Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dzieci a auto 3 drzwiowe ?

Featured Replies

Napisano

ja pakuje trójke do trzydzwiowego auta i nie narzekam,

z przodu siedzi najmłodsze, bo najciężej sie je instaluje w samochodzie, starszaki sami wsiadają do tyłu i się zapinają wink.gif

Napisano

> M, KM!

A to ci odmiana !!! hehe.gif

Gratulejszyn! ok.gif

Napisano

> Nie można tyłem do kierunku jazdy - jak starsze już jeździ przodem, to mozna.

w instrukcji c-max'a jest napisane że nie można icon_rolleyes.gif

(nie ma odłączanej poduchy)

tzn niby jest dopuszczalne, na zasadzie - gdy warunki zmuszają cię itd ...

w astrze miałem że można, tylko trzeba odsunąć fotel max do tyłu

w vitarze wożę smyka z przodu, bo tam nie ma poduchy ok.gif

oczywiście fotelik przodem do kierunku jazdy ok.gif

Napisano

> Grupa 0 to leżąca gondola

> 0+ to nosidełko do 13 kg

> I to 9-18 kg

> II to 15-25 kg

> III to 22 - 36 kg

> (W tym są wszelkie łamańce II/III 15-36)

> I od grupy II nie ma własnych pasów.

ok.gif

jeśli tak są grupy to faktycznie od II nie ma już pasów

w tym recaro podają, że od 15kg można używać 3 pkt auta

ja na razie zapinam smyka jeszcze tymi 5pkt - waży coś koło 15kg

Napisano

A skąd wiesz, ile w tym (i w tamtym) blefu ?

Napisano

> I od grupy II nie ma własnych pasów.

Mam pójść na dół i zrobić zdjęcia ?

> Też tego nie rozumiem, chyba że dziecko wygląda jak ludek Michelin'a...

do 2,5 roku to jeszcze jak cię mogę, ale powyżej po prostu jest dzieciak jak szprotka w puszce...

Napisano

> A skąd wiesz, ile w tym (i w tamtym) blefu ?

Nie wiem. Ale rozumiem, że gratulacje przyjmujesz. smile.gif

B

Napisano

> Nie wiem. Ale rozumiem, że gratulacje przyjmujesz.

> B

Dzieci nie mam :-)

Dowcip o Bacy zna ?

Napisano

> Mam pójść na dół i zrobić zdjęcia ?

Wystarczy jak napiszesz jaki to fotelik.

> do 2,5 roku to jeszcze jak cię mogę, ale powyżej po prostu jest dzieciak jak szprotka w puszce...

Sibui, sorry ale chyba wczoraj coś chlapnąłeś i procenty Ciebie trzymają. Mój Franc ma 3 lata i 20 dni i fotelik zmieniłem tylko dlatego, że często jeździmy w grubych ciuchach na krótkie odległości i jest po prostu wygodniej w większym, ale na dłuższą trasę, gdy siedzi w lekkiej bluzce w "małym" foteliku nie wygląda jak świnia między sztachetami. Jeśli chodzi o rozmiary to jest tuż poniżej 50 centyla.

Napisano

> Wystarczy jak napiszesz jaki to fotelik.

Ferrari.

> Sibui, sorry ale chyba wczoraj coś chlapnąłeś i procenty Ciebie trzymają. Mój Franc ma 3 lata i 20

> dni i fotelik zmieniłem tylko dlatego, że często jeździmy w grubych ciuchach na krótkie

> odległości i jest po prostu wygodniej w większym, ale na dłuższą trasę, gdy siedzi w lekkiej

> bluzce w "małym" foteliku nie wygląda jak świnia między sztachetami. Jeśli chodzi o rozmiary

> to jest tuż poniżej 50 centyla.

Nie prowadzę aż tak szczegółowych statystyk, ale powiedzmy że operujemy na zbliżonych i od pół roku mój nie mieścił się w niższą grupę.

Aktualnie nie podjąłbym się wciśnięcia w pełnym rynsztunku bojowym w taki fotel.

Też Ferrari (słabość do marki mam :-) )

Napisano

> Ferrari.

hmm.gif Kto bogatemu zabroni , tyle, że prawdopodobnie masz fotelik grupy I/II/III i pasy owszem są,

> Nie prowadzę aż tak szczegółowych statystyk, ale powiedzmy że operujemy na zbliżonych i od pół roku

> mój nie mieścił się w niższą grupę.

> Aktualnie nie podjąłbym się wciśnięcia w pełnym rynsztunku bojowym w taki fotel.

> Też Ferrari (słabość do marki mam :-) )

Pół roku temu była wiosna/lato i więc ubiory raczej lekkie, więc albo miałeś jakiś super ciasny fotelik, albo masz super wielkie dziecko.

Napisano

> Kto bogatemu zabroni , tyle, że prawdopodobnie masz fotelik grupy I/II/III i pasy owszem są,

II/III

W zależności od stopnia zarzygania :-) jeździ albo przypięty zintegrowanymi 5-pktowymi albo w samym plastiku przypięty 3 pktowymi samochodowymi (jako emergency).

W ten mieści się bez problemu.

> Pół roku temu była wiosna/lato i więc ubiory raczej lekkie, więc albo miałeś jakiś super ciasny

> fotelik, albo masz super wielkie dziecko.

No właśnie nie :-)

Chociaż patrząc po znajomych to powszechną praktyką jest wożenie dzieciaka wylewającego się z fotela gr 1 "bo może leżeć i mniej ryja drze".

Napisano

> Przecież Ty jeździłeś 166 o ile dobrze pamiętam. Za mała ?

166 stare dzieje cool.gif super auto, pozniej mysl koreanska pro cee'd i poszla na handel bo sie z dwojka babli nie dalo sensownie tego uzytkowac, teraz 2x jeep i jest ok zlosnik.gifok.gif

Napisano

> II/III

> W zależności od stopnia zarzygania :-) jeździ albo przypięty zintegrowanymi 5-pktowymi albo w samym

> plastiku przypięty 3 pktowymi samochodowymi (jako emergency).

> W ten mieści się bez problemu.

Aż sprawdziłem :

http://store.ferrari.com/en/kids/accessories/car-seats/ - no to który masz?

> No właśnie nie :-)

> Chociaż patrząc po znajomych to powszechną praktyką jest wożenie dzieciaka wylewającego się z

> fotela gr 1 "bo może leżeć i mniej ryja drze".

niestety ale Twoja subiektywna opinia różni się od mojej subiektywnej opinii ...

Napisano

> Ja też nie, ale chciałbym mieć

Ja juz mam, bo nie bylo alternatywy. zlosnik.gif

> A to zależy. Jako Łociec latorośli która właśnie zaczęła szkołę, każde większe auto niż kompakt

> byłoby dla mnie kłopotem. Taki mam super dojazd do szkoły że zdecydowanie lepiej i wygodniej

> jest mieć auto mniejsze niż większe

> Ale wygodniej mieć 5D niż 3D, bo bąbel wysiada sam bez potrzeby notorycznego odsuwania fotela

Poniewaz nie wiem co Ci na to odpowiedziec, niewiem.gif

zarzuce tylko reklame, z ktora mi sie od razu ten post skojarzyl. grinser006.gif

Napisano

> Aż sprawdziłem :

> http://store.ferrari.com/en/kids/accessories/car-seats/ - no to który masz?

Nie ma już takich.

Większy jest taki:

klik, ale ten jest jakiś "podrabiany charlie", bo nie ma najważniejszego artefaktu - osłonek na pasy z napisem SABELT :-) plus mój ma inne obszycie dodatkowego zagłówka.

Opis jest niewłaściwy, bo dotyczy fotelika niższej grupy.

Mniejszy +/- jest

taki, tylko mój ma inną kolorystykę i nie ma dolnej części wkładki no i oczywiście ma nakładki na pasy SABELT. Tego modelu w praktyce nie da się używać w wersji tyłem do kierunku jazdy (musiałbym mieć siedzenie z ujemnym kątem nachylenia siedziska).

> niestety ale Twoja subiektywna opinia różni się od mojej subiektywnej opinii ...

I obaj mamy do nich prawo :-)

Napisano

> Nie ma już takich.

Przecież sam pisałeś, że są ... Czyli może były ... ciekawe dlaczego nie ma ...

> Większy jest taki:

> klik, ale ten jest jakiś "podrabiany charlie", bo nie ma najważniejszego artefaktu - osłonek na

> pasy z napisem SABELT :-) plus mój ma inne obszycie dodatkowego zagłówka.

> Opis jest niewłaściwy, bo dotyczy fotelika niższej grupy.

Rzuć okiem na zdjęcie opakowania - no jak wół to jest fotelik I/II/III - chociaż i tak ...

> Mniejszy +/- jest

> taki, tylko mój ma inną kolorystykę i nie ma dolnej części wkładki no i oczywiście ma nakładki na

> pasy SABELT. Tego modelu w praktyce nie da się używać w wersji tyłem do kierunku jazdy

> (musiałbym mieć siedzenie z ujemnym kątem nachylenia siedziska).

Z tego co widzę to fotelik 0+/I i skoro jest uniwersalny to zapewne w granicznych wartościach dla starszych dzieci robi się za mały

> I obaj mamy do nich prawo :-)

Najgorsze, że tylko jeden z nas ma rację grinser006.gif

Napisano

> Przecież sam pisałeś, że są ... Czyli może były ... ciekawe dlaczego nie ma ...

Jezu... Ręce opadają...

Bo model nowy (w sensie wyglądu) wdrożyli.

> Rzuć okiem na zdjęcie opakowania - no jak wół to jest fotelik I/II/III - chociaż i tak ...

Nooo, jeżeli jest to gr 1 to...

Jak się do tego niższej grupy młody już nie mieścił, to na tym większym wyglądał jak pchła w stodole...

> Najgorsze, że tylko jeden z nas ma rację

i jak zwykle jestem to JA.

Chcesz z tym FAKTEM polemizować ?! :->

Napisano

> Jezu... Ręce opadają...

> Bo model nowy (w sensie wyglądu) wdrożyli.

> Nooo, jeżeli jest to gr 1 to...

> Jak się do tego niższej grupy młody już nie mieścił, to na tym większym wyglądał jak pchła w

> stodole...

Czyli nie da się kupić nowego fotelika z grupy II (lub II/III) z pasami pięciopunktowymi?

> i jak zwykle jestem to JA.

> Chcesz z tym FAKTEM polemizować ?! :-

Nie polemizuje z prawdami objawionymi, ale ja jestem niewierzący ...

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Testowaliśmy w zeszły weekend wsadzanie dzieciaka do auta typu Grande Punto 5D

Gehenna no.gif

Kręgosłup jest zgięty w pół i przekręcony wzdłużnie. Dodatkowo bez podparcia na rękach.

Całe szczęście nie padało, bo by mi cały tyłek zmoczyło no.gif

Dotarło do mnie też coś o czym pojęcia nie miałem mając auta 3D zlosnik.gif

Jak wsadzam dzieciaka od strony chodnika, to jak ktoś będzie chciał przejść tym chodnikiem to sobie drzwi zamknie i już. W 5D nie zamknie, bo blokuje je ja swoim ciałem.

Od strony ulicy należy pamiętać w 3D aby się zatrzasnąć, w 5D to niemożliwe, bo....blokujemy drzwi swoim ciałem.

Już samo zapinanie fotela w pasy bezpieczeństwa było ciekawe.

W 3D jak wsiadam do tyłu siłą rzeczy mam miejsce na nogi siedząc na kanapie z tyłu i mam w miarę swobodne ruchy. Łatwo manipulowac przy foteliku ok.gif

W 5D najpierw należy otworzyć drzwi z przodu, przesunąć fotel do przodu (ten za którym będzie się siedziało) i dopiero zapinać. W innym wypadku będzie się człowiek męczył z pasami w strasznej ciasnocie oslabiony.gif

Fakt, że ten zabieg nie jest wykonywany często ok.gif

Mam dziwne wrażenie graniczące z pewnością, że osoby normalnej budowy będa miały wygodniej wkładac dzieciaki jednak do auta 3D. Normalnej budowie, znaczy nieutrudniającej wejście przed otwór za fotelem.

Najlepiej do przewozu małych dzieci nadają się jednak auta z drzwiami przesuwanymi z tyłu, najlepiej z wysoko umieszczoną kanapą. ok.gif Tego nie testowałem, ale potrafię sobie wyobrazić.

Napisano

> Testowaliśmy w zeszły weekend wsadzanie dzieciaka do auta typu Grande Punto 5D

> Gehenna

...

cos w tym jest... temat mnie coprawda dotyczy dopiero za rok (jak dobrze pojdzie), ale teraz mam 3d i pierwsza mysl to byla, ok za rok zmieniam i ucinam leasing, no bo dziecko...

ale teraz tak patrze na ludzi czym woza dzieciaki i troche czytam, to wcale nie jest tak ze musi byc 5d... i nie ma sie co spinac az nadto... i specjalnie spieszyc ze sprzedawaniem auta...

Napisano

> ...

> cos w tym jest...

przyzwyczajenie ? grinser006.gif

mam 3d i 5d, o niebo wygodniejsze jest 5d nadwozie

nic nie skręcam kręgosłupa i żadne plecy mi nie wychodzą wink.gif

wydaje mi się o wiele bardziej skomplikowane wkładanie dzieciaka do tyłu przez przednie drzwi

niż stanięcie z boku auta i wsadzenie w wprost, schylasz się już bez dzieciaka, tylko żeby zapiąć pas hmm.gif

Napisano

> przyzwyczajenie ?

> mam 3d i 5d, o niebo wygodniejsze jest 5d nadwozie

Ale Ty masz C-Maxa. A tam się to robi bardzo wygodnie. Chyba że piszesz o innym aucie.

Napisano

> najlepiej z wysoko umieszczoną kanapą. Tego nie testowałem, ale potrafię sobie wyobrazić.

Potwierdzam smile.gif tak samo dobrze mozna sobie poradzic sobie w mini vanie jakim jest Citroen XP smile.gif mimo ze nie ma odsuwanych drzwi...

pozdr.

M.

Napisano

> Ale Ty masz C-Maxa. A tam się to robi bardzo wygodnie. Chyba że piszesz o innym aucie.

ale maksiu to prawie osobówka, żaden tam van grinser006.gif

faktycznie fotel jest wyżej, przez co mniej się trzeba schylać ok.gif

wcześniej miałem astre kombi, wkładasz i zapinasz, wiele zginać się nie trzeba

dopiero do pasa owszem, ale wtedy już nie musimy trzymać dzieciaka ok.gif

Napisano

> przyzwyczajenie ?

> mam 3d i 5d, o niebo wygodniejsze jest 5d nadwozie

> nic nie skręcam kręgosłupa i żadne plecy mi nie wychodzą

> wydaje mi się o wiele bardziej skomplikowane wkładanie dzieciaka do tyłu przez przednie drzwi

> niż stanięcie z boku auta i wsadzenie w wprost, schylasz się już bez dzieciaka, tylko żeby zapiąć

> pas

powiem co ze mi sie o wiele wygodniej wkłada dziecię do Vitarki teraz niż do ostatnich 3 plaskaczy do którym niestety musiałem se dobrze schylać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.