedzy 13, a nawet 20 mozesz liczyć.

Nie pracuję w transporcie, ale ta stawka jest z 20-30gr za niska jak na mój gust.

Musi z kartka i ołówkiem w reku przeliczyć.

Pozdrawiam

Napisano

> witajcie,

> brat rozważa zostanie kierowcą zawodowym dostał propozycje od firmy z branży spożywczej, mógłby

> jeździć 4-5 razy w tygodniu w trasy po 400-700km

> chce kupić auto do 3,5T i jeździć po Polsce

> Zastanawiam się jak bardzo rentowny to może być interes (chce mu to wybić z głowy)

> Z wymagań zleceniodawcy: Auto ma miec możliwość załadunku 9-10 palet, stała zabudowa (plandeka

> odpada) oraz agregat regulujący temperature bo dla spozywki muszą być zapewnione odpowiednie

> warunki 10-20 stopni na pace.

> w związk z tym pytanka:

> Za jaką stawkę powinien się zgodzić pracowac (tj. za kilometr)?

> Jaka fure proponujecie (nowa, używana, konretny model)?

> Jakiego spalania można się spodziwać po takim aucie (załadunek 1,5T max)?

> Brać leasing czy kredyt?

> pozdro!

kolego a jakie auto do 3,5 t zpomiesci tyle europalet?

mamy mega dużego sprintera który mocno naciągając jest do 3,5T i miesci 8 jak dobrze upchniesz.

po odjęciu paliwa musi zostać 8 tys minimum w kieszeni żebyś opłacił zus, podatki, księgowość, mandaty i ratę leasingową , przeglądy ( co 1,5 mca przegląd przy tych przebiegach)

Pozatym skoro ma być chłodnia to te parametry miał stary star ale nie do 3,5 t JA TEGO NIE WIDZE.

Napisano

> Chyba ciężko Ci będzie znaleźć auto do 3.5t zeby pomieściło 9 europalet....

> Chyba będzie musiał coś wiekszego znaleźć...

> Jeśli chodzi o spalanie to zalezy jak duże auto kupi, ale spokojnie miedzy 13, a nawet 20 mozesz

> liczyć.

> Nie pracuję w transporcie, ale ta stawka jest z 20-30gr za niska jak na mój gust.

> Musi z kartka i ołówkiem w reku przeliczyć.

> Pozdrawiam

jeszcze chłodnia a taki auta mieszcza 6europalet

Napisano
  • Autor

> kolego a jakie auto do 3,5 t zpomiesci tyle europalet?

to jakie to musi byc auto? z tego co wiem to powyzej 3,5t sa tachografy itp. a tego chcielismy uniknac

Napisano
  • Autor

> Ja liczę 2,3-2,5 zł/km za transport 12 tonowym autem

a 12 ton to ile bedzie na palety? smile.gif

czy te 2,3-2,5 to przy dorywczej pracy czy na stale? (firma twierdzi, ze stawka nizsza bo te 2500km/tydziej sa pewne)

jesli znadje dos na 9 europalet to ile zazyczys sobie za 1km?

Napisano

np.

Marka:

Mercedes Atego 1529

Typ:

kontener

Ładowność:

do 10,0 ton

Objętość:

do 55 m3

Miejsc paletowych:

18 (80 x 120)

Napisano

> to jakie to musi byc auto? z tego co wiem to powyzej 3,5t sa tachografy itp. a tego chcielismy

> uniknac

nie unikniesz, sprinter maxi mieści zazwyczaj 5 euro palet, przynajmniej nam tyle ładowali gazet zlosnik.gif

Z chłodnią to już kaplica ... tylko powyżej 3.5T

Napisano

> to jakie to musi byc auto? z tego co wiem to powyzej 3,5t sa tachografy itp. a tego chcielismy

> uniknac

europaleta to 1200x800

10 europalet to paka 6x2 m praktycznie i znajdź taką chłodnie

Napisano

> uniknac

I winieta, tyle, że jak już koledzy napisali nie zmieścisz do auta o DMC 3500kg 9 palet.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> a 12 ton to ile bedzie na palety?

> czy te 2,3-2,5 to przy dorywczej pracy czy na stale? (firma twierdzi, ze stawka nizsza bo te

> 2500km/tydziej sa pewne)

> jesli znadje dos na 9 europalet to ile zazyczys sobie za 1km?

auto ma 12 metrów długości zlosnik.gif

2,3-2,5zł/km liczę jak kierowca z naszej firmy ma gdzieś dowieźć naszą konstrukcję zlosnik.gif

Napisano

> ... Auto ma miec możliwość załadunku 9-10 palet, stała zabudowa ... (załadunek 1,5T max)?

Jako że pracuje w sklepie to powiem tylko, że waga palet w zależności od gabarytu towaru to od 200-1000kg (np paleta cukru ma 1t) zlosnik.gif

Napisano

> europaleta to 1200x800

> 10 europalet to paka 6x2 m praktycznie i znajdź taką chłodnie

A w kontener tyle nie wejdzie?

Napisano

> A w kontener tyle nie wejdzie?

ma byc na kat b

Napisano

> ma byc na kat b

No przeciez kontener lapie sie na B. Tylko ma niska ladownośc swiety.gif

Napisano

> ma byc na kat b

9 palet? To se ne da.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Renault Mascot, Iveco Daily, Mitsu Canter pomieszczą tyle palet, ale jeśli ma być chłodnia to ładowność będzie 1kg, słownie "jeden" grinser006.gif o ile ma być do 3,5t. Bez chłodni kontener lub plandeka to 150-300kg ładowności w papierach mają.

Spalanie takiej budy to 15-20l/100km

Napisano

> Spalanie takiej budy to 15-20l/100km

Iveco spalalo na trasie Wrocław-Krakow 13l przy przelotowej 130km/h (czyli szybko bo prawie max). Przy spokojnej jezdzie (czyli 110) spadalo do 11. (coprawda nie bylo mocno zaladowane).

Napisano

> Iveco spalalo na trasie Wrocław-Krakow 13l przy przelotowej 130km/h (czyli szybko bo prawie max).

> Przy spokojnej jezdzie (czyli 110) spadalo do 11. (coprawda nie bylo mocno zaladowane).

Oczywiście cały czas piszesz o Iveco z kontenerem na 12 palet ?? 270751858-jezyk.gif

Ten zabiera nawet 15 palet zlosnik.gif

6,05x2,45, ładowność 700kg w papierach ok.gif

404_1.jpg

Napisano

> Oczywiście cały czas piszesz o Iveco z kontenerem na 12 palet ??

Nie mowie o konternerze-izoterma. 8 Euro palet sie miescilo icon_rolleyes.gif

Napisano

> Nie mowie o konternerze-izoterma. 8 Euro palet sie miescilo

Tak też myślałem palacz.gifzlosnik.gif

Niestety przy kontenerach jak powyżej na zdjęciu, pslanie jest właśnie w okolicach 15-20l/100km, ale faktem jest, że Iveco pali najmniej ok.gif

Napisano

Nie znam sie na ciężarówkach ale u mnei w firmie za kilometr przelotu małego dostawczaka typu Combo płacą 90 gr netto.

Przebiegi dzienne około 300km.

Napisano

>... Firma proponuje coś ok 1,1-1,2/netto czy to dobra oferta?

To jest chore...

Tzw. "kilometrówka" wyliczona przez MF to ok. 87.gr/km

Dla osobówki!

Dostawczaki (do 3,5 T) spalają średnio (przy prawidłowej masie ładunku) 9 - 12 l/100 km plus w Twoim przypadku agregat (też 2-5 l/godz w zależności od obciążenia).

To tylko paliwo, a gdzie reszta?

Osobowe mikrobusy jeżdżą za 1,50 zł/km a jaka różnica w samej pracy.

A swoja drogą jacyś straceńcy u nich jeżdżą za te pieniądze bo niby skąd takie ceny?

Napisano

ja bym sie nie pchal w transport... teraz to ciezki chleb jest i jest duzo osob ktore maja juz po totalnej tanoscio... tesc od brata od lat ma transport i ogumienie i juz powoli kombinuje jak z tego transposrtu zrezygnowac bo prawie nie oplacalny jest ten biznes

Napisano

> Renault Mascot, Iveco Daily, Mitsu Canter pomieszczą tyle palet, ale jeśli ma być chłodnia to

> ładowność będzie 1kg, słownie "jeden" o ile ma być do 3,5t. Bez chłodni kontener lub

> plandeka to 150-300kg ładowności w papierach mają.

> Spalanie takiej budy to 15-20l/100km

Troszeczkę naginasz prawdę.

Nissan Cabstar z izotermą ma chyba z 800 kilo ładowności. Przy normalnej, spokojnej jeździe pozamiejskiej z palcem (wiadomo gdzie) da się osiągać bliskie okolice 10/100 - aerodynamika jak w gdańskiej szafie...

Napisano

> 9 palet? To se ne da.

> Pozdrawiam BAS

wiem

Napisano

> No przeciez kontener lapie sie na B. Tylko ma niska ladownośc

zapakuj cos zmrozonego na europalete x 9 sztuk i co będzie mrożone pierze woził ??

Napisano

> zapakuj cos zmrozonego na europalete x 9 sztuk i co będzie mrożone pierze woził ??

Mowimy o chłodni a nie o mrozni caly czas.

Az pojde pozniej sprawdze jaka ma ladowność Lublin 3 z mroznią.

Napisano

> Auto ma miec możliwość załadunku 9-10 palet

Przyjeżdza do nas kierowca Nissanem Atleon i wymiary kontenera ma 470x210 także 8 EPAL wchodzi bez większego problemu. Mówił że są również dłuższe, także bez problemu wejdzie 9-10 EPAL i jeszcze na agregat miejsca zostanie. Oczywiście w papierach do 3,5T.

Napisano

>...wymiary kontenera ma 470x210 także 8 EPAL wchodzi bez większego problemu...także bez problemu wejdzie 9-10 EPAL i jeszcze na agregat miejsca zostanie. Oczywiście w papierach do 3,5T...

I tacy właśnie "rozkładają" rynek transportowy...

bez licencji, bez tacha (600 - 800 km/24 godz), po 1.2 zł/km, bez OCP, bez, bez ,bez ...

Za to na pace 2-3 T przy 3,5 DMC.

Napisano

> I tacy właśnie "rozkładają" rynek transportowy...

Możliwe, ale akurat ten kierowca nie jeździ na km, tylko normalny etat, jazda od 7-15 i to nie codziennie czyli raczej niedalekie trasy. Dłuższa raz na dwa tygodnie i to nie zawsze.

Napisano

Przy normalnej, spokojnej jeździe

> pozamiejskiej z palcem (wiadomo gdzie) da się osiągać bliskie okolice 10/100 - aerodynamika

> jak w gdańskiej szafie...

A przeładowany czy nie??

Znane przypadki, potwierdzane wiele razy w trasie na CB lub na parkingu.

Mascot, Daily, Canter, przy max. kontenerze i ładunku ok. 3-4 ton, a byli magicy co mieli po 5t i więcej spalanie tak jak pisałem 15-20l.

Jeśli zabiera 15 palet i niech każda waży chociaż! po 200kg to już mamy 3 tony idea.gif

No pusto owszem, podejrzewam że 10-12l jest realne przy 80km/h.

Ja swoim przy spokojnej jeździe z przyczepką, robię 7,5l/100km.

Napisano

> A przeładowany czy nie??

Oczywiście, że nie.

Wiesz, napisałeś (cyt) "spalanie takiej budy to ...".

Ja wiem, że samochód spali tyle, ile wlejesz, ale spalić potrafi też tyle, ile napisałem.

Przy jeździe szosowej obciążenie to kwestia trzeciorzędna - liczy się aerodynamika szafy trzydrzwiowej.

Napisano
  • Autor

podsumowujac

ciezko znalezc fure na 9 palet do 3,5T a jesli taka znajde to bede musial kombinowac z zaladunkiem bo waga 9 palet to przynajmniej 3T

Mozliwe ze do auto 7-8 palet i dmc 3,5T sie bezproblemu znajdzie, ale skok juz na 9-10 palet = ciezarowka

ile mozna w takim razie zaspiewac za 1km 8-paletowego auta a ile za 10 paletowe? chodzi mi o warunki rynkowe, zadzwonilem do paru firm z okolicy i powiedzieli mi ze za 1,2zl beda wozic po 8 palet, wiec skoro im sie oplaca to czemy nie mi? oslabiony.gif

Napisano

> podsumowujac

> ciezko znalezc fure na 9 palet do 3,5T a jesli taka znajde to bede musial kombinowac z zaladunkiem

> bo waga 9 palet to przynajmniej 3T

> Mozliwe ze do auto 7-8 palet i dmc 3,5T sie bezproblemu znajdzie, ale skok juz na 9-10 palet =

> ciezarowka

> ile mozna w takim razie zaspiewac za 1km 8-paletowego auta a ile za 10 paletowe? chodzi mi o

> warunki rynkowe, zadzwonilem do paru firm z okolicy i powiedzieli mi ze za 1,2zl beda wozic po

> 8 palet, wiec skoro im sie oplaca to czemy nie mi?

bo taki jest rynek i takie ceny

Napisano

> ile mozna w takim razie zaspiewac za 1km 8-paletowego auta a ile za 10 paletowe? chodzi mi o

> warunki rynkowe,

Tyle, ile zleceniodawca Ci zapłaci.

> zadzwonilem do paru firm z okolicy i powiedzieli mi ze za 1,2zl beda wozic po

Może po prostu oni "umiom", może chodzi o jednorazowy kurs, gdzie marża jest niska ale lepiej złapać kurs niż grzać miejsce na parkingu, gdy licznik i tak bije (koszta stałe pojazdu).

Transport samochodowy to ciężki kawałek chleba. Marże są niskie, ryzyko wysokie.

Napisano

looknij sobie na cennik Castoramy wink.gif

do 1 tony - 2,6zl za kilometr, powyzej tony 5,6/km

czy jakos tak wink.gif

Napisano

> podsumowujac

> ciezko znalezc fure na 9 palet do 3,5T a jesli taka znajde to bede musial kombinowac z zaladunkiem

> bo waga 9 palet to przynajmniej 3T

> Mozliwe ze do auto 7-8 palet i dmc 3,5T sie bezproblemu znajdzie, ale skok juz na 9-10 palet =

> ciezarowka

> warunki rynkowe, zadzwonilem do paru firm z okolicy i powiedzieli mi ze za 1,2zl beda wozic po

Iveco Daily 50C15 homologacja 3490kg, bez tacho i granicznika, możliwość homologacyjna zabudowy to max dł. zewn. 6,2m, max szer. zewn 2,35m, więc mamy bardzo ładną 12 paletową zabudowę.

Oczywiście ładowność zostaje nam w papierach około 500-600kg ale techniczne ten samochód jest w stanie wozić 4 tony bez problemu (oczywiście wersja ze wzmocnionym tylnym zawieszeniem).

Napisano

> looknij sobie na cennik Castoramy

> do 1 tony - 2,6zl za kilometr, powyzej tony 5,6/km

> czy jakos tak

Cennik Castoramy ma sie nijak do rzeczywistości,. maja takie ceny bo i tak nikt nie bedzie zamawial zewnetrzenego transporu.

Napisano

> Ten rynek jest chory...

a i tak ludzie mowia, ze drogo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.