Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dzieci a auto 3 drzwiowe ?

Featured Replies

Napisano

Jedno dziecko w aucie 3 drzwiowym przerabiam obecnie.

Nie jest to zbyt wygodne rozwiązanie, ale w sumie da się przeżyć.

Nie wyobrażam sobie jednak jak zapakować dwójkę małych dzieci do takiego auta.

Ktoś przerabia taką konfigurację ?

Gdzie siedzą ?

U mnie mały siedzi z tyły za pasażerem. Dopuszczalne dla mnie rozwiązanie to też na przednim fotelu.

Jednak jak byłoby drugie dziecko, to co ? Nie moga oba siedzieć z tyłu, bo czasem trzeba aby jedna dorosła osoba jechała obok dziecka i je pocieszała.

Jak jedno będzie z tyłu, a drugie z przodu, to jest problem bo do jednego albo nie ma dostępu, albo się go nie widzi icon_rolleyes.gif

P.S. Nie wiem czy to właściwy kącik, ale w sumie dotyczy samochodu i umieszczenia fotelików zlosnik.gif Innego właściwszego nie widzę wink.gif

Napisano

> Nie wyobrażam sobie jednak jak zapakować dwójkę małych dzieci do takiego auta.

Zależy co rozumiesz pod pojęciem małe dzieci.

> Ktoś przerabia taką konfigurację ?

> Gdzie siedzą ?

Aktualnie nie, ale przerabiałem przez ok. rok. Dzieci lat 2,5 i 7 - siedziały z tyłu - ale to było auto miejskie, jak widziało tablicę z przekreślonym Kraków, to zawracało.

Napisano

> Jedno dziecko w aucie 3 drzwiowym przerabiam obecnie.

Tak samo jedno jak dwoje - nie widzę różnicy zlosnik.gif. W samochodzie 3D o wiele łatwiej pakuje się dzieci do fotelików, bo łapiesz za klatę i wkładasz przed siebie. Po trzech/czterech latach problem znika, bo dzieciaki same wsiadają i przypinają się pasami, tu w 3D też jest im łatwiej bo mają więcej miejsca do manewrowania, a rodzić nie wachluje drzwiami jak w markecie. Mówimy tu oczywiście o normalnych samochodach wielkości przynajmniej kompakta. Problemem jest to, czy przednie fotele sa z "pamięcią", czy za każdym razem musisz ustawiać od początku, bo to irytuje.

Napisano

Dzieci różne są (niektóre nie potrzebują pocieszycieli), auta też różne są. Jak dostałem na zastępczaka BMW serii 1 3D to stwierdziłem, że to wygodniejsze rozwiązanie niż 5D. Łatwiejszy jest dostęp do fotelika/zapięcia. Bardziej z przodu się sięga, wchodząc do kabiny .

Napisano

Zmienia sie auto na 5d. Niestety. Siostra to przerabiała i sie dorobiła bólu kręgoslupa bo dzieciaki nie zawsze się zgadzały siedzieć

Napisano

Z tego co zrozumielem to masz 2 problemy.

1 to to, ze niewygodnie jest ladowac dzieci do fotelikow w aucie 3 drzwiowym.

Ogolnie wcale sie z tym nie zgadzam do konca. Czasem woze swoja corke w bravo (3 drzwiowe) i nie ma problemu z wkladaniem a nawet smiem twierdzic ze jest latwiej ja wlozyc niz do auta 5 drzwiowego.

Druga sprawa to brak doroslego gdy oboje dzieci z tylu.

Mysle ze jedynym rozwiazaniem na to, jest opcja zeby miec na tyle duze auto, zeby ten dorosly w razie czego sie zmiescil z tylu w srodku miedzy fotelikami. Tak chyba bedzie najlepiej.

Ja takiego problemu nie mam bo mam tylko 1 corke wink.gif

A fotelik woze prawie zawsze z tylu na srodkowym miejscu.

Napisano
  • Autor

> A fotelik woze prawie zawsze z tylu na srodkowym miejscu.

rozumiem że masz isofix ?

Napisano
  • Autor

> Zależy co rozumiesz pod pojęciem małe dzieci.

Noworodek i 2 latek

Napisano

> Mysle ze jedynym rozwiazaniem na to, jest opcja zeby miec na tyle duze auto, zeby ten dorosly w

> razie czego sie zmiescil z tylu w srodku miedzy fotelikami.

Właśnie - na tyle duże! Bo w takim samym 3/4/5D będzie jednakowo luźno albo ciasno. Zaryzykuje nawet stwierdzenie, że przy dwóch fotelikach z tyłu zamontowanych po bokach auta, do 3D będzie się nawet dało wsiąść między nie w przeciwieństwie do 4/5 hehe.gifok.gif

Napisano

> rozumiem że masz isofix ?

Nie mam.

A powinienem? Czy o czyms nie wiem?

Napisano
  • Autor

> Tak samo jedno jak dwoje - nie widzę różnicy

Ja widzę.

Mały jak był noworodkiem jeździł w foteliku który był montowany na bazę. Jedno kliknięcie i już ok.gif

Baza była na przednim fotelu, przypięta pasami. Powodowało to że ten fotel był tylko w jednym miejscu, nieprzesuwalny.

Jak dojdzie drugi dzieciak i będzie siedział z przodu "na bazie", to ten starszy nie może być ładowany z prawej strony, bo go nie wsadzę przez okno zlosnik.gif Za kierowcą też nie może być, bo jego fotelik jest przypięty pasami i by pasażer miał problem wchodzić.

Musiałby siedzieć jednak z prawej z tyłu, ale ładowany od lewej. Moim zdaniem porażka no.gif

Chyba że ja czegoś nie rozumiem.

Napisano
  • Autor

> Nie mam.

> A powinienem? Czy o czyms nie wiem?

W takim razie musisz miec 3 punktowy pas na środkowym miejscu ok.gif

Moje auto ma tylko biodrowy. W instrukcji montażu fotelika jest, aby montować pasem trzypunktowym.

Napisano

> W takim razie musisz miec 3 punktowy pas na środkowym miejscu

> Moje auto ma tylko biodrowy. W instrukcji montażu fotelika jest, aby montować pasem trzypunktowym.

A to sie zgadza... Mam 3 punktowy z tylu na srodku w Primerze.

W bravo nie, ale bravem dziecko bardzo zadko jezdzi.

Ogolnie dla mojej (2 lata) w srodku jest chyba najoptymalniej, bo najlepiej widzi co sie dzieje z przodu, moze obserwowac nas oraz droge. Pozatym wydaje mi sie ze na srodku jest najbezpieczniej. Zona jak jedzie jako pasazer z przodu, to ma zamontowane dodatkowe male lusterko zeby patrzec na dziecko i nie dostac skretoszyi wink.gif

Ogolnie jednak jak to sie wszystko sprawdzi bedzie niedlugo jak bedziemy jechac do Polski 2500km. Zobaczymy czy damy rade tak latwo.

Napisano
  • Autor

> Musisz jedno dziecko wozić w P2, a drugie w Seju, nie masz niestety wyjścia

Chodzi o to, że kombinuję jak koń pod górę jakby tu nie kupić jednego auta (5D).

I wychodzi na to że nie mam wyjścia zlosnik.gif

Napisano

zapytaj pmr'a, on chyba cały czas woził (wozi?) dwójkę w hgt'ce smile.gif

Napisano

Osobiście miałem 2 auta 3D. Maluchów nie liczę zlosnik.gif

Szczerze nie znoszę tego typu nadwozia. Pewnie jestem mało wrażliwy na piękno, ale nie wiedzę w tym nic ładnego. O praktyczności nie wspomnę bo to oczywiste. Wrota jak do stodoły, na parkingach problem, z wsiadaniem problem, z wsadzaniem dzieciaka problem, nawet teczkę na tył wrzucić i ją wyjąć problem. Kurde nawet odkurzać auto problem bo się trzeba tam pakować zlosnik.gif

Nie dziękuję* zlosnik.gif

*Mam pełne prawo mieć swoje zdanie 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Osobiście miałem 2 auta 3D. Maluchów nie liczę

> Szczerze nie znoszę tego typu nadwozia. Pewnie jestem mało wrażliwy na piękno, ale nie wiedzę w tym

> nic ładnego.

I tu sie Pan zaprezentował...przed milionami słuchaczy zlosnik.gif

Ty miałeś Opla, a teraz Hyundaia. W tematach estetyki się nie wypowiadaj grinser006.gif

O matko. Sprawdziłem w profilu.........Dacia faint.gifzlosnik.gif

Napisano

> Właśnie - na tyle duże! Bo w takim samym 3/4/5D będzie jednakowo luźno albo ciasno. Zaryzykuje

> nawet stwierdzenie, że przy dwóch fotelikach z tyłu zamontowanych po bokach auta, do 3D będzie

> się nawet dało wsiąść między nie w przeciwieństwie do 4/5

Nie do końca - żona się mieści między przednim fotelem a fotelikiem, żeby na środku usiąść między fotelikami skromny.gif

Mondeo 5d.

Napisano

> I tu sie Pan zaprezentował...przed milionami słuchaczy

> Ty miałeś Opla, a teraz Hyundaia. W tematach estetyki się nie wypowiadaj

> O matko. Sprawdziłem w profilu.........Dacia

Proszę Cię .... Lanos .... zlosnik.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Nie mam.

> A powinienem? Czy o czyms nie wiem?

Któryś z tubylców mi mówił, że nie wolno przewozić dziecka (w foteliku) na środku tylnej kanapy. Na pytanie "czemu" nie potrafił odpowiedzieć. W sumie widuję auta z fotelikiem na środku.

Napisano

Dawno, dawno temu, gdzieś tak do 2002 roku, jeździłem trzydrzwiową Corsą B. Miałem wówczas jedno dziecko, rozwiązaniem okazał się zakup Matiza, od tamtego czasu jestem wierny auto 4/5 drzwiowym a typowe coupe rozważam w kategoriach auta na weekendowe wypady, nigdy jako pojazd na codzień do wożenia dzieciaków.

Ja wiem że pewnie nie tego spodziewałeś się przeczytać ale solucją jest zmiana auta.

Napisano
  • Autor

> Ja wiem że pewnie nie tego spodziewałeś się przeczytać ale solucją jest zmiana auta.

Ja sam do tego doszedłem, jednak liczę na to że może ktoś doszedł do innych wniosków i mi przedstawi logicznie swój sposób postępowania ok.gif

Napisano

> Chyba że ja czegoś nie rozumiem.

Ja małego jak był całkiem mały woziłem z tyłu za kierowcą, właśnie po to, żeby było wolne miejsce obok niego i żeby nikt mi nie zawracał tyłka jako kierowcy przy wsiadaniu i wysiadaniu. Po odchyleniu fotela pasażera i odjechaniu nim do przodu jest wystarczająco miejsca żeby tam z tyłu manewrować. Nie wiem gdzie, kiedy i ile razy dziennie będziesz te dzieci woził grinser006.gif, ale przy normalnym jeżdżeniu nie jest to problem, jak mówię w 3D jest nawet wygodniej. Problemem są sprawy "okołodzrwiowe" jak wspomniany wcześniej system odchylania fotela czy taki szczegół jak miejsce usytuowania wewnętrznej klamki drzwi, kiedy ktoś siedzący z tyłu nie może sięgnąć bo ta jest w przedniej części drzwi angryfire.gif, a Ty nie sięgasz bo już odchylony fotel sciana.gifhehe.gif

Napisano

> Któryś z tubylców mi mówił, że nie wolno przewozić dziecka (w foteliku) na środku tylnej kanapy. Na

> pytanie "czemu" nie potrafił odpowiedzieć. W sumie widuję auta z fotelikiem na środku.

Hmmm. Bardzo interesujace.

A ten tubylec nie byl juz przypadkiem po okolo 10 pintach ?

Napisano

> Hmmm. Bardzo interesujace.

> A ten tubylec nie byl juz przypadkiem po okolo 10 pintach ?

Nie, ale z czasem przestałem słuchać jego uwag, bo w zasadzie nic nie wie smile.gif On po prostu myśli, że jest najmądrzejszy.

Zaraz pobuszuję na citizensinformation i spróbuję znaleźć coś o przewożeniu dzieci.

EDIT: Ani na CI ani na RSA nie znalazłem info, że nie można dziecka przewozić na środku. Więc pewnie można.

Napisano

> Nie do końca - żona się mieści między przednim fotelem a fotelikiem, żeby na środku usiąść między

> fotelikami

> Mondeo 5d.

Moja tez tylko ze w Audi A8L.

A tak na serio zalezy jaki kto na foteik. Nasz jest dosc 9-18kg rozbudowany na boki wiec siedzenie pomiedzy takimi foteliami jak w przykladzie wyzej. W tych fotelikach 18-36 niema problemu bo zajmuja mniej miejsca.

Napisano

> Chodzi o to, że kombinuję jak koń pod górę jakby tu nie kupić jednego auta (5D).

> I wychodzi na to że nie mam wyjścia

Doskonale rozumiem to kombinowanie, wszak ja mam full watpliwosci czy takie P2 3D to aby dobre rozwiązanie dla rodziny 2+1, a co dopiero 2+2...

Jest inne rozwiązanie, Bravo. 5D w ładnej budzie.

Chyba, że dla Ciebie autko 5D = emeryt user, to wtedy jest problem... na ktory lekarstwem jest autko 4x4 zeby.GIF

Napisano

> I tu sie Pan zaprezentował...przed milionami słuchaczy

> Ty miałeś Opla, a teraz Hyundaia. W tematach estetyki się nie wypowiadaj

> O matko. Sprawdziłem w profilu.........Dacia

Szczerze mówiąc też nie widze nic pięknego w zwykłych samochodach 3d. Bardziej widze wady takiego rozwiązania niż zalety, choć przyznam że jest kilka samochodów w których troje drzwi by mi absolutnie nie przeszkadzało zlosnik.gif

Napisano

> Ja małego jak był całkiem mały woziłem z tyłu za kierowcą, właśnie po to, żeby było wolne miejsce

> obok niego i żeby nikt mi nie zawracał tyłka jako kierowcy przy wsiadaniu i wysiadaniu. Po

> odchyleniu fotela pasażera i odjechaniu nim do przodu jest wystarczająco miejsca żeby tam z

> tyłu manewrować. Nie wiem gdzie, kiedy i ile razy dziennie będziesz te dzieci woził , ale

> przy normalnym jeżdżeniu nie jest to problem, jak mówię w 3D jest nawet wygodniej. Problemem

> są sprawy "okołodzrwiowe" jak wspomniany wcześniej system odchylania fotela czy taki szczegół

> jak miejsce usytuowania wewnętrznej klamki drzwi, kiedy ktoś siedzący z tyłu nie może sięgnąć

> bo ta jest w przedniej części drzwi , a Ty nie sięgasz bo już odchylony fotel

chyba zartujesz z ta wygoda?? wez wkladaj dzieciaka i gimnastykuj sie z nim kilka razy dziennie przez waski otwor, jeszcez pol biedy jak dzieciak wazy ok 10kg, ale jak masz baze (mozna wogole wkladac baze do 3d) to jak nosidelko przepchniesz przez dzrzwi sciana.gif lub bobo jest heavyduty to raczej porazka

z jednym jest problem a z 2ka hehe

Napisano

Nie mam dzieci wiec moze nie powinienem sie wypowiadac.

Ale mialem auta i 3 i 5 drzwiowe.

O ile kurtke czy plecak latwiej wyjac z 5 furtkowego

to juz cos wiekszych gabarytow niekoniecznie.

Jest to tak samo upierdliwe. Polecana zmiana na 5 furtek?

To zart kogos, kto ma niedobrze i nie chce, zebys mial lepiej.

Jesli juz trzeba zmieniac samochod z powodu dzieci to z sensem.

Takim autem jest np Kangoo czy Berlingo.

I wszystko wieksze co dysponuje odsuwanymi drzwiami.

Napisano

> Nie mam dzieci wiec moze nie powinienem sie wypowiadac.

> Ale mialem auta i 3 i 5 drzwiowe.

> O ile kurtke czy plecak latwiej wyjac z 5 furtkowego

> to juz cos wiekszych gabarytow niekoniecznie.

> Jest to tak samo upierdliwe. Polecana zmiana na 5 furtek?

> To zart kogos, kto ma niedobrze i nie chce, zebys mial lepiej.

> Jesli juz trzeba zmieniac samochod z powodu dzieci to z sensem.

> Takim autem jest np Kangoo czy Berlingo.

> I wszystko wieksze co dysponuje odsuwanymi drzwiami.

Bez jaj. Jak ma się dzieci to trzeba jeździć Berlingo albo Kangoorem? A to już BMW 5 nie można? zlosnik.gif

Napisano

> chyba zartujesz z ta wygoda?? wez wkladaj dzieciaka i gimnastykuj sie z nim kilka razy dziennie

No wziąłem i wkładałem zlosnik.gif do Pandy i do Lanosa 3D i nie ma porównania. Nawet gdyby ta Panda była Audi A8 to zawsze wolał bym sadzać dziecko w 3D. W Lanosie otwieram prawie cały bok auta, odsuwam fotel z oparciem pod przednią szybę i mam salon zlosnik.gif. Mało tego - jak stara siedziałą z tyłu obok małego to nie wracałem z odsuniętym fotelem i oboje mieli salon ok.gif. Jak widzę co znajomi wyprawiają z dzieciakami w 5D Golfach, Megankach i Thaliach to mi ich żal hehe.gif. Na szczęście dzieci szybko rosną i problem z czasem znika. Inna sprawa, to że jak ktoś decyduje się na masowe robienie dzieci, to z góry powinien porzucić posiadanie lanserskich 3D i od razu kupić rodzinne kombi albo vana biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

>(mozna

> wogole wkladac baze do 3d)

Ja własnie miałem bazę w 3D. Na przedni fotel i wyłączona poducha ok.gif

To jest akurat wygodniejsze niz nawet w 5D z tyłu, bo drzwi masz większe wink.gif

Jedyny pozytywny wyjątek jeśli chodzi o ergonomię zlosnik.gif

Napisano

> Bez jaj. Jak ma się dzieci to trzeba jeździć Berlingo albo Kangoorem? A to już BMW 5 nie można?

Nie. zlosnik.gif

Napisano

> Nie mam dzieci wiec moze nie powinienem sie wypowiadac.

> Ale mialem auta i 3 i 5 drzwiowe.

> Jest to tak samo upierdliwe. Polecana zmiana na 5 furtek?

> To zart kogos, kto ma niedobrze i nie chce, zebys mial lepiej.

> I wszystko wieksze co dysponuje odsuwanymi drzwiami.

Myślałem nad Berlingo lub Kangurem. Drzwi otwierane z jednej strony przy dwójce dzieci to żart.

Napisano

> Ja własnie miałem bazę w 3D. Na przedni fotel i wyłączona poducha

> To jest akurat wygodniejsze niz nawet w 5D z tyłu, bo drzwi masz większe

> Jedyny pozytywny wyjątek jeśli chodzi o ergonomię

na przednim sie zgodze ale z tylu niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to zacytowac wujka Staszka. Tyle że moderator tutaj może nie wytrzymać wink.gif

Napiszę zatem inaczej. Jak miałbym Berlingo, to pewnie nie miałbym dzieci, bo by mnie żona opuściła (sam bym się opuścił zlosnik.gif)

Napisano

> Nie.

A to przepraszam. zlosnik.gif

A dla kogo jest BMW 5 ? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> na przednim sie zgodze ale z tylu

Na początku mieliśmy z tyłu i szybko to zostało zmienione ok.gif

Napisano

> No wziąłem i wkładałem do Pandy i do Lanosa 3D i nie ma porównania. Nawet gdyby ta Panda była

>

masz cierpliwosc, ja bym nie mogl sie codziennie meczyc (wedlug mnie to meczarnia)

nie bede ciagnal tematu bo ani ja Ciebie ani Ty mnie nie przekonasz

pozdro zlosnik2.gif

Napisano

Nie rób sobie jaj! zlosnik.gif Kurtkę i plecak zdecydowanie łatwiej wozi się w 3D za tylnym siedzeniem. W 5D trzeba otwierać tylne drzwi. Większe rzeczy i tak wkłada się do bagażnika. Miałeś Lanosa 3D to sobie przypomnij jak się wrzucało teczkę czy czteropak za siedzenie, nie mówiąc o wieszaniu kurtki i płaszcza na haczyk z tyłu chaja.gif

Napisano

> Nie rób sobie jaj! Kurtkę i plecak zdecydowanie łatwiej wozi się w 3D za tylnym siedzeniem. W 5D

> trzeba otwierać tylne drzwi. Większe rzeczy i tak wkłada się do bagażnika. Miałeś Lanosa 3D to

> sobie przypomnij jak się wrzucało teczkę czy czteropak za siedzenie, nie mówiąc o wieszaniu

> kurtki i płaszcza na haczyk z tyłu

I co to było wygodne ? icon_eek.gif

Napisano

> Jedyne co mi przychodzi do głowy, to zacytowac wujka Staszka. Tyle że moderator tutaj może nie

> wytrzymać

> Napiszę zatem inaczej. Jak miałbym Berlingo, to pewnie nie miałbym dzieci, bo by mnie żona opuściła

> (sam bym się opuścił )

W takiem razie - Kangoo. clown.gifgrinser006.gif

Napisano

> Jak miałbym Berlingo, to pewnie nie miałbym dzieci, bo by mnie żona opuściła

> (sam bym się opuścił )

Bo ?

Napisano

> A to przepraszam.

> A dla kogo jest BMW 5 ?

Dla nikogo. zlosnik.gif

Ostatecznie moze byc dla rodziny z dziecmi mogacymi podrozowac bez fotelikow.

Napisano

> I co to było wygodne ?

Tak - otwieram drzwi kierowcy i wrzucam co mam do wrzucenia na tylne siedzenie czy podłogę za fotelem i wsiadam. U mnie w tej chwili nawet dziecko wsiada bez odsuwania fotela bo spokojnie mieści się między oparciem i słupkiem.

Napisano

> Dla nikogo.

Zatem odczuwam że to auto dla mnie zlosnik.gifhehe.gif

> Ostatecznie moze byc dla rodziny z dziecmi mogacymi podrozowac bez fotelikow.

Dam radę jakoś upchnąć fotelik hehe.gif

Napisano

> Tak - otwieram drzwi kierowcy i wrzucam co mam do wrzucenia na tylne siedzenie czy podłogę za

> fotelem i wsiadam. U mnie w tej chwili nawet dziecko wsiada bez odsuwania fotela bo spokojnie

> mieści się między oparciem i słupkiem.

Fotelik tez wkłada Ci się wygodnie ? zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.